2018-04-10 351 瀏覽
每次經過都見有人幫襯。短短的人龍加上精緻的食品照片和模型,令我忍不住要買一個來試下。真的有好多口味選擇,最後決定薯仔沙律crepe $24。買完票,要坐下等一會,因為成間鋪得一位員工,她要收銀,又要整食物呢~細細的店內有bar枱可以立食,也有一張四人枱可以坐下來吃。等的時候總是感覺漫長的。雖然有位坐,但感覺不舒服,因為枱面上堆滿了客人留下的垃圾冇人清潔,地上又有少少垃圾,剛巧又有隻蒼蠅飛來飛去,令食欲大減。食物到手了!Oh! 和照片大不同呢!薯仔沙律沒有像照片那麼多到成座山咁。雖然心知現實往往和照片不同,但不禁有點失落。咬了幾口,終於見到薯仔沙律了!賣相一般,味道也非常一般。但有一點要讚的,就是生菜非常新鮮,這是香港食店很少有的。生菜乾淨,非常爽脆,令我回想起在日本吃的新鮮蔬菜。薯仔沙律夠凍,應該在雪櫃取出來。味道正常,普通的味道沒有錯,只是沒有驚喜,沒有問題是好的。最重要的蛋餅crepe 不夠薄,較濕,冇乜蛋香,也冇乜味。最大問題是個crepe 較濕,個crepe 皮好多地方粘住咗張紙。同埋張紙有點難聞的油墨味,一邊食一邊聞到D油墨味,食欲大減。感想:試一次就夠,不會再幫襯。未試過不

真的有好多口味選擇,最後決定薯仔沙律crepe $24。
細細的店內有bar枱可以立食,也有一張四人枱可以坐下來吃。

薯仔沙律crepe

薯仔沙律crepe

咬了幾口,終於見到薯仔沙律了!

賣相一般,味道也非常一般。

,令我回想起在日本吃的新鮮蔬菜。

感想:試一次就夠,不會再幫襯。未試過不用特登試。試下也沒大問題。
2018-04-08
2017-09-27 249 瀏覽
之前同朋友去荃灣廣場行街,順便行埋吉之島。經過時見到尼間野,好似唔錯呀~好期待想試下,但當時食得真係好飽,所以唯有下次自己一個黎試下啦~咁今日放假,諗住係荃灣西站交收完就去果度試下。睇食咩期間,已經見到幾個人係度排隊,感覺感覺好好食。超期待。最後我選左香蕉朱古力班戟,睇廚櫃d模型唔錯,就滿心期待。因為佢算係開放式廚房,所以都睇到佢製作個樣。見到佢整d cream時整得比較少,香蕉一條條?(我以為切開1片片),整好左了。我用匙羹食一口cream=唔係平時食開既cream味=難食。再食口香蕉,嗯同我食1條香蕉有咩分別!感覺d野融合唔到,似全部分開食仲好味。班戟口感不是脆的。。。咁快就淋左。。。我試下全部一啖食,感覺好dd,但整體唔好食。冇下次,唔會再幫襯。。。期望越大失望越大。。。

超期待。

最後我選左香蕉朱古力班戟,睇廚櫃d模型唔錯,就滿心期待。

我用匙羹食一口cream=唔係平時食開既cream味=難食
2017-09-27
下午茶
2017-09-17 147 瀏覽
週末同朋友食完飯,去超級市場行下,見到呢度既pancake有優惠,就買一件試下只係得一款特價,就係香蕉朱古力,可以望住成個製作過程,店員用三兩下手勢就做好一件喇!賣相普通,味道唔會太甜,香蕉都幾多,但唔係好覺有朱古力味,不過不失咁啦!
週末同朋友食完飯,去超級市場行下,
見到呢度既pancake有優惠,就買一件試下

只係得一款特價,就係香蕉朱古力,
可以望住成個製作過程,店員用三兩下手勢就做好一件喇!

香蕉朱古力班戟
$25 (宵夜)
2017-07-27 138 瀏覽
26/07/2017係點都想食雪糕既情況底下//掛念上次彩櫻屋既生乳雪糕但今次就叫左個士多啤梨味既$24一睇個顏色咁深色都心感不妙好化學呀 食落仲化學呀士多啤梨藥水既味 好假🙅🏻🙅🏻🙅🏻完全係冇應該要有既軟滑同香甜換來這係假到核爆既士多啤梨味我接受唔到☹️☹️好失望上次個個生乳真係好食100倍仲要$12呢個貴一倍換來係咁😝✨😇😆🤢-總結//唔值 唔好食 好失望 早知買返生乳味 唉呀😿😿😿
26/07/2017

總結//
唔值 唔好食 好失望 早知買返生乳味 唉呀😿😿😿
2017-07-26
2017-07-21 56 瀏覽
21/07/2017本身打算去食雪花冰等極佢都唔開最後放棄經過呢間彩櫻屋就買左枝生乳既甜筒來食🤣雪糕質地都叫滑 奶味都幾濃但可以再重啲就perfect池喇做緊特價原價$24而家都只係$12$12就抵食好多想食mix埋士多啤梨個隻但暫停供應都幾大枝下整體來說 值得一食如果再去個邊會再encore
21/07/2017

整體來說 值得一食

如果再去個邊會再encore
生乳雪糕
2017-07-21
1 分鐘 (外賣自取)
生乳雪糕
2017-06-26 594 瀏覽
近日一杯CREMIA成為全城熱話,但凡從日本來都會被奉為聖物,一杯日本售¥500的軟雪糕,遠渡來港的售價卻是$48,值不值就真是見仁見智了。雪糕除了用來打卡呃like外,最主要的功能是消暑吧!像這天三十度的高温下,只要眼前出現一家雪糕店,誰還會計較是否日本直送的?不過,彩櫻屋確是有着日本血統,而且是跟正在售賣CREMIA的秋櫻屋的是姊妹品牌,不過這家卻低調多了,主要是售賣可麗餅和軟雪糕,而且以立食外賣店形式存在。對草莓雪糕沒有太大的喜好,只是天氣實在太熱,而$24一杯軟雪糕又相當合理,不用多想便挑了生乳 × 士多啤梨口味的軟雪糕。軟雪糕的賣相未算完美,這當然是與店員的手勢有關,不過拿着軟雪糕不到幾分鐘,已有小孩嚷着要媽媽買軟雪糕了。生牛乳雪糕奶香未算濃郁,終究是最基本級數的雪糕,猶幸味道不算太甜。士多啤梨雪糕口感更像雪葩,也可以說成是欠奶香、冰感重。未有新鮮草莓的鮮甜果香,味道又不至於太失真,兩者配搭起來就是牛奶草莓沙冰,感覺比純牛乳或純草莓口味討好。脆筒意外地香脆可口,加上慷慨的份量,若然是二人共享一杯,便是廉價的消費佳品吧。彩櫻屋的這一杯,跟秋櫻屋的CREMIA相比,品質該是有明顯

生乳 × 士多啤梨口味軟雪糕

彩櫻屋的這一杯,跟秋櫻屋的CREMIA相比,品質該是有明顯差別的,只因沒有用上高級鮮奶油,味道自然會平凡一點。同一屋簷下,便宜近半的它同樣帶來消暑感覺,若不執著於味道形相,又何須嫌棄它的廉價
2017-06-16
生乳 × 士多啤梨口味軟雪糕
2016-08-28 565 瀏覽
每次來荃灣最鍾意食呢間彩櫻屋既crepe今次食經典嘅香蕉朱古力味 一定冇死成個即叫即製 熱辣辣Pancake皮好香牛油味而且食落軟冧冧 非常正侍應落咗足足半隻香蕉嘅份量落去加埋大量朱古力醬完全抵抗吾到
每次來荃灣最鍾意食呢間彩櫻屋既crepe

侍應落咗足足半隻香蕉嘅份量落去

加埋大量朱古力醬
完全抵抗吾到
2016-07-10 359 瀏覽
今日行荃灣,經過吉之島超市,抵擋不住大熱天,剛好見到彩櫻屋雪糕,本想食士多啤梨味軟雪糕,但售完了。同友人最後決定食莓之宴,雜莓口味岩哂夏日食啦。除左雪糕,仲有pancakes,材料有咸有甜,因為一陣要lunch所以冇試pancake怕太飽。下單付款後,睇住店員細心地製作雪糕已經好期待。另外發現咖啡雪糕只係$9,甘抵去邊度搵。好啦。雪糕到手啦。旁邊有好幾張枱,可以供客人立食。我地揀左淺木色近牆身既枱,貪影相靚。莓之宴雪糕$28超多生果,有紅桑子,藍莓,士多啤梨,酸酸甜甜好fresh既生果。大大杯好抵食。全部都好完整又乾淨。香甜軟滑既軟雪糕,唔算好厚身,但勝在不易溶,甜度剛好夾雜莓既酸度,好快就俾我食哂。加上莓漿更突出雜莓味。
同友人最後決定食莓之宴,雜莓口味岩哂夏日食啦。
下單付款後,睇住店員細心地製作雪糕已經好期待。
另外發現咖啡雪糕只係$9,甘抵去邊度搵。
好啦。雪糕到手啦。旁邊有好幾張枱,可以供客人立食。
我地揀左淺木色近牆身既枱,貪影相靚。
莓之宴雪糕$28
莓之宴雪糕
全部都好完整又乾淨。

2016-07-09
  • 莓之宴
2016-07-10 287 瀏覽
出面翳焗到猶如蒸籠,十分難熬。友人向我介紹荃灣有間抵食的雪糕乳酪班戟店。小店地方有限,有堂食的位置,不過只限立食。不幸地,想吃的草莓脆筒雪糕已經售罄!唯有轉食莓之宴~有著各式各樣鹹甜的班戟選擇,價錢亦都大眾化。莓之宴 - 乳酪質地較厚身,但奶味十分濃郁滑溜。配料何其多,密集式舖滿在乳酪上。紅桑子,藍莓及草莓均很新鮮冰凍,而且酸酸味味醒胃非常!
出面翳焗到猶如蒸籠,十分難熬。

友人向我介紹荃灣有間抵食的雪糕乳酪班戟店。
小店地方有限,有堂食的位置,不過只限立食。
不幸地,想吃的草莓脆筒雪糕已經售罄!
唯有轉食莓之宴~
有著各式各樣鹹甜的班戟選擇,價錢亦都大眾化。
紅桑子,藍莓及草莓均很新鮮冰凍,而且酸酸味味醒胃非常!
2016-05-03 284 瀏覽
荃灣aeon入面最近開左間新甜品店全店主攻班戟 有咸有甜肥仔我就偏好甜既總共叫左2款首先要個永恆的經典:香蕉朱古力忌廉加上原隻香蕉 再淋上一層朱古力醬口感十足 之後再黎多個:意大利tirmisu忌廉加tirmisu蛋糕仔 面頭再灑上咖啡粉食落陣陣咖啡香特別一讚個班戟皮煙un鬆軟 牛油香氣十足而且即整既關係 食落暖笠笠 加分價錢合理 平均$20幾蚊有交易以現今甜品檔黎講絕對抵食
荃灣aeon入面最近開左間新甜品

價錢合理 平均$20幾蚊有交易
以現今甜品檔黎講絕對抵食
2016-05-03
2015-11-21 409 瀏覽
星期六的下午,在隔壁商場吃飽午餐後過了AEON這邊逛逛早前AEON在裝修,發現在內部添加了兩間食店,這是其中一間之前經過好幾次還未開業,直到今次再來已經開業了老婆滿喜歡吃crepe的,所以就算我倆還很飽,還是要一試我們叫了個南瓜吉士製成品出來的效果很失望,filling不是滿滿的蓋過餅皮先嘗嘗filling內裡的cream很死實的感覺,一點都不fluffy,還帶點鹹鹹的然後那個南瓜吉士,沒甚麼吉士,而南瓜不是南瓜蓉是南瓜件一直以為是南瓜蓉的我倆其實很失望,而且南瓜還是鹹鹹的cream跟南瓜都是鹹鹹的,這個甜點突然好像變了鹹點,味道也很怪幸好餅皮還是可以的題外話,因這店是新開的,所以還未在openrice內很開心可以把這間小店加入openrice內寫出食評
星期六的下午,在隔壁商場吃飽午餐後過了AEON這邊逛逛
早前AEON在裝修,發現在內部添加了兩間食店,這是其中一間
之前經過好幾次還未開業,直到今次再來已經開業了
老婆滿喜歡吃crepe的,所以就算我倆還很飽,還是要一試

我們叫了個南瓜吉士
製成品出來的效果很失望,filling不是滿滿的蓋過餅皮
先嘗嘗filling
然後那個南瓜吉士,沒甚麼吉士,而南瓜不是南瓜蓉是南瓜件
一直以為是南瓜蓉的我倆其實很失望,而且南瓜還是鹹鹹的
幸好餅皮還是可以的

題外話,因這店是新開的,所以還未在openrice內
很開心可以把這間小店加入openrice內寫出食評
2015-11-14