2021-03-03
之前見唔少人盛讚廟街冰室嘅叉燒,就嚟咗試佢哋廚師推介——黯然銷魂飯啦。都唔轉彎抹角,個飯真係唔得。😨 黯然銷魂飯 $58碟飯嚟到我面前嘅時候,真心嚇咗一跳。影呢張相嘅時候我已經執過吓啲食物嘅擺位。一直都好想講,黯然銷魂飯唔係等於叉燒煎蛋飯,黯然銷魂飯之所以黯然同銷魂,係因為會食到家燕姐暈低咗都再流眼淚,流眼淚係因為加咗洋蔥。成碟飯都無洋蔥,又點黯然?點銷魂?好,入正題。啲叉燒真心世界級,厚度平均每塊1-2mm,師傅刀功真係一絕。本身已經係嚡口嘅瘦叉燒,再薄切再燒真係搞唔掂,有幾塊直頭係乾柴到燒燶煙肉咁,以為食緊嘅係豬肉乾同豬肉紙。煎蛋有兩隻,係熱辣辣嘅,但無得篤爆佢流啲蛋黃落啲飯度,已經敗北。幾棵白菜仔好爽口,煮淋啲會更好。最後都有要讚嘅地方,就係個甜豉油幾香口。
😨 黯然銷魂飯 $58