2020-03-12 455 瀏覽
一間幾高質嘅日式串燒店 除左有串燒之外 仲有特色日本丼飯 晏就食好抵食~ 佢座位好少 偏細 但裝修幾整潔同有特色 所以長期爆滿 記得要book位先好去!🙌🏻-🔸厚切牛舌 $38🔸所有串燒即叫即燒 熱辣辣 最鍾意就係佢地嘅厚切牛舌上面有薑蔥 好惹味👍🏻 呢度嘅串燒調味全部無落味精 係師傅親自整的 唔係坊間嘅孜然粉 所以食完都唔會好口乾 值得一讚!-🔸原隻茄子 $38🔸係老闆特別推介 超快賣哂!佢做法好特別 係用上芝士同紫菜鋪面作調味 有別傳統做法 又真係幾值得一試 (雖然我都係鍾意傳統個款多啲🤣)-🔸煙燻蕃茄沙律 $46🔸酸酸甜甜 作為前菜咁食幾開胃 有火箭菜 黃瓜 生菜 份量都唔少 兩個人食有啲多🤭 咬落蕃茄口感岩岩好 可以試~-🔸明太子雞肉丼 $78🔸個人麻麻地呢個丼飯 感覺呢個口味有點怪😂唔太match咁 因為飯係凍食但雞肉係熱的 下次應該會剩係食串燒🤣

🔸厚切牛舌 $38🔸

🔸原隻茄子 $38🔸

🔸煙燻蕃茄沙律 $46🔸

🔸明太子雞肉丼 $78🔸
2020-01-22 521 瀏覽
位於深水埗的這間小店,在長沙灣道隔離的小街內,店舖的英文名字和他的位置很相Backstreet,今天兩人叫了一個十勝醬油牛肉丼和讚岐臀肉湯烏冬,兩個定食也跟了1分沙律和麵豉湯,兩個定食也跟了1分沙律和麵豉湯,沙律配上芝麻醬和白芝麻口感不錯,在深水埗午飯是一個不錯的選擇
2019-09-25 990 瀏覽
之前有朋友介紹過這間舖,一直都很想試一試,但奈何真的很少去深水埗啊!今天終於有幸吃到,感到很幸福呢!店舖面積雖小,卻很溫馨,店員也十分有善好客,很有家的感覺唷~ 餐牌很有特色,加分啊!我和朋友兩個人點了個二人餐,再加了一個飯和些許串燒小食,表示快要飽死了,正正展現出眼闊肚窄的一面。建議二人可以分享一個飯已經很足夠啦!牛肉飯是其中一款茶漬飯來的,茶漬飯如湯飯一樣,只是將湯換成茶而已,可追溯至日本室町時代的一種吃法啊。將茶倒進飯裡,味道也意外的夾呢!另一個飯是鰻魚丼,遺憾的是該鰻魚比較多小刺,口感不太好,有少少失望。可是雞蛋燒得不錯喔,邊邊有少許脆脆的口感。至於串燒方面,燒冬菇和肉都不會很乾,反而保留了很多汁,加分!最最最推介的是燒棉花糖啊!酸酸甜甜的,絕對是飯後甜品不二之選!

餐牌很有特色,加分啊!

2019-09-09 669 瀏覽
唔係講笑,認真好好味,串燒未食過咁好食睇唔出細細間鋪有隱世美食,特別個串燒豆腐,真係冇得頂。我一個唔食菠蘿既人食完個菠蘿都覺得不得了,真係可以黎試下,佢話所有配料都係自己調製。好可惜食唔到茄子,但係廚房好好人請我地食左個燒菠蘿。正啊!
唔係講笑,認真好好味,串燒未食過咁好食
2019-08-28 654 瀏覽
深水埗門面乾乾淨淨嘅餐廳, 都比較吸睛。餐牌幾得意. 我媽睇就唔太friendly lol同媽媽兩個share茶漬飯, 個茶湯味精味重d, 但還可以, 加埋飯素同米通(?)食, 口感非常好☺厚切牛舌果然係串燒必選👍🏻好味燒帶子唔會燒得太熟, 仲係juicy。不過小甜薯就失望d, 個皮濕濕地咁, 食落太林, 好似劣質野咁😂鹽燒翠玉瓜, 健康之選! 如果放多dd鹽味道更好😋雖然想快食, 但唔夠飽都要再order 芝士燒茄子lol 店員好貼心畀隻匙羹仔食茄子! 但可惜 燒茄子唔夠香, 畀芝士味蓋過左😕總結, 服務係周到, 以串燒黎講, 價錢公道! 食物方面就要加點油了~
深水埗門面乾乾淨淨嘅餐廳, 都比較吸睛。

餐牌幾得意. 我媽睇就唔太friendly lol

厚切牛舌果然係串燒必選👍🏻好味

鹽燒翠玉瓜, 健康之選! 如果放多dd鹽味道更好😋

雖然想快食, 但唔夠飽都要再order 芝士燒茄子lol

2019-08-28 465 瀏覽
係高登商場附近有間隱蔽嘅日本野食,今日lunch就入去試下一入到去坐低睇menu,老闆就走出黎講佢唔記得煮飯,所以得烏冬食都無咩所謂,咁就叫左個讚岐豚肉湯烏冬($78)佢一個set係包埋前菜、湯同主食,一次過serve比你。麵豉湯好濃郁,裡面有蘑菇同豆腐,個人幾中意;前菜好開胃,但食多兩啖感覺有啲酸,無食哂。主菜係烏冬,湯頭好清,烏冬煮得岩岩好,係讚岐烏冬,好食。估唔到係深水埗區都有啲咁高質嘅日本料理,開心
係高登商場附近有間隱蔽嘅日本野食,今日lunch就入去試下
都無咩所謂,咁就叫左個讚岐豚肉湯烏冬($78)

2019-03-02
10 分鐘 (堂食)
2019-08-22 368 瀏覽
深水埗多美食食係人都知㗎啦!今個晏晝去咗間日式小店,店舖雖小但係入面嘅裝修都花心思。就以牆上嘅掛畫為例,都唔係普通掛兩幅畫喺牆上,而係經過深思設計畫出嚟嘅畫!呢度嘅午市套餐有前菜、湯、同埋煮食。湯係魚肉豆腐味噌湯, 用料十足,有蜆,又有豆腐。味噌湯濃郁, 又唔會太鹹,好飲!濃醇汁煮雞肉 ($68)賣相吸引,有紫菜,又有飯素! 雖然雞肉望落有好多汁煮出嚟,但係汁嘅味道同一般嘅醬汁有啲分別,同埋雞肉好稔身。讚岐豚肉湯烏冬 ($78)豬骨味湯底比較淡,但係豚肉煎得好香,接近香脆可口的口感,不過煎得有啲過咗火,燶咗啲!烏冬麵質煙韌適中。不過不失!要留意,呢度收加一服務費,呢個價錢喺同區嚟講算係比較貴,我會期望更好食囉!

呢度嘅午市套餐有前菜、湯、同埋煮食。

濃醇汁煮雞肉

濃醇汁煮雞肉 ($68)

讚岐豚肉湯烏冬

讚岐豚肉湯烏冬 ($78)

讚岐豚肉湯烏冬
呢日老闆請食晏話想食好少少,所以去咗弄.燒食,之前已經食過兩次係幾好食👍🏻,但真係要博下運氣先有得食,皆因舖位超細,又好似無得訂枱。好彩同事醒目去霸咗位先😎,一行六人都食到。有午市menu,四款午餐,由$68-$98,其實喺呢區嚟講都幾貴吓,不過呢區又無乜同類型日式食店。小店真係得一個樓面落單送菜好忙吓,佢做到有啲燥底分身不下😅。我一點鬆啲去到想食3號餐(十勝醬油廣島蠔牛肉丼)($88),但話已經賣哂,一問之下原來係無哂牛肉,但好彩可以轉豚肉,雖然都有啲失望😞。都等咗一陣先有得食,成個午餐有前菜、湯、主食同茶,好豐富😍。前菜係柚子洋蔥青瓜沙律🥗,以前沙律係成個蕃茄㗎,但都各有各好味,青瓜🥒好爽,配埋柚子汁同洋蔥好開胃,但食完洋蔥真係好大陣味🙈。另外仲有漬物,就正正常常啦;個香蔥蜆肉味噌湯都無咩特別,不過真係有幾隻蜆仔同豆腐。終於到主菜喇,呢款係第一次食,碗飯唔細仲有好多餸😋,估唔到炸蠔有成四隻,而且好好味👍🏻👍🏻,唔會炸到好乾。另一邊箱嘅🐷豚肉都超入味,我諗唔差得過牛肉,配埋啲醬油飯(有芝麻同紫菜飯素好香),真係食唔停,就算飽都堅持食埋,因為真係好食😊,好滿足。雖然唔平,但成碗飯嘅質素

十勝醬油廣島蠔牛肉丼

都等咗一陣先有得食,成個午餐有前菜、湯、主食同茶,好豐富😍。前菜係柚子洋蔥青瓜沙律🥗,以前沙律係成個蕃茄㗎,但都各有各好味,青瓜🥒好爽,配埋柚子汁同洋蔥好開胃,但食完洋蔥真係好大陣味🙈。另外仲有漬物,就正正常常啦;個香蔥蜆肉味噌湯都無咩特別,不過真係有幾隻蜆仔同豆腐。終於到主菜喇,呢款係第一次食,碗飯唔細仲有好多餸😋,估唔到炸蠔有成四隻,而且好好味👍🏻👍🏻,唔會炸到好乾。另一邊箱嘅🐷豚肉都超入味,我諗唔差得過牛肉,配埋啲醬油飯(有芝麻同紫菜飯素好香),真係食唔停,就算飽都堅持食埋,因為真係好食😊,好滿足。雖然唔平,但成碗飯嘅質素對得住個價錢,飯餸都一流💯。
讚歧豚肉湯烏東

同事叫咗2號餐讚岐豚肉湯烏東($78),賣相都非常唔錯。呢個我之前都食過,啲豚肉較似叉燒,而精華所在係個濃濃嘅豬骨湯,又係會連湯都唔放過🤤。另外,我之前都食過佢個輕煎半熟鮪魚茶漬飯,又係超正,勁鐘意佢個湯,好香茶味🍵又有啲澀澀哋,其他地方食唔到,仲好大壼,完全大過你要嘅量,不過留意返唔係日日午餐都有得食🤨。
老闆好好請我哋食飯,仲專登叫哂咁多款小食比我哋試,真係飽肚追加🤣,我剩係試咗唐揚炸雞,啱啱炸起熱辣辣都唔錯。總括嚟講,食物質素係超哂班,但性價比尤其喺呢區真係唔高,而且服務我覺得有侍改善,唔係話態度問題,而係之前同今次嚟食啲午餐都好快就賣哂(只係中午一點),四款午餐再要少一兩款咁,基本上佢哋都只係做1 round午市。另外,午餐餐牌我見過主要得2 set輪換🧐,如果可以轉密啲我諗我會食多幾次,有機會我都想試埋晚市😛。
2019-07-29
十勝醬油廣島蠔牛肉丼
2019-05-31 717 瀏覽
行過有位又見幾有日本風,所以入咗去食。價位親民,服務態度好好。食咗超多嘢,大䓤雞肉、甜薯、翠肉瓜、豆腐、烏冬、腐乳飯,仲有粟米!個燒粟米唔知點燒但真係超好食要encore😋食完先話我哋知所有嘢食係廚師自己調味,唔係用味噌。然後我哋仔細感受吓,又真係冇口渴冇味噌味。咁樣嘅串燒真心好難得。如果鍾意食串燒,慢慢嘆日本🇯🇵嘢,又喜歡有少少人情味,值得一試☺️
行過有位又見幾有日本風,所以入咗去食。
價位親民,服務態度好好。
個燒粟米唔知點燒但真係超好食要encore😋

• 燒粟米
2019-05-28 564 瀏覽
今日早收工同少爺食飯。他提議去尖沙咀食串燒。我話不如試深水埗呢間日式小店弄。燒。。訂左7:30枱。去到果然非常細間。全間得20個位左右。都幾迫下。但裝修得幾簡潔店內有2款2人餐。我細心睇完決定先叫個平既餐。雅。夕食(288蚊)好食先再散叫。。精明呢?!2人餐前菜我地選左蕃茄沙律(煙熏汁)。呢個酸味味真好好味而且賣相好靚個餐包左2個麵豉湯。裡面有蜆肉而且吾咸。跟住8款串燒可選3。每款有2串。煙肉雞脾菇(照燒汁木魚)。呢個有少少咸五花腩(柚子醬汁)呢個好好味。呢間店既醬汁做得幾好雞脾肉(日本紫蘇)我本身好鐘意食紫蘇葉。呢個比不上福岡食的串燒。但都好香😋yummy2人餐小食我地選左酥炸廣島蠔細細舊但幾香口2人餐可以選1個飯。我地要左牛飯。因為我吾食牛所以無得試。但少爺話味道ok good因為食左餐。覺得味道好ok。所以再散叫左海鰻(照燒汁)(38蚊)+鹽燒赤舌(38蚊)。開頭以為鰻魚好細舊。點知原來咬落好肥美好好味再叫左雞軟骨餃子(38蚊)。裡面有細細軟骨好咬口見隔離枱叫的免治雞肉(照燒汁。蛋黃)(38蚊)好似好好味。所以我地都叫左個汁吾咸+豬頸肉(花椒醬油)(18蚊)非常多蔥(太多了)既
弄。燒。。

店內有2款2人餐。我細心睇完決定先叫個平既餐
。雅。夕食(288蚊)好食先再散叫。。
精明呢?!

2人餐前菜我地選左蕃茄沙律(煙熏汁)。呢個酸味味真好好味
而且賣相好靚

個餐包左2個麵豉湯
。裡面有蜆肉而且吾咸
。跟住8款串燒可選3。每款有2串。
煙肉雞脾菇(照燒汁木魚)。呢個有少少咸

五花腩(柚子醬汁)
呢個好好味。呢間店既醬汁做得幾好

雞脾肉(日本紫蘇)
我本身好鐘意食紫蘇葉。呢個比不上福岡食的串燒
。但都好香

😋yummy

2人餐小食我地選左酥炸廣島蠔
細細舊但幾香口

因為食左餐。覺得味道好ok
。所以再散叫左
。點知原來咬落好肥美
好好味

再叫左雞軟骨餃子(38蚊)。裡面有細細軟骨好咬口

個汁吾咸
+豬頸肉(花椒醬油)(18蚊)

非常多蔥(太多了
)既雞皮(18蚊)

最後黎個甜品

+五花腩柚子醬
+鮮鳳梨辣椒糖燒
。但其他都好有水準

呢餐埋單加一568蚊。食得好飽
平日食日本串燒都幾貴。但呢間價錢幾合理。我地一邊食。隔離的4位客人又係不斷讚個串燒汁好好味

我覺得呢間小店好值得再幫襯
。下次我又去試下午市套餐先

2019-05-28
  • 豬頸肉花椒醬油
  • 蕃茄沙律煙燻汁
  • 紫蘇雞腿肉
  • 五花脾柚子醬油
  • 鮮鳳梨(辣椒糖燒)
2019-05-21 508 瀏覽
每次經過都被門口既裝修吸引左,想試好耐,但星期日都休息唔開鋪,今次終於可以試,而且不負所望!我地兩個人,因為無訂枱既關係,所以坐bar枱。平時食飯,覺得餐廳既裝修靚同特別已經可以加左一半分先,再加上Menu係以日曆既設計,好特別👍🏻我地叫左:明太子雞肉丼,略為偏咸。茶漬飯(鰹魚綠茶),好大碗抵食,店員俾左兩隻碗仔俾我地,原來d要倒湯落碗仔再撈飯食,但我地一開始就倒左湯落大碗飯度,搞到d飯浸泡左,不過仍然好好味,好滿足。煙肉廣島蠔,好味,十份推薦,下次會encore!多春魚,好味!厚切牛舌,好juicy,回味無窮!雞軟骨,幾好!雞肉,幾好!店員仲好好咁請左杯酒俾我地飲。整體食物都好好味,而且零味精零雞粉!服務態度好好,雖然得1個人,但仲會同客人有交流。

我地叫左:

明太子雞肉丼,略為偏咸。

煙肉廣島蠔,好味,十份推薦,下次會encore!

多春魚,好味!

厚切牛舌,好juicy,回味無窮!

雞軟骨,幾好!

雞肉,幾好!

店員仲好好咁請左杯酒俾我地飲。

整體食物都好好味,而且零味精零雞粉!

服務態度好好,雖然得1個人,但仲會同客人有交流。

2019-05-20
$157.5 (晚餐)
2019-05-14 388 瀏覽
喺open rice 無意中發現咗呢間鋪,可能佢唔喺深水埗嘅旺區,所以無咩人知。間鋪佈置好有特式,牆上面2個poster好似關公咁,但留意返,佢哋係叉住啲食物,同埋佢哋個menu好似中國日曆咁,中日合壁,好特別。食物方面,製作好認真,食落口你就知同其他燒烤店好唔同。牛舌上面加咗啲薑蔥,好野味。紫蘇雞腿肉一送到嚟就香噴噴😌,勁香!佢個炸蠔都好好食呀,炸得好好,我食過有啲好多炸粉,佢唔會,剛剛好,外脆內軟,啲蠔都大粒㗎,無縮水。😋牛肉飯上面嘅牛佢哋有燒過㗎,好香,但好有肉汁。老闆話佢哋啲食物全部都無落味精,係自己整汁同醬料上去,咁我返到屋企又真係無口渴嘅感覺喎。呢間店寫收10點,但原來8:30去到,佢哋都話要聽日喇,好彩我同朋友7:30去到,老闆話係收10點呀,10點走人呀嘛,咁都要有時間去埋數,執嘢(如果我老闆都係咁就好喇🤩)老闆好好人呀,佢無趕我哋走,仲送多杯🍶俾我地飲,叫我哋慢慢食!佢推薦我哋食佢個茄子🍆呀,下次去試吓先!
2019-05-13
  • 廣島吉列蠔
2019-03-12 707 瀏覽
之前見朋友高度評價,所以一試😊雖然只有一個侍應,但服務很好每樣食物亦很好味,不熱氣,調味亦很出色^^雖然鋪不太,但可以訂位,離地鐵亦好近去開黃金商埸買野,值得支持小店👍🏻
之前見朋友高度評價,所以一試😊

雖然只有一個侍應,但服務很好

每樣食物亦很好味,不熱氣,調味亦很出色^^

雖然鋪不太,但可以訂位,離地鐵亦好近

去開黃金商埸買野,值得支持小店👍🏻
2019-01-29 836 瀏覽
今晚同同事放工後去左依間係深水埗的日本料理,估唔到有啲驚喜,我地叫左燒魷魚、酥炸廣島蠔、十勝醬油豚丼、芝士燒茄子、鹽燒赤舌,每道菜的水準都唔錯。炸蠔係十分新鮮,而且香脆,亦都唔咸,令蠔本身的鮮甜出哂來,值得再叫。而燒魷魚鋪頭落咗平時配白切雞的薑蓉喺旁邊,出奇地夾,亦令到依道係唔同日本料理的菜式變得特別。至於道鹽燒赤舌就好重肉味,因為店鋪話用左牛舌上少少的肉整。個豚肉飯醬油味好出,塊豚肉亦都好有肉味。不過全晚最特別係個茄子,用左芝士同麵豉燒,每一啖都有好濃的芝士同麵䜴味,係全晚最好食的。總括來講,依間日本料理價錢唔係好貴,味道平均地好,絕對值得再去。
原隻茄子(芝士、麵豉)
原隻鮮燒魷魚
十勝醬油豚丼
酥炸廣島蠔
鹽燒赤舌
2019-01-29
原隻茄子(芝士、麵豉)
原隻鮮燒魷魚
十勝醬油豚丼
酥炸廣島蠔
鹽燒赤舌
2019-01-02 870 瀏覽
間店喺深水埗細細間唔起眼,但試過就知係用心製作。装修,點餐紙都好特別。首先食咗個蕃茄沙律。簡單菜式但好驚喜。味道唔係平時食到既配搭仲有啲紫蘇葉絲,好香好味。再點咗燒青椒仔同燒茄子。都好好味燒得剛好。係茄子既芝士多少少鐘意比較濃味就啱晒,但整體味道配搭加埋味噌味,同茄子本身好入味燒到好淋,好味。最後有個明太子雞丼,雞肉上一層明太子再燒咗個面好香。仲有彩色配菜見到都開胃。整體都好味。係啲雞肉似啲包裝肉,如果係店自己整自己燒既雞肉應該會好味啲。全餐都唔錯,服務都好好。下次再去試埋其他野食!

全餐都唔錯,服務都好好。下次再去試埋其他野食!