2011-09-27 98 瀏覽
每日返工,都路經洪水橋,見香辣屋嘅招牌俾紅紙蓋住,一直都諗,會有咩嘢餐廳進駐呢?早兩日,終於開估啦,原來係德國餐廳King Ludwig Beerhall。今朝返工,見到招牌嗰棚仲未拆,但係已經貼咗張開幕告示,好,一於趁今日係星期五,約埋兩個同事,走去試吓。德國餐廳,係香港,並唔係新餐廳;第一間係赤柱開,剛剛開業時 (約2002或2003),tea time去過,飲咗杯Hoegaarden,食咗少少嘢就走咗,對於佢哋嘅食物,印象並唔深刻反而俾佢哋嘅裝修同設計所吸引,如果冇記錯,係當時,要搵一間咁有特色嘅餐廳,確實唔多;及後,分別係尖沙咀同灣仔開分店,但係都無緣再聚。點解今日又咁有興致來試吓呢?原因好簡單,係元朗,應該話洪水橋先啱,要搵間似樣d嘅西餐已經唔多,仲要係一間有d規模、有d名氣嘅特色餐廳就更加係絕無僅有。一心以為佢哋剛剛開業,又點會多人點知我哋一行三人,約九點幾去到,已經見到有唔少車泊咗係度當我哋架車緩緩地駛入去閘口時,已經有個好醒目嘅泊車仔走埋黎,好禮貌地幫我哋泊車;嘩有咁大個停車場都唔止,仲有專人代客泊車服務,正;不過,埋單先知,原來泊車要收$30,並唔係免費不過,$30泊

嗰棚仲未拆喎

一心以為佢哋剛剛開業,又點會多人
點知我哋一行三人,約九點幾去到,已經見到有唔少車泊咗係度
有咁大個停車場都唔止,仲有專人代客泊車服務,正
;不過,埋單先知,原來泊車要收$30,並唔係免費
不過,$30泊一晚都唔算貴,總好過冇位泊車,或者泊咗車,又要行一段路才返到餐廳;呢嗰停車場,至少都可以泊二、三十部車。

交低架車後,就有服務員引領我哋進入餐廳;未步入室內範圍前,就有一排露天卡位,睇真d,應該係兩排,一排比較貼近餐廳位置,係一張張嘅圓枱,仲有把太陽傘,非常寫意
;另一排,就係完全露天嘅卡位,比較簡單,我相信係方便d吸煙嘅朋友

係左手邊嘅角落,就放咗另一套木枱、木櫈,仲有d木製嘅大車輪、鋤頭,泥扒等等,好有田園氣息,非常精緻

經過咗呢嗰咁精緻嘅角落,係我哋前面,有一個小型噴水池,唔大個,唔花巧,係水池入面打燈出來,效果突出,係一個唔錯嘅點綴
地方大,身處園林中
再向前行,就入到餐廳嘅室內部份,一入到去,就被前面嘅小舞台所吸引,嗰台唔係好大,但係就足夠俾四個賓妹同賓佬係上面載歌載舞,唱嘅當然係英文歌,亦都接受台下客人點唱,但係就寫明唔接受客人上台客串表演,唔想影響其他客人食慾 (呢句係我講嘅
)。

出面泊咗咁多車,入面當然都唔少人,雖然未至於滿座,但眼見都有七、八十人,有d兩、三知己把酒言歡,亦有d一家大細,樂聚天倫,各適其適。
頗有特色嘅德國餐廳
未坐低,我哋又被右手邊嘅水吧所吸引,吧頂掛滿啤酒杯,佈局亦酷似酒吧,最吸引就係個嗰生啤機,有六個發光嘅圓形嘜頭,離遠已經可以望到,有嘉士伯、盧雲堡、生力、Hoegaarden同兩隻德國啤Arcobrau;我未飲過Arcobrau,想試吓,但係又驚唔好飲,嗰bar tender好好人,見我猶疑之際,就二話不說,斟咗少少,俾我試吓
一呷入口,味道比較濃同甘,近似嘉士伯,唔似Boddington咁滑
;試過後,我都係比較喜歡
Hoegaarden,因為佢雖然淡,但有一種好幽香嘅味道,加上生啤打出來的泡沫,樽裝係做唔到咁嘅效果;因為Arcobrau有1公升嘅杯 (Hoegaarden只有半公升杯),所以我就要咗杯1公升嘅Hoegaarden,相入面嗰Arcobrau嘜頭係呃人嘅,哈哈,不過呢杯1公升啤酒,索價$145
都唔平。
1公升啤酒,飲完唔知會唔會變成1公升眼淚,哈哈
為咗保持一個理想嘅溫度,佢哋專程做咗嗰凍房,用來擺啤酒桶,仲故意做係bar枱對面,開咗一個窗口,等客人可以睇到入面嘅狀況
,雖然我唔懂,但係就覺得非常專業。
非常吸引嘅啤酒機
既然我已經order咗啤酒,咁我嘅同事兼老友,就只好叫d非酒精飲品,順道做埋司機啦。佢哋分別叫咗一杯藍色嘅
Virgin Hawaii同一杯橙色嘅
Frozen Novel;話明Virgin,緊係冇酒精啦,入面有菠蘿汁、椰汁、同埋藍色糖漿,唔知d藍色糖漿係咩,不過唔太甜,椰子味比菠蘿味重;至於Frozen Novel,正確來說,係沙冰,有橙汁、桃、同石榴汁,但係呢杯d冰太多,好難啜,味道則以橙汁為主,可能石榴嘅味道偏淡,而桃嘅份量又唔多,所以橙味偏重。
一杯藍色嘅Virgin Hawaii同一杯橙色嘅Frozen Novel
食德國餐,點少得豬手同腸仔,我哋叫咗脆皮燒豬肘、迷你德國腸拼盤同特式澳洲肉眼串燒。

最先來的,係
德國腸拼盤,有三款,每款兩條,共六條,唔知是否迷你的關係,d腸都比較幼身,長短則約4-5吋;左手邊最淺色嘅係慕尼黑白香腸,中間紅色嘅係維也納腸,左手邊比較深色嘅係紐倫堡腸,當中以紐倫堡腸最濃味,未至於辣,但有點黑胡椒嘅味道,至於另外兩隻腸,都係比較淡味,但分唔出係牛肉還是豬肉,服務員建議我們醮d蜜糖芥辣,但我就比較喜歡食原味;伴碟仲有d酸椰菜同燒薯仔,相信係一貫做法,係餐牌上亦都寫著,不足為其,最特別嘅,係碟底仲有兩塊煙肉,煎香咗,不過本身已經肥,加上墊咗係底,索哂d肥油,肥上加肥,真係肥到食唔到
,我諗呢兩塊肥煙肉,真係用來伴碟,唔係供客人食用,哈哈哈
迷你德國腸拼盤
跟著,就係
特式澳洲肉眼串燒,賣相好吸引,一枝成呎長嘅不銹鋼义,义著四件肉眼扒同四粒車厘茄,斜斜地插著係一個特製嘅木架上,支义下面仲有一個圓形嘅鐵架仔,放著一個圓形嘅兜仔,盛載著d燒汁,再下面就放咗隻橢圓形嘅鐵板,上面就放咗d燒薯、西蘭花同椰菜花。

睇真d,嗰四件肉眼扒,表面都燒得頗焦,仲有d坑紋係上面,都幾吸引,我哋一人一件,一刀切落去!出事啦
!一切開,點解一d紅色都冇,係well done幾乎全熟
!天啊!全熟嘅牛扒,如何食呢?算啦,要怪,就只怪我哋落單時冇主動提出要求,但係服務員是否都有責任問一問客人嘅要求呢?

對於全熟嘅牛扒,當然唔會抱任何寄望,食咗一口,冇肉汁,質地比較韌,嚡口,這些都係意料中事,但係不止於此,基本嘅肉味都冇,而且連一丁點肥脂都食唔到
,完全唔似肉眼扒,我覺得呢件應該係西冷,絕對唔係肉眼扒;至於嗰燒汁,更加差,味淡如水
,其實一件靚牛扒,又何需任何醬汁呢?只要處理恰當,就可以食到肉嘅質地同味道。
特式澳洲肉眼串燒,完全唔似肉眼
正當我哋三人對於第四件肉眼扒”虎視眈眈”之際,一隻脆扑扑嘅豬手,就捧到我哋面前
我哋當然再冇閒情逸緻去理會嗰件肉眼扒。

服務員今次又係好細心咁幫我哋將隻豬手拆骨,講真,如果冇佢嗰把狗牙餐刀同熟練嘅刀法,一般嘅客人都幾難將隻豬手切開

望著呢隻劏開咗嘅豬手,大家都有d猶豫,我就毅然义起一件,以身試法;嗰皮可以話脆,但係偏硬,唔係一般乳豬嗰種爽脆,可能由於隻豬手嘅皮比較厚的關係;至於肉嘅質地都可算嫩滑,唔嚡口,味道唔濃,亦唔鹹,脂肪唔多,成隻豬手,都只係都一塊肥膏,食入口,唔覺肥,反而覺得膠膠地,好似食花膠咁嘅咬感,唔錯,係值得一試
脆皮燒豬肘,層皮脆到硬!
食完,覺得有d意猶未盡,見餐牌上有個
特色德國珍寶黑森林蛋糕,足夠2-3人用,就叫咗一客試吓;件蛋糕的確幾大件,有3-4吋厚,我哋就三個人瓜分咗呢件珍寶蛋糕;嗰蛋糕質地好鬆,確實好似海綿咁,不過好散,冇嗰種軟綿綿嘅咬感;至於面嗰層忌廉,亦唔滑,略甜,好似食砂糖咁,唔好食
;入面則有三層,中間嗰層係朱古力mousse,一樣唔滑,不過幾香,有朱古力嘅味道,另外兩層,係櫻桃同cream,櫻桃甜中帶少少酸,加上這種忌廉,反而有唔錯嘅味道同咬感,因為依家好多cream都好滑,而且味道比較香濃,配襯呢d櫻桃,反而食唔到佢嘅味道
特色德國珍寶黑森林蛋糕,真係好大件,不過唔好食
其實食完呢餐飯,我哋三個都覺得d食物質素麻麻哋
,隻脆皮燒豬肘,都有d特色,可以一試,其他菜色,都不敢寄予厚望
;反而覺得呢度可以係一個唔錯嘅飲酒吹水地方
,一來呢度提供嘅啤酒種類都頗特別,並不是一般元朗嘅酒吧可以搵到,二來呢度又有live band同有線足球直播,絕對適合三五知己,把酒言歡;所以撇除食物嘅質素,德國餐廳King Ludwig Beerhall係元朗區絕對係一間有份量嘅特色”酒吧”

可惜今晚有揸車,我哋三人未能一齊暢飲,只好擇日重賽,埋單$1,000,每位$333。
2011-09-23
嗰棚仲未拆喎
  • 脆皮燒豬肘
  • 啤酒
2011-09-26 42 瀏覽
佢既尖咀分店係我首選,今次知佢開新店就去試下,個fan由黃金海岸車我地入去都係十幾分鐘,無想象中禁"山卡啦".咸豬手:不嬲咸豬手都係至愛,呢間新店都保持水準!一咬落去脆卜卜!!! 個外皮超脆!!!豬手既皮下脂肪堅係無肥膩既感覺!! 正到爆燈,真係激讚!d肉軟滑同好香,皮脆肉嫩四個大字係送比佢既 巨型面包(Bretzel)加牛肝醬 =Heaven On Earth!係我至鐘意既德國口味! 德國腸併盤 : 試到晒好多腸. 味道都唔錯. 但唔太識分別, 必試之一!今次無坐露天位,下次想試下個feel!

咸豬手:
豬手既皮下脂肪堅係無肥膩既感覺!! 正到爆燈,真係激讚!
d肉軟滑同好香,皮脆肉嫩四個大字係送比佢既

今次無坐露天位,下次想試下個feel!
巨型面包
2011-09-23
巨型面包
  • 巨型面包(Bretzel)
  • 咸豬手
  • 德國腸併盤