2025-02-27 552 瀏覽
呢間中菜坐得舒服,適合同朋友慢慢食傾嚇偈。我哋兩個人叫咗幾款菜已經飽飽,每一碟餸份量都多,多啲人食就可以試多啲款式。首先上嘅係鹵醉蝦,一上枱有乾冰效果。蝦肉飽滿有彈性,食落爽口有花雕香~~接住嘅係膏蟹蒸肉餅,蟹肉鮮甜。肉餅腍身帶有海鮮味。再來炸牛肋肉,表層炸得金黃酥脆,食落脆口,肉質似牛腩肉。最後係凍豆腐,酸甜滋味。~~夜晚好多人,相當受歡迎!環境好,食物好,下次會同多啲朋友一齊嚟,試多幾款嘢食!

接住嘅係膏蟹蒸肉餅,蟹肉鮮甜。肉餅腍身帶有海鮮味。

再來炸牛肋肉,表層炸得金黃酥脆,食落脆口,肉質似牛腩肉。
最後係凍豆腐,酸甜滋味。
~~

2025-02-26 519 瀏覽
和朋友在這品嘗了幾道菜,不僅展現了精緻的烹飪技術,也讓人感受到食材本身的鮮美與搭配的巧妙。無論是家庭聚餐還是朋友聚會,這裡都是極好的選擇。ღ 陳醋海參脆青瓜陳醋的酸甜味與海參的滑嫩口感相得益彰,脆青瓜的清爽則為整道菜增添了層次感。ღ 秋霧鹵醉蝦(五隻)好有仙氣!鹵醉蝦充分保留了蝦的鮮甜,配上香料的獨特風味,每一隻蝦都被鹵汁浸潤,味道醇厚,令人陶醉。ღ 秋葵芥未炒帶子秋葵的脆嫩與帶子的鮮美交融,讓每一口都充滿驚喜。ღ 豔影蝦球(六件)外酥內嫩,搭配特製的醬料,蝦球的鮮美與醬汁的香濃交織出獨特的風味,讓人一口接一口,無法抵擋。ღ 膏蟹蒸肉餅膏蟹的鮮香與豬肉的細膩結合,蒸出來的肉餅軟嫩多汁,讓人回味無窮。

ღ 陳醋海參脆青瓜

ღ 秋霧鹵醉蝦(五隻)

ღ 秋葵芥未炒帶子
秋葵的脆嫩與帶子的鮮美交融,讓每一口都充滿驚喜。

ღ 豔影蝦球(六件)

ღ 膏蟹蒸肉餅
2025-02-26 470 瀏覽
呢間中餐廳地點幾就腳經APM行5分鐘左右就到環境又新坐得又舒服啱晒聚會邊食邊慢慢傾- 豔影蝦球大大隻嘅蝦肉外層炸粉唔厚而且蝦肉仲爽口配上特製醬汁味道帶點酸甜好好入口食多幾隻都唔漏- 公子牛肋排成條大骨連肉上好有氣勢牛肋肉煮得好稔好入味超啱伴白飯一齊食- 黑椒銀絲蝦煲我最愛就係惹味嘅蝦煲而呢個做得非常正大蝦香口而且粉絲掛滿黑椒汁同三色椒粒食到停唔到口 - 鮮腐竹蕃茄浸菜苗呢個清清哋嘅浸菜蕃茄湯底加埋腐竹浸上清清地之餘又有蕃茄酸甜好開胃- 公子特色凍豆腐好特別嘅一個冷盤小食冷豆腐上面配上我形容為豬腳薑醬汁酸甜薑味加埋一齊又幾得意喎
呢間中餐廳地點幾就腳

好特別嘅一個冷盤小食
冷豆腐上面配上我形容為豬腳薑醬汁
酸甜薑味加埋一齊又幾得意喎

2025-02-25 445 瀏覽
餐廳環境優雅舒適,裝潢融合傳統與現代元素,充滿藝術氣息,營造愉快的用餐氛圍。鮮蘆筍清湯鮮南非鮑魚 $78/位湯底鮮甜,味道很清爽,南非鮑魚滑嫩柔軟,口感彈牙,肉質富有彈性和嚼勁,口感極佳。公子牛肋排 $398牛肋排軟嫩多汁,味道濃郁,帶有獨特的牛肉香氣,脂肪適中,令口感更加豐富和美味。艷影蝦球 $168蝦肉鮮甜嫩滑,酥脆的外層和內裡互相襯托,配合外層的香芒汁和底層的檸檬片,味道酸酸甜甜,開胃而不油膩。秋葵芥末炒帶子 $228第一次嘗試加入芥末的獨特菜式,帶子的鮮甜柔嫩搭配上秋葵的清脆口感,又帶有微微的辛辣刺激,令人食慾大增。薑汁番薯糖水最後餐廳送上驅寒暖胃的薑汁番薯糖水!非常滿足!+ 10% service charge

鮮蘆筍清湯鮮南非鮑魚 $78/位

公子牛肋排 $398

艷影蝦球 $168

秋葵芥末炒帶子 $228

薑汁番薯糖水
最後餐廳送上驅寒暖胃的薑汁番薯糖水!非常滿足!

+ 10% service charge
  • 公子牛肋排
  • 鮮蘆筍清湯鮮南非鮑魚
2025-02-24 313 瀏覽
觀塘依間張公子真係勁有feel特別係秋霧滷醉蝦啦,會有好多乾冰,所以出嚟嘅時候仙氣陣陣。而蝦嘅鮮甜同埋滷水嘅香味結合得恰到好處,仲帶有陣陣酒香味,一食就停唔到口。然後鮮露荀清湯鮮南非鮑,真係唔錯啊!南非鮑鮮甜,仲有清湯嘅味道,食落嘅感覺真係好清新,好開胃。仲有超正嘅公子牛肋排,真係令人驚喜!啲肉質嫩滑多汁,每一口都係滿滿嘅牛肉味道。啲肉燒得啱啱好,非常軟腍!最後就係秋葵芥末炒帶子啦,呢個菜真係平凡中透着驚喜!帶子鮮甜彈牙,加埋秋葵同芥末嘅香味,味道超級搭!唔會太辣,啲調味啱啱好,係道好適合下飯嘅菜啊!

觀塘依間張公子真係勁有feel

然後鮮露荀清湯鮮南非鮑,真係唔錯啊!
南非鮑鮮甜,仲有清湯嘅味道,食落嘅感覺真係好清新,好開胃。

上星期約咗朋友食開年飯,想食好啲,觀塘呢間🥢「張公子」🫖就啱晒,呢度以傳統粵菜為基礎,結合創新元素,廚師手藝精湛,環境寬敞舒適優雅,😀店員態度同服務好好,用餐體驗一流. ✅⭐️張公子叉燒果然係招牌名物,稱之為世一义燒無誤. 💯色澤紅亮光鮮,蜜汁香甜,火候掌握得恰到好處,厚切新鮮豬肉肥瘦適中,外層燒得微焦香脆,內裡粉嫩多汁,口感鮮嫩. keep住加熱保持溫度,加分‼️⭐️公子牛肋排視覺效果震撼,以整條牛肋骨呈現,一早切好骨肉分離夠晒方便. 牛肋肉燜得軟腍入味,醬汁濃厚但不膩,肉質香嫩油花均勻。大量蔥花增添香氣. 伴碟蘆筍清爽減膩. ⭐️艶影蝦球呢度菜酸酸甜甜好開胃. 賣相精美,蝦球外皮炸得酥脆唔厚粉,淋上特調芒果醬汁,大大嚿蝦肉真係拳頭咁大,新鮮爽口彈牙,口感層次豐富。⭐️鮮腐竹蕃茄浸菜苗新鮮腐竹、白菜苗搭配蕃茄湯底,湯汁清甜自然,口感清爽健康解膩. 鍾意食粵菜嘅朋友同屋企人朋友一齊試吓啦. 平日食飯、慶祝同宴客都好適合.

⭐️張公子叉燒

⭐️公子牛肋排

⭐️艶影蝦球

⭐️鮮腐竹蕃茄浸菜苗

• 張公子叉燒
  • 鮮腐竹蕃茄浸菜苗
2025-02-20 915 瀏覽
年十一,跟家人第一次試這家位於官塘工業區的張公子飲茶。一入門口的大石receiption 好有氣勢。但餐廳環境確實有點嘈, 可能仲有太多人團拜。星期六11:30開門,已經座滿一半人。我們三個人點了6款點心加一碟招牌西班牙黑毛豬叉燒。點心味道唔錯,正正常常,用料都是中高檔。最好味竟是蟹粉小籠包,出奇地好味,蟹膏蟹肉味超濃,湯汁鮮味。而黑毛豬叉燒是厚切,口感非常正,有點燶邊,叉燒頭十分好好好味,下次一定會再encore.

蟹子燒賣

蟹粉小龍包
張公子招牌腸
西班牙黑毛豬叉燒
2025-02-18 740 瀏覽
鮮露荀清湯鮮南非鮑(位)$78南非鮑魚非常大隻,而且洗得好乾淨,配上一個清清地嘅湯,更加可以突出到鮑魚嘅鮮甜味!秋霧鹵醉蝦🦐 $168極力推介呢一個醉蝦,一碟有八隻大頭蝦,每隻蝦嘅size唔會太細,每隻醉蝦都鹵得好好食,唔會太重酒味恰到好處,而且大頭蝦出名隻隻都爆膏,真係好味道停唔到口!公子牛肋排🐮 $398第一次見餐廳有牛肋排,上枱非常大碟好有氣勢🤣🤣佢哋嘅牛肉烹煮得好腍好入味,牛肉同埋油脂嘅香味會一直喺口入面迴盪!而且份量好多,四至六個人share都冇問題!黑松露醬炒野菌🍄‍🟫 $138一上枱就聞到好大浸黑松露味,黑松露煮咩食都真係世一!中菜廳比較少見用黑松露嘅菜式,用黑松露醬炒野菌味道好match,但係菜式就略為偏油一啲,配返兩啖白飯就Perfect啦!
鮮露荀清湯鮮南非鮑(位)$78

秋霧鹵醉蝦🦐 $168

公子牛肋排🐮 $398

黑松露醬炒野菌🍄‍🟫 $138
2025-02-17 583 瀏覽
今次去咗官塘一間頗受歡迎嘅中餐廳,聽聞佢哋嘅菜色、味道同服務都好好。今日特別試咗幾樣嘢,感覺真係不錯。公子牛肋排,肉質軟嫩,醬汁入味,咬落去有一種滿足感,真係好好味。張公子叉燒,叉燒表面嘅焦香同埋肉質嘅嫩滑,搭配一啲甜甜嘅醬汁,令人食得不停。每一口都好有滋味。秋霧鹵醉蝦就更加驚喜,上碟時酒香樸鼻,蝦肉鮮甜彈牙,配上調酒味道, 令人不禁一口接一口。鮮腐竹蕃茄浸菜苗, 鮮腐竹嫩滑口感配搭蕃茄的鮮甜味, 口感層次豐富, 菜苗新鮮翠綠,清新醒胃。總體嚟講,今日呢餐飯非常滿意,無論係味道定係服務都令人有返來嘅衝動。下次一定要再嚟試其他菜色!

公司請食飯食過兩次,今次同屋企人食,整體用餐體驗好,所以想分享吓。-環境:環境比較豐富 門口有種中式格調 適合宴客或者朋友家庭聚會服務:熱心 會主動幫加茶 換碟 有禮貌 上菜速度OK先講頭盤:秋霧滷醉蝦,一直都好鍾意食醉雞,當然要試吓醉蝦,玫瑰露和花雕香氣好夾,熟醉蝦食得更安心。 蝦🦐質地好新鮮 記得咬埋佢個蝦頭 精華所在!公子特色凍豆腐:口味有少少似豬腳薑咁開胃,酸酸地幾有創意。艷影帶子球,有小朋友嘅拳頭咁大,外層香脆,大大粒帶子,食得好滿足,醬汁帶少許香芒味道,整體好高質! 帶子質地好爽,味道比較鮮最難忘的就是呢度嘅招牌菜,公子牛肋排,牛肋排軟淋入味,肉質鬆軟,牛味好香,可想而知是用上好食材,比起好多西餐的牛肋排更加好食,一家人分享都足夠,油脂好香!

服務:熱心 會主動幫加茶 換碟 有禮貌
上菜速度OK

先講頭盤:

蝦🦐質地好新鮮
記得咬埋佢個蝦頭

精華所在!

公子特色凍豆腐:口味有少少似豬腳薑咁開胃,酸酸地幾有創意。

帶子質地好爽,味道比較鮮

• 秋霧鹵醉蝦
2025-02-14 567 瀏覽
聽朋友講呢間中菜好高質,終於試到啦😍 環境舒服裝修好grand,啱晒同成班親戚朋友嚟慶祝節日🥳張公子叉燒💯必食!真係好正!🍖 叉燒外焦內嫩,肉質鮮嫩肥美,醃製得恰到好處,鹹香又帶有甜味,令人一口接一口,根本停唔落來!叉燒的表面微微焦香,咬下去肉汁四溢 非常滿足🤤🤤秋霧鹵醉蝦(八隻)🦐 店舖推薦菜式🌟好多蝦膏,蝦肉鮮甜,口感彈牙,搭配上香料的香氣,食唔停口!擺盤相當吸引,好啱打卡😍😍公子牛肋排🥩 超大條牛肋骨😍😍 肋排肉質豐腴,經過慢火煮得軟嫩,肉質入口即化,汁多味美,搭配特製的醬汁,整道菜更加美味🤤每一口都能感受到牛肉的鮮香,真係好滿足!鮮腐竹蕃茄浸菜苗🍅🥬健康開胃之選~腐竹的口感滑嫩,搭配新鮮的蕃茄和菜苗,酸甜又清脆,好味有營養!😋

張公子叉燒💯

秋霧鹵醉蝦(八隻)🦐

公子牛肋排🥩

鮮腐竹蕃茄浸菜苗🍅🥬
2025-02-10 467 瀏覽
食左個醉蝦,蝦膏鮮甜味美,食左個張公子牛X 骨,肉好滑,食左個叉燒,貴,但我三十幾歲人第一次食咁好食既叉燒,叉燒呀!我即時變左家燕姐。。。我向同事推介,我既評語係” 好L 好食” ,咁你知咩料啦服務好,招呼周到,值回票價
食左個醉蝦,蝦膏鮮甜味美,
食左個張公子牛X 骨,肉好滑,
我向同事推介,我既評語係” 好L 好食” ,咁你知咩料啦
服務好,招呼周到,值回票價
2025-02-10
  • 秋霧鹵醉蝦
  • 張公子叉燒
2025-02-04 1195 瀏覽
今日同老公去咗張公子中餐廳食飯,整體體驗非常滿意!🌟 首先,黑毛豬叉燒真係一絕,肉質鮮嫩多汁,外層微微焦香, 質地好有彈性, 味道濃鬱。🐷🔥 脆漿炸蝦球亦係亮點之一,外皮酥脆,蝦肉彈牙,沾上柚子 甜酸醬,味道更加豐富。🍤💛 秋葵炒帶子就清新得嚟又帶點鮮味,帶子大粒又爽口,秋葵嘅黏滑口感同帶子好夾。🥒🦪 最後,避風塘茄子令人驚喜,茄子炸得外脆內軟,配上避風塘嘅香辣蒜蓉,味道層次豐富,食到停唔到口。🍆🌶️ 整體嚟講,每道菜都做得精緻又用心,絕對值得再嚟!👫💖🍽️

2025-02-04
  • 黑毛豬叉燒
2025-02-03 1330 瀏覽
秋霧鹵醉蝦蝦肉爽口彈牙,味精清甜且伴隨著微微既優雅酒香,感覺清新,令人一試難忘蒜茸炒豆苗豆苗碧綠鮮嫩,以蒜茸炒熟,微帶草青味火焰松露野菌文昌雞雞肉選用文昌雞,雞肉味香濃且肉質彈牙爽口,質感豐富,配上松露野菌,非常滋味勁量重手芝土大蝦球伊麵邪惡精選!芝士控不能錯過!芝土份量非同凡響,大蝦球巨型,質感爽彈,蝦肉鮮味,伊麵沾滿濃味芝士,正! 張公子📍觀塘駿業街58號3樓

秋霧鹵醉蝦

蒜茸炒豆苗
豆苗碧綠鮮嫩,以蒜茸炒熟,微帶草青味

火焰松露野菌文昌雞

勁量重手芝土大蝦球伊麵

張公子
📍觀塘駿業街58號3樓
2025-01-29 1572 瀏覽
#小秘書 對 #港式點心 情有獨鍾😉 所以講到「飲茶」,我一定隨傳隨到🐾 趁住🐉龍年最後一個週末,跟埋幾個朋友仔嚟到位於 #觀塘 嘅 #中菜館 「張公子」 嘆吓 #點心,好好享受呢個年廿六🥳餐廳嘅門關,攞咗個巨型「聚寶盆」做接待,雖然樓底比較矮,不過整體都裝飾得幾骨子😉 我哋叫咗9個點心再加個煎米粉,整體食物味道都唔錯,尤其係佢哋個 #張公子招牌腸,嫩滑嘅腸粉皮,裡面包住脆脆嘅網線、冬菇、西芹之類嘅配料,口感非常豐富🤤 另外佢哋個 #咖喱蒸土魷 亦相當出色🤩 每件土魷都非常好肉地,咖喱醬汁掛上每件土魷同麵筋上面,加埋淡淡嘅咖喱香,實在令我呢個「魷魚控」喜出望外🤤 不過我就對佢哋個 #豉椒魚腩煎米粉 有啲失望,調味唔太突出,而且舖喺米粉上嘅醬汁比較油膩😅 加上我食正魚骨嘅位置,味道特別腥😅 而我最抗拒係佢哋用嚟沖茶☕️嘅水長期都係得八十度左右,令本來至愛飲普洱茶嘅我,都無晒茶癮🤪📍 張公子 (觀塘) 駿業街58號3樓

📍 張公子 (觀塘) 駿業街58號3樓
2025-01-25