2021-09-10 92 瀏覽
去長洲除左要食芒果糯米糍之外,一定要來呢間cafe!個人認為佢地既甜品比鹹點出色。大家快啲睇吓食左啲咩:🍴甜品拼盤🍰🍨🍮 $118拼盤包括四款甜品,CP值超高😆是日蛋糕:焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰➡️焙茶味超級濃郁,不過佢既texture就唔係好似平時嘅Basque Burnt咁軟,似NY Cheesecake😅食幾啖就飽Tiramisu☕️➡️份量超多😂不過rum同咖啡味唔重,但啲cream夠滑焦糖吉士布丁🍮➡️質感好滑,有雞蛋香,不過略甜😶豆腐雪糕🍦➡️超級推薦大家叫呢個味!唔會太甜之餘又有淡淡嘅豆腐味🍴自家製烈日窩夫🧇 $45我地就叫左原味窩夫配焦糖醬,雪糕係Oreo味😀味道正正常常啦!值得一讚嘅係佢既配料有香蕉🍌,可以中和一下窩夫既膩,配埋一齊食岩岩好整體來講,呢間係CP值幾高既cafe😆,環境都幾舒服😌,不過因為座位唔多,所以要預時間排隊🤭佢地有室內、室外座位,如果唔介意熱既你地可以選擇坐室外🤣等候時間都會快啲!大家快啲抓住暑假嘅尾巴去長洲玩返日放鬆下☺️📍島中坊研樹下店長洲中學路16號地下

🍴甜品拼盤🍰🍨🍮 $118
拼盤包括四款甜品,CP值超高😆
是日蛋糕:焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰

Tiramisu☕️
➡️份量超多😂不過rum同咖啡味唔重,但啲cream夠滑

焦糖吉士布丁🍮
➡️質感好滑,有雞蛋香,不過略甜😶

豆腐雪糕🍦
➡️超級推薦大家叫呢個味!唔會太甜之餘又有淡淡嘅豆腐味

🍴自家製烈日窩夫🧇 $45

📍島中坊研樹下店
長洲中學路16號地下

2021-09-07 117 瀏覽
同朋友去咗長洲,一來到就揀咗呢間餐廳,好似返咗去日本咁😂😂叫咗佢哋嘅精選甜品拼盤,我哋兩個人share都有點飽😂,我哋就揀咗Tiramisu,伯爵茶焦糖燉蛋,仲揀咗個士多啤梨味🍓雪糕,焦糖脆脆豆腐卷😝另外仲叫咗兩杯嘢飲-糖漬草莓梳打同焙茶latte 成個甜品拼盤都好吸引,而且全部都係小編鍾意食嘅甜品,正!😋另外兩杯嘢飲都不錯,草莓梳打都唔會太低,焙茶latte佢送到黎嗰陣,都好大陣焙茶味,好濃郁😍
同朋友去咗長洲,一來到就揀咗呢間餐廳,好似返咗去日本咁😂😂

另外仲叫咗兩杯嘢飲-糖漬草莓梳打同焙茶latte

❇️All day Breakfast 🌀整體味道中規中矩,值得一讚牛角包,鬆脆香口,配蘸上果醬煉奶,味道絕配,一流!❇️甜品拼盤(勁期待😂,可以一次滿足幾個願望)🌀Tiramisu-咖啡味香,有一層口口的可可粉,味道不錯。🌀伯爵茶焦糖燉蛋-放進口便感受到有一股茶香,整個口也瀰漫着伯爵茶的味道,燉蛋面還有一層厚厚的焦糖,好特別呀!🌀豆腐芝士蛋糕(店員推介清新之選)-豆腐和芝士的味道的確幾夾,清清地,不會膩👍🌀海鹽味雪糕-味道鹹鹹甜甜的,亦有數片杏仁片,充滿夏日氣息,而且能夠中和以上甜品的甜味,個人好喜歡💕❇️Matcha Latte 🌀有香濃的抹茶味👍
❇️All day Breakfast

❇️甜品拼盤(勁期待😂,可以一次滿足幾個願望)

❇️Matcha Latte
🌀有香濃的抹茶味👍
2021-08-26 366 瀏覽
首先介紹既係✨島中坊研✨長洲熱門打卡餐廳 平日三點幾去食都要等大約一個鐘🕞建議一去到長洲拎完飛 去附近行下影下相先📷✨野食方面叫左甜品拼盤、奄列套餐同埋自家製比利時列日窩夫😋😋✨甜品拼盤 Dessert Platter ($118)❕Tiramisu: 比較重酒味 質地滑 ❕焦糖吉士布甸: 布丁吾會好甜 香口又滑🍮❕玄米茶雪糕: 茶味不太突出 淡淡的❕焙茶芝士蛋糕: 本身好期待呢個蛋糕 食落冇咩茶味 太重芝士味 有少少失望🥲✨奄列套餐 Omelet set ($46)❕多士整得好脆 好香口 奄列就簡左火腿同蘑菇餡 味道就一般般 平時茶餐廳可以食到既味✨自家製比利時列日窩夫 Homemade Liege Waffle ($45)❕Mix左原味同朱古力味 原味比較香口 朱古力有少少燒燶咗嘅味道 而且Waffle有少少淋🙁整體嚟講餐廳環境乾淨舒服 野食方面我最鍾意吉士布甸同埋tiramisu💛下次會再去多一次 希望會有不一樣的體驗~
首先介紹既係✨島中坊研✨
長洲熱門打卡餐廳 平日三點幾去食都要等大約一個鐘🕞
建議一去到長洲拎完飛 去附近行下影下相先📷✨

野食方面叫左甜品拼盤、奄列套餐同埋自家製比利時列日窩夫😋😋

甜品拼盤 Dessert Platter ($118)

❕Tiramisu: 比較重酒味 質地滑
❕焦糖吉士布甸: 布丁吾會好甜 香口又滑🍮
❕玄米茶雪糕: 茶味不太突出 淡淡的

✨奄列套餐 Omelet set ($46)

奄列套餐
自家製比利時列日窩夫
下午茶
甜品拼盤
牛角包套餐Price:$56📌等左咁耐唔嗌返夠皮點得🥵餡料方面揀左蘑菇、吞拿魚、另外加左$12要煙三文魚🤩配料逼爆個牛角包,用手食既話實好爽塞滿哂成個嘴🤤牛角包好鬆軟,蘑菇同吞拿魚多到滿瀉出黎🥳軟綿綿既吞拿魚當中包裹住一粒粒既蘑菇片,食到底仲有煙薰味既三文魚,夾埋一齊食相當有口感😋飛碟套餐Price:$38📌配料有成8款咁多,可以揀2款。今次揀咗芝士蘑菇同吞拿魚😉飛碟嘅外皮焗得好脆,好香麵包味☺️加埋啲配料食好外脆內軟👍🏻芝士磨菇同吞拿魚好綿滑,吞拿魚味比較突出,唔係好食到芝士蘑菇味🤨蜜桃梳打(跟餐)Price:$18📌天氣咁熱,飲返杯梳打真係好正😍梳打最底下有一塊蜜桃🍑似係用蜜桃去做甜味,飲落唔會死甜,感覺好健康😂個杯裝唔哂啲梳打水,仲會額外另上,都幾均真🤣熱情果紅茶(跟餐)Price:$3📌等左咁耐一飲真係透心涼🤣熱情果既甜味同紅茶既澀味都啱啱好😚唔會好似飲糖水咁😂不過融冰之後茶澀味會出眾d,所以把握時間啦😉
牛角包套餐
Price:$56

飛碟套餐
Price:$38

蜜桃梳打(跟餐)
Price:$18

熱情果紅茶(跟餐)
Price:$3

2021-08-17 274 瀏覽
島中坊研Island Workbench 長洲除咗芒果糯米糍,長洲大魚旦之外都仲有好多嘢食㗎,今次我哋入左長洲食野,去咗呢間Cafe,店舖分開室外同室內,咁熱嘅天氣,我哋當然係坐室內啦😂奄列套餐轉牛角包~$46可以配兩款配料,我揀咗蘑菇同火腿,牛角包比較硬小小薄荷朱古力Ice ~$38薄荷朱古力好飲,不太甜,有驚喜😍島中坊研Island Workbench 🏠:長洲中學路16號地下☎️:57224252
島中坊研Island Workbench

奄列套餐轉牛角包~$46
可以配兩款配料,我揀咗蘑菇同火腿,牛角包比較硬小小

薄荷朱古力Ice ~$38
薄荷朱古力好飲,不太甜,有驚喜😍

島中坊研Island Workbench
🏠:長洲中學路16號地下
☎️:57224252

• 奄列套餐
2021-08-05 255 瀏覽
英式早餐的歷史超源至13世紀初的蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿,及後於英國🇬🇧各地日漸普及。當時的英國貴族視早餐為一天中最為重要的一餐,同時用以展示英國人的好客之道:在不同社交場合,例如宴客時抑或打獵前,人們都會享用一頓豐富的早餐。所以當時就出現一句諺語:"Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.",亦說明早餐在英國人心中的重要性。時至今日,傳統早餐已經在全國以至平民之間廣為流行;從家庭的廚房,到周圍的大街小巷,英式早餐均隨處可見,經典的英式早餐🍳和英式下午茶☕️並列,逐漸成為了英國的文化標誌。今次到訪的餐廳位於長洲,它分有室內及室外區域:外圍栽種了不少植物🪴,既阻隔陽光照射之餘🌞,也令食客感到賞心悅目;餐廳的室內設計例如櫃枱、椅子等均以木系為主🪵,使自然風格更為突出。餐廳主要提供all day breakfast、包點、便當和甜品,特別是其比利時列日窩夫🧇、甜品拼盆等,吸引不少愛甜品的人慕名而來。可惜當日只有我一人,怕吃不完,只好下次再order了🙍🏻‍♂️。——————————————————

————————————————————————
All day breakfast 🍳🥓($92):內含牛角包、香草豬肉腸、煙三文魚、香滑炒蛋、牛油粟米、煙肉和沙律,附有醋和煉奶。
All  day  breakfast

早餐的炒蛋有點鞋、不夠香滑;牛角飽香口,不用加煉奶調味亦感受到其鬆軟口感;豬肉腸和煙肉等油份適中,不會很乾身;沙律味道正常,加上醋調味很開胃。

熱情果綠茶(+$10):熱情果綠茶加檸檬🍋,有淡淡的熱情果香、微酸。

————————————————————————

用餐當日,氣溫為攝氏30多度,卻只餘下少量室外座位,故只好硬著頭皮坐下。幸好餐廳有數把大風扇供應,使顧客不至於汗流浹背,非常貼心。可惜,用餐時不斷有烏蠅🪰在周圍飛來飛去,非常煩人,為這次旅程蒙上污點🤦🏼‍♂️。

此外,餐廳亦有售賣自家製作的品牌,例如布袋、牛皮袋等物品👜,吸引不少客人前往參觀及選購,同時也令這小島的人氣更為提升🏞。

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
2021-07-12
All  day  breakfast
  • All Day Breakfast
2021-07-30 226 瀏覽
長洲除咗大魚蛋之外,原來cafe都唔錯啵!長洲行到攰想坐下,就發現有間cafe即刻入去叫啲嘢食坐下先~食咗個煙肉粟米奄列餐 ($46),配料自己揀兩款,好香好好味,仲有兩片煉奶多士仔,所以食完都有少少飽xd 個餐配埋有杯蜜桃紅茶,唔甜,仲意外地原來係有片厚厚的蜜桃 (好鍾意!!!)!整體CP值唔錯呀!我同朋友為咗可以快啲食,所以坐咗喺無冷氣嘅位置,不過風扇都好夠風力,所以都唔會話食到汗流浹背🤣🤣不過如果想坐室內有冷氣座位就可能要排隊等耐啲啦,位置不多!

煙肉粟米奄列餐
煙肉粟米奄列餐
2021-07-25 241 瀏覽
平日放假同朋友去長洲玩,諗住揾個地方坐低傾下偈,所以去咗島中坊研食晏。我再上一次黎長洲都想試呢間cafe,但可惜揾唔到,所以成日都以為人哋冇開門,今次好開心終於可以試到。島中坊研主要係食麵包類、奄列、沙律同甜品,每一個套餐都可以比客人自由配搭食材。飲品方面,鮮奶可以加錢轉豆奶。奄列套餐 (多士轉牛角包) ($46+$8)配料我揀咗芝士同粟米。牛角包好鬆脆,食落好香牛油味,同埋少少黑椒味,超好食。鮮奶抹茶 (跟餐 +$22)

奄列套餐 (多士轉牛角包) ($46+$8)

鮮奶抹茶 (跟餐 +$22)

奄列套餐 (轉牛角包)

2021-07-05
奄列套餐 (轉牛角包)
2021-07-20 372 瀏覽
對上一次來長洲應該是幾年前自從被攻陷後,已冇再去過原來長洲開了很多新餐廳其中一間人氣大熱就是 島中坊研假期去到等待時間約20分鐘餐廳室外的位置比室內的多🔺奄列套餐配牛角包 $46 + $8另加出前一丁 +$12,共$66奄列包括自選2款材料,有8款食材選擇芝士、粟米、鹹牛肉、火腿、煙肉、蘑菇、蕃茄、煙三文魚(+$5)我們選擇了鹹牛肉和粟米,奄列裡面有滑蛋的感覺,同時非常足料,值得推介👍🏻牛角包🥐鬆軟,熱辣辣牛油香味十足👍🏻出前一丁則是一貫水準牛角包有一個小插曲🥲來到的時候是一個烘燶了的牛角包因看到與朋友的有對比,猶豫了一會,就跟店員說想換過一個店員立即說會重新做一個給我們,態度非常好👍🏻 但希望下次廚房知道烘燶了,就不要端出給客人了🥲🔺滑蛋蒲燒鰻魚便當 $78鰻魚份量約有半條左右,這個價錢與份量非常合理。鰻魚肉質地比較硬身,不是一夾會散開的那款,看個人喜好而喜歡☺️ 鰻魚醬汁剛剛足夠送白飯。白飯是珍珠米,粒粒分明,比較硬,但一定比煮到軟爛的好😄🔺焦糖吉士布丁 $32布丁擺盤很吸睛,碟底的焦糖醬非常足夠,布丁滑身,焦糖味十足,飯後輕甜品之選💕🔺蜜桃綠茶/熱情果紅茶 (餐飲配凍飲+$2)我們
對上一次來長洲應該是幾年前
自從被攻陷後,已冇再去過
原來長洲開了很多新餐廳

其中一間人氣大熱就是 島中坊研
假期去到等待時間約20分鐘
餐廳室外的位置比室內的多
奄列套餐配牛角包加出前一丁

🔺奄列套餐配牛角包 $46 + $8
另加出前一丁 +$12,共$66

奄列包括自選2款材料,有8款食材選擇
芝士、粟米、鹹牛肉、火腿、煙肉、
蘑菇、蕃茄、煙三文魚(+$5)

牛角包🥐鬆軟,熱辣辣牛油香味十足👍🏻
出前一丁則是一貫水準

牛角包有一個小插曲🥲
來到的時候是一個烘燶了的牛角包
因看到與朋友的有對比,猶豫了一會,
就跟店員說想換過一個
店員立即說會重新做一個給我們,態度非常好👍🏻
但希望下次廚房知道烘燶了,就不要端出給客人了🥲
滑蛋蒲燒鰻魚便當

🔺滑蛋蒲燒鰻魚便當 $78
鰻魚份量約有半條左右,這個價錢與份量非常合理。
鰻魚肉質地比較硬身,不是一夾會散開的那款,
看個人喜好而喜歡☺️ 鰻魚醬汁剛剛足夠送白飯。
白飯是珍珠米,粒粒分明,比較硬,
但一定比煮到軟爛的好😄
焦糖吉士布丁

🔺焦糖吉士布丁 $32
布丁擺盤很吸睛,碟底的焦糖醬非常足夠,
布丁滑身,焦糖味十足,飯後輕甜品之選💕

🔺蜜桃綠茶/熱情果紅茶 (餐飲配凍飲+$2)
我們會推介蜜桃綠茶,蜜桃香氣十足。
相反熱情果紅茶熱情果味很淡。
ALL DAY BREAKFAST

🔺ALL DAY BREAKFAST $88
朋友吃的,望着就是豐富‼️
2021-03-28
奄列套餐配牛角包加出前一丁
滑蛋蒲燒鰻魚便當
焦糖吉士布丁
ALL DAY BREAKFAST
2021-07-18 91 瀏覽
如果你鍾意行市集,有留意開自家製品牌,一定對島中坊研唔陌生,因為佢地出品嘅袋一直好受歡迎。之前一知道佢地開cafe,一直想去好耐,今次終於有機會🤩島中坊研係長洲人氣cafe之一,當然排隊嘅人唔少,當日去到都等左一段時間,不過試到佢地自家製嘅甜品都值得嘅🤣自家製比利時列日窩夫 $42🧇原味窩夫🍯焦糖醬🍌香蕉+忌廉+🍨玄米茶雪糕佢地嘅窩夫係熱門食品之一,顧客可以自己選擇窩夫嘅味道、窩夫醬同雪糕口味,而佢地雪糕口味選擇較多,我當然選擇出面比較少機會食到嘅玄米茶味☺️ 窩夫落單先製作,所以送到嘅時候仲係熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雪糕,超正😋🍋糖漬檸檬梳打 $36島中坊研除左主打輕食之外,佢地嘅糖漬飲品都受歡迎,一場黎到緊係要試一試,出面飲到嘅檸檬梳打一向都好酸,但佢地嘅檸檬梳打味道岩岩好,唔會過酸,或太甜,仲可以解膩😆

自家製比利時列日窩夫 $42
🧇原味窩夫
🍯焦糖醬
🍌香蕉+忌廉+🍨玄米茶雪糕

🍋糖漬檸檬梳打 $36

2021-03-28
  • 自家製比利時列日窩夫
   已經數年沒有踏足長洲🏝,難得有空平日和兩位舊同學ℎ𝑒𝑎遊長洲,當然要到近年網上話題度很高的𝑐𝑎𝑓𝑒☕️𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙 一𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙☺️  它位置不大,室內及室外均有座位🪑,唯室內只有三、四檯(室外有六檯),若然要繁忙時間想等室內的座位,就有機會要等到地老天荒🤣🤣(例如運氣不佳的我🙈  但小店氣氛不錯,店員皆年輕有活力,食物也有水準,有等待的價值😌大家到長洲郊遊時不妨到訪這家𝑐𝑎𝑓𝑒吃個午餐🥗再繼續行程。.◇甜品拼盤◇$118𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢+焦糖吉士布丁+草莓雪糕🍧+ 焙茶豆腐蛋卷。覺得🍵焙茶豆腐芝士蛋卷最好吃😋它厚切而且超大一卷😶😶口感和味道都無可挑剔✅裏面的焙茶味𝑚𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒和豆腐芝士凍是完美的配搭💯🍮布丁香濃細滑,蛋香突出,味道偏甜。𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢就比較普通,質感乾了些🧐咖啡味和酒味也不太明顯,希望可以改良一下🙈但份量就真的很慷慨😌超大杯~✨.◇𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡◇$92賣相很吸引☺️看到繽紛的色彩就很開胃🥗食物種類很豐富~性價比可以說是不錯👌🏻雖然沒有拍到🙈但其實還有兩片厚厚的煙三文魚🐟牛角包🥐口感特別,比起一般的更加脆❣️中間切開有經烘過,有點像餅乾的口感😆配上草

甜品拼盤◇$118
覺得🍵焙茶豆腐芝士蛋卷最好吃😋
它厚切而且超大一卷😶😶口感和味道都無可挑剔✅
裏面的焙茶味𝑚𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒和豆腐芝士凍是完美的配搭💯
🍮布丁香濃細滑,蛋香突出,味道偏甜。
𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢就比較普通,質感乾了些🧐
咖啡味和酒味也不太明顯,希望可以改良一下🙈
但份量就真的很慷慨😌超大杯~✨

◇𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡◇$92
賣相很吸引☺️看到繽紛的色彩就很開胃🥗
食物種類很豐富~性價比可以說是不錯👌🏻
雖然沒有拍到🙈但其實還有兩片厚厚的煙三文魚🐟
牛角包🥐口感特別,比起一般的更加脆❣️
中間切開有經烘過,有點像餅乾的口感😆
配上草莓果醬煉奶可以當甜點吃😚很讚~

◇奄列套餐◇$46
選了芝士🧀+鹹牛肉。
因為選了鹹牛肉所以有點茶記的感覺😆
正正是預期中的味道,簡單又美味~
奄列套餐(鹹牛肉+芝士)
奄列套餐(鹹牛肉+芝士)

◇檸檬柚子梳打◇$18(跟餐)
這杯味道較濃,比較甜,很不錯。
杯子裝不完的梳打水也會一併給你,感覺很均真😆
檸檬柚子梳打

◇熱情果梳打◇$18(跟餐)
🍹兩杯都有一片檸檬🍋,酸酸甜甜的挺開胃。
但這杯味道淡了些。
熱情果梳打
熱情果梳打

不要以為平日人流不多😉建議還是早點到,避開人潮就可以不用等那麼久~
  如果一人或是三人到訪的話很有可能要搭檯,但小店經營需要大家多多體諒和支持。順帶一提它是黃店💛哦~

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍

⭐ 推薦程度: 8/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 8.5/10
⇨性價比: 8/10
檸檬柚子梳打
去到長洲想去靚靚cafe打卡 就一定要去島中坊研!😻窩夫真係好好食 唔會死甜 真係做到外脆內軟既口感👍而且配埋既cream一d都唔hea 濃奶的未又唔會好甜 $45有呢個質素真係超級抵呀!奄列好足料 啖啖都食到好滿既料 芝士完全唔慳錢咁落 蛋都係煮得啱啱好 有半熟既口感 食埋成個餐真係好夠飽!$46有埋野飲 真係唔錯👍推薦:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟/10
去到長洲想去靚靚cafe打卡 就一定要去島中坊研!😻

推薦:🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟/10
  • 自家製比利時列日窩夫
今年疫情緣故所以無得去旅行 所以早幾日就同friends入長洲頂住先🤣 除咗回憶一下青春嘅時光之外(啡熊小編真係老了 通一通頂要幾日先回到氣🥲)最重要就當然係食好西啦 所以last day嘅lunch大家揾咗間黃到爆炸嘅cafe🤤 其實啡熊小編之前嚟長洲已經同啡熊爸爸食過呢間嘅tea 但今次依然保持水準!Cafe嘅裝修超級文青 主要行純白同木系風🤍有少少手作仔賣 同埋都幾高質 值得支持👍🏻 平時呢間又係大排長龍 但可能因為落超級大雨同埋係平日嘅early lunch time 又一次唔洗排隊就食到了😆 另外值得一讚嘅係staff都算有禮貌有效率👌🏻 -🌟-奄列套餐 $51$46 包一個兩個餡嘅奄列 煉奶多士 同埋一杯嘢飲😛 但啡熊小編想食芝士同埋煙三文魚 所以加咗$5🤣 奄列嘅蛋煮得啱啱好 超級滑🍳 個餡啲芝士有邪惡拉絲嘅效果🧀 煙三文魚都幾香 但略嫌有啲鹹🥺 但套餐之花就一定係個多士 個多士都烘得好脆 牛油味好香 又有超級多煉奶😭 雖然卡路里超曬標 但真係超級好食🤌🏻 嘢飲啡熊小編就揀咗熱檸檬柚子蜜 柚子蜜都俾得好大方 整體而言係抵讚嘅👍🏻甜品拼盤 $118我哋4個女仔share咗1

-🌟-
奄列套餐 $51

甜品拼盤 $118
我哋4個女仔share咗1個拼盤 揀咗啡熊小編最愛嘅tiramisu 伯爵茶焦糖燉蛋 玄米茶味雪糕同埋焙茶味嘅basque burnt cheesecake 變咗個茶味套餐🤫 本身以為個份量會唔大 畢竟係呢個價錢有四隻甜品食 結果4個share已經夠曬😆 超級抵食同埋係真係高質😍

Tiramisu嘅唔算好甜 好香咖啡味 表面嗰層可可粉都好厚👍🏻 唯一要挑剔嘅係啲ladyfinger浸唔夠espresso 所以個texture有啲乾🥲 伯爵茶焦糖燉蛋唔算好creamy🙁 個質感同平日啲蒸水蛋有少少似 但伯爵茶味好濃 表面層焦糖都好厚🤩 玄米茶味雪糕上面有薄薄地嘅杏仁片同埋糖漿 脆得嚟又有好軟滑嘅口感 配埋超濃嘅玄米茶味真係好夾🤪 最後焙茶味嘅cheesecake一樣茶味好濃 中間仲有少少軟心嘅效果 入口即溶🍵

-🌟-
呢間良心小店真係每次嚟都有驚喜 值得推介!

建議指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5
2021-07-12 92 瀏覽
在港遊玩,與朋友長洲一日遊😆,當去咗旅行!食完午飯,行吓行吓又想食😂!🎈即刻上網Search吓有咩好食,結果搵到呢間人氣小店,見個個Post都話必去,佢仲要分樹下店及海灘店🤩🤩,就一於去🐴!跟住Google Map係咁搵,最後當然搵到喇😆!興奮!佢分咗室外同室內,室外可以Chill 啲、室內就文青啲🤓,入面仲有長洲聯營小店手作。去到都係要等位,等咗一陣就有位喇😙😙!🎾自家製烈日窩夫自家窩夫很有驚喜🤩,即點即製🤙🏻,配上香蕉🍌、雪糕🍦、鮮忌廉🥛、焦糖醬🍯及少量杏仁片🍪,豐富好味。窩夫分原味、朱古力兩種,店家很貼心,讓客人自選,選擇困難的朋友可以一次過試曬兩款口味😆。窩夫外脆內軟,原味牛油香、朱古力亦突出,兩款皆甜度適中😋。🎾鹹牛肉+芝士奄列奄列可以有唔同餡料配搭☺️!嚟到嘅時候,大家都好興奮!好大碟!入面啲餡亦非常之多!仲有兩件多士,好豐富!🎾吞拿魚+芝士飛碟同樣自己選擇餡料,味道不過不失,不過用料唔手軟!整體而言,一個好好輕鬆及食嘢嘅地方!同朋友行吓、食下、嘆吓!夫復何求!🚗 島中坊研 樹下店📪長洲中學路16號#SofoodSogood #長洲美食 #窩夫 奄列 #飛碟美食 #島中坊研
去到都係要等位,等咗一陣就有位喇😙😙!

🎾自家製烈日窩夫

🎾鹹牛肉+芝士奄列

🎾吞拿魚+芝士飛碟
同樣自己選擇餡料,味道不過不失,不過用料唔手軟!

🚗 島中坊研 樹下店
📪長洲中學路16號

#SofoodSogood #長洲美食 #窩夫 奄列 #飛碟美食 #島中坊研 #文青店 #食野最重要 #香港美食 #享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk