2023-12-24 1208 瀏覽
呢間新開張餐廳主打西日料理🇯🇵🍝,餐廳日系和風設計,舒適休閒,入面裝修得好精緻,有大梳化同打卡位,上網睇好似係HESHEEAT嘅品牌,位於鰂魚涌海山樓對面。🍝黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉 $168蟹肉鮮嫩多汁,蘆筍清甜爽脆,忌廉醬濃郁順滑,加埋炒瓜子既果仁香,醬汁味道好豐富。意粉的煮得恰到好處,有嚼勁又不硬。這道菜的顏色也很誘人,金黃的忌廉醬配上綠色的蘆筍和紅色的蟹籽,令人食指大動。🍚🐠幸圓海鮮丼 $238依個丼飯色彩好繽紛,裡面有各式各樣的新鮮海鮮,三文魚、鮪魚、魷魚、蝦、海膽、大蝦等,都切成薄片放在飯素同白飯上,再淋上醬油和芥末,海鮮咬落既口感唔錯,有鮮嫩有彈牙,白飯的份量也適中,撈埋一齊食,不會令人覺得太飽或太餓。🍨肉桂蘋果牛角包窩夫 $68呢個窩夫形狀似牛角包,灑上肉桂粉和蘋果溶,仲可以自己淋上楓糖漿。一上菜就聞到一股香甜的氣息,楓糖漿則讓整道甜點更加濕潤和滑順。這道甜點的份量也不大,適合作為一個小點心。🍨🍵宇治抹茶芭菲 $58呢個芭菲分咗好多層次,最底既係抹茶冰淇淋和忌廉,中間有啲米餅碎,再放上一些紅豆和抹茶寒天,最後灑上一些抹茶粉。抹茶既茶味配上甜蜜嘅紅豆和雪糕,一啲都不會令人

🍝黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉 $168

🍚🐠幸圓海鮮丼 $238

🍨肉桂蘋果牛角包窩夫 $68

🍨🍵宇治抹茶芭菲 $58
呢個芭菲分咗好多層次,最底既係抹茶冰淇淋和忌廉,中間有啲米餅碎,再放上一些紅豆和抹茶寒天,最後灑上一些抹茶粉。抹茶既茶味配上甜蜜嘅紅豆和雪糕,一啲都不會令人覺得膩。

🥤Capital Heaven $58
🥤Mango Paradise $58
另外叫咗兩杯飲品,我比較鍾意嘅係芒果天堂,綿密嘅沙冰同埋熱帶芒果香味,帶畀我香甜清新嘅感覺。
2023-12-21 104 瀏覽
乘車經過經常見到的舖頭有一定著數,好似今日又再次忍唔住來了 鰂漁涌的幸圓。幸圓海鮮丼每次食到呢個幸圓海鮮丼都有一種幸福感覺, 包含咗十多款新鮮時令海鮮刺身食材, 當中最愛當然包括creamy的海膽, 勁吸睛而且 鮮甜彈牙的赤蝦, 最撈一口滿滿的吞拿魚腩蓉配合珍珠米, 真係無敵。鹽燒加拿大保濕豬鞍 配蜜糖芥末籽汁最鍾意呢啲大大份嘅食物,更加鍾意係佢絕對配得上這個保濕稱號, 切下去已經知道非常 鮮嫩多汁, 難得的是外皮都煎到香脆, 肉亦都醃得惹味, 集合味道口感視覺享受於一身。Mango Paradise食過這裏的刨冰知道有一定質素, 所以好放心叫了這杯酸甜結合的芒果飲品, 沙冰非常嫩滑, 爽呀。Strawberry Slush屬於接近奶昔飲品, 加了鮮奶口感非常細滑, 中和士多啤梨帶來的酸甜, 順喉。玉桂蘋果牛角包窩夫牛角包窩夫真的不能抗拒, 香脆酥口,牛油味十足, 配合肉桂蘋果醬真的絕配, 加一口雪糕更加是無敵。

鹽燒加拿大保濕豬鞍 配蜜糖芥末籽汁

Mango Paradise

Strawberry Slush

玉桂蘋果牛角包窩夫

2023-12-11
2023-12-21 71 瀏覽
今日同個係鰂魚涌返工既朋友食晚餐,由於我好少黎呢區,所以交俾佢選擇餐廳 佢話係「怪獸大廈」對面有間食物有質素、環境又舒適既餐廳,主打西日Fusion菜又有甜品食。聽落幾吸引,於是去試下~餐廳係日式簡約裝潢,燈光柔和,環境舒適又有文青感食物有好多選擇,例如日式丼類、西式肉類、意粉類、各式甜品飲料等等……。黃金蟹肉萵荀忌廉蟹籽扁意粉($168)上碟時已經好香,醬汁既咸蛋黃味香濃而且超級Creamy,扁意粉口感煙韌又掛汁,味道同份量都適中,唔會感覺膩。加上烤過既杏仁片好香又好脆,又有蟹肉同蟹籽等食材,整體味道同層次好豐富, 好食。幸圓海鮮丼($238)超多海鮮,包括有三文魚、油甘魚、海膽、赤身,帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、呑拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽,每一啖都食到海鮮既鮮甜。而且飯加了飯素,有芝麻、紫菜等增添香味。。Secret Angel($58)朋友點左呢杯,好靚中間有朵用Plum砌成既花。入口好香士多啤梨味,味道酸酸甜甜加上有梳打水,整體清新。。Capital Heaven($58)飲落好香百香果味同菠蘿味,兩者超夾,香味濃郁加上酸度適中,整體清甜好飲。。肉桂蘋果牛角包窩夫($68)

餐廳係日式簡約裝潢,燈光柔和,環境舒適又有文青感

。黃金蟹肉萵荀忌廉蟹籽扁意粉($168)

。幸圓海鮮丼($238)

。Secret Angel($58)

。Capital Heaven($58)

。肉桂蘋果牛角包窩夫($68)
牛角包烤成牛角包窩夫後口感外脆內軟,而且牛油味超香! 加上肉桂既香味、爽脆既蘋果、酸酸甜甜既蘋果醬,糖漿、冰凍又香甜既雲呢拿雪糕,整體味道同口感超有層次

。自家製草莓焗鬆餅 ($68)
賣相吸引!士多啤梨香甜唔酸,鬆餅充滿蛋香而且忌廉有奶香味,配搭伴碟既清甜脆粒增加口感,作為飯後甜品超滿足

總結:食物好味而且擺盤精美,整體打卡同傾計都一流
下次會再黎!
2023-12-19 54 瀏覽
一直有在網上留意這餐廳,覺得很美觀,這天終於約了在港島上班的朋友一起前來試一試。餐廳位於太古和鰂魚涌站的中間,我們選擇了在鰂魚涌站走過來,大約五分鐘左右,也不遠。清酒煮海蜆扁意粉($148),扁意粉軟硬度適中,有嚼勁,而海蜆大大隻,份量又多,很吸引,而且鮮甜多汁又肥美。幸圓海鮮丼($238),款式非常多,可以一次過足刺生癮,有三文魚、帶子、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽、蝦和海膽等等。刺生都非常新鮮,飯底也一樣美味,拌勻了豉油,口感綿軟。宇治金時芭菲($58),由雪糕,紅豆組成,紅豆很甜很香,抹茶雪糕味道濃郁,這個甜品有驚喜,我最喜歡是底部配上米通,增加了口感。士多啤梨芝士牛角包窩夫($68),賣相很漂亮,窩夫是即製的,因為能吃到熱哄哄的感覺和香脆口感,蛋味及牛油味很香濃,淋上士多啤梨糖漿來吃更豐富,配上新鮮士多啤梨,亦會配上士多啤梨雪糕球。Belgian Chocolate($46),朋友點了這杯朱古力,說非常濃郁,而且表面有朱古力塊和忌廉,口感更加豐富。Tropical Bliss($58),是由士多啤梨,藍莓,紅莓組成的沙冰,非常冰凍,而且莓味不會酸,飲到甜甜的感覺,女孩

Tropical Bliss($58),是由士多啤梨,藍莓,紅莓組成的沙冰,非常冰凍,而且莓味不會酸,飲到甜甜的感覺,女孩子會喜歡。

這裡環境舒適,服務質素良好,出菜有次序,食物質素好,很適合和朋友聚會,今天渡過了愉快的一晚。

2023-12-14
✨幸圓五色丼(海膽 甜蝦 帶子 三文魚籽 吞拿魚腩蓉✨購自:幸圓(鰂魚涌)價錢:$368推薦度:7/10-五色丼入面嘅刺身夠晒新鮮🙌🏻而且口感好滑溜 食落鮮甜 特別欣賞甜蝦肥美夠晒香甜 丼飯面頭配上一隻流心蛋撈埋一齊 口感好豐富✨值得改善嘅係珍珠米口感結實 唔夠粒粒分明🥺-🤍✨清酒煮海蜆扁意粉🍝✨價錢:$148推薦度:7.5/10-呢個意粉蜆肉肉質飽滿 入口唔會有沙 鮮甜可口✨ 夠晒入味 扁意粉煮得爽口彈牙 加埋清酒同蒜片一齊煮 令意粉帶點淡淡清酒香味❣️入口清新 唔會油膩‼️-🧡✨脆皮黃金椒鹽雞翼🐔✨價錢:$68推薦度:8/10-雞翼夠晒大隻 面頭有一層滿滿嘅鹹蛋黃 炸得金黃 每啖鹹香味十足 仲食到鹹蛋黃沙沙嘅 口感雞翼外皮炸得香脆 肉質鮮嫩多汁 外酥內嫩 非常惹味😋🤎✨朱古力Oreo牛角包窩夫🧇✨價錢:$68推薦度:8/10-朱古力控必試‼️窩夫口感外脆內軟 上面鋪滿一層朱古力cream同Oreo碎 甜度適中 仲可以連埋朱古力醬同埋雪糕一齊食 特別驚喜嘅係窩夫加入咗朱古力脆米 食落脆卜卜 口感極具層次‼️ 朱古力雪糕夠哂香濃軟滑 可見配搭用心足料 值得推介🌟-🩷✨自家製草莓焗鬆餅🥞✨價錢:
✨幸圓五色丼(海膽 甜蝦 帶子 三文魚籽 吞拿魚腩蓉✨
購自:幸圓(鰂魚涌)
價錢:$368
✨朱古力Oreo牛角包窩夫🧇✨
🩷
✨自家製草莓焗鬆餅🥞✨
推薦度:7/10
一上枱就比賣相吸引咗😍鬆餅較薄身 但係口感未去到好鬆軟脆口嘅程度 不過充滿蛋香味🍳士多啤梨夠晒鮮甜 旁邊有啲糖霜同蛋白碎伴碟 加埋忌廉一齊食 令整體口感好豐富😋
✨伯爵茶咖啡刨冰🍧✨
價錢:$108
推薦度:8/10
呢款刨冰真係超級足料 面頭係伯爵茶咖啡泡 咖啡jelly 同龍珠果 而中間有香滑濃厚嘅芝士奶蓋 朱古力脆米同雲呢拿雪糕 刨冰口感順滑柔軟 唔會結到一嚿嚿 仲貼心配上自家咖啡膽☕️ 每啖都食得出咖啡香味 唔會食到底就冇晒味‼️
✨Belgian Chocolate🍫✨
價錢:$46
推薦度:7.5/10
呢杯朱古力口感綿密 味道香醇👅甜度適中 加入咗滿滿嘅忌廉 口感仲好軟滑 配搭埋朱古力薄片 朱古力味夠哂濃郁✨
❤️
✨Tropical Bliss✨
價錢:$58
推薦度:8/10
呢款飲品混合咗雜莓同橙汁製成沙冰 味道清新又可以解渴 加埋一小串雜果🍓 令賣相精緻可愛🥰
幸圓五色丼
伯爵茶咖啡刨冰
Belgian Chocolate
  • Belgian chocolate
2023-12-19 738 瀏覽
每次在幸圓用餐都真的有種幸福感覺,餐廳環境雅致舒服,木色為主色調,走日系風格,既平靜又文青。而菜式擺盤亦精緻,餐牌上的圖片吸引,而實物亦與圖片相符,味道方面亦非常高質素,不同食材配搭有心思,味道層次豐富,再加上店員用心講解,絕對是一間回頭率高的餐廳,可以一去再去。💙幸園海鮮丼作為幸園的招牌魚生飯,味道及食材都高質素,魚生飯用料包羅萬有,足足有十二款新鮮魚生,包括:三文魚、油甘魚、海膽、赤身、魷魚、赤蝦、帶子、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹子、三文魚籽。海膽及吞拿魚腩肉入口即溶,味道清甜口感香滑,齒頰留香;而蟹子及三文魚籽味道鮮甜又帶少少鹹香,與壽司飯的醋味頗為匹配,而其他食材都各有特色。壽司飯調味得宜,醋香味與米香互相輝映,口感粒粒分明,非常高質素,一碗海鮮丼就已經帶來滿滿的滿足感。💙清酒煮海蜆扁意粉賣相精緻有美感,海蜆整齊排列在意粉上,蜆肉粒粒飽滿,點點清酒味道更能把蜆肉的鮮甜發揮得淋漓盡致。 至於意粉口感爽口彈牙,配上少許蒜片以及香草就香氣四溢。💙脆炸墨魚咀此款小食份量頗多,三至四人分享亦足夠,墨魚咀炸得香脆,沒有半點油膩感,點上少許沙律醬更添滋味。墨魚咀口感爽口彈牙,作為餐前小

💙幸園海鮮丼

💙清酒煮海蜆扁意粉

💙脆炸墨魚咀
此款小食份量頗多,三至四人分享亦足夠,墨魚咀炸得香脆,沒有半點油膩感,點上少許沙律醬更添滋味。墨魚咀口感爽口彈牙,作為餐前小食,又或者下酒菜亦適合。

💙自家製士多啤梨焗松餅
賣相精美有心思,松餅上灑上士多啤梨件、糖霜、蛋白碎、以及食用花朵做伴碟,精緻之餘更加上心悅目,用來打卡一流。至於味道方面,松餅口感松軟,蛋香味濃郁,再加上新鮮士多啤梨,味道香甜沒有帶半點酸味,加上少許忌廉,實在令人大滿足。

💙宇治金時牛角包窩夫
牛角包窩夫向來是我的最愛,比起傳統窩夫,此款甜品帶有牛角包松脆的口感,而且牛油香味濃郁,同時又有窩夫的結實口感,層次豐富。而賣相亦精美,擺盤有心思,上面有雪糕球、蕨餅、丸子、紅豆以及食用花做裝飾,精緻程度令人不捨得食用。

💙Belgium Chocolate
熱騰騰的朱古力入口軟滑,味道濃郁,適合近來寒冷天氣,喝一杯朱古力令人暖入心頭。而杯上面亦用朱古力粉灑上聖誕老人圖案,既有節日氣氛又精美。

💙Strawberry Slush
士多啤梨沙冰透心涼,加上上面的忌廉入口香滑,在寒冷天氣享用這杯特飲別有一番風味。
2023-12-12
2023-12-17 360 瀏覽
🍸餐廳主打西日料理 供應多款精緻刨冰和牛角包窩夫等甜品 裝潢則以木色及白色為主 自然簡約風設計配以油畫和針織品等裝飾 洋溢著藝術的氣息.▪️幸圓海鮮丼 | $238🦀海鮮丼有多款厚切新鮮的魚生 包括三文魚 油甘魚 海膽 帶子 赤蝦 吞拿魚蓉 三文魚籽等 珍珠米圓潤有嚼勁 魚生刺身口感清爽 .▪️香煎三文魚扒配香檳忌廉汁| $208🐟三文魚扒賣相精緻 外皮煎得香脆 內裡肉質滑溜 無乾柴的感覺 香檳忌廉汁的調味剛剛好 伴碟有粟米 紅蘿蔔和蕃茄 整體味道不錯.▪️火焰檸檬柚子刨冰 | $108🍧刨冰被火焰輕輕炙過 單看那燒過的紋路已令人垂涎 刨冰口感相當綿密 外層是輕盈幼滑的蛋白霜 中間和底層內藏柚子醬 味道不會甜膩 入口即溶 口感層次豐富.▪️宇治金時牛角包窩夫 | $72🥐牛角包鬆軟 窩夫外皮也很酥脆 窩夫上的抹茶醬汁濃郁 甘香 配上煙韌的白玉和蕨餅 以及香甜的紅豆 雪糕和黑糖漿 絕對能滿足你的味蕾.▪️Secret Angel | $58▪️Mango Paradise | $58🌹Secret Angel 用布冧砌出一朵玫瑰花 賣相獨特 由士多啤梨 梅子和青檸等組成 Mango Paradise
▪️幸圓海鮮丼 | $238

▪️香煎三文魚扒配香檳忌廉汁| $208

▪️火焰檸檬柚子刨冰 | $108

▪️宇治金時牛角包窩夫 | $72

▪️Secret Angel | $58
▪️Mango Paradise | $58
🌹Secret Angel 用布冧砌出一朵玫瑰花 賣相獨特 由士多啤梨 梅子和青檸等組成 Mango Paradise 味道酸甜清新 兩杯飲品也是相當開胃

餐廳位於商業大樓的半開放區 大廈人流不多 頗有私隱度 店內座位寬敞 木系暖色的環境讓人感到悠閒舒適 另外食物擺盤精美而且款式多樣 甜品相當有驚喜 喜愛日本菜和甜品的話不妨到訪一試💆🏻‍♀️
  • 宇治金時牛角包窩夫
  • 火焰檸檬柚子刨冰
2023-12-16 31 瀏覽
再次食幸圓,嘢食幾唔錯,再加上日系裝修風幾舒服🍱幸圓海鮮丼有多款刺身,包括油甘魚、三文魚、海膽、 三文魚籽、赤身、八爪魚、魷魚、赤蝦、鯖魚、帶子、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽整體好食新鮮🦀黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉一上枱勁香,先生好鐘意食,因為有少少鹹蛋黃香口惹味好多,忌廉汁夠juicy,蟹肉萵筍蟹籽份量幾足🥐朱古力Oreo牛角包窩夫超鐘意Croffle勁香脆,加埋朱古力、Oreo碎、朱古力醬、朱古力味雪糕,完美配搭🉐🥞自家製草莓焗鬆餅賣相精緻,質地軟熟,值得一試🍋Homemade Lemonade好鐘意檸檬飲品,清新唔甜,解膩一流🉐☕️Belgian Chocolate熱飲暖笠笠,唔會太甜,味道剛好🉐
再次食幸圓,嘢食幾唔錯,再加上日系裝修風幾舒服

🍱幸圓海鮮丼
整體好食新鮮

🦀黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉

🥐朱古力Oreo牛角包窩夫

🥞自家製草莓焗鬆餅
賣相精緻,質地軟熟,值得一試

🍋Homemade Lemonade
好鐘意檸檬飲品,清新唔甜,解膩一流🉐

☕️Belgian Chocolate
熱飲暖笠笠,唔會太甜,味道剛好🉐

喺鰂魚涌,朋友同我嚟咗呢度食$58 Cucumber Cooler:凍冰冰,材料有Cucumber, Lemon Juice, Soda$58 Bleu Bliss:都係 凍冰冰,材料有Blue Curacao, Vanilla Ice Cream, Milk$148「清酒煮海蜆扁意粉」:扁意粉煮得軟腍腍,口味大眾化$238「幸圓海鮮丼」:材料包括「三文魚・油甘魚・海膽・赤身・帶子・魷魚・赤蝦・鯖魚・八爪魚・香蔥吞拿魚腩蓉・蟹籽・三文魚籽」,一共有12種,要嚟撈飯食幾夾$68「肉桂蘋果牛角包窩夫 Croffle 牛角包窩夫」:Croffle 係Waffle 同埋Croissant 嘅混合體,發源於Ireland 🇮🇪,喺韓國🇰🇷開始流行,慢慢就全世界越來越多地方包括香港有得食🤩;呢度嘅 Croffle 暖暖哋非常甜有啲煙韌$58「士多啤梨🍓芭菲」:幾 creamy,夠晒甜
喺鰂魚涌,朋友同我嚟咗呢度食

$58 Bleu Bliss:都係 凍冰冰,材料有

$148「清酒煮海蜆扁意粉」:扁意粉煮得軟腍腍,口味大眾化

$58「士多啤梨🍓芭菲」:幾 creamy,夠晒甜
2023-12-11 55 瀏覽
經朋友介绍這間幸圓餐廳日式及西式食物都很出色甜品和飲品講究又精緻, 特意同朋友放工過來嘗試吓,店內環境不錯給人淨潔舒服的感覺;朋友說海鮮好新鮮所以我點選了海鮮丼當中有10幾款刺身而且每款都咁新鲜非常鮮甜,朋友就選黄金蟹肉蟹籽忌廉扁意粉每啖意粉都食到蟹籽蟹肉之外配菜亦相當多有我喜歡的萵筍、蘑菇令口感好豐富而且濃郁的忌廉汁掛住每條意粉好creamy呢道菜真係喜出望外!食飽當然就係食甜品嘅時間,每款甜品賣相靚靚十分吸引揀咗士多啤梨芝士奶蓋牛角窩夫,士多啤梨嘅酸酸甜甜加上芝士嘅濃香味出奇地好夾!另外一個甜品抹茶芭菲紅豆夠腍混埋雲呢拿雪糕再加上煙韌嘅抹茶啫喱一齊食好有層次感好食又唔太甜,飲品亦不錯選擇多顏色吸引!我好滿意下次同朋友再來👍

• 黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉
2023-12-09 59 瀏覽
幸圓主打西日料理,餐廳以日系和風設計,環境舒適休閒,在繁瑣的鬧市中,多了一份甜。他們以西式cafe作主打,但都有日式丼飯,宇治抹茶芭菲等…可多嚐不同的美味。Hot Belgium Chocolate朱古力口感豐富,濃郁順滑,層次豐富。Mango Paradise以芒果為主,味道非常清新,帶有濃郁的芒果香氣和甜味。口感柔滑,香甜味美。幸圓海鮮丼海鮮丼中有多款魚生:三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子 、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽…相當豐富,而且每款都富光澤,招牌丼飯零舍不同!清酒煮海蜆扁意粉扁意粉都有著清酒蒜香的香味,而海蜆則肉質飽滿,彈牙鮮味,微微香辣,非常惹味。肉桂蘋果牛角包窩夫酥脆的牛角窩夫加上了超多肉桂蘋果醬及肉桂粉,還加上青蘋果、雲雪糕、楓葉糖漿…入口香脆可口,清甜而不膩,讓人食唔停口。宇治抹茶芭菲芭菲上加入爽口脆米、軟滑雪糕、煙韌抹茶蕨餅、軟滑紅豆蓉,抹茶質地濃厚,柔滑順口,口感綿密,細味回甘。

Hot Belgium Chocolate
朱古力口感豐富,濃郁順滑,層次豐富。

Mango Paradise

肉桂蘋果牛角包窩夫

宇治抹茶芭菲
2023-12-05 197 瀏覽
見到甜品打卡一流,而且坐得都幾舒服,就同朋友過去試,沒想到真心有點失望$185/2人 @ #幸圓 去到其實得幾張枱😅都知道煮食要時間,但係真冇諗過一杯抹茶咖啡最後等咗差唔多35分鐘,仲要我去問其實係咪漏單過多幾分鐘先有杯飲品,其實…我問完之後佢都冇覆返我究竟會幾時俾杯飲品我自家製士多啤梨醬焗鬆餅🥞,看圖片感覺不錯,但係嚟到鬆餅冇諗過咁薄身,而且一切落去係偏硬身,完全沒有鬆軟的感覺。士多啤梨醬同生果其實係幾好食Secret angel 來到十分之漂亮,我同朋友都忍唔住打卡,飲落去唔太甜有梳打咁幾清新抹茶咖啡 味道其實比我心目中好飲,抹茶味夠濃咖啡味都保持到,但係如果以多於半個鐘頭嚟緊一杯飲品就真心比較耐

2023-12-01 39 瀏覽
餐廳半開放式,裝修雅緻,富東洋風格,座位舒適,特別是臨窗的長沙法卡位。餐牌上都是不少西餐菜色和日本菜,更有色彩艷麗的特飲和甜品,非常吸引。“幸圓海鮮丼”$238,材料十分豐富:三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽等十多刺身,蓋得滿滿。刺身鮮甜味美,尤其是海膽、蟹籽和魚籽,夾雜著鹹鮮味,喜歡吃刺身的朋友不容錯過。飯底也非常講夠,綿軟之餘,還帶甜酸味,是正宗日本壽司的味道。“清酒煮海蜆扁意粉”$148,蜆肉不少,而且肥美,鮮甜可口。扁意粉爽口彈牙,口感特別好,加上香草,配上惹味的獻汁,口感味道都一流。“原味牛角包窩夫”$62,窩夫即製,新鮮香脆,有濃厚的蛋味及牛油味,淋上糖漿來吃,加上雪糕球,特別滋味,是上佳的甜品。“士多啤梨芭菲”$58,由雪糕、忌廉、米通、焦糖、新鮮士多啤梨和藍莓,一層層疊成,豐富口感,特別有趣。最後是七彩繽紛的特飲:“Strawberry Slush"$58,鮮紅欲滴,上面插上朵小花,真是錦上添花。材料是忌廉、雪糕、新鮮士多啤梨、沙冰,奶味濃郁,口感綿滑。"Belgian Chocolate "$46,材料有朱古力

最後是七彩繽紛的特飲:

"Belgian Chocolate "$46,材料有朱古力、忌廉、濃朱古力,味道令人喜出望外。
在優雅的環境下,享用了一頓甜蜜蜜的晚餐,非常幸福和圓滿。
  • 幸圓海鮮丼,清酒煮蜆扁意粉,牛角包窩夫,Strawberry Slush
  • Belgian Chocolate
2023-11-30 38 瀏覽
好鍾意幸圓嘅日式裝修設計,環境好舒服。而這𥚃的特色爆丼飯、牛角包窩夫甜品都係吸引我到訪嘅原因。黃金蟹肉萵筍忌康蟹籽扁意粉:蟹肉嫩滑,萵筍清脆,再配上豐富的蟹籽,扁意粉口感有嚼勁 ,味道唔會好濃。幸圓海鮮丼:丼飯有幾款唔同嘅刺身,包括三文魚、北寄貝、海膽、赤蝦、帶子和吞拿魚蓉等,配以日本醋飯,整體味道鮮美而令人滿足。宇治金時牛角包窩夫:宇治金時配紅豆本身已經冇得輸,再加上酥脆的牛角包,口感豐富且美味。士多啤梨芭菲:有清新的士多啤梨味,入邊仲有啲脆脆和士多啤梨粒粒,口感極具層次。Capital Heaven:百香果具有酸甜的風味,而菠蘿汁則帶有濃郁的甜味。飲料結合了兩種水果的特色,帶來清新、鮮美的口感。Tropical Bliss:加入了天然甜味的水果,整體味道酸酸甜甜,令人開胃。

黃金蟹肉萵筍忌康蟹籽扁意粉:

幸圓海鮮丼:

宇治金時牛角包窩夫:

士多啤梨芭菲:

Capital Heaven:

Tropical Bliss:
加入了天然甜味的水果,整體味道酸酸甜甜,令人開胃。
  • 士多啤梨芭菲
  • 幸圓海鮮丼
  • 宇治金時牛角包窩夫
今晚放工去咗太古城交收,之後行路過鰂魚涌,約咗朋友喺佢公司附近食飯,帶咗我去 koen 幸圓。幸圓地方大啲,環境舒適,燈光柔和,我哋安排到窗邊卡座,看到香港獨有的風景,海山樓。餐廳以西日fusion為主,是一間坐得舒服的咖啡店。店長介紹,我哋兩個人叫咗爆丼、熟食意粉、牛角包窩夫甜品、特飲,充滿意外驚喜。Bleu Bliss賣相非常吸睛,以清涼的藍色為主調,口感香滑,每啖都充滿雲呢拿香味,味道酸酸甜甜,真係好值得打卡。Belgium ChocolateMenu 上寫着 Belgian Chocolate,果然吃得出優質比利時朱古力的味道,口感綿密,口味香醇,非常濃味,朱古力薄片配搭香滑忌廉。幸圓海鮮丼招牌之一的幸圓海鮮丼,賣相吸引,睇見都令人興奮,鋪滿了12款顏色鮮艷的刺身,新鮮海鮮款式多。慢慢仔細看一下,一次過滿足哂鍾意食海鮮的慾望:三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽。擺盤好靚,大大件,份量都好足夠,口感鮮甜肥美,豐富好味,每一口都能感受到海鮮豐富口感,不能錯過。黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉主要材料黃金蟹肉,食過返尋味,搭配萵筍好特
Bleu Bliss
Belgium Chocolate
黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉
主要材料黃金蟹肉,食過返尋味,搭配萵筍好特別,口感爽脆,忌廉蟹籽掛汁力高,豐富口感。
意粉充滿蟹籽的鮮甜,忌廉醬汁令彈牙的意粉更加有層次感,豐富度頗高。
士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
期待已久的牛角包窩夫,食用花裝飾非常別致,還有大大球士多啤梨雪糕,食完芝士奶蓋甜入心,好滿足。
招牌的牛角包窩夫香脆嘅,搭配士多啤梨果醬和冰凍雪糕,冷熱交融,我最鍾意甜蜜滋味。
宇治金時芭菲
賣相非常吸睛,宇治金時夾著紅豆、丸子、抹茶醬、細細粒的脆脆配料。一吃已經層次分明,非常美味😜

雪糕、蕨餅配黑糖醬,好吸引,又忍唔住食晒成杯,滿足了我甜品的胃口,超讚!
  • 幸圓海鮮丼
  • 士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫