2018-03-22
搵到間幾新嘅鋪,主要食日本料理,但論裝修同餐牌(武將做壁畫、年曆做餐牌),都好有中國風。啲店員好nice,知我地第一次黎仲細心介紹熱門美食。仲請我地飲咖啡🤤。👍🏻燒棉花糖《紅莓粉》($28)喱個一睇就知甜品啦,但因為佢靚,我介紹先😂。所謂紅莓🍓粉,即係原粒乾紅莓再整碎,非常甜,仲甜過個棉花糖。棉白糖幾大舊,冇平時食個啲咁甜,配埋紅莓碎,剛好甜度適中。棉花糖燒得外面少少硬身,入面溶,剛好沾到啲紅莓。🔥👍🏻鮮鳳梨🍍《辣椒🌶️、甜燒》($18)非常驚喜,新鮮菠蘿🍍燒左一震,唔會太暖,內裡都凍嘅,兩邊都有乾左嘅焦糖,再灑左啲辣椒碎粉。一食有菠蘿嘅鮮甜,又配到焦糖嘅脆口感,後尾又帶出啲辣味,出奇地夾。🔥十勝醬油豚丼($68)面有數片豚肉,焾而入燒汁味,再下面有兩片燒玉子,飯嘅量都多。個人覺得啲餸送唔弓咁多飯,而且冇咩汁可拌飯,食到後面有啲口寡寡,可能要叫啲燒物送飯。🔥煙肉廣島蠔($38)有兩小舊,煙肉幾厚,個蠔生生地,覺得有啲腥。御飯《薑蔥咸蛋黃》($28)量係豚丼嘅一半,比餐廳水杯大少少,總捨黎講超少。薑蔥咸蛋黃撈成蓉,分開上,喱個量唔多。難怪咁少人食。迷你甜薯($18)之前起間居酒屋食過,覺得
👍🏻燒棉花糖《紅莓粉》($28)
🔥👍🏻鮮鳳梨🍍《辣椒🌶️、甜燒》($18)
🔥十勝醬油豚丼($68)
🔥煙肉廣島蠔($38)
有兩小舊,煙肉幾厚,個蠔生生地,覺得有啲腥。
御飯《薑蔥咸蛋黃》($28)
迷你甜薯($18)
之前起間居酒屋食過,覺得雖然細粒,但幾好食,喱間嘅甜薯冇我之前食個間咁甜,但都幾好。
講真,食完我地唔覺飽,我朋友食個御飯比我仲唔飽🤭🤭,可能我地大食。😂😂😂
燒棉花糖《紅莓粉》
甜鳳梨