2024-05-14 45 瀏覽
餐廳位於登龍街都幾容易去~ 仲有位於高層,可以望見維港景色。食物質素高,價錢夠貼地親民🖖🏻沙薑豬手豬手件件都差唔多無骨,啖啖肉。口感嫩滑Q彈,又夠入味。酸酸甜甜感覺,香而不膩,幾開胃。🥢蝦醬骨功夫菜之一~ 蝦醬味濃又入味,味道遍佈每一寸豬扒,最值得讚嘅係味道唔會太過死鹹。外層鬆脆,但又能保持豬扒肉唔會太乾🥢野菌紅燒豆腐素菜系列首選。芡汁黏稠道剛好。菇味都算濃香。豆腐每邊煎到金黃,同時入面夠滑嫩。朋友都幾鍾意🐦紅燒乳鴿預先切好嘅乳鴿賣相立立令~ 上枱時熱辣辣感覺,每件都皮脆肉嫩~ 咬落冇乜渣,整體幾好🥣橙絲清心丸綠豆爽味道不太甜,非常合適我口味。清心丸細細粒,口感比較軟彈。綠豆爽反而見到好多粒,好味🥣養顏紅棗糕紅棗味同紅糖味道突出

🖖🏻沙薑豬手

🥣養顏紅棗糕
紅棗味同紅糖味道突出

2024-05-07
2024-05-13 52 瀏覽
銅鑼灣高質中菜店內寬敞開陽 仲望到維港夜景好適合同家人或者朋友聚餐💯🌟沙薑豬手整得非常入味 沙薑味濃豬手皮又夠爽 呢個冷盤好啱夏天食夠哂開胃🌟紅燒乳鴿表皮炸到金黃酥脆肉質軟嫩且肉汁豐盈🌟野菌紅燒豆腐紅燒豆腐香嫩入味配上鮮甜既野菌 送飯一流🌟椒鹽九肚魚炸漿唔會太厚 魚肉亦好腍滑加上椒鹽整夠香口🌟生磨蛋白杏仁茶蛋白口感順滑 杏仁質地細膩且香氣味濃郁撲鼻👍🏻🌟清心丸綠豆爽潮汕特色甜品味道清甜爽口💯
銅鑼灣高質中菜

🌟清心丸綠豆爽
潮汕特色甜品
味道清甜爽口💯
2024-05-10 35 瀏覽
中午銅鑼灣飲茶要找好地方可以一盎兩件又舒服都唔喺咁易,喺張公館就可以滿足我的要求,呢度可以望住維港靚景,環境優美又寧靜,可以一邊欣賞美景,一邊嘆茶食點心😋 先叫個菊花茶,茶味清香蟹籽麻辣燒賣舖滿了蟹籽燒賣,麻辣味道好吸引 百花釀竹笙好清新竹笙,入面充滿露筍香味 酥皮菠蘿叉燒包秘製菠蘿包,叉燒餡料,叉燒醬汁好惹味,菠蘿包好鬆軟 香茜叉燒腸叉燒腸粉醬汁美味,叉燒鬆軟,腸粉幼滑 香煎黃金糕黃金糕甜品煙煙韌韌,煎香後更出色

先叫個菊花茶,茶味清香

蟹籽麻辣燒賣
舖滿了蟹籽燒賣,麻辣味道好吸引

百花釀竹笙
好清新竹笙,入面充滿露筍香味

酥皮菠蘿叉燒包
秘製菠蘿包,叉燒餡料,叉燒醬汁好惹味,菠蘿包好鬆軟

香茜叉燒腸
叉燒腸粉醬汁美味,叉燒鬆軟,腸粉幼滑

香煎黃金糕
黃金糕甜品煙煙韌韌,煎香後更出色

2024-05-10 44 瀏覽
今天去了銅鑼灣一間高级酒樓叫張公館,環境一流,望到成個維多利亞港,睇住靚景嘆茶😛蟹籽麻辣燒賣 $68具有香辣的口感,蟹籽放賣上面,啖啖肉😝百花釀竹笙 $58竹笙口感鲜嫩,形成獨特的風味和口感😚櫻花蝦蘿蔔糕 $98蘿蔔的甜味和櫻花蝦的鮮味交織,搭配米粉的煙韌口感,帶有一種獨特的風味😝香茜叉燒腸 $68香茜叉燒腸粉以鮮美的叉燒, 再加上香茜的清香,搭配上軟熟的腸粉,口感不錯😚香煎黃金糕$48擁有酥脆金黃的外皮,內裡則是甜香的糯米香味🤗

蟹籽麻辣燒賣 $68
具有香辣的口感,蟹籽放賣上面,啖啖肉😝

百花釀竹笙 $58
竹笙口感鲜嫩,形成獨特的風味和口感😚

櫻花蝦蘿蔔糕 $98

香茜叉燒腸 $68

香煎黃金糕$48
擁有酥脆金黃的外皮,內裡則是甜香的糯米香味🤗

2024-05-09 34 瀏覽
🫶🏻假日係銅鑼灣行完街,帶老媽黎到呢間位於登龍街既高級中餐廳飲早茶,餐廳坐望維多利亞海港,假日可以坐擁美景之餘歎返杯茶,可謂人生一大樂事也~ ☺️👅 蟹籽麻辣燒賣內含彈牙鮮蝦既燒賣味道相當特別,表面灑上薄薄一層既麻辣蟹籽,滋味十足,食得辣既話可以一試 😋👅 酥皮菠蘿叉燒包表皮酥脆而咬落鬆軟既叉燒包,入口就有一股微甜既叉燒滋味係口中爆發 😛👅 魚湯鮮竹卷泡浸係淡鮮魚湯之中既鮮竹卷,一咬就能夠感受到鮮竹卷既脆感 😬👅 陳皮牛肉腸皮薄而內餡充實既腸粉,陳皮淡淡既香味將牛肉襯托得更為甘香 👍🏻👅 香煎黃金糕煎得香噴噴既煙靭黃金糕,甘甜可口,配茶一流 🍵▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️張公館 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓💸 $400 / 2 人連茶位加一
🫶🏻

👅 蟹籽麻辣燒賣

👅 酥皮菠蘿叉燒包

👅 魚湯鮮竹卷

👅 陳皮牛肉腸

👅 香煎黃金糕
煎得香噴噴既煙靭黃金糕,甘甜可口,配茶一流 🍵

張公館 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
💸 $400 / 2 人連茶位加一

$200 (早餐)
2024-05-09 40 瀏覽
今日要同客人傾合約,客人遠渡以來,當然品嚐下香港的中式酒家,呢到還可飽覽維港景色,客人好開心見到呢個景色,令到我簽到份合約💯沙薑豬手🉐豬手細細件上盤,沙薑汁入味,豬手肉質彈口,前菜之選,令到食慾大增醉乳鴿 🦆紅燒乳鴿食得多,醉乳鴿真係第一次,上枱已經有陣陣酒味,好香濃,乳鴿色澤通透好入味,味道幾特別野菌紅燒豆腐🍄 豆腐野菌炒得幾有鍋香,呢排客人食盡香港美食,佢想試下呢款菜,讚不絶口,都幾餸飯椒鹽九肚魚🐠九肚魚炸粉好薄身好脆口,外脆內軟,新鮮熱辣辣,香脆惹味生磨蛋白杏仁茶😊杏仁味非常濃郁,開蓋就有香濃的杏仁味溜出,味道唔太甜,好味道橙絲清心丸綠豆爽😊清心丸煙煙煙靭,口感唔錯,綠豆味香濃,全部粒粒分明,口感一流,值得一試我最鐘意呢到有火爐仔熱住d茶飲,令到茶味香濃,下次必定再來 💥🥢張公館銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓☎️8118 1177

沙薑豬手🉐

醉乳鴿 🦆

野菌紅燒豆腐🍄

椒鹽九肚魚🐠
九肚魚炸粉好薄身好脆口,外脆內軟,新鮮熱辣辣,香脆惹味

生磨蛋白杏仁茶😊

橙絲清心丸綠豆爽😊

🥢張公館
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
☎️8118 1177
這景色在哪找呀~看著維多利亞港飲茶🫖吃點心真是一大享受😎 而且他們的吃 大家都一定覺得「可以可以」😌~~~~酥皮菠蘿叉燒包 $58小小一顆滿滿的叉燒內餡~ 外層微酥有像小碎曲奇🍪和平日的中式包子白色層不太一樣 而且叉燒微酸甜、醬又不會過量和白白的酥皮菠蘿包 還滿和的~~(新式點心人會想試嗎吃🤣脆脆笑哈哈 $68這個就是「炸两」嗎😚???(但不得不說是個升級版本 裡面的油炸鬼超脆還加了蝦子🦐爽口 讓口感更富層次 腸粉皮沾一下醬油 就足夠了💕蟹籽麻辣燒賣 $68哈哈哈😆麻辣層度 另一半吃完以後 再三叮囑分開兩口吃😂只是一進口 麻香味立刻噴出來~~受不了花椒八角的朋朋們要加泔燒賣底部就己經是一隻爽口微Q彈的蝦子🦐上面豬肉(?)有咬口到 還誤以為有多塊蝦在上面 HAHAHA魚湯鮮竹卷 $58這湯底好強!!邊吃鮮竹卷邊喝湯真的停不了口呀~鮮竹卷的腐皮又薄又軟 裡面的椰菜紅蘿蔔 🥕 新鮮爽口 上下兩邊還有小小顆的蝦子愛湯之人一定要試 清清的~是份一餐美好收尾~生磨蛋白杏仁茶 $48杏仁味沒到很強 反而是舒服易入口一份 平日不喝杏仁茶的 這份也可以!!而且真的有生磨感~微碎軟杏仁感 再配上蛋白滑滑嫩
這景色在哪找呀~看著維多利亞港飲茶🫖吃點心
脆脆笑哈哈 $68
生磨蛋白杏仁茶
蟹籽麻辣燒賣 $68
哈哈哈😆麻辣層度 另一半吃完以後 再三叮囑分開兩口吃😂
燒賣底部就己經是一隻爽口微Q彈的蝦子🦐上面豬肉(?)
有咬口到 還誤以為有多塊蝦在上面 HAHAHA
魚湯鮮竹卷 $58
這湯底好強!!邊吃鮮竹卷邊喝湯真的停不了口呀~
愛湯之人一定要試 清清的~是份一餐美好收尾~
魚湯鮮竹卷
生磨蛋白杏仁茶 $48
而且真的有生磨感~微碎軟杏仁感 再配上蛋白滑滑嫩嫩 又不會過甜~是份一家大小都適合🈴️的甜品

我們到店時 早已己有好幾桌是商務聚餐 環境寬敞
而且室內大型落地玻璃坐擁180 度維港景觀 居高臨下 相信沒有談不成的生意 哈哈哈
(有機會也要帶家人一齊來 飽覽維港海景 及享用精緻的粤式菜餚~
2024-04-25
脆脆笑哈哈
生磨蛋白杏仁茶
魚湯鮮竹卷
2024-05-02 30 瀏覽
店名: 張公館地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓銅鑼灣站A出口,行4分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5張公館位於銅鑼灣V point 29樓,張公館擁有靚爆鏡既海景,如果於有煙花時候黎🎆仲可以一邊享受美味中菜,一邊觀賞煙花,不失為一家人或情侶食飯既好去處🤩墨斗卵粿❤️❤️❤️❤️$188墨斗卵粿,係一款用墨斗魚即烏賊的卵製成的粿品,哩款墨斗卵粿外皮煎得鬆脆,內裏仍然保持軟嫩😋沙薑豬手❤️❤️❤️❤️$98沙薑豬手為冷盤,切細件上盤,醬汁入味,吾會太濃,豬手肉質彈口,頗為開胃😙紅燒乳鴿❤️❤️❤️❤️$98紅燒乳鴿,一上枱已經聞到好香既肉味,外皮香脆,肉質香甜,配上酸同鹹既醬料,開胃得黎又止膩🥰野菌紅燒豆腐❤️❤️❤️❤️$168豆腐外皮煎到少少脆,內裏仍然非常嫩滑,配上鮮甜野菌,整體味道充足,而吾會太鹹,菜心亦都鮮甜新鮮😝生磨蛋白杏仁茶❤️❤️❤️❤️❤️$48杏仁味非常濃郁,一開蓋就一股香濃既蛋白加杏仁味湧出,口感濃厚,鮮甜😍橙絲清心丸綠豆爽❤️❤️❤️❤️❤️$38哩款香味亦非常濃郁,特別一提,清心丸非常煙靭,口感似麻糬,綠豆亦非常香甜,粒粒口感,值得一試🥰

店名: 張公館

野菌紅燒豆腐❤️❤️❤️❤️

生磨蛋白杏仁茶❤️❤️❤️❤️❤️

橙絲清心丸綠豆爽❤️❤️❤️❤️❤️
2024-05-02 45 瀏覽
今日工作需要去左銅鑼灣開會, 同事話好耐無飲茶, 於是搵左有無敵海景嘅V Point 張公館飲個茶, 食個包. 蟹籽麻辣燒賣 – 非一般燒賣, 外層鋪滿蟹籽, 入口麻辣味非常搶口, 蝦肉新鮮彈牙.酥皮菠蘿义燒包 - 金黃酥皮又香又甜又脆口,菠蘿义燒包真係加入左菠蘿, 邊個話菠蘿無菠蘿架?櫻花蝦蘿蔔糕 – 又一款特別點心, 蘿蔔糕上鋪滿櫻花蝦, 櫻花蝦香味加上綿綿嘅蘿蔔糕, 煎得香脆甘香, 一口咬蘿蔔糕,脆得索索聲陳皮牛肉腸 – 陳皮甘香, 滑滑嘅腸粉皮, 皮薄餡靚.香煎黃金糕 – 唔好甜嘅我都覺得好好食, 黃金糕唔太甜味, 入口軟綿綿, 煙煙韌韌, 濃濃椰香味道, 表面一層焦香脆面,內軟外脆.

陳皮牛肉腸 – 陳皮甘香, 滑滑嘅腸粉皮, 皮薄餡靚.

2024-05-01 33 瀏覽
夜景下🌃的精緻中菜🥢最近係V point 29 樓開左一間精緻中菜🫖張公館✨✨如果坐係窗邊,可以睇曬無敵海景💕真心靚✨食物方面也超有特色, 有小小fusion 版特式中菜🍵.百花煎釀秋葵 🥒超級健康又好味的秋葵😋😋好少中菜會有得食,仲要入面釀左餡料,真係好正的餐前小食💕.醉乳鴿 🍶🪽平時醉鷄就食得多😊 醉乳鴿幾特別,成隻乳鴿上,個酒味好香,肉質鮮嫩✨.燕麥黃金蝦球🍤呢個係我最愛😍😍充滿住黃金鹹蛋黃的蝦球🍤,非叫不可✨而且為左令佢更加脆口,加上燕麥做脆脆,真心一人可以食一碟😋🍽️.上湯金銀蛋浸莧菜🌱🥗🥚健康人仕必叫之選✨✨金銀蛋同佢個湯都好濃郁好味,加埋莧菜🌱吸曬佢啲湯精華,超級入味😋😋.香煎黃金糕🍠🥄呢個黃金糕,好似千層酥一樣,不過又煙煙韌韌小小甜💕好適合做飯後甜品🍠🥄 而且食完又吾覺得太heavy 😊作為成個晚餐完結真係perfect ☺️.
夜景下🌃的精緻中菜🥢
百花煎釀秋葵 🥒
醉乳鴿 🍶🪽
燕麥黃金蝦球🍤
上湯金銀蛋浸莧菜🌱🥗🥚
香煎黃金糕🍠🥄
2024-04-30 49 瀏覽
Lunch time 同經理黎到張公館飲茶,最正係可以眺望海景嘆下😆奶黃流沙包 $48熱辣辣嘅流沙包平時飲茶都一定會嗌搣開兩邊中間係流心奶黃奶黃好香滑 包皮唔會太厚櫻花蝦蘿荀糕 $98香煎蘿蔔糕上枱香噴噴一面被櫻花蝦包裹著好開心口感豐富除咗臘腸仲有蘿蔔絲鮮蝦帶子粉果 $78經理最愛食粉果鮮蝦加帶子夠哂矜貴 皮薄陳皮牛肉腸 $58牛肉嫩滑,陳皮味唔算好突出腸粉皮好薄入口好滑香煎黃金糕 $48黃金糕剪得帶小小金入口好香軟綿綿質地口感煙韌我哋揀咗菊花茶,茶壺會用蠟燭熱住🔺 菜位小食各 $20一位

奶黃流沙包 $48

鮮蝦帶子粉果 $78
經理最愛食粉果
鮮蝦加帶子夠哂矜貴 皮薄

陳皮牛肉腸 $58
牛肉嫩滑,陳皮味唔算好突出
腸粉皮好薄入口好滑

香煎黃金糕 $48
黃金糕剪得帶小小金入口好香
軟綿綿質地口感煙韌

我哋揀咗菊花茶,茶壺會用蠟燭熱住
🔺 菜位小食各 $20一位

2024-04-28 22 瀏覽
【銅鑼灣•張公館】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣靚維港景中式茶樓鮮蝦带子粉果樱花蝦蘿蔔糕奶黃流沙包香茜叉燒腸香煎黃金糕鮮蝦帶子粉果粉果的皮薄而有彈性,包裹著新鮮爽口的鮮蝦和帶子,這一點結合了海鮮的鮮甜與軟糯粉皮的口感,十分搭配。享用時,一咬下去,鮮蝦和帶子的鮮味立刻在口中迸發,讓人回味無窮。櫻花蝦蘿蔔糕櫻花蝦的鮮美與蘿蔔的清甜結合在一起,加上適量的米粉和調味料蒸製而成,有著鬆軟黏稠的口感和豐富的層次。櫻花蝦提供了鹹香,且顏色鮮艷,點綴在蘿蔔糕上,也增添了節慶的氣氛。奶黃流沙包蒸至熱氣騰騰的小包子表面細膩,撕開後,金黃色的奶黃內餡緩緩流出,香甜綿滑,令人垂涎三尺。奶黃的甜度恰到好處,不會太膩,與滑軟的包子皮相得益彰。香茜叉燒腸叉燒肉的紅潤與香茜的綠色相間,口感層次豐富。叉燒的甜鹹與香茜特有的清香十分調和,再輔以腸衣特有的嚼勁,是一道值得細細品嘗的佳餚。香煎黃金糕以糯米粉為主要食材,外皮煎至金黃,內心糯軟且帶有自然甜味。它的表面微脆,內裏黏糯,甜度適中,是喜歡傳統糕點的食客的不二選擇。煎烤的過程中釋放出的香氣更是令人無法抗拒。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質
【銅鑼灣•張公館】@

奶黃流沙包

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 462(+10%)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #張公館 #web3銅鑼灣
張公館
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
2024-04-27 35 瀏覽
嚟緊母親節父親節要帶屋企人去食飯,揀間decent啲嘅中菜館實啱佢哋口味😎銅鑼灣V Point就有張公館,位處高層有落地玻璃望住無敵維港景色🌃再係度食返幾味招牌小菜都幾正。呢度午市主打點,晚市就食粵菜,菜式份量大之餘水準都唔錯😛🍖鐵板西班牙叉燒好少可食叉燒係熱辣辣用鐵板上。肉質偏瘦,但唔會乾柴,口感鬆化,仲有啲燶邊。欣賞醬汁唔會太甜太膩,可以係咁食。底下有唔少黃豆,沾滿醬汁好好送飯。🌶️川式口水雲吞配溏心皮蛋將紅油抄手個汁分開上,自己決定落幾多。醬汁好惹味,麻香十足有辣勁。雲吞大大粒,有大隻爽彈嘅蝦係入面。另外仲有皮蛋,配醬汁食好開胃。🧆野菌紅燒豆腐超大碟,豆腐入面好嫩滑,配雜菌同經典紅燒醬汁,下飯一流。🥚生磨蛋白杏仁茶杏仁味好香,蛋白嫩滑,食完好滿足好舒服。🍡橙絲清心丸綠豆爽清心丸煙煙韌韌,綠豆爽清甜,即使熱食都都覺得有種清新解膩嘅感覺。🫖茶芥、小食人均消費:$400推介指數(10分為滿分):7.5分

🍖鐵板西班牙叉燒

🌶️川式口水雲吞配溏心皮蛋

🧆野菌紅燒豆腐
超大碟,豆腐入面好嫩滑,配雜菌同經典紅燒醬汁,下飯一流。

🥚生磨蛋白杏仁茶
杏仁味好香,蛋白嫩滑,食完好滿足好舒服。

🍡橙絲清心丸綠豆爽

🫖茶芥、小食

人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-04-25
2024-04-26 24 瀏覽
呢日同屋企人去左銅鑼灣呢間中餐廳食dinner,呢間餐廳嘅環境非常好,佢位於大廈嘅高層,望住維港無敵海景,日夜嘅景色都有各有特色。今次點咗幾樣嘢,首先係鐵板西班牙叉燒,叉燒肥瘦均勻,燒到好香,勁惹味。另外仲點咗百花煎酸秋葵,秋葵入面釀左新鮮彈牙嘅蝦肉,口感豐富,健康又好味。跟住點咗上湯千層莧菜,莧菜新鮮嫩滑,配上師傅手工做既千層豆腐,正!甜品方面,點左養顏紅棗糕同埋橙絲清心丸綠豆爽,同樣高質,好完美啊!

2024-04-26 38 瀏覽
一路都好想試吓呢個嘅點心,今日去開銅鑼灣就同朋友去呢到食lunch ,的確點心好精緻呀!小食就有橋頭同埋魚仔花生,尚算高級-翡翠明珠球(3粒)($58)呢款係由蝦喺裏面嘅菜苗餃,但係廚師好用心咁樣將個皮整成翡翠綠色,配上啲蝦子喺面,令到賣相更佳。-櫻花蝦蘿蔔糕($98)佢將2件蘿蔔糕切成四件,其中一面鋪滿櫻花蝦,所以令到蘿蔔糕更加香,然後裏面嘅臘腸粒都好夠呀!-脆脆笑哈哈($68)呢款係平時酒樓食開嘅響鈴腸,炸到個響鈴好脆,同個腸粉配合得好好,總共有六件。-香煎黃金糕($48)有四件咁多作為飯後甜品!佢嘅好處係冇咁甜,不過個人略嫌比較乾啲。💁🏻‍♀️服務:有加一🏡環境:睇到海景! 同埋佢嘅茶係有菊花茶可以揀,可以清熱,都有個座不斷熱住,所以呢點幾好

-翡翠明珠球(3粒)($58)

-櫻花蝦蘿蔔糕($98)

-脆脆笑哈哈($68)

-香煎黃金糕($48)

💁🏻‍♀️服務:有加一

• 脆脆笑哈哈