餐廳: 御鐵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-09-19 35 瀏覽
星期一放工和老公到銅鑼灣御鐵吃鐵板燒。Otetsu Dinner Set D鮮蝦青木瓜沙律蝦新鮮彈牙,配以柚子醋,很開胃。香煎西班牙蠔蠔煎得很香,配櫻花蝦和蔥,但因為我不吃蔥,廚師很好地幫我免掉。蘇格蘭蟶子王蟶子配牛油雜菇和蘆筍,蟶子很鮮甜。南非活鮑魚配海苔醬我忘了拍照,遺憾,因為鮑魚彈牙軟腍,很好吃,擺盤又美。澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬龍蝦美味可口,和海膽龍蝦膏醬很搭,讚。熊本縣產A5和牛王煙燻厚燒會有煙霧的效果,煙燻味很出,和牛就是好吃。薄燒則是搭配櫻花蝦,兩者都有香煎野菜 (大啡菇、南瓜、紅椒)配田樂醬。清酒煮蜆湯蜆大大顆,湯底是鏗魚湯。海膽烏魚子炒飯炒飯粒粒分明,足料好吃。柚子雪葩和黑糖雪糕雪糕也有擺盤,不錯。飲品喝了巨峰提子梳打、手工啤、凍熱檸茶。
星期一放工和老公到銅鑼灣御鐵吃鐵板燒。
Otetsu Dinner Set D
鮮蝦青木瓜沙律
蝦新鮮彈牙,配以柚子醋,很開胃。
鮮蝦青木瓜沙律
香煎西班牙蠔
香煎西班牙蠔
蘇格蘭蟶子王
蟶子配牛油雜菇和蘆筍,蟶子很鮮甜。
南非活鮑魚配海苔醬
我忘了拍照,遺憾,因為鮑魚彈牙軟腍,很好吃,擺盤又美。
澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬
龍蝦美味可口,和海膽龍蝦膏醬很搭,讚。
熊本縣產A5和牛王
熊本縣產A5和牛王 (煙燻厚燒)
煙燻厚燒會有煙霧的效果,煙燻味很出,和牛就是好吃。
熊本縣產A5和牛王 (煙燻厚燒)
熊本縣產A5和牛王 (薄燒)
清酒煮蜆湯
蜆大大顆,湯底是鏗魚湯。
海膽烏魚子炒飯
炒飯粒粒分明,足料好吃。
柚子雪葩和黑糖雪糕
雪糕也有擺盤,不錯。
柚子雪葩 & 黑糖雪糕
飲品喝了巨峰提子梳打、手工啤、凍熱檸茶。
巨峰提子梳打 & 手工啤
凍熱檸茶
2023-09-18
$1157.5 (晚餐)
2023-09-13 26 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今日同朋友嚟御鐵預約咗dining city 香港餐廳周贏家版,為期至10月1號,以優惠價價錢享用高質餐廳,特別精選"I Love Steak" Menu 套餐晚市$498!就可以享用八道菜嘅鐵板燒晚餐連雪糕!有興趣嘅朋友唔好錯過爭取時間要預約啦!鲜蝦青木瓜沙律Shrimp Green Papaya Salad多種唔同嘅材料例如有蓮芋(蓮花巠部),青瓜,蝦仁和青木瓜和蕃茄等,另外都有三個唔同嘅沙律醬可以選擇香煎蠔Pan Fried Oyster三隻肥美爆汁既西班牙蠔,配搭櫻花蝦蔥夠晒鑊氣!........主菜方面可以係以下三選一煙爆熊本縣「和王」A5 和牛Smoked Kumamoto WAOH AS Wagyu澳洲牛柳Australia Beef Tenderloin煙炽西班牙伊比利亞厚切豬- Smoked Iberico Pork我哋選擇熊本縣「和王」A5 和牛牛肉係冇經過急凍,可以見到顏色色澤水潤顏色亮麗鮮嫩,識落果然不錯,餐廳職員都推薦一款和牛,牛肉油花分布均勻,唔會非常之油膩!都係入口即化香煎野菜配田樂醬Vegetable D
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

鲜蝦青木瓜沙律
Shrimp Green Papaya Salad

香煎蠔
Pan Fried Oyster
三隻肥美爆汁既西班牙蠔,配搭櫻花蝦蔥
夠晒鑊氣!
........
主菜方面可以係以下三選一
- Smoked Iberico Pork

我哋選擇熊本縣「和王」A5 和牛

香煎野菜配田樂醬
Vegetable Dengaku
翠玉瓜,南瓜和香菇配搭田樂醬,即係以味噌配製而成嘅醬汁,鹹中帶甜

Japanese Clear Clam Soup
非常鮮甜美味,鮮味十足的一道湯
加入昆布和鰹魚湯肥美的大三白蜆肉

廚師發辦炒飯
Omakase Fried Rice
烏魚子炒飯

雪糕
Ice Cream
雪糕分別有芝麻味和柚子味

另外餐廳都有好豐富嘅海鮮套餐,所有海鮮都係新鮮,煮之前先係個水缸度拎出嚟,仲可以見到啲龍蝦喺度郁吓郁吓😜

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

御鐵 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯御鐵
今日同darling 慶祝生日 決定要食好d 搵到呢間御鐵 以鐵板燒為主見到係openrice book 有7折優惠好抵食 所以book 黎試下Lunch 黎食都幾多選擇有lunch set / premium/ OTETSU Set我地最後叫左個premium set 店員推薦呢到既酒都唔錯 所以都叫左杯 悠久之梅霁 銀撰 梅酒 食日本野多數會揀梅酒 鐘意佢甜甜地 易入口 京姫柚子檸檬酒飲落唔會好重酒精味 酸酸地幾清新 鮮蝦青瓜沙律鮮蝦 爽口彈身 配搭青瓜、露荀 、沙律菜等蔬菜十分開胃 季節食材有蘇格蘭聖子皇 聖子皇牛油快炒 保持爽口甜味 加拿大 香煎銀鱈魚 外皮煎得香脆 魚油煎完後溢出魚肉食落特別香滑今日係馬來西亞 斑馬瀨尿蝦瀨尿蝦都幾大隻煎完拆晒肉上 可以啖啖肉食 特別開心食落爽得黎仲好甜 澳洲牛柳牛柳粒切得較厚身所以食落好淋 同好juicy牛肉味都幾濃煙燻西班牙伊比利亞厚切豬用左可以生食既伊比利亞豬 煎到大概7成熟 食落肉好嫩唔夠味仲可以沾炭鹽/ 燒烤汁 配菜仲有意大利既大啡茄 青瓜 南瓜 吸晒d 油香 清酒煮蜆湯大大粒既蜆肉 配搭 水菜 、海苔 同 鰹魚湯底 成個湯好清但蜆
今日同darling 慶祝生日 決定要食好d

飲落唔會好重酒精味
酸酸地幾清新

鮮蝦青瓜沙律
鮮蝦 爽口彈身
配搭青瓜、露荀 、沙律菜等蔬菜十分開胃

季節食材有

唔夠味仲可以沾炭鹽/ 燒烤汁
配菜仲有意大利既大啡茄 青瓜 南瓜
吸晒d 油香

大大粒既蜆肉
配搭 水菜 、海苔 同 鰹魚湯底
成個湯好清

• 清酒煮蜆湯
  • 西班牙伊比利亞厚切豬
  • 澳洲牛柳
2023-09-05 24 瀏覽
鐵板燒review它來了!早前story出左鐵板燒晚市半價呼聲好高!不得不提平之餘食物仲好高質記得係Otetsu set B先係半價內容方面➡️賴尿蝦配南非活鮑魚痴線個瀨尿蝦係我食過人生中最甜既瀨尿蝦(可能係我見識少)即使係燒,入面啲肉都仲係爽口juicy鮑魚更加唔洗講 食第一舊已經鮮甜到停唔倒口➡️西班牙黑毛豬配有少許煙燻口感煙燻其實都好講技巧唔係一味燻就好有時煙燻味太濃其實會搶左食物本身味道黑毛豬未煎既時候我以為係牛脂肪分布得好均勻➡️A5和牛厚燒咁既價錢仲有得食厚燒和牛而唔係和牛片其實都值回票價一咬落去和牛油脂充斥住成個口👍🏼➡️清酒煮蜆湯蜆肉粒粒飽滿鮮甜清酒煮蜆我最怕酒味過濃但佢哋嘅清酒煮蜆酒味恰到好處聞到有但食唔到有個湯飲完仲暖暖地👍🏼夠曬飽夠晒滿足價錢絕對係特別日子慶祝CP值高之選
鐵板燒review它來了!
早前story出左鐵板燒晚市半價
呼聲好高!
不得不提平之餘
食物仲好高質
記得係Otetsu set B先係半價
內容方面
➡️賴尿蝦配南非活鮑魚
痴線個瀨尿蝦係我食過人生中最甜既瀨尿蝦
(可能係我見識少)
即使係燒,入面啲肉都仲係爽口juicy
鮑魚更加唔洗講

個湯飲完仲暖暖地

👍🏼夠曬飽夠晒滿足
價錢絕對係特別日子慶祝CP值高之選
2023-08-29 23 瀏覽
同朋友收工黎到銅鑼灣食鐵板燒,位於地鐵站附近非常方便,餐廳簡約嘅裝修,仲可以一路食一路欣賞廚師處理新鮮嘅食材,宜家餐廳做緊半價優惠送鵝肝或貝類,非常抵食👍🏼我哋選擇咗一個set B嘅套餐🙆🏻‍♀️賴尿蝦配南非活鮑魚配海苔醬-賴尿蝦非常鮮甜,肉質緊實,口感鮮嫩-鮑魚爽口彈牙,清淡海苔醬唔會搶走鮑魚鮮甜嘅味道👍🏼香煎鵝肝-肥美,配上青蘋果一齊食可以減低油膩感🤤煙燻西班牙伊比利亞厚切豬-用上黑毛豬加上淡淡嘅煙燻味,厚身淋嫩多汁-配上日本香煎野菜🐗清酒煮蜆湯-十分清甜,蜆肉用上清甜嘅大沙白配上清酒嘅香味😋炒飯-將日本烏魚子嘅鹹香完美咁融入咗飯中,形成咗一種獨特嘅口感🍚甜品Wasabi雪糕-wasabi嘅微辣慢慢係口中擴散,係一種刺激又獨特嘅口感,甜與辣嘅結合完全超出我想像-仲有個薑味雪糕都一定要試下

我哋選擇咗一個set B嘅套餐🙆🏻‍♀️

賴尿蝦配南非活鮑魚配海苔醬
-賴尿蝦非常鮮甜,肉質緊實,口感鮮嫩
-鮑魚爽口彈牙,清淡海苔醬唔會搶走鮑魚鮮甜嘅味道👍🏼

香煎鵝肝
-肥美,配上青蘋果一齊食可以減低油膩感🤤

煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
-用上黑毛豬加上淡淡嘅煙燻味,厚身淋嫩多汁
-配上日本香煎野菜🐗

清酒煮蜆湯
-十分清甜,蜆肉用上清甜嘅大沙白配上清酒嘅香味😋

炒飯

甜品Wasabi雪糕
-仲有個薑味雪糕都一定要試下

2023-08-24 23 瀏覽
我同朋友都覺得其中一個好適合慶祝既美食就係鐵板燒😋揀個set就有好多種類食,而且每樣都係當面煮 ,煮好即食夠新鮮🤣所以好多時有朋友生日,都會揀間高質鐵板燒😛我同朋友揀左set b野飲加左個密瓜味梳打,密瓜味好重得黎唔會死甜,而且唔會太多氣,我好鍾意🤣無花果野菜沙律整碟沙律分量好多,而且有我未試過即蓮花莖,食落幾清爽!南非鮑魚配海苔醬用上南非孔雀鮑魚,連肝臟都燒左,可以食👍肝臟比較甘味,師傅建議可以最後食。飽魚煮得剛好,彈牙清甜👍配上自家製海苔醬汁,上邊有啲海草,口感層次更多😋熊本県A5和王牛煙燻厚燒 和牛燒完後,師傅會用玻離加上煙作煙燻,令整體味道多一個層次😋一咬落去,首先有煙燻香味,繼而感受到入口即化👍另外,和牛配上wasabi又另一個味道,有中和既感覺,相對冇咁油膩🙆🏻‍♀️餐廳做優惠,可以優惠加配北寄貝或鵝肝,所以我加多左個北寄貝🙆🏻‍♀️北寄貝好大隻,火喉捉得好好,好爽甜😎甜品有薑味/wasabi 味雪糕,最後我揀左薑味💁🏻‍♀️一啲都冇揀錯,薑味非常濃,而且唔假,雪糕溶在口時,有飲緊薑湯既感覺,呑完喉嚨會熱熱地,好正!中意薑味既朋友一定要試🤣

我同朋友揀左set b

無花果野菜沙律
整碟沙律分量好多,而且有我未試過即蓮花莖,食落幾清爽!

南非鮑魚配海苔醬

熊本県A5和王牛煙燻厚燒

2023-08-22 393 瀏覽
有食神一不離二、二不離三,早前講起好耐無食鐵板燒,係尖沙咀食完後,朋友又搵到一間係銅鑼灣好抵食既搵我食🤣,餐廳由現時至8月31日,凡經Openrice 訂位,便可以半價優惠食原價$988的鮑魚和牛鐵板餐(每日頭10位),即2人只需$988,仲有得送鴨肝,咁抵食,朋友仲訂埋位,唔係唔去呀嘛🤣🤣餐廳位於銅鑼灣,一出地鐵站對面就係,非常的方便就腳👍🏻,餐廳裝修佈置簡約又有日本色彩,而且座位全部係吧枱,可以席前欣賞師傅的手藝🌟鮑魚和牛鐵板燒(原價$988)🥢 火炙鏗魚青木瓜沙律先吃沙律,烤至外緣三分熟的鰹魚充滿油香,而魚肉仍保持嫩滑,魚肉味道濃郁有口感,再配蓮芋、串茄、青瓜及柚子汁,非常的清新😋🥢南非孔雀鮑魚配上忌廉海苔醬食過沙律後就到主菜,新鮮活鮑魚煎得剛剛好,新鮮彈牙。師傅建議先試鮑魚原味,再品嚐它的肝臟,最後再醮忌廉海苔醬,更加濃郁豐富。師傅以三文魚籽伴碟,增加食時口感,咸鮮配上爽彈鮑魚,美味無窮😋🥢馬來西亞斑馬賴尿蝦第一次食鐵板燒賴尿蝦,食材有新鮮感,本身我都好鍾意食賴尿蝦的,喜歡它的鮮味,而鐵板燒就將賴尿蝦的鮮味再濃縮,而且師傅兩三下手腳就將賴尿蝦起骨拆肉,唔使再自己拆到手損,啖啖肉
🌟鮑魚和牛鐵板燒(原價$988)
🥢 火炙鏗魚青木瓜沙律
🥢南非孔雀鮑魚配上忌廉海苔醬
🥢馬來西亞斑馬賴尿蝦
第一次食鐵板燒賴尿蝦,食材有新鮮感,本身我都好鍾意食賴尿蝦的,喜歡它的鮮味,而鐵板燒就將賴尿蝦的鮮味再濃縮,而且師傅兩三下手腳就將賴尿蝦起骨拆肉,唔使再自己拆到手損,啖啖肉,大愛🫶🫶
🥢鵝肝配青蘋果,無花果意大利黑醋汁 (經Openrice 訂位送,可選季節貝類或鵝肝)
上次無食鵝肝,所以今次就選這個,鵝肝煎得外脆內嫩,入口即溶,師傅巧妙地配上青蘋果,減低油膩感,而無花果意大利黑醋汁也有這個功效,更有提鮮的作用😋
🥢煙薰西班牙伊比利亞厚切豬
九個月大的西班牙伊比利亞豬,豬肉味濃郁,卻沒有豬騷味,師傅煎到7-8 成熟,保持伊比利亞豬的肉質鬆軟及肉汁。
伴碟亦十分用心,用上意大利青瓜、日本南瓜及美國大啡菇,蔬菜非常的新鮮,軟腍鮮甜,配肉吃有效中和油膩感😋
上碟時師傅以櫻桃木作煙薰,適合打卡之餘,亦為豬肉添上淡淡的櫻桃木香。
🥢清酒煮蜆湯
蜆先以清酒煮熟,然後再加鏗魚湯、本菇及海苔去煮湯底,湯非常的清甜,而蜆肉大粒又厚肉,美味😋
🥢和牛炒飯
這裏的炒飯加入和牛粒,和牛油脂豐盛,炒過非的香,加入粒粒分明又充滿蛋香的炒飯一起炒,吃時非常的滿足
🥢雪糕及茶
飯後甜品是雪糕,選了柚子蜜雪葩,甜甜蜜蜜好滿足。另外餐還附送咖啡或茶,選了熱檸茶,完美的一餐🫶
🍹梅酒,點餐前先點喝的,選了我喜愛的梅酒,這裏的梅酒濃厚及微酸,帶起食慾😋
  • 火炙鰹魚青木瓜沙律
  • 南非活鮑魚配海苔醬
  • 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
  • 馬來西牙斑馬賴尿蝦
朋友超級推介我呢間日式小店,仲叫我一定要order呢個💗OTETSU Dinner SetB💗因為原本要$988(1位)以家8月尾之前嚟食,半價就可以食到啦!正呀!🤗個餐勁豐富:⭐️火炙鰹魚青木瓜沙律⭐️賴尿蝦(用來自馬來西亞沙巴的新鮮賴尿蝦,蝦肉好鮮味,比普通龍蝦肉仲甜),而且仲配南非活鮑魚(南非)配海苔醬,非常鮮味😋⭐️熊本県産A5和牛和王熊本縣 A5和王牛 (煙煉厚焼/薄焼,裹面捲住蒜頭,䓤同櫻花蝦) 或煙煉西班牙伊比利亞厚切豬,90日嘅松果長大,豬就7成熟配香煎野菜配田樂醬,非常好食😋⭐️清酒煮蜆湯- 蜆肉新鮮,配海帶水菜配鰹魚清湯,鰹魚味質鮮味,美味⭐️炒飯-海膽魚子炒飯⭐️雪糕- 薑味同黑糖味成個餐用料十足,食材豐富又美味,而且服務態度又超好,真係極級推介💗而且經綱上早一日訂枱,仲有鵝肝同貝類免費送添我地今日就送左肝鵝,用青蘋果做底,加無花果汁,好味👍貝類就北寄貝,用左鰹魚清湯去煮,連湯都可以飲埋送添👍🥃蜜瓜梳打$48🥃白桃濁酒$65大家快D襯8月尾前嚟book位食飯啦🤗😋
朋友超級推介我呢間日式小店,仲叫我一定要order呢個

💗OTETSU Dinner SetB💗
因為原本要$988(1位)
以家8月尾之前嚟食,半價就可以食到啦!正呀!🤗

個餐勁豐富:

⭐️火炙鰹魚青木瓜沙律

⭐️熊本県産A5和牛和王

⭐️清酒煮蜆湯
- 蜆肉新鮮,配海帶水菜配鰹魚清湯,鰹魚味質鮮味,美味

⭐️炒飯
-海膽魚子炒飯

⭐️雪糕
- 薑味同黑糖味

而且經綱上早一日訂枱,仲有鵝肝同貝類免費送添
我地今日就送左肝鵝,用
青蘋果做底,加無花果汁,好味👍
貝類就北寄貝,用左鰹魚清湯去煮,連湯都可以飲埋送添👍

🥃蜜瓜梳打$48

• 三文魚籽海膽炒飯
  • 西班牙伊比利亞厚切豬
  • 熊本縣A5和牛
2023-08-15 271 瀏覽
銅鑼灣 | 御鐵 放工過來銅鑼灣, 選了一家鐵板燒店 – 御鐵位置就腳, 出地鐵站過馬路就是,店內以吧枱式設計, 吃的時間可以同時因為廚師烹調,然後立即送到面對,熱辣辣好食到不得了😎這裡廚師都是擁有多年經驗,絕對令人稱心滿意,服務員非常細心,主動斟水同更換餐具👍🏻🔺火炙鰹魚青木瓜沙律青瓜絲爽口清新,配上火炙過的鰹魚,沙律配料新鮮,有蓮芋、法國露荀、串茄、加上柚子汁,入口清新爽口👍🏻 作為餐前開胃菜很適合🈴️🔺南非活鮑魚配海苔醬大隻的南非孔雀鮑魚, 肉厚而鮮味, 未煮之前還看見他是動的,配上秘制海苔醬,鮑魚口感彈牙, 加上紫蘇花,海苔醬跟三文魚, 層次感豐富😎🔺北海道北寄貝 (經Openrice 訂位送😂)啖啖肉,非常新鮮,而且鮮甜爽彈,口一流👍🏻🔺馬來西亞斑馬瀨尿蝦 來自馬來西亞瀨尿蝦,肉質比龍蝦鮮味, 口感爽彈,配上食用花,食時沾點醬汁, 味道香濃鮮味👍🏻🔺熊本縣A5和牛以櫻桃木做出煙燻效果 出場時煙霧瀰漫, 打卡一流,和牛入口帶點黠煙燻味, 食時可以隨喜好拌上竹炭鹽/蒜片,味道又各有不同,但牛肉入口鮮嫩😍🔺清酒煮蜆湯鰹魚湯做湯底煮出來的蜆更見鮮甜,上菜前更加入酒, 造成火光效果,蜆肉
銅鑼灣 | 御鐵
放工過來銅鑼灣, 選了一家鐵板燒店 – 御鐵

🔺火炙鰹魚青木瓜沙律

🔺南非活鮑魚配海苔醬

🔺北海道北寄貝 (經Openrice 訂位送😂)
啖啖肉,非常新鮮,而且鮮甜爽彈,口一流👍🏻

🔺馬來西亞斑馬瀨尿蝦

🔺熊本縣A5和牛

🔺清酒煮蜆湯
鰹魚湯做湯底煮出來的蜆更見鮮甜,上菜前更加入酒, 造成火光效果,蜆肉帶點點酒香, 入口仍然非常鮮甜

🔺和牛炒飯
炒飯粒粒分明不油膩, 和牛粒非常多,每一口都滿足😌

🔺飲品/雪糕
姜味/柚子味以供選擇, 甜度適中. 姜味非常特出,帶點姜的辣度,很食😘

餐前飲品:白桃濁酒
餐後飲品:凍檸茶

餐廳 : 御鐵
地址 : 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓
電話:57031162
2023-08-14
2023-08-08 33 瀏覽
一直好評如潮的御鐵推出午市套餐低至7折,晚市指定套餐低至5折!即刻約上好友一齊歎返餐!餐廳係和風日系裝潢,設配兩張大型鐵板燒煎枱,可見魚缸內的即日生猛海鮮,同時觀賞師傅的精湛手藝。🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗦𝗲𝘁 𝗔 • Kyo Hime Peach Nigori Liqueur +$65/glass白桃濁酒, 容易入口,帶有清爽的口感• Kyo Hime Yuzu x Lemon Liqueur +$65/glass柚子檸檬酒,清新解膩,微酸開胃✦ 鮮蝦青木瓜沙律可選柚子、蒜香蕃茄或wasabi 汁, 鮮蝦彈牙,木瓜爽脆,很合適的開胃菜~✦ 季節食材兩款➊ 北海道帆立貝 厚身鮮嫩,煎過後,帶微微焦香,加上鰹魚汁做底,點最飽滿三文魚籽,令帆立貝的鮮味更突出!➋ 厚切鰤魚魚皮煎至微燶香脆,魚肉保持幼滑,加以柚子酸汁吊味,更顯鮮美。✦ 澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬原隻生猛西澳龍蝦對半開上枱,滿足食客打卡心先,龍蝦起肉後煎香至八成熟,再混入龍蝦頭膏和海膽,最後以食用玫瑰和菊花裝飾,色香味俱全!肉質爽口彈牙,味道濃郁鮮美,juicy爆發!✦ 澳洲牛柳 (選一)不經急凍的新鮮澳洲牛柳,選擇了

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔
𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗦𝗲𝘁 𝗔
白桃濁酒, 容易入口,帶有清爽的口感
柚子檸檬酒,清新解膩,微酸開胃

✦ 鮮蝦青木瓜沙律

✦ 季節食材兩款
➊ 北海道帆立貝

➋ 厚切鰤魚

✦ 澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬

✦ 澳洲牛柳 (選一)
不經急凍的新鮮澳洲牛柳,選擇了五成熟,外表焦香,入口柔軟細嫩,油花細緻均匀,牛味醇香,點上碟邊的竹炭鹽或田樂醬都非常惹味,記得夾塊自家制蒜片,口感更豐富~配菜亦夠豐富,有美國大啡菇、日本南瓜和意大利大青瓜。

✦ 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬 (選一)
挑選了進食90日橡果後的伊比利亞豬,煎到7~8成熟已經可以食用,肉質軟淋,不騷不靭,散發陣陣果香,煙燻過程好治愈,打卡一流,調料和配菜與澳洲牛柳一樣~

✦ 清酒煮蜆湯
以鰹魚清湯加入碎海苔及水菜,烹調粒粒鮮蜆,火光悅目,蜆肉吸汁後更飽滿鮮甜,海水味和鰹魚湯的清甜味,完美融合~

✦ 奄列炒飯
香煎和牛粒加入炒飯中,在包成蛋包飯,淋上番茄汁和紫菜碎,飯粒帶濕潤飽滿感,大滿足!

✦ 雪糕(wasabi/黑糖/薑味)
小編選擇了少見的wasabi味,有香氣但不刺鼻,不過甜膩,大讚!
✦ 咖啡/茶 (凍檸茶)

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
師傅和店員都會認真深入地介紹食材,有禮熱心,當日午市滿座,有慶生的,有游客,但每個客人都有被悉心照料,無差別地友善用心服務,這點真的非常值得讚賞!👍🏻已經訂好日子下次和家人二訪,晚市亦令人好期待吖!
2023-08-02 27 瀏覽
外面30幾度,稍為走動下都大汗淋漓,便急急腳搵間餐廳唞吓,便去了朋友相熟嘅餐廳「御鐵」食鐵板燒,坐低便點了個冰鎮梅酒消暑一下,日本梅酒很少令人失望,這間餐廳揀選的梅酒甜酸度非常平衡,口感很好,冰凍的梅酒在口中來回激蕩,滲透着的香味,著實令人暑氣全消。聽服務員介紹,今晚個海鮮餐十分豐富,有鰤魚、蘇格蘭蟶子、鮑魚、龍蝦、西班牙黑毛豬、熊本和牛、海膽烏魚子炒飯。個人比較喜歡個幾味有:鰤魚配柚子汁、本菇炒蟶子、鐵板燒龍蝦、熊本和牛及海膽鳥魚子炒飯。柚子汁將鰤魚的甜味帶出,效果很好。炒香本菇本身的甜味與蟶子融和,令兩者食材的優點充份發揮,相得益彰。鐵板燒龍蝦,師傅用蝦膏及海膽調教的汁帶出龍蝦的鮮味和甜味,肉質結實彈牙,入口鮮美。熊本和牛肉質鮮明,油花分布平均,師傅以五成熟烹調,肉質嫩滑,油脂甘香,基本冇得輸。主食海膽鳥魚子炒飯,師傅手藝高超,每粒飯都用蛋包住,賣相吸引,食落口更有烏魚子的香味及海膽的鮮甜味,很有滿足感。甜點及茶

柚子汁將鰤魚的甜味帶出,效果很好。

甜點及茶
2023-07-31 20 瀏覽
最近極愛鐵板燒,周圍去搵唔同既試~🤣同事介紹呢間位於CWB地鐵站對面既,話做緊正價餐7折好抵食,一於試下啦餐廳環境非常寬敞舒適,好光猛,好舒服日式風格,而且重點無油煙味,唔驚食完一陣味🔅叫左一個B一個C餐2人share食🐟火炙鏗魚青木瓜沙律 有柚子汁, 芥辣汁及蒜香蕃茄汁可以揀,幾開胃, 且口感好豐富,好清新 🐚聖子炒雜菇蟶子入口彈牙爽口鮮味,夾埋啲露筍椎茸菇一齊食,牛油味香濃🐋厚切鰤魚魚皮脆卜卜,簡單加入柚子酸汁帶出魚本身鮮味,亦可平衡魚油膩感,外脆內嫩,十分嫩滑🤤南非活鮑魚配海苔醬鮑魚超大隻十分生猛,放在鐵板上不停動,師傅用上純熟手勢就已經將鮑魚同殼分離,先試原味,口感Q彈帶嚼勁,再試配上食用紫蘇花海苔醬同埋三文魚籽版本,配埋個海苔醬味道更濃郁惹味!最後試鮑魚內臟位置,味道好濃郁,個鹹味出返晒黎,好飽和🦞澳洲斑馬賴尿蝦較少鐵板燒會出賴尿蝦,但同手臂差不多長的巨大賴尿蝦,淨係見到都吸引。煎至八成熟陣陣香味撲鼻,肉質非常彈牙,味道鮮甜。🦆香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁鴨肝香煎到金黃,裡面keep住粉嫩,油脂豐腴,配搭青蘋果及黑醋汁減低膩感之餘,更令鵝肝添加香甜味🐮熊本縣A5和王牛,
最近極愛鐵板燒,周圍去搵唔同既試~🤣
叫左一個B一個C餐2人share食

🐟火炙鏗魚青木瓜沙律

🐚聖子炒雜菇
蟶子入口彈牙爽口鮮味,夾埋啲露筍椎茸菇一齊食,牛油味香濃

🐋厚切鰤魚

🤤南非活鮑魚配海苔醬

🦞澳洲斑馬賴尿蝦

🦆香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁

🐮熊本縣A5和王牛, 選擇左2種做法,厚切及薄燒都試左
厚切以先煎後煙燻步驟烹調,打開時陣陣櫻桃木煙熏味道撲鼻,打卡一流。誘人的雪花紋理,入口即融,肉質相當鮮嫩,配合竹炭鹽及蒜片,份油香真係令人十分回味
而薄燒則以和牛捲入香葱﹑蒜﹑櫻花蝦,較少會食到既做法,但令人難忘,完全食到和牛油香及櫻花蝦惹味既神奇效果

🍶清酒煮蜆
加入鰹魚清湯碎海苔及水菜,蜆肉剛熟湯清甜

最後是烏魚子海膽炒飯及和牛炒飯,米飯口感粒粒分明,烏魚子爆炒得夠香酥脆,作為一個結束相當滿足
今晚食鐵板燒,去「御鐵」,因為知道最近做緊八折優惠。「御」通常是皇帝御用的意思,所以感覺高檔,既來之食都要食得好啲,點了$2788 二人餐,九道菜,包括貴重的澳洲龍蝦及南非鮑魚。火炙鰹魚青木瓜沙律,有三款沙律汁,我揀了柚子汁,同件是芥末汁,最特別是當中有蓮芋,爽爽地的,另有串茄、生菜等。等待師傅準備中,先飲嘢,柚子檸檬及梅子。看看貴重食材,澳洲龍蝦及南非鮑魚。季節食材兩款,今日係蟶子及鰤魚。蟶子皇,牛油炒,本菇、紫蘇花、菊花相伴 。本菇口感與蟶子相似,大家都是柔爽,所以很夾。鰤魚,即是肥美的油甘魚,配柚子清汁,帶出鮮甜味。大大隻南非鮑魚,非常柔爽,口感勁正。來自西澳洲龍蝦,蝦膏燴入,五成熟最佳,味道真好。西班牙伊比利亞豬,食橡果大。七八成熟,看來有點生,但係唔緊要嘅,太熟會嚡。熊本牛肉,極嫩,脂香萬分!同樣配日本菇,意大利青瓜,南瓜,竹炭鹽。鰹魚清湯蜆,超甜。烏魚子炒飯,鹹鹹香香的,似蛋黃就是烏魚子。最後有雪糕及咖啡茶,薑味唔錯。
今晚食鐵板燒,去「御鐵」,因為知道最近做緊八折優惠。

等待師傅準備中,先飲嘢,柚子檸檬及梅子。

看看貴重食材,澳洲龍蝦及南非鮑魚。

季節食材兩款,今日係蟶子及鰤魚。

鰤魚,即是肥美的油甘魚,配柚子清汁,帶出鮮甜味。

大大隻南非鮑魚,非常柔爽,口感勁正。

來自西澳洲龍蝦,蝦膏燴入,五成熟最佳,味道真好。

熊本牛肉,極嫩,脂香萬分!

同樣配日本菇,意大利青瓜,南瓜,竹炭鹽。

鰹魚清湯蜆,超甜。

烏魚子炒飯,鹹鹹香香的,似蛋黃就是烏魚子。

最後有雪糕及咖啡茶,薑味唔錯。
😋食過最好食嘅鐵板燒 好方便 坐立銅鑼灣區Yeah!!! 節日必去 唔會失望🤭😍‼️‼️‼️環境方便 服務超級好🥰未分享一下美食前 講下飲咩先☺️ 京姬天使白你桃濁酒🍸威士忌割冰🥃👍🏻當日我哋食咗最高級嘅特選E餐🩷😋😋😋⭕️ 火炙鰹魚青木瓜沙律三揀一:柚子,蒜香蕃茄同wasabi 汁。我揀左蒜香蕃茄 好開胃🤤⭕️ 季節海鮮食材兩款:— 聖子炒雜菇聖子味道一般 伴菜好爽口 — 鰤魚配紀州柚子醬意料好食,塊魚唔會散,魚肉質厚實⭕️ 南非鮑魚配海苔醬鮑魚味道比較淡 鹹味之後出來 個鮑魚不太韌,配魚籽味道好好(配海苔醬,層次很多 很豐富,有兩種口感)⭕️ 澳洲活龍蝦配海膽龍蝦膏醬海膽醬 味道好濃郁龍蝦鮮味重 又不會好咸但係好可惜今日龍蝦不是最新鮮,肉質差一點。⭕️ 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬柳一打開就好大陣煙燻味,好香厚切豬比想像中乾😟😟⭕️ 熊本縣A5和牛厚燒煙燻和牛,入口即溶,完全不靭,牛味重。⭕️ 清酒煮蜆湯他用鮮魚湯整,蜆大大隻⭕️ 海膽烏魚子炒飯炒飯比較硬,比較乾身⭐️ 員工都服務得周到,鐵板燒師傅上菜會少少講解!⭐️ 現在都有全單七折優惠!!真心值得推介一試👍🏻我覺得好抵 最高級嘅食材人均都只係$1500左右
😋食過最好食嘅鐵板燒 好方便 坐立銅鑼灣區
Yeah!!! 節日必去 唔會失望🤭😍

‼️‼️‼️環境方便 服務超級好🥰

未分享一下美食前 講下飲咩先☺️
京姬天使白你桃濁酒🍸
威士忌割冰🥃👍🏻

當日我哋食咗最高級嘅特選E餐🩷😋😋😋

⭕️ 火炙鰹魚青木瓜沙律
三揀一:柚子,蒜香蕃茄同wasabi 汁。
我揀左蒜香蕃茄 好開胃🤤

⭕️ 季節海鮮食材兩款:
— 聖子炒雜菇
聖子味道一般 伴菜好爽口

— 鰤魚配紀州柚子醬
意料好食,塊魚唔會散,魚肉質厚實

⭕️ 南非鮑魚配海苔醬

⭕️ 澳洲活龍蝦配海膽龍蝦膏醬
海膽醬 味道好濃郁
龍蝦鮮味重 又不會好咸
但係好可惜今日龍蝦不是最新鮮,肉質差一點。

⭕️ 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬柳
一打開就好大陣煙燻味,好香
厚切豬比想像中乾😟😟

⭕️ 熊本縣A5和牛厚燒
煙燻和牛,入口即溶,完全不靭,牛味重。

⭕️ 清酒煮蜆湯
他用鮮魚湯整,蜆大大隻

⭕️ 海膽烏魚子炒飯
炒飯比較硬,比較乾身

⭐️ 員工都服務得周到,鐵板燒師傅上菜會少少講解!

⭐️ 現在都有全單七折優惠!!

真心值得推介一試👍🏻
  • 西澳龍蝦配海膽汁
  • 熊本縣A5和牛
  • 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
2023-07-14 26 瀏覽
雞胸青木瓜沙律佢有3款醬汁比你揀,分別有柚子,蒜香蕃茄同wasabi 汁做底,入口好新鮮,比人一種好fresh 既開胃feel。我就揀咗Wasabi汁,估唔到唔係配沙律醬都可以咁好食,原來我本身唔食青瓜到唔該讚好。聖子炒雜菇聖子味道一般,不過佢夾埋啲伴菜一齊食,成碟都好爽口。鰤魚配紀州柚子醬呢個出奇意料好食,切開塊魚完全唔會散,師傅煎香咗魚皮,令到魚油嘅味道好出,都食到魚既鮮甜,同喱隻魚肉質厚實,又唔會柴皮咁。南非鮑魚配海苔醬佢個鮑魚一開始食個味比較淡,之後個鹹味就開始出返黎,個鮑魚入口唔會太韌,配埋魚籽味道好夾。配埋海苔醬食,會覺得好似有層cream包住咗鮑魚咁樣,可以食到有兩種口感。澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬首先要讚讚佢個海膽龍蝦膏醬,佢個味道好濃郁,加埋落個龍蝦都好有鮮味。成件事加埋又唔會好咸,加埋有個大啡菇,給埋啲汁嘅精華令到本身個大啡菇升值不少!但係好可惜今日個龍蝦唔係太新鮮,啲肉就差咗少少。煙燻西班牙伊比利亞厚切豬一打開就好大陣煙燻味,好香。個厚切豬比想像中有啲乾,佢有4種食法,可以加鹽,加蒜片,加wasabi,同有個田樂醬。可以細細舊再mix,配啲新口味。熊本縣A5和王牛呢個
雞胸青木瓜沙律

聖子炒雜菇
聖子味道一般,不過佢夾埋啲伴菜一齊食,成碟都好爽口。

鰤魚配紀州柚子醬

南非鮑魚配海苔醬

熊本縣A5和王牛
呢個和牛都有用煙燻,呢份牛入口即溶,完全唔靭,牛味都幾重。我個人就配返加鹽同埋薯片,吊返本身個牛嘅味。

清酒煮蜆湯
佢用鮮魚湯整,仲有大大隻蜆,加埋啲海帶同菇。成個湯同蜆都好好鮮甜同埋有清下口既感覺。

海膽烏魚子炒飯
呢個炒飯睇佢炒就都幾好,不過啲飯炒得比較硬,整體嚟講都乾身,不過真係有啲乾同硬,差在喱度少少。

間鋪唔係太大,最多容納18個人,但勝在唔會太多人太嘈吵。可以俾人搞啲小型party,飲下酒傾吓偈。不過要分兩枱坐。整體員工都服務得周到,鐵板燒師傅又會喺上一碟菜之後做少少講解。佢哋而家做緊全單七折,如果有喜慶或者大節日,我都應該會再幫襯第二次。