2019-08-24
星期日同朋友係尖沙咀行街,行到攰就求其㨂一間餐廳食晚餐,今次幸運兒就係彌敦左岸。餐廳共有兩層,而上層更有live band。餐廳既樂隊屬於高水準,無論新舊英文歌都亳無難度,可惜台下觀眾冇咩反應。餐廳既signature cocktail夠晒gimmick,總共有八款cocktail,每一款描述愛情嘅不同階段。我揀左Argue(選擇並不代表本人立場,只係個人喜歡Gin-based既cocktail)。酒味幾濃,唔易入口,果然好似argue時侯,雙方都嚥不下氣。至於朋友叫左Fall in love,諷刺嘅係我朋友仲未脫毒,可能係希望早日拍拖。整杯飲品充滿甜既元素,包括爆谷、朱古力醬。食物方面,首先出場既係脆香雞翼,用粟米片炸令雞翼無咁膩,但仍然香口,仲帶少少甜味。另外叫左上湯龍躉魚柳意大利飯。上湯令意大利飯味道更濃味同濕潤。本身已經幾辣,加左辣香腸真係辣上加辣。至於龍躉魚柳啖啖肉,肉質幾結實。再嚟既係至尊薄餅,配料可謂應有盡有,例如芝士、海鮮同雞肉。薄餅上既芝士鋪到勁厚,可以做到拉絲效果,芝香濃郁,餅底幾脆。最後就係烤乳豬件,肥瘦均勻,外皮脆卜卜,份量絕對夠。
Argue
Fall in Love
脆香雞翼
上湯龍躉魚柳意大利飯
至尊薄餅
最後就係烤乳豬件,肥瘦均勻,外皮脆卜卜,份量絕對夠。
12小時低溫慢煮燒乳豬件