🇭🇰 銅鑼灣....ヾ(๑╹◡╹)ノ”.朱古力香蕉班戟 $123推薦分數:◆◆◆◆◆沒比較嘛,就沒傷害。本來就不是班戟愛好者,所以沒有去過甚麼專門店。加上今天很想吃甜的,超甜的都能吃,因而點了個有巧克力醬的班戟。整個甜甜的,也不至於喉嚨不舒服、要馬上喝水那種。班戟微溫、軟綿,在結實和空氣感之間拿捏不錯。輕微的嘴嚼讓人再三想吃,一口又一口的「幸福」接踵而來。相信幸福的感覺是源於甜味道,彷彿煩惱都拋諸腦後,甚至有種錯覺,是否有值得高興或慶祝的事。世界就是如此殘皓。煎熬很多,幸福很少。大概因為這樣,我們才努力地找幸福,拚命地找快樂吧。
🇭🇰 銅鑼灣....ヾ(๑╹◡╹)ノ”

朱古力香蕉班戟 $123
推薦分數:◆◆◆◆◆

朱古力香蕉班戟
朱古力香蕉班戟
2019-10-16 159 瀏覽
和朋友們是特意來這家餐廳的,因為在日本原宿表參道的時候有吃過,那梳乎厘班戟店十分人氣~就算當晚吃了晚飯,我們也每人點了一份呢~ 其實梳乎厘班戟都是用同一個梳乎厘啦,只不過是配料有所不同。The Happy Pancake是即叫即以日本雞蛋及優質小麥粉而製,所以要等大約20分鐘。梳乎里的牛油是北海道特製的,加以他們的烘焙技術,造出的梳乎里空氣感十足、入口即溶、 伴隨濃郁的蛋香味道,香軟鬆化,令人一試難忘。幸福班戟 $108是最簡單的峰蜜梳乎里,加上紐西蘭麥盧卡蜂蜜而成,配以焦糖醬和牛油,簡單的味道成了這家店特有的經典梳乎里班戟。熱朱古力班戟配自家製穀物 $118梳乎厘上加上熱朱古力醬,濃郁的朱古力醬甜度適中,再配上格蘭諾拉麥片, 加強了口感。奶茶班戟配自家製穀物 $133這款班戟是三種班戟中價錢最高的,但是個人比較喜歡另外兩款。 因為這個奶茶醬料沒有足夠的奶茶味道, 入口後反而比蛋香未搶過奶茶味。有機非洲甘露茶 $48本來覺得班戟會吃膩,所以點了一款茶消滯。 可是這茶喝下便覺得有點藥水的味道,可能看喝不慣甘露的味道吧! 如果有機會也想試試其他的茶呢!

幸福班戟 $108

熱朱古力班戟配自家製穀物 $118

奶茶班戟配自家製穀物 $133

有機非洲甘露茶 $48
喝不慣甘露的味道吧! 如果有機會也想試試其他的茶呢!

2019-10-15 82 瀏覽
happy pancake has a lot of different flavors. It is very yummy. the flavors are, for example, strawberry and chocolate. some flavors are really special, like milk tea.
2019-10-15 332 瀏覽
常言道,女人食甜品有第二個胃。我平時都唔係點樣食甜品嘅人黎,呢日食完飯啲朋友話想去食pancake哦,咁就跟咗佢哋去呢一間好出名嘅日本pancake。呢一間pancake有Minimum charge,每人要叫一樣甜品,或者一杯嘢飲。咁我哋四個人就要左三份pancake同一杯茶,始終都係飯後甜品都食唔晒咁多。叫咗一個原味,一個朱古力味,一個奶茶味,同一杯南非茶。個賣相非常之好,望落去啲pancake好鬆軟,個感覺好治癒,同埋雞蛋嘅淡黃色真係好靚,成件事好港女。不過我始終好少食甜品,對於甜品嘅執着唔算太大。我覺得原味係最好食嘅,因為唔算太甜,有好鬆軟好香蛋味。冇其他醬汁遮蓋着啲蛋味,好原始嘅感覺。我其他朋友就話奶茶味同朱古力味都好好食,不過我唔鍾意太甜,我就覺得正常啦。

2019-10-09 655 瀏覽
Pumpkin pancake with chestnut n raisin butter •銅鑼灣店限定口味,好fluffy 既pancake , 最喜愛這店的班㦸,配上南瓜忌廉醬,再塗上栗子蓉,成件事好夾,仲有幾粒瓜子仁,增加口感,又唔甜,配埋杯黑咖啡就啱啱好。
2019-10-07 463 瀏覽
近排終於有機會試吓呢間遠近馳名嘅日本過江龍好快就可以入到去唔係好洗排隊同行三個人一共叫咗兩碟pancake呢次係我第一次食呢種甜品食落去真係好似一陣陣風咁就冇咗不過食果下係幾幸福嘅 一擺落口即溶
近排終於有機會試吓呢間遠近馳名嘅日本過江龍
好快就可以入到去唔係好洗排隊
同行三個人一共叫咗兩碟pancake
呢次係我第一次食呢種甜品
食落去真係好似一陣陣風咁就冇咗
不過食果下係幾幸福嘅 一擺落口即溶

今日同女朋友係銅鑼灣食完飯途經依間傳閒嘅幸福pancake 先知道原來大家冇食過即刻手拖手入去試下有幾幸福順便當食個飯後甜品個商場本來已經好少人 但估唔到平日九點幾仲咁多人係到食
2019-10-03 341 瀏覽
嗌左一個原味 幸福班戟🥞🥞配上 蜂蜜 係最襯既配搭喔❤️有三件 都大舊 但同相像中有少少岀入雖然件班戟鬆軟,但係就好易濟配上糖霜 同埋個蜂蜜 都偏甜而班戟上面個cream 冇咩味所以可有可無😆
嗌左一個原味 幸福班戟🥞🥞
配上 蜂蜜 係最襯既配搭喔❤️
有三件 都大舊 但同相像中有少少岀入
雖然件班戟鬆軟,但係就好易濟
配上糖霜 同埋個蜂蜜 都偏甜
而班戟上面個cream 冇咩味
所以可有可無😆
2019-10-01 313 瀏覽
A happy pancake that truly made you felt happy after having it! No doubt! I had this soufflé pancake for the first time in Omotesando, Japan and I loved it so much. The one I had in HK was pretty airy and had strong egg aroma. The light honey syrup and the soufflé pancake were heavenly matched! I went early in the morning to avoid the queue, if not, I guess It’s gonna take me at least 30 minutes to get seated. It’s highly recommended!
Original  flavoured  soufflé  pancake
午餐
• 日本白桃x玫瑰果pancake🥞 •💵Price: $158🍴Food: 3/5💓-食完晚飯仲想食下甜品就走左過黎利園食呢個日本好受歡迎既幸福pancake💓竟然唔洗排隊好驚喜!嗌左呢個期間限定,白桃好香好甜好軟熟!主角pancake比我想像中無咁空氣感,不過都好食,但就易飽左😂而玫瑰果啫哩就真係唔我杯茶,食落硬係覺得好沐浴露味咁,太香喇😅-• 幸福pancake🥞•💵Price: $108🍴Food: 4/5❤️-呢款原味班戟就岩哂我!面頭好似雪糕球既cream質感好綿密香甜,加埋經典既蜜糖syrup好好食❤️
• 日本白桃x玫瑰果pancake🥞 •
💵Price: $158
🍴Food: 3/5💓

• 幸福pancake🥞•
💵Price: $108
🍴Food: 4/5❤️

• 幸福班戟
2019-09-26 405 瀏覽
位於銅鑼灣利園呢間幸福pancake好多人排隊但排咁耐都值得既因爲真係好正今次叫咗個草莓pancake,好鬆軟,而且呢間店可以望到入面員工整野,好治療見住一舊舊pancake 另外仲叫咗杯咖啡拉花一般
位於銅鑼灣利園呢間幸福pancake好多人排隊

但排咁耐都值得既
因爲真係好正

另外仲叫咗杯咖啡
拉花一般

• 芝士慕絲雜莓醬班戟
  • 幸福班戟
2019-09-25 285 瀏覽
自從食第一次喺新界那邊食咗我人生中嘅第一個班戟之後,我就開始愛上班戟。呢次來銅鑼灣食飯,食完之後喺上網搵pancake甜品店,睇到推介呢間,就即刻過來食。點咗一個芝士慕絲雜莓醬班戟,冇等幾耐就有得食啦。班戟好鬆軟,好香嘅蛋香味,個jam畀咗好多,酸酸得加埋班戟一齊食好好味。雲呢拿雪糕都好夾班戟,好柔軟好食。下次再來試下奶茶醬那款。
空氣感soufflé鬆餅在香港久久不散,我和我的pancake buddy去試幸福🥞,晚上9時到還是要排隊😨, 不過十五分鐘左右就有位。燈光明亮舒服,坐得不會局促👍🏻。鬆餅有咸有甜,更有兩款期間限定,不過我們對奶茶班戟配自家製穀物($133)更有興趣😍。製作需時,要有點耐性🙆🏻‍♀️大家亦可自助拿碟子和水🙇🏻‍♀️由於有最低消費,我們另叫了正價有機非洲甘露茶($48)和餐飲甜蜜香橙茶($28),其實就是用上茶包,香香甜甜,前者有點像藥水😖,解解膩也可以👌🏻。主角看上去空氣感十足!金黃色十分討好!牛油蛋香令人大吞口水🤤足足有三大塊,入口濕潤綿密,奶茶醬茶味香甜美,加上穀物很脆,口感非常好!令人有幸福感😍欣賞它比其他🥞店更有蛋味!我們兩人分享一碟也飽得很,大滿足😋,店內也很多其他國家的旅客,可見口碑甚好👍🏻👍🏻不可錯過!

有機非洲甘露茶

奶茶班戟配自家製穀物

15 分鐘 (堂食)
$105 (宵夜)
奶茶班戟配自家製穀物
  • 奶茶班㦸配自家製穀麥
2019-09-22 328 瀏覽
忽然約起很久不見的朋友她說一直想試吃這個神級pancake那就跟她來一嘗到底有多神級嘩 一到門前已經有最少30人在排隊等了差不多45分鐘終於等到 媽呀餐牌有咸有甜pancake打算各叫一款 happy share誰知那天就是沒有咸pancake可惜 最後叫了兩個甜的一個 cheese mixberry 一個 奶茶個人比較喜歡奶茶味很香很濃至於mixberry比較遜色但勝在酸酸甜甜好開胃至於pancake 是很香的蛋味而且質感結實是我很喜歡的質感始終喜歡實在的感覺不喜歡空氣感pancake結論就是pancake很好吃果然沒介紹錯
忽然約起很久不見的朋友
始終喜歡實在的感覺不喜歡空氣感pancake
結論就是pancake很好吃果然沒介紹錯

• 奶茶班㦸配自家製穀麥
2019-09-20 350 瀏覽
再次黎到A Happy Pancake 食Lunch !! 根據上次經驗,因為Pancake 係即叫即整,所以都要等大約20分鐘先有得食,食完個陣驚見有人龍😱😱原來pancake 熱潮未過,所以要黎食都係上website 預先 make reservations 先好黎,不過要留意返每個時間都係得一個 booking。今次都係order左甜同咸嘅pancake 🤩🤩分別係厚煙肉炒蛋同牛油果三文魚 🥑咸Pancake 口感比較實,食落有小麥香,沙律配上柚子dressing 好 refreshing 不過始終都係甜pancake 最好食!夠fluffy ,仲有好邪惡嘅峰蜜牛油❤️❤️