2024-02-16 97 瀏覽
食物味道和日本本店没得比 但是无功无过差的是门口的服务人员,和我们一起时间落座的都没有被提醒到了用餐时间。如果没有好的态度 食物也马马虎虎 还是反思检讨好自己不要区别对待
食物味道和日本本店没得比 但是无功无过

2024-02-16
2024-01-28 109 瀏覽
同大家講,今日心血嚟潮,行過去尖沙咀K11 Musea裏面嘅一家店試下佢哋的班戟。首選當然係招牌宇治抹茶慕絲班戟,啊!果然唔係蓋嘅,呢個抹茶味,香濃得嚟又唔會苦澀,係咁得意。班戟質地鬆軟得滯,啖啖都好似咬緊雲朵,真係棒呆了!😍中間夾嗰啲忌廉同合桃碎,我可以講,係雙重享受!合桃嘅香脆,加上忌廉嘅滑溜,嘴巴郁都唔捨得。仲有個Tiramisu Pancake,略帶咖啡香,但我覺得抹茶搶晒鏡,前者有點沉寂喎。跟餐既皇家奶茶就真係一般般,喺班戟嘅光環下,就唔算太出彩。唯有果個大號雪糕,平平無奇不過和班戟一齊食,倒係相得益彰。😋總括嚟講,這家店既招牌班戟真係值得一試,其他就睇你個口味喇。有時候就係鍾意咁簡單,攞份班戟,笑口常開,幸福味百分百!🍵🍰🥳

2024-01-15 127 瀏覽
香港主打食pancake既地方唔多,每次行經happy pancake都會見到大排長龍,今日咁啱唔使排隊,就一於試下。一份pancake要價至少100元,價錢唔算便宜,特別係啱啱去完日本就覺得更加貴。我哋就叫咗一個宇治抹茶pancake,味道算正常 。Pancake煎得剛剛好,唔會太死實,綠茶味都幾出,如果係拍拖或同朋友食tea傾下偈都可以坐低試下既,不過咁既價錢應該可以去到更加精緻既甜品餐廳,相信短期內都未必會再嚟啦。

2023-12-15
2023-12-13 189 瀏覽
踏入這家小店,一股淡淡的牛油香氣撲鼻而來,已經令人食指大動!點單一試,我揀了招牌班戟,上面鋪滿了金黃色的奶油,微微的糖粉灑在頂層,賞心悅目得令人興奮不已。款款一剖,班戟之間散發出的蛋香,純粹得令人垂涎。這口感,啲啲唔係軟綿綿到過頭,而是保有少少彈性,鬆化得嚟又帶少少啖啖肉感👌。 奶油同班戟間既搭配簡直係絕妙,帶點濃郁又唔算過於油膩。嗌口奶茶嘅時候,感覺更加完美,啖啖奶味,入口后茶香微微浮現,就算夏天嘅天氣,原來都可以咁溫暖,真係冇得頂!搭配上班戟的口感,此刻確實覺得不嚐一嚐真係會後悔🥞😌。每一啖班戟,舌尖上的感受都跟隨著時間而綻放,慢慢地在心頭回盪,仿佛給這簡單的一餐,帶來了無限的幸福喜悅。食得開心,心情都隨之開朗,真係睇落一個字——正!

2023-12-04 188 瀏覽
好软好绵轻飘飘☁️時令鮮果班戟🍎轻盈的舒芙蕾仿佛幽幽地飘进了嘴里,在嘴里入口即化,甜度恰到好处🍰,既激发出了浓厚的蛋香味,又不会很甜腻🔱不过价格有点贵,差不多120hkd一份,也算不上很惊艳,就不必专门来打卡
好软好绵轻飘飘☁️
2023-12-02 112 瀏覽
星期6同一家人黎食,好彩排一陣就入得,叫左原味pancake同埋限定日本栗子pancake限定栗米味pancake 🌰推薦度: ☺️☺️☺️☺️栗子fans 母親非常滿意,特別係個栗子cream原味pancake 🥞推薦度: ☺️☺️☺️☺️☺️好鐘意食本身既cream, 再加左vanilla 雪糕 好好味 好match, 我家bb 第一次食souffle pancake 已經即刻愛上, 係咁追住食 ☺️☺️☺️餐廳仲有bb 椅提供 媽媽表示滿意 好開心咁一齊食pancake

限定栗米味pancake 🌰
推薦度: ☺️☺️☺️☺️
栗子fans 母親非常滿意,特別係個栗子cream

原味pancake 🥞
推薦度: ☺️☺️☺️☺️☺️
2023-12-02
  • 幸福班戟
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【尖沙咀紙碟班戟|日本過江龍🇯🇵空氣感強】其實小編分左兩次去哩間餐廳,因為想試多啲唔同味先一次過介紹🤣味道上就真係各花入各眼,但係班戟本質係唔錯嘅!.🐨奶茶班戟配自家製穀麥 $113推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️奶茶味相對有驚喜,淡淡奶茶味配以較強嘅蛋味,夾埋好特別~穀麥唔會好甜,仲令到個班戟更有口感😋適合中意啲清啲味道嘅朋友~.🐨熱朱古力班戟 $110推薦度:⭐️⭐️向來鐘意朱古力嘅小編當然唔會錯過,不過覺得朱古力味偏甜一啲,同埋比較搶味,食唔到蛋香,相對就有啲失色....🐨幸福班戟(原味) $94推薦度:⭐️⭐️⭐️原味就最可以試到班戟真正嘅質感,係空氣感比較強嘅一種,雖然厚身但就唔會有死實實嘅感覺,就算食兩三件都唔會覺得好滯~.🐨提拉米蘇班戟 $123推薦度:⭐️係咁多款入面最濃味嘅一種,小編稍微覺得酒味唔夠,淨係食到咖啡味好重🥹🥹唔太似提拉米蘇,性價比相對比較低~-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----幸福班戟📍地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 2樓233A號舖🐨
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB尖沙咀 #HTB甜品
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #甜品 #班戟 #空氣感 #朱古力 #提拉米蘇 #奶茶 #美食推介
2023-10-09 202 瀏覽
今次去試幸福班戟𝑨 𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆!之前男朋友生日,但佢唔係好想食蛋糕,所以帶佢食鬆鬆軟軟嘅日式疏乎厘班戟🥞!我哋嗌咗提拉米蘇班戟 ($123)、奶茶班戟配自家製穀麥($113)、牛奶咖啡 (跟餐 $28) 及焦糖牛奶咖啡 (跟餐 $28),班戟唔錯,兩杯咖啡都不過不失,配班戟一齊食幾消滯,但係28蚊嘅水準實在差咁啲😕寧願出去買支水好過💧呢間嘅疏乎厘班戟做得唔錯,我幾鍾意佢個口感,但抵食程度一般,餐點相對單一化,同埋當日啲侍應服務態度一般(可能啱啱過咗五一假期?),食一次試下新嘢可以,但未必會二刷😕

提拉米蘇班戟
奶茶班戟配自家製穀麥
提拉米蘇班戟
奶茶班戟配自家製穀麥
2023-09-21 204 瀏覽
突然好想食梳乎厘,星期五下午就拉埋朋友去食🥰 結果去到大排長龍,等左差唔多成半個鐘先有位🥲入到去即刻睇吓餐牌,叫左一個雜果味同一個藍莓芝士味,等左15-20分鐘就有雜果味都幾多生果😗 有香蕉、士多啤梨、奇異果、菠蘿、蘋果。 舊pancake幾好食,真係有鬆軟感,唔會成口都仲係麵粉,係好smooth嘅口感😛🤩😍舊忌廉幾正,arm晒我呢d重口味人士😋藍莓味就跟左舊cream cheese,舊忌廉係一樣嘅,pancake配藍莓醬都幾夾👍🏻每款各九十幾百幾仲要加一確實係有d貴,係好味嘅,但性價比就唔算太高😗希望下次搵到平價梳乎厘 🤪🥲

希望下次搵到平價梳乎厘 🤪🥲
以前一開個陣超多人排隊,望到條隊已經唔想等,今次經過竟然唔洗點排隊,終於可以一睹廬山真面目🥺芝士慕絲雜莓醬班戟🥞三件厚厚嘅班戟懶洋洋咁攤喺度🥞 冚住啲鹹鹹哋嘅芝士慕絲🧀 雪糕球上面有塊綠葉仔其實都幾吸精嫁🌱 原味班戟配上酸酸甜甜嘅雜莓醬都好食嘅,切落去個陣動ʟ動ʟ咁,好鬆軟,鬆軟到好似食緊空氣咁💨 不過呢隻 ’‘空氣感’‘ 唔係到到嘅厚班戟/疏乎厘都做到,價錢少少啲啲貴但係齋計味道口感呢啲係值得稱讚嘅✨飲品方面無特別無驚喜,正正常常嘅飲品,始終甜品店主打係甜品嘛~🤌🏻 水怪對於有自助嘅飲水區大讚🚰 覺得唔洗搵職員加水表示十分友好👍🏻🤤ᴘ.s. 用印有舖名嘅膠杯裝野飲絕對理解✅ 但外賣紙兜上班戟就好似有少少…🥲🥲 唔通係因為衞生問題…😮‍💨

芝士慕絲雜莓醬班戟🥞

下午茶
  • 芝士慕絲雜莓醬班戟
2023-08-28 159 瀏覽
幸福班戟 (K11 Musea) 由於我好鍾意食班戟嘅關係,見到而家無咁多人排隊,又咁啱喺尖沙咀,就試吓呢一間喺日本都食過好多次嘅幸福班戟~今次叫咗幸福班戟同提拉米蘇班戟,同朋友一齊share~不過今次就叫咗外賣坐喺出面食,因為入邊都好full幸福班戟 (左)🥞 $94 每份pancake都有3件,梳乎里pancake香味都夠,有空氣感嘅質地,個cream都好好味,好滑好香~提拉米蘇班戟(右) $123呢個都係有3件嘅,佢朱古力同咖啡味都夠,蛋香奶香都無蓋住,呢個做得幾好,唔錯👍🏻唯一要講嘅係真係太貴,同埋佢都比其他pancake店貴少少🥹留返啲錢去返鄉下食會好好多🤪
幸福班戟 (K11 Musea)

今次叫咗幸福班戟同提拉米蘇班戟,同朋友一齊share~

不過今次就叫咗外賣坐喺出面食,因為入邊都好full

幸福班戟 (左)🥞 $94

提拉米蘇班戟(右) $123

留返啲錢去返鄉下食會好好多🤪
2023-06-10 620 瀏覽
呢間日本人氣pancake店去日本都食過幾次,係香港就真係第一次食,原來香港口味多過日本🤔🤔同朋友係pancake愛好者,食完晚飯突登行去k11 試試佢😋😋星期五晚8點去到好少人完全唔洗等位,唔通人氣已過?🤔點左一個原味pancake $94,一個宇治抹茶pancake$123。因為佢用紙碟裝住d pancake,所以感覺上好似企係街食個種外賣店,有點兒扣分。🤨🤨味道方面都同日本差唔多,都係好好味,比較鐘意抹茶pancake上面既 cream,味道好似芝士奶蓋咁👍👍另外加左$38叫左matcha latte,佢入面有埋珍珠(木薯),杯野飲覺得甜左少少,d珍珠幾有咬口,口感都幾好,食左幾粒已經好飽🫣整體黎講都唔錯,不過黎到香港就真係貴左少少,我都係留反去日本食啦🤗🤗🤗

2023-05-22 515 瀏覽
今日嚟到尖沙咀,梗係要食我最鍾意食嘅幸福pancake啦以前沙田都有分店,我成日都去食,不過而家已經執咗笠🥲🥲 明明沙田嗰間都好好生意!下午大約五點到,尖沙咀呢間大排長龍!不過Pancake呢啲食得好快,都唔係真係排好耐我已經好耐冇食,又加咗價😣今次叫咗幸福pancake同埋奶茶pancake陪自家製藜麥我同埋朋友都覺得奶茶味好難食🤢因為有啲伯爵茶嘅味,同埋啲藜麥都好難食…認真,都係原味最好食,下次唔好再諗住試吓其他味,果斷叫兩個原味啦😂
今日嚟到尖沙咀,梗係要食我最鍾意食嘅幸福pancake啦

下午大約五點到,尖沙咀呢間大排長龍!

不過Pancake呢啲食得好快,都唔係真係排好耐

我已經好耐冇食,又加咗價😣

2023-05-12 379 瀏覽
幸福班戟 一開始開店個陣每次行過都大排長龍所以一直未有機會試到點知今次經過個陣竟然唔洗等位 咁開心就緊係行入去試下啦不過可能係因為5點半去既原因即叫即做 所以等左20分鐘見到Menu上的款式花多眼亂我就緊係簡一啲平時出面其他餐廳無既口味啦奶茶班戟配自家制穀麥($113)一份有三件厚厚既班戟 黎到仲熱熱地班戟賣相幾靚厚厚將奶茶醬+班戟食真係好正班戟都有空氣感 奶茶醬好香 唔會死甜再加埋凍凍口感綿滑既cream一齊食 呢個先係絕配😋😋而穀麥脆卜卜唯一美中不足係用紙盤放班戟如果係玻璃碟就靚哂跟餐熱皇室奶茶($28)香噴噴 飲落係好滑都唔會死甜 岩哂鐘意多奶既人奶比茶味重#foodie_aki #yum_yum
幸福班戟 一開始開店個陣
不過可能係因為5點半去既原因
即叫即做 所以等左20分鐘
見到Menu上的款式花多眼亂
我就緊係簡一啲平時出面其他餐廳無既口味啦

奶茶班戟配自家制穀麥($113)
一份有三件厚厚既班戟 黎到仲熱熱地
再加埋凍凍口感綿滑既cream一齊食 呢個先係絕配😋😋
而穀麥脆卜卜
唯一美中不足係用紙盤放班戟
如果係玻璃碟就靚哂

跟餐熱皇室奶茶($28)
香噴噴 飲落係好滑
都唔會死甜 岩哂鐘意多奶既人
奶比茶味重

#foodie_aki #yum_yum
2023-05-07 350 瀏覽
由於好耐冇見朋友仔,於是一齊去high tea chill下 ,聚一聚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)朋友仔之前食過幸福pancake,佢鍾意食呢間嘅cream,而且之前好多人排隊,我未有機會試到,於是就一齊去食pancakes 本身諗住叫一甜一鹹pancakes ,但係我哋又想留肚食出去食其他嘢,所以我哋叫咗個甜pancakes試吓咩味先再決定。宇治抹茶濃厚慕斯班戟$118食物及飲品竟然全都是用塑膠容器,令我覺得有種食緊外賣/快餐嘅感覺😥好唔幸福的感覺。班戟的味道不過不失,蛋味較濃,口感亦算鬆軟,抹茶慕絲有抹茶味,堅果的份量個人認為可以再多一點點🤏紅茶(凍)$18正常紅茶,冇乜特別好講橙汁(大)$38我哋兩個一致認為杯橙汁好酸😰整體而言對今次嘅pancake好失望,冇乜驚喜,CP值極低,好彩淨係嗌左一份,食完之後我哋再出去覓食。

宇治抹茶濃厚慕斯班戟$118

紅茶(凍)$18
正常紅茶,冇乜特別好講

橙汁(大)$38
我哋兩個一致認為杯橙汁好酸😰