2016-07-31 922 瀏覽
(中文下面) Read some of the negative reviews before visiting, so we were pleasantly surprised with the amazing food (generous portions too!), great price and especially the great service! Staff were patient and friendly, and we sat there chatting forever (4 years reunion) but weren't bothered, which we really appreciate as there were customers in the queue waiting for lunch. Manager was really nice and gave some cookies to the baby at our table, and they never gave us a hard time when we spilled drinks and food. We'll definitely come back again, thank you for the great experience! This is my first review on Open Rice because what we experienced is so different than others and we think they deserve better
去前睇過負面食評,所以良好友善服務令我哋有驚喜o食物質素同份量好好,價錢好合理,會食得好滿足。經理好好人,𢭃小朋友玩又俾餅仔佢食,食物飲品倒瀉都冇俾難睇樣我哋,亦有講有笑o侍應有禮貌,客氣o因為同朋友4年冇見所以傾耐咗都冇俾人吹o價錢,質素,服務都好,一定會返去再食過!第一次寫 Openrice食評因為同他人經歷好唔同,覺得佢哋值得一讚
2016-07-31
2016-07-14 753 瀏覽
今日6點9去到已經好多人等位,無奈唔知上水有咩食所以繼續等等左七八個字終於等到喇,叫左個刺身食物都還好,無咩特別但當我地就食完職已經不停收我地d 未食完既野食到我地一食完最後一粒米就已經即刻收哂d野食餐具唔洗2分鐘已經放張單係我地檯面企係到禁住張單要我地即刻埋單我同職員講,我地只係坐左50分鐘,但我地等左7個字,洗唔洗要我地咁快埋單?!無奈地職員繼續企係到迫我地快啲走我朋友又乖乖地拎出左銀包想傾多陣都唔得,咩事呀哩間野?食物質素極普通就算係鰻魚飯$88都係得4粒鏝魚仔永 遠 無 下 次!
今日6點9去到已經好多人等位,無奈唔知上水有咩食所以繼續等
等左七八個字終於等到喇,叫左個刺身
食物都還好,無咩特別
但當我地就食完職已經不停收我地d 未食完既野食
到我地一食完最後一粒米就已經即刻收哂d野食餐具
唔洗2分鐘已經放張單係我地檯面

企係到禁住張單要我地即刻埋單

無奈地職員繼續企係到迫我地快啲走
我朋友又乖乖地拎出左銀包
想傾多陣都唔得,咩事呀哩間野?
食物質素極普通
就算係鰻魚飯$88都係得4粒鏝魚仔

永 遠 無 下 次!
2016-07-13
40 分鐘 (堂食)
2016-07-09 511 瀏覽
小朋友生日喜歡吃這間壽司!我們一行10位有3位小朋友!7点已等位,但遲過我們來的10位(只等了20分鐘)已可入座!問知客她點解!她不理會,最後問經理才解釋是老闆親戚!!(難度我們不用给錢嗎)但小朋友生日堅持要吃這間,我們才不得己繼續等……最後要8點半才可入座!
90 分鐘 (堂食)
2016-06-07 1295 瀏覽
次次行過都人山人海,突然好想食刺生壽司,決定外賣返屋企自私食,慢慢嘆 ﹗大埔店質數不錯,只係壽司飯難食一點吧,不知道上水店又如何呢?外賣都要等成廿分鐘以上,而仲價錢勁貴,元氣迴轉壽司平好多喎。只係就住 order 都五百大元,認真地食都不知點算好喇 ﹗晚餐一人前,最衰只得五百蚊係身,幾鬼驚唔夠錢比。好采無咩錢係身乍,唔係由大件事喇。Wasabi 青芥辣,一見到個包裝同市面上有點唔同喎,唧出黎見到較其他牌子既幼細而濕潤。梗係要試試啦,味道較為清新,口感滑溜,辣味直通鼻孔同腦袋,好正好 high 喎 ﹗海膽軍艦,點解要壓到舊海膽咁樣衰呢?個賣相唔多討好,真肉鬼酸 ﹗是但馬虎出貨都得?無高身一點既膠盒嗎?依次係我人生中第一次食一劈劈既海膽,海膽醬軍艦,夠創意,您好野 ﹗正常應該係原整無缺一片片或一塊塊排得整齊有序,擺放精美有條理。不過海膽鮮味飄香,索一索香氣十足,精神爽利 ﹗不需猶豫、不需矜持,擘大個口成舊啪先夠霸氣 ﹗青瓜絲味道清爽多汁,加上海膽鮮甜無比,超級夾得黎,如虎添翼無得輸 ﹗重點係壽司飯,幸好較大埔分店做得好少少,雖然始終有點濕有點黏,甜酸度還可以,免免強強,合格。帶子刺生,細碼

帶子刺生,細碼帶子味道安全穩陣,一般都會好鮮好甜,純天然無添加。添上三文魚籽點綴一下,即時生色不少,棉滑甜帶子併上脆脆香三文魚籽,撞出火花,味道出眾,有趣又好味。

白肉 Toro 刺生,質感真係幾似肥豬肉,但又不失軟軟棉棉感覺,鮮魚味含蓄地緩緩出現,魚汁豐富水潤,失望地魚脂欠奉,使到魚香不足,滑溜感大扣。

雪花三文魚腩刺身,看不見的雪花。鮮甜味道濃厚而突出,真係魚不可以貌相,但欠缺豐富魚脂既油潤感。點解依家無晒成塊都係粉紅色,超級超級肥美油潤既三文魚腩架?間間都係得上面一片紙咁薄既脂肪,完全兩回事囉。

鹽燒牛舌,燒得外層燋香微脆,薄薄一片燒得較乾而爽彈不足。有牛味而不羶,咸香得宜無過火,味道還可以,滿意。始終較鍾意厚燒牛舌,更香更爽更多汁。

鹽燒三文魚頭,加少少鮮檸汁更好味 ﹗由細到大都好鍾意食魚眼,咩魚都食 ﹗三文魚眼特別大,啫喱狀同膠質都特別豐富,好滿足啊 ﹗燒得外層香脆而裡面既肉保持嬌嫩多汁,好好味 ﹗魚頭啖啖肉,又有軟骨又有骨膠原又有奧米加三,養顏又有益健康 ﹗

炸原隻軟殼蟹,又會無膏既?肥美欠棒,瘦猛猛無肉食,好失望。調味略厭重手,味道略咸,淨食會有點嗆喉,配埋個胡麻汁酸酸甜甜可以減輕咸度,好味好多 ﹗炸得鬆化香脆,無硬掘掘乾爭爭,good ﹗最衰外賣行到返屋企都要一段時間,無剛剛炸起那麼香、那麼熱,輕微腍左濕左。

海膽軍艦、帶子刺生、白肉 Toro 刺生、雪花三文魚腩刺身、鹽燒牛舌、鹽燒三文魚頭、炸原隻軟殼蟹,除左一客海膽軍艦外,全部都係刺生。一人前晚餐 7 道菜都有 8 成飽,最衰唔夠錢係身,本可以食得再好少少架 ﹗

Wasabi 青芥辣
帶子刺生、白肉 Toro 刺生、雪花三文魚腩刺身
鹽燒牛舌
鹽燒三文魚頭
炸原隻軟殼蟹
胡麻汁
2013-07-16
30 分鐘 (外賣自取)
帶子刺生、白肉 Toro 刺生、雪花三文魚腩刺身
鹽燒三文魚頭
2016-05-11 916 瀏覽
一入黎依間壽司店亂點左堆食物怕唔夠飽,所以叫多個「冷蕎麥麵」$36諗住都係一碟冷麵加啲紫菜碎,加啲蔥加碗汁咁無諗過佢個賣相都幾特別麵旁鋪滿天婦羅炸物🍤果啲碎上面仲放左隻生鵪鶉蛋大概係比我地拌勻食吧不過我怕會肚痛,所以無食到隻蛋估唔到啲炸物碎配埋個淋左汁既冷麵一齊食係幾好味食麵果時食到脆脆地既碎無就咁食麵咁乏味😛話晒亂點左堆壽司🍣見到佢張紙有個「彩虹卷」$70/4件,就試試佢黎到賣相都幾靚有三文魚壽司,吞拿魚壽司,蟹籽加芒果壽司,魚籽加蝦壽司再加兩個蝦頭陪襯佢啲壽司都唔算細件既,味道都正正常常但$70,我覺得有少少貴反而我欣賞頭先個冷麵多啲雖然個彩虹卷普普通通不過佢依個「雪花三文魚腩」$90/6件 係正既夠晒肥美,入口即熔咁,而且係厚切😌好滿足。BTW依間壽司鋪既「豆腐皮壽司」$28係幾好味😋同埋佢既「蟹籽沙律」$40/細差唔多每檯都有點的確係好大碗的(細湯碗份量)
一入黎依間壽司店亂點左堆食物
怕唔夠飽,所以叫多個「冷蕎麥麵」$36
諗住都係一碟冷麵加啲紫菜碎,加啲蔥加碗汁咁
無諗過佢個賣相都幾特別
麵旁鋪滿天婦羅炸物🍤果啲碎
上面仲放左隻生鵪鶉蛋
大概係比我地拌勻食吧
不過我怕會肚痛,所以無食到隻蛋
估唔到啲炸物碎配埋個淋左汁既冷麵一齊食係幾好味
食麵果時食到脆脆地既碎
無就咁食麵咁乏味😛
話晒亂點左堆壽司🍣
見到佢張紙有個「彩虹卷」$70/4件,就試試佢
黎到賣相都幾靚
有三文魚壽司,吞拿魚壽司,蟹籽加芒果壽司,魚籽加蝦壽司
再加兩個蝦頭陪襯
佢啲壽司都唔算細件既,味道都正正常常
但$70,我覺得有少少貴
反而我欣賞頭先個冷麵多啲
雖然個彩虹卷普普通通
不過佢依個「雪花三文魚腩」$90/6件 係正既
夠晒肥美,入口即熔咁,而且係厚切😌好滿足

BTW依間壽司鋪既「豆腐皮壽司」$28係幾好味😋
同埋佢既「蟹籽沙律」$40/細差唔多每檯都有點
的確係好大碗的(細湯碗份量)
2016-03-17
15 分鐘 (堂食)
2016-04-23 758 瀏覽
今次16人去食,一早叫定咗刺身同壽司有好長的三文魚、火灸三文魚、甜虾、蟹棒、鰻魚、帶子、火龍卷。刺身的三文魚腩,活赤貝超新鮮,赤蝦超大隻,芒果蟹子沙律好大碗、燒池魚,三文魚頭、雜錦天富羅,芝士年糕,鰻魚炒飯豬軟骨炒飯都好好味。我對食都有啲要求,上水黎講都算係好食又抵食喇。食物質素同味道都好食過好多大集團最好係芒果蟹子沙律,啲芒果又甜又夠凍的沙律醬又大碗啲蟹子好似唔駛錢擺滿咗個碗。叫咗2碗比16個人都夠食。最後想講係,所有壽司飯係人手握所以叫師傅做個適合自己口型的size都得。如果女仕們可以一試又可以食多幾款又唔浪費食物,真爽
今次16人去食,一早叫定咗刺身壽司有好長的三文魚、火灸三文魚、甜虾、蟹棒、鰻魚、帶子、火龍卷。刺身的三文魚腩,活赤貝超新鮮,赤蝦超大隻,芒果蟹子沙律好大碗、燒池魚,三文魚頭、雜錦天富羅,芝士年糕,鰻魚炒飯豬軟骨炒飯都好好味。
2016-04-14 539 瀏覽
今日老婆跑完10K,本來想去食拉麵,但係太夜收哂工,就轉目標食日本野先黎左個刺身拼盤,好新鮮,三文魚好大件,另外有左口魚,白肉豚,大大隻既紅蝦同成隻過既北寄貝好爽口另外仲叫左壽司有魷魚海膽,介辣八爪魚,象拔蚌同三文魚介辣八爪魚好足料呀!三文魚都照樣新鮮但太長,有D唔知由邊度食起既感覺最後仲有個魚生飯同鐵板牛脷魚生飯加左D細細粒既脆脆類物體,應該係用天婦羅炸漿做既,唔係好夾同埋有輕微油味,攪琴咖多好食,要揀開哂先好食返牛脷調味剛好,但不夠腍,鐘意佢上面大量蔥絲
另外仲叫左壽司有魷魚海膽,介辣八爪魚,象拔蚌同三文魚
最後仲有個魚生飯同鐵板牛脷
牛脷調味剛好,但不夠腍,鐘意佢上面大量蔥絲
2016-04-02
2016-02-24 506 瀏覽
上水開飯, 嚟嚟去去都係食果幾間, 御八係其一, 貪呢到抵食質素都ok...今次order左芝士年糕: 外面脆口, 裡面芝士軟淋, 好味道三文魚壽司: 大件夾抵食, 正常野芥辣八爪魚軍艦: 足料滿滿的, 口感十足燒牛舌: 香噴噴, 有牛so味, 正燒秋刀魚: 有少少腥什錦天婦羅: 有蝦, 藩薯, 茄子, 腩瓜等等, 粉漿唔太厚, 正路野基本上食物對版, 大件又唔貴, 但預左6點令7點開始要等位, 一係早啲食, 服務ok
今次order左
芝士年糕: 外面脆口, 裡面芝士軟淋, 好味道
三文魚壽司: 大件夾抵食, 正常野
芥辣八爪魚軍艦: 足料滿滿的, 口感十足
燒牛舌: 香噴噴, 有牛so味, 正
燒秋刀魚: 有少少腥
2016-01-10
20 分鐘 (堂食)
2016-01-20 464 瀏覽
好耐好耐黎過一次,今次又同朋友黎食好野 甘蝦刺身&三文魚刺身甘蝦幾新鮮,唔腥又有蝦既甜味三文魚係厚切既,仲食到有三文魚油好肥美 炸芝士年糕我同朋友都怕熱,攤左一陣先食,一咬落去⋯嘩!個芝士心竟然仲係流質狀態,真正外脆內軟,正正子! 燒牛肋骨串燒(好似係) 熱辣辣外表又夠香口,咬入去又保留到肉汁喎!醃得幾入味,少少辣的確唔錯 黃金魷魚軍艦&火龍卷軍艦好足料,壽司飯都拿揑好好唔會好酸!最鍾意個火龍卷,d蟹籽多到每夾一件都會山崩XD黎到上水一定試下啊!
好耐好耐黎過一次,今次又同朋友黎食好野

甘蝦刺身&三文魚刺身

甘蝦幾新鮮,唔腥又有蝦既甜味

三文魚係厚切既,仲食到有三文魚油好肥美

炸芝士年糕

我同朋友都怕熱,攤左一陣先食,一咬落去⋯

嘩!個芝士心竟然仲係流質狀態,真正外脆內軟,正正子!

燒牛肋骨串燒(好似係

熱辣辣外表又夠香口,咬入去又保留到肉汁喎!

醃得幾入味,少少辣的確唔錯
黃金魷魚軍艦&火龍卷

軍艦好足料,壽司飯都拿揑好好唔會好酸!

最鍾意個火龍卷,d蟹籽多到每夾一件都會山崩XD

黎到上水一定試下啊!
2016-01-18
  • 火龍卷
  • 三文魚刺身
2015-11-18 687 瀏覽
上水一直都有日式料理店靜靜掘起, 但好多都只靜靜地閉門大吉, 原因並非上水人不愛食日本料理, 反而非常喜歡, 有要求, 所以好多店都因為食品品質不及其他, 計而結業。這店已在上水有一段不少日子, 如果要去上水食日式餐, 這永店會是我不二之選。唯一不太滿意的地方, 是為了擺放多些枱, 而令到大家坐的空間有限, 有時更會背對背, 比較反感。炙燒帶子壽司- 帶子刺身本身已肉厚, 大隻, 又鮮美, 但因有炙燒過, 所以有燶燶的燒香味, 層次就多了不少, 不會只有膩膩的帶子油香。帶子上會有一少塊芝士, 立即令我想起老麥魚柳包~.~火龍卷- 每次黎都係必點既, 無他, 性價比真係好高, 其實這店有不少卷物, 一般去食迴轉壽司或日本料理都軟少點卷物, 但這間店的卷物的確出色, 外表靚靚之外, 配料都好足。 這個卷是有天婦羅蝦在內, 擺放上亦會放上炸好的炸頭, 雖無肉食, 但擺設上令我對這卷物更喜愛。蟹籽粒好爽又爆脆, 分量多, 齋食都可不斷爆, 飯粒醋味不多, 但配外表的紫菜碎, 味道清蔥又香, 天婦羅蝦炸得剛好, 熱辣辣, 蝦肉爽口, 炸漿薄, 口感脆、爽、香口樣樣齊。等位等得都值, 不過不太適合
炙燒帶子壽司
火龍卷

等位等得都值, 不過不太適合大班朋友, 因為沒有大枱
題外話/補充資料: 入座前雖無講限時, 但我地食完野, 好快走過黎問有無漏單, 之後就收哂我地D野。其實如果你地想要我們走, 可以在我們入座前講定有限時, 你們到限時的時候再收我地既野, 我會比較接受....
炙燒帶子壽司
2015-11-17 423 瀏覽
最貴個“盒”最難食,108蚊,得個兩粒仔鰻魚,帆立貝無味,條裙邊同橡筋一樣,個牛肉無事係因為用支一田,丫信屋都有得賣o既牛肉汁炒熟,除非個洋葱係爛,唔係都唔會難食得去邊,個三文魚卷,三文魚食落唔知點解有立魚o既感覺,唔知唔新鮮定咩,個軟殼蟹卷,72蚊,大過啲小卷小小,真係“驚”,,貴,,無打錯,係驚,,用左唔知有無四份一隻軟殼蟹,最後個舊,幾乎得飯同紫菜,,最好食真係個甘蝦同條魚。。。再禁樣成日post差評,你地可能會誤會我係負評師
2015-11-17
慶祝紀念
生日
2015-06-02 1015 瀏覽
久違了的築地話說朋友係國外回來,想食壽司,又講明不出旺角區,第一時間當然想到御八築地。本來都幾驚要等位,但幸運既我當然不太用等😁馬上來點菜~~三文魚壽司—特長既三文魚非常新鮮,配上細細舊既飯,好似食緊刺身咁~鰻魚壽司—超厚鰻魚、十分肥美,配上鰻魚汁口感超正!火龍卷—今日既火龍卷令我非常失望,炸蝦已軟掉,口感深差,已經沒有以前吃的驚喜。八爪魚、芥辣八爪魚、芝麻八爪魚~一連點了三個八爪魚,味道都不錯。芒果沙律—超級美味!新鮮又很甜的芒果加上新鮮生菜,上面配上蟹子和沙律醬~yummy!!(題外話:記得2-3人要叫*細*沙律,自認食量大5人用以上才好叫*大*沙律~因為沙律份量都幾多)鹽燒雞亦,有少許咸和乾,不過友人說很好吃。豬軟骨拉麵,拉麵有點過軟,不過味道不錯,豬軟骨肉都算軟,不過他的軟骨太硬,是不能吃的。總括而言,朋友算很滿意這餐飯😁

久違了的築地
話說朋友係國外回來,想食壽司
又講明不出旺角區,第一時間當然想到御八築地。
本來都幾驚要等位,但幸運既我當然不太用等😁

馬上來點菜~~

鰻魚壽司—超厚鰻魚、十分肥美,配上鰻魚汁口感超正!

鹽燒雞亦,有少許咸和乾,不過友人說很好吃。

總括而言,朋友算很滿意這餐飯😁

2015-05-28
10 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚壽司
  • 三文魚壽
2015-05-26 925 瀏覽
如果要數上水區好吃的食店, 築地一定是首位。它是一間用心的日式居酒屋,而且價錢不貴。來到築地, 如果沒有試過曼魚壽司, 那你就白來了。這裏的曼魚壽司超級足料, 曼魚超肥美,每一口都啖啖肉, 充滿曼魚獨特的味道,曼魚汁不會過多,所以不算好咸。四十幾蚊兩件, 以這個價錢,實在是比其他連鎖壽司店優勝許多。所以一般在上水食日本野, 我只會選擇築地, 雖然要等位,但太值得了。這裏的三文魚壽司也是必點, 厚切特長三文魚塊緊緊地貼壽司飯上, 用三文魚將飯團卷起來,一整件放入口內食得, 先把後面拖尾的三文魚刺身吃掉然後再連飯吃亦得。再來就是火龍卷, 本來是再漂亮一點的, 美如名像一條舞動中的火龍, 以大蝦頭作龍頭, 不過我太心急了, 忘記拍照就把龍頭吃掉了,嘻嘻。火龍卷七十多塊,但分量極足, 絕不吝嗇蟹子, 紫菜飯團包著鬆脆的炸蝦,好食!雞泡魚干, 在其他地方很少見, 我未吃過雞泡魚,所以不能比較。味道質地其實和其他魚干差不多, 都是甜甜的, 結實有咬口的,嚐鮮是不錯的。
如果要數上水區好吃的食店, 築地一定是首位。
它是一間用心的日式居酒屋,而且價錢不貴。
2015-05-09
60 分鐘 (堂食)
2015-05-25 671 瀏覽
四個人食築地,d三文魚刺身厚切,夠鮮!螺肉正常,有個幾特別叫芒果芝士蟹肉薄餅,呢個值得讚,食個薄餅咸咸地又重芝士味,食食下又有d酸酸地既芒果,個味幾夾。有個海膽炒飯,有d嫌佢五夠味,炒得五香。仲有個炸軟殻蟹,都幾好食,一咬落去仲有汁流岀黎又夠熱,一整好就送到我地張枱度。餐廳環境就一般,岀餐快,但店舖有d細,坐得五係好舒服。
四個人食築地,d三文魚刺身厚切,夠鮮
!螺肉正常,有個幾特別叫芒果芝士蟹肉薄餅,呢個值得讚
三文魚
芒果芝士蟹肉薄餅
海膽炒飯
10 分鐘 (堂食)
三文魚
芒果芝士蟹肉薄餅
2015-04-27 1051 瀏覽
到上水閒逛,到了御八築地,點了一個叉燒拉麵午餐。有一碗拉麵和2件壽司,豬骨湯底味濃,拉麵也沒有特別,另外2件壽司也沒甚驚喜,$4X多一個午餐,也算是平價之選吧。因坐位狹窄,一個人吃飽就快快走了。
到上水閒逛,到了御八築地,點了一個叉燒拉麵午餐。
2015-03-11