2019-05-27 8550 瀏覽
最近轉了工作,在北角返工,放Lunch時行行下見到呢間老舖,只賣蛋捲。我見到呢d老店都想支持下,因為而家香港都好少有,而且睇食評蛋捲質素應該幾高。不過每次行過舖頭都寫”額滿”,原來好早就賣哂。唔緊要,見到個價目表有電話,歡迎訂購,所以就打左去訂。我當時係有禮貌地問: 唔該想訂蛋捲,點知個員工既態度好差,佢答: 唔係您話訂就有得訂架喎,唔係今日訂完聽日有得拎架!您要下個月xx號打黎訂,之後再下2個月先有得拎。佢回覆態度好差,其實我唔係話唔可以等,或者唔想下個月打返黎,但佢d員工既態度係令我唔想再打黎訂。寫呢個評價唔係想發洩,只係想話比其他有心想買呢間蛋捲既朋友知道個事實係點,訂唔訂就您地決定。不過我就唔會再打去,有心買野好似比人鬧返轉頭,唯有支持下其他老店。

佢回覆態度好差

2019-05-13 6763 瀏覽
從小住在北角,這家店很特別,店舖永遠堆滿了德成號的蛋捲,看到一罐二罐,我試過走入店裡購買,卻吃了閉門羹。因爲店員說已經賣完了,明天請早。所以就算看到店舖的蛋捲罐子也別開心得太早,這家店要早上排隊買的,太晚來很快就賣完了。家人經過北角,特定買了兩罐回家,一打開,香噴噴嘅蛋味隨之而來,一條條的蛋捲整整齊齊地放在罐子裏。拿起一條蛋捲,外型很完整,放入口, 十分分鬆化香脆,他與其他蛋捲不同的地方是蛋味很濃郁,入口也有蛋香,最重要是真材實料,我想這就是他的取勝之處。

2019-05-05 4636 瀏覽
馳名蛋卷終於到手喇!😍幾位同事一齊打左幾百通電話,終於訂到呢間出名好難買既蛋卷!我買左家鄉雞蛋卷,鮮椰汁蛋卷。仲有隻鮮牛油蛋卷,我冇買到,但同事請我食左條。首先試左家鄉雞蛋卷,一打開已經聞都好香既蛋味,正!!食落好鬆脆,唔同一般食落實的的既口感。係鬆脆既口感,蛋味又咁濃夠香!會食完想再食,一下先到4-5條。再試埋椰汁蛋卷,同雞蛋卷一樣鬆脆,椰汁味又好濃!第一次食,覺得好好食好特別!另外,同事請我食果條鮮牛油蛋卷都好正。食得出濃濃牛油味,蛋味少d,食一條可以,食多幾條會膩。個人比較推薦雞蛋味同椰汁味
馳名蛋卷終於到手喇!😍
幾位同事一齊打左幾百通電話,終於訂到呢間出名好難買既蛋卷!

個人比較推薦雞蛋味同椰汁味

• 鮮椰汁蛋卷
2019-04-12 4521 瀏覽
朋友朝思暮想的德成號,我在約7:50抵達排隊人潮已有30人左右,店家9:30準時開門,移動速度很快;要前往的人請注意一週只開放(四、五、六)三天可以排隊到門市購買,如果不想撲空當然還是早點到比較保險。*建議攜帶大一點的袋子去裝
*建議攜帶大一點的袋子去裝
2019-03-27 3576 瀏覽
基本上年年新年我都會買蛋卷食,本身都有特定食開既牌子,之後開工返到公司同事就請我食左呢間出既蛋卷,我第一次見,但原來係好出味,好受歡迎同好快斷貨架!咁的就緊係試一試啦果然真係好好味,又脆又厚同埋充满蛋香,個個一食就停唔到,好快就清曬啦我有機會都要去買返盒再食
我有機會都要去買返盒再食

鮮牛油蛋卷
鮮牛油蛋卷
  • 蛋卷
2018-08-18 7266 瀏覽
-唔知大家鍾唔鍾意食蛋卷?🍳位於北角聞名蛋卷嘅德成號經常都會見到門面出現一大條人龍🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️自用之餘仲可以送禮🎁-❤️家鄉雞蛋卷 $90即是原味好濃烈的蛋香味🐣令人食到停唔到口而且keep住香脆-💚鮮椰汁蛋卷 $98小編私心推介💓如果喜歡椰汁產品的朋友一定鍾意除了依然keep住蛋香味濃仲食到淡淡椰汁香🥥
唔知大家鍾唔鍾意食蛋卷?🍳
如果喜歡椰汁產品的朋友一定鍾意
除了依然keep住蛋香味濃
仲食到淡淡椰汁香🥥

2018-07-04 6708 瀏覽
三個月前朋友訂咗10罐,期望太高失望越大,只是一般,價錢太貴一點也不值,食落口感只覺得值$40/$50的蛋捲一罐的蛋捲,隨便麵包舖買的也好吃過佢,以後都不會再買。浪費了我的時間。

2018-05-12 7857 瀏覽
古有南拳北腿,香港有南北蛋卷。香港其中一種有名小食,非蛋卷莫屬,材料簡單,但極其美味,很多餅店都憑各自的配方,做出自己的蛋卷,但在我印象中,最出名的只有兩間。其中一間就是元朗真香,另一間就是北角的徳成號。元朗真香蛋卷,由於我本人居住在元朗,所以買真香蛋卷會比較易,但要買徳成號蛋卷就比較困難,除了因爲地點不方便,亦因爲每天數量非常有限,以且要早上九點前便要排隊。幸好,因緣際會,可以一嘗德成的家鄉雞蛋蛋卷,所以立刻去買一盒真香雞蛋蛋卷,一起食,比較一下。先講價錢,真香最細的包裝是紙盒裝,38元/盒,每盒有8條,有不同的味道,但今次當然選擇原味。德成,98元一罐,目測應該有20條以上。要比較,當然要從色香味去看,德成外表金黃,真香的則較黑,兩者的香味都不相伯仲,但真香燶味較重,德成則以蛋香味為主。口感上,真香香脆,徳成鬆化,蛋味較重。真蛋卷香,店主每天都會在店內親手制作蛋卷,每一條蛋卷都會有兩層,所以要卷兩次,還記得兒時經過時都會比它的香味吸引,當年的店主是一名老人家,但今天經過,香味依舊,但製作者已是一名中年男人人了。對我以言,真香蛋卷,品嚐的除了味道外,還有一份回憶。其實,兩者相比,南拳
古有南拳北腿,香港有南北蛋卷。

其實,兩者相比,南拳北腿,各勝擅場,買回家比較,找出自己的最愛便可以。同場加映真香牌柚子干,及茶棵,柚子干的味道是兒時回憶,茶棵的口味是蘿蔔,蝦米,傳統是傳統,但非我所好。

真香蛋卷 抵玩指數:1+/3
地址: 元朗大馬路124號E地下

德成號 抵玩指數:2-/3
地址: 北角渣華道64號地下

抵玩指數,最低為1,3為最高。所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。

2018-05-03 7196 瀏覽
近排多咗好多人食評蛋捲e個零食,其中徳成號係久仰大名嘅老字號,網上好多人話要好早嚟排隊,早上一轉,買哂就無,仲話會派籌,有籌先可以買等等,今日剛好返夜班,所以一大早就走過嚟排隊。仲以為5.1週會有好多同胞同我哋搶,好彩唔算太多人,比想像中條龍係可接受程度。其實所謂一大早,我都只係9am前嚟到排隊,9:30am開門後,分批入去買,𥚃面好有秩序,一邊收錢,一邊取貨,由排隊至我完成購物,大概用了45分鐘時間,不算等太耐。偷聽到前面經常買的街坊話,原來每人每日只可以排一次,收錢個位係會認得你個樣,你唔會可以買完後又返去龍尾再買。溫馨提示有心人,現在徳成號只會逢星期四、五、六開賣,其他日子休息。

2018-04-23 5213 瀏覽
德成號...*是傳說中的蛋卷!每次經過,它總像迷一樣,沒辦法買到!試過打電話,但從未接通過!這次,神一樣的同事!竟然能電話訂購得到!所以立即向她預留了三罐,送禮自用!傳統的罐子,充滿童年的回憶!由於是小罐子,罐內的蛋卷數量並不多!氣味沒傳說中的那麼香!蛋卷外觀色澤並不均勻,有點啡色的!一口咬下去,感覺較預期的失望!有點淋的感覺!再嚐多口!或許這是鬆的感覺!沒太多牛油味、也沒太多蛋味、也不太甜!(不知道是否視覺的影響,總覺得有點燶...)總括而言,味道不俗,但也沒傳說中那樣出色!至少,不至於需要晨早排隊或瘋狂打電話訂購!但感謝同事協助訂購,感覺像一嚐心願似的!完成一項To Do List!不過,這可能是因為個人口味的關係!我還是喜歡有口感、蛋味濃點的精記!
德成號...*是傳說中的蛋卷!
每次經過,它總像迷一樣,沒辦法買到!
試過打電話,但從未接通過!
這次,神一樣的同事!
竟然能電話訂購得到!
所以立即向她預留了三罐,送禮自用!

傳統的罐子,充滿童年的回憶!
由於是小罐子,罐內的蛋卷數量並不多!
氣味沒傳說中的那麼香!
蛋卷外觀色澤並不均勻,有點啡色的!

一口咬下去,感覺較預期的失望!
有點淋的感覺!
再嚐多口!或許這是鬆的感覺!
沒太多牛油味、也沒太多蛋味、也不太甜!
(不知道是否視覺的影響,總覺得有點燶...)

總括而言,味道不俗,但也沒傳說中那樣出色!
至少,不至於需要晨早排隊或瘋狂打電話訂購!

不過,這可能是因為個人口味的關係!
我還是喜歡有口感、蛋味濃點的精記!
鮮牛油蛋卷*
2018-04-18 3020 瀏覽
食開精記,一直聽聞德成號蛋卷一罐難求,美味非常。適逢男朋友家人喜歡吃,所以下定決心去買回來。無論是排隊或者是打電話兩種方式我都試過。可稍稍分享一下心得。基本上在9點之前去到門市排都可以買得到。聽到這,別以為8:50分去到就賺到。 因為從你確定自己在龍尾之內之時到你真正拿到蛋卷在手,大約需要1至2個小時,每次可有5人左右進去,我去當天龍頭大約有20張吉椅子和30張吉報紙(實際不知一張報紙等於多少人),所以我當天大約排了4小時才買到4小罐打電話的話,一年有4次預訂日期,最快可以兩星期後指定日期拿。每次可預訂20小罐或10大罐。我打了兩小時才訂到。第二天再打去想改單時,店員說不能改單,但還可以預訂,只是需要兩個月後才能拿。所以分享一個小貼士給大家,可以試一下第二天才打,如果仍未滿額的話,第二天仍有機會訂到。滿心期待想著可嘗到優質的蛋卷,但吃了一口之後......的確頗失望的。德成號與精記完全不同,德成號偏薄,鬆,特別是蛋卷的頭和尾部分因爲稍為散了,更吃到那種薄身。雖然是薄,可是完全不脆!而且沒有預期的蛋香,失望。一罐小的原味$90、牛油味$95而且需要花那麼多心思去買,不值!(排隊期間聽到後

一罐小的原味$90、牛油味$95
而且需要花那麼多心思去買,不值!

(排隊期間聽到後面的伯伯說蛋卷皇后也不錯!下次我也要去試一試
牛油味
2017-10-21 10741 瀏覽
相信北角jj都應該有聽過得成號ge蛋捲每次要食都要晨早7、8點人地門都未開ge時候就去排隊😰👉🏼咁多年都係咁,而且無任何其他分店,得葵涌一間工場👉🏼佢地ge蛋捲都係限量發售😵簡單黎講 姐係其實佢地都唔爭在賺多你幾個小錢😕👉🏼而且每人一日正係可以買4罐細罐裝(400g)/2罐大罐(800g)買到買唔到完全係你ge彩數-細-鮮牛油蛋捲(HKD86)除左牛油味,仲有椰汁同家鄉雞蛋捲不過可以做生意做到咁囂張唔洗“奶”客ge鋪頭 佢地都應該係極其少數之一(經常性會見到有唔少翻內地ge人士會係度買幾罐走(定係運水貨呢?))佢地ge蛋捲的而且確係好好味食落每啖都係好香ge牛油味 完全無油溢味而且聽講每條都係人手捲製食落去係一層、一層咁 超鬆化同出面d機捲蛋捲口感完全唔同架😆而且唔會太甜 又唔會太油膩食多幾條真係完全唔覺濟
相信北角jj都應該有聽過得成號ge蛋捲
每次要食都要晨早7、8點人地門都未開ge時候就去排隊😰
👉🏼咁多年都係咁,而且無任何其他分店,得葵涌一間工場
👉🏼佢地ge蛋捲都係限量發售😵
簡單黎講 姐係其實佢地都唔爭在賺多你幾個小錢😕

買到買唔到完全係你ge彩數
細-鮮牛油蛋捲(HKD86)
除左牛油味,仲有椰汁同家鄉雞蛋捲
不過可以做生意做到咁囂張
唔洗“奶”客ge鋪頭 佢地都應該係極其少數之一
佢地ge蛋捲的而且確係好好味
食落每啖都係好香ge牛油味 完全無油溢味

而且聽講每條都係人手捲製
食落去係一層、一層咁 超鬆化
同出面d機捲蛋捲口感完全唔同架😆
而且唔會太甜 又唔會太油膩
食多幾條真係完全唔覺濟
2017-08-01 12440 瀏覽
排隊買jenny曲奇餅,可選非繁忙時間,便會買得到;排隊去澳牛炒蛋店,最多「受委屈」,仍可歎到美食;要食此店名物,很多方法都無效:排隊買現貨,據悉要清晨約六時便到場, 排隊黨肆虐,未必買到。每日供應量十分有限。致電,即使打通,對方會說只接受農曆新年前,8/8/2017開始訂貨。如能在該時接通電話,對方可能會說已滿額,下次請早。😟據稱是8/8/2017中午12:00開始,快😨魅力蛋卷是蛋卷之皇者,比精記更上一層樓,達到神級,令人齒頰留香。蛋香撲鼻,鬆脆,在口腔內爆碎的威力,如核爆,如煙花,如……未食過的人難以想像。絕不會如其他品牌,有風一般感覺,感覺不實在。有原味,椰香,牛油三種味道,以原味雞蛋香味最濃,最值得推薦,長者至愛。其次是椰香,香味更複雜,感受更強烈,較合年青人口味,價錢更貴。較少人選牛油,嫌較油膩,有飽滯感覺,亦欠健康。價錢如下(細罐):鷄蛋 $86牛油 $89椰子 $92大罐份量多約一倍,不利保持新鮮。設計舊式,出口窄小,難以統計數目,約20條,平均每條約4元,即每啖1元。蛋卷比其他店的厚重,是物有所值。此店是老店,北角門市仍堅持用花紙包裝鐵罐。據說原是雜貨店,生產蛋卷致富

😟據稱是8/8/2017中午12:00開始,快😨

價錢如下(細罐):
鷄蛋 $86
牛油 $89
椰子 $92
大罐份量多約一倍,不利保持新鮮。
蛋卷比其他店的厚重,是物有所值。

此店是老店,北角門市仍堅持用花紙包裝鐵罐。據說原是雜貨店,生產蛋卷致富,仍堅持不設分店,在葵涌工場以古法製造,家族來歷比澳牛更神秘。已由第二代掌舵,分別管理廠房和北角門市。

剛好有門路,我能大量入貨,喜出望外,祝你們好運!
2017-06-23 8647 瀏覽
試過恆指蛋卷、榮華蛋卷,都唔及德成號嘅家鄉雞蛋卷咁好味!幾日唔夠,已經比屋企人食剩得返三份一就知啦😂香脆鬆化,大約4至5層皮,其蛋味香氣四溢,其實恆香蛋卷已經唔差,但相比之下,德成口感和味道更上一層樓!價錢不平,但絕對值得,暫時試過係最好食嘅蛋卷!
試過恆指蛋卷、榮華蛋卷,
都唔及德成號嘅家鄉雞蛋卷咁好味!
幾日唔夠,已經比屋企人食剩得返三份一就知啦😂

價錢不平,但絕對值得,暫時試過係最好食嘅蛋卷!
家鄉雞蛋卷
家鄉雞蛋卷
2017-02-12 12307 瀏覽
嘩!可能係全世界最好食的蛋卷😍有錢都買唔到架🤑要晨早同黃牛黨排隊👬👬不愧為享負盛名的老字號呀!🙇🏻「德成號」家鄉雞蛋卷🍳全部都係用人手捲製架❗️朕忍唔住喇~等我打開個盒先!😛一陣陣濃郁蛋香味直撲臉前🌬清新雞蛋味久久不散~💫一啖放入口👄蛋卷係會秒速自己溶化架😳直情連咬都唔洗咬🙊口感保持高度鬆化!👏🏻濃烈蛋香在口中爆發💥點解?點解可以咁好味架?😂家鄉雞蛋卷堅係真材實料🙏🏼每條蛋卷都卷得好厚💯清晰見到一層捲一層的蛋皮💪🏻入口鬆化。層次分明。甜度剛好👍🏻蛋卷鬆化香口又毫不油膩☺️真。係食到停唔到口呀!🤘🏻
嘩!可能係全世界最好食的蛋卷😍
點解?點解可以咁好味架?😂
家鄉雞蛋卷堅係真材實料🙏🏼
每條蛋卷都卷得好厚💯
清晰見到一層捲一層的蛋皮💪🏻
入口鬆化。層次分明。甜度剛好👍🏻
蛋卷鬆化香口又毫不油膩☺️
真。係食到停唔到口呀!🤘🏻
2017-02-03
120 分鐘 (外賣自取)
下午茶