放工落咗旺角揾野食,朋友仔話想食牛但係又唔想打邊爐,去到家樂嗰邊冇啱心水,行行下去到廣華街見到有間新開嘅「御石燒」,門口個吉列炸牛扒賣相唔錯喎,一致同意揀呢間✌🏻我地每人揀咗一款牛,加$38轉套餐,有紫菜味素飯+流心蛋+麵豉湯。店員首先會幫我地用油脂搽上石上面以防黐底,之後我地就可以根據自己嘅喜好燒牛肉嘅生熟程度😉御燒極上級吉列牛吉列牛嘅份量好多,有十多片,外面炸得酥脆香口,肉質鬆軟,油脂分布平均呈雪花紋,點上燒汁非常下飯👍🏻御燒特級牛小排牛小排肉味較濃,油脂更為豐富,入口稔身軟滑,好想再食多碟😆不得不提佢地嘅流心蛋,蛋黃香甜軟稔,伴飯更加好食😋📍御石燒 (旺角)旺角廣華街2-20號翠園大廈二期地下10號舖人均消費:$100-200食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐⭐

御燒極上級吉列牛

御燒特級牛小排

📍御石燒 (旺角)
旺角廣華街2-20號翠園大廈二期地下10號舖

人均消費:$100-200
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
今日行過廣華街覓食,發現有間新餐廳貼住試業中,原來係食日式燒肉,仲要係用石頭燒同埋有吉列牛!!身為食肉獸既我,當然要試一試。餐廳裝潢走木系 x 工業風,水泥色既牆身掛左好多日式藝術畫,座位寬敞,感覺新潮又幾舒適。店員介紹除咗石燒牛肉之外,仲有石燒豚肉同埋不同丼飯及定食。御燒極上黑松露吉列牛肉上枱個陣見到牛肉黑黑地,以為唔新鮮,點知原來係牛肉塗滿黑松露,外層用麵包糠炸過,用料好足!首先用牛脂肪抹係燒熱左既石板上面,牛肉放咗上去之後,油脂滋滋作響的聲音,太治癒了。一口放入嘴裡,淡淡的黑松露味道混合著牛肉的油脂味,加上鮮嫩的口感,超級滿足。御燒特級牛小排 牛小排的油脂分布得好平均,咬落去唔會柴口,比起吉列牛,更加可以食到牛肉嘅原味。石板好玩之處就係可以控制幾成熟,燒到牛肉兩面變色之後就可以食。牛小排用料新鮮,有牛肉奶香味,好有驚喜,再沾上特製醬汁之後,送飯一流😚飲品方面,餐廳以罐裝飲品為主,有我鍾意飲嘅OHHA,燒肉配零卡汽水,絕配。

2023-08-01
2023-08-05 29 瀏覽
行街行到油麻地,發現呢間新開日式石頭燒,門口餐牌幾吸引人,即刻如去試下1.黑松露吉列牛$138 + $35加配套餐首先聞上去係香濃黑松露味,厚切牛排加上薄薄嘅粉漿,兩面稍微燒下好快熟。入口有肉汁,肉質很嫩,可以鹹試下原味,然後在試下點醬汁。調味不會鹹,成個set份量足料,👌滿足~2.牛小排$158+ $35加配套餐牛肉油花分佈均勻,睇得出店家係選用高品質牛肉。薄片燒特別快熟,口感很嫩,唔會果油。我個人鍾意點醬食,再配上紫菜飯超正另外溏心蛋都幾好🥚店員服務態度超好,點火時特別提醒我地要小心。啱啱開始唔太識燒,佢地會主動黎教。燒到後面火就燒完,佢地會立刻幫手加上🔥總括嚟講,食物質素非常高,加上日式裝修,真係有去到日本小店嘅感覺。下次黎開旺角/油麻地都想再幫襯

1.黑松露吉列牛$138 + $35加配套餐
極上級黑松露吉列牛

特級牛小排

2.牛小排$158+ $35加配套餐
另外溏心蛋都幾好🥚

極上級黑松露吉列牛
特級牛小排
2023-08-04 307 瀏覽
香港嘅石燒牛店越開越多 可能係因為可以自己落手燒 有得玩又有得食啦🤣 呢晚就嚟咗旺角呢間新開主打石燒牛嘅餐廳 同友人一人叫咗一份套餐🥰御燒特級牛小排牛小排嘅份量都幾多 牛肉嘅脂肪比例嘅均勻 食落口唔會太油膩🥩 又食得到牛肉嘅味道 由於係自己燒嘅關係 可以自己調校牛肉嘅生熟程度到啱自己嘅口味 另外可以點少少照燒醬食 咁樣就會有啲甜味 味道更加豐富😎御燒極上級黑松露吉列牛呢碟吉列牛一上檯就聞到幾香嘅黑松露味😍 吉列牛咬落唔會好膩 肉質柔軟 加埋牛肉外層薄薄炸麵包糠嘅香脆 真係好香口 幾欣賞佢嘅外層 厚薄適中 而且食落口唔會好似個殼咁硬👍🏻升級套餐加$35就可以升級個套餐 入面包括紫菜味素飯 流心蛋同埋麵豉湯🍲 本身唔加都會配白飯 不過加咗就更多豐富啦🥳 特別鍾意佢嘅流心蛋 流心嘅程度煮得啱啱好 配埋個味素飯真係一流😎 麵豉湯就簡簡單單 入面有海帶汽水天氣有啲熱 食烤肉點可以冇汽水🤪 呢度有得叫罐裝汽水🥤除咗汽水 仲有烏龍茶嗌㗎呢間嘅石燒牛好值得推介 如果唔食牛嘅朋友都可以有其他選擇🫢 例如豚肉 吉列豬扒同鰻魚 店員服務殷勤 真係要支持吓呢間高質小店啊🐮

升級套餐
紫菜味素飯

汽水

2023-08-03 15 瀏覽
嗰日同朋友經開旺角見到一間新開嘅石頭燒試業,就諗住上試下佢啦入到去舖頭唔算好大,以日式裝修為主,比人嘅感覺好舒服佢有5-6款餐可以揀,我地就揀咗個御燒安格斯牛小排同御燒吉列牛,佢加$38仲可以配埋套餐,有味噌湯啦,溏心蛋呀同埋飯,佢上面嘅飯素好好味😋牛嘅份量都幾多㗎,加上佢嘅牛味好濃呀,而且油脂分布好平均,所以燒出嚟呢特別好味,性價比都幾高👍👍而且呢佢個石頭上面會俾咗啲牛嘅脂肪你啦,咁就會阻止黐底。即使燒嘢食唔叻嘅我呢都好容易上手,仲要燒得幾靚仔添🤭🤭你哋去開廣華街就快啲去試吓啦❤️❤️

入到去舖頭唔算好大,以日式裝修為主,比人嘅感覺好舒服

你哋去開廣華街就快啲去試吓啦❤️❤️
2023-07-24 112 瀏覽
屋企附近最近都有好幾間餐廳新開,呢間新開日式石燒餐廳做緊試業優惠,今日放假就同朋友嚟食個悠閒午餐。餐廳走簡約風,牆壁掛上日本風景的油畫,簡潔美觀,感覺舒適。試左御燒安格斯牛小排同御燒吉列牛,加配埋套餐配,有味噌湯,同白碗(上面嘅飯素都好好味及飲品。好快食物就準備好,好精緻有塊厚厚石頭板,用火持續熱住,可以自己慢慢燒 ,想幾成熟就幾成熟,店鋪都好貼心,連燒肉嘅油都係牛肉嘅脂肪,成件事都係充滿牛脂,熱辣辣即食,更加好味。加上預早切成一片片都好易燒,唔怕過生或過熟。食落牛肉肉質非常嫩滑同充滿牛脂香味而且份量都好多。另外朋友個款吉列牛,外皮仲多左一層脆脆外皮,輕炸過後食落更有口感,但食落又唔會覺得膩,兩款都相當唔錯,不過吉烈款就特別d。另外店員服務態度一級棒又提你小心熱,又會耐唔耐睇下你夠嚟夠牛肉脂肪去燒,讚!

餐廳走簡約風,牆壁掛上日本風景的油畫,簡潔美觀,感覺舒適。

另外店員服務態度一級棒
又提你小心熱,又會耐唔耐睇下你夠嚟夠牛肉脂肪去燒,讚!
2023-07-24 72 瀏覽
係廣華醫院附近新開左間石頭燒餐廳 試業期間有優惠,今日午飯時嚟幫襯下,Order咗御燒吉列牛加錢做套餐,有味噌湯,同白碗,上面嘅飯素好香口。廚房已將牛肉切片自己慢慢燒 ,熱辣辣即食好味道。吉列牛拎左去輕炸,外皮仲有一層脆脆邊,食落更有口感。