朋友預訂了這家位於觀塘工廈的韓國餐廳,聽說這裡的燒肉和海鮮十分美味,我們當然點了不同的招牌菜啦。在等候主菜期間,店員先送來各類型的泡菜,顏色吸引,各種酸、甜、辣味的泡菜刺激了味蕾,為腸胃熱身。接著我們品嚐主菜了。海鮮煎蔥餅煎得金黃色,麵粉軟腍而外表香脆,內裡有些菜絲、椒絲,但海鮮配料不算豐富。牛肉冷湯蕎麥麵我第一次嚐這種主食,配料有青瓜絲、白蘿蔔絲和牛肉,「湯底」其實是清水,因此不會肥膩。麵條相當長的,亦很煙韌,口感有點像芋絲。在炎炎夏日,吃這種冷麵,是清新消暑的好方法。(忘記拍照)烤牛肉拼盤主角牛肉拼盤出場了!有牛舌、牛西冷、牛骨,十分適合牛魔王。把牛肉放在煎板上慢慢燒熟,看見油脂溢出,令我們期待。肉類沒有下調味,不會過鹹,仍可品嘗到肉質的鮮味。肉汁豐富,油脂迷人。辣海鮮雜錦鍋連同剛才的牛肉拼盤是同一個餐,四至五人份量$928。這個海鮮鍋份量十足,令我們驚訝。它有一大隻八爪魚、三隻鮑魚、帶子、青口、蜆肉、蝦及蟹,還有一些蔬菜和豆腐。放在鍋上,待食物煮熟,此時湯底變成橙紅色,帶有微辣。各類海產新鮮甜美,肉質爽口彈牙,是很好的享受。這裡環境有點擠逼,木製的椅子不會坐得很舒服,但這種舊式食

海鮮煎蔥餅

牛肉冷湯蕎麥麵

(忘記拍照)

烤牛肉拼盤

主角牛肉拼盤出場了!有牛舌、牛西冷、牛骨,十分適合牛魔王。

辣海鮮雜錦鍋

這裡環境有點擠逼,木製的椅子不會坐得很舒服,但這種舊式食堂的裝修,反而充滿風味。加上觥籌交錯,食客開懷大笑,很有氣氛。

值得一讚是店員們極親切好客,即使我們第一次光顧,也對我們像熟客一樣,言談甚歡,招呼周到,使我們十分高興。
2021-08-30
2021-09-02 641 瀏覽
星期五收工,同左一班朋友去觀塘食韓國菜,朋友推介呢一間係工業大廈,地方好闊落坐得幾舒服。坐低已經好肚餓,食韓國菜有樣好處,就係有好多頭盤,而且全部都好好味😋。呢間仲可以揀其中2款再encore . 薯仔同茄子,仲有泡菜都好好味🌟我哋叫左海鮮煎餅,雞湯,炸雞,韓國年糕同烤豬皮。除左豬皮有D硬,其他全部都好好味!又大碟,又正宗🤤雞湯D雞肉好嫩滑,成隻雞,勁足料,仲有大大隻鮑魚。炸雞好似拳頭咁鬼大件😂多到食唔晒~年糕同煎餅都好好味~下次要再食👍🏻最正宗嘅係👍🏻,我哋買咗支韓國米酒,老闆俾左D酒碗我哋用😩好似地道韓國大排檔🥲未有得再去韓國🤤嚟呢度頂住先🌟

我哋叫左海鮮煎餅,雞湯,炸雞,韓國年糕同烤豬皮。

除左豬皮有D硬,其他全部都好好味!又大碟,又正宗🤤
雞湯D雞肉好嫩滑,成隻雞,勁足料,仲有大大隻鮑魚。
炸雞好似拳頭咁鬼大件😂多到食唔晒~
年糕同煎餅都好好味~下次要再食👍🏻

雞湯
炸雞
2021-08-20
雞湯
炸雞
2021-08-30 530 瀏覽
觀塘 山田海韓國料理今日走進觀塘數一數二出名🌟嘅工廈-駱駝漆工業大廈三期買野,見到呢間門口小小,招牌完全不起眼的食店,原來係韓國料理!入邊仲傳來陣陣燒烤肉香味!嘩,我同我fd即刻共同決定今晚食呢間!當什麼都未點之前,店員已經送上很韓式的金壼茶、白蘿白湯和餐前六小碟!醃青瓜、海帶、大豆牙、韓國泡菜、醃茄子,還有小編至愛的醃薯仔🥔老實講,小編其實喜歡韓國餐前小食多於韓國正餐🤣🤣🤣🤣,係咪好變態呢🤣🤣。招牌炆牛肋骨 (拼白飯) 大大塊牛肋骨,勁入味,炆到很焾,可以爬曬一大碗白飯!回眸率90%👍🏻辣泡菜豬肉湯(拼白飯) 呢個也是配白飯絕佳組合!小編和朋友最後係食清和飲清整鍋泡菜豬肉湯!一滴不留😆😆 豬肉片味道剛剛好,配上小小辣的泡菜一起食,正🤣🤣山田海韓國料理📍觀塘開源道60號駱駝漆工業大廈三座三樓U室
觀塘 山田海韓國料理

招牌炆牛肋骨 (拼白飯)

辣泡菜豬肉湯(拼白飯)

山田海韓國料理
📍觀塘開源道60號駱駝漆工業大廈三座三樓U室
2021-08-30 2831 瀏覽
咁耐以嚟好似真係未食過正宗韓國菜,除咗因為先入為主怕泡菜同其他食物辣外,仲覺得可能同平時嘅韓燒差唔多。韓國迷朋友為改變我呢個錯嘅諗法,帶我嚟到呢間佢成日幫襯,由韓國人主理嘅韓國菜餐廳。去到門口已經聞到陣陣好香嘅烤肉味,餐廳都好寬敞,唔會因為油煙問題局促。一行六人,點咗六樣嘢,味道幾好,由其醬油蟹好鮮,肉類亦好新鮮。前菜都咁多款,茄中最好味,又淋又入味,間嘅泡菜屬bb辣,爽口開胃。套餐:辣海鮮雜錦鍋+烤牛肉拼盤(無醃)牛肉雪花平均,入口有油,牛舌都好爽口,腩肉都好新鮮,唔會太肥。上呢個海鮮鍋嗰陣幾震撼,排得好靚,滾起後職員細心幫我哋將鮑魚及青口去殼,八爪魚剪粒,方便我哋分配。燒肉有蔬菜伴食減少油膩感。海鮮煎蔥餅,好香蛋味。炆牛肋骨(配飯),炆得好淋。醬油蟹,好鮮呀,第一次食咋,個個都讚,連飯團都好好味。
1942 瀏覽

套餐:辣海鮮雜錦鍋+烤牛肉拼盤(無醃)

燒肉有蔬菜伴食減少油膩感。

海鮮煎蔥餅,好香蛋味

炆牛肋骨(配飯),炆得好淋。

醬油蟹,好鮮呀,第一次食咋,個個都讚,連飯團都好好味

2021-08-18
2021-08-12 758 瀏覽
第一次吃就踩雷了,這個牛肉火鍋超出了我的想象範圍,是我對牛肉火鍋有誤解還是牛肉火鍋對我有意見??只有肥牛包著金針菇,一些蔬菜,菇類,一把拉麪的菜品,是憑著什麼自我良好的感覺去收398一份小菜還不能續
小菜還不能續
牛肉火鍋
2021-08-11
30 分鐘 (堂食)
十二點去到,算無乜人,叫咗個辣海鮮麵。裝潢同食物算幾地道。餐牌幾多選擇前菜大大份,同一般韓國餐廳慣常,都係大大份,一個人去都三碟,幾好味。辣海洋麵都係大大碗,餸幾多,不過唔夠辣,又唔夠入味。係香港,to be honest ,好多有韓國大廚的餐廳好味啲。呢個只屬一般之作,勉強合格。飲品方面,原來韓國飲品加五蚊,都ok gei 。不過支飲管咁窄,有顆粒橙唔方便,最後就咁飲算。之後一日,有其他同行者都想試吓,book位去食,食了個辣牛肉粉絲湯。算夠熱,味道方面,比較其他韓國大廚主理的餐廳稍稍顯得一般。似乎係d味唔夠香同唔夠可口,就係爭噉少少噉。
十二點去到,算無乜人,叫咗個辣海鮮麵。

裝潢同食物算幾地道。

餐牌幾多選擇
1905 瀏覽
1971 瀏覽

午餐
2021-07-26 650 瀏覽
Came here during a weekday night without advance booking. No queuing is needed but it's around 85% full house.Ordered 3 dishes including a raw Korean beef for BBQ, chicken soup and seafood fried noodles.I would say it's a bit overpriced given that the portion is not super huge and the quality is not that outstanding. However, I would say the complimentary starters is inclusive into the relatively high price. There are a wide variety of starters, colourful and quite eye-catching! Taste is average

I would say it's a bit overpriced given that the portion is not super huge and the quality is not that outstanding. However, I would say the complimentary starters is inclusive into the relatively high price. There are a wide variety of starters, colourful and quite eye-catching! Taste is average that you could expect something similar in other Korean places.

In short, it's not a memorable experience and I would not come again given that there are quite a lot of choices nearby.
Korean beef
Korean beef
2021-07-16 694 瀏覽
今晚又在觀塘搵食朋友想食韓國搵到呢間韓餐看似不錯呀就黎左了點左~大醬湯原來佢跟埋飯架個湯好濃味用黎送飯食好正裡面仲有大量菜感覺健康左DD~石頭窩飯我地唔知湯有飯跟所以食埋呢個飯已經好好好飽呀STAFF會幫手撈云D醬石頭飯又係好足料又好熱辣辣又有少少飯焦我就好鍾意呀
今晚又在觀塘搵食

我就好鍾意呀
2021-06-07
  • 大醬湯
2021-07-08 785 瀏覽
🔻醬油蟹 $420夏天熱到無胃口 冰凍嘅醬油蟹真係救星🌟雖然隻蟹唔算大隻 但都肥美鮮甜😋醬油唔會過鹹 配紫菜撈飯食一流-🔻炆牛肋骨 $178牛肋骨份量唔少 肉質軟腍入味湯汁偏甜 又係一道米飯殺手菜式🤣-🔻前菜落單後立即奉上份量多到淨係食前菜都夠飽🤣味道亦很好 最愛魚糕 泡菜 甜薯仔😋——————————————————by C (8/10)#sissyfoodie …………………………………………………..
🔻醬油蟹 $420

落單後立即奉上
份量多到淨係食前菜都夠飽🤣
味道亦很好 最愛魚糕 泡菜 甜薯仔😋

——————————————————
by C (8/10)
#sissyfoodie
…………………………………………………..
  • 醬油蟹
  • 招牌炆牛肋骨
早於數年前就已經跟韓國朋友來這邊吃過一餐正宗的韓國晚餐🤴當時就著白切肉、海鮮煎餅和大醬湯等配上燒酒,過了一個盡興的晚上,以前名聲不顯,不算多人。今日假期午膳來一趟已經有過半數入席,以位於工廠區的餐廳而言算相當厲害👍 做好防疫措施後進入餐廳,地道韓國餐廳的氛圍隨佈置和餐桌慢慢透出🛖牆身上都貼著推薦食物的圖片和價錢,餐桌上藏有兩個鐵盒子存放餐具,連裝著茶水的器皿也是喝韓國米酒時常見的銅製水煲⚗ 🍱前菜六小碟還在研究菜單時就已經先上前菜,服務很好。有白菜泡菜、蘿蔔泡菜、薯仔、煎餅、西蘭花和青菜豆芽菜,最好味的是泡,酸辣甜味足以令人胃口大開,煎餅和菜類放久了就一般般。 🥓白切豬肉包心菜 $278 9/10屬於單點菜單上的重點推介,需要30分鐘時間準備上菜,最後等不到20分鐘就上菜了,整盤端上來時霸佔了3分1的檯面。主角的白切豬肉排列整齊🐷帶皮五花肉的層次分明,先嘗一口肉,鮮味無窮帶有微鹹😋 菜包肉的做法最重要是去除腥味🙊將辛香味材料(米酒、薑、韓式大醬、蒜、洋蔥、大蔥、月桂葉、即溶咖啡粉和黑胡椒粒)滾煮,燒開水後再將肉放入,煮20~30分鐘後就已經去腥入味,入口不膩。烹煮時還會準備好包肉的配菜
2034 瀏覽

🍱前菜六小碟

🥓白切豬肉包心菜 $278 9/10
白切豬肉包心菜

菜包肉的做法最重要是去除腥味🙊將辛香味材料(米酒、薑、韓式大醬、蒜、洋蔥、大蔥、月桂葉、即溶咖啡粉和黑胡椒粒)滾煮,燒開水後再將肉放入,煮20~30分鐘後就已經去腥入味,入口不膩。烹煮時還會準備好包肉的配菜,例如辣蘿蔔絲、青陽辣椒、涼拌韭菜和蒜頭等。這家餐廳亦提供了兩種菜(白菜和生菜) 去包肉,令口感更加多樣化🥬

🍝炸醬麵(午餐)  $70 6/10
開始時怕不夠飽就多點了一份炸醬麵,果然和其他食評所說一般,午餐的質素平平。
炸醬麵
黑炸醬應該是自家炒製的,和韓國中餐店的味道截然不同,少了甜味多了焦味。正宗韓國中餐店用了大量洋蔥和豬肉碎去炒製,令炸醬有很多自然甜味🧅肉碎帶有點嚼勁。這裏用了豬肉絲和牛肋骨碎肉,味道較多油香,少了洋蔥甜味。
2021-07-01
白切豬肉包心菜
2021-06-17 1507 瀏覽
疫情後第一次食,隔了差不多一年沒有來,味道比之前更好味😋,欣賞這𥚃夠正宗,每次來也會見到一班韓國人開餐,味道跟在韓國吃的一樣。 前菜可以refill , 跟在韓國一樣,泡菜真的好好味,有比較辣的,也有比較甜的😋😋今次點了豬手,份量應該夠四個人吃,包生菜大蒜和泡菜一口咬落去,勁正! 另外,點了泡菜餅,這個比之前進步了,餡料豐富,味道剛剛好加埋正宗的汁,真係忍唔到口,連吃三塊,我們還點了大醬湯,牛肉好入味,個湯撈飯一流,雖然好好味,但三個人真的食唔曬,最後打包食消夜😋😋😋
觀塘區越來越多好食嘅餐廳,不過好多都係工廠大廈入面,一定要識搵黎食😆今次啲間都係位於工廠大廈入面,唔知的話一定會錯過😌落單個陣,話可以送野飲😄仲要係韓式汽水,未食已經好正。點知一黎上咗好多小菜,真係好似韓國🇰🇷啲餐廳🍴個韓式煎蛋🍳卷同日式唔同,口味遍鹹。泡菜係我鐘意嘅味道,唔會太酸,遍辣👍🏻薯仔🥔好入味,之前只有係韓國🇰🇷食過,係香港都係第一次。叫左個牛肋條,韓式燒肉當然係主角😋肉質好,超好食😋

今次啲間都係位於工廠大廈入面,唔知的話一定會錯過😌

落單個陣,話可以送野飲😄仲要係韓式汽水,未食已經好正。

點知一黎上咗好多小菜,真係好似韓國🇰🇷啲餐廳🍴

個韓式煎蛋🍳卷同日式唔同,口味遍鹹。

泡菜係我鐘意嘅味道,唔會太酸,遍辣👍🏻

薯仔🥔好入味,之前只有係韓國🇰🇷食過,係香港都係第一次。

叫左個牛肋條,韓式燒肉當然係主角😋肉質好,超好食😋

2021-04-04
2021-05-04 1610 瀏覽
每個放假日都係覓食的時間。今日行完駱駝漆大廈,經過很多食店,發覺呢間特別多人,抱著人多有好野的心態入座。 餐廳環境幾有韓國地道feel,即時上網search資料,原來老闆係韓國人,怪不得。醬油蟹係呢度特色美食,可惜本人對生醃的甲殼類海產沒有興趣,哈哈。打開餐牌,食物種類不算多,叫了個燒肉拼盤,一份生菜盤,兩罐韓國飲料。贈送的前菜份量意外地十分之多,當中令人難忘的係店舖新鮮醃製泡菜(大碟的那份),香辣而不太咸,有股鮮甜味。烤肉拼盤內容有牛肋骨肉,雞肉,五花腩豬肉,都是用香料醃製過的,味道不錯。最後要讚賞的是店舖的排氣系統,現場環境不見有煙霧彌漫,空氣算清新。我個人對烤肉店環境十分重視,尤其是空氣。其他方面,職員態度友善,會同你講解食物,亦有提醒手袋的位置遠離烤爐,十分細心,值得一讚。當日有食客生日,老闆立即播放韓式生日歌,與全場食客一起熱烈祝福,場面熱鬧溫馨。

前菜

烤肉拼盤

2021-04-30
前菜
烤肉拼盤
2021-04-20 1636 瀏覽
本身因為朋友生日 又想食醬油蟹搵到呢間餐廳就諗住試下一去到 比咗好多碟小菜而且好好食(特別係茄子)最後我地叫咗泡菜炒飯 炸雞 海鮮湯同其他野每一樣份量都好足 而且好好食炸雞熱辣辣 加埋個醬油好香另外醬油蟹都幾鮮甜 送飯一流老闆係地道韓國人見我地係慶祝生日仲安排咗好多野生日既人仲有小禮物收老闆真係超好人 超有心思 本身見餐牌望落價錢偏貴 諗住埋單應該都唔平點知埋單係比預計平好多同埋大家都食得好飽有機會一定會encore
本身因為朋友生日 又想食醬油蟹
搵到呢間餐廳就諗住試下
一去到 比咗好多碟小菜
而且好好食(特別係茄子)
最後我地叫咗泡菜炒飯 炸雞 海鮮湯同其他野

點知埋單係比預計平好多
同埋大家都食得好飽
有機會一定會encore

2021-04-13 1757 瀏覽
其實成日食架啦,不過次次一黎都即刻食,唔記得影相😂因為真係太好味啦。所以今次又係食到一半先記得影🥲i am sorry.。前菜 6-8碟,正宗韓國味道,泡菜都有兩款,發酵左同未發酵晒嘅都有,我最愛食薯仔/芽菜都好正宗味道。次次一黎我就食晒,食完前菜,剛好就到正餐啦出現係枱面啦😍。。燒肉啲肉好味,我就唔多講啦。但燒豬皮,燒豬腸一定要介紹。燒豬皮好彈牙,骨膠原嘅感覺呀😂。燒豬腸辣嘅,個隻辣味同豬腸二合為一,真係必食之選。。石頭鍋飯,推介!泡菜煎餅,推介!。價錢合理,服務好,同朋友聚會都成日去食☺️。

石頭鍋飯,推介!
泡菜煎餅,推介!

價錢合理,服務好,同朋友聚會都成日去食☺️。
  • 石頭飯
  • 燒豬腸