2019-11-02 88 瀏覽
真係唔好睇少女仔既食力,岩岩係K11 MUSEA食完晚飯,即刻去排隊食幸福班㦸,而且規定3個人必須要點3個食品,所以我地只好點左3款不同口味班㦸。店內有個玻璃窗位可以望到班㦸既製作過程。三文魚牛油果芝士慕絲班㦸用左全麥班㦸,三文魚,牛油果,檸檬芝士慕絲,口感清新健康,第一次食咸味班㦸。奶茶班㦸配自家製穀麥班㦸配上奶茶醬,但奶味唔太出,反而食到少少茶味,而加上蘋果肉桂穀麥增加口感,味道不錯,唔會太甜。幸福班㦸班㦸配上麥盧卡蜂蜜牛油同焦糖漿,蜂蜜牛油咸咸甜甜同班㦸味道好夾,加埋焦糖漿,甜甜蜜蜜,真係好似有幸福感覺!🥰

店內有個玻璃窗位可以望到班㦸既製作過程。

三文魚牛油果芝士慕絲班㦸

奶茶班㦸配自家製穀麥

幸福班㦸

2019-11-01
2019-11-01 94 瀏覽
平日的2點幾,原來還是要排隊,應該等了大約30分鐘Menu 有不同的口味,我們忠於原味值得留意一點,每個人需最低消費原價的pancake或飲品,購買pancake可加$18/$28 配飲品原味的pancake不差,但不算吃過的最好值得推薦的是香蕉牛奶,好重香蕉味
平日的2點幾,原來還是要排隊,應該等了大約30分鐘
Menu 有不同的口味,我們忠於原味
原味的pancake不差,但不算吃過的最好
值得推薦的是香蕉牛奶,好重香蕉味
2019-10-28 96 瀏覽
之前喺名古屋都食過呢間,印象好好,所以見香港開分店一值都好期待食,不過可能因為已經食過日本原袓所以有比較,香港分店真心有期望落差囉,份量明顯細咗都算啦,個擺盤真係好呢啡,員工都冇咩好態度可言,冇笑容仲眼超超。。。雖然味道都ok接近日本原袓嘅表現,但其他配套真心唔得囉。。。真心唔會再幫襯
2019-10-27 181 瀏覽
終於等到幸福pancake進駐九龍區🇭🇰仲要系新商場K11 MUSEA入面當然要黎潮聖一下😋新商場大到行左一陣先搵到間鋪🤣遠遠已經見到排左一條長龍不過岩岩食完晚餐,等下消化下都ok排左唔夠五分鐘就截龍,好好彩趕得切😌等左大約五十分鐘就安排我地入座揀好食咩之後要自己去收銀處點餐由於依然有少少飽肚感我地兩個人就決定點一份開心share🤪幸福班戟($80)作為梳乎厘班戟既忠實粉絲我就認為叫原味先至試到最真實既味道班戟充滿蛋香味,口感夠鬆軟😍可以隨住自己喜好去落蜜糖$80三件厚度適中既班戟都幾抵食👍🏻最後加多杯金盞花茶岩岩好😋期待下次試下其他口味😉
終於等到幸福pancake進駐九龍區🇭🇰
仲要系新商場K11 MUSEA入面
當然要黎潮聖一下😋
新商場大到行左一陣先搵到間鋪🤣
遠遠已經見到排左一條長龍
不過岩岩食完晚餐,等下消化下都ok
排左唔夠五分鐘就截龍,好好彩趕得切😌

等左大約五十分鐘就安排我地入座
揀好食咩之後要自己去收銀處點餐
由於依然有少少飽肚感
我地兩個人就決定點一份開心share🤪

幸福班戟

幸福班戟($80)

作為梳乎厘班戟既忠實粉絲
我就認為叫原味先至試到最真實既味道
班戟充滿蛋香味,口感夠鬆軟😍
可以隨住自己喜好去落蜜糖
$80三件厚度適中既班戟都幾抵食👍🏻

最後加多杯金盞花茶岩岩好😋
期待下次試下其他口味😉
2019-10-24
50 分鐘 (堂食)
$65 (其他)
幸福班戟
2019-10-24 144 瀏覽
先別談食物,我和朋友在扶手電梯旁等了半小時才能入座的小店座位不多,約有20個,而且檯與檯的擺放比較近,容易聽到隔壁食客們的對話。點餐是要到收銀處排隊,點畢後又要到斟水處自助倒水,總而言之十分設合香港人喜歡排隊的奴性。店內的餐具、器皿,就連水杯都是用完即棄,十分浪費。店內員工行行企企,沒有服務之實,有冗員之嫌。食物水準不過不失,我點了個價值 $89 的朱古力香蕉班戟,目測香蕉過熟,當然我並沒有因此嫌棄它。但吃起來沒有太大驚喜,普通班戟加上朱古力醬。我用 $30 加配了一杯朱古力咖啡,竟然是用水杯 size 倒出來!我何不多加 $10 到隔離咖啡店買一杯正宗的手拉咖啡?友人點了杯美式咖啡,加冰後更見味道淡。總括而言此店性價比其低,不會再光顧。

總括而言此店性價比其低,不會再光顧。
30 分鐘 (堂食)
想食K11幸福pancake好耐🥞🥞🥞幾次經過都好多人排隊 今次平日同囡放咗學之後就再試一次🥰🥰😁😁Yeah!!唔洗排就有位 叫左最regular嗰個幸福pancake 🥞🥞其實原來我系叫錯左 我系想要whipped cream嗰款😖😖朱豬要橙汁🍊我就要vanilla latte ☕️等左10分鐘左右就有得食啦 好香呀!今次系想讚下同事好主動幫忙🙏🏻🙏🏻🤝🤝囡囡唔小心倒瀉左杯橙汁落地 呀頭都痛好彩同事好主動比紙巾又幫我地拖地 真系好唔好意思😫😫😫仲幫我地調左枱仲轉左杯橙汁變左封口(令到杯橙汁唔會倒瀉)🤝🤝🤝🙏🏻🙏🏻🙏🏻唔該曬呀 我地下次會想嚟食有whipped cream嗰隻pancake 😋😋😋😋😋!!!!!
想食K11幸福pancake好耐🥞🥞🥞
等左10分鐘左右就有得食啦 好香呀!
今次系想讚下同事好主動幫忙🙏🏻🙏🏻🤝🤝
囡囡唔小心倒瀉左杯橙汁落地 呀頭都痛
好彩同事好主動比紙巾又幫我地拖地 真系好唔好意思😫😫😫
2019-10-22 152 瀏覽
今年年初在日本銀座也吃了本店,當時我們排隊排了一個多小時,今天剛好到K11看電影,大約排了15分鐘就可以入座了。現在也想不明白為什麼明知道要做20分鐘不提早做,客人的數量就能多很多了。我們點了幸福班cake 即是原味,fluffy 的程度好像一般般,日本的就像疏乎厘搬一直跳躍飛騰。忌廉和蜜糖就跟日本很相似。總括來說到此一遊。不會再排隊過來了。

忌廉和蜜糖就跟日本很相似。

總括來說到此一遊。
不會再排隊過來了。
2019-10-21 213 瀏覽
上兩星期去左尖沙咀新商場K11 Musea行下,諗住食少少野就去睇戲,知道呢度有幸福之pancake,見都唔算多人排隊,所以就一於試下呢個傳說中既空氣pancake!同男朋友叫左一人一款pancake試,佢就叫左個tiramisu pancake,我就叫左個奶茶pancake配穀麥😊Tiramisu pancake味道好濃郁,上面插左支小膠管可以倒d 朱古力醬落去,係甜到漏之選😆而奶茶pancake就幾特別,有蘋果肉桂穀麥襯托,甜甜地之中帶一點清新,男朋友食完佢果份tiramisu再食我果份就好似無乜味咁😂可見tiramisu+朱古力醬隻味係幾咁勁😆😆至於pancake既空氣感,無想像中咁空氣,不過牛油味都幾香☺️我地堂食既,不過pancake都係用紙兜裝既,可能用返碟會環保d同賣相再好d~

15 分鐘 (堂食)
2019-10-20 134 瀏覽
這天是星期日去的我大約11:30左右去到見到未有人排隊便一行三人來試試這裏的pancake這次在K11 Musea 店內用餐的體驗真的很一般之前有在大阪試過日本的幸福pancake在日本吃當然更好吃但我覺得重點是這邊整個環境、服務都太一般我未試過香港其他分店但K11店內的店面很細所以有部份座位是在店外面的商場公共空間(整體用餐環境感覺更適合連鎖咖啡店/快餐...)這裏點餐時要到前台先點再取牌回座位等候的有冷水和熱水可以在自助區取這一點則跟日本一樣這間分店的餐具是全部用即棄餐具的,所以刀叉紙巾等也是自助取的(可能因為廚房比較細不方便洗餐具)但以這個價錢(每份$80-$100)和location 來說....用即棄餐具來吃pancake的感覺真的比較Hea員工頗多、很年輕但可能每天已疲於面對人流基本上沒有服務可言親切亦欠奉(其實想說禮貌欠奉但有覺得太貶意😌)食物方面我點了一杯香蕉牛奶味道算是合格的但稍嫌價格略高點了一個鹹點全麥pancake半煙三文魚酸忌廉和牛油果酸忌廉醬和整體的配搭味道挺好牛油果沙律醬也新鮮三文魚也可以但全麥pancake不是我杯茶(很「鞋」😅)吃疏乎厘pancake追求
這天是星期日去的
我大約11:30左右去到
見到未有人排隊便一行三人來試試這裏的pancake

這次在K11 Musea 店內用餐的體驗真的很一般
之前有在大阪試過日本的幸福pancake
在日本吃當然更好吃
但我覺得重點是這邊整個環境、服務都太一般

我未試過香港其他分店
但K11店內的店面很細
所以有部份座位是在店外面的商場公共空間
(整體用餐環境感覺更適合連鎖咖啡店/快餐...)

這裏點餐時要到前台先點再取牌回座位等候的
有冷水和熱水可以在自助區取這一點則跟日本一樣

(可能因為廚房比較細不方便洗餐具)
用即棄餐具來吃pancake的感覺真的比較Hea

員工頗多、很年輕
但可能每天已疲於面對人流
基本上沒有服務可言
親切亦欠奉(其實想說禮貌欠奉但有覺得太貶意😌)

食物方面

全麥pancake半煙三文魚酸忌廉和牛油果
酸忌廉醬和整體的配搭味道挺好
牛油果沙律醬也新鮮
三文魚也可以
但全麥pancake不是我杯茶(很「鞋」😅)
吃疏乎厘pancake追求的鬆軟感稍減

甜的我選了原味
味道和口感當然還是跟在日本吃到的有差別
(鬆餅的濕氣有點重,空氣感略欠奉)
但整體而言味道還不算差
只是用這種紙盤子的感覺真的有點....可以說有點扣分

總結來說這間店真的是一次便夠了
(幸好這次不用排大隊😅)
(如要排,我可能更願意付一半至三份一的價錢吃街坊版平架pancake過口癮便算)
之前也試過F字頭那間日本pancake
同樣也是對比起在日本吃有一定差別,但始終也覺得吃完整體是有幸福感的
可惜這次幸福pancake的經驗真的一點幸福感也感覺不到😅
以這間的收費和人流,進步空間真的挺大的💪🏻

2019-10-06
2019-10-20 57 瀏覽
原本吃完牛角包在考慮要不要去銅鑼灣吃這家,結果卻發現在#k11musea 開了分店😂🔸 幸福班戟🥞鬆鬆軟軟的,咬下去比較厚實。很香蛋味,覺得如何牛油換成是忌廉(鮮奶油)會更好吃。這家雖然叫外帶店,但店也是有30個座位,就單純是餐具用品上比較精簡,就紙盤子膠叉這樣,但價錢會比其他分店便宜上大慨1/4,所以很適合去嘗鮮😋💲Hkd 80🏡尖沙咀K11 Musea🕛10:00 - 22:00. #幸せのパンケーキ #poyeefoodie

🔸 幸福班戟🥞
鬆鬆軟軟的,咬下去比較厚實。
很香蛋味,覺得如何牛油換成是忌廉(鮮奶油)會更好吃。

💲Hkd 80
🏡尖沙咀K11 Musea
🕛10:00 - 22:00
#幸せのパンケーキ #poyeefoodie
2019-10-19 34 瀏覽
星期六與友人想搵tea食下又咁啱要係尖咀睇下展覽醒起幸福班戟係K11 Musea開左就決定試下三點幾黎排隊,排了差不多一小時先入得條人龍真係冇停過的....坐定定,見餐牌上有抹茶班戟,即刻唔洗諗我係抹茶控重見有珍珠培茶拿鐵,點可以唔叫呀友人就叫左個熱朱古力班戟先講杯培茶拿鐵,珍珠同台式有分別比較淋身,自覺比一般易消化茶味非常好,濃濃的,奶味比較少好啱我口味到主角出場,班戟本身有香濃蛋香軟軟的有質感,暖身,正抹茶雪糕同抹茶粉提供足夠抹茶味再加上一支少少的黑糖,好夾熱朱古力都試左一件,朱古力醬是熱的比較濃味,偏甜,有少少花生碎,不錯兩款口味都有舊忌廉跟住,輕型少甜,讚總括黎講都好滿意,當正餐食都足夠以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
星期六與友人想搵tea食下
又咁啱要係尖咀睇下展覽
醒起幸福班戟係K11 Musea開左
就決定試下

三點幾黎排隊,排了差不多一小時先入得
條人龍真係冇停過的....
坐定定,見餐牌上有抹茶班戟,即刻唔洗諗
我係抹茶控

重見有珍珠培茶拿鐵,點可以唔叫呀

友人就叫左個熱朱古力班戟

先講杯培茶拿鐵,珍珠同台式有分別
比較淋身,自覺比一般易消化

茶味非常好,濃濃的,奶味比較少
好啱我口味

到主角出場,班戟本身有香濃蛋香
軟軟的有質感,暖身,正

抹茶雪糕同抹茶粉提供足夠抹茶味
再加上一支少少的黑糖,好夾

熱朱古力都試左一件,朱古力醬是熱的
比較濃味,偏甜,有少少花生碎,不錯
兩款口味都有舊忌廉跟住,輕型少甜,讚

總括黎講都好滿意,當正餐食都足夠

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2019-10-19 71 瀏覽
今日嚟咗尖沙咀K11同朋友行下街,經過呢間好出名日本嘅pancake店,竟然唔算好多人排隊!所以即刻諗都唔諗就衝入去啦!😎即刻叫返個朱古力香蕉pancake,同埋一個三文魚牛油果忌廉pancake,仲有我最愛嘅咖啡,朋友就叫咗杯甘露茶。叫得幸福pancake咁個主角當然就係個pancake啦。份量唔算好大,亦都等左成10分鐘,但我想講,真係好香好香好香好好味啊!!Pancake一定要趁熱食,佢係好鬆軟,同時亦都好香好甜,加埋其他餸成擔擺入口,簡直係Perfect !🥰🥰😍😍而我哋杯咖啡同埋甘露茶,就冇乜特別啦,不過最緊要都係個pancake姐,哈哈。總括來講,呢間野係絕對會encore嘅,下次再試吓其他味先😋😋
2019-10-14
10 分鐘 (堂食)
2019-10-15 54 瀏覽
貼錢買難受pancake店( 尖沙咀店)好似要求佢比pancake我食咁,自己的staff 做錯野仲屈客講大話,呢世唔會再去!我,加3個朋友,其中兩個係媽媽帶住2個1歲BB,本來打算開開心心lunch 試pancake,因為我後到,我一個人去櫃台打算order, 去到一個staff話我唔可以order pancake, 只可以order 野飲, 佢話一張台只可以order 一次,我話你地staff 從來無解釋有咁即規矩,點知呢位staff 暗示我講大話,老屈我, 佢話「如果張張台都話我地無講,我地好難做!」我話,如果你地有講過,我一早會係電話同左我朋友講食咩,一齊order,根本就無講!最後佢地只「准許」我order 「外賣」,買個pancake和一杯latte,我打算比八達通,但個staff仲好勁咁講,「唔好意思,我地只收信用卡!」ok , 我比visa! 我諗住朋友有小朋友,唔同佢理論,快快吃完「外賣」就走,點知呢位staff 仲走埋黎,想趕我出去,話「店內唔可以吃外賣!」咁無禮貌既人,真係好少見!仲話今次比我地落左兩個order,下次唔可以,我朋友答佢,我地下次唔會再黎!根本我地
貼錢買難受pancake店( 尖沙咀店)

我朋友答佢,我地下次唔會再黎!

根本我地還未夠90分鐘的時限,同埋由一開就從來無staff 講過每張台只可以落一個order,亦無提過任何時限(我地後來自己係餐牌才看到)!

Staff 完全係無禮貌,做錯唔認屈客人,對客人少少尊重都無,亦對抱住bb 的媽媽們一點幫助都唔會,pancake 十分普通,
以後跪求我都唔會再去,我發誓!
2019-10-14 62 瀏覽
長期排隊嘅幸福班戟喺尖沙咀K11 Musa都開左分店🎉 價錢同份量都比銅鑼灣嗰間少同低,不過個人覺得銅鑼灣分店好食啲🙊-【宇治抹茶濃厚慕絲班戟🍵】HKD108呢個係取自京都分店🇯🇵 宇治抹茶味道濃厚,入口甘香👍🏻而且甜度適中不死甜。-【Tiramisu班戟☕】HKD108Tiramisu味道係本人至愛😍 Espresso 可按個人口味自行添加😆 個人偏好全部落晒,味道超濃郁👍🏻
長期排隊嘅幸福班戟喺尖沙咀K11 Musa都開左分店🎉
【宇治抹茶濃厚慕絲班戟🍵】HKD108
【Tiramisu班戟☕】HKD108

2019-10-12 204 瀏覽
因為曾經在日本食過念念不忘, 看見在尖沙咀新商場K11 Musea 開了, 就去試一下, 當日大概6:30 到達, 人龍其實唔算長, 我諗大概有15個人左右係我前面, 但都要等到7:30 先可以入座. 然后拿了台上號碼牌, 就去點餐. 餐廳比較細, 餐應內只有幾張台, 再加外面幾張, 加上佢地有外賣, 同感覺人手唔係好足夠, 雖然落單後, 等左一陣就有得食, 但係味道無左係日本食果種驚艷, 同埋好似做得好趕咁, 成個發得唔係好漲. 不過可能只係因為新開業無幾耐, 希望以後會做好D
2019-09-21
60 分鐘 (堂食)