2019-09-11 571 瀏覽
今日同朋友慶祝生日揀咗間特別嘅fine dining 餐廳係食特色四川菜😍地點非常方便👍🏻喺灣仔地鐵站對出就係餐廳格局華麗和簡潔!有埋個bar 枱唔食嘢都可以嚟飲番杯🤣服務非常好👍🏻會逐疊上菜,可以慢慢品嚐!上菜嘅時候服務員都會介紹菜式✨👍🏻所以對品嚐食物時多點體會😆服務及食物價錢都好合理👍🏻燈影牛肉賣相勁靚😍牛肉切得非常薄片加上少少甜的調味汁係開胃嘅小食,!牛油果松花沙律用牛油果作為調味汁味道清淡,非常健康的一道菜式胡椒湯𡙡酸辣湯嘅餡料不過係胡椒湯底更容易入口同埋不會濃味值得推介👍🏻52度慢煮樟茶鴨胸非常有驚喜👍🏻鴨肉鮮嫩多汁配埋無花果一齊食有種好fresh 唔滯的效果!甜品都好特別叫咗兩款🤣一款係玫瑰吐司炒手係用麵包油炸皮面餡料係玫瑰紅豆😍另一款係香子蘭意式雪糕加入左中國的胡椒八角味道😁可見餐廳嘅誠意,追求創新優質!👍🏻
今日同朋友慶祝生日
揀咗間特別嘅fine dining 餐廳
係食特色四川菜😍

地點非常方便👍🏻
喺灣仔地鐵站對出就係
餐廳格局華麗和簡潔!
有埋個bar 枱
唔食嘢都可以嚟飲番杯🤣

服務非常好👍🏻
會逐疊上菜,可以慢慢品嚐!
上菜嘅時候
服務員都會介紹菜式✨👍🏻
所以對品嚐食物時多點體會😆
服務及食物價錢都好合理👍🏻

燈影牛肉
賣相勁靚😍
牛肉切得非常薄片
加上少少甜的調味汁
係開胃嘅小食,!

牛油果松花沙律
用牛油果作為調味汁
味道清淡,非常健康的一道菜式

胡椒湯𡙡

52度慢煮樟茶鴨胸
非常有驚喜👍🏻
鴨肉鮮嫩多汁
配埋無花果一齊食
有種好fresh 唔滯的效果!

甜品都好特別
叫咗兩款🤣
一款係玫瑰吐司炒手
係用麵包油炸皮面
餡料係玫瑰紅豆😍

另一款係香子蘭意式雪糕
加入左中國的胡椒八角味道😁
可見餐廳嘅誠意,追求創新優質!👍🏻
  • 52度慢煮鴨肉
  • 雪糕
  • 胡椒湯羹
2019-09-10 145 瀏覽
朋友喜歡吃辣, 剛好跟她慶祝生日, 最近就不怎上去, 很慶幸香港這幾年多開了川菜店, 看見這間裝修得很好, 感覺很時尚, 因此便訂了位與好友慶生~兩人嘛, 就不用吃太多, 餐廳本身就會先給挺精緻的前菜, 共有4款小食, 我個人最喜歡枝豆, 很好吃~味道剛好不會太咸或太淡口。前菜吃了個藤椒蟶子, 第一次吃涼拌蟶子, 蒜味幾重, 但清香中又帶少少香辣, 挺清新得來又有點特別的香口。另外這裡用的花生豆芽很好吃, 查看後才知原來是近來很流行的健康菜! 口味超清爽~然後吃了個水煮魚鰭, 看起來很辣, 但實際是惹味十足, 辣味尚可接受不會太可怕。挺合想吃川菜又不能吃太辣的人。魚明顯是燙完油, 很香口, 但魚肉很爽實, 質感跟普遍吃開的水煮魚不同。個人覺得比想像好~然後是秘製的雞鍋, 完全沒用味精, 只是單純用天然的香料泡製, 所以味道儘管香濃惹味但吃後完全不會覺口渴。之後啦, 女生就愛甜品嘛, 所以叫了兩款, 一個是玫瑰花煎餃, 裡頭餡料真的是很重玫瑰花味, 很清香。皮很香脆又不會覺油膩, 在外邊從沒吃過這類的中式甜品, 不錯不錯。然後就是豆腐花配黑糖, 這個豆腐花的黃豆香味很重, 配上醬汁一點也

然後就是豆腐花配黑糖, 這個豆腐花的黃豆香味很重, 配上醬汁一點也不甜卻很香口。這個也是力推!
2019-09-05 153 瀏覽
香港少有既好食川菜🙂如果follow得我夠耐既人 應該知道我好中意食辣 亦都好食得辣🤤 而且亦都有好多重慶當地美食既食評😏.咁已經證明到我知道正宗川菜既味道😂除咗夠辣之外亦都要夠麻😏 得死辣係唔夠🤪.除此之外 大家知唔知點解大部分川菜係偏辣 其實因爲同佢地既地勢有關 重慶身為山城 地勢偏高 而且唔近水源 天氣更加係十分炎熱 所以好多食物送到過去已經唔新鮮 所以要用較重嘅味道去覆蓋 就用辣🥰不過依家已經冇呢回事 大家嘅貨源都好新鮮 只不過大家食慣咗辣🤫-🐟當紅沸騰龍躉鰭🐟($328)龍躉鰭對皮膚好 肉質實實既 最好食係魚皮 充滿骨膠原 食落有口感🤤 麻同辣都好平均 不過我覺得可以再辣少少🤤 如果再辣少少就完美🤫.🐠豆酥桂魚🐠($328)魚肉質彈牙 食得出係新鮮魚肉 魚肉本身已經調左味 🥰 仲要份量偏多 啱晒我哋呢啲大胃王豆酥令到個菜更惹味 好食 不過都係唔算一個太辣既菜 🤪.🐷蒜泥白肉🐷($108)用咗黑毛豬整嘅 豬味比較濃🤔但係豬肉比較瘦 食落有少少鞋 😌好在調味調得幾好 甜度適中 蒜既份量夠多 滿足到我蒜控既我🙋🏻‍♂️.🍚回鍋肉炒飯🍚($168)回鍋肉姐係五花肉🤤 回鍋肉炒飯係一個比

香港少有既好食川菜🙂
🐟當紅沸騰龍躉鰭🐟($328)
🐠豆酥桂魚🐠($328)
豆酥令到個菜更惹味 好食 不過都係唔算一個太辣既菜 🤪
🐷蒜泥白肉🐷($108)
用咗黑毛豬整嘅 豬味比較濃🤔
但係豬肉比較瘦 食落有少少鞋 😌
好在調味調得幾好 甜度適中
蒜既份量夠多 滿足到我蒜控既我🙋🏻‍♂️
🍚回鍋肉炒飯🍚($168)
回鍋肉姐係五花肉🤤 回鍋肉炒飯係一個比較濕既炒飯 所以係唔會粒粒分明
食落油香味重 好開胃🙋🏻‍♂️
🎈G/F, 28 Tai Wo St, Wan Chai, 香港
平均傷害:$300
2019-08-28 170 瀏覽
今日朋友帶我去灣仔「川流」睇名就知,食川菜既,位置相當易找,地鐵站五分鐘就到,裝修型格,黑色風格,座位之間有足夠空間感,內裡感覺非常高級。待應先送上4款小食:麻辣枝豆、泡菜、炸花生及麻辣爆谷,都是帶有川菜特色既小食,非常特別。大紅袍茶葉:平時小有既選擇,推介一試,非常茶香🙂順口。醋椒胡辣羮:寫住胡椒係世界級😍😍點可以唔試下呢!第一啖沒特別,原來味道是慢慢來,非常刺激🤣🤣,香香辣辣忍不住一直飲,內有木耳、豆腐等..材料,增加口感,很開胃。小籠包:一籠有四隻,皮非常薄,勁多湯汁,肉質好味。薑浙醋放係試管🧪直接加入小籠包內,有趣之餘,不怕夾黎夾去皮穿窿🙈五十二度慢煮樟茶鴨:52度慢煮而成的鴨,更有熱扁石一齊上枱保持熱度,保留肉汁,鴨肉質感嫩,帶淡淡茶味。旁邊配三籠蒸包,好睇,加上夾住鴨肉一齊食,又另一番味道。怪味-辣味朱古力雪糕:香濃朱古力味,帶有順口既酒香,而辣味慢慢滲出黎,創意十足,好食又驚喜。必試👍🏼👍🏼

大紅袍茶葉:平時小有既選擇,推介一試,非常茶香🙂順口。

五十二度慢煮樟茶鴨:

• 小籠包
2019-08-28 156 瀏覽
這間位於灣仔的餐廳,從外觀看相當的高檔,朋友帶我來慶祝生日時我心還離一離害怕價位跟餐廳也一樣格調一樣的高,直到坐下時看到餐牌才立即舒口氣, 坐得那麼好的店, 可價錢倒是很實在嘛。坐下後餐廳會端上小食來, 有枝豆花生醬菜及爆米花。餐廳是有茶水錢,每人$25還好, 飲茶也不會便宜到哪裡可茶不錯且坐得好。看了看餐廳, 決定點了幾款菜。第一款是燈籠紙牛肉,牛肉被切成很薄一片,不知師傅是否用了風乾之類的手法, 再上邊塗上醬汁, 有點酸甜卻又很香脆口感的味道。像牛肉紙與牛肉乾中間的質感, 很獨特且很香口。然後點了胡椒酸辣湯,這個很好喝, 餐廳主打用最高檔的黑胡椒煮,事實上胡椒味確實很香濃,且是會喝後回香的口感, 有點難用言語簡單形容, 總之力推。然後是雞肉鮮果沙律,這個很新穎有趣, 是用花椒跟芝麻醬做的醬汁淋在雞肉與火龍果及沙律菜上, 下邊還有點陳川粉, 味道是外邊吃不到, 中西合壁卻非常配合好吃。然後就是四川菜很有名的紅油抄手, 明顯是師傅做皮包而不是外買, 因為皮非常的薄, 且很軟身, 吃得出放不久的。餡料很足, 醬汁又不會太辣但很香口, 很好吃。接下來是這餐最好吃的~慢煮鴨, 有包皮可夾著,

接下來是這餐最好吃的~慢煮鴨, 有包皮可夾著, 鴨煮使味道很香濃卻又保有肉的鮮味, 肉質非常香軟, 超正!

接下來是胡椒餅, 這個也不錯, 餅皮不會很厚, 且餡料還保有肉汁, 胡椒味也香卻沒蓋著肉的鮮味~

另外吃了焦糖豆漿燉蛋, 豆味很濃蛋味也香~又不甜,很不錯。

這間味道好, 價錢也地道, 又不會太辣很適合香港人口味, 且明顯師傅有用心思索過, 中西合壁既有傳統也有新穎的自創菜, 讚啊!

2019-08-25 839 瀏覽
生日月~朋友又帶我到高級餐廳食嘢~話去呢間叫川流嘅四川菜~一開頭知道係食四川菜,無咩特別興奮~點知一去到門口,又唔係我想像中咁嘅~裝修得好靚好高級~地方雖然不大,但環境100分~我哋坐低後侍應隨即放上小食,好等我哋揀菜式期間都有嘢食吓~個小食都幾精緻幾好味架~我哋揀咗:灌汁小籠包每粒小籠包底下都有塊紅蘿白墊底~應該係等我哋夾起時唔會咁易穿底,非常細心~另外有枝試管仔裝住啲醋~侍應教我哋喺個小籠包頂部吱入去先再食~熱辣辣得嚟又唔會燙口,好多湯汁好滿足~醋椒胡辣羮濃濃嘅椒胡味帶一點點酸酸哋,好開胃~辣子雞分量都OK,味道不錯,但有啲乾~有啲辣辣哋,刺激味蕾,朋友唔食得太辣就要飲啖水~蒜蓉炒西籣花諗住清清哋叫返碟菜食吓~點知佢又炒得好好味喎~雖然係一碟普通嘅蒜蓉炒西蘭花~但炒得好好味,蒜蓉味道滲入西蘭花每一處~炒得啱啱好,好快比我哋KO晒~宮崎和牛肉眼A5級完全無諗到係咁嘅樣,A5和牛好似吉烈咗咁~上面蕩漾住半熟嘅溫泉蛋~我哋吉穿隻溫泉蛋再將蛋漿塗上和牛上面~再連同底下啲配菜再點一點紅酒京醬汁一齊食~濃濃醬汁夾住和牛味再來一點青瓜味道~清新得嚟又幾特別幾好味~五十二度慢煮樟茶鴨胸侍應話將啲鴨
生日月~朋友又帶我到高級餐廳食嘢~
話去呢間叫川流嘅四川菜~
一開頭知道係食四川菜,無咩特別興奮~

點知一去到門口,又唔係我想像中咁嘅~
裝修得好靚好高級~地方雖然不大,但環境100分~

我哋坐低後侍應隨即放上小食,好等我哋揀菜式期間都有嘢食吓~
個小食都幾精緻幾好味架~

我哋揀咗:
灌汁小籠包
每粒小籠包底下都有塊紅蘿白墊底~
應該係等我哋夾起時唔會咁易穿底,非常細心~
另外有枝試管仔裝住啲醋~

侍應教我哋喺個小籠包頂部吱入去先再食~
熱辣辣得嚟又唔會燙口,好多湯汁好滿足~

醋椒胡辣羮
濃濃嘅椒胡味帶一點點酸酸哋,好開胃~

辣子雞
分量都OK,味道不錯,但有啲乾~
有啲辣辣哋,刺激味蕾,朋友唔食得太辣就要飲啖水~

蒜蓉炒西籣花
諗住清清哋叫返碟菜食吓~
點知佢又炒得好好味喎~雖然係一碟普通嘅蒜蓉炒西蘭花~
但炒得好好味,蒜蓉味道滲入西蘭花每一處~
炒得啱啱好,好快比我哋KO晒~

宮崎和牛肉眼A5級
完全無諗到係咁嘅樣,A5和牛好似吉烈咗咁~
上面蕩漾住半熟嘅溫泉蛋~
我哋吉穿隻溫泉蛋再將蛋漿塗上和牛上面~
再連同底下啲配菜再點一點紅酒京醬汁一齊食~
濃濃醬汁夾住和牛味再來一點青瓜味道~
清新得嚟又幾特別幾好味~

五十二度慢煮樟茶鴨胸
侍應話將啲鴨胸放入麵包裏一齊食~
再加入無花果味道更佳~
鴨胸厚肉,濃濃樟木同茶葉味道又唔會蓋住鴨胸味道~
連同無花果一齊食可減低鴨胸咸味,又係另一種好味~

肉絲倆面黃
好特別嘅整法,將麵炸咗面層做到好似一塊塊餅咁~
淋上肉絲汁,面層脆卜卜但中間又軟林林好得意~
倆面黃嘅另一種食法~

蒜泥白肉涼拌手工涼麵
個醬汁做得好出色,撈埋手工涼麵一齊食超級夾超好味~

怪味大粬朱古力意式雪糕
好特別嘅雪糕,朱古力味好濃好好味,帶點辣辣哋~
大家一定要點嚟試吓~推介

好特別又好開心嘅一餐~好有驚喜,會再去食試埋佢其他特別菜~
  • 怪味大粬朱古力意式雪糕
  • 蒜蓉炒西籣花
2019-08-22 159 瀏覽
川流的門面設計幾特別,黑色的牆身,門口位置又隱蔽,沒有顯眼招牌,好容易經過都不知道裡面是間餐廳。進去後發現環境幾有格調,有吧枱位置,可以看到bar tender 調酒。座位不算很多,但每張枱都好闊落,坐得好舒適。晚市很快已座無虛設,所以來用膳建議訂位。這晚還撞到表姐與男朋友黎吃飯呢。坐下店員先送上四格開胃小食,有少少麻辣的枝豆,甜甜酸酸辣辣的爆谷,酸辣醃菜。先來飲品,點了蜜桃mocktai 及冷壓富士蘋果汁。餐牌製作精美,有點重量,因為菜式豐富,有四川菜亦有火鍋。我們點了不少菜式,有家鄉臘肉胡椒餅,小籠包,雞汁鍋貼,糖醋桂魚片,黑醋黑毛豬酥肉同擔擔麵。餐廳以西餐擺盤方式呈現四川菜,中西合璧,好有新意。胡椒餅內的臘肉炒得甚香,胡椒味濃。擔擔麵少少辣,麵質超爽彈。小籠包多湯汁,而且以吸管盛載醋汁,可以擠進小籠包頂端的小洞內享用,很有創意。糖醋桂魚片外脆內嫰,面頭有少少果仁碎,酸甜開胃,讓人食指大動。黑醋黑毛豬酥肉同樣酸咪咪,但是與糖醋在味道上有明顯區別,吃得出黑醋的果香。黑毛豬帶點肥,好juicy,菠蘿片可解肉類的膩。經理及店員的服務亦水準高,經理會與客人傾談,介紹菜式,聽取意見,看到他的

先來飲品,點了蜜桃mocktai 及冷壓富士蘋果汁。

餐牌製作精美,有點重量,因為菜式豐富,有四川菜亦有火鍋

經理及店員的服務亦水準高,經理會與客人傾談,介紹菜式,聽取意見,看到他的卡片才知道餐廳是華懋集團L hotel旗下,難怪水準有保證。

2019-07-31 161 瀏覽
灣仔川流將傳統川菜加入現代元素,令大家耳目一新,餐廳裝修雅致,以黑色為主,更有吧枱,玩味十足!四小碟前菜一坐低就送上四小碟前菜,前菜同餐廳裝修一樣一啲都唔馬虎,有爆谷、枝豆、醃椰菜同花生,四樣嘢都有少少辣味。大連蜇頭拌萵筍,涼菜是我選的連蜇頭拌萵筍,萵筍是我大愛的蔬菜,通常都是打邊爐吃,加上爽脆的海蜇頭涼拌又是另一種截然不同的感覺。小籠包,玩味十足,把醋汁放在滴管裡,讓食客自行滴在小籠包上,創意十足。小籠包做得皮薄餡靚,湯汁同肉汁也很豐富,是必吃之選。
2019-07-17
15 分鐘 (堂食)
2019-07-28 189 瀏覽
最近愛上四川菜,要數近期較新穎的四川菜餐廳,絕對非「川流」莫屬了。川流有川流不息之意,由名廚陳啟德師傅德哥坐鎮,質素毋庸置疑相當有保證!這裏主打精緻川菜,玩味十足!餐廳有吧枱,環境雅致,挺有格調。點菜前先來了自家製前菜,包括了怪味爆谷、枝豆、泡菜和酥豆。朋友點了杯Mocktail - Strawberry Smash這是由士多啤梨加入青檸和薑啤,味道酸帶甜,不喝酒的朋友可以一試,尤其女士最為適合。而我則點了杯健康的選擇 - Soya Buzzer豆漿加入了青瓜及薄荷葉調配,味道相當清新怡人,而且可以解辣。菜式方面,喜歡吃雞的我點了個松花口水雞,雞上面鋪上了四川松花皮蛋,皮蛋晶瑩剔透,顏色情鮮黃透亮。口水雞用上了清遠雞,肉質嫩滑,吃時沾上辣汁,香辣又夠麻,絕對是必點的菜式!我們還點了個五十二度慢煮樟茶鴨,鴨肉帶有陣陣茶味,肉質腍身,鴨皮鹹香味十足!夾上饃包吃,另具一番風味!小籠包也是必點,把浙醋注入針筒裏,吃用時把針筒插在小籠包上再擠入浙醋,玩味十足。小籠包的湯汁和浙醋融為一體,熱辣辣的湯汁讓人回味無窮。最後點了個蒜泥白肉涼拌手工涼麵,蒜泥白肉切成絲,與蒜蓉、青瓜及醬汁等拌勻後吃用,涼麵

餐廳有吧枱,環境雅致,挺有格調。
點菜前先來了自家製前菜,
包括了怪味爆谷、枝豆、泡菜和酥豆。

而我則點了杯健康的選擇 - Soya Buzzer

夾上饃包吃,另具一番風味!

最後點了個蒜泥白肉涼拌手工涼麵,
蒜泥白肉切成絲,與蒜蓉、青瓜及醬汁等拌勻後吃用,涼麵的溫度讓人吃得很舒服!

整體用餐都非常舒適,食物質素高,而且侍應服務也很到位,環境坐得舒適,是個不錯的用餐地方。
麻而香,辣而辛,是我喜歡川菜的原因。當人人都做中西Fusion,川流卻有自己的特色。柔合川西Fusion,菜式無論配搭還是味道,都叫人驚喜,令人意想不到。內部走型格暗黑路線,有別於傳統中菜廳,又不像一般酒吧設計。餐牌都以偏西式設計,叫人難忘。菜式價格中等,坐落灣仔區,實屬性價親切。. 最叫人難忘,定是炒花生芽。或者肉食者會不認同一道素食可以成出色小菜,但其鑊氣十足,且花生芽在香港比較少見,比芽菜略粗一點,種子是花生,其根部爽口,炒後更香脆,滋味不可喻。. 茶燻鴨是令一道叫人喜出望外的菜式不羶不膩, 更散發出一點煙燻香。 喜歡伴上的迷你中式包點,暖暖的且鬆軟十足,精緻有特色👍. 紅油抄手雖不是什麼fusion菜,但同樣水準之上。肉味香濃,辣椒油中散發麻香,更有種獨特的香甜;皮薄,足夠吸收辣椒油的精華。. 燈片牛肉,顧名思義,牛肉薄得能透光。就像新鮮烘乾的🐂牛肉乾,但更為香脆,更加滋味。沾上了秘制麻辣醬汁,麻中有點蜜糖的香甜,作為前菜,一口一口,不知不覺,把整碟清光。. 要細數推薦的菜式,實在太多,未能盡錄。記住飯後一點甜,再來一個辣味朱古力意式雪糕🤤初嚐第一口,朱古力的香濃覆蓋了所有味道
麻而香,辣而辛,是我喜歡川菜的原因。
內部走型格暗黑路線,有別於傳統中菜廳,又不像一般酒吧設計。
最叫人難忘,定是炒花生芽。
茶燻鴨是令一道叫人喜出望外的菜式

紅油抄手雖不是什麼fusion菜,但同樣水準之上。

燈片牛肉,顧名思義,牛肉薄得能透光。
初嚐第一口,朱古力的香濃覆蓋了所有味道。接下來的幾口, 辣味開始散發於口腔中,更吃到辣椒仔和朱古力碎;到最後,更加自動分別辣椒和朱古力的層次,創意滋味十足,回味無窮。
有時覺得fusion的餐廳始終不用太花巧,以一個元素為主題,只要發揮得出色,同樣可以突圍而出✨

2019-07-10
2019-07-16 172 瀏覽
醋椒胡辣羹:采用Cambodia 最贵的Kampot pepper(贡布胡椒,拥有PGI殊荣),鸭血,木耳丝,豆腐条。口感浓稠香辣。虽然是采用世界上最贵的胡椒,但是对于一个口味复杂的汤来说,顶多是锦上添花,呼叫本身变得鸡肋了。蒜泥白肉:甜口,肉口感有点柴,不够弹棉。凉皮反而不错。蒜很足啊52度慢煮漳茶鸭胸,粉嫩,多汁,25分钟的熏蒸将鸭肉熏的均匀。非常值得等待。素煸花生芽:第一次吃花生芽,非常好的尝试,清甜口感脆。是今天这顿最值得推荐尝试的一道菜。豆酥桂鱼:还好,鱼柳肉质嫩,摆盘精致,上面的豆酥香咸不辣,中规中矩总的来说,餐厅装修简单,有一个full bar, bartender 的功力也不错。菜式大致中等size, 两个人$1000 服务很不错,推荐菜式很合口味。

服务很不错,推荐菜式很合口味。
  • 素煸花生芽
  • 52度慢煮鸭胸
2019-07-16 164 瀏覽
灣仔川流,估唔到食四川菜都可以好chill!先來一份免費的川味小食,分別有毛豆、蝦子花生、辣味爆谷及辣泡菜。辣味小食幾開胃!第一味涼菜:薑汁藤椒燴蟶肉($148)蟶子肉撈花生芽及藤椒油,第一次食花生芽,原來係好有營養的食物,口感又唔錯,脆脆地,整體味道唔係好辣。松花口水雞($138/半隻)四川松花皮蛋、萵筍、清遠雞,味道比我想像中清新,唔係好辣。所以店員比左呢個汕椒粉調味,呢個就真係好辣喇。豆素卷($98)呢味素菜卷,腐皮包住冬菇、豆腐乾、蘿蔔絲、萵筍,仲有伴碟的薑蓉醋,味道非常清新好食。紅油抄手($68)蒜蓉、醬油、辣椒油,加抄手,味道好香好辣,越食越想食。小籠包($58)有得食又有得玩!平時夾起小籠包點醋時,好怕會整穿,而家用膠管滴醋入去,就可以食到爆汁有醋香的小籠包啦!蒜泥本地黑毛豚白肉($98)蒜泥白肉要好食,就係用料要好,白肉薄片加蒜香汁,口味鮮香有辣勁!呢度仲有一邊bar檯,有好多mocktail/ cocktail飲品。Strawberry Smash (Mocktail) ($58)士多啤梨加青檸加薑啤,味道酸酸地,亦可以解辣。Cold Pressed Asian Pe
灣仔川流,估唔到食四川菜都可以好chill!

辣味小食幾開胃!

第一味涼菜:薑汁藤椒燴蟶肉($148)

松花口水雞($138/半隻)

四川松花皮蛋、萵筍、清遠雞,味道比我想像中清新,唔係好辣。

所以店員比左呢個汕椒粉調味,呢個就真係好辣喇。

豆素卷($98)

紅油抄手($68)

蒜蓉、醬油、辣椒油,加抄手,味道好香好辣,越食越想食。

小籠包($58)

蒜泥本地黑毛豚白肉($98)

士多啤梨加青檸加薑啤,味道酸酸地,亦可以解辣。

Cold Pressed Asian Pear ($58)

冷壓果汁好香甜。

有機焦糖豆漿燉蛋($68)

同一般燉蛋不同,呢度用豆漿取代牛奶,味道不變之餘,份量都幾多呢!

• 蒜泥本地黑毛豚白肉
1K
2019-07-09 1859 瀏覽
作為中國四大菜系之一嘅川菜,善用花椒、胡椒、辣椒、薑、蔥、蒜等調味料,以麻、辣、鮮、香為特色。灣仔川流將傳統川菜加入現代元素,令大家耳目一新,餐廳裝修雅致,以黑色為主,更有吧枱,玩味十足!四小碟前菜一坐低就送上四小碟前菜,前菜同餐廳裝修一樣一啲都唔馬虎,有爆谷、枝豆、醃椰菜同花生,四樣嘢都有少少辣味,a touch of川菜,非常醒胃!蒜泥本地黑毛豚白肉這個蒜泥白肉賣相非常精緻,黑毛豚白肉切得很薄,肉質腍身,肥瘦均勻,另外蒜蓉份量啱啱好,蒜味香濃,粉皮仲吸收曬麻辣香,非常惹味!醋椒胡辣羹店員介紹醋椒胡辣羹採用柬埔寨胡椒,一打開個蓋就有陣陣胡椒味,辣味啱啱好,無蓋過胡椒同鮮味,裏面仲有筍絲、木耳、豬血等材料,正!小籠包小籠包皮薄餡靚,夾落去又唔易穿,湯汁同肉汁也很豐富,最得意係醋以打針嘅方式注入小籠包內,玩味十足。水煮魚片食川菜當然要食水煮魚啦,呢個水煮魚雖然份量比較少,但係呢度搭夠。個水煮辣味唔係得個辣字,有辣椒香同微微麻辣。另外,魚片肉質鮮嫩,完全無骨,加埋吸曬味嘅芽菜,真係無得彈!乾煸四季豆食咗咁夠肉,當然要食返個菜啦!四季豆新鮮香脆,炒得非常惹味!(記住Like同Share畀朋友

乾煸四季豆

(記住Like同Share畀朋友)

2019-07-09
2019-07-05 198 瀏覽
相信唔少識食之人都會因為「德哥」2字慕名而來,曾經係人氣酒店創出唔少自家川菜既星級大廚德哥,終於有自家川菜店,當然一定要棒場。雖然入廚多年,但仍然不斷將川菜創新,唔會拒泥於傳統川菜比人死板感覺,值得欣賞亦值得年青人學習。川流位於Apartment底下,位置相當易找。門外採用簡單黑色風格,再以LAB為名,簡單直接表達出餐廳創意川菜主題。店內確實氣派非凡,廣闊座位空間,以及高格調擺設,絕對不遜於任何酒店。一坐好後店員會送上4款小食,有枝豆,花生,泡菜及爆谷。當中的爆谷源於師傅一度創意菜式 – 怪味爆谷,試過後會對爆谷有另一番體會。五十二度慢煮樟茶鴨用上52度慢煮而成的鴨,上枱時鴨肉放在熱扁石上保持熱度。因為鴨肉以低溫慢煮,肉質腍身,即刻厚切鴨肉都容易入口,而慢慢咀嚼會感受到肉中帶出淡淡茶味。而旁邊配有饃包,夾上鴨肉後一同進食,亦係另一種享受。乾燒明蝦球呢度Main Course 剩係賣相就夠吸引,碗上穿著一球食物,就咁睇的確睇唔出係咩,但亦正正係呢度主菜中擔當極其重要一環。蝦球份量適中,口感夠爽彈。配醬用上番茄燒汁,即使醬料帶辣,亦能從中嚐到當中甜酸。而碗上所穿著的球狀正正是燒過的飯團,香
川流位於Apartment底下,位置相當易找。

一坐好後店員會送上4款小食,有枝豆,花生,泡菜及爆谷。

五十二度慢煮樟茶鴨
用上52度慢煮而成的鴨,上枱時鴨肉放在熱扁石上保持熱度。
而旁邊配有饃包,夾上鴨肉後一同進食,亦係另一種享受。

乾燒明蝦球
而碗上所穿著的球狀正正是燒過的飯團,香脆外皮沾上燒汁後極為惹味。

小籠包
呢度小籠包有全新演繹方式,薑浙醋原來存於試管之中。
直接將試管對準小籠包頂部滴入,令包內肉汁與浙醋相融合,食落多汁而且肉質爽口。

回鍋本地黑毛豚
用黑毛豚作回鍋肉做法大大提昇肉質口感,肉片薄切後,麻香辣味更容易融於肉中。

Soya Buzzer
用上青瓜,薄荷葉調配而成豆漿。豆漿味道清新,用黎中和辣味就最適合不過。
細細一口就能夠抑壓口中麻辣,有著magic change 稱號,效果非凡!!

Infusion
估唔到vodka和香片的味道非常夾!先想到伏特加的酒味,再來香片茶的餘韻再帶點檸檬的清香,配搭特別有驚喜!

玫瑰吐司抄手
外型與炸雲吞無異的甜品? 原來抄手用上麵包壓實再釀入玫瑰糖及紅豆餡料,旁邊配上煉奶及鎮江浙醋。
甜而豐富入口感,呢度創意中式甜品不能錯過。

用創意將川菜改頭換面過後,係賣相同味道都有一種新衝擊,令人對傳統川菜印象改觀。
最重要係就算怕食辣既我都可以體會川菜箇中樂趣!
2019-07-04 164 瀏覽
I was walk-in, I was looking for a restaurant with friends, we didn't have any idea what to eat, but just passed by the main entrance of Sichuan lab , we felt that its so cool, its look like member club or something , but unnoticeable, maybe the front's all black or too dark in the night time, we only saw the menus on the stand , the item that looked like special, so just got in and gave in a try with curiosity anyway we all liked spicy food.before starting to eat , we got their signature cockt
before starting to eat , we got their signature cocktail with chinese tea, very nice presentation , called Infusion and Autumn Blossom as I remember, it tasted quite match , so they home-made it .
And I strongly recommend 2 foods, 52℃ Slow-cooked Duck Breast with Chinese Tea , how they make it was first steamed and then baked it, so the meat was tender but the skin was crunchy, it also came with some mini steamed bun, suggested eat it together, I knew why we need to do that, it made the duck less oily.
Another one was Giant Grouper in Chili Broth, the spicy level was optional, we chose extra spicy. when it served, so its whole piece, while we was thinking how we are going to eat, the server came in time and cut it for us, he was very attentive. taking back about the fish, its chewable and excellent texture, although its extra spicy, spiciness and freshness were balanced.
We had a good time on that night, its really worth try it.