2019-07-16
灣仔川流,估唔到食四川菜都可以好chill!先來一份免費的川味小食,分別有毛豆、蝦子花生、辣味爆谷及辣泡菜。辣味小食幾開胃!第一味涼菜:薑汁藤椒燴蟶肉($148)蟶子肉撈花生芽及藤椒油,第一次食花生芽,原來係好有營養的食物,口感又唔錯,脆脆地,整體味道唔係好辣。松花口水雞($138/半隻)四川松花皮蛋、萵筍、清遠雞,味道比我想像中清新,唔係好辣。所以店員比左呢個汕椒粉調味,呢個就真係好辣喇。豆素卷($98)呢味素菜卷,腐皮包住冬菇、豆腐乾、蘿蔔絲、萵筍,仲有伴碟的薑蓉醋,味道非常清新好食。紅油抄手($68)蒜蓉、醬油、辣椒油,加抄手,味道好香好辣,越食越想食。小籠包($58)有得食又有得玩!平時夾起小籠包點醋時,好怕會整穿,而家用膠管滴醋入去,就可以食到爆汁有醋香的小籠包啦!蒜泥本地黑毛豚白肉($98)蒜泥白肉要好食,就係用料要好,白肉薄片加蒜香汁,口味鮮香有辣勁!呢度仲有一邊bar檯,有好多mocktail/ cocktail飲品。Strawberry Smash (Mocktail) ($58)士多啤梨加青檸加薑啤,味道酸酸地,亦可以解辣。Cold Pressed Asian Pe
辣味小食幾開胃!
第一味涼菜:薑汁藤椒燴蟶肉($148)
松花口水雞($138/半隻)
四川松花皮蛋、萵筍、清遠雞,味道比我想像中清新,唔係好辣。
所以店員比左呢個汕椒粉調味,呢個就真係好辣喇。
豆素卷($98)
紅油抄手($68)
蒜蓉、醬油、辣椒油,加抄手,味道好香好辣,越食越想食。
小籠包($58)
蒜泥本地黑毛豚白肉($98)
士多啤梨加青檸加薑啤,味道酸酸地,亦可以解辣。
Cold Pressed Asian Pear ($58)
冷壓果汁好香甜。
有機焦糖豆漿燉蛋($68)
同一般燉蛋不同,呢度用豆漿取代牛奶,味道不變之餘,份量都幾多呢!