2010-11-18 94 瀏覽
咁要上水買野,就過左黎呢度食野。話說都年幾無黎過,好似裝修過,環境比之前闊落左。無以前咁迫咁唔舒服。依家仲有免費wi-fi上網,就算等位等耐都有野可以做,消磨時間既好方法。壽司三文魚壽司好大件既三文魚壽司,食落好新鮮肥美。而且舊壽司飯既硬度好,唔會一食就散。而且呢個長壽司幾出名,幾乎都叫黎食架。吞拿魚壽司佢似乎俾三文魚搶哂風頭,不過吞拿魚先係我既至愛。真係好新鮮,而且個壽司飯既硬度好。點都算唔錯既,如果可以有吞拿魚長壽司就更好啦。火龍卷又係招牌菜之一,十都有七、八叫黎食既。裡面有新鮮炸既蝦,再加上擺設整齊既壽司。真係味道滿分,炸蝦配上壽司,難怪會成為呢度其中一道既招牌菜。熱食串燒牛牛整得好入味,而且燒得好。仲有檸檬可以作調味,作餐前小食算係唔錯既選擇。網燒牛扒都有大約十件,牛扒好煙韌。而且好有肉味,再配上特製既醬汁,認真一流。燒羊架呢個等左好耐,但都係值既。因為無乜羶味,而且燒得好入味。再面頭加上辣椒粉,更顯惹味。雖然一件好似要二十幾蚊,但感覺上都係值既。因為真係比我所預期既好味得多。芝士大蝦石鍋飯呢個好吸引我既飯,面頭已經有相當份量既芝士。而且有唔少
既好方法。
壽司

三文魚壽司
會一食就散。而且呢個長壽司幾出名,幾乎都叫黎食架。

蝦尾

熱食

唔錯既選擇。

特製醬汁

好味得多。

芝士大蝦石鍋飯
呢個好吸引我既飯,面頭已經有相當份量既芝士。而且有唔少既蝦,都
算幾鮮味既。而且洋蔥等既配料同個飯都幾夾,呢個石鍋飯算幾好食。食到最後,仲有唔少既
飯焦,真係正。

芝士大蝦石鍋飯

價錢都要1個人八十幾蚊,但我地早去到。所以唔使等位。此外,食物既質素依然保持,所以點
都有下次既。而且餐廳對顧客相當體貼,加設wi-fi讓客人上網瀏覽。服務都算唔錯,服務效率
頗高。好難唔再幫襯。

2010-10-30
10 分鐘 (堂食)
蝦尾
特製醬汁
2010-09-10 66 瀏覽
上水好少地方有綿綿冰食, 咁咪唸住試下啦~我地叫咗芒果綿綿冰, 榴槤飄香, 芒果腸粉~芒果綿綿冰====) 份量少, 配料又少芒果腸粉 ====) 無特別, 講唔上好食榴槤飄香 ====) 勁難食, 一d 都唔涷, 又希, 又無榴槤味!!咁我地同個侍應講, 話d 榴槤飄香唔夠涷, 又太希, 咁個亞姐就答 " 係咁ga la "咁我地話我地食開唔係咁, 會涷d同埋無咁水, 佢就話 "我地果d係咁"最後我地算數, 食咗一啖就無食過~而家仲有d 咁o既服務態度 .................以係唔會再嚟食~
上水好少地方有綿綿冰食, 咁咪唸住試下啦~

我地叫咗芒果綿綿冰, 榴槤飄香, 芒果腸粉~

芒果綿綿冰====) 份量少, 配料又少
芒果腸粉 ====) 無特別, 講唔上好食

最後我地算數, 食咗一啖就無食過~

以係唔會再嚟食~
2010-09-08
2010-07-24 53 瀏覽
上水區的壽司店開到成巷成市,幾乎一條街都有兩三間,平有平食,貴既亦都有(八八番),而家連放題都有(新開左間權X)築地行中價路線,食物唔算差,壽司款式夠多.裝修完之後,解決左坐得唔舒服既問題(終於有卡位),算係OK既!次次夜晚去都要等幾個字.是日去食LUNCH,叫左個SET+幾碟壽司個SET就真係好一般番茄牛肉烏冬+三文魚刺身+柑桔蜜-擺幾件番茄係到,連個湯底都係白色,一D番茄味都feel唔到,烏冬無煙韌彈牙既感覺,好淋..如果一碗烏冬既成敗係湯底同烏冬,呢碗絕對係失敗作!-刺身夠大件,味道尚可,但杯野都唔係太好飲,好澀既柑桔蜜!唯一抵讚係個鵝肝壽司呢個真係俾到我驚喜,入口即溶既感覺,令我忍唔住要多碟!!個人認為築地只有壽司有水準,其他食物不試悖沒有損失,若論炸物,料埋,麵食等等,同區其他壽司店會更出色!!
上水區的壽司店開到成巷成市,
幾乎一條街都有兩三間,

築地行中價路線,食物唔算差,壽司款式夠多.
裝修完之後,解決左坐得唔舒服既問題(終於有卡位),
算係OK既!次次夜晚去都要等幾個字.
是日去食LUNCH,叫左個SET+幾碟壽司
個SET就真係好一般
番茄牛肉烏冬+三文魚刺身+柑桔蜜
烏冬無煙韌彈牙既感覺,好淋..
如果一碗烏冬既成敗係湯底同烏冬,呢碗絕對係失敗作!
-刺身夠大件,味道尚可,但杯野都唔係太好飲,好澀既柑桔蜜!

唯一抵讚係個
鵝肝壽司
呢個真係俾到我驚喜,入口即溶既感覺,令我忍唔住要多碟!!

個人認為築地只有壽司有水準,其他食物不試悖沒有損失,
若論炸物,料埋,麵食等等,同區其他壽司店會更出色!!
2010-07-23
10 分鐘 (堂食)
2010-07-20 80 瀏覽
係上水想食好啲既sushi我都會去築地 雖然知道係好多人 但係都會去排呢日同媽咪細佬行上水 決定食築地之後已經立即過去7:00 等8張台 最後等左8個字 我都覺得值既雖然地方唔係大 唔係靜 但係就有一種係街度凍冰冰入到黎好warm既感覺縱使呢日係出面熱辣辣入到呢爽曬點左2客 栗米蟹籽沙律 三文魚壽司 火龍卷 同埋御八便當栗米蟹籽沙律 好味~不過唔特別三文魚壽司 好大件 大得黎都幾新鮮 有點淡口 但好抵食$19火龍卷 個人覺得一般喇 可能食第1件還好 再食真係好飽..佢有好多蟹籽係上面都唔錯御八便當 有炸物 好多種 但都係過多粉 食唔到本身個野既味. 有帆立貝 味道唔錯唔un!可以的. 有鰻魚飯 唔夠汁 得2塊仔鰻魚(我食食下仲要唔見左:'( 佢地話我食左落肚 但係我真係唔覺得我有食架..細到咁咩?!) 仲有牛肉 我拎左啲汁黎送飯okay架..食得好愉快.出面既叫位服務員好好人 我係咁問野佢都答 有車既人佢地仲會幫手搵位之類 入面既人都好好 唯咁熱入去坐正風口好易病 但唔夠凍又唔得 所以去既時候帶件外套會比較好

呢日同媽咪細佬行上水 決定食築地之後已經立即過去

食得好愉快.出面既叫位服務員
栗米蟹籽沙律
御八便當
2010-07-15
40 分鐘 (堂食)
栗米蟹籽沙律
三文魚壽司
火龍卷::::次次黎都會食既,d蝦炸得好脆,sushi上面仲鋪左好多蟹子!!!賣相都好靚!!牛油帶子:::好香口!!而且帶子又爽又鮮甜!!!加埋d牛油香到不得了!!!三文魚壽司::,三文魚 好新鮮 好肥美

三文魚壽司::,三文魚 好新鮮 好肥美

2010-07-18
  • 火龍卷
2010-07-11 41 瀏覽
 上水都幾多日本野食,但真係叫食得下既,我想覺得係築地 吉列豬扒唔會好似其他餐廳咁雪到無咁味,而烏冬拉麵幾彈牙,湯底亦合格~ 火龍卷好低食,有8件咁多味道都唔錯!
 上水都幾多日本野食,但真係叫食得下既,我想覺得係築地

火龍卷好低食,有8件咁多
味道都唔錯!
吉列豬扒
火龍卷 2
2010-07-11
1 分鐘 (堂食)
2010-04-10 31 瀏覽
多謝咁多朋友同我一同慶祝我既生日仲要帶我食我至愛既日本野築地既野食好味! 新鮮! 好滿意呀!一定要黎試下佢既牛油帶子比另一個xx好味10部!!!唯一唔滿意既地方就坐得好唔舒服 木椅仲要冇椅pan
多謝咁多朋友同我一同慶祝我既生日
仲要帶我食我至愛既日本野

築地既野食好味! 新鮮! 好滿意呀!
一定要黎試下
佢既牛油帶子比另一個xx好味10部!!!

唯一唔滿意既地方就坐得好唔舒服 木椅仲要冇椅pan
3文魚>3<!!
超好食既牛油帶子
好鮮甜
2009-09-24
慶祝紀念
生日
超好食既牛油帶子
好鮮甜
  • 牛油帶子!!! 雞軟骨粒! 甜蝦!
2010-04-04 34 瀏覽
Really great food at a good value. Highly recommend the long salmon sushi and the shrimp tempura rolls. The wasabi is fresh and full flavored. The staff is really friendly as well.
  • Long Salmon Sushi
品質中上既日式舖頭。一入去就發現間舖環境燈光比較暗,要看環境吃飯的朋友要留意。那日星期六去食,無諗過之前四十多元的lunch set果日變晒60蚊起,平日去過的人要留意啦…之前同朋友&女朋友去食lunch,每人一個lunch set,有前菜、份量大,值得推薦。個人尤其鍾意食佢個角切魚生飯(可惜當日食時沒影相俾大家睇),佢同出面最唔同既地方係在魚生飯上落左好多天夫羅用果D卜卜膽,令成碗飯完全唔駛落芥辣同豉油都唔腥同好好味。(死啦,又慣住講之前果次去添)講返30日果日去,我女友點了lunch set,係刺身雜錦同天夫羅蝦飯,前菜想像不到咁好水準(真的,我不敢說前菜很好食,但起碼不是求其俾D海草你果D日式店),刺身就都係果D野,生野無乜話有乜咁特別,唔算特別鮮,又唔算差就是了。天夫羅飯就真係值得一讚,連我呢個唔食煎炸野既人都覺得好OK,我只試吃了半隻炸蝦,佢俾到我既感覺係無其他日式店既肥膩感,剛好咬到外脆內鮮。我吃的是日式魚生飯(下次要留意日式魚生飯和角切魚生飯),刺身都是果D,飯就要彈下,太林、太爛、太多(或者是魚生太少),我唔鍾意食飲飯,所以唔岩我,而我講飯太多既原因唔係因為我食唔晒,係
品質中上既日式舖頭。
一入去就發現間舖環境燈光比較暗,要看環境吃飯的朋友要留意。
我吃的是日式魚生飯(下次要留意日式魚生飯和角切魚生飯),刺身都是果D,飯就要彈下,太林、太爛、太多(或者是魚生太少),我唔鍾意食飲飯,所以唔岩我,而我講飯太多既原因唔係因為我食唔晒,係因為太多既飯令我食晒D魚生都未食晒D飯,要我干哽其他飯,飯餸比例唔平均係重點。
我們果日另外order了一碟雜菜,但忘了影抵相,味道都係OK既值得推薦。
另外面到隔離枱叫了一碗蟹籽沙律,真係好大碗,隻碗係平時食大碗面咁大既碗,價錢都好似20幾蚊到,非常抵食,下次去食真係要試下。
前菜
lunch set,有刺身及天夫羅飯
星期六無魚生飯lunch set,單叫。不推薦,飯餸比例不平衡,飯太林,貴兩蚊的角切魚生飯多料好多
2010-01-30
前菜
lunch set,有刺身及天夫羅飯
2010-01-31 21 瀏覽
血地獄海鮮拉麵定食今天吃了血地獄海鮮拉麵,湯底雖然帶辣味,但麵湯的顏色完全不見血色,味道也不太辣,跟血池地獄之名有點名不乎實,海鮮有一隻蝦、一隻青口、日式魚旦、獅子狗跟海帶,拉麵都是用正宗拉麵末來煑,味道跟用料算合格水準了。 這客定食還包了一件蟹子手卷、泠熱飲料及麵豉湯,一客只收三十五蚊不用加一服務費,在上水石湖墟可算最平宜的日食了。
血地獄海鮮拉麵定食
2010-01-02
  • 各款拉麵定食
2009-12-27 10 瀏覽
早幾年黎過一次, 都係一如一d小日式店咁迫, 不過都冇所謂, 因為都預左.之前有食熱食同壽司, 樣樣都似模似樣咁, 但就冇左種日本食物既鮮, 只係感覺好港式今次再黎, 因為四處都幾多人, 又只係想食d壽司叫左三文魚, 甜蝦, 劍魚脯, 帶子. 今次都幾鮮, 似番d日式食品喇, 甜蝦都好大隻, 三文魚唔叫好肥, 但都叫抵食.之後又叫左炸餃子, 同清酒煮蜆, 呢d真係好普通, 頂頂肚無妨

今次再黎, 因為四處都幾多人, 又只係想食d壽司

2009-12-26
2009-09-22 25 瀏覽

To be honest, this is the worst place I have experience as a Japanese restaurant. At that day, I try to order 石锅noodle. Unfortnately, i have found some dirty stuff inside the 锅. Black color, like a pc of chips, size like a one dollar coin, 2-3pcs. It's horrible. I tried to call their waitress, she don't response, then i call their captain (woman) again, she just say sorry!!!! Then she explain that this is """"""""""""""""normal""""""""""""""", it's the normal practice of the bowl. Normal, i do suggest them to eat that stuff.

Please really don't go this place, since there's still a lot of japanese restaurant around there.

Anyway, no more next time.
2009-06-05
慶祝紀念
紀念日
2009-09-20 31 瀏覽
以前食過都算ok, 但昨天一食,忍不住在open rice開account炮轟此食店, 免大家浪費金錢。我咁大個人未食過鰻魚佈滿骨,大人食都覺辛苦,所以不敢俾小朋友食,完全見到啲骨,係硬骨,後悔沒拍下。另外,牛油果超「霉」有點黑 唸住食雞扒飯會安全啲, 怎料雞無味、鞋,何來照燒??!! 鰻魚反卷超咸,不明為何不是應該客人下豉油的嗎? 最不掂係無冷氣咁,超熱,向侍應反映她們只說風扇不能轉的,完全沒理會客人及想辦法 食完全身出晒汗,可能佢哋唸住咁樣趕客, 快啲做其他人生意!!!以後不會來!!!!! 垃圾過垃圾!!!!!
另外,牛油果超「霉」有點黑
唸住食雞扒飯會安全啲, 怎料雞無味、鞋,何來照燒??!!
鰻魚反卷超咸,不明為何不是應該客人下豉油的嗎?
以後不會來!!!!! 垃圾過垃圾!!!!!
2009-01-17
2009-08-23 71 瀏覽
今晚黎左呢度食飯,數數手指,都有有兩年無黎過啦。可能時間尚早,唔使等位就入到去啦,實在太好。三文魚刺身好新鮮,呢先係三文魚呀,好耐無食過。三文魚壽司呢個都唔錯,三文魚好肥美。不過壽司飯就暖既,唔係太好。一品牛都唔錯既,牛都好有味,不過都係以前好食。火龍卷次次黎都會食既,舊蝦新鮮炸起。配壽司真係一絕,好難搵到有間好食過佢既。豚肉石鍋飯呢個唔多得,因為個石鍋唔夠熱。此外,個飯太多汁,搞到個飯無乜飯焦,呢個好失望。帆立貝芝士燒只係得兩隻,但帆立貝好好味。又多芝士,夠哂足料。實有下次既,因為物超所值同食物質素唔錯架。要彈既係,坐得無咁舒服。
唔使等位就入到去啦,實在太好。

三文魚刺身
好新鮮,呢先係三文魚呀,好耐無食過。
三文魚壽司
呢個都唔錯,三文魚好肥美。不過壽司飯就暖既
,唔係太好。
一品牛
都唔錯既,牛都好有味,不過都係以前好食。
火龍卷
次次黎都會食既,舊蝦新鮮炸起。配壽司真係一絕,
好難搵到有間好食過佢既。
豚肉石鍋飯
呢個唔多得,因為個石鍋唔夠熱。此外,個飯太多汁,
搞到個飯無乜飯焦,呢個好失望。

帆立貝芝士燒
只係得兩隻,但帆立貝好好味。又多芝士,夠
哂足料。

舒服。
一口牛
豚肉石鍋飯
2009-08-23
一口牛
帆立貝芝士燒
前個幾日..去左築地食dinner''壽司係唔錯嫁..火龍卷好好食..係上水咁多間最好食既一間''係每 木台 客都會叫嫁''炸蝦3文魚卷又好好食呀!!!燒魷魚好好味..d燒汁好正!!!不過呢...一口牛就慢慢啦!!!好老*0*不過都係一個唔錯既選擇既..
前個幾日..去左築地食dinner''
炸蝦3文魚卷又好好食呀!!!
燒魷魚好好味..d燒汁好正!!!
不過呢...一口牛就慢慢啦!!!好老*0*
不過都係一個唔錯既選擇既..
2009-03-30
  • 火亳卷+燒魷魚