2021-09-12 54 瀏覽
來這裡是幾經辛苦送了車尾後等上幾乎40分鐘才等到下一班車也太久了吧在下整隻站在路邊乾曬曬到變濕曬 再曬乾等到車的同時感覺到自己在發臭距離在下預約的晚餐時間還有2小時也由於現在發臭中本日放棄呆坐海賓公園所以打算在附近找家店坐坐 坐2小時 🤫不過不好意思乾等的我點上了一些食物本來還想說留待晚上吃一餐結果在等了又等的情況下這是今天的第二餐了 😅培茶もち梳乎厘 $77不會過飽吧 又需要時間等待的食物焗到爆出的“蛋糕” 這就是Soufflé但不知道是漿調得太稀還是焗烤時間高節得不好中心有點水水的もち藏在Sofflé的底部(看到隔壁桌的もち不只在底呢)暖暖熱熱軟軟的另外Side Dish 何解又有粒冰淇淋 😅看起枚是培茶口味的可惜在下不能吃最近在下好像都在浪費食物這是叫在下窮就別出門吃飯嗎 😅算吧或許的確下週休假在下應該想想其他可以做的事情可憐的冰淇淋大地薑茶 $45有點甜而不辣沒有鮮薑的香味不過這應該是大眾香港人的口味?是在下的味覺有點與眾不同吧?而這種不一樣總是不被喜歡 😐餐廳很旺客人出出入入看似一家閒聊茶座卻變一間吵雜的炒檔跟這裡食物真有點不搭可能他們都是這附近的街坊?記憶中3個月前到來也大
來這裡是幾經辛苦

焗到爆出的“蛋糕” 這就是Soufflé
但不知道是漿調得太稀還是焗烤時間高節得不好
中心有點水水的
もち藏在Sofflé的底部
(看到隔壁桌的もち不只在底呢)
暖暖熱熱軟軟的

可憐的冰淇淋

大地薑茶 $45
有點甜而不辣
沒有鮮薑的香味
不過這應該是大眾香港人的口味?
是在下的味覺有點與眾不同吧?
而這種不一樣
總是不被喜歡 😐

餐廳很旺
客人出出入入
看似一家閒聊茶座
卻變一間吵雜的炒檔
跟這裡食物真有點不搭
可能他們都是這附近的街坊?
記憶中3個月前到來也大概是這些時間
同樣的每家店都滿是客人
將軍澳發展還真快呢
2021-09-12
2021-09-10 65 瀏覽
位置將軍澳南一間日系文青cafe,長期有人龍排隊等位,出面望落以為好細間,原來入面空間非常闊落,可以坐到幾多人,證明生意唔錯!餐廳以淺色木系調為主,比人一種光猛企理嘅感覺🪴 食物方面,午市會有指定套餐,可以跟餐配飯品同追加小食,個人認為溫泉蛋牛肉丼幾出色,牛肉片厚而唔會好韌口,而且份量大,反而烏龍麵感覺就一般,不過不失~ 小食類都幾有心思,定期會更新餐牌,同設計特色小食~ 特別一讚咖啡,香口滑身,質素幾好,下次會再去試下佢哋出名既蛋糕甜品類
2021-09-09 63 瀏覽
今日早左出門口, 終於有機會一試呢間新開既日系裝修餐廳, 仲坐到榻榻米☺️比較意外既係lunch set唔可以加配menu入面其他特色飲品,雖然有跟餐飲,但係原本個lunch set飲普通latte/tea就已經要加$25,如過想order特色飲品,就一定要另外落單,所以我今次有兩杯飲品(餐飲+特色飲品)😂食物中規中矩,無驚艷既感覺,勝在擺盤同靚靚日系餐具搭救✨相比食物,呢度既飲品優勝好多!呢杯黑芝麻豆腐冰牛奶唔會太甜,食落真材實料,飲曬都唔會膩😋Overall, 如果淨係黎坐下飲杯野,感受下濃濃既日本風, 呢度都係唔錯既選擇黎既~

食物中規中矩,無驚艷既感覺,勝在擺盤同靚靚日系餐具搭救✨
明太子綜合茶泡丼

相比食物,呢度既飲品優勝好多!
呢杯黑芝麻豆腐冰牛奶唔會太甜,食落真材實料,飲曬都唔會膩😋
黑芝麻豆腐冰牛奶

2021-08-15
午餐
2021-09-08 45 瀏覽
其實佢係有正餐但我只係食左甜品鋪頭簡潔 以白色為主但甜品做得幾好得別係個cream飲品不過不失但坐係到hea 下食件cake 飲coffee會幾舒適佢有榻榻米位置打卡幾好lor 未去到好outstanding 但唔差會令人想再光臨
其實佢係有正餐

打卡幾好lor
未去到好outstanding 但唔差
會令人想再光臨
2021-09-07 62 瀏覽
將軍澳一直都在發展中新市鎮,食肆林立當中新派料理都是吸引我遠路而來目的,今日就到唐俊街「屋子」嚐一頓豐富的日式午餐。我很喜歡這裡裝修,白色簡潔為主好有日本文青系風格,店員都相當有禮貌。🥢南蠻雞定食 $103小鬼的南蠻雞定食,軟嫩入味外層香脆可口,配以醬汁同食口感一流。👍🥢和風漢堡定食 $108我的和風漢堡定食,漢堡肉是自家製,肉味香濃口感柔軟,我將雞蛋與漢堡混和一起同食,滋味無與倫比。日本珍珠米是我難以抗拒米飯,其軟糯糊口感覺實在太誘惑了。😋😋定食另一個小角蘿白漬物,味酸爽口越食越想食。🤣🤞🏻西柚冰茶,冰涼酸甜。☕️桂花烏龍茶,清新優香解膩。🥄黑糖珍珠奶蓋小鬆餅 $76🥄白玉焙茶戚風 $68兩款甜品各具特色,鬆軟可口香甜味美,賣相吸引打咭一流。

🥢南蠻雞定食 $103

🥢和風漢堡定食 $108
定食另一個小角蘿白漬物,味酸爽口越食越想食。🤣

🤞🏻西柚冰茶,冰涼酸甜。
☕️桂花烏龍茶,清新優香解膩。
🥄黑糖珍珠奶蓋小鬆餅 $76
🥄白玉焙茶戚風 $68
兩款甜品各具特色,鬆軟可口香甜味美,賣相吸引打咭一流。
2021-09-02 75 瀏覽
屋子烤香蕉朱古力小鬆餅小倉抹茶戚風咖哩漢堡扒便當價錢💲: $78/ $65/ $8x (如果散叫價)好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.6/5-屋子係大圍一直都有啲名氣,之後再開到去烏溪沙,環境大左又靚左。而家開到來將軍澳一貫簡約風,有榻榻米/普通座位,空間感都幾大🥳 不過想坐榻榻米早小小去好D,因為成日都要排隊架。當日平日下奏去到有下午茶,價錢會抵小小,仲包飲品(但呢排好似唔見,要問問) 🤩-✅烤香蕉朱古力小鬆餅。呢個小鬆餅塔好可愛!用左一塊塊mini pancake,食落鬆軟帶有蛋香😚好容易一啖接一啖。將佢地堆到個山咁再有一大pat cream同朱古力醬,等pancake點到呢啲醬唔會乾😬 香蕉就都係切片再灑糖去燒。覺得個鬆餅做得唔錯,大家都可以叫一個,但可以試其他口味,呢個口味係冇咩驚喜但好食🤭-✅小倉抹茶戚風。戚風蛋糕細細個又係好可愛😂 質感綿密濕潤,唔乾。但蛋糕冇咩味,抹茶味道唔出,要靠面頭的抹茶cream先得🤔cream打到好滑,啱啱好可以係面形成有厚度的蓋咁。最尾就鋪左紅豆帶出甜味。-❌咖哩漢堡扒便當。好普通的
屋子
烤香蕉朱古力小鬆餅
小倉抹茶戚風
咖哩漢堡扒便當
價錢💲: $78/ $65/ $8x (如果散叫價)
好味程度😋: 3.6/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.6/5

❌咖哩漢堡扒便當。好普通的一個飯…漢堡扒比較鬆散,入面有小小洋蔥溝埋,重點係冇煎過,所以食落比較軟😥 咖喱汁好稀,唔夠味,而珍珠米都偏硬🤐ermm係一個係屋企都可能煮得好食過佢的質素🥺

個人推介食甜品雖然都小貴,但真係靚同精緻既。主食以我今次經驗同好多食評,就唔係咁推介啦☹️ 間鋪係好舒服同靚。

2021-09-01 52 瀏覽
喺將軍澳海旁隔離☕️🍰好多餐廳/cafe呢次去 「屋子 Uchi」💛💛💛💛💛不過有個好奇怪嘅男staff 好想我地快啲落單但問佢有冇咩推介之後言談間係到串我地😅好奇怪🙈🙉🙊之後叫佢落單 佢又專登走去第到😅1️⃣ 豚肉山藥泥沙拉冷麵 $105 個山藥泥望落個樣唔係好吸引但中意食山藥嘅人一定會中意我就唔中意攪埋啲冷麵汁因為個賣相會好核突😝😝😝但好食嘅*免費配送指定飲品2️⃣ 醬油鯖魚定食 $118 🍱賣相吸引過山藥冷麵配飯 有沙律 有湯 有蕨餅做甜品*免費配送指定飲品3️⃣ 和風漢堡定食 $108 個漢堡唔算大 配飯 有沙律 有湯 有蕨餅做甜品*免費配送指定飲品屋子 (將軍澳)將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖#將軍澳美食 #將軍澳cafe #將軍澳好去處 #hongkongcafe #cafe #cafehk #香港打卡 #打卡cafe #teatime #hkfoodie
喺將軍澳海旁隔離☕️🍰

3️⃣ 和風漢堡定食 $108
個漢堡唔算大
配飯 有沙律 有湯 有蕨餅做甜品
*免費配送指定飲品

屋子 (將軍澳)

2021-08-31 54 瀏覽
入到去見到全白色 已經好吸引我視線 佢行一種文青簡潔風 門前擺左甜品既demo 一見到就吸引我視線 主打日式家庭料理 我覺得比較少餐廳做嘅類型 不過我個人認為價錢偏貴 可以打卡去一兩次 但我就試一次就夠啦 所以自己衡量🤪-🧏🏻‍♀️溫馨提示:平時無論平日嘅夜晚定假期都好多人排隊 係超級多 所以自己決定排吾排隊啦 同埋啲staff好似吾太想理人 無論排隊拎位 定落order🤣另外晏就淨係可以叫set -▪️和風漢堡定食 $108▪️南蠻雞定食 $103▪️桂花烏龍茶 午餐贈送飲品 $5▪️摩卡咖啡 $50#和風漢堡定食 大大塊流心雞蛋鋪係面頭 下面係比較厚身漢堡 吾係平時一般既包 但食落就覺得好普通 個漢堡汁同雞蛋吾太夾 好似分開食禁 但漢堡都夠滑身#南蠻雞定食 炸雞食落去吾多油 亦都吾厚粉 比其他鋪好多 食落都好香脆 肉身都好滑嫩 另外有兩款沙律醬 食落吾油膩 非常夾個雞—————————————-——————-—————-📍Location 將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖📍Branch Store馬鞍山/大圍🕙Business hours 星期一至日 11:00-2
▪️和風漢堡定食 $108

📍Branch Store
馬鞍山/大圍

🕙Business hours
星期一至日 11:00-22:00
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-08-31 44 瀏覽
#📍 屋子 (將軍澳)將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖🔸白玉焙茶戚風 $68🔸抹茶小丘 $58🔸宇治抹茶拿鐵咖啡 $45🔸桂花烏龍奶蓋茶 $48🍒點評時間因為𝗠𝗮𝗿𝘂𝗸𝗼係下午茶時間去餐廳3-6點只有小食同甜品食 冇得叫主菜大家如果想去就要留意啦‼️#屋子 係將軍澳新開嘅本身係大圍都有幾間分店將軍澳餐廳空間感十足 每個角落都係打卡位✔️講返甜品先🍮抹茶小丘我覺得抹茶味可以再重啲感覺只有蛋糕甜味 主角抹茶唔夠出😣白玉焙茶戚風正正常常焙茶味反而又幾濃幾好食😋飲品方面🍵桂花烏龍奶蓋茶味道好清飲落去好舒服👍🏻 仲有淡淡嘅桂花味宇治抹茶拿鐵咖啡都係抹茶味唔夠重主要飲到咖啡味為主 再配以少少嘅抹茶味好味指數😋:⭐️⭐️⭐️抵食指數😛:⭐️⭐️服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#
📍 屋子 (將軍澳)

🔸白玉焙茶戚風 $68

服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 白玉焙茶戚風
2021-08-30 41 瀏覽
屋子 UCHI白色木系裝修嘅cafe,落地玻璃前有榻榻米卡位,但冇位所以就坐咗普通位。——————————————————1. 草莓焙茶戚風 💸$69上面有一pat cream,唔會太甜,面頭有粒士多啤梨,蛋糕中間都係好多切咗片嘅士多啤梨,重點係個戚風蛋糕,好鬆軟﹐好好味,但係焙茶味就少咗啲。2. 抹茶小丘 💸$58抺茶味好重,中間有啲海綿蛋糕,都係綠茶味,最底係一層脆脆餅底﹐同上面都mousse好夾,呢個都好好食。3. 巨峰奶蓋茶  💸$48 奶蓋好好味,唔會太鹹太稀﹐入面有好多粒去咗皮嘅提子,不過有啲酸,杯嘢叫自己做茶但就一啲茶味都冇,應該叫提子汁,btw佢係好好飲的,只係冇茶味。4. 黑芝麻豆腐冰牛奶 💸$48上面一層冇味嘅泡,下面係冇乜味嘅黑芝麻奶,芝麻香都冇乜,再加啲冇味嘅豆腐。簡單講就係淡而無味,伏。總結,啲嘢偏貴,但環境同嘢食都高質(除咗杯芝麻奶),會好想再去食。——————————————————屋子 UCHI地址:將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖

1. 草莓焙茶戚風 💸$69

2. 抹茶小丘 💸$58

4. 黑芝麻豆腐冰牛奶 💸$48

2021-08-29 31 瀏覽
自從donki 開左喺將軍澳 MONTEREY Place之後,附近既商舖開左大大小小既餐廳及 cafe ,大部分都好有特式,好熱鬧咁。今次去既呢間屋子,好有日式既風格🎎。簡潔純白既日系裝修,配上一入門口既三張榻榻米,真係好有feel😍。好彩今日朋友一早黎到,等左一陣,竟然可以坐榻榻米,不過要留意,一定要着襪先可以安排坐呢度,同埋影相係靚既,但坐耐左隻腳就開始抽筋😂😂。分別order 左一杯白桃烏龍茶🍵 $45同埋洛神果茶 $45,老實講無咩特別,好普通既茶包,但環境令到茶既價值昇華左,因為呢度傾偈真係好舒服🤗。咁飲茶既同時,緊係都要食返件cake🍰 先得。草莓純白蛋卷 $58外型好靚,打卡一流,cake既甜度適中,但又不算好鬆軟嗰種😅。有D彈性既質感,白色既creamy就無咩味道。另一款 小倉抹茶戚風 $65cake既質感都係一樣,不過喜歡呢款多D,因為有淡淡既抹茶味道😉,連D creamy都係抹茶味,喺口腔内有回甘既感覺,呢個不錯。總括呢度好chill 好舒服,但cake既質素就一般。

咁飲茶既同時,緊係都要食返件cake🍰 先得。
草莓純白蛋卷 $58

另一款 小倉抹茶戚風 $65

總括呢度好chill 好舒服,但cake既質素就一般。
2021-08-28
2021-08-28 34 瀏覽
屋子 UCHI白色木系裝修嘅cafe,落地玻璃前有榻榻米卡位,但冇位所以就坐咗普通位。——————————————————1. 草莓焙茶戚風 💸$69上面有一pat cream,唔會太甜,面頭有粒士多啤梨,蛋糕中間都係好多切咗片嘅士多啤梨,重點係個戚風蛋糕,好鬆軟﹐好好味,但係焙茶味就少咗啲。2. 抹茶小丘 💸$58抺茶味好重,中間有啲海綿蛋糕,都係綠茶味,最底係一層脆脆餅底﹐同上面都mousse好夾,呢個都好好食。3. 巨峰奶蓋茶  💸$48奶蓋好好味,唔會太鹹太稀﹐入面有好多粒去咗皮嘅提子,不過有啲酸,杯嘢叫自己做茶但就一啲茶味都冇,應該叫提子汁,btw佢係好好飲的,只係冇茶味。4. 黑芝麻豆腐冰牛奶 💸$48上面一層冇味嘅泡,下面係冇乜味嘅黑芝麻奶,芝麻香都冇乜,再加啲冇味嘅豆腐。簡單講就係淡而無味,伏。總結,啲嘢偏貴,但環境同嘢食都高質(除咗杯芝麻奶),會好想再去食。——————————————————屋子 UCHI地址:將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖

1. 草莓焙茶戚風 💸$69

2. 抹茶小丘 💸$58

3. 巨峰奶蓋茶  💸$48

4. 黑芝麻豆腐冰牛奶 💸$48

2021-08-10
2021-08-28 21 瀏覽
有別於屋子以往主打日式家庭料理的調子,這家將軍澳海旁的分店,簡約日風,榻榻米加上白色和木,有種「大隱隱於市」之感。炎熱的天氣大汗淋漓,喝口冰凍洛神果茶,暑氣頓減,坐在榻榻米上,一會已經靜心下來。麻油柑橘沙拉,冰爽的沙律菜,酸甜個柑橘,細細嚼之菜甜味。烤過的年糕串,醬油的濃厚與米香和諧,軟糯溫柔。壽喜燒牛肉定食,一口白飯,夾起一片牛,又吃一塊漬物,那種家庭理料的溫潤還在。草莓雪山吉士小鬆餅,這鬆餅小小,鬆軟不減,配搭草莓和吉士,是幸福的甜蜜。抹茶小丘,是新店標誌式的新品,濃郁的抹茶香,微甜不膩。呷一口桂花拿鐵,清香桂花和咖啡香不謀而合,像拉花上的獨角獸,療癒生活中的累。這一趟嘗到的不單是美味,更是身心的清新!

麻油柑橘沙拉,冰爽的沙律菜,酸甜個柑橘,細細嚼之菜甜味。

烤過的年糕串,醬油的濃厚與米香和諧,軟糯溫柔。

抹茶小丘,是新店標誌式的新品,濃郁的抹茶香,微甜不膩。

這一趟嘗到的不單是美味,更是身心的清新!
•屋子清新簡樸🤓睇得又食得😋😆🧆🍱🍨🍰🍮💛💛💛💛💛~~~~~~~~·1️⃣十勝燒豚丼($89)🐖*超級惹味既十勝燒豚丼👍🏽😋😋樣貌分爆哂燈😍😍5塊燒豚肉圍住碗邊,中間有隻溫泉蛋,執鞭有啲蔥花,重點係啲汁!!!!!啲汁係燒豚肉汁,有少少似燒汁,鹹鹹地又好香,撈埋嚟食成件事超級好味😍😍😋😋😋豚肉嘅肥瘦分布都好適合成塊食,即係唔太肥都唔會話好瘦😂😂💯💯💯*另外有碟仔係鹹蘿蔔嚟嘅,叼下胃口,幾開胃(score: 5/5)·2️⃣南蠻唐揚雞定食($88)🍱+$30可享味噌湯、甜品、飲品*呢個南蠻唐揚雞見到有人推介,於是乎就諗住試吓,結果令人好失望,唐揚雞雖然都係新鮮炸起,食落入邊都係熱辣辣,但個表皮一啲都唔脆,而且個雞肉冇咩味道,靠執鞭嘅沙律醬叼下味,但主要因為個雞冇乜鹹味所以食落都一般🙈😂*加$30嘅味增湯味道正常;甜品估佢唔到係抹茶蕨餅,唔係話好實個種,偏腍少少,但味道都唔錯;飲品要咗杯西柚冰茶,西柚冰茶嘅底部真係有好多西柚碎喺度,苦苦甘甘咁,冇咩甜嘅味道,勁正😌😌😆😆😆(score: 3/5)·3️⃣白玉焙茶戚風($68)🧁*呢個都係大部份人嚟到呢度都推介嘅白玉焙茶戚風蛋糕,面頭有幾粒白玉,白玉完全係

屋子
清新簡樸🤓
睇得又食得😋😆
🧆🍱🍨🍰🍮
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣十勝燒豚丼($89)🐖
*另外有碟仔係鹹蘿蔔嚟嘅,叼下胃口,幾開胃
(score: 5/5)
(score: 3/5)
3️⃣白玉焙茶戚風($68)🧁
*呢個都係大部份人嚟到呢度都推介嘅白玉焙茶戚風蛋糕,面頭有幾粒白玉,白玉完全係湯圓咁,冇味嘅,咁可能因為佢主要係想配戚風蛋糕同cream嘅味道,但其實點樣一齊食落好粒白肉都係好麵粉味,小編個人認為咩都屬於正常,但打卡一流😂😂
(score: 4/5)
4️⃣抹茶舒芙蕾($72)🍮
*抹茶舒芙蕾要預多少少時間等候,會有舊抹茶雪糕係配抹茶舒芙蕾,球抹茶雪糕味道唔太甜,有淡淡的抹茶香味,冷熱交融咁食,開頭食味道都覺得唔錯,但食下就覺得好甜😂😂🙈🙈但都係值得一試嘅甜品嚟嘅😋😋
(score: 4/5)

評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
南蠻唐揚雞定食
南蠻唐揚雞定食
白玉焙茶戚風
抹茶舒芙蕾
西柚冰茶
白玉焙茶戚風
西柚冰茶
2021-08-24 62 瀏覽
該餐廳名叫uchi, 意即日文屋企是也 但如果我間屋有咁靚就好咯🥲佢哋呢間係第四間分店 其他幾間例如大圍等店都各有特色 口碑不錯講返呢間 今次佢哋開喺新市區將軍澳 經常都覺得嗰區起到低密度住宅係中產區 所以一般餐廳喺嗰度開都比較有特色 而uchi今次主要係走比較日本輕食風格 亦有供應午餐 價錢中等今日先叫咗一客屋子溫泉蛋牛肉丼 牛肉有質素 亦有咬口 但唔靭 配以醬汁再加溫泉蛋 令整體飯香更加出色 而且再配以前菜, 味增湯, 甜品同飲品 份量頗多 性價比頗高之後再點一客草莓焙茶戚風蛋糕🍰 首先上面有原粒士多啤梨🍓放喺忌廉上 賣相好好 中間夾雜咗士多啤梨粒再配埋焙茶味蛋糕 口感一流 忍不住成個食晒😋假日呢間餐廳一定好多人 想可以悠閑享受一個下午茶的話 就要選擇閒日早啲去霸位 建議選擇榻榻米
屋子溫泉蛋牛肉丼
草莓焙茶戚風