2008-08-02 30 瀏覽
第一次寫食評...星期日下午3點幾...真係好多人..竟然派飛 !!! 仲要等 9個號碼...好彩..客如輪轉...都吾使等好耐正題 : 2個人點左1個 紅豆冰 $16 + 1個 波羅油加 1個午餐 $23 包括 牛通 , 旦治 , 熱奶茶評語 :紅豆冰 ...少許過甜....但整體計..好味..我鐘意波羅油.. 痲痲地.. 凍 . 油少..雖然脆 ...下次不叫了牛通.. 湯底ok .. 牛..痲痲地 ..無牛味旦治 & 熱奶茶.. 好正 p.s.. 原來單叫一份旦治 ($12) 比 午餐的旦治 大份好多嫁..下次我要叫 旦治 + 紅豆冰
第一次寫食評...

星期日下午3點幾...
真係好多人..竟然派飛 !!! 仲要等 9個號碼...
好彩..客如輪轉...都吾使等好耐

旦治 & 熱奶茶.. 好正

下次我要叫 旦治 + 紅豆冰

• 旦治 + 紅豆冰
2008-07-27 21 瀏覽
26/7"4079"聚係上水食Brunch第一次去冰室蛋治有水準,不過水準應該唔穩定菠蘿油一般,牛肉通就差啦食物冇咩特別始終最值得又好正既梗係佢杯足料尖頂紅豆冰(中午12:00起開始有)冰冰唔係一陣就融左,飲完唔覺太甜膩***十一點幾食到點幾,我地比d阿姐仇視因為我地各嗌左餐再加野食野飲,女仔係慢d仲要食食下尖叫成間冰室靜左,有個阿姐醒目打完場
26/7
"4079"聚係上水食Brunch
第一次去冰室
蛋治有水準,不過水準應該唔穩定

菠蘿油一般,牛肉通就差啦

食物冇咩特別
冰冰唔係一陣就融左,飲完唔覺太甜膩

***
十一點幾食到點幾,我地比d阿姐仇視
因為我地各嗌左餐再加野食野飲,女仔係慢d
仲要食食下尖叫
成間冰室靜左,有個阿姐醒目打完場
2008-07-17 17 瀏覽
蛋治的蛋很香滑; 菠蘿飽的 "菠蘿" 好味夠脆; 最重要: 廣成有久遠了的又香又夠辣的胡椒粉. 正!只是 .. 通粉太稔和紅豆冰比較甜.
蛋治的蛋很香滑; 菠蘿飽的 "菠蘿" 好味夠脆;

最重要: 廣成有久遠了的又香又夠辣的胡椒粉. 正!

只是 .. 通粉太稔和紅豆冰比較甜.
$23 (其他)
  • 早餐至抵!!
2008-06-19 20 瀏覽
第一個食評......就俾左佢>>>廣城冰室.......不過今次係叫外賣同老婆食,依舊叫左兩個茶餐,不果始終覺得係堂食好味D,可能新鮮D,呢間野由我中學時期(97年)巳經開始食,不知不覺巳經10年了.....菠蘿油依舊係我的至愛~鮮牛通依舊保持水準~不過份蛋治感覺上縮左水~下次要同老婆一齊去試試佢的至愛.......紅豆冰
第一個食評......就俾左佢>>>廣城冰室.......
菠蘿油依舊係我的至愛~
鮮牛通依舊保持水準~
不過份蛋治感覺上縮左水~
下次要同老婆一齊去試試佢的至愛.......紅豆冰
$25 (早餐)
  • 菠蘿油
  • 鮮牛通份
  • 紅豆冰
2008-06-15 23 瀏覽
廣成冰室牛肉通叫出名嫁啦....但係點知係出名難食....牛肉通:牛肉好腍.腍到霉霉地.食上口冇牛肉味.梳打粉太多.食落唔似食緊牛肉.湯底.唔好提...係d有油既水咁通粉.唔彈牙.d通粉係淋到係唔想食.份量唔小..紅豆冰.好甜.冇乜特別.但係貴菠蘿油.同街外餐廳咁.普通成日有d小昆蟲飛黎飛去..又要等位.d人態度好差.衛生勁差.是但一間野都好食過佢唔係朋友叫去食都唔會去食...希望大家唔好比佢既名氣令你去食d難食既野
廣成冰室牛肉通叫出名嫁啦....但係點知係出名難食....
牛肉通:
湯底.唔好提...係d有油既水咁
通粉.唔彈牙.d通粉係淋到係唔想食.
份量唔小..
紅豆冰.好甜.冇乜特別.但係貴
菠蘿油.同街外餐廳咁.普通
是但一間野都好食過佢
唔係朋友叫去食都唔會去食...
希望大家唔好比佢既名氣令你去食d難食既野
$20-40 (午餐)
2008-06-12 26 瀏覽
我2個朋友無去過這兒,而我就食過一次茶餐.三個女人專登約去廣成冰室食早餐,住得最近是粉嶺,我和另一人住九龍區.沒有提早出門,因我知此冰室的早餐至中午1時她們平時不會到石湖墟新成路,應該是從未行過.約11時到達,天下著微雨,今天沒有滿座,每枱客都優閒地享受早餐.我叫友人不用考慮食什麼,因這裡只得一款早餐.菠蘿油: 絕不迷你的菠蘿飽,微熱,中間夾住厚凍牛油,外層微脆(脆皮是厚身),內層軟口,友人已不理會卡路里,邊叫要做多些運動來消滅這菠蘿油,而我當然只顧用手拿來吃,沒有她們用义吃得優雅.炒蛋牛肉通粉: 原來蛋可以另選烚蛋,我見是用好懷舊的小鋼杯盛住上枱,好別緻.友人話仲知叫烚蛋,卡路里少啲.但她們食了炒蛋也不後悔,有蛋香,夠嫩滑.另一人因太飽沒食光啲蛋,真浪費美味.我兩食光全碗炒蛋牛肉通粉.今次沒有薑味,有好多牛肉和通粉,牛肉嫩滑,口感剛好.不愛吃通粉的我,在這裡吃著感好食.奶茶: 我要熱,她們要凍.當然熱奶茶好飲過凍奶茶(冰塊減淡奶茶味道).只有熱才真正嚐到奶茶味,香滑濃,沒有苦澀.可惜此時段未有紅豆冰,她們試不到這真正紅豆冰威力,還有蛋治(軟棉的方飽夾住浸出蛋汁的嫩滑香蛋)
$24 (早餐)
2008-06-09 3 瀏覽
朝早8點幾黎到冇乜人等太好喇好懷舊既冰室食左個早餐菠蘿油.....mama地可能個包唔係熱,,牛油亦都冇乜溶本人唔食得牛,,個通粉轉左火腿+炒蛋味道一般叫左杯凍奶茶好有奶茶味幾好飲
朝早8點幾黎到冇乜人等
太好喇
好懷舊既冰室
食左個早餐
菠蘿油.....mama地
可能個包唔係熱,,牛油亦都冇乜溶
本人唔食得牛,,個通粉轉左火腿+炒蛋
味道一般
叫左杯凍奶茶
好有奶茶味幾好飲
2008-06-02 19 瀏覽
以前係上水做野, 因為時間關係, 一直都試唔到, 今次放假先黎, 點知唔記得寫低地址, 好彩朋友住係上水, 一指就去到2個人去到, 2個茶餐 ($24@), 加2個紅豆冰 ($16@)先試個波羅包, 味道一般 la, 因為個飽唔夠熱, 所以d 牛油唔係半溶, 無咁好食個蛋治真係唔錯, 夠滑溜, 好多人都話要加咩加咩, d 蛋先夠滑, 講真,我都試過哂, 都係唔夠係街食個d 咁滑牛肉通方面, d 牛肉又真係幾好味, 無醃過, 但係食唔出係咪用過 梳打, 而且個湯真係一般到個紅豆冰, 淨係個冰塔都十分吸引, 再加上用碎冰, (有d餐廳用冰塊, 食落口感麻麻), 好多紅豆, 差唔多有成2/3杯, 而奶甜味剛好, 成個配合都係十分之......正可惜的係, 紅豆冰唔係跟餐, 要散叫, 價錢唔係問題, 問題係個茶餐多左杯野飲, 食完所有野, 淨左杯野都唔知點算...見到個公司通, 好多料, 好似唔錯, 下次要試下
朋友住係上水, 一指就去到

見到個公司通, 好多料, 好似唔錯, 下次要試下
  • 紅豆冰
2008-05-29
之前已經聽人話lee度d紅豆冰正諗住同細妹來試o下話晒住在上水十幾年點都要試試可惜我期待的紅豆冰....太甜啦...飲到一半已經唔想飲樓下大快活仲好飲過佢不過賣相係幾吸引d野食冇咩特別o者十分普通
之前已經聽人話lee度d紅豆冰正
諗住同細妹來試o下
話晒住在上水十幾年
點都要試試
可惜我期待的紅豆冰....太甜啦...
飲到一半已經唔想飲
樓下大快活仲好飲過佢
不過賣相係幾吸引
d野食冇咩特別o者
十分普通
2008-05-20 14 瀏覽
上次早上前來這間邊緣冰室"廣成",已想吃其刨冰,可惜這一味要到下午才供應.這一天閒來無事,去完大埔,再向北移.這間老牌冰室,平日下午都不少食客,大多人也是吃特餐,出爐麵包.我就獨孤一味,要個紅豆冰.今時今日,已不多地方有刨冰吃,小時候愛吃這類"生硬野".果汁冰,孖條,同刨冰.賣相如尖鋒的冰山,見到都興奮,還要去抑壓心底愛?快快將冰山劈開吧!哎也,又一次八十年代.用另一個角度去看,這個尖型冰山,又有點似愛美神飛彈,想到愛美神,更想起黎姿,再想到去白恤衫,因你變耀眼.死火,今次就九十年代.無論在什麼年代都好,觀點角度或許不同,但口味,仍是一致.碎冰融在下面的紅豆同奶之下,吃到尾段依然吃到零碎的冰粒,真是昔日小時候之味道.係用上的紅豆,不夠豆香,味道較淡.究竟過多三四十年後,到時我就夠時候拿生果金,會否仍有機會坐在冰室"想當年"?

白恤衫,因你變耀眼
原汁原味的舊
廣華冰室,是位於上水的舊墟裡。有多少上水人到過這裡嘗嘗它出名的菠蘿油,牛肉通粉和蛋治呢?以我所知,卻有很多市區人專誠來到這裡。這天是第二次跟woody來這裡吃午餐了,這裡的菠蘿油真的不錯(同意woody說:即使凍了,也很好味),如果塊牛油厚一點,那就更好了。(kaka..)而蛋治,是我不能炮製出來的,我很佩服他,總能將雞蛋煎得滑溜溜,有些蛋汁在內,但不會多得令人難以入口,挺好!!!反而我覺得牛肉通粉是一般吧,牛肉雖然很嫩滑,但感覺上是加了大量梳打粉?鬆肉粉?!以令牛肉嫩滑。這裡另一出名的食品是紅豆冰,但要散叫($14?!),感覺很貴,不捨得,還是待夏天有機會才來嘗嘗吧。
廣華冰室,是位於上水的舊墟裡。
有多少上水人到過這裡嘗嘗它出名的菠蘿油,牛肉通粉和蛋治呢?
以我所知,卻有很多市區人專誠來到這裡。
這天是第二次跟woody來這裡吃午餐了,
如果塊牛油厚一點,那就更好了。(kaka..)
而蛋治,是我不能炮製出來的,
我很佩服他,總能將雞蛋煎得滑溜溜,
有些蛋汁在內,但不會多得令人難以入口,挺好!!!
反而我覺得牛肉通粉是一般吧,牛肉雖然很嫩滑,
但感覺上是加了大量梳打粉?鬆肉粉?!以令牛肉嫩滑。
這裡另一出名的食品是紅豆冰,但要散叫($14?!),
感覺很貴,不捨得,還是待夏天有機會才來嘗嘗吧。
2008-05-12 13 瀏覽
Sun after 4PM, finally got a seat after awaiting for 20 minutes...$23 Set:牛肉通粉 - tasty;egg sandwish - OK laice milk tea (add $1) - very good- reasonable price and quality$18 for beef instant noodles - good$16 for the ice red bean - too sweet but the red bead is tastyservice is low and the taste is not as good as Austrian Daily

$23 Set:
牛肉通粉 - tasty;
egg sandwish - OK la

2008-04-19 12 瀏覽
今次同同事試下北區的美食,中午12點去到,想飲紅豆冰,點知老闆話2點先有得飲,3點再去,叫左紅豆冰同菠蘿油,紅豆冰是水準之作,紅豆好林,冰是自家刨,最鍾意他的花奶,好好飲,菠蘿油都幾好,可惜塊油薄左O的。冰室已經有45年歷史,裝修很有老香港港感覺,下次會試試他的常餐\
2008-04-14 6 瀏覽
好失望! 如此價錢, 如此質素, 仲要排隊, 去第二間好過! @_@1. 蛋治勁縮水, 縮左一半; 蛋炒得過火, 唔滑, 無蛋汁. 2. 牛肉通: 牛肉好腍, 如之前食評話齋, 腍到有d霉, 無牛味. 好似用左好多梳打粉”la”成咁, 即係食化學野, 個湯底幾好都無用. 通粉一般無特別.3. 紅豆冰: 好甜, 甜得滯. >_<菠蘿油: 個菠蘿包凍得黎有點乾同硬, 好似擺左好耐. 食食吓仲有隻昆蟲左飛o係張枱度, 好彩唔係飛落d食物度.@_@真係唔明仲有咁多人排隊去食, 或許大部份人都是上水街坊, 情意結吧!
3. 紅豆冰: 好甜, 甜得滯. >_<
菠蘿油: 個菠蘿包凍得黎有點乾同硬, 好似擺左好耐.
2008-04-09 11 瀏覽
自去完上海旅行後, 因為開懷大吃, 食量也變得多了, 今日放工後再到上水的廣成冰室吃下午茶. 今次不吃紅豆冰及奶醬多, 改吃茶餐! 牛肉通粉, 牛肉很嫩滑, 通粉亦不錯, 最重要是湯底不同一般的茶餐廳, 是一種淡淡的鮮甜.蛋治, 雞蛋份量足夠, 煮得剛好熟, 所以都算幾滑.凍檸檬茶的水準就只是一段. 這頓茶餐花了$24, 價錢ok, 味道亦好! 如果大家在星期六/日想來廣成冰室吃東西, 是要等位呢!照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?new=1&mid=893

蛋治, 雞蛋份量足夠, 煮得剛好熟, 所以都算幾滑.
凍檸檬茶的水準就只是一段.

照片可參考: