餐廳: 常悅素食
資訊:

2017-01-16 1450 瀏覽
10年係旺角雅蘭中心幫襯開,搬左之後只食過2次,最鍾意佢碟前菜小食多年不變的波蘿間唔中都會想食下素菜,今晚就帶男人黎常悅搵食。五柳仙班(芋頭魚)係每次食素都必點的菜,呢度菜看似簡單但唔係度度都好味,今次外脆內軟唔怕一夾就淋哂或者散哂,師傳果然。福壽綿綿 (片皮鴨)個包皮好滑但過厚,夾埋鴨一齊食變左食唔到鴨既味道。薑茸豆苗炒得夠火候,豆苗夠嫩,味道好好,薑味都唔會好突出,平日食開蒜蓉炒的,可以試試呢個口味。總括黎講,環境都坐得幾舒服,溫馨的一餐素食。
間唔中都會想食下素菜,今晚就帶男人黎常悅搵食。

總括黎講,環境都坐得幾舒服,溫馨的一餐素食。
2017-01-03
2017-01-04 1372 瀏覽
聖誕新年吃得太多,於是和舊同事揀左素食開年7:30pm去到,店內約6成滿,我地冇book都入到2人同行,點了三味餸京式素鵝先來的冷盤配喼汁(冇影相)泰式烤魚侍應會在餸菜上桌時才倒入湯汁湯汁有冬蔭公味但只有少少少少辣,辣度輕微,食開咖哩魚蛋的朋友實接受到咖哩農夫包內藏很多蔬菜,有豆角、南瓜、齋雞、茄子南瓜、茄子炆得夠淋又吸收了咖哩汁好好吃咖哩汁和包同吃好好味可惜咖哩汁分量只是剛剛僅僅夠,如果多20-30%汁就perfect啦個人覺得三款食物中最好吃是這個
聖誕新年吃得太多,於是和舊同事揀左素食開年
7:30pm去到,店內約6成滿,我地冇book都入到

2人同行,點了三味餸
先來的冷盤
配喼汁(冇影相)
侍應會在餸菜上桌時才倒入湯汁
咖哩農夫包
內藏很多蔬菜,有豆角、南瓜、齋雞、茄子
南瓜、茄子炆得夠淋又吸收了咖哩汁
好好吃
咖哩汁和包同吃好好味
個人覺得三款食物中最好吃是這個
2017-01-03
2016-12-05 2156 瀏覽
今晚為媽媽慶祝生日,就在安老院附近食飯,因為她是素食,所以揀了這裡。每日例湯麻麻,素鵝有濃味,五柳仙班味道一般,除了個鱔,之外其他食物都係好差,比較上次來吃差了很多,希望改善一下。埋單要$1050,不值😱
2016-12-04
2016-11-03 2118 瀏覽
M Garden is becoming my favorite joint. Great food variety and good food texture. Not oily and not salty. Highly recommended!
2016-11-03
2016-09-21 3398 瀏覽
媽媽係食齋嘅,星期日同媽媽飲茶食開個間齋舖優休息,所以就去咗呢間常悅。其實白癡左,呢間野響4樓⋯向街既出入口有條樓梯,行好多層樓梯先至上到來,好攰呀😫見到啲椅子就坐,一轉身見到原來另一邊係有電梯😑多得用咗時間上嚟一坐低已經係下午茶時段仲平左好開心哈哈哈見到點心紙平過正價,就亂叫野食,叫咗蒸蘿蔔糕,個蘿蔔糕本身係好鬆化一夾就散🙄靠蘿蔔糕上面嗰啲好似齋肉鬆嘅嘢吊返個味,紫米粉果幾特別但同平時粉果一樣味😂同埋紅棗糕好濃味,粟米粥好細碗。 下午茶係咁上下哈哈
蒸蘿蔔糕
紅棗糕
紫米粉果
紅棗糕
紫米粉果
2016-09-15 2340 瀏覽
朋友生日指明要食齋 上網搵到呢間早左三日訂位 講明8點要還枱 算數6點半到左 唔明點解全場無人 但安排廁所位 無計去到朋友已經坐落 照食5柳鮮班 完全唔值得推介 凍的⋯呢個田園寶盒 唔錯 好香咖哩味 羅漢上素辮麵 味道岩岩好 唔會太咸麵條煙靭度亦岩岩好 而且份量都幾大重有食齋必叫嘅芋頭魚同北菇豆腐 都好好食最後要整返客豆沙窩餅 熱辣辣脆卜卜 正
朋友生日指明要食齋 上網搵到呢間
麵條煙靭度亦岩岩好 而且份量都幾大
重有食齋必叫嘅芋頭魚同北菇豆腐 都好好食
最後要整返客豆沙窩餅 熱辣辣脆卜卜 正
2016-07-30 2913 瀏覽
今晚與兩位好姊妹聚會選了只有好評的常悦素食,食物水準不錯,心想又多了一個飯局好選擇。開始時頭盤及上湯浸菜苖上菜非常快但後來的三個主菜很久也未到,於是請侍應追單,怎知噩夢就從這刻開始!可能侍應漏單比老闆駡心情不佳,餐廳寫23:00才関門但被追單的女侍應未到22:00已經開始趕我地走,每格5分鈡就過黎叫一次,但沒有趕其他客人!本來有食物水準的餐廳都要被迫列入黑名單,我是來享受食物而不是來受氣的,請這位短髮瘦身材的女侍應檢討今時今日的服務態度!雖然受氣的一餐但不能末殺了廚師的努力。糖醋小排骨,味道真係好似肉咁,甜酸味剛好泰式明爐魚,枝竹吸收了冬陰功湯千頁豆腐夠豆香夠滑
雖然受氣的一餐但不能末殺了廚師的努力。
糖醋小排骨,味道真係好似肉咁,甜酸味剛好
泰式明爐魚,枝竹吸收了冬陰功湯
千頁豆腐夠豆香夠滑
2016-07-29
  • 糖醋小排骨
  • 榆耳千頁豆腐
2016-06-30 1720 瀏覽
我係一個食肉獸,好重要,所以要講三次,你當我講左三次啦。之所以黎依度食野,係因為我地班友其中有一個係素食主義者,係佢既煽動之下,我地就半就半想試甘黎左依度食素食。其實素食比人感覺係健康,但整得好食,精巧既素食,價格都唔算平,可能會比食肉仲貴。例如我地叫個泰式明爐魚,糖醋小排骨,雖然未必會貴過靚魚,但價錢都不遑多讓。魚的醬汁帶點酸,調得很好,很滋味,至於"魚肉"方面,當然難以做到像真正的魚那樣嫩滑,但都有點滑感,味道嘗起來都不錯。至於糖醋小排骨,就比較像真的。同樣地,醬汁都調得超好,煎炸過後很香口,"肉"質爽,真係幾好食。雖然對素食要模仿肉食背後的邏輯難以理解,但素菜能做到這個效果,真的不容易!

2016-06-28 6019 瀏覽
約好尋日(27-6-2016 Mon)俾o野女友人EL順便請佢食飯,我揀o黎08年同女友人TW食過o既呢間(o個個食評:http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%BD%8B%E7%94%9F%E6%97%A5%E9%A3%AF-e1937716 ).我先去到攞位,EL後到,我o地叫o左:1. $42.00o既涼伴粉皮粉皮唔夠凍,而且都幾乾,幸好花生醬夠味,不過太杰身,開稀返啲會好啲.味道: 2分3. $65.00o既香煎琵琶豆腐等o左好耐至上第二樣o野,睇睇,唔係煎係炸.粉漿好彩唔太厚,內裡有冬菇粒,而豆腐唔滑啦,呢個普通.味道: 3分2. $35.00o既法式焗牛油果兩個個樣係幾吸引,食落,幾難形容,味道有啲苦.味道: 2.5分4. $63.00o既茄汁焗意大利雲吞配長通粉酸甜度同通粉o既腍度都o岩o岩好,亦唔會太乾,意大利雲吞有四隻,口感都正常.味道: 3.5分5. 綠豆布甸原本想叫$36.00o既豆沙窩餅,但EL話再睇睇menu有咩先,於是叫亞姐俾我o地,佢遞埋o黎問係咪叫甜品?佢推介綠豆布甸好好食(印象中,menu好似冇呢樣)

我先去到攞位,EL後到,我o地叫o左:

1. $42.00o既涼伴粉皮
涼伴粉皮
味道: 2分

3. $65.00o既香煎琵琶豆腐
等o左好耐至上第二樣o野,睇睇,唔係煎係炸.
香煎琵琶豆腐
粉漿好彩唔太厚,內裡有冬菇粒,
食o緊o既香煎琵琶豆腐
而豆腐唔滑啦,呢個普通.
味道: 3分

2. $35.00o既法式焗牛油果兩個
個樣係幾吸引,
法式焗牛油果
食落,幾難形容,味道有啲苦.
味道: 2.5分

4. $63.00o既茄汁焗意大利雲吞配長通粉
茄汁焗意大利雲吞配長通粉
意大利雲吞
味道: 3.5分

5. 綠豆布甸
原本想叫$36.00o既豆沙窩餅,但EL話再睇睇menu有咩先,於是叫亞姐俾我o地,佢遞埋o黎問係咪叫甜品?佢推介綠豆布甸好好食(印象中,menu好似冇呢樣).EL就話咁試吓啦.
o黎到,外型同普通o既布甸差唔多.
綠豆布甸
食落,綠豆夠腍,有啲臭草味又唔太甜,口感有啲似膠咁彈彈地, OK o既.
味道: 3分

6. 芋頭西米露
食完後,亞姐話送糖水.
早知有糖水就唔自己叫甜品,或只要一個綠豆布甸.送o既芋頭西米露,
芋頭西米露
呢個亦唔太甜,西米太腍冇口感,芋頭粒唔多夠香.
味道: 2.7分

價錢:
埋單$350.00.
2016-06-27
$175.00 (晚餐)
2016-06-27 1059 瀏覽
超喜歡飲湯.......雖然不是全素人,但有時也要green一下,哈哈!有時去食素,好多時啲湯唔好飲,可以話冇味!但哩度我來了2次,素湯也是不錯的!每日也有不同款,可致電查詢呀!是日是鮮淮山大花豆煲素肉,只得我們2個,也要了一鍋........大約可分6-8碗左右,素湯要好味,可加大量的nuts或豆類,出來的味道就像放了肉般!好明顯這湯有大量豆,見湯有點沙沙感覺已知,所以好難唔好飲!也叫了個素魚,好欣賞素菜的心思及造型,當然不會百分百相似,但見到也知那裡是魚尾;亦不是單一口感,外面是炸腐片,而內𥚃是素食軟軟的口感;而五柳汁是酸酸甜甜的,幾開胃!乾炒菜牛河,賣相夠乾身,牛肉口感一流,只是河粉有點乾!我也喜歡豆腐類,上次選了煎釀豆腐,超好味,今次來個豆腐煲!豆腐口感較實,有點似臭豆腐的那些,當然沒有那臭味!此菜式撈飯一流!最後,也有糖水送,清清地小甜,有些綠豆咁,幾好味
超喜歡飲湯.......
雖然不是全素人,但有時也要green一下,哈哈!
每日也有不同款,可致電查詢呀!
好明顯這湯有大量豆,見湯有點沙沙感覺已知,所以好難唔好飲!
乾炒菜牛河,賣相夠乾身,牛肉口感一流,只是河粉有點乾!
我也喜歡豆腐類,上次選了煎釀豆腐,超好味,今次來個豆腐煲!
最後,也有糖水送,清清地小甜,有些綠豆咁,幾好味
2016-06-22
I booked for a seat for 7:30pm two days later which was a Friday. Then by the time we got there, the conversation below happended:Me: Hi, I booked a table at 7:30pm?Waitress: Let me check...oh yes, You did, but sorry we dunt have seats available for you guys right now.Me: What?! but I booked 2 days ago!!Waitress: I know you booked, but we are full house now. U have to wait!DO THEY KNOW WOT THE HELL DOES "BOOKING" MEANS?!We came all the way from HK island for this!Good luck everyone!
Good luck everyone!
2016-06-10
200 分鐘 (堂食)
一年一度的佛誕,最好便是食齋了。在網上看過各間齋菜館後,最終選定這間離家並不太遠 ,口碑不錯,自己又未去過的「常悅素食」做這天午餐的自的地。因為怕佛誕多有心人應節去食齋,所以先行致電訂座,但那邊說因為我只得兩人,所以未能訂座,幸好,去到幾近座無虛席的素食店時,仍能找到一席之地,都算幸運。吃了數款齋點心,當中以只在佛誕期間才有供應的「欒樨餅」($30)最為特別,自己從未吃過。這顏色不大吸引,黑墨墨,閃閃亮的期間限定點心,軟糯黏口,味道微甜,當中夾雜著若有若無的欒樨苦味,中間夾著的豆蓉餡,把甜度稍稍增加,既特別,又應節。其他點心還叫了「XO醬炒蘿蔔糕」(中點$20)、「甜酸炸雲吞」(中點$20)和「燕麥麻蓉包」(大點$24)。蘿蔔糕微辣刺激,香口夠味;炸雲吞雖然餡料不多,但熱燙香脆;麻蓉包甜度適中,下了燕麥,也像較為健康。三款點心都有不錯的水準。還叫了店中每天輪流供應,每日一款的滋潤老火湯,這天推出的是「雪耳花菇煲木瓜」($22/位)。喝得出完全沒下味精的老火湯,湯味自然帶有少許清甜味,雪耳雖不多,花菇頗為厚身,喝來感覺健康、滋潤。其實不用等到佛誕,如果每逢初一十五,又或是每星期找一天吃餐
1923 瀏覽
其實不用等到佛誕,如果每逢初一十五,又或是每星期找一天吃餐素食,不要大魚大肉,相信對身體健康會好些呢!
午餐
2016-05-07 911 瀏覽
2人套餐每人一碗素翅,好好味,鹹度適中,夠清甜,滿滿一碗食完仲想繼續食。西蘭花菇片都好新鮮。羊肉串就比較造鹹同炸得太勁,味道一般,麵粉團的口感,沒有任何「羊」的味道。個包包幾特別,仿北京填鴨食法,個醬過鹹,塗少許即可。
2人套餐
西蘭花菇片都好新鮮。
2016-04-10 3348 瀏覽
與友人的每月一聚,上至酒店自助餐,下至街邊大排檔都吃過,惟獨未試過食齋。不知誰的提議下,就來說旺角某角落來吃吃素。餐廳有套餐,每人約$100多,價錢不算貴。我們一行8人,決定叫個6人餐再散叫一些菜式。素羊肉没有真羊肉的羶味。沙嗲醬濃而不辣,加點在素羊肉上,口感更像真。「雞絲」不太多,海蜇加了點麻油、蘿蔔絲等,更加爽口,頗惹味。粉皮不太鞋口,加點麻醬味道不錯。京式燻鵝味道太大,燶味太強令人難以適從。儘管餡料多爽口也敗給那肌濃烈濃味。蠻足料的紅燒翅,濃稠度高、味道香濃。三絲幼細,「翅」也頗爽口。豆腐切得薄薄,再加上蔬果有心思的切法,可見師父刀功深厚。豆腐非常滑溜,加點蠔油似的芡汁,增加鮮味。蔬果爽口,為滑溜豆腐增添口感。素排骨比真排骨優勝的,就是無骨。啖啖「肉」的感覺令人滿足。惟糖醋味道不顯,未能造珅糖醋那酸酸甜甜的味道。五柳仙斑說到底即是芋頭魚 XD與一般芋頭魚比,這個有點薄身,餡料不夠多。但勝在夠香脆,算不錯。平時不吃魚生的朋友有福了,因為終於可以一嚐魚生口感~ XD軟熟又有點爽口,加些魚生豉油,味道更鮮、更加真實。說它是三文魚又有點像,說它的吞拿魚又有點似。哈哈⋯⋯怕吃齋不夠飽嗎?套

不知誰的提議下,就來說旺角某角落來吃吃素。

沙嗲羊肉串燒
素羊肉没有真羊肉的羶味。
沙嗲醬濃而不辣,加點在素羊肉上,口感更像真。
雞絲海蜇、涼拌粉皮、京式燻鵝

紅燒竹笙三絲翅
榆耳千頁豆腐
豆腐切得薄薄,再加上蔬果有心思的切法,可見師父刀功深厚。

糖醋小排骨
素排骨比真排骨優勝的,就是無骨。啖啖「肉」的感覺令人滿足。

惟糖醋味道不顯,未能造珅糖醋那酸酸甜甜的味道。
五柳仙斑
五柳仙斑說到底即是芋頭魚 XD

與一般芋頭魚比,這個有點薄身,餡料不夠多。

但勝在夠香脆,算不錯。
日式魚生
平時不吃魚生的朋友有福了,因為終於可以一嚐魚生口感~ XD

軟熟又有點爽口,加些魚生豉油,味道更鮮、更加真實。

說它是三文魚又有點像,說它的吞拿魚又有點似。哈哈⋯⋯
福建炒飯
怕吃齋不夠飽嗎?套餐有飯,必定夠吃~

炒飯夠乾身,粒粒分明,鑊氣十足。

配料雜錦但並不馬虎。布豆腐夠結實、芡汁亦夠香濃鮮味,令人回味。
馬來西亞薄餅
想不通為什麼叫「馬來西亞」,但好吃就夠了

酥皮薄餅層層明、香脆鬆軟,充滿油氣又不覺太膩。

上面那些看似素午餐肉,但味道似素鴨肉。味道不過不失,口感較鞋。
酥炸素蟹拑
賣相吸引的「蟹拑」,連那小小的蟹拑角也做到足~

蟹拑外皮炸得香脆,內裏肉質頗juicy、香軟。點些醋,與真蟹拑不相伯仲。

蝦片略嫌有點厚實,不夠鬆化。
福卷
福壽綿綿即蒸白饅頭~ 質地蠻鬆軟。

麵包有開口可夾著其他東西來吃,但我們想不到究竟要來夾什麼⋯⋯ XD
南瓜西米露
套餐甜品~西米露料不少,南瓜味也頗香濃。

最緊要甜度不高,老一輩飯後一碗也很適合。

日式魚生
福建炒飯
南瓜西米露
2016-03-31 2167 瀏覽
相約朋友仔食飯撞正齋期,完全無緊要,我都未去過齋舖,連係點既模樣都唔知道,就順便獻出第一次啦!因為計劃食完飯落太子酒吧打波飲啤酒,所以目標食肆係油尖旺區,上網睇一睇潦潦可數得幾間,就是但揀常悅啦。打電話訂枱先得知齋期要分時段,唯有食八點。公司成為疫區,我亦不幸被傳染,今日請假休息,直接係屋企搭的士到場啦!第一次擺架到此,原來係樓上舖唔係商場,環境都幾嘈吵,枱櫈放得密麻麻。吓?摺枱!居然係我最討厭既摺枱,當我係咩呀!朋友仔一早到左,都坐左段時間。今次算數,照坐!討論一會兒,決定散叫啦。怕食唔晒,先叫住幾個餸先,我食菜又特別易飽,仲要加個炒飯添。崧子仁香椿菜炒飯加薑茸,居然炒飯第一個到,係咪倒轉左呀?頭盤、小食、小炒、湯都未到就炒粉麵先出?欠缺細心喎!椿菜咩黎架?即係欖菜?味道都有幾分相似。上網查查原來椿菜對身體非常有益又極具營養,多吃無妨。炒得十分乾爽有鑊氣,飯粒嚥韌飽滿。崧子仁香口脆卜卜,薑茸氣味清爽,增添口感及趣味性。估唔到齋炒飯都好好味呢,但要忍忍口,唔係一陣餸都未到飯已經比我清晒喇!碧綠扒鮑甫,侍應姐姐真好,幫我將小唐菜轉唐生菜,thank you。齋鮑爽滑彈力十足,鮮爽生菜捲住

碧綠扒鮑甫,侍應姐姐真好,幫我將小唐菜轉唐生菜,thank you。齋鮑爽滑彈力十足,鮮爽生菜捲住清淡蠔汁同吃,味道清新精采亦非常健康。

腰麻花,朋友仔指定要試。侍應姐姐聽錯號碼喇,係 3022,唔係涼拌粉皮 302 呀,點解 order 完唔覆單啊,搞到打回頭,又要重新落單,何苦呢。外觀扮豬腰,味道係菇菌類,好爽口。但朋友仔覺得係麵筋,無可能會爽口架喎。質感同味道都好有趣,咸咸地食落似菇但樣貌係丸,昨為前菜不俗呀。

鐵板黑椒素扒,其實我想要黑椒素牛柳粒架,誰知眼大睇過龍,當時見唔到呢。素扒應該係扮豬扒,味道甜甜的,質地似札肉喎。黑椒只甜不辣,微香偏甜,撈飯食滿意,只係素扒味道有點寡。

紅燒燕窩素翅,顏色暗啞單調,賣相認真麻麻,提升不到食慾。養顏燕窩份量都不少,本身無味道,撈混試試。好典形碗仔翅味道,高湯加蠔油底,添了一點點微弱菇菌味。厚薄度、溫度、味道都可以既,合格。

紅燒燕窩素翅、鐵板黑椒素扒、腰麻花、碧綠扒鮑甫、崧子仁香椿菜炒飯加薑茸,食完一大輪有點飽了!而且醬油及調味有點黏黏漿漿感覺,黎罐冰凍可樂清清味蕾醒醒神先。無冰底?是但啦。

崧子仁香椿菜炒飯加薑茸
碧綠扒鮑甫