2024-01-31 591 瀏覽
周五外出工作又到油尖旺區,這次來到太子區覓食,其實這區真的有很多小店食肆等著我去發掘;不過這晚正想單獨去吃點美食來治療最近忙碌的生活,最後選來一間居酒屋來吃蟹籽燒玉子 $68賣相吸引!師傅先將玉子煎至微焦,再唧沙律醬及放上份量超多的蟹籽就大功告成了~ 甜甜的玉子煎得帶點焦香,加上鹹鮮味美的蟹籽和清爽的沙律醬,作為前菜這個很可以!明太子釀雞翼 $58/3隻先將雞翼去骨再釀明太子內餡再烤,每隻都烤至金黃色而且非常飽滿,雞皮烤得香口脆身,咬開雞肉嫩滑帶肉汁,加入了非常多的明太子但味道調製得宜,好吃~磯燒帆立貝 $48/2隻師傅用照燒汁塗在帆立貝再慢烤至熟透,最後灑上七味粉點綴再上菜!雖然是熟透的帆立貝不過每隻size並不細小;入口仍保有濕潤感不會燒至太乾身,醬汁的味道也是剛好,惹味!壽喜燒豆腐煮廣島蠔 $98每次吃壽喜燒都是以牛肉、豆腐及蔬菜為主食材,用廣島蠔入饌的都比較少見!這款用上壽喜燒醬汁烹煮豆腐跟廣島蠔絕對有另一番風味,醬汁有淡淡的豉油香但甜味不會重,豆腐滑溜廣島蠔鮮嫩蠔味濃郁,搭配醬汁吃不會太重口味反而更吃到各種的味道,有夠新鮮清爽!鰹魚汁煮大根 $48大推這個!先說份量真的很多,
蟹籽燒玉子 $68

明太子釀雞翼 $58/3隻

磯燒帆立貝 $48/2隻

壽喜燒豆腐煮廣島蠔 $98
鰹魚汁煮大根 $48
大推這個!先說份量真的很多,大根入口爽甜無渣,完美吸收鰹魚汁的鮮美,重點是湯汁是偏甜的味道,比起平日吃到鹹鹹的鰹魚汁這個是超好吃!
青森蘋果汁 $35/杯
來到居酒屋當然不能少的就是酒!店家由啤酒梅酒到清酒也有供應,不太喝酒如我就可以選茶、汽水或果汁這些非酒精飲品來喝~ 點來一杯青森蘋果汁,甜甜的帶濃郁的蘋果香氣,用來中和食物的鹹味就最適合
店家位於太子界限街的一間細小地鋪,由門面到店內都充滿和式風情,木系吧檯的傢具、別緻的日系小擺設、裝具及掛牆裝飾等;加上小店只能容納十人左右,看着老闆站在吧枱前一人料理,播放著連串的日文歌曲,像極了日本當地的家庭式居酒屋,無論是跟友人把酒談心或是像我一樣「一個人的浪漫」也沒問題!前提是要好好跟店老闆提早預約啊,否則想吃的話也只能吃閉門羹~ 不得不佩服店主的能力,由備料、下單、烹調到收銀都由老闆一人處理,這麼多工夫、工作都可以處理得宜,而且出餐速度非常迅速!
2024-01-26
2024-03-18 182 瀏覽
再訪山系,感受十足的日式風情舖頭座位不多,但食物質素誠意滿滿一人晚餐,來一碗▶️火炙五花豚肉醬油溏心蛋丼燒到外皮脆口的五花肉配上流心醬油糖心蛋,伴飯食一流👍🏻#山系本舍 #大角咀餐廳 #日式美食 #太子
再訪山系,感受十足的日式風情
舖頭座位不多,但食物質素誠意滿滿

一人晚餐,來一碗
▶️火炙五花豚肉醬油溏心蛋丼
燒到外皮脆口的五花肉
配上流心醬油糖心蛋,伴飯食一流👍🏻

#山系本舍 #大角咀餐廳 #日式美食 #太子
2024-02-16 135 瀏覽
不經意的地方,罕有高質的日式餐廳,舖頭細細,師傅誠意十足全部餐新鮮即整,我哋三人午餐,分別叫咗L3蕃茄濃湯醬油豚肉手打烏冬 $98L4櫻花煆醬燒雞扒拌醬油糖心蛋丼 $98LS炒牛乳滑蛋和牛可樂餅具果三文治配炸薯條 $108
2024-02-16 187 瀏覽
一人午餐,食得輕鬆充滿日式居酒屋風情午餐奉送支裝飲品,食物新鮮熱辣即煮套餐有沙律,薯蓉及小菜🍜蕃茄濃湯醬油豚肉手打烏冬烏冬彈牙,蕃茄湯底香濃加配小食🧀芝士餃子雞翼,脆卜卜
一人午餐,食得輕鬆
充滿日式居酒屋風情

午餐奉送支裝飲品,食物新鮮熱辣即煮
套餐有沙律,薯蓉及小菜
🍜蕃茄濃湯醬油豚肉手打烏冬
烏冬彈牙,蕃茄湯底香濃

加配小食
🧀芝士餃子雞翼,脆卜卜
2024-01-31 202 瀏覽
係一個星期六嘅下午三點🕒,一個人周圍自己行🦶🏻🦶🏻,行到一間鋪頭前被佢吸引了,好似舊區嘅一點清泉咁。自自然然就走左入去,裏面座位數量唔多。自己一個坐喺具日式風味🇯🇵嘅居酒屋度食嘢別具風味,店裏面播住日式嘅歌,睇住全日式嘅裝修同擺設都令人感覺輕鬆自在。望住店員煮嘢食,同聽住d煎炒聲,感覺好自癒。😌😌😌📌蟹肉🦀拌飯焗釀大啡菇 ($68)最鍾意食大啡菇嘅我,覺得非常驚喜,呢度嘅大啡菇係完全乾透,唔會有水份,而仲好有菇味。配上一大撮蟹肉連埋洋蔥、櫻花蝦🦐、沙律醬等配料,感覺好新鮮,亦都好開胃。貌似富士山嘅形狀都好吸晴👀📌蟹籽🦀醬油燒飯糰(2件) ($48)呢兩嚿飯團🍙🍙過嘅表面都被燒得香口,而唔會有燶同硬嘅難消失化感,配上醬油同滿瀉嘅蟹籽🦀都食得非常過癮🤪🤪🤪📌元祖波子汽水🥤($24)自細冇乜飲波子汽水嘅我完全唔識得開🫣,勁輪盡🫣,全靠店員指導先開到🥹,用力一壓之後打開噴氣嘅情境令人有加油嘅加持感💪🏻,見到飲完果粒波子自己孤零零一個,同我個肚皮好滿足相映成趣😂😂😂💸連加一$154#山系本舍

📌蟹肉🦀拌飯焗釀大啡菇 ($68)

📌蟹籽🦀醬油燒飯糰(2件) ($48)

📌元祖波子汽水🥤($24)

💸連加一$154

#山系本舍
2024-01-16 231 瀏覽
#山系本舍 店鋪位於馬路邊, 係居酒屋嘅設計🎐成間餐廳就係得店主一個人打理, 成間鋪得10個座位左右🪑..今次試左雞皮串燒, 蟹籽燒飯團, 芝士燒廣島蠔, 蕃茄濃湯野菜鍋, 鹽燒鯖花魚..兩個人埋單四百蚊左右, 食物質素都唔錯, 係二人聚會嘅一個好選擇°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°山系。本舍📍 太子界限街23號地下A1號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #山系本舍 #居酒屋

山系。本舍
📍 太子界限街23號地下A1號舖

有日突然間好想食居酒屋,上openrice搵到呢間評價幾好,就晏晝自己一丁友去咗過下癮😋🐚鰹魚湯煮日本白蜆 $78成碗滿滿嘅蜆分量好大份❕差啲就食唔曬,個湯除左鰹魚味仲有好重嘅清酒味🍶🍙蟹籽醬油燒飯團 $48一上檯見到有大阪燒嘅toppings同好澎湃嘅蟹籽,飯團本身有調味🍙,食落飯團表面燒得好脆,內脆外軟✨🐓山系燒雞皮 $32去到居酒屋,我必叫就係雞皮串🍢,好開心呢一間嘅燒雞皮係我好鍾意嘅乾身同香脆,上面有些少嘅鹽做調味🫙就已經好好食😍要特別留意,因為餐廳比較細同多人,午市限時45分鐘,晚市就60分鐘⏰評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均: ~$150📍 山系。本舍 (太子)太子界限街23號地下A1號舖

🐚鰹魚湯煮日本白蜆 $78

🍙蟹籽醬油燒飯團 $48

🐓山系燒雞皮 $32

評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均: ~$150

📍 山系。本舍 (太子)
  • 和風高湯煮日本沙白蜆
2023-12-17 173 瀏覽
成日經過呢間山系店因為開喺"咖啡街"附近😂之前一直都以為係coffee shop, 原來係好chill既日式居酒屋🍶小店細細由老闆一個人主理,店主好喜歡間店,日頭備貨,夜晚又做到凌晨全部食物即叫即整誠意之作🤎全間鋪只有10個位,客人圍住bar枱可以好close傾偈,有播住日本音樂,氣氛好好🥳🥳好適合2人把酒談心🐗燒日式豚肉腸🐓醬燒雞肉串🎣煙三文魚大阪燒🍻Supporo黑啤 👍🏻👍🏻
成日經過呢間山系店
因為開喺"咖啡街"附近😂
之前一直都以為係coffee shop,
原來係好chill既日式居酒屋🍶
小店細細由老闆一個人主理,
店主好喜歡間店,日頭備貨,夜晚又做到凌晨
全部食物即叫即整誠意之作🤎
好適合2人把酒談心

🐗燒日式豚肉腸
🐓醬燒雞肉串
🎣煙三文魚大阪燒
🍻Supporo黑啤 👍🏻👍🏻
是日explore hk_prince edward station😋店鋪位於馬路邊~呢間居酒屋一入到去播住好多熟悉既日文歌😍周圍既佈置都好日本😍如果唔係因為見到繁體字同聽到廣東話,有幾刻小編都以為自己身在日本🙈🙈店主一人料理成間鋪,所以得5-6個吧枱位左右。我揀左煙三文魚野菌黑松露手打烏冬$178同富士山柚子梳打$32(要加一)烏打大大碟夠曬彈牙,黑松露亦好足料,大大pat😍😍煙三文魚亦好新鮮,仲加左大量洋蔥同紅色鬚鬚(其實係用風干的红辣椒切成的细絲,日文叫赤唐辛子),夠曬飽肚😋柚子梳打甜甜酸酸好開胃😋可恨既係我得一個胃🥹試唔到太多野🥹其實仲想試大板燒同串燒🥹🥹🥹留返個藉口下次再來吧🥹🥹丫~呢度有神秘menu要問chef既,今日就係燒雞腸🙈仲可以外賣添!(+$2)仲有!呢度收現金!記得帶夠cash🙈山系。本舍山系。本舍 (太子)太子界限街23號地下A1號舖#支持下本地小店 #hkfoodie #foodiemore
店鋪位於馬路邊~

店主一人料理成間鋪,所以得5-6個吧枱位左右。

柚子梳打甜甜酸酸好開胃😋
留返個藉口下次再來吧🥹🥹

丫~呢度有神秘menu要問chef既,今日就係燒雞腸🙈
仲可以外賣添!(+$2)
仲有!呢度收現金!記得帶夠cash🙈

山系。本舍

山系。本舍 (太子)
2023-11-12
  • 三文魚野菌黑松露手打烏冬
2023-11-29 144 瀏覽
好食到忍不住皺眉😂👍🏻👍🏻👍🏻 吃貨們自然明白,遇上美食,真實的眉間就會出現,只能用眉飛色舞形容我整個用餐過程。蟹籽醬油燒飯團$48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)如你以為只是一個普通的飯團,那你絕對會走寶!!!料理長將飯團表面烤至微微金香焦脆,掃上一層薄薄的鼓油,以爆多蟹籽鋪面並灑上紫菜粉及沙律醬。口感外脆內軟,香氣四溢,蟹籽的鮮甜中帶點點咸味提味,真的一絶👍🏻👍🏻👍🏻一路打一路流口水😋😋😋,大家真的不要錯過!芝士吉列沖繩黑豚扒$78現場即叫即做,份量足。炸粉鬆脆,配上新鮮沙律菜及洋蔥絲,不但減輕吉列的油膩感,擺盤更是一流。富士山柚子梳打 $32 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)柚子味濃,酸酸甜甜,女生們最愛❤️。日式小店不少,但看得岀店家精心準備,不少飲料確是難得一見,下次我再試其他。從走進店舖的那一刻,看得出老闆非常用心,從佈置甚至到餐具,也營造出日式居酒屋滿滿的氛圍。一路聽着日文歌曲,看着老闆站在吧枱前一人料理,有種彷彿到了日本不真實的感覺👍🏻👍🏻全店大概坐十一人到,要來的吃貨們記得盡早訂位。@Big_Big_Foodie

蟹籽醬油燒飯團$48 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

芝士吉列沖繩黑豚扒$78
芝士吉列沖繩黑豚扒

富士山柚子梳打 $32 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
富士山柚子梳打

@Big_Big_Foodie
2023-11-25
芝士吉列沖繩黑豚扒
富士山柚子梳打
2023-11-05 210 瀏覽
呢間餐廳係一間環境好特別既一間居酒屋,裡面大約有十個坐位,環境仲有好多唔同既酒樽同內物做裝飾好有藝術氣息,好適宜打卡同埋把酒談心嘅好地方,食物方面主打係燒物為主,老細會俾一份Menu你見到想食嘅嘢就喺方格度剔就OK,我就揀左個蟹籽蟹肉炒飯蟹籽蟹肉炒飯:$148呢個炒飯好足料,蟹籽好滿足,加上蟹肉好多配料一齊撈埋一碟,味道都好好味,基本上一個人都好夠食👍🏻📍地址:山系。本舍 (太子)太子界限街23號地下A1號舖

蟹籽蟹肉炒飯:$148

📍地址:山系。本舍 (太子)
2023-11-03 149 瀏覽
餐廳環境唔大,但係格局及燈光氛圍,帶出一種舒適溫暖嘅效果。舖內有幾個魚缸,點餐後望住d魚仔游來游去,內心有種好治癒及平靜嘅感覺。 🔸 番茄濃湯醬油豚肉手打烏冬從師傅手中取過托盤後,一陣濃烈的番茄味立刻鑽進我的鼻中。幾塊巨大的豚肉真的讓人吃不下了(太濟太滿足😂)🔸串燒叫左鹽燒雞串同燒雞腎各一串。鹽燒雞串 外皮燒至焦香脆口,內裡軟嫩多汁,瘦而不柴,令人回味無窮。燒雞腎 在鹽燒雞串的襯托下顯得沒那麼讓人印象深刻了,不過可以確認這家串燒確實出色。📌明明睇左openrice係顯示接受電子支付,點知現場又話cash only👿 好彩店主最後都接受Payme 🍽️ 山系本舍📍太子界限街
餐廳環境唔大,但係格局及燈光氛圍,帶出一種舒適溫暖嘅效果。

🔸 番茄濃湯醬油豚肉手打烏冬
從師傅手中取過托盤後,一陣濃烈的番茄味立刻鑽進我的鼻中。
幾塊巨大的豚肉真的讓人吃不下了(太濟太滿足😂)

🔸串燒
叫左鹽燒雞串同燒雞腎各一串。

🍽️ 山系本舍
📍太子界限街
2023-10-29 110 瀏覽
一入門口我見到餐廳裝修格局好似日本嘅居酒屋,而且小店裝修好似日式家庭式經營嘅居酒屋格局,好似去咗日本旅行咁嘅感覺,小店感覺好溫馨!廚師師傅遞上原條鰻魚超大條超長,長過隻碟,再加兩個好有驚喜嘅燒飯糰,飯糰有特製嘅鰻魚汁,師傅燒到飯糰外邊全部係飯焦包圍住,而且入邊都唔會燶又唔會乾,好考師傅功架,而且入面啲飯粒就好煙韌,好有驚喜一餐!午市套餐仲有薯仔雜菜沙律!仲配上一支橙汁!份量超大碟,直到到夜晚我都好飽!好抵食!

原條鰻魚配燒飯糰
2023-10-28
🐮山系。本舍🐮🐮#hkbeeflover_日式🐮#hkbeeflover_太子• • • 🐮🐮評價🐮🐮環境非常有家的感覺店內有很多魚缸 超喜歡生物的我對這家評分會更高😍絕對會再來吃食物水準真的非常高 !店長出餐的效率也很高 蕃茄濃湯醬油豚肉手打烏冬 $98(送一支茶、包沙律及薯蓉)蕃茄濃湯世一 非常蕃茄 呢個蕃茄湯係香港數一數二好飲有豚肉油脂混入去非常好飲!如果你鐘意肥豚肉這個餐非常推薦!喜歡沙律內有牛油果薄片 很新鮮!鹽燒雞串燒 鹽燒雞多汁 燒得剛好 表面焦脆 雞肉嫩滑燒帆立貝表面放了櫻花蝦整個配搭昇華了#態度比味道重要主要自助為主 與店長交流不算多午市有提供水 晚市需點飲品/其他酒• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮山系。本舍太子界限街23號地下A1號舖
🐮山系。本舍🐮

店內有很多魚缸
超喜歡生物的我
對這家評分會更高😍

絕對會再來吃
食物水準真的非常高 !
店長出餐的效率也很高

蕃茄濃湯醬油豚肉手打烏冬 $98
(送一支茶、包沙律及薯蓉)

蕃茄濃湯世一
非常蕃茄
呢個蕃茄湯係香港數一數二好飲
有豚肉油脂混入去非常好飲!

如果你鐘意肥豚肉
這個餐非常推薦!

喜歡沙律內有牛油果薄片

🐮男友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎

🐮山系。本舍

2023-10-22 59 瀏覽
再到太子覓食,今次嚟到山系•本舍。 🎏🎏全店由店主一人主理, 實在佩服佢可以同時分身為大廚,侍應及收銀,可以快速轉換身份外,仍然做到有條不紊,畀個like 先🤗🤗👍🏻山葵醬油海葡萄 $38🍇🍇海葡萄係比較少見但非常有營養嘅食材,常見於沖繩。海葡萄口感似魚子,本身有輕微咸味。店主特製山葵醬油配合海葡萄及沙律,突出口感之餘,微辣微咸嘅感覺十分開胃,作為前菜非常欣賞🤪😜😜山系燒雞皮 $16 醬燒雞串 $16🐥雞皮燒得乾身,脆口, 油脂完全被蒸發,唔會感到油膩。雞串處理不錯, 雞肉滑嫩,有醬油香味。😆😁大阪燒 $68口感同我喺大阪食嘅非常接近, 椰菜同八爪魚粒完美潛入餅底,增添不少口感。醬汁有大阪燒汁,芝士醬同蛋黃醬,三款醬令大阪燒味道有層次。🥰🥰百事生可樂 $24聽聞飲完會發光,密切關注中❗❗🌟🌟小店位置不多, 最好提前預約,我都提早一個星期先約到有位㗎

山葵醬油海葡萄 $38🍇🍇

山系燒雞皮 $16 醬燒雞串 $16🐥

大阪燒 $68

百事生可樂 $24
聽聞飲完會發光,密切關注中❗❗🌟🌟

小店位置不多, 最好提前預約,我都提早一個星期先約到有位㗎

• 山葵醬油海葡萄