終於試到呢間長洲人龍咖啡店!店內環境靚同舒服,閒日去兩個人都要排隊等20分鍾左右,仲坐到室內,正🤪💰焦糖吉士布甸 $32我鍾意食布甸多過布甸燒,彈彈下好好味,夠滑 🍮📍島中坊研🔍地址︰長洲中學路16號地下

💰焦糖吉士布甸 $32
我鍾意食布甸多過布甸燒,彈彈下好好味,夠滑 🍮

📍島中坊研
🔍地址︰長洲中學路16號地下
2021-11-09 104 瀏覽
等位太耐 感覺店員不足 客人走了十多分鐘都不清桌 都不安排座位有單人不排隊自己入座 店員也不發覺 難為排隊的客人點了個窩夫 外賣不錯 但窩夫沒有味道 太淡 碟子也太小 完全沒空間切東西可以改善一下接待客人的服務!!!
有單人不排隊自己入座 店員也不發覺 難為排隊的客人

可以改善一下接待客人的服務!!!
2021-11-08
到長洲,除咗一定要食大魚旦沙冰等等,近年其實開咗好多間特色小店同咖啡廳!🤤而呢一間以 #甜品 做主打嘅 <島中坊研>,絕對值得一試! 今次試咗 甜品拼盤 $118,一次過食到4款人氣甜點,仲有得自己揀!1/ Tiramisu / 咖啡凍2/ 焦糖吉士布丁 或 布丁燒 或 伯爵茶焦糖燉蛋3/ 自選口味雪糕4/ 是日蛋糕一件 (我那天係培茶芝士蛋糕🤍)份量十足,2個人食真係食到飽,建議一個人就唔好挑戰啦🤣幾款甜品入面最令我留有深刻印象嘅,應該係Tiramisu同是日蛋糕🤟🏻🤟🏻🤟🏻Tiramisu嘅咖啡味10分濃厚,份量十足,亦都明顯咁食到入面嘅蛋糕浸左甜酒,層次口感都拍得住出面專門食Tiramisu嘅舖頭,只係整體再偏甜多少少。是日蛋糕就好睇彩數,有聽過有d食評話麻麻,我嗰日咁岩就係 培茶芝士蛋糕,好似算係王牌蛋糕 哈哈!陪茶同芝士味都非常出,咸香味同另外三款甜品有明顯對比,中和到整體口味。不過我覺得偏硬,唔夠滑身,食一半到就開始覺得膩。整體呢個價錢來講,絕對物超所值🥰今次職員安排咗我坐喺室外位置,喺秋天呢啲天氣下,真係好舒服,又完全唔會有蚊或者昆蟲,打卡一流添!

而呢一間以 #甜品 做主打嘅 <島中坊研>,絕對值得一試!

1/ Tiramisu / 咖啡凍
2/ 焦糖吉士布丁 或 布丁燒 或 伯爵茶焦糖燉蛋
3/ 自選口味雪糕
4/ 是日蛋糕一件 (我那天係培茶芝士蛋糕🤍)

2021-11-05
2021-11-06 103 瀏覽
利用小週末 去長洲黎個偽•旅行長洲離不開大魚旦同芒果糯米糍 的確食到好悶朋友介紹下去英式 文青cafe - 島中坊研店舖位於小巷內 距離長洲上船位置需要步行10分鐘左右剛好等15分鐘後就入座用餐有分店內 同outdoor 整個cafe以木格調, 簡約作為主題幸好今日蠻涼爽 被安排坐系戶外都無問題餐廳選擇主要為輕食, 甜品類, coffee店家很貼心 知道照顧到食量大既朋友們幾乎每個輕食可另加出前一丁, 通心粉, 珍珠白飯 滿足胃 飽滿感既需要👆🏻👆🏻意式泡沫咖啡👆🏻👆🏻🔺咖啡味道偏light 而口感順滑🔺奶泡上灑上濃濃的朱古力粉👆🏻👆🏻意式鮮奶咖啡👆🏻👆🏻🔺咖啡味道稍為淡 鮮奶味太重👆🏻👆🏻奄列套餐👆🏻👆🏻🔺選咸牛肉,蘑菇🔺另加出前一丁🔺咸牛肉好好食 愈食並沒有愈膩感覺 好上癮👆🏻👆🏻牛角包套餐👆🏻👆🏻🔺選煙肉, 芝士🔺雖然賣相麻麻 但牛角包層次感分明👆🏻👆🏻法包套餐👆🏻👆🏻🔺選沙律蛋, 蘑菇👆🏻👆🏻飛碟套餐👆🏻👆🏻🔺選芝士咸牛肉🔺另加出前一丁
利用小週末 去長洲黎個偽•旅行
長洲離不開大魚旦同芒果糯米糍 的確食到好悶
朋友介紹下去英式 文青cafe - 島中坊研

店舖位於小巷內 距離長洲上船位置需要步行10分鐘左右
剛好等15分鐘後就入座
用餐有分店內 同outdoor
整個cafe以木格調, 簡約作為主題
幸好今日蠻涼爽 被安排坐系戶外都無問題

餐廳選擇主要為輕食, 甜品類, coffee
店家很貼心 知道照顧到食量大既朋友們

牛角包配芝士,煙肉

👆🏻👆🏻牛角包套餐👆🏻👆🏻
🔺選煙肉, 芝士
🔺雖然賣相麻麻 但牛角包層次感分明

法包配沙律蛋,  蘑菇

👆🏻👆🏻法包套餐👆🏻👆🏻

• 蘑菇
  • 牛角包配芝士
  • 煙肉
2021-10-21 359 瀏覽
少失望既甜品拼盤價錢都ok既,120左右有四款甜品,賣相亦好精緻,不過作為一間甜品做主打既餐廳,期待有更好既發揮焦糖布丁係入面最好食,非常夠溫同蛋香濃郁,焦香味亦好夠,不過真係好甜,如果少糖既話會更好食海鹽雪糕顏色好靚😍不過味道唔算驚喜,奶味唔岀,而且額外加$5黎講,算係普通發揮,可以唔洗加錢試蕃薯蛋糕我以為佢既每日精選係必定有芝士蛋糕,點知冇,得卷蛋,我就麻麻地卷蛋,怕質地好乾,都的確佢整得唔夠軟熟,cream冇乜味,蕃薯唔夠軟滑,最後都食剩半舊tiramisu 太苦了,個咖啡蛋糕底好濕,而且苦而不香,太過甜,Mousse亦都冇芝士味,太水喇成個蛋糕,冇乜質感整體而言,呢度既甜品拼盤,可以唔洗試了,很普通
少失望既甜品拼盤

焦糖布丁

蕃薯蛋糕

tiramisu

整體而言,呢度既甜品拼盤,可以唔洗試了,很普通
💛抵食甜品拼盤😍甜品控必試‼️〰️〰️〰️〰️〰️👅❤️✨ 甜品拼盤可以自由組合~我就揀咗𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞🤎大大杯~口感好綿滑,咖啡味香濃,不過酒味可以重手啲❣️焦糖吉士布丁好滑好香蛋味,唔會太甜啱啱好😋雪糕揀咗豆腐味,淡淡豆味都唔錯~是日甜品係焙茶豆腐芝士蛋卷,蛋卷略嫌唔夠鬆軟,但內餡好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢~香濃焙茶味同豆腐好夾🤤𝚢𝚞𝚖𝚢𝚞𝚖♡︎~🍴甜品拼盤 $𝟷𝟷𝟾- 提拉米蘇/ 咖啡凍- 焦糖吉士布丁/布甸燒/ 伯爵茶焦糖燉蛋- 雪糕自選一款口味- 是日甜品
💛抵食甜品拼盤😍甜品控必試‼️

- 雪糕自選一款口味
- 是日甜品
  • 甜品拼盤
2021-10-02 294 瀏覽
10月黃金週飯期,想行開下去長洲,想食西式早餐,OpenRice 一搵,就係呢間了店舖不算大,有種文青簡約feel,木色系的裝修設計,感覺令人舒適放鬆,仲有outdoor 都有4-5張枱,今次我們選了outdoor,雖然天氣好熱,但細心的餐廳放滿了好多大風扇,真是涼透了特意點了一人一份all day breakfast就是喜歡那種五顏六色,咩都有得食的感覺滿滿的沙律🥗菜,有我最喜愛的牛角包🥐,炒蛋,珍寶腸,煙三文魚,真是好豐富好幸福😄💕

特意點了一人一份
all day breakfast
就是喜歡那種五顏六色,咩都有得食的感覺

2021-09-30 243 瀏覽
去親長洲,通常都係食下大魚蛋或者芒果糯米糍咁,今次就嚟介紹一下啲新鮮嘢啦!前排去開長洲,專登去咗間好出名食靚靚甜品嘅cafe😎 最重要嘅係,佢仲要係黃店,所以好高人氣,想食就要早啲去排隊啦🙆🏻‍♀️長洲咁鬼熱🥵,一坐低梗係要嗌返個雪糕食下,不過齋嗌雪糕又有啲dry,所以就叫咗呢個乜都有又好igable嘅雪糕布甸香蕉船🤩 雪糕我哋揀咗玄米茶味,不過嫌唔夠喉,再加多球海鹽雪糕(不過佢係另上的😂)。玄米茶雪糕茶味唔算太濃,有清清地嘅茶香味,而布甸好滑溜,食落焦糖味濃郁👍🏻 士多啤梨就因為唔當造,所以就酸咗啲~不得不讚佢個海鹽雪糕,鹹鹹甜甜咁,佢嘅海鹽味都幾重,可以中和返布甸嘅甜味,相當唔錯🤤而鍾情於咖啡嘅朋友就嗌咗呢個affogato🍨,雪糕嗌咗雲呢拿味同埋玄米茶味。佢話個雲呢拿雪糕好香好好味,配埋濃郁嘅咖啡,甘中帶甜,又夾又好食😆 而玄米茶就同咖啡唔係幾夾啦,始終affogato都係要配雲呢拿雪糕先係perfect match😎總括而言,呢間人氣黃店cafe嘢食都幾唔錯,而且賣相又夠哂靚,用嚟打卡真係一流😜 仲要佢有啲座位係喺樹下面,如果咁啱去長洲天氣唔算太熱,坐喺佢樹下,吹住風嘆返杯雪糕,

雪糕布甸香蕉船

Affogato

總括而言,呢間人氣黃店cafe嘢食都幾唔錯,而且賣相又夠哂靚,用嚟打卡真係一流😜 仲要佢有啲座位係喺樹下面,如果咁啱去長洲天氣唔算太熱,坐喺佢樹下,吹住風嘆返杯雪糕,都咪話唔chill😎 唯一美中不足嘅係我覺得佢個定價有少少進取🤭
雪糕布甸香蕉船
Affogato
2021-09-29 226 瀏覽
一入到長洲就即刻去搵呢間cafe,因為知道呢間cafe長期多人,要留名等位好在今次去到咁岩有人走,等左5-10分鐘就入得🥰牛角包套餐 🥐 $44蘑菇、芝士炒蛋牛角包配凍熱情果紅茶牛角包好鬆脆,食落唔覺好牛油味,揀左蘑菇同芝士炒蛋,兩款都幾配,但食唔出有芝士味甜品拼盤 🍰🍮🍨🍓 $1181️⃣提拉米蘇 2️⃣布丁燒3️⃣曲奇雪糕4️⃣是日蛋糕:培茶芝士蛋糕4款甜品整體都好食,全部都唔太甜,而且份量都足夠2-3人分享🔸限兩人一枱🔸設有室外枱,可帶寵物🔸室內座位比較少
好在今次去到咁岩有人走,等左5-10分鐘就入得🥰

牛角包套餐 🥐 $44
蘑菇、芝士炒蛋牛角包配凍熱情果紅茶

甜品拼盤 🍰🍮🍨🍓 $118
1️⃣提拉米蘇
2️⃣布丁燒
3️⃣曲奇雪糕
4️⃣是日蛋糕:培茶芝士蛋糕

🔸限兩人一枱
🔸設有室外枱,可帶寵物
🔸室內座位比較少
2021-09-29 112 瀏覽
暑假尾聲,長洲一遊一入到去就急急腳去左排隊等食文青風 CAFE ~ ✨島中坊研樹下之店✨幸運地,岩岩可以入店坐,唔需要坐外面❤️ALL DAY BREAKFAST特色牛角包🥐,香草豬肉腸,煙三文魚,香滑炒蛋🥚,牛油粟米🌽,煙肉🥓,是日沙律🥗牛角包🥐熱辣辣香口酥脆,食落啖啖牛油香,滑溜炒蛋🥚,咸香煙肉,香草豬肉腸,煙三文魚,清新沙律🥗,牛油粟米🌽,夠哂豐富意式咖啡🌈芝士煙肉牛角包套餐加配出前一丁檸檬柚子茶牛角包🥐鬆脆香口,配上芝士煙肉真係絶配飛碟套餐可以自選餡料🌈芝士煙肉飛碟英式奶茶飛碟熱辣辣,芝士煙肉配飛碟一樣好好味🌈芝士蘑菇飛碟凍奶茶飛碟邊好香脆,芝士蘑菇餡料好足
暑假尾聲,長洲一遊

一入到去就急急腳去左排隊等食

文青風 CAFE ~ ✨島中坊研樹下之店✨

幸運地,岩岩可以入店坐,唔需要坐外面

❤️ALL DAY BREAKFAST

牛角包🥐熱辣辣香口酥脆,食落啖啖牛油香,

意式咖啡

🌈芝士煙肉牛角包套餐

加配出前一丁

檸檬柚子茶

牛角包🥐鬆脆香口,配上芝士煙肉真係絶配

飛碟套餐可以自選餡料

🌈芝士煙肉飛碟

英式奶茶

飛碟熱辣辣,芝士煙肉配飛碟一樣好好味

🌈芝士蘑菇飛碟

凍奶茶

飛碟邊好香脆,芝士蘑菇餡料好足

2021-09-27 91 瀏覽
幾個女仔放假入黎長洲,當然想搵間又chill又好食既cafe影下靚相打下卡啦坐緊船已經睇openrice決定黎呢間人氣高既(島中坊研)一落船到步就加快腳步去搵目的地啦好幸運,無長長人龍,我地等左10分鐘到就入得啦👍🏻叫左牛角包餐($44)加出前一丁(另加$12)牛角包可以簡兩款配料,叫左芝士炒蛋同蘑菇。牛角包好鬆脆,好香牛油味,外脆包內軟,蘑菇加咗黑椒加埋芝士蛋,味道豐富戲肉嚟喇,叫左甜品拼盤($118)瘋狂打卡😂😂 好驚喜係焙茶芝士蛋糕,好結實, 焙茶味好濃帶點苦既回甘,唔太甜

坐緊船已經睇openrice決定黎呢間人氣高既(
島中坊研)一落船到步就加快腳步去搵目的地啦

好幸運,無長長人龍,我地等左10分鐘到就入得啦👍🏻

2021-09-24 72 瀏覽
和男朋友來長洲輕鬆吓! 不過這次就不想吃大魚旦芒果糯米糍這些東西了。 沿着碼頭走,就會行看見這間餐廳了!☺️ 當時舖頭內的座位比較滿,我們便坐在外面的小桌子,不過有風扇在旁邊也非常涼快啊!😳美美的餐牌我們最後叫了一個朱古力窩夫套餐和飛碟套餐。朱古力窩夫我們選擇了配上玄米茶口味的雪糕感覺很特別啊! 畢竟不是每到地方都有玄米茶味雪糕。飛碟套餐也很易美味!我選擇了芝士蘑菇餡了芝士很足料喎!套餐或配送一杯飲品!😳服務員服務也很好餐廳內也有廁所!是此餐廳非常滿意

沿着碼頭走,就會行看見這間餐廳了!☺️

美美的餐牌

我們最後叫了一個朱古力窩夫套餐和飛碟套餐。

服務員服務也很好餐廳內也有廁所!
是此餐廳非常滿意

• 自家製比利時列日窩夫
2021-09-21 99 瀏覽
店舖都算好大,坐室內或者室外都得。雖然夏日炎炎但都有好多人選擇坐外面,享受下長洲的休閒寧靜。有個甜品set好抵食,可以揀4款甜品。我地揀左Tiramisu,布丁燒,玄米茶雪糕,是日蛋糕(焙茶芝士蛋糕) 玄米茶雪糕好少地方有得食,雪糕比較硬身唔易溶,可以慢慢食,好濃茶味架!焙茶芝士蛋糕夠厚實,啖啖都有焙茶味。$118真係好抵,三個人share都爭d食唔晒🙈飲品另外叫,鮮奶焙茶我反而覺得冇咩焙茶味,可能因為鮮奶同冰溝淡左。雖然平日但不停有客人黎,假期黎可能要我位啦。裝修非常日系,下次黎要試卷蛋,仲有積分卡儲。食完可以去埋佢地另一邊的店舖睇研佢地自己品牌的野架。

有個甜品set好抵食,可以揀4款甜品

焙茶芝士蛋糕夠厚實,啖啖都有焙茶味。

$118真係好抵,三個人share都爭d食唔晒🙈

• 甜品拼盤
2021-09-13 247 瀏覽
去到長洲呢個覓食好去處,就當然唔會喺一間餐廳度食到飽晒啦!食咗幾間唔同嘅熟食之後,就嚟到島中坊研呢度食甜品喇🏞️。由於甜品款式太多,睇到眼花花,今次就叫咗甜品拼盤,一次過滿足晒幾個願望。由於我哋係兩個人share,分量就啱啱好,如果一個人嚟食嘅說,呢個份量就會好飽喇。甜品分別有提拉米蘇☕、蛋糕、布丁同雪糕,其中特別嘅就係佢嘅提拉米蘇,我認為係必食之選!佢嘅酒味比較重🍾,質地都夠滑,擺盤亦都好吸引,可以話係打卡必備之選。另外焙茶芝士蛋糕茶味同芝士味嘅配合平衡,餅面亦帶有焦香味道,分量十分,唔會食一兩啖就已經無晒😋。總括來說,甜品拼盤嘅分量、賣相、味道都十分好,建議選擇困難症嘅朋友可以揀呢個試下!喜愛程度:🍰🍰🍰🍰

喜愛程度:🍰🍰🍰🍰
2021-09-10 92 瀏覽
去長洲除左要食芒果糯米糍之外,一定要來呢間cafe!個人認為佢地既甜品比鹹點出色。大家快啲睇吓食左啲咩:🍴甜品拼盤🍰🍨🍮 $118拼盤包括四款甜品,CP值超高😆是日蛋糕:焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰➡️焙茶味超級濃郁,不過佢既texture就唔係好似平時嘅Basque Burnt咁軟,似NY Cheesecake😅食幾啖就飽Tiramisu☕️➡️份量超多😂不過rum同咖啡味唔重,但啲cream夠滑焦糖吉士布丁🍮➡️質感好滑,有雞蛋香,不過略甜😶豆腐雪糕🍦➡️超級推薦大家叫呢個味!唔會太甜之餘又有淡淡嘅豆腐味🍴自家製烈日窩夫🧇 $45我地就叫左原味窩夫配焦糖醬,雪糕係Oreo味😀味道正正常常啦!值得一讚嘅係佢既配料有香蕉🍌,可以中和一下窩夫既膩,配埋一齊食岩岩好整體來講,呢間係CP值幾高既cafe😆,環境都幾舒服😌,不過因為座位唔多,所以要預時間排隊🤭佢地有室內、室外座位,如果唔介意熱既你地可以選擇坐室外🤣等候時間都會快啲!大家快啲抓住暑假嘅尾巴去長洲玩返日放鬆下☺️📍島中坊研樹下店長洲中學路16號地下

🍴甜品拼盤🍰🍨🍮 $118
拼盤包括四款甜品,CP值超高😆
是日蛋糕:焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰

Tiramisu☕️
➡️份量超多😂不過rum同咖啡味唔重,但啲cream夠滑

焦糖吉士布丁🍮
➡️質感好滑,有雞蛋香,不過略甜😶

豆腐雪糕🍦
➡️超級推薦大家叫呢個味!唔會太甜之餘又有淡淡嘅豆腐味