2021-05-01 3097 瀏覽
作為生活係美食沙漠的東涌居民, 東涌喜來登酒店的開幕簡直係綠洲.呢間自助餐我早,午,晚餐都試左, 質素都好好.  隔一排就會轉一次MENU, 唔會次次都一樣咁悶.呢次分享返午餐體驗, 東涌居民一至四有7 折, 時間12點到2點半,  餐廳位於酒店一樓, 去到登記入座後, 帶位同事會介紹下食物擺放位置.一入門口就係凍盤, 海鮮區,  海鮮有蜆, 藍青口, 翡翠螺, 蟹腳同熟蝦. 蟹腳幾鮮甜同幾多肉,  蝦細隻但都鮮甜彈牙. 凍盤有煙三文魚, 雜COLD CUT, 3-4 款芝士的拼盤, 刺身壽司, 仲有面包.LIVE STATION, 有CARVING而家有燒春雞同燒羊肶, 即製MINI BURGER. 熱食有個紅酒燴牛面肉勁好食, 好香, D肉煮得好淋好入味. 仲有天婦羅,都有蝦,魚柳、蕃薯同日本南瓜,即場炸夠晒脆,味道都唔錯.中菜方面有燒味, 叉燒, 燒鴨, 雞同燒腩仔, 點心,涼拌菜幾款. 咖哩牛油雞配印度薄餅又係好正. 甜品有大蛋糕同細件蛋糕, 杯仔同即叫即整嘅CREPE配 MOVENPICK雪糕。TIRAMISU都好好食.

熱食有個紅酒燴牛面肉勁好食, 好香, D肉煮得好淋好入味.

咖哩牛油雞配印度薄餅又係好正.

牛油雞
  • 蟹腳
  • 咖哩牛油雞
  • 雪糕
  • Pancake
今日好難得放假陪到屋企人入黎東涌玩,地鐵站穿過東薈城步行15分鐘左右。試下喜來登酒店中午buffet,平日唔算多人,臨時訂枱都有位。呢度新酒店裝潢環境都唔錯,餐廳好有山水畫feel。今日d服務員都好nice好客氣,一坐低就提供口罩信封,戴住口罩都感受到佢地既笑容同親切。中午Buffet食物款式都好齊全,折左大約兩百幾蚊一位,任飲果汁要加28蚊,可以接受啦,凍海鮮有我至鍾意食既長腳蟹,自選沙律區食材非常新鮮,醬汁配料都好齊,食完開胃醒神。我自己食Buffet鍾意每款都試少少先,呢度好多野食都唔錯,推薦有三文魚、吞拿魚刺身,煙三文魚,芝士拼盤,燒味檔油雞,燒春雞,燒羊腿,印式牛油雞同埋多款甜品。值得一提既係呢度牛油雞既味道算幾正宗,係外面都未必食到,一問之下,先知道原來酒店專門請左個印度廚師黎坐陣。總括黎講,以呢區既5星級酒店中午buffet,環境氣氛好relax,抵食,服務員態度值得一讚,我諗我地下次入開黎東涌玩都會再幫襯。

2021-04-30
  • 長腳蟹
  • 三文魚刺身
  • 牛油雞
2021-05-01 1556 瀏覽
東涌Sheraton新開咗接近四個月自助餐到而家仲做緊八折🥳折完加埋一大約$277一位.推介:🍣刺身(厚切!)🦀蟹腳(鮮甜!)🥩紅酒牛面珠墩(夠淋夠入味!)🐟三文魚扒(好夠油份 唔會煎得太乾!)🥧葡撻🍮木糠布甸🥧檸檬蛋白撻.雖然整體食物款式唔算非常多但質素唔錯以呢個價錢嚟講可以一試😉
東涌Sheraton新開咗接近四個月
自助餐到而家仲做緊八折🥳
折完加埋一大約$277一位
推介:
🍣刺身(厚切!)
🦀蟹腳(鮮甜!)
🥩紅酒牛面珠墩(夠淋夠入味!)
🐟三文魚扒(好夠油份 唔會煎得太乾!)
🥧葡撻
🍮木糠布甸
🥧檸檬蛋白撻
雖然整體食物款式唔算非常多
但質素唔錯
以呢個價錢嚟講可以一試😉
2021-04-20 2246 瀏覽
位置東涌喜來登酒店既呢間嶼坊,位置十分偏僻,由東涌地鐵站行過嚟起碼都要15至20分鐘左右,地理位置就唔多好啦,而有啲酒店因為地點遠,會安排接駁巴士送食客往來地鐵站,但呢間暫時就未有,安排上就方便唔到啲食客啦~而今次係食晚餐的,6點鐘就開始可以入座,一開頭就無乜人入座,但開始左無耐就越坐越滿,當晚應該有大概一半入座率,人流亦比想像中多😂😂一入座先睇海鮮區,有花甲,藍青口,螺,蟹腳同最重要既生蠔👍🏻每隻生蠔會由廚師洗同掃乾淨先拎比你食,感覺較好。而生蠔較細隻同薄身,口感就差啲,但味道亦有小小蠔味,雖然有生蠔,但質素只屬一般水平,而蟹腳就唔算係好新鮮好鮮甜果隻,都係合格水平,而其他海鮮都係正正常常,無乜特別~而熟食區主要係以西餐為主,西冷牛扒方面都係有一大舊牛肉擺係度,然後由廚師切比你,而牛肉既味道都係一般,牛味都唔算濃,而粉面區都係有菜配粉麵,由於留返個肚食其他既關係,菜同麵今次就無食到啦~而中菜都仲有燒味食,有燒鴨,雞同燒肉,不過成日去拎野食果時都唔多覺有廚師企係後面斬燒味😅可能比較少人拎,同埋佢就唔係斬好擺係碟上,可能見係咁啲人拎既意慾都無咁大😅😅至於日式食物區有炸天婦羅食,都有蝦,魚

至於日式食物區有炸天婦羅食,都有蝦,魚柳、蕃薯同南瓜,旁邊都見到廚師即炸,而食落脆漿唔會太厚,味道都唔錯,係可以拎既食物之一👍🏻

「重點回本位」係熟食區既重點就係焗龍蝦,佢個位置係比較隱蔽,係有個廚師拎比你,並唔係擺係個盤到比你拎,所以都要每轉等一等先有得拎,而龍蝦size算正常,配合埋蒜茸一齊食十分鮮甜,而龍蝦肉唔會太霉,算係回本位之一👍🏻👍🏻

而每人都會有一份鮑魚同冬菇送既,由侍應遞上黎的,至於鮑魚size合理,不過遞上黎果時略嫌有啲凍,味道都正常

最後甜品區既甜品都多款式,尤其芝士蛋糕同檸檬蛋白撻幾好食,而雪糕就係movenpick既,味道幾多,有比較少見既青檸味同芒果味,不過就唔係自己拎,係由職員舀比你

總結以自助餐嚟講食物款式都夠,但位置實在十分偏僻,而價錢亦要約$500一位,所以以呢個價錢嚟講亦不一定要選擇呢間啦~
2021-04-19
2021-04-15 2385 瀏覽
中大伏!!睇Youtube介紹見不錯決定一試自助晚餐,點知中!大!伏! 想食乜就無乜剛開業的招牌菜都無晒即煮招牌擔擔麵?無! 變左普通煮麵即燒牛肉串燒?無! 變左燒鰻魚,普通無特別即整格仔餅雞蛋仔?無!變左pancake其餘的甜品數量少之餘,簡直好似街邊蛋糕店咁!我落美心是但買件西餅重好食過佢😓 唯一可取就是龍蝦還在,味道過好,即是fill得快,但個兜細,每次fill得唔多,頭段好快比人搶晒。總結就係,就算8折左5百幾,都唔抵食!寧願加多少少去君悅茶園食好過
中大伏!!
剛開業的招牌菜都無晒
即煮招牌擔擔麵?無! 變左普通煮麵
即燒牛肉串燒?無! 變左燒鰻魚,普通無特別
即整格仔餅雞蛋仔?無!變左pancake
2021-03-31 2855 瀏覽
如果由地鐵站行去呢間酒店,你都要預20至30分鐘,九曲13彎外觀就唔錯始終開業幾個月,樣樣都好新點心唔好食天婦羅個槳調校得唔好,天婦羅唔夠趣口叉燒好韌,燒肉燒鴨好一般生蠔、長腳蟹、龍蝦可以的,但刺身吞拿魚麻麻哋燒牛肉唔錯意大利飯可以因為冇乜特別野好食,所以喺麵檔叫咗碗麵,可以的反而呢個班cake加雪糕好好味總括來講,我覺得服務方面唔係所講嘅咁好,越高級越冇禮貌反而侍應好有禮貌,值得讚賞要我咁遠黎到試呢間野,有啲失望⋯⋯
外觀就唔錯
始終開業幾個月,樣樣都好新
點心唔好食
天婦羅個槳調校得唔好,天婦羅唔夠趣口
叉燒好韌,燒肉燒鴨好一般
生蠔、長腳蟹、龍蝦可以的,但刺身吞拿魚麻麻哋
燒牛肉唔錯
意大利飯可以
因為冇乜特別野好食,所以喺麵檔叫咗碗麵,可以的
反而呢個班cake加雪糕好好味
總括來講,我覺得服務方面唔係所講嘅咁好,越高級越冇禮貌
反而侍應好有禮貌,值得讚賞

要我咁遠黎到試呢間野,有啲失望⋯⋯
2021-03-30
閒日食自助午餐,比Openrice的google map點錯路線,經海皮步行話15分鐘,點知封左路,最好經東薈城商場行到尾再經天穚,快近舒服。餐廳環境和服務都很滿意,閒日入座率約5成,吾使爭野食,食物補充都快。午市自助餐八折後$280,吾算性價比高,當食環境服務吧!蟹腳吾咸尚叫新親但細隻。凍虾正常。白蜆吾掂,有沙又淡味。以為煙三文魚冇乜好食,但竟有驚喜喎!西冷扒好嫰和好味,值得推介是汁料。天婦羅炸物都OK。燒味有燒腩仔可以一試,但叉雞就太鞋了。甜品以櫻花做主題,有驚喜,尤其梅酒櫻花dudu(名稱吾記得)樣靚味特別。其他食物不過不失啦!
午市自助餐八折後$280,吾算性價比高,當食環境服務吧!
2021-03-23 2543 瀏覽
之前研究過食評,心大心細,最後因為最近的好評,所以給予機會,在此慶祝特別日子。周日不算多人,要求窗座,可惜未能安排,原因係窗座都是四人座。入座後循視了一下,真心食物選擇不多,較高檔的是生壕及龍蝦海鮮等類,可惜質素一般,欠鮮甜,蠔亦十分瘦弱。$500多元的自助餐,冇燉湯亦冇中式甜品,飲品只包一杯。基本上所有熱葷都唔夠熱,特別係中湯,粉麵湯底都只不過係暖,這種微温影響食慾。至於甜品就因為唔夠凍而有D溶。中式燒味唔係好得,叉燒就如茶餐廳叉燒湯意D叉燒一樣,一D都唔鬆化,比較好嘅係燒鴨!真心十分不值的一餐!
2021-03-22
紀念日
用餐優惠
優惠券
2021-03-17 2965 瀏覽
近日東涌開咗間新酒店,世茂喜來登酒店,去試下個Dinner Buffet。由於唔近港鐵站,所以都係選擇揸車去,會放便好多,又有2小時免費泊車。當晚做緊日本風情,甜品就有大量櫻花🌸款式。冷盤:有即開生蠔,係法國蠔,任拎,又唔洗排隊,想拎多幾隻都得🤩只係比較細隻。另外,都有龍蝦、翡翠螺、蜆、青口同蝦。個人推介龍蝦,都多甜。熱食唔算太多,只屬一般。甜品真係幾好,都有酒店級水準!職員服務好貼心,會問下今晚野食既水準會係點。同唔會有bad feeling ~
當晚做緊日本風情,甜品就有大量櫻花🌸款式。
熱食唔算太多,只屬一般。
甜品真係幾好,都有酒店級水準!
2021-03-17 2108 瀏覽
慶祝週年紀念試新開業東涌Sharton Dinner buffet~先講服務質素:去到登記入座後即有1位🤔我估係經理帶我地行1個圈介紹食物擺放位置及介紹每款食物。 我出去攞野食又有員工主動幫我攞返埋位。簡中又有其他員工問下我地食物質素如何。超貼心服務👍大讚!環境方面:餐廳地方唔算大,所以唔會坐太多枱客,枱與枱之間唔會太逼夾 同埋有一定嘅距離, 環境非常舒服👍食物質素:簡單講精不貴多,雖然款式不算太多,但係全部食材都好新鮮 好好味,即開生蠔 長腳蟹 青口 蜆 非常生鮮, 甜品都有好多款,由於是晚唔算多客人,眼見只有10枱客之內,所以攞即開生蠔唔洗排隊,唔會有一窩蜂出去攞食物嘅情況出現👍除咗自助餐收費,我哋另加$188紅白酒 香檳任飲, 餐廳員工先為我哋介紹是晚會飲邊幾款紅白酒,全晚都好主動為我地refill👍最後酒店仲送上慶祝蛋糕1件😁整體價錢 環境 食物都係非常之好,而家仲做緊折扣,真係值得一試,一定會再來啊!
先講服務質素:

環境方面:

食物質素:
最後酒店仲送上慶祝蛋糕1件😁

2021-02-25
紀念日
2021-03-12 2882 瀏覽
東涌世茂喜來登酒店只是開左幾個月,在2020年12月1號正式投入服務。酒店位於東涌市中心,不過距離東涌地鐵站比較遠左少少,步行應該要十五分鐘左右。當日Book左呢度自助晚餐,同表姐慶祝生日🎂。餐廳位於1樓,餐廳名為"嶼坊"。食物種類都算多,有日式丶中式丶西式丶印度菜⋯⋯ 應有盡有。凍海鮮方面有龍蝦丶蟹腳丶即開生蠔丶蝦丶螺丶藍青口。日式方面有肥美嘅三文魚刺身丶壽司卷丶蝦天婦羅丶番薯天婦羅丶南瓜天婦羅丶炸魚丶鰻魚等等。中式方面有點心,蝦餃丶牛肉燒賣丶小籠包丶叉燒包。仲有咕嚕魚柳丶鮮蝦炒西蘭花丶春卷丶鮑汁炒麵丶菠蘿雞粒炒飯等等。有印度咖哩。有巴馬臣芝士意大利飯丶粟米湯。甜品方面有即叫即整嘅pancake,可以自己加配料。仲有六款Mövenpick雪糕。基本上全部野都好味,天婦羅炸漿唔會太厚。唯一覺得蝦餃就麻麻地,蝦餃皮太厚,有待改善。環境舒適,坐位闊落。服務態度方面非常好,主動收碟丶添水。想讚揚一下帶位姐姐 Yan丶經理 Leslie丶Waitress Sadiksha,非常有禮貌丶親切丶細心。今晚覺得非常感意,個個都食得好滿足。
當日Book左呢度自助晚餐,同表姐慶祝生日🎂。餐廳位於1樓,餐廳名為"嶼坊"。食物種類都算多,有日式丶中式丶西式丶印度菜⋯⋯ 應有盡有。凍海鮮方面有龍蝦丶蟹腳丶即開生蠔丶蝦丶螺丶藍青口。日式方面有肥美嘅三文魚刺身壽司卷丶蝦天婦羅丶番薯天婦羅丶南瓜天婦羅丶炸魚丶鰻魚等等。中式方面有點心,蝦餃丶牛肉燒賣丶小籠包丶叉燒包。仲有咕嚕魚柳丶鮮蝦炒西蘭花丶春卷丶鮑汁炒麵丶菠蘿雞粒炒飯等等。有印度咖哩。有巴馬臣芝士意大利飯丶粟米湯。甜品方面有即叫即整嘅pancake,可以自己加配料。仲有六款Mövenpick雪糕。基本上全部野都好味,天婦羅炸漿唔會太厚。唯一覺得蝦餃就麻麻地,蝦餃皮太厚,有待改善。環境舒適,坐位闊落。服務態度方面非常好,主動收碟丶添水。想讚揚一下帶位姐姐 Yan丶經理 Leslie丶Waitress Sadiksha,非常有禮貌丶親切丶細心。今晚覺得非常感意,個個都食得好滿足。
凍海鮮區
沙律區
天婦羅
甜品
2021-03-06
2021-03-11 1852 瀏覽
今日來到Sheraton Tung Chung食dinner buffet,距地地鐵站都一段路程,如果由地鐵站行來大約20分鐘,所以都係座的士去,大約22蚊,今晚入座率一半左右,地方環境舒適,食物有刺身,三文魚、吞拿魚、劍魚等(壽司選擇少),但有龍蝦和即開法國生蠔,還每人送一粒熟帶子😋😋😋,其他熱盤有點心,不過無蝦餃,有麵檔,好香😋😋,有鰻魚,呢啲要食多幾件,你知超市買條要幾貴啦😂😂😂,movenpick ice cream 有6種口味,但無一種啱我,所以無食,但有tiramisu,oreo 🍰 ,白金會員有七折算抵食👍🏻👍🏻
2021-03-07
2021-02-22 2988 瀏覽
晚市堂食開番,有人即刻話要去食buffet 好多地方dinner buffet 都滿晒😮見Marriott 新開又有折就去試下 凍盤有生蠔龍蝦長腳蟹 開生蠔既司傅完全唔熟手, 前前後後咁都開唔到 好明顯係岩岩開番啲人都唔熟手2隻蠔開左幾分鐘🙈好彩既就係冇咩人排隊所以唔駛等好耐魚生都係得3-4 款,得2款壽司芝士盤3-4 款芝士,連我想食既軟芝士都冇 熱食得正常野,有肉有印度野 有飯但係小朋友食得既野好小選擇呢個價錢,我都係去番其他酒店食喇
晚市堂食開番,有人即刻話要去食buffet
好多地方dinner buffet 都滿晒😮
見Marriott 新開又有折就去試下
凍盤有生蠔龍蝦長腳蟹

開生蠔既司傅完全唔熟手, 前前後後咁都開唔到
好明顯係岩岩開番啲人都唔熟手
2隻蠔開左幾分鐘🙈
好彩既就係冇咩人排隊所以唔駛等好耐
魚生都係得3-4 款,得2款壽司

芝士盤3-4 款芝士,連我想食既軟芝士都冇
熱食得正常野,有肉有印度野 有飯
但係小朋友食得既野好小選擇

呢個價錢,我都係去番其他酒店食喇
2021-01-25 4224 瀏覽
職員好有禮貌,坐位唔駛點等就入坐。但係今日座窗口位,以為無敵海景,點知變咗地盤景。食物最好係燒牛肉,啱晒食肉獸。雪糕自家製,但sorbet 佔4款,點咗青檸同熱情果,一試......嘩,好似外母讚我個仔.......好「酸」!
2021-01-23 3272 瀏覽
中午自助餐,食物種類一般,味道尚可,價錢偏高,無蠔,無長腳蟹。除了清水,飲品只得餐後1柸咖啡或茶,服務尚可,但無任何接駁車,只得由東涌港鐵步行或的士,十分不便。以價錢偏高,地點不便,食物唔特出,市區好多其它酒店選擇。 😱😱😱😱😱😱