餐廳: 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (新領域廣場)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-04-23 52 瀏覽
今日放工諗住係荃灣睇吓有咩野食黎醫飽我既五臟六腑,點知原來呢度都有呢間牛扒店架。見到就當然唔放過啦….今次我叫左300g既西冷牛扒餐配一個飯,一個麵豉湯同一個溫泉蛋。牛扒我叫左五成熟,估唔到大大份既牛扒肉質好鮮嫩,食落去啖啖既牛脂香味,但又唔會食完好油膩,而且牛扒好厚身但一咬會有好多好多肉汁流出黎,配埋個珍珠白飯就真係一流啦!牛扒再沾上佢哋既特製醬汁,特別野味有時我又會沾上啲溫泉蛋汁,特別帶出好鮮甜牛既香味同蛋既香味好夾啊⋯⋯
見到就當然唔放過啦….

牛扒再沾上佢哋既特製醬汁,特別野味

2022-04-23
  • 300kg西冷牛扒餐
係香港食鐵板牛,多數嘅人都係諗起港式西餐廳,完全冇諗過平至牛柳,貴至日本和牛都可以食到鐵板嘅效果。呢間餐廳自助形式為主,食完需要自己將餐盤放入回收餐盤區,而且牛嘅部位同重量可以自行解決,最平$84就食到200g牛柳,可以選擇青蔥、生洋蔥、蒜蓉。加 $28 更可升級為套餐,在白飯、味噌湯、餐湯、沙律、飲品和溫泉蛋中任選 3 款,更可升級紅/白酒。300g PREMIUM 西冷牛扒套餐(🌟93.54/100)💲203一嚟到真係勁震撼,有一隻手掌咁長,牛扒係鐵板上吱吱作響,已經流晒口水,隨煙散發出香氣,牛扒約三成熟係熟鐵板上,底下放咗粟米,避免溫度太高令牛扒太熟,牛扒咬落牛味好重,肉質好厚實,而且有肉汁,可點附送嘅醬汁,有牛肉汁加柚子醋味道,好開胃。枱面亦都有黑椒同玫瑰鹽,可自行調味。舖面嘅生洋蔥係甜嘅一啲都吾辣,小編平時完全吾食洋蔥都可以食曬😍

肉眼(300g)🥩落單嗰陣店員會喺面前即場切一塊出嚟磅,感覺比較新鮮,而且價錢公道👍牛扒用咗簡單鹽同黑椒作簡單調味,如果唔夠每張枱都有鹽同黑椒可以自己加,配料可以揀蔥、洋蔥或者蒜蓉,蒜蓉唔係蒜蓉醬,而係真嘅蒜粒,食落辣啲天然啲,十分惹味,另外有粟米墊底冇咁容易燶🌽牛扒揀咗5成熟,經過鐵板嘅熱力就會變成大概7成熟,有牛味又唔會太柴🔥另外加$28可以轉set揀3款食物,我就揀咗溫泉蛋、沙律同埋雪糕,沙律就主要係椰菜絲配日式芝麻醬,雪糕就係會有一張雪糕卡,可以食完先至換雪糕,今次係豆腐味🍨
肉眼(300g)🥩

2022-04-19 69 瀏覽
🤰🏻好耐冇食鐵板牛,諗起牛扒喺鐵扒上滋滋嘅聲就食指大動😋今日就食咗呢間喺荃灣嘅鐵板牛扒,呢度嘅牛扒有超多選擇:牛柳、牛板腱、肉眼、西冷、後腰三角肉、封門柳、日本和牛西冷/肉眼,而且仲可以自己揀重量,大食同細食嘅朋友都照顧到🌝300g premium 西冷牛扒 $174 + set $28跟set可以喺飲品/白飯/沙律/溫泉蛋/湯/甜品入面任揀3樣,🤰🏻揀咗蘋果汁+溫泉蛋+雪糕甜品,西冷牛扒係三成熟鐵板上,🤰🏻掛住影相搞到變咗medium well🥲奉勸大家睇住個「火喉」🤭不過好彩都唔會太韌,較有咬口,而且油脂分布平均,肉質幾鮮嫰,配埋粟米同洋蔥食勁香,枱面上仲有粉紅岩鹽同黑椒比你自己加,又或者點跟上嘅自製梅汁甜甜哋都好好食👍🏻而🤰🏻都專登叫咗溫泉蛋用蛋黃汁點牛食🤣蛋汁蛋味勁香配埋牛扒食簡直係絕配🥹食晒啲牛再食埋剩低嘅溫泉蛋就完美✨🌝豆腐雪糕 (跟餐)估唔到跟餐甜品都咁出色,🤰🏻未見過呢隻牌子,但估唔到咁好食,唔係平時食開好奶香好creamy 嗰隻,而係漿漿地口嘅質感,仲可以拉到絲,而且豆腐味都幾出,成個感覺好rich☺️
🤰🏻好耐冇食鐵板牛,
諗起牛扒喺鐵扒上滋滋嘅聲就食指大動😋
今日就食咗呢間喺荃灣嘅鐵板牛扒,
呢度嘅牛扒有超多選擇:牛柳、牛板腱、肉眼、西冷
、後腰三角肉、封門柳、日本和牛西冷/肉眼,
而且仲可以自己揀重量,
大食同細食嘅朋友都照顧到

🤰🏻揀咗蘋果汁+溫泉蛋+雪糕甜品
西冷牛扒係三成熟鐵板上,
🤰🏻掛住影相搞到變咗medium well🥲
奉勸大家睇住個「火喉」🤭
不過好彩都唔會太韌,較有咬口,
而且油脂分布平均,肉質幾鮮嫰,
配埋粟米同洋蔥食勁香,
枱面上仲有粉紅岩鹽同黑椒比你自己加,
又或者點跟上嘅自製梅汁甜甜哋都好好食👍🏻
而🤰🏻都專登叫咗溫泉蛋用蛋黃汁點牛食🤣
蛋汁蛋味勁香配埋牛扒食簡直係絕配🥹
食晒啲牛再食埋剩低嘅溫泉蛋就完美✨

🌝豆腐雪糕 (跟餐)
估唔到跟餐甜品都咁出色,
🤰🏻未見過呢隻牌子,
但估唔到咁好食,
唔係平時食開好奶香好creamy 嗰隻,
而係漿漿地口嘅質感,仲可以拉到絲,
而且豆腐味都幾出,
成個感覺好rich☺️
2022-04-18 54 瀏覽
香港近排都比較興呢類鐵板牛/石燒牛餐,今日嚟到荃灣呢間試試!.1️⃣西冷300g($174)一上枱即刻聞到好大陣蒜蓉味!牛扒切開都幾粉嫩,視乎自己想食幾多成熟就煎幾耐。枱面仲有黑椒同岩鹽任加,餐盤上仲有燒汁可以點。加咗$28升級套餐揀3樣配菜,要咗飯,沙律同埋嘢飲,每樣都符合水準!.2️⃣牛柳200g($136)一上枱見到好厚切,切開依然係半熟狀態,肉味更加濃白飯同沙律都係絕配,今次配咗蘋果汁,清甜解渴,正!
1️⃣西冷300g($174)
2️⃣牛柳200g($136)
一上枱見到好厚切,切開依然係半熟狀態,肉味更加濃
白飯同沙律都係絕配,今次配咗蘋果汁,清甜解渴,正!
2022-04-18 58 瀏覽
疫情期間,好奈都無出街食嘢,難得有機會,緊係要食啲外賣唔到嘅嘢啦,今日就去咗岩盤牛扒嘅荃灣新領域廣場分店,食牛扒!店舖裝修同擺設都非常日系,感覺好似去咗日本咁我就簡咗200g 嘅肉眼,首先會喺凍櫃裏面即刻拎出嚟,然後切成大約200g嘅扒,再由師傅煎至三成熟,再放上熱辣辣鐵板,自行煎至想要熟度,配上醬汁同白飯,正呀!如果本身比較喜歡食Medium嘅,我建議可以叫師傅煎得再生啲呢個價錢,簡直係平民抵食之選!

店舖裝修同擺設都非常日系,感覺好似去咗日本咁

呢個價錢,簡直係平民抵食之選!

2022-04-16 46 瀏覽
✨西冷部位今次揀左西冷 大約300g店員會煮至三成熟 再用鐵板上之後可以喺鐵板加熱到自己想要嘅熟度西冷扒 好大塊 夠厚肉 肉質結實 有肉汁 牛扒本身調味唔算好多 但本身跟左一個汁枱面上有黑椒同粉紅鹽可供調味另外可以揀一種配料 有三款選擇當中揀左蒜蓉 足足一大球 蒜味好香濃牛扒底下仲有啲香甜粟米墊底如果再貪心啲 可以加錢轉set可以喺指定項目裏面揀三款✨溫泉蛋 熟度剛好 滑溜 有蛋香我就鍾意攞佢黎撈飯食✨白飯白飯飯粒分明 軟硬適中牛扒部位選擇都有唔少可以自己揀牛扒部位 份量 配料實行自己牛扒自己揀人手即切即磅 所以會有少少出入不過唔使擔心 因為肉係以每克計錢味道可以 啖啖肉 大滿足服務唔錯 呢度係自助形式自己搵位 去櫃檯點餐 取餐 食完自己拎返出去 環境舒適 價錢可以
✨西冷部位

自己搵位 去櫃檯點餐 取餐
食完自己拎返出去
環境舒適 價錢可以
2022-04-15 39 瀏覽
我最鍾意食蒜,牛扒和大量蒜蓉同吃,超香口!兩款牛都肉質鮮嫩,牛味香濃。兩個鐵板嘅份量超十足,淨係主角——牛,如果一個人食曬已經會超飽!重有飯同湯,好豐富,包你捧腹而歸!湯重係蘿蔔牛腩湯,唔係麵豉湯咁簡單。蘿蔔牛腩湯雖然細細碗,但有蘿蔔嘅清甜同香濃嘅牛味。最特別最想讚係有張雪糕卡,比食客可以慢慢食完主餐先憑卡攞雪糕,確保食客可以食到新鮮雪糕,唔會溶。沙律🥗係爽脆椰菜絲,夠曬新鮮。沙律醬份量適中,唔會有「唔夠沙律醬送沙律」嘅情況出現。牛扒同沙律呢個配搭簡直係perfect match! 是關沙律夠清可以清下牛扒嘅膩。飲埋烏龍茶消脂解膩重正!

2022-03-29
10 分鐘 (堂食)
2022-04-15 23 瀏覽
同朋友各嗌左一款牛扒:肉眼同牛柳。兩款都有大量蒜蓉和粟米粒。牛扒上枱時未熟透,食客可以按喜好自行決定牛扒放喺鐵板上嘅時間。鍾意熟d就放耐d,反之亦然。鍾意呢鍾由食客自「煮」嘅過程。呢種體驗真係要堂食先體會到!聽到牛扒在鐵板上「嗞嗞」作響的聲音,看著牛肉由未熟邊呈粉紅色到熟透,這些就是食鐵板的樂趣。跟餐仲有嘢飲 另外如果想飲湯亦都可以 仲有日本雪糕 味道有啲似棉花糖 非常可口 有時簡簡單食牛扒 嚟呢度都係一個唔錯嘅選擇
同朋友各嗌左一款牛扒:肉眼同牛柳。
兩款都有大量蒜蓉和粟米粒。

2022-03-29
📌 岩盤牛扒 📍 荃灣 Tsuen Wan荃灣真係好多美食✨ 經過商場見到呢間裝修得幾靚嘅日式餐廳🍴 原本以為係食放題,入去先發現原來係食日式鐵板牛扒餐!!! 🐂 呢度係自助形式,喺收銀處揀好想食咩類型嘅牛扒,就可以落單攞飛等叫number!!! 店員仲會即刻幫你磅扒同埋切肉,全個過程都超級近距離同埋好公開透明,你會睇到自己塊扒係點樣切割出黎,好有趣!🤩 -🐮 蒜蓉肉眼 300g + 溫泉蛋✨ + 伯爵茶牛乳雪糕🥰 + 罐裝檸蜜🥤🐮 洋蔥西冷 300g + 沙律✨ + 伯爵茶牛乳雪糕🥰 + 罐裝Jolly Shandy🥤- ❥ ❥ 蒜蓉肉眼石燒保持左dd肉汁✨ 加上蒜蓉好香噴噴😋 岩盤下面有粟米粒,配埋軟熟嘅肉眼扒一齊食真係一流🤩 ☺️💖❥ ❥ 洋蔥西冷西冷有少少太鞋,唔知係咪熟得濟🔥 不過蘸醬汁都ok,份量十足架,食完會覺得好飽!!🤣👍🏻 ❥ ❥ 伯爵茶牛乳雪糕值得一讚!!!🧡 茶味好突出,食落有花味嘅感覺(唔係難食個種花味)🤩 食完牛扒覺得少少油 雪糕仲可以幫手解下食完牛肉嘅油膩感😚
📌 岩盤牛扒
📍 荃灣 Tsuen Wan

❥ ❥ 蒜蓉肉眼

❥ ❥ 洋蔥西冷

❥ ❥ 伯爵茶牛乳雪糕
2022-04-12 48 瀏覽
呢間餐廳主打自助日式熱石板牛扒 裝修都十分日式 門口有好搶眼既燈光餐廳名仲有埋日文字添牛扒係order時,店員係你面前即刻切同磅重,磅完重再根據重量俾錢我第一次食,以為要叫定幾成熟,當我話medium rare既時候,店員話係廚房煎到3成熟,之後再係鐵板上面根據自己既喜好調節生熟程度揀好左牛扒之後,我仲配埋蒜蓉 同牛扒牛肉夾d🍛西冷牛扒 300g ($0.58/g) = $174美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛味香濃 牛肉味都好出 我配左蒜蓉蒜蓉係非常濃味 但我覺得同牛扒係夾到肉汁豐富 成熟度自己調節食唔到雪藏味,證明呢塊牛扒係有質素仲有一碟專門點牛扒既柚子燒汁 令到牛肉味更加出食完係超級飽🤣 如果食量唔太大既你 可能200g就夠了🍴可以加$28 揀3樣配菜 如果唔加淨係牛扒可能會太濟可以配: 白飯、牛肉蘿蔔湯、氣水飲品、甜品、溫泉蛋、麵豉湯美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🍛珍珠米既白飯係用到珍珠米 食落口係好香口 👍🏻🥤Jolly Shandy因為唔想飲氣水果類高糖份既飲料 見到有得揀Jolly Shandy 都幾好,有丁點酒精成份去食我塊牛扒🎃麵豉湯好足料 有種去左日本飲既麵豉湯感覺 食落仲會食到唔少海帶

餐廳名仲有埋日文字添

揀好左牛扒之後,我仲配埋蒜蓉 同牛扒牛肉夾d

🍛西冷牛扒 300g ($0.58/g) = $174

美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛味香濃 牛肉味都好出 我配左蒜蓉

蒜蓉係非常濃味 但我覺得同牛扒係夾到

肉汁豐富 成熟度自己調節

食唔到雪藏味,證明呢塊牛扒係有質素

仲有一碟專門點牛扒既柚子燒汁 令到牛肉味更加出

食完係超級飽🤣 如果食量唔太大既你 可能200g就夠了

🍴可以加$28 揀3樣配菜 如果唔加淨係牛扒可能會太濟

可以配: 白飯、牛肉蘿蔔湯、氣水飲品、甜品、溫泉蛋、麵豉湯

美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️

🍛珍珠米既白飯

係用到珍珠米 食落口係好香口 👍🏻

🥤Jolly Shandy

🎃麵豉湯

好足料 有種去左日本飲既麵豉湯感覺 食落仲會食到唔少海帶😋

🍴整體評價:

食到日式牛扒專門店既感覺,成個顧客體驗都好好🚗

人作為食肉獸,300g 牛扒足夠滿足到我,牛扒質素夠新鮮,重牛肉味,可以回頭再食。

推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

📌 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場1樓102號舖

⏰ 11:30-21:30

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮

如果有其他餐廳推介𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-04-12
平時食牛扒最怕到自助食店,因為怕整潔衞生問題,又擔心要等位。經過荃灣商場,看到廣告牌有岩盤牛扒的分店,就去食個午餐。店舖很大,座位多,而且整潔度高,每次食客離開,店員會不停留意和清潔座位,讓食客放心。 餐廳佈置用心,除了 "牛型" 入口,而且卡位多,空間感大,坐得舒適。牆上有 "牛公仔" 或 牛部分介紹圖,以啡木色設計,另外有食物名牌的旗仔,像日本的市場一樣,播著輕快的日本流行曲,自形式進食不感壓力。 餐廳採用自助形式,先到收銀機位置,選擇牛扒種類和大約份量,而第二步要去選擇是否跟套餐,套餐加28元選3 款 (飯/湯/汽水/雪糕之類) ,最後到櫃台自取便可。 店員會將牛扒烤至3成熟,然後放上300度高溫燒熱的石板,以栗米墊底,然後加上蒜或蔥調味,返到座位時牛扒剛好5成熟,加少少枱面的鹽和黑椒即可進食。 = 西冷牛扒 約304g 跟套餐 ($204) =店員用心介紹每款牛扒的分別,而我選了西冷牛扒,加套餐要沙律、溫泉蛋和雪糕,而雪糕可以食完牛扒再用雪糕卡換領。 西冷牛扒,油花分佈均勻,但肉味又夠重,彈性高,口感煙韌唔會鞋,肉汁鎖在牛扒內,一咬落去的肉汁和血水混合,不用額外調味已經超滿足。

= 西冷牛扒 約304g 跟套餐 ($204) =

西冷牛扒,油花分佈均勻,但肉味又夠重,彈性高,口感煙韌唔會鞋,肉汁鎖在牛扒內,一咬落去的肉汁和血水混合,不用額外調味已經超滿足。除了蒜和鹽,仲可以加入自家柚子燒汁,酸酸甜甜,食落好fresh,令牛扒層次提升。石板的高溫,令西冷牛扒溫度保持,不用心急可以慢慢食,粟米又夠香甜。

配餐的雪糕是伯爵茶味,唔會甜,剛好清除口中的油膩,另外沙律以芝麻醬配椰菜絲,口感清新,同樣是配牛扒的好選擇。
2022-04-11 33 瀏覽
Lunch 食好d~自私嘆日式岩盤牛扒😎❤️西冷牛扒 可以揀200g/300g/400g唔同份量,想食幾多就嗌幾多~ 揀左中間size 300g 已經好有份量厚切啖啖肉!! 調味有青蔥/生洋蔥/蒜蓉 3款選擇,牛扒亦可以自己揀幾熟第一次係度食,冇概念要幾成熟好,就聽左店員推介3成熟,然後自己係2~300度既岩盤上燒到自己中意既熟度~點完餐之後,見到廚師直接係凍櫃到拎大大舊牛肉出黎切,即叫即做~大約等10分鐘左右就有得食!一切開見到鮮嫩既粉紅色,肉質結實,好香蒜蓉+牛肉味,好正!!🧡跟餐可以配3樣野,揀左白飯+沙津+溫泉蛋,溫泉蛋半熟流心,牛扒點醬汁配飯一流
Lunch 食好d~自私嘆日式岩盤牛扒😎

2022-04-10 30 瀏覽
☀️We had a nice lunch in this restaurant on Saturday! This restaurant is a self service so customers have to order and pick up food in the count and return the tray before leaving. 🍖Ribeyes 300g $168 The ribeyes were on the the iron griddle that was very very hot. The meat was medium rare when order. You have to control the meat when the meat was on the iron griddle! The ribeyes were so juicy and tender at all! 🤤We were so hungry so we ordered a set plus $28 with Onsen Tamago, Miso soup and Salad

🍖Ribeyes 300g $168

Miso  soup
We were so hungry so we ordered a set plus $28 with Onsen Tamago, Miso soup and Salad.

🍖Premium sirloin 300g $174

The sirloin meat was so pink!!! It was so tender when cutting it🤪
The sauce I chose was garlic and it was so match with sirloin😋
Ordered a set plus $28 with Onsen tamago, miso soup, rice. Onsen tamago was a soft cooked egg! It was so soft and so healing
🍳

I would recommend to people who want to chat with friends and self service.
Onsen  tamago

午餐
Miso  soup
Onsen  tamago
2022-04-10 43 瀏覽
嚟到荃灣搵食,咁啱喺新領域廣場附近,又想食牛扒,就入去試吓。餐廳採取自助形式,牛扒即叫即磅即切。我哋揀了西冷300g和牛板腱300g,medium rare,配料可選配蔥、蒜蓉或洋蔥,我哋揀咗蒜蓉同洋蔥。另外加$28有set,可以從9款加配選擇入面揀3款。我哋要了兩sets,貪心的我樣樣都試吓😬就選配了6款add-ons: 白飯、味增湯、沙律、溫泉蛋、雪糕、玻璃樽裝烏龍茶(+$10)西冷牛300g 因為係牛嘅腰脊部份,西冷牛一般冇咁肥,鐵板上medium rare同厚度配合temperature啱啱好,入口亦算juicy。加上好入味嘅蒜蓉做配料,整體感覺良好。而另外一個牛板腱300g,厚切medium rare,更加有咬口。我比較喜歡煙靭,所以呢個牛板腱配合埋炒香咗嘅洋蔥,我覺得更加好食😋兩大一小食兩份分量十足嘅牛,加上套餐嗰六款add-ons,分量十足食到飽飽😆叫咗雪糕做甜品,係伯爵茶味,阿仔勁鍾意❤️另外想讚下店員都好helpful😄 俾我帶住小朋友,由搵位到take order都好主動樂意幫忙👍🏻

餐廳採取自助形式,牛扒即叫即磅即切。

西冷牛300g

牛板腱300 g