假日來到太古城,人頭湧湧免不了。在太古城看罷展覽,晚上本想吃「大戶屋」,但輪候號碼要排到30個籌之後,見不遠的「山頭火」不太多人等候,只得五、六人左右,橫豎不太肚餓,決意轉移陣地吃拉麵。原來這裡是不設訂位的,無論什麼時候,也要乖乖地坐店外的椅子上等,人多的時候,侍應會先拿餐牌給等候的客人先看看想吃什麼,可以的話更會即時先落單,果真是「分秒必爭」啊!等了不多久,可以進去了,幸運地坐在一張在角落裡較為寧靜的桌子,因為不太肚餓的關係,沒有點較為昂貴,麵加細飯的套餐,只是點了兩個較為便宜的拉麵,分別是「鹽味拉麵」和「醬油味拉麵」。由於為食的緣故,所以另加了一隻半熟蛋(即係煻心蛋啦)。麵很快便來到,鹽味拉麵湯底看上去比較清,味道也沒醬油味那麼濃,不過整體來說湯底還是比較油,未必人人都會喜歡。拉麵呢?這裡的麵條是有水準的。至於日式叉燒,這裡的算是及格,不會太乾身,也不會太多肥肉,其他配料就不多夠,只有一些筍和蔥花。要是覺得配料不夠的話,這裡是可以加錢加叉燒、雜菜、牛油粟米或者半熟蛋的,價錢有平有貴,加牛油粟米就最貴,要$20,好像不太值,還是加$8要半熟蛋好了(雖然還是覺得八塊錢一隻蛋不便宜)。幸

幸好這裡的半熟蛋水準甚佳,切開來一看,果真溏心得很,烹調得很有火候呢!

整體來說,這裡的拉麵是不錯的!

(左)半熟溏心蛋、(前)醬油拉麵、(後)鹽味拉麵
有水準的溏心蛋
有水準的溏心蛋
  • 溏心蛋
1K
2010-03-13 13 瀏覽
每次朋友問師傅守邊個環頭, 當師傅講完之後, 第二句就一定會問師傅有冇黎過呢度食野, 師傅當然未黎過啦, 咁佢地就話一定要試, 於是師傅就銘記於心, 一定會搵日黎會一會佢, 睇下係咪咁勁先! 前前後後都經過左好幾次都冇入過去, 皆因次次都幾鬼多人, 所以都遲遲都未試過! 終於喺上個禮拜, 師傅一兜友經過呢頭, 加上又唔知食咩好, 仲要見到呢度冇人排隊, 喺無心插柳下, 就決定入去呢度一試; 去到門口, 師傅以為冇人排隊唔使等啦, 點知都要喺門口企一陣等一陣!入到食店, 一條友嘅師傅當然要撘枱啦; 坐底當然係第一時間睇下有咩好食啦, 左睇右睇師傅就覺得選擇好少, 加上價錢唔平, 真係幾難揀得落手; 但既然坐底左師傅唯有硬著頭皮落單, 於是就柯打左一碗辣味麵豉拉麵, 其他咩都冇叫喇!等左一陣碗辣味麵豉拉麵就登場, 而同時間侍應亦奉上一隻雞蛋, 但師傅明明冇叫, 唔通送嘅? 唔好理咁多, 食左先講; 第一眼望埋去發覺碗拉麵好細, 再睇真d真係好細碗, 對師傅黎講呢碗野一定唔飽, 不過都要食架啦; 第一啖當然係試下個湯底啦, 湯底濃濃的辣辣的, 幾惹味; 再試下個拉麵, 麵身煙煙韌韌, 煙韌得

等左一陣碗辣味麵豉拉麵就登場, 而同時間侍應亦奉上一隻雞蛋, 但師傅明明冇叫, 唔通送嘅? 唔好理咁多, 食左先講; 第一眼望埋去發覺碗拉麵好細, 再睇真d真係好細碗, 對師傅黎講呢碗野一定唔飽, 不過都要食架啦; 第一啖當然係試下個湯底啦, 湯底濃濃的辣辣的, 幾惹味; 再試下個拉麵, 麵身煙煙韌韌, 煙韌得黎都算爽口, 可以; 而附上叉燒兩大塊, 冇錯真係兩大塊, 少得真係可憐, 喺嗰一刻師傅覺得好似去左乞咁, 感覺難受; 再講兩塊叉燒並唔係特別出色, 肉身頗瘦仲帶少少硬, 加上乾身唔腍, 唔掂噃!

再試埋隻雞蛋, 以師傅估計, 呢隻應該係半熟嘅糖心蛋, 咬一啖發覺隻蛋好滑, 而內裡嘅蛋黃係半溶, 蛋黃汁不斷外流, 幾好味; 食到咁上下師傅都知唔飽於是就柯打定煎餃子, 煎餃子一客有五隻, 真係即叫即煎, 等左一陣熱辣辣咁放左喺師傅面前, 於是師傅急不及待就食左一隻, 發覺餃子好得, 皮薄餡靚, 個皮係唔會煎到硬晒, 但係就煎到有少少燶, 香得黎亦唔硬, 好好味, 值得一讚! 前後食左三樣野, 師傅先至食飽!

總括黎講食物質素可以, 環境地方好細, 服務態度亦算友善, 價錢就偏貴, 五十八碗拉麵仔, 八蚊隻蛋, 煎餃子就三十八, 百幾蚊食個晏仔似乎貴左D喎! 但師傅最唔明係冇叫到隻蛋, 但竟然計左落張單度, 雖然係好味, 但好似有少少屈機! 師傅好肯定咁講呢間食店一定唔會再黎, 並唔係食物唔得, 只不過覺得不外如是, 冇咩咁有吸引力, 加上太貴唔化算; 如果要食拉麵, 師傅首選還是八王子, 但平心而論, 呢間第一次亦係最後一次黎嘅食店, 笑臉仍然值得一比!
餐牌
辣味麵豉拉麵
半熟糖心蛋
煎餃子
半熟糖心蛋
煎餃子
  • 餃子
2010-03-06 8 瀏覽
知道此拉麵是挺有名的已有一段日子,奈何在其尖沙咀分店開業之前,就只有在太古城的總店,對我而言都算挺遠的,今天天氣稍涼,終於下了決心來此一試,捉了女友來一起吃碗麵吧。來到已經是過了午市的高峰期,但不知為何還要等上十分鐘,尤此可見此店子的受歡迎程度,終於也被店員安排入座,店子裝修簡單,只有一張在煮麵位置前的吧枱,及另外數張細的桌子,和女友是被安排了坐吧枱,但還是坐得挺舒服。當然是要點吃的了,此處有不少套餐選擇,最後與女友選了一個餃子拉麵餐及咖哩飯拉麵餐,雖然拉麵是會比平常的少一點,但一次過可以除了吃拉麵之外,更可吃到咖哩飯及餃子,實是不錯。先吃的是一點涼品,是烚蛋及一點芽菜,芽菜吃起來涼快爽口,不錯!可惜的是那烚蛋是全熟的,蛋黃吃起來很嚡,而且也沒什麼蛋香。之後來的是一客餃子,日式餃子一客有五隻,煎得外皮有點焦的,其實有點脆得如鍋貼一樣,樣子非常吸引,用上店家供應的醬油及酢溝成餃子汁後,蘸了點就往口裡送,餃子皮是一貫非常的薄,而肉餡也豐,足足幾乎貫滿了餃子,但又保留了一定的空間,吃起來沒有很實的感覺,很不錯,但其肉餡就很明顯是機打的,吃起來口感沒有札幌的那麼實在。日式咖哩飯一碗也不少的,配

日式咖哩飯一碗也不少的,配料有煮至爛掉的洋蔥及甘荀,吃起來很腍,而在內的雞肉也是全碎的,吃起來幾乎是不用咀嚼的,而咖哩汁的味道就是一貫日式咖哩的味道,很甜身而不辣,也當然不如印度的香,而店員用的米飯就有如BB仔吃的飯一樣,所以真的不能確定它是否珍珠米,其質感是爛得有點如吃釜飯一樣,真有趣。

兩個湯麵其實也是豬骨湯的叉燒麵來的,分別就只在湯底,先談鹽味湯底的那碗麵,鹽味豬骨湯雖說是四款湯底中最清的一款,但已經是比函館元祖的濃味,其豬骨味很強,在冬日吃當然美味受用,因有豬骨的肥油滲了在湯中,吃起來很油潤很暖身,伴上一粒酸梅,真的是挺酸的,但又能起化油醒胃之用,感覺不錯。

麵豉豬骨湯比剛才的鹽味豬骨湯多了一份厚重的麵豉味,而且也是有很濃郁的豬骨味,加上也是有一層豬油浮在面,真的是喝得很爽,至於配料就真的跟另一碗大同小異,分別有彈牙的海藻、爽口味濃的筍片、香濃的大蔥及彈牙的日式魚片,配料及湯方面完全令我很滿意,所以在吃畢整碗麵之後,最後當然又是一滴湯也沒有放過,而且以麵豉豬骨湯的濃,用來下跟來的白飯也是對味。

另外也不得不讚那塊日式叉燒,用上豬腩肉來製作,真的很是肥美,入口咬起來瘦跟肥的一起嚼,瘦的不嚡口,肥的豐腴美味,真的一絕,只可惜一碗只有一片;而麵完全沒有鹼水味,麵條柔軟有光澤感,也有彈性及咬勁,雖然不會如稻庭烏冬及意粉般煙韌,但已經是非常的好吃,所以總括來說,兩碗麵也是高水準的出品。

吃畢整個人也暖暖的,真舒服,最後埋單每人雖要近一百元,但計及試了不同的食物,及拉麵的質素,個人認為是抵的,下回再去其老尖分店,看看又是否同樣的質素。
師傅認真的在煮麵
咖哩飯拉麵餐既有拉麵吃,也有咖哩飯吃
芽菜吃起來涼快爽口,烚蛋不太行;咖哩飯很甜身而不辣
鹽味拉麵無論湯底、麵條及配料都很不錯
麵豉豬骨湯比鹽味豬骨湯多了一份厚重的麵豉味
(上)鹽味豬骨湯;(下)麵豉豬骨湯
  • 以上全部拉麵
2010-03-04 10 瀏覽
醬油味湯底拉麵+特製叉燒肉+溏心蛋:麵和肉分開上,叉燒肉似豬腩肉多D喎!食味一般溏心蛋不錯,生熟程度剛剛好拉麵和湯底則普通貨色,面還有一浸油,較為油膩麵豉豬頸肉拉麵:豬頸肉很讚!是入口即溶的感覺!有驚喜!服務ok,價錢略貴
醬油味湯底拉麵+特製叉燒肉+溏心蛋:
麵和肉分開上,叉燒肉似豬腩肉多D喎!食味一般
溏心蛋不錯,生熟程度剛剛好
拉麵和湯底則普通貨色,面還有一浸油,較為油膩

麵豉豬頸肉拉麵:
豬頸肉很讚!是入口即溶的感覺!有驚喜!

服務ok,價錢略貴
前者是叉燒肉,後者是豬頸肉
醬油味湯底拉麵
2010-02-25
  • 麵豉豬頸肉拉麵
1. Miso拉麵: 湯底唔喺咁夠濃味,而且有唔小油喺湯面,我怕肥就有小小驚驚地,個人來講面底就唔喺我最鍾意得蛋面,只有塊豬肉比較好食,但都喺好肥。2. 雞蛋: 另叫,非常好味,半生熟3. 杏仁牛奶:同日本式杏仁豆腐的味道一樣,好好味! 最懷念就喺這個飲品。唔知香港邊度有得買這杏仁牛奶呢?

2. 雞蛋: 另叫,非常好味,半生熟

2010-01-16
2009-12-25 5 瀏覽
今天是聖誕日,本想去太古城看電影,可惜即場戲票已售罄,而且排隊的人龍令我望而生畏,只好逛商場算了.逛完Apita,轉戰Jusco.因為還未吃早餐,所以決定吃一個較為豐富的brunch.一心想光顧山頭火,因為已吃過大戶屋幾次了.雖然店前有十來位顧客在等位,因為有椅子可供坐著等,所以就決定等位.大概十來分鐘終於到我了,點了一個牛油煎帶子飯連麵豉湯拉麵及雜莓杏仁豆腐.1. 麵豉湯拉麵 ---- 湯底為之一絕.味濃,帶豬肉濃香.那種香味有點像燒肉的肉香味,加上清香麵豉和芝麻味,簡直令人一試難忘.雖然略嫌鹹了一點,而且又頗油,但如此惹味的拉麵,令我暫時放下健康飲食原則.2. 牛油煎帶子飯 ---- 飯不夠軟,黏和光澤,帶子略嫌煎得過火,但整體仍算ok. 3. 雜莓杏仁豆腐 ---- 賣相非常有心思,將士多啤梨砌成花狀,加上藍莓做點綴,美得有點不忍吃之.一試之下濃濃杏仁香味充滿口中,口感就像牛奶布甸,又稠,又軟,又滑,跟中國的杏仁豆腐口感有別(後者像jelly). 此店的店員服務不錯,上菜又快,可惜不設訂座,而且要等位,不過絕對物有所值!

麵豉湯拉麵
雜莓杏仁豆腐
2009-12-25
麵豉湯拉麵
雜莓杏仁豆腐
2009-12-18 29 瀏覽
I go to Ramen Santouka with my mother at first time. The set lunch have noodle and a rice. Also, I order the curry pork rice set lunch and a spIcy noddle.The taste is good the spicy noddle is not too spicy.The taste of curry rice is sweet, it very special.And I think the price is not expensive, a set lunch around $80.
2009-11-14
2009-11-30 11 瀏覽
是日於QUARRY BAY出job, 知道康怡有間拉麵康店非常好味~在同事的遊說下就出發啦~我們一行4人去到山頭火~ 原來呢度係唔可以booking架, 一定要乖乖地坐係度等, 仲有等齊人先有得入!! (因為排我地前面個叔叔未齊人, 所以比左我地先~)未入之前, 都問左個店長有咩recommend架啦, 佢好快就揭左去常點拉麵果版~我柯打左鹽味~ 上菜速度都幾夠快 (arm 晒我地趕係返公司既人~)見到碗拉麵, 再飲啖湯 .... 感覺到自己好似去左日本既拉麵店!! 火頭山真係名不虛傳, 唔怪得佢由北海道開分店開到HK啦~! 了解desu~ 同事們有order 其他小吃~ 有粟米, 有溫泉蛋~賣單仲要冇加一! amazing~希望可以再黎呢區出job就好啦~p.s. 可選加大 (+10蚊), 或加細碗 (-10蚊) , 再加d 小配菜, 可以令到碗拉麵更加perfect! 讚~
在同事的遊說下就出發啦~

我柯打左鹽味~

上菜速度都幾夠快 (arm 晒我地趕係返公司既人~)

同事們有order 其他小吃~ 有粟米, 有溫泉蛋~
賣單仲要冇加一! amazing~

希望可以再黎呢區出job就好啦~

2009-11-25
2009-11-26 9 瀏覽
星期二晚上,剛去了東區醫院探病,回到鰂魚涌,就決定在康怡或康山吃飯。太太想來這間,而我見這裡平時很多人,今晚來卻不用等位,就OK啦。我和太太都叫了定食。我的是山頭火豬肉飯,她的是三文魚。另外有拉麵,我們都選了鹽味的。我們先吃拉麵,不過湯底很多油,而且有味精,不見得好吃。反而飯是不錯的。味道及咬口都好。但是份量有點少。其實不給拉麵只給飯我也OK,只要別給我不好吃的東西和飯量夠就行了。

三文魚飯,不過拉麵的湯一樣油
我的山頭火豬肉飯,可惜拉麵的湯太油了
2009-11-24
三文魚飯,不過拉麵的湯一樣油
我的山頭火豬肉飯,可惜拉麵的湯太油了
2009-11-20 26 瀏覽
第一次到Ramen Santouka時, 覺得d Ramen 非常美味, 好彈牙, 好想好想再食.. 因為第一次叫半熟蛋時, 店員喺d Ramen 未唻之前就上左個蛋.. 今次就叫佢地個蛋同d Ramen 一齊上..lee 次第2次幫襯, 個蛋一樣咁好食, 但係d Ramen 就差好遠, 好硬呀.! 我個friend 個辣Ramen 就一d都吾辣, 佢標榜豬頸肉好淋..都係既..算係ok la!

半熟蛋
Ramen
豬頸肉
2009-11-11
半熟蛋
Ramen
豬頸肉
2009-10-31 17 瀏覽
晚上九時多,其實不餓,原本想吃jusco的小食當dinner,但咸吃的已close得七七八八,見有拉麵,就入去了要了醬油叉燒拉麵($58)share食,朋友說個麵其實幾好味,口感幾好但我覺得都幾咸。叉燒不是外面一般叉燒的texture,不錯,但都係幾咸。朋友加了隻溏心蛋(+$8),幾香,內裡真的是liquid egg york雖然咸了一點,但我覺得可以翻兜,可能試其他湯底吧另外,這兒的碗子幾cute,esp. 細碗p.s. 這裡有自家杯麵

雖然咸了一點,但我覺得可以翻兜,可能試其他湯底吧
另外,這兒的碗子幾cute,esp. 細碗

p.s. 這裡有自家杯麵
可愛細碗
(非會員)
2009-10-12 1 瀏覽
昨晚(8/10)落到康怡吉之島,見太戶屋要等位,咁又好耐冇食過山頭火,所以食一餐啦。D 麵真係差咗好多好多,d 湯好咸,有味精,我飲咗四杯水,加埋今朝(9/10)起身塊面腫腫地添。所以我肯定佢係落咗好多味精,d麵好冧,仲衰過自己係屋企煮公仔麵,同埋唔知點解d麵有陣好似碌麵水咁既味。佢唔加一都貴,我地叫咗一個飯跟麵set ($73) ,一個餃子set ($83),一碟菜($10),一隻半熟蛋($8),埋單要 $174,呢個價錢我寧願去大戶屋食囉。我已經將呢間野入咗black list,唔會再幫襯。

我已經將呢間野入咗black list,唔會再幫襯。
2009-10-08
2009-10-12 17 瀏覽
26/8/09(三)這裏和大户屋一樣,常常要排隊,今天看見人不太多,只排了一會兒就入座了。叫了麵豉味拉麵($58) +特製叉燒肉($20) 和牛油帶子飯定食($75) 。拉麵湯底味道確不錯,但還是較愛吃烏冬。麵豉味拉麵本身也有幾片叉燒肉的,和另上的特製叉燒肉分別不大,只是後者較香口。帶子飯也附有一碗拉麵的,比帶子飯還大碗,是否喧賓奪主?帶子飯好吃啊。看見大家坐在窄逼逼的座位上,滿有滋味的理頭吃著拉麵,就知道這裏是拉麵愛好者的一片樂土,如果朋友愛吃拉麵的,會推蔫他來試試。
26/8/09(三)

麵豉味拉麵+特製叉燒肉
牛油帶子飯定食
麵豉味拉麵+特製叉燒肉
牛油帶子飯定食
2K
2009-10-11 6 瀏覽
9-10-2009陪朋友到西灣河一轉,「事敗」後嚟到想試好耐的康怡吉之島拉麵店. 8:00pm 嚟到當然要排隊啦, 不過條龍去得好快, 等了約 15 分鐘就有位了. 叫了辣味噌拉麵 (好似 $58) + 半熟蛋 ($8)... 辣味噌湯底幾香, 辣度十分溫和 (我的受辣程度只屬「小學級」, 可想而知有幾溫和!), 配上煙韌彈牙麵條及爽脆又無苦澀味的筍條, 十分惹味亦好夾 兩片叉燒就較失色, 瘦多過肥唔係問題, 但實在太硬實了; 另上的半熟蛋就做得幾好, 蛋黃溏心, 入味香甜, 就連蛋白都有部分呈流質的, 不過比起「八千代」的勁靚溏心蛋 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866291), 又差少少.朋友食鹽味豬頸肉叉燒拉麵 (好似 $98) + 半熟蛋 ($8)... 試了幾塊豬頸肉, 部分係太肥, 但瘦部分幾鬆化, 都 ok 吧. 唔知湯底如何?環境幾骨緻, 不過都檯與檯空間實在太少, 坐落都幾有壓迫感, 食完快閃好了.埋單每人約 $95, 幾貴, 雖然食物算不錯, 但應該唔會再嚟了
9-10-2009

埋單每人約 $95, 幾貴, 雖然食物算不錯, 但應該唔會再嚟了.
豬頸肉另上
雞蛋半熟時
溏心入味, 雖然八千代好食 d
  • not the best 但都不錯的半熟蛋
2009-08-25 25 瀏覽
落街食飯...去左康山jusco, 等唔到pokka cafe,等唔到板長...於是試左呢間山頭火..聽講佢好出名, 亦記得飲食男女都有提及過呢間拉麵店. 星期日晚上7點幾..等左15mins 左右就可以入座. 比想像中快..入左去..我終於知道點解平時會排隊排到咁誇張啦..因為係間shop面積太細啦..台數量唔多, 而且有d迫..唔係好舒服. 今日叫左蟹肉飯便當. 佢係跟一碗拉麵. . 一個前菜..價值$85..1. 飯- 係珍珠米,有咬口..蟹肉不多, 不過有陣陣鮮味...但係..點解係凍冰冰既??2. 拉麵 - 趁熱食左一啖..嘩..d 麵好硬ar, 好似未熟咁..於是就食左飯先啦..等佢係d湯入面浸多陣.. 浸完真係好d...但係點解得半塊"差"燒, 少少配菜..邊夠食ar?? 於是自己加左$8 多只蛋..$1x 加左 粟米.. 味道一般..覺得同味千冇咩分別...可能我對拉麵冇咩研究啦..呢餐真係麻麻地...咁既價錢., 我寧願揀 札幌拉麵. . 起碼感覺d送係多d, 大堆頭..開心d嘛...用極速食完.....頭也不回就走..應該冇下次..

用極速食完.....頭也不回就走..應該冇下次..
2009-08-23