2018-05-28 493 瀏覽
今日同朋友喺觀塘行街shopping 行到好熱又攰 好在我就book左呢一間私房菜 價錢係依照菜式而定 每位咁計 夠曬公道首先有呢個 香芒沙拉大蝦球 新鮮香甜嘅芒果搭配酸酸甜甜嘅沙律醬 加上肥美嘅蝦仁仲有新鮮嘅沙律菜 配搭清新 蝦肉亦都非常之爽口 好好食東星椒鹽骨加起肉炒球 椒鹽骨炸得非常之香口 濃郁嘅蒜頭炸咗之後 搭配東星斑嘅魚骨 非常之惹味 而起肉炒球亦都食到鮮嫩東星斑嘅鮮味 非常之可口 西蘭花亦都減少咗炒魚嘅油膩感雜菌大蜆豆腐湯 呢個配搭都幾特別 菇 大蜆同埋豆腐煲出嚟嘅湯 幾鮮甜蟶子 有非常之定嘅蒜蓉芫茜蔥同埋紅椒 蟶子嘅口感非常之煙韌 而且 肉質嫩滑 搭配蒜茸食 鮮味十足白胡椒爆炒鮑魚 第一次食鮑魚係有埋白胡椒汁 白胡椒嘅味道竟然冇掩蓋鮑魚嘅鮮味 呢隻鮑魚係非常之新鮮同靚嘅 肉質都係軟骨 非常之好食士多啤梨骨 有新鮮嘅士多啤梨粒喺排骨上面 排骨炸得啱啱好 外脆內軟 而且肉質亦都非常之林 唔會覺得好乾身 值得一讚碧綠炒花姿 菜心加上魷魚 仲有一啲配菜例如紅蘿蔔等等 令到成道菜口感豐富之餘 賣相亦都非常之好富瑤炒飯 呢個炒飯真係世界級 因為炒飯都可以加鮑魚粒 可以去邊度搵?

富瑤炒飯 呢個炒飯真係世界級 因為炒飯都可以加鮑魚粒 可以去邊度搵? 而個炒飯炒得幾乾身 我都好鍾意

2018-05-24 1808 瀏覽
見過朋友喺fb分享過呢間位於觀塘嘅私房菜,成班同事黎食,非常豐富,搞到我地都好有興趣。御膳喺工廈之中,估唔到工廈尋到寶,食物質素咁好,想食有彈性D嘅中菜,不妨考慮網上已經參考過好多評語,知道呢度雖然主打私房菜,但人數方面很有彈性,最少兩個人,都已經可以食到。我地一行四人,預先訂位,訂位後,店員都好快確認,並且send左菜單俾我地睇,選擇、配搭非常多。我地樣樣都想食,多得店員提議,最終揀左呢個四人餐,有前菜、湯、海鮮、魚、肉、菜、甜品,勁豐富!最重要就係記得訂位。敬運工業大廈都唔難搵,我地喺地鐵站行過來,都唔難搵,裝潢簡單,座位唔多,有大枱有細枱。平日夜晚生意都好好,基本上都滿座。齊人就梗係即刻上菜,我地都好肚餓喇,結果捧住個肚走。呢個套餐人均340蚊,好抵食啊,隔離枱一家人都食到讚不絕口。like fb送飲品。麻辣鹵水拼盆(例)作為前菜,呢個拼盤真係好高質!一份有三款,金錢肚、手撕雞、豬腸,我地食到讚不絕口。麻辣味道突出,唔會太過辣,但有愈食愈開胃。金錢肚好腍,好入味;手撕雞都做得唔錯,但最正係個豬肚什菌大蜆豆腐湯個湯一流,完全冇味精感,平時都怕左出街食飯飲湯,飲完鬼咁口渴,呢度落足料
最重要就係記得訂位。

like fb送飲品。

什菌大蜆豆腐湯

大蜆大粒,乾淨飽滿,湯中仲有菇菌,幾鮮甜,約氣人分到兩碗,果然冇揀錯。

大肉蟹
可以揀花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑蔥炒、胡椒炒或者四川香辣炒,我地揀左薑蔥炒。
隻蟹都幾大隻,好好肉地,淨係睇個鉗都知,啖啖肉。加左蔥、薑炒起,好惹味

金銀蒜蒸龍躉腩
呢個煮法我至愛,粉絲、蒜蓉配搭海鮮或者魚,一流。
粉絲、蒜蓉量多,令龍躉腩非常入味。龍躉腩啖啖肉,連皮,十分滑溜,魚肉扎實

白胡椒爆炒鮑魚
鮑魚人頭份量,用白胡椒炒,幾入味,而且帶點胡椒辣。鮑魚大大隻,完全唔韌。
食完個鮑魚,我地已經差唔多飽到投降,所以真係幾抵食。
唔洗自己去買海鮮,一個價錢,乜都食到。

招牌御膳炒飯
炒飯又係幾招牌,飯粒分明又乾身,而且好入味,亦都唔會太鹹,調味啱啱好。
入面仲有少量蝦肉同帶子粒,夠哂誠意

金華玉樹雞半只
呢個亦係我地推介之選,好特別,金華火腿食落帶甜,雞肉嫩滑,估唔到咁夾

碧綠炒花枝片
最後有個菜結尾,西蘭花、墨魚,不死配搭。

甜品
是日甜品係芒果布丁。

呢間私房菜頗有水準,三百零蚊位價格相宜,菜式選擇亦幾有彈性,招呼都唔錯,只係樓上電話接收唔係咁好,等大家專心啲食飯
2018-05-10 652 瀏覽
搜尋openrice 私房菜,見openrice 咁多好評,最緊要地點近我住嘅地方,一於去試下。我地放工搭巴士在工廠區落車,好快就到。今次呢座工廈都算舊式,上到去都無招牌,平日嘅晚上都要用埋旁邊嘅單位,都幾旺場!坐低就可即時開餐,先來個麻辣鹵水拼盆,都鹵得入味。但我地唔係咁鍾意食豬大腸,所以都食唔晒。再來個豆腐蜆湯,幾好飲!之後就係開始食海鮮啦,有薑蔥蟹啦,白胡椒炒南非鮑魚啦,花雕蛋白蒸龍躉球啦,黃金蝦啦,之後就係兩味小菜花枝片炒西蘭花,士多啤梨骨,最後就係蟹油銀芽炒面。款款都用心煮,賣相好,味道都好最後最後就係哈蜜瓜布甸,我地覺得呢味就有點名過其實,布甸味道麻麻,只能當係食下生果,但賣相係靚嘅!整體都算滿意,只不過環境麻麻地!

整體都算滿意,只不過環境麻麻地!

麻辣鹵水拼盆
白胡椒炒鮑魚
花雕蛋白蒸龍躉球
蟹油炒面
2018-04-27 1859 瀏覽
通常一家人都係想食中菜,咁見到網上都有多好評所以都去左試試餐廳位於工廈上面都很易搵到我地點左個花龍蝦餐什菌大蜆豆腐湯湯的味較為清淡,但能品嚐到蜆鮮甜豆腐細滑麻辣鹵水拼盆(例)拼盤係金錢肚和大腸鹵得很入味,雞絲和青瓜很美味爽花龍蝦5至6兩(2隻)店員會好貼心問你可以選芝士,香煎或上湯,我們選了芝士麵底超級脆好好味花雕蛋白蒸龍躉龍躉十分細滑,整得剛剛好蒜蓉粉絲蒸蟶子王賣相都不錯,也很鮮味士多啤梨骨黎到賣相好靚好吸引呢!第一次試士多啤梨的味道招牌御膳炒飯味道不錯,炒得幾好又很入味又唔會太乾身,炒飯粒粒分明,最後我們都是食唔晒再打包。上湯浸時菜最後有菜清清地,消一消膩感!甜品最後還有芒果布丁作為結尾,十分滿足的晚餐
通常一家人都係想食中菜,咁見到網上都有多好評所以都去左試試
餐廳位於工廈上面都很易搵到

我地點左個花龍蝦餐

什菌大蜆豆腐湯
湯的味較為清淡,但能品嚐到蜆鮮甜
豆腐細滑

麻辣鹵水拼盆(例)
拼盤係金錢肚和大腸鹵得很入味,雞絲和青瓜很美味爽

花龍蝦

花龍蝦5至6兩(2隻)
店員會好貼心問你可以選芝士,香煎或上湯,我們選了芝士
麵底超級脆好好味

花雕蛋白蒸龍躉
龍躉十分細滑,整得剛剛好

聖子

蒜蓉粉絲蒸蟶子王
賣相都不錯,也很鮮味

黎到賣相好靚
好吸引呢!第一次試士多啤梨的味道

招牌御膳炒飯
味道不錯,炒得幾好又很入味又唔會太乾身,炒飯粒粒分明,
最後我們都是食唔晒再打包。

上湯浸時菜
最後有菜清清地,消一消膩感!

甜品
最後還有芒果布丁作為結尾,十分滿足的晚餐

2018-04-25
聖子
2018-04-25 2828 瀏覽
自從兩年前食嗰一頓私房菜之後,我就一直念念不忘想再次去食。最近有朋友推介一間位於觀塘工廈的隱世私房菜, 好,一於約埋老友齊齊去揾食。呢間私房菜其中一個好處在於兩人都可以幫襯, 唔似出面起碼要四位先可以入座, 對一般情侶或夫婦嚟講就非常方便。我們好穩陣於三星期前電話預約,店家即透過WhatsApp傳來多款套餐提供選擇,由於朋友最鍾意食海鮮,所以最終亦都揀了一個四人份量$1740嘅海鮮套餐。我們準時七點半抵達, 以為私房菜會冇乜人食嘅觀念原來係錯嘅,事實上當晚都幾旺場, 不停有人入座,而且還有隔離鋪位, 看來這裡都幾受歡迎。主菜陸續呈上,碟碟都正。香芒沙律大蝦球---賣相精緻恍如藝術品, 芒果肉厚清甜, 鮮蝦爽口彈牙,加上士多啤梨青提藍梅及沙津菜配合,味道可口醒胃,一上來就胃口全開。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇---呢個係本人最愛食物之一, 蟶子比手掌還要大, 廚師手藝亦拿捏得很準繩, 蒜蓉味充分滲入粉絲當中, 而蟶子嘅鮮味亦被粉絲充分吸收,味道頂瓜瓜,真係想再來多一碟呵呵。薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪

主菜陸續呈上,碟碟都正。

香芒沙律大蝦球

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪汪,配上薑蔥炒法香口惹味,話咁快就KO一碟。

薑蔥炒大肉蟹

生煎東星斑---東星斑剛剛煮熟就即時上桌, 魚肉嫩滑唔嚡而且沒有腥味,魚皮咬落仲好脆口,味道不俗, 就連其中一位唔多鍾意食魚嘅朋友都大讚好味。

生煎東星斑

白胡椒爆炒南非鮑魚---以往食開嘅鮑魚多數是果皮清蒸或薑蔥去炒, 而這裏就用白胡椒爆炒, 煮法少有獨特,微辣嘅白胡椒配上煙韌嘅鮑魚口感豐富美味,而且南非飽魚亦很新鮮,教人一食就愛上。

白胡椒爆炒南非鮑魚

江南百花雞---第一次食呢款菜,原來係將蝦膠釀係雞肉上面,都幾特別,蝦膠夠哂爽口彈牙,雞肉鮮嫩唔油膩,食落啖啖肉好滋味。

江南百花雞

上湯浸時菜---食咗咁多海鮮,係時候食返d清清地嘅菜,白菜仔夠晒時令當造,加入適量菇類就更加鮮味,簡簡單單都唔錯。

上湯浸時菜

招牌御膳炒飯---招牌妙飯大大碟非常足料,配上煙煙靭韌的帶子都唔錯,飯粒分明而且乾身,最重要係唔油膩,抵讚。

招牌御膳炒飯

芒果布丁---最後食埋呢款至愛的香滑芒果布丁簡直完美。

芒果布丁

值得一提是這裡縱使沒有華麗佈置,但是御膳有的是廚師的精心手藝及新鮮食材,再加上侍應服務週到,一頓飯已換了數次新淨碟子招呼細心,期待下一次再來食過。

2018-03-23
香芒沙律大蝦球
生煎東星斑
江南百花雞
2018-04-20 1809 瀏覽
今晚家人帶我去食私房菜,其實我好少吃私房菜的,所以對於今次的安排非常期待。我們一人八人相約在觀塘等,私房菜的位置在觀塘的工廠區,由觀塘地鐵站步行去,大約是八分鐘的路程,好方便!我們一席八人,位置很闊坐得很自在。我們點選了八人餐。甫坐下,前菜便來了,是麻辣鹵水大拼盆。豬腸、牛肚、雞絲都隱約滲出麻辣味,愛麻辣的朋友一定會喜歡!避風塘大肉蟹,蟹好大隻,份量也多,愛濃味的人更加會喜歡用避風塘來炒,因為「避風塘」的蒜茸出名惹味,空口食或佐飯都一流。看看這隻蟹鉗! 天呀! 好大隻,啖啖肉!金湯海皇翅,非常足料,味道很鮮,而且份量很多,我們都幾乎可以一人喝兩碗啊!青蒸沙巴龍躉很大一條,蒸得剛剛好,魚肉彈牙新鮮,大愛!流沙黃金蝦,蝦肉彈牙,蝦穀沾上咸蛋黃,更是開胃!士多啤梨骨,我第一次吃這種口味的菜,覺得很新鮮。聞起來有點士多啤梨的甜酸香味,吃起來不會太甜,反而有一種生果獨有的清新感,好特別。秘製沙薑雞,全隻雞,夠晒大隻! 雞肉夠滑,正!招牌御膳炒飯,我不知道該怎麼形容這碟炒飯的味道,只能說這碟炒飯非常好味!!! 來這間餐廳必點必試!  難怪是招牌飯啊!最驚喜是當晚的甜品,蜜瓜布甸,看到擺設已經很驚喜
我們一席八人,位置很闊坐得很自在。我們點選了八人餐。
甫坐下,前菜便來了,是麻辣鹵水大拼盆。
豬腸、牛肚、雞絲都隱約滲出麻辣味,愛麻辣的朋友一定會喜歡!
看看這隻蟹鉗! 天呀! 好大隻,啖啖肉!
青蒸沙巴龍躉很大一條,蒸得剛剛好,魚肉彈牙新鮮,大愛!
流沙黃金蝦,蝦肉彈牙,蝦穀沾上咸蛋黃,更是開胃!
秘製沙薑雞,全隻雞,夠晒大隻! 雞肉夠滑,正!
最驚喜是當晚的甜品,蜜瓜布甸,看到擺設已經很驚喜,雕花精美,伴碟的水果很多也很新鮮
蜜瓜內放的是蜜瓜肉跟布甸,兩者合而為一後放回蜜瓜裡,形成這款特別的甜品 - 蜜瓜布甸
蜜瓜味香而濃,加上細緻的擺設,成了今晚焦點。
總括來說,對於第一次接觸私房菜的我而言,這實在是一間講實力的店,店內裝修簡約,但著重食品質素及份量,不怕不好吃,也不怕吃不飽,令人安心又放心呢!
2018-04-17 1796 瀏覽
每逢家人生日,我們都習慣把錢花在吃一頓好的,省卻送禮物的部份。今年媽媽生日,問她想吃甚麼,她想來想去,還是提議想來御膳哈哈,果然大家都是念念不忘呢。 這裡原來切餅費和開瓶費都是免費的,更加適合來慶祝生日。上次吃的套餐實在太出色,這次想試試別的菜式,看看是不是一樣好吃。所以我們選了另一個套餐,除了花雕蛋白雞油蒸大肉蟹外,其他都是不同的。這個套餐有湯,也就先來給我們暖暖胃。用東星斑魚骨和魚頭熬成奶白色的魚湯,沒有多下胡椒粉也不會腥,反而有淡淡的鮮甜味。魚要先煎過才放湯,所以沒有爛得很厲害,仍然保持完整的容貌,魚肉吃起來也很柔軟鮮甜。還有秀珍菇和芫茜作點綴,整個魚湯是越簡單越考功夫,真的很不錯。 這個雖說是四人份量,但每人有兩碗以上,十分足夠。因我們都吃不到麻辣,餐廳說可以走辣,便試試這個滷水拼盤。原來拼盤分別有滷牛肚、口水雞和滷豬肚。(下圖後方會更清楚看到三款) 本來不好內臟的我也忍不住多吃了,牛肚爽、豬肚腍,兩者都滷得十分入味而不過鹹。尤其是現在很難吃到這麼出色的豬肚,保留內層脂肪卻不覺肥膩,而且最重要的是清洗做得很好,沒有任何內臟的異味。 口水雞走了辣,但也不會淡而無味,配青瓜絲吃更清
這裡原來切餅費和開瓶費都是免費的,更加適合來慶祝生日。

東星斑豆腐魚湯

這個雖說是四人份量,但每人有兩碗以上,十分足夠。

滷水拼盤

口水雞走了辣,但也不會淡而無味,配青瓜絲吃更清新,在滷水兩肚之間做了個很好的橋樑。

不禁要encore的花雕蛋白雞油蒸大肉蟹
蛋白依舊非常滑溜,花雕的份量也剛剛好調起味道而不過份。

花雕蛋白雞油蒸大肉蟹

肉蟹十分厚肉大隻,肉質爽而不霉口,蟹鮮味重。
第二次也絕無令我們失望!因較淡口味和喜歡吃食材的原味,所以無論再來多少次,如果要我選肉蟹的做法,我還是會毫不猶豫地選這個,萬分推介!

粉絲蒜蓉蒸特大蟶子皇

蟶子皇比一個手掌還要長,蒸熟後也沒有縮水太多。炸蒜、蒜蓉和蔥花十分惹味,但不會蓋過蟶子的鮮味,今天的蟶子皇比大肉蟹還更鮮甜呢!肉質也十分爽口彈牙,吃得出用料新鮮。

西蘭花炒東星斑球

東星斑在這個餐其實是兩食的,除了熬湯外,魚起肉成斑球炒西蘭花。平日酒樓的炒斑球都是靠胡椒粉調味,這裡的斑球本來就有魚鮮味,不用多調味已經很好吃,真的很厲害。
斑球肉質彈牙,炒後沒有散掉。西蘭花也夠爽脆翠綠,加上鮮冬菇和蔥白,非常不錯。

流沙黃金蝦

另一驚喜是黃金蝦,真的從來沒有吃過這麼多鹹蛋的黃金蝦。
鹹蛋黃入粉漿,均勻地蘸滿整隻大蝦,再炸至全乾。入口是滿滿的鹹蛋黃味道,雖膩了一點,但絕對不覺油,也不會太鹹,味道拿掐得剛剛好。之後再吃其他地方的黃金蝦,只撈鹹蛋黃碎,無論味道還是口感都絕對比不上這裡。

士多啤梨骨

終於有機會試其招牌士多啤梨骨,外表的糖膠glazing做得很有光澤。輕微炸過的肉排外脆內多肉汁,肉質彈牙。很少吃到這種水果骨是一大條肉排而非一粒粒肉丁,這裡真的差不多啖啖肉,且更能鎖住肉汁,十分足料。士多啤梨汁甜得來帶點酸,味道不只停留於面層,而是已滲入了肉裡面。

蒜蓉炒芥蘭

是日時菜是芥蘭,雖然不是當造但也沒有苦澀味,吃下去爽脆清甜,沒有渣滓。

蟹油銀芽炒面

這個炒麵用料比上次吃的招牌炒飯要簡單平民得多,但卻更考功夫。要炒好一碟豉油皇炒麵真的不容易,要炒至每條麵條分明,很多時候要下多點油,但就會令客人吃到每口是油,過於油膩。這裡雖然標榜用了蟹油炒,但炒得很乾身,一點也不油膩。豉油也很均勻,無論色水或是味道都分佈平均。洋蔥、芽菜和長蔥加添爽脆口感,配搭出色。唯一可挑剔的是蟹油味道不太突出。

雲呢拿奶凍

套餐甜品是簡單的雲呢拿奶凍,滑溜而不過甜,加顆新鮮藍莓清清淡淡的剛剛好。

套餐的份量慷慨得真的吃到好飽好飽,卻是用高質素的食物填飽肚子,能夠在味道與份量做到滿分實在不容易,我們差點吃不下自己帶來的生日蛋糕呢。論食物的款式,我甚至更喜歡是次的套餐,價錢還比上一次的更便宜,性價比更高。
再來不但沒失望,反而更有驚喜,令家人尤其是壽星都過了一個滿意的晚上。
慶祝紀念
西蘭花炒東星斑球
蟹油銀芽炒面
  • 蟹油銀芽炒麵
2018-04-16 492 瀏覽
貪吃的朋友們最近又帶我去覓食,今次食飯的地方非常隱蔽下,因為是夜晚,黑媽媽,加上周圍都是工業大廈,都唔知自己行左去邊我跟著朋友們一直沿著觀塘碼頭的方向行,直至行到敬運工業大廈終卞停低了,原來是要帶我去工廈食私房菜第一次呀,覺得好新奇私房菜位於12樓,因為門口沒有招牌,所以一出LIFT都留意唔到,好彩同行朋友有去過.........一坐下,先來飲啖茶跟住來了一份併盆 ( 鹵水豬腸、牛肚、青瓜手撕雞)鹵水醃得好入味,豬腸好軟淋,牛肚好厚,有少少辣,食落有d煙un。 金湯海皇翅好大鍋呀,朋友們仲可以添多一碗味道較清淡。避風塘炒蟹辣辣地,加上有大量炸蒜,份外惹味可口,肉質厚實彈牙士多啤梨骨味道酸酸甜甜,開胃惹味; 肉質厚實,但軟淋流沙黃金蝦蝦殼沾滿咸蛋黃,好惹味可口,再上蝦肉新鮮,肉質彈牙,好味。清蒸龍躉極之大條,火候控制得剛剛好,蒸得不會過火,肉質鮮甜厚實軟淋,有咬口沙薑雞蒜蓉炒時菜時菜夠晒新鮮,而且鮮甜。 加上炒得剛剛好, 一d都唔老,仍然翠綠。御膳炒飯飯粒炒得乾身分明,味道剛好,不會太咸。蟹油炒麵炒麵好乾身,簡簡單單甘,沒有太多花巧。哈密瓜布丁上檯一刻非常震撼,眾人當堂忙於拿著手機不停拍

第一次呀,覺得好新奇

一坐下,先來飲啖茶

跟住來了一份併盆 ( 鹵水豬腸、牛肚、青瓜手撕雞)

金湯海皇翅
好大鍋呀,朋友們仲可以添多一碗
味道較清淡。

避風塘炒蟹
辣辣地,加上有大量炸蒜,份外惹味可口,肉質厚實彈牙

士多啤梨骨
味道酸酸甜甜,開胃惹味; 肉質厚實,但軟淋

流沙黃金蝦
蝦殼沾滿咸蛋黃,好惹味可口,再上蝦肉新鮮,肉質彈牙,好味。

蒜蓉炒時菜

御膳炒飯
飯粒炒得乾身分明,味道剛好,不會太咸。

蟹油炒麵
炒麵好乾身,簡簡單單甘,沒有太多花巧。

哈密瓜布丁
上檯一刻非常震撼,眾人當堂忙於拿著手機不停拍不停拍
賣相吸引之餘,亦相當有體面。
碟上的所有生果都非常鮮甜,齋睇賣相都已經非常吸睛。
講返主角---哈蜜瓜布丁先,廚師先將哈密瓜打成茸,再裝回哈蜜瓜外殼裡面,哈蜜瓜味道香濃,實屬花功夫之作

2018-04-15 920 瀏覽
聽說現在很流行工廈私房菜,所以趁著爸爸生日決定一家人去觀塘的工業大廈試下新野!店舖門口也很低調...雖然沒有大大的招牌,但一出電梯就能發現他們由於是生日飯,當然要食好少少啦!首先是拼盤:牛肚、豬腸、涼拌青瓜雞絲每一個小食都有少少辣,但卻令人非常開胃涼拌青瓜雞絲食落很清爽,而且可以稍微中和辣味牛肚不是普通的辣,而是帶著麻辣的味道!除了口感好正之外,麻辣也為他加分不少~既然說是食好一點食豪一點,那當然要有金湯海皇翅呀!好大鍋而且超好味!避風塘炒蟹...雖然愈食愈辣,但卻超級惹味而且啖啖蟹肉,好味到無停手除了避風塘炒之外,還可以選擇胡椒炒、四川香辣炒或薑蔥炒等等....酸酸甜甜 士多啤梨骨清蒸龍躉既新鮮又足料而且肉質仲超滑超彈牙添~沙薑雞必食御膳炒飯,可以說是令我們一食難忘最後是預訂的哈密瓜布甸這個布甸真的很壯觀,一出場就吸引了我們全部人的手機和相機了不管是哈密瓜內還是擺碟,全部都是生果呢!有青提子、紅提子、士多啤梨、奇異果、藍莓、芒果等等⋯每樣都很新鮮,特別是青提子...甜到不得了呢!別因為地址在工廈就少看他們喔,因為當晚可以說是全場爆滿,再加上私房菜需要提前準備食材,所以打算去食之前最好

由於是生日飯,當然要食好少少啦!
首先是拼盤:牛肚、豬腸、涼拌青瓜雞絲
每一個小食都有少少辣,但卻令人非常開胃
涼拌青瓜雞絲食落很清爽,而且可以稍微中和辣味
拼盤

牛肚不是普通的辣,而是帶著麻辣的味道!
除了口感好正之外,麻辣也為他加分不少~

金湯海皇翅

避風塘炒蟹...
雖然愈食愈辣,但卻超級惹味
而且啖啖蟹肉,好味到無停手

酸酸甜甜 士多啤梨骨

清蒸龍躉
既新鮮又足料而且肉質仲超滑超彈牙添~

沙薑雞

必食御膳炒飯,可以說是令我們一食難忘

最後是預訂的哈密瓜布甸
這個布甸真的很壯觀,一出場就吸引了我們全部人的手機和相機了

不管是哈密瓜內還是擺碟,全部都是生果呢!

哈密瓜布甸

別因為地址在工廈就少看他們喔,因為當晚可以說是全場爆滿,再加上私房菜需要提前準備食材,所以打算去食之前最好還是先致電訂位喔!
2018-04-14 442 瀏覽
一班老友聚首一堂,把酒言歡,美酒佳餚。一樂也。每度菜也十分配合我們帶來的酒。色香味全。材料也新鮮,魚、蝦,蟹也能带出鲜味道。另外上菜也很適當,不緩不急。可以令我們品嚐美食之餘又可以淺嚐美酒,十方合意舒暢。
2018-04-14 888 瀏覽
朋友生日,我們一直都想試下食私房菜,感覺上私房菜是特別為客人烹調的菜,感覺上會有比較特別。我們去了觀塘敬業街敬運工業大廈12樓的御膳私房菜。麻辣鹵水大拼盆,鹵水非常用味,豬腸和牛肚都燘得好腍,雞絲青瓜,口味清新,中和了鹵水的重味道,作為餐前小食,十分讚。金湯海皇翅,好多蝦肉,蟹肉,好足料,味道順,感覺十分名貴。青蒸沙巴龍躉,好大條,好厚肉,魚皮有QQ的彈性,好多骨膠原,這魚做得好好,好味道。避風塘大肉蟹,肉蟹好厚肉,份量足,避風塘的蒜茸辣椒非常惹味,非常好餸飯。流沙黃金蝦,整隻大蝦都沾滿咸蛋黃,炸得連殼都可以食埋,蝦肉彈牙多膏。士多啤梨骨,上枱時傳來陣陣的士多啤芓梨香味,甜甜酸酸,聞到已經口水流了,食落果然是香香甜甜酸酸,好開胃。秘製沙薑雞,雞好大隻,但不是很多肥流那種,是串較實肉的。蟹油銀芽炒麵,好有小時候吃的早餐炒麵,拾回童年回憶。招牌御膳炒飯,有些欖角,小帶子肉,想不到會這樣好味道。蒜蓉炒時菜,清清的,可以中和一下味蕾。蜜瓜布甸,上枱時真的非常震撼,從未在香港的一般食肆會有彫花水果盤,感覺自己也是尊貴的客人,賣相十分有體面,味道方面,先說生果,所以的生果十分甜,是採用靚的生果,而

我們去了觀塘敬業街敬運工業大廈12樓的御膳私房菜。

金湯海皇翅,好多蝦肉,蟹肉,好足料,味道順,感覺十分名貴。

秘製沙薑雞,雞好大隻,但不是很多肥流那種,是串較實肉的。

蟹油銀芽炒麵,好有小時候吃的早餐炒麵,拾回童年回憶。

招牌御膳炒飯,有些欖角,小帶子肉,想不到會這樣好味道。

蒜蓉炒時菜,清清的,可以中和一下味蕾。

蜜瓜布甸,上枱時真的非常震撼,從未在香港的一般食肆會有彫花水果盤,感覺自己也是尊貴的客人,賣相十分有體面,味道方面,先說生果,所以的生果十分甜,是採用靚的生果,而蜜瓜打成茸,製成布甸放回蜜瓜裡,蜜瓜味好濃郁,無論水果的擺位,彫花,和製作布甸都是相當花功夫的一道甜品

總結:沒堂皇的裝潢,靠的是真材實料,價錢以私房菜來說算是公道,食物質素高,整晚和朋友說說笑笑,完滿的一餐在愉快的氣氛度過。

2018-04-11 657 瀏覽
「私房菜」的魅力果然會勾起大家的回憶喔~最近朋友便提起之前吃過的這家工廈私房菜!就想也很久沒聚餐了就再來吃吃看吧。我們選了花龍蝦套餐 ($1308/四位用)首先來的是 - 什菌大蜆豆腐湯湯的味道比較清一點,但能嚐到大蜆鮮甜味道~而且蜆真是很大一隻也沒有沙喔!此外還有很滑嫩的豆腐~每人最少可以飲到兩碗湯左右。麻辣鹵水拼盆(例) - 金錢肚和大腸鹵得很入味,再加上麻辣讓整個更為惹味。中間的雞絲和青瓜吃起來很爽脆。花龍蝦 - 有兩隻開了邊的!可選的烹煮方法有芝士,香煎或上湯。我們選了香煎的方法~因為其他的都好像較為常見嘛~沒想到除了煎香的龍蝦外,還配了脆麵底!而且因為怕太乾的關係,廚師還準備打了芡的上湯配來吃。調味剛剛好,吃起很香的喔龍蝦也頗大一隻,肉質很結實~除焦香的味道,還有一份鮮甜的味道。蒜蓉粉絲蒸蟶子王 - 蟶子也是很大的一隻!咬落很鮮甜且軟稔~還能吃到蒜蓉的滋味,只是粉絲空口吃的話會有點太鹹就是喔花雕蛋白蒸龍躉 - 蛋白吸收了花雕酒味的甘香,而且很滑溜。龍躉入口也很滑嫩,亦鮮甜彈牙!上湯浸時菜 - 是很清甜的白菜仔,還配有什菌。士多啤梨骨 - 頭一口比較酸,但之後吃起來覺得有點太甜
「私房菜」的魅力果然會勾起大家的回憶喔~
我們選了花龍蝦套餐 ($1308/四位用)
首先來的是 - 什菌大蜆豆腐湯
此外還有很滑嫩的豆腐~每人最少可以飲到兩碗湯左右。
什菌大蜆豆腐湯
中間的雞絲和青瓜吃起來很爽脆。
花龍蝦
蒜蓉粉絲蒸蟶子王 - 蟶子也是很大的一隻!
蒜蓉粉絲蒸蟶子王

花雕蛋白蒸龍躉 - 蛋白吸收了花雕酒味的甘香,而且很滑溜。
龍躉入口也很滑嫩,亦鮮甜彈牙!
上湯浸時菜 - 是很清甜的白菜仔,還配有什菌。

上湯浸時菜

士多啤梨骨 - 頭一口比較酸,但之後吃起來覺得有點太甜。
招牌御膳炒飯 - 其實吃完之前的已經好飽,所以這炒飯每人吃了一碗後便要打包了。
若這次的聚會有男生的話,大概可以吃光光(?) 炒飯粒粒分明,但炒得不會太乾身也很惹味。

最後還有芒果布丁作為甜品~這個當中有芒果肉。
題外話/補充資料: 茶位每人是$2
2018-04-04
2018-04-11 498 瀏覽
襯呢排假期多,所以就搵左間私房菜聚下舊。朋友係要見嘅今次揀左御膳,就喺觀塘嘅工厦入面,之前聽朋友講過話大大碟好抵食,所以就去試下。我地一行六個人,因為懶得諗,就叫左個六人餐,一共9個餸,再加送甜品。首先上菜嘅係麻辣滷水拼盆,有牛肚、青瓜雞絲、大腸。麻辣同滷水味滲晒入啲牛肚大腸度!加埋雞瓜雞絲,做前菜非常惹味!之後飲個魚頭湯,熱辣辣嘅魚湯一啲都唔腥(我最怕魚腥味)!到肉蟹,可以揀食法,有花雕蒸、胡椒、四川炒等等,我地個個食得辣之人就揀左避風塘炒。好大隻蟹好多肉之餘,避風塘嘅料都好惹味。送酒一流之後係蒸蟶子,蟶子用蒜加粉絲蒸,對我來講係必勝嘅配搭,蟶子亦十分新鮮。同時,亦上咗蜆蒸蛋,蛋蒸得十分滑,而且蜆大大隻,送飯一流。之後有一味叫做踏雪金巢。聽個名未必知係乜嘢,其實係先用芋頭整咗個「雀巢」,再放裏面放左炸咗嘅雜菇賣相超吸引!!而外面仲有蒸蛋白,蛋白裏面有瑤柱同埋翅,連埋炸咗嘅菇一齊食,增加口感外,亦都減底油膩感,唔錯!呢碟係士多啤梨骨,食落惹味又開胃,估唔到士多梨同排骨都咁夾!最後仲有芒果布甸,真係超滿足埋單,成為每人大約四百幾。以呢一個份量同食物質素,我覺得係抵食嘅!值得一讚所有餸都熱
襯呢排假期多,所以就搵左間私房菜聚下舊。朋友係要見嘅

之後飲個魚頭湯,熱辣辣嘅魚湯一啲都唔腥(我最怕魚腥味)!

同時,亦上咗蜆蒸蛋,蛋蒸得十分滑,而且蜆大大隻,送飯一流。

最後仲有芒果布甸,真係超滿足
埋單,成為每人大約四百幾。以呢一個份量同食物質素,我覺得係抵食嘅!值得一讚所有餸都熱辣辣,上菜時間又好貼心,等我地差唔多食完一味先上另一味,溫度令食物食起上黎更加好味!
  • 士多啤梨骨
  • 避風塘炒肉蟹
2018-04-09 549 瀏覽
復活節假期又完結了,所以早兩日就约埋幾位好友去嘆下私房菜,我地去左觀塘敬業街嘅"御膳"位於不顯眼嘅工廠大厦裡面,起初真係印象麻麻,但上菜之後感覺就360度改觀1)菊子魚...佢地用左東星班,约12両,魚肉外脆內軟,且非常新鮮,再配以柚子汁,份外清新怡人2)古法蒜子炒大肉蟹....-上枱好香蒜子味已經湧上黎,再加埋新鮮嘅肉蟹,啖啖口感3)士多啤梨骨....好軟腍,炸得好香脆,再配以草莓味道嘅汁,令人特别開胃,春夏食就-流整體水準確實不錯,令我-試難忘

整體水準確實不錯,令我-試難忘

菊子魚

古法蒜子炒大肉蟹

香煎花龍蝦

菊子魚
古法蒜子炒大肉蟹
香煎花龍蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
有人話搵嘢食最緊要識得捐窿捐罅;計我話最緊要係識朋友介紹食好西呀👍🏻感謝朋友好介紹,六個人要地方聚腳坐得耐又好食真係唔easy今次去到觀塘嘅超級邊工廠食樓上私房菜,地鐵站行過去都幾近。 平時可能揸車經過我都未必會知有好嘢食。😂講明食私房菜,最緊要梗係食海鮮😚平日阿媽煲去蕃茄薯仔湯,今次終於可以飲下魚湯啦。個人好欣賞呢個魚頭豆腐湯,飲落好入味,好鮮甜,最緊要係唔腥,番飲兩碗都得頭盤係麻辣滷水大拼盤,喜歡豬腸既朋友唔好錯過,入味得黎又唔會太辣。反而係手撕雞,個人覺得有少辣講明食海鮮,點可以冇蟹🦀,冇蟶子同蜆呢?識食蟹,梗係揀用避風塘炒啦!今次避風塘炒蟹唔辣仲超香,蒜頭加辣椒配料,蟹肉足料,最後俾我哋當零食咁樣食, 送飯配酒一流。蒜蓉粉絲蒸特大聖子,足足有手掌咁大✋🏻鮮甜,炸蒜加豉油汁撈粉絲,最後是冇得輸。❗個人非常欣賞呢碟踏雪金翅, 炸菇固然好惹味, 但重點係用咗金勾翅,瑤柱,蛋白同芋頭做嘅雀巢,撈飯真係好好食岩曬我呢d鍾意炸物的朋友仔,配搭蛋白,鬆脆又帶蛋香,好味眼見枱枱都有嗌士多啤梨骨,梗係唔執輸都要試啦!同平時嘅 酸甜排骨唔一樣,有士多啤梨味之餘,仲要酸酸甜甜好開胃,食落有驚喜。成餐
感謝朋友好介紹,六個人要地方聚腳坐得耐又好食真係唔easy

😂講明食私房菜,最緊要梗係食海鮮😚

講明食海鮮,點可以冇蟹🦀,冇蟶子同蜆呢?

識食蟹,梗係揀用避風塘炒啦!

岩曬我呢d鍾意炸物的朋友仔,配搭蛋白,鬆脆又帶蛋香,好味

眼見枱枱都有嗌士多啤梨骨,梗係唔執輸都要試啦!

成餐飯重點精髓,就係菊子魚🐟
聽聞係用沙巴龍躉起肉再襯柚子汁, 感覺同平時食嘅龍躉好唔同,平時食嗰啲好易鞋口而今次炸得剛剛好襯埋柚子汁好fresh。

食飽飯,加埋芒果布甸做甜品。埋單六位總共每人四百零蚊,絕對可以再encore!
  • 士多啤梨骨
  • 避風塘炒肉蟹