(非會員)
2009-04-16 29 瀏覽
我覺得佢既三文魚壽司﹙包括三文魚、三文腩、火炙三文魚腩﹚都好好食!件魚生好厚!十幾蚊一碟真係好抵食!我見好多人都專登去食壽司!另外佢既鰻魚飯同泡菜牛肉烏冬都唔錯!D鳥冬夠彈牙!平日去唔駛等位,同埋個waitress好勤快!一見你杯茶飲剩好少就會自動加茶!服務非常好!不過有樣野唔好就係D食物上得唔夠快!若果繁忙D既日子,仲要等耐少少!如果趕時間就唔掂!
件魚生好厚!十幾蚊一碟真係好抵食!
我見好多人都專登去食壽司
另外佢既鰻魚飯同泡菜牛肉烏冬都唔錯!D鳥冬夠彈牙!
平日去唔駛等位,同埋個waitress好勤快!
一見你杯茶飲剩好少就會自動加茶!服務非常好!
不過有樣野唔好就係D食物上得唔夠快!
若果繁忙D既日子,仲要等耐少少!如果趕時間就唔掂!
2009-04-14
  • 火炙三文魚腩壽司
2K
2008-10-13 32 瀏覽
12-10-2008知道新馬鞍原址變了港式日本料理, 呢日一行 6 人訂定檯0黎試試. 一向對九龍城日本餐廳印象麻麻, 但原來呢間除0左刺身壽司之外, 其他0野幾好食, 都幾意外:- 池魚刺身: 店員推介, 相信係因為佢係 menu 上最高價位0個幾樣之一 -_-" 刺身算新鮮, 食落肉質帶爽, 但鮮味一般, 而且實在切得太厚了, 成舊磚咁叫人點食? 豉油無乜問題, wasabi 就「牙膏」到唔「牙膏」, 完全無味的. 唔掂!- 銀鱈魚西京燒: 只分了一小忽肉, 是否「西京」燒無從考究, 但魚肉嫩滑又富油香, 味道還好啦.- 屋企人劃了幾款壽司, 我就只試了吞拿魚及三文魚腩的... 三文魚算肥, 但無乜味道的, 吞拿魚仲肉質帶點霉, 難吃; 壽司飯 size 0岩0岩好, 握得樣樣衰衰, 又(竟然)無一夾即散, 但醋味近乎零. 完全唔及格!- 刺身拼盤: 咁多樣以赤貝最好食, 新鮮度不錯, 食落雖然唔算好爽, 但味道幾甜, 算不錯; 甜蝦 size 肥大, 食落算爽, 但欠鮮甜味, 令人失望; 吞拿魚同壽司0個 d 質素相若, 唔掂; 連食 10 次有 9 次都係肥美豐
12-10-2008

- 刺身拼盤: 咁多樣以赤貝最好食, 新鮮度不錯, 食落雖然唔算好爽, 但味道幾甜, 算不錯; 甜蝦 size 肥大, 食落算爽, 但欠鮮甜味, 令人失望; 吞拿魚同壽司0個 d 質素相若, 唔掂; 連食 10 次有 9 次都係肥美豐潤的劍魚腩, 呢度的亦唔及格. 生吃的實在唔多掂!
- 清酒煮蜆: 「湯底」落了大量昆布, 酒香撲鼻, d 蜆唔算肥美, 但絕對鮮甜, 肉亦唔韌, 食完一隻又一隻!

- 土佐豆腐: 係炸過的豆腐淋上木魚絲及汁, 豆腐十分滑, 層皮雖然腍晒, 但仍然好香, 幾好食.
- 鰻魚豆腐天婦羅: 小平津 d friend?
不過呢度的其實唔係天婦羅, 啡色炸漿似足港式掃街小食0個隻, 叫「炸鰻魚豆腐卷」會比較貼切... 皮炸得好脆, 無油, 連紫菜都有香味的, 勁. 豆腐好滑, 鰻魚就唔及小平津的肥美, 不過整體我覺得呢個比上次0係小平津食到的仲好食, 值得試試.
- 鹽燒雞翼: 皮脆, 肉一般嫩, 而且實在太多鹽, 好鹹喎. @_@"
- 海膽炒飯: 原來係普通炒飯面頭放幾塊生吃的海膽, 安排不錯, 不過海膽甘而不甜, 嗒嗒0下仲帶點腥, 唉; 炒飯就幾乾身, 味道可以.

食到飽飽的, 飲啖茶消消滯, 但 d 疑似綠茶淡得很, 飲水一樣, 掃興.

環境港式又帶點街坊 feel, 加埋門口 d 閃燈, 都真係幾「娘」; 招呼就幾好, 幾位店員有求必應又有禮貌, 希望唔係新張先咁好吧.

埋單每人約 $140, 唔算好貴, 可以一試的 -- 只限熟食!
(非會員)
2008-10-06 8 瀏覽
假日會友後,同老公四處找地方醫肚,想起九龍城都幾多日本餐廳,特別係小店形式,感覺比連鎖店更認真和有誠意,晚上約八點幾,肚子嘰嘰咕咕,心想試試新地方,好彩最後在獅子石道近太子道西,發現一間新近開業嘅小店,坐下來便急不及待先叫一客金倉魚壽司、火炙金鎗魚腩和北寄貝,再四維看隔離桌有乜參考,發現左桌上有一碟魚生船,雖然已經吃了一半,但仍然可見魚生都幾fresh,伸有d伴碟一點都唔求其,幾吸引!再看看右邊夥計剛送上一客牡丹蝦,幾有睇頭,賣相唔錯之外,都算大大碟,再查看價錢,原來都係百多元,即叫,仲加一個燒鰻魚定食,老公開始有d擔心食唔曬,結果我哋由頭到尾一氣呵成無停口,將桌上賣相和味道都有水準嘅食物一掃光! 仲有d覺得自己去咗食日式自助餐咁飽! 特別鍾意魚生夠鮮甜,連鰻魚定食看似普通嘅東西都做得好有心思,鰻魚燒得剛剛好,都算大件,汁又夠好味、就連奉上嘅tissue都made in japan、由食物價錢、服務到賣相、都叫我哋有一個意外驚喜! 埋單後仲同老公講希望水準同價錢可以keep住、快d八比d friends 知先得!
  • 什錦魚生船
  • 燒鰻魚定食
2008-10-02 3 瀏覽
印象上在龍城沒吃過很多的日本料理,去得最多的是洋一,走鐵板燒路線的鐵板十三自己覺得價錢有點貴,所以未吃過。這間新店剛開業不久,見是日天氣還熱,不想吃油膩膩的東西,來一個魚生飯,清一清味蕾也未嘗不可....各款定食價錢由四十至七八十大洋不等。來一個豪華一點的海膽魚生飯,賣七十八大洋還未包括加一,於這區來說已不算太便宜了...端上枱一看,看見三文魚片已有點倒胃了,再看看吞拿魚片的暗啞顏色,已知用料是不太新鮮了...當然明白午飯時段對魚生品質的要求是不可太苛刻了,但當發覺差不多要付出八十多大洋時,又會認為在其他地方應有更好的選擇了...海膽算是較好的,雖不期望有什麼海水味,但味尚算鮮甜。將之與飯及少許山葵拌勻而食,尚可...飯不是純用胖嘟嘟的日本米,收這樣的價錢也是可理解了;茶碗蒸口感不夠滑,而且欠缺白果及吞拿魚粒,不夠正宗....去龍城,還是要吃價亷物美的小館或泰菜較實際...

去龍城,還是要吃價亷物美的小館或泰菜較實際...

2008-09-30 13 瀏覽
龍城宵夜選擇不少,被拉了來這間新開的「山葵」吃些輕食。十一時許,店方圍著吃打佯前宵夜,幾本上是間什麼都有的百搭港式日本料理,別看店員是打扮「形格」的後生仔女,服務倒是認真而周到,問牡丹蝦有什麼選擇,隨即送來大、中兩隻蝦「驗身」,叫了鹽燒油甘魚頭,怕吃不了要除消,店員也客氣道:「不打緊,下次來再吃吧。」,難得的誠意服務。二人吃不得多,穩陣地點下了清酒煮蜆、大.中牡丹蝦各壹、燒原條魷魚及豆腐鰻魚天婦羅卷。等了等有得吃,先來清酒煮蜆,本地細隻蜆仔,犧牲了肉質換來一口鮮味不俗的蜆湯,依稀的清酒甜,肉雖韌但無沙,是碗不錯的清酒蜆湯。大.中牡丹蝦聽說唔腥又無雪味,應該不錯,前者身位足「一板」長收六十四元,後者收卅二元,吃完蝦身蝦頭可炸來吃不另收費。汁燒魷魚原條放在爐上燒烤,切成細件後淋汁,談不上鮮味但肉質倒是細嫩有彈性,略帶烤後乾焦味,汁濕淋淋幾港式,但睇返價錢,收五十元左右,也吃得過。最後的豆腐鰻魚天婦羅卷,大家笑說是「疑似」小平津名物,不知廚部同那邊有沒關係?紫菜提不起味,略油,食味爾爾,。酒過三巡,埋單三百餘元,雖然港式一點,質素與價錢能劃上等號,作為宵夜簡食,是晚很滿意了。摯友作東,在此謝
龍城宵夜選擇不少,被拉了來這間新開的「山葵」吃些輕食。

摯友作東,在此謝過。
一蝦兩吃不另收費
蜆湯鮮而不俗