2016-03-31
相約朋友仔食飯撞正齋期,完全無緊要,我都未去過齋舖,連係點既模樣都唔知道,就順便獻出第一次啦!因為計劃食完飯落太子酒吧打波飲啤酒,所以目標食肆係油尖旺區,上網睇一睇潦潦可數得幾間,就是但揀常悅啦。打電話訂枱先得知齋期要分時段,唯有食八點。公司成為疫區,我亦不幸被傳染,今日請假休息,直接係屋企搭的士到場啦!第一次擺架到此,原來係樓上舖唔係商場,環境都幾嘈吵,枱櫈放得密麻麻。吓?摺枱!居然係我最討厭既摺枱,當我係咩呀!朋友仔一早到左,都坐左段時間。今次算數,照坐!討論一會兒,決定散叫啦。怕食唔晒,先叫住幾個餸先,我食菜又特別易飽,仲要加個炒飯添。崧子仁香椿菜炒飯加薑茸,居然炒飯第一個到,係咪倒轉左呀?頭盤、小食、小炒、湯都未到就炒粉麵先出?欠缺細心喎!椿菜咩黎架?即係欖菜?味道都有幾分相似。上網查查原來椿菜對身體非常有益又極具營養,多吃無妨。炒得十分乾爽有鑊氣,飯粒嚥韌飽滿。崧子仁香口脆卜卜,薑茸氣味清爽,增添口感及趣味性。估唔到齋炒飯都好好味呢,但要忍忍口,唔係一陣餸都未到飯已經比我清晒喇!碧綠扒鮑甫,侍應姐姐真好,幫我將小唐菜轉唐生菜,thank you。齋鮑爽滑彈力十足,鮮爽生菜捲住
碧綠扒鮑甫,侍應姐姐真好,幫我將小唐菜轉唐生菜,thank you。齋鮑爽滑彈力十足,鮮爽生菜捲住清淡蠔汁同吃,味道清新精采亦非常健康。
腰麻花,朋友仔指定要試。侍應姐姐聽錯號碼喇,係 3022,唔係涼拌粉皮 302 呀,點解 order 完唔覆單啊,搞到打回頭,又要重新落單,何苦呢。外觀扮豬腰,味道係菇菌類,好爽口。但朋友仔覺得係麵筋,無可能會爽口架喎。質感同味道都好有趣,咸咸地食落似菇但樣貌係丸,昨為前菜不俗呀。
鐵板黑椒素扒,其實我想要黑椒素牛柳粒架,誰知眼大睇過龍,當時見唔到呢。素扒應該係扮豬扒,味道甜甜的,質地似札肉喎。黑椒只甜不辣,微香偏甜,撈飯食滿意,只係素扒味道有點寡。
紅燒燕窩素翅,顏色暗啞單調,賣相認真麻麻,提升不到食慾。養顏燕窩份量都不少,本身無味道,撈混試試。好典形碗仔翅味道,高湯加蠔油底,添了一點點微弱菇菌味。厚薄度、溫度、味道都可以既,合格。
紅燒燕窩素翅、鐵板黑椒素扒、腰麻花、碧綠扒鮑甫、崧子仁香椿菜炒飯加薑茸,食完一大輪有點飽了!而且醬油及調味有點黏黏漿漿感覺,黎罐冰凍可樂清清味蕾醒醒神先。無冰底?是但啦。
崧子仁香椿菜炒飯加薑茸
碧綠扒鮑甫