2010-10-03 23 瀏覽
我今日约左朋友去伊道食野,之前有個朋友話伊道D野食唔錯,所以就去試下。個豬頸肉好好味、雖然係鹽味、但唔會好鹹、肉質仲好鬆軟。我地叫左個叉燒拉麵、叉燒都幾好味好香、拉麵質地彈牙都幾好味、而湯底比較咸左D。蟹子沙律全部材料都好新鮮、個汁酸酸地好開胃食落非常爽口好正。串燒雞軟骨好好味,帶點香脆,再配上檸檬汁绝對食唔停口,好少地方會整得好食。依道就非常好!

個豬頸肉好好味、雖然係鹽味、但唔會好鹹、

肉質仲好鬆軟。

蟹子沙律全部材料都好新鮮、個汁酸
酸地好開胃食落非常爽口好正。

叉燒拉麵
2010-09-22
叉燒拉麵
2010-09-15
今日同老婆經過康怡, 老婆建議食依度.叫左一個辣湯麵另加半熟蛋, 一個山頭火湯麵+飯套餐. 侍應仲專登問我要咩湯底, 我話*天氣熱, 要清清地*既醬油湯底啦.麵質: 其實唔錯, 彈牙度及爽口度適中, 鹼水味可接受(無鹼水味既日式拉麵跟本不算拉麵), 最為可取湯底: 係估唔到地...咁不到水準!!!辣湯只得個顏色及 *少少* 香辣感覺既香味, 而完全無辣味! 我老婆為此, 倒了差不多 1/3 支紅色辣粉去加辣味. 雖然話佢食得辣所以要求辣d 唔奇, 但都無理由唔辣掛? 而個醬油(豉油)湯底一樣有問題---點解會咁濃濁? 而且,豬肉(义燒)味強烈, 完全毫無日式拉麵醬油湯果種清澈湯底既感覺, 更不用說為何义燒味竟然蓋過原身湯味, 實在是日式湯麵的完全敗筆. 除非你既賣點就係個豬肉/骨湯, 咁你亦唔應該俾客人揀湯底吖配料: 日式湯麵既主要配料: 义燒, 其實算是中規中矩. 肉香味好夠, 肥瘦亦適中, 但唔夠淋, 而且太細塊. 其他既配料就只得竹筍數塊, 實是少得可憐. 另加的半熟蛋都OK, 係嫌未算太入味.總括來講, 算是合格有餘但被拉麵重點既湯底所負累而扣哂分, 只能說是一般級別的拉
今日同老婆經過康怡, 老婆建議食依度.

總括來講, 算是合格有餘但被拉麵重點既湯底所負累而扣哂分, 只能說是一般級別的拉麵. 價錢唔係平而都算合理, 但我見一塊 *小食*炸豬扒要收 $50, 就無咩興趣嘗試. 正如其他市面上既日式拉麵, 或多或少都有類似的不完整感覺, 所以不能令我有好想重來的衝動. 真正合口味的拉麵, 還是要去日本本土嘗試.
2010-09-15
  • 未覺得有
2010-09-12 10 瀏覽
不太舒服所以想吃點令身體溫暖的人在太古 選擇不多所以就趁下牛4點多 等電影開場前時去吃拉麵對拉麵沒有什麼研究和喜好不過每次必點的是鹽味ラーメン因為這裡沒有令我失望!!點了鹽味ラーメン+餃子SET*(有跟飯)白色湯底味道夠RICH 溫度剛好不會燙到口 麵質是圓圓的 屬於比較硬的個人是喜歡軟身點 所以到會稍等1-2MINS才吃配上葱花 味道真的很好!!餃子未算有驚喜 沒算得上皮薄 亦沒有很脆沒沾醬吃會比較淡(也沒有提供醬料) 不過勝再夠熱 順帶一提,,,店員有禮貌但不夠細心有望到我 不過沒有遞上MENU 要我主動叫才知道要給我當時店裡面忙的話我是可以接受...不過只有3枱客人...不是要坐很久要談心的話 吃個快閃餐是個不錯的選擇啊!!
不太舒服所以想吃點令身體溫暖的
人在太古 選擇不多
所以就趁下牛4點多
等電影開場前時去吃拉麵

對拉麵沒有什麼研究和喜好
不過每次必點的是鹽味ラーメン

因為這裡沒有令我失望!!
點了鹽味ラーメン+餃子SET*(有跟飯)
白色湯底味道夠RICH 溫度剛好不會燙到口
麵質是圓圓的 屬於比較硬的
個人是喜歡軟身點 所以到會稍等1-2MINS才吃
配上葱花 味道真的很好!!
餃子未算有驚喜 沒算得上皮薄 亦沒有很脆
沒沾醬吃會比較淡(也沒有提供醬料) 不過勝再夠熱

順帶一提,,,店員有禮貌但不夠細心

有望到我 不過沒有遞上MENU 要我主動叫才知道要給我
當時店裡面忙的話我是可以接受...不過只有3枱客人...
不是要坐很久要談心的話 吃個快閃餐是個不錯的選擇啊!!
鹽味!!
2010-09-11
鹽味!!
  • 鹽味拉麵
2010-09-07 1 瀏覽
每次行過都會發現很多人在等拉麵質素食落好像不怎麼了,湯底仍有一定的火侯叉燒不太肥而蠻有嚼勁蟹肉飯不太行,那些蟹肉絲無甚味道,飯更是有點冷飯的感覺雖然鍾意食蛋,但半隻熟蛋看上去總是不太吸引無乜衝動再來食了
每次行過都會發現很多人在等
拉麵質素食落好像不怎麼了,湯底仍有一定的火侯
叉燒不太肥而蠻有嚼勁
蟹肉飯不太行,那些蟹肉絲無甚味道,飯更是有點冷飯的感覺
雖然鍾意食蛋,但半隻熟蛋看上去總是不太吸引

無乜衝動再來食了
2010-03-20
2010-08-30 34 瀏覽
The ramen set came with a small bowl of ramen noodle and a small bowl of Santouka rice - it was cooked with fresh pork stock. Yummy.The charges was a bit too much though.
2010-08-28
2010-08-19 6 瀏覽
之前去食要排長龍,今次不用,已經來吃過很多次了.每次來吉之島都來食.貴係貴左D,不過真係好味,麵質夠彈牙,湯底又濃,豬肉又香,次次都係食到渣都冇得剩.美中不足的是麵的款式不多,選擇不多,其他小食也不多.不過,來都係為左食麵,很滿足,老公,仔,同我都鍾意.環境不算闊落,但都乾淨.
之前去食要排長龍,今次不用,已經來吃過很多次了.
美中不足的是麵的款式不多,選擇不多,其他小食也不多.
不過,來都係為左食麵,很滿足,老公,仔,同我都鍾意.
環境不算闊落,但都乾淨.
2010-08-07
成九點鐘先去食晚飯, 好多餐廳都好full, 有d 仲停止派飛...最後見山頭火冇咩人, 所以係度等, 侍應係我地等候o既時間幫我地落定單入去冇耐就已經有得食, 太好啦因為拉麵款式太多, 有選擇困難經侍應推介後, 就有左決定, 侍應話鹽味同味僧味拉麵都好好味, 所以一試朋友點左鹽味豬骨拉麵定食, 我點左辛辣味豬頸肉拉麵辛辣味豬頸肉拉麵: 豬頸肉勁"淋"勁好味, 同出面有唔同, 湯唔夠辣, 真係好一般鹽味豬骨拉面定食: 完全估唔倒鹽味拉麵咁好味, 真係好值得一試! 配有一個飯, 同半隻旦同酸椰菜花餃子: 唔夠熱, 味道ok
入去冇耐就已經有得食, 太好啦
因為拉麵款式太多, 有選擇困難
朋友點左鹽味豬骨拉麵定食, 我點左辛辣味豬頸肉拉麵
配有一個飯, 同半隻旦同酸椰菜花
餃子: 唔夠熱, 味道ok

2010-07-16
  • 鹽味拉麵
放工經過走咗入去試下 , 叫咗辛辣麵豉湯拉麵 (加大) 另加$10 , 當中有豚肉 x2塊 , 豚肉夠肥又淋 , 2塊剛剛好唔會太漏 ,拉麵 timing 剛剛好 , 小小彈牙 , 麵身好靚食到尾都唔會淋哂 , ( 依支吧 )辣麵豉湯夠哂濃味 - 掂 .

辣麵豉湯夠哂濃味 - 掂 .

辛辣麵豉湯拉麵
麵身近拍
2010-06-04 1 瀏覽
自日本回來, 我們也想著無敵家的拉面。上次嘗過橫綱之後, 今次先生帶我來到這一間 – 山頭火拉面。下午茶的時間, 也不是太太肚餓。所以只叫了一個定食, 特製叉燒飯定食。有一個飯, 一個拉面( 鹽味豬骨拉面) , 2個人 岩岩好。先生說個飯有 d 似 台灣o 魯肉飯。都叫好吃啦。 D 豬肉真係好似魯肉架而個拉面o既湯底十分不俗, 好飲過橫綱, 不過先生太甜了。面條素質也挺好啦。下次可以試試其他湯底。至於價錢, 也算合理的。想係香港食好食的拉面其實真係唔易, 山火頭算係咁lu。
自日本回來, 我們也想著無敵家的拉面。

而個拉面o既湯底十分不俗, 好飲過橫綱, 不過先生太甜了。
面條素質也挺好啦。下次可以試試其他湯底。
至於價錢, 也算合理的。
想係香港食好食的拉面其實真係唔易, 山火頭算係咁lu。
2010-05-31
難得中午無人龍排隊,所以試一試。排隊的時候可以先落單,一坐底就有得食。店員主動fill水。食物選舉不多,水準中上。食物份量少,建議點定食,一次可以試兩三樣食物。咖喱飯定食($78) - 咖喱飯定食除了咖哩飯還有一碗拉麵和熟蛋半隻日底咖哩飯一點都不辣,大人細路都岩食,味道小甜。拉麵可選湯底,我們選了鹽湯,很細碗,只有一叉燒一片卷物。湯好味,不覺得有味精。如果送的是半熟蛋就更好了。牛油帶子飯($35)很有趣的飯,牛油味很香很濃,很像在吃牛油蛋糕,但口感卻是飯,我一邊吃一邊覺得有趣。帶子應該係雪藏貨,無味,口感也差。吉烈豬扒($50)一般般,脆皮和肉會分離,醫汁太甜,最好伴著飯吃。五十完來說算貴了。

日底咖哩飯一點都不辣,大人細路都岩食,味道小甜。
如果送的是半熟蛋就更好了。

牛油帶子飯($35)

吉烈豬扒($50)
咖哩飯
鹽湯拉麵
咖哩飯
鹽湯拉麵
  • 鹽味拉麵 牛油帶子飯
1K
2010-05-24 3 瀏覽
源自於旭川的拉麵舖, 本港好像不太多家;其中, 山頭火算是歷史久一點的, 話晒北海道本店都係88件開業的~今日行太古, 機會來了, 一試先!!!!一坐下, 已俾杯凍水你, 單憑呢樣, 已感覺到會係幾正宗的日本拉麵店~周圍看一看, 真係好細的店子, 全場都係可以坐約廿人; 門外的等位櫈都係差唔多!當然叫主打野食啦!原來除左拉麵, 飯類都係此店的主打.好采係可以叫set, 即細麵+細飯.即兩人已可試4樣野了叫了: 木魚乾飯定食, 加個山頭火飯定食;兩個都係跟個細拉麵的set;木魚乾飯, 加了個豬骨湯底义燒拉麵; 山頭火飯定食加個麵豉义燒拉麵!先講d 飯先; 木魚乾飯係飯上加木魚, 紫菜, 芝麻及好多好多生蔥.加上特製的醬油, 是帶少許甜的, 配上d 生蔥, 味道很特別, 生蔥的味道濃烈, 香, 及爽脆, 卻又甜甜地. 是對味覺的一大挑戰!尢其係d 飯又淋淋地, 蔥卻爽脆, 口感也盡不相同, 好特別, 值得一試.山頭火飯其實即用豬骨湯底煮的飯, 吃一口, 比較淋, 但又唔係濕, 未去到係食粥咁; texture 唔同一般的飯咁. 但都仲係一粒粒分開的.味也較濃, 當然係豬骨味. 雖係店子名
源自於旭川的拉麵舖, 本港好像不太多家;

今日行太古, 機會來了, 一試先!!!!

當然叫主打野食啦!
原來除左拉麵, 飯類都係此店的主打.
好采係可以叫set, 即細麵+細飯.

即兩人已可試4樣野了

叫了: 木魚乾飯定食, 加個山頭火飯定食;
兩個都係跟個細拉麵的set;

味也較濃, 當然係豬骨味. 雖係店子名的招牌飯, 但印象一定唔及木魚乾飯的甜醬蔥呢.

定食另仲有麵, 先講我的麵豉湯义燒;
叫麵豉, 除了係個人喜好 , 另一個大原因係因為此店係來自北海道;
所以更要試麵豉! 北海道的出名嘛

飲口湯, 濃濃的麵豉味, 再食片义燒. 义燒係慢煮熟的, 用此方法入味點;
义燒係一半肥的, 肥膏入口即溶, 瘦的部份又有咬口, 好入味, 不錯~
筍切到幼幼的長條形; 加上木耳, 又是幼切的; 入口"索索" 聲, 很好的配答.

大豬女友的豬骨湯底當然比麵豉味淡; 飲了口麵豉湯, 再飲豬骨湯, 已沒有那麼的刺激; 或許可以加點七色粉吧.
麵仍舊係好食彈口, 都係跟長條形的筍及木耳. 當然仲有一樣的义燒.

回家上火頭山的日本網頁, 才發現我剛才食的火頭山的义燒, 同webpage張相係一模一樣的!
老闆的堅持原本, 也會是成功的因素.

服務很好, 姐姐都好友善快手.
半隻全熟的蛋卻是最"多此一舉"! 俾兩片漬物好過吧!
山頭火飯定食. 左上的是 木魚乾飯. 另仲有半隻全熟蛋...
  • 木魚乾飯
2010-05-02 2 瀏覽
是日為公眾假期,朋友想lunch食呢間,佢先到,排住隊先我都到埋就 order 定 (不過唔見得上菜快幾多, 其實係咪想make sure你唔好排排下就走?!)我個定食係又有咖喱飯, 又有叉燒拉麵- 咖喱飯 (有少少牛肉):我鍾意佢個咖喱汁唔會太杰但又重咖喱味! portion just right,太多會連個麵都食唔到- 叉燒拉麵:豉油湯底,覺得比朋友個豬骨湯好。今次既拉麵明顯地比我上次食(某晚十點幾)既煮得好,唔乾,d湯係入埋麵到朋友個定食係有拉麵又有個魚子飯,魚子大大粒好juicy,不過個飯係熱既,好似有d唔match好味,值得一試。
是日為公眾假期,朋友想lunch食呢間,佢先到,排住隊先

我個定食係又有咖喱飯, 又有叉燒拉麵
portion just right,太多會連個麵都食唔到

好味,值得一試。
豉油湯底好啲架
豉油湯底好啲架
  • 咖喱飯
2010-05-01 19 瀏覽
If you like authentic ramen, this is the place to be. The ramen is smooth and soft and the soups are superb, full of flavour and richness. Some might find it a little salty but I guess that usually comes with ramen.Don't forget to order the half boiled flavoured egg - also wonderful!

2010-04-20
香港嘅拉麫... 唔明做乜成日咁多人排隊,我叫嘅醬油湯麫啲湯係豬骨底, 我本身喜食齋醬油湯底, 都冇所謂, 咪試吓囉, 豬骨湯係濃, 但極淡冇味, 飲落口好膩但仲爭好多嘢, 而又食唔倒醬油味. 麫反而彈牙, 但伴著冇味嘅湯, 食得相當冇癮.佢嘅叉燒亦係絕對不及格嘅, 味度跟褒湯肥肉切片沒兩樣, 又有種不知名嘅香料, 絕不是平時嘅味道.仲有, 找錢找少jor$50!根本同日本冇得比, 都唔知典解 >.<, 係咪日本仔嘅出口嘢硬係要整衰幾格凸顯佢哋國民重要性呢?!都係食番麥奀雲飩麫啦...
香港嘅拉麫... 唔明做乜成日咁多人排隊,
仲有, 找錢找少jor$50!

都係食番麥奀雲飩麫啦...
醬油湯拉, 好油, 豬骨, 湯濃 ,膩但冇味
同行嘅鹽味湯麫加木魚碎飯
木魚碎飯多菜多葱, 唔啱細路仔食
同行食到冇心基, 連跟餐嘅蛋都冇食
當日餓到腳軟夾粗食, 都食剩咁多
同行食剩嘅蛋
比$500, 找$305.90!!! 好彩我哋發現
2010-04-15 66 瀏覽
初初見到這間大排長龍的拉麵店時,誤會它的店名是"火頭山",但今晚去食dinner時,才知道正確店名叫做"山頭火"哈哈哈!今晚只得我一個人食飯,所以一去到就有位,不用等看了餐牌後,决定叫(1)辣麵豉拉麵 - 麵質很爽,辣味湯底雖然不算太辣,但也十分惹味 (2)豬頸肉 - 靚!有入口即溶的感覺 (3)溏心蛋 - HKD8一隻,不能不叫!好味
今晚只得我一個人食飯,所以一去到就有位,不用等

(2)豬頸肉 - 靚!有入口即溶的感覺

(3)溏心蛋 - HKD8一隻,不能不叫!好味