餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2014-01-12 388 瀏覽
日式格局嘅小店, 好溫馨feel~窩夫好味, 好脆, always a nice mixed with chocolate sauce & banana  屋子咖啡是affogato (ice-cream on the top of coffee)  甜品方面, 如果多d種類可供選擇會更加好, 因好似得窩夫~主食希望下次有機會試, 因之前已食咗晚飯~
日式格局嘅小店, 好溫馨feel~

甜品方面, 如果多d種類可供選擇會更加好, 因好似得窩夫~

主食希望下次有機會試, 因之前已食咗晚飯~
2013-12-30
$50 (宵夜)
  • 窩夫
2014-01-10 340 瀏覽
同好耐無見既朋友係大圍搵野食, 見到間裝修好有特色既餐廳, 可以慢慢坐底傾下計餐牌設計幾特別, 偏向和風及台灣風~贊歧海老天婦羅湯烏冬~炸蝦爽脆新鮮烏冬煙煙unun很喜歡伴菜的昆布和鳴門卷, 昆布更是大量七味雞唐揚~味道不錯, 個人較喜歡食炸雞如果份量可以多D 就更好~~吉烈豚扒餐~豚扒偏乾身, 唔算油膩有前菜(生菜蕃茄), 有小食(腐皮), 有飲品, 有咁多樣野, 真係超值!!!石榴蘋果汁, 清甜好飲, 感覺清新 ~甜品試左兩款 ~巴黎女孩的疏乎里:啖啖玫瑰花香疏乎里,玫瑰味的疏乎里真係第一次食 !!感覺很清新以雪糕相伴, 一冷一熱, 冰火感覺, 配合得很好浪漫冬日窩夫:有朱古力味得黎又唔算太甜, 有棉花糖同曲奇伴食, 唔錯室內環境恬靜, 令人感覺悠閒舒適特別喜歡室內的木製傢具及裝橫是一間好有特色的食店~~
餐牌設計幾特別, 偏向和風及台灣風~
贊歧海老天婦羅湯烏冬~
炸蝦爽脆新鮮
烏冬煙煙unun
很喜歡伴菜的昆布和鳴門卷, 昆布更是大量
七味雞唐揚~
味道不錯, 個人較喜歡食炸雞
如果份量可以多D 就更好~~
吉烈豚扒餐~
豚扒偏乾身, 唔算油膩
石榴蘋果汁, 清甜好飲, 感覺清新 ~
甜品試左兩款 ~
巴黎女孩的疏乎里:
啖啖玫瑰花香疏乎里,
玫瑰味的疏乎里真係第一次食 !!
感覺很清新
以雪糕相伴, 一冷一熱, 冰火感覺, 配合得很好
浪漫冬日窩夫:
有朱古力味得黎又唔算太甜, 有棉花糖同曲奇伴食, 唔錯
室內環境恬靜, 令人感覺悠閒舒適
特別喜歡室內的木製傢具及裝橫
是一間好有特色的食店~~

題外話/補充資料: 預時間order甜品
2014-01-06
2013-12-20 296 瀏覽
想到屋子很久了,無奈太遠!每次也放棄到訪!早前到了與屋子擁有類似甜品的小店試食,當然也要一視同仁的試試屋子吧!屋子在繁忙街道的另一方,相比之下真的很恬靜!門面很簡單而且不顯眼。,令我和屋子擦身而過 星期天,排隊免不了,可是這兒不是大排長龍,只等了一會兒便入坐。那些小擺設和環境令人舒服,可是店內有一群人很嘈吵  要了燕麥梳夫厘和綠茶窩夫好好的視覺享受!先來一囗梳夫厘!好好味!又鬆軟香噴噴 最重要係不過甜!綠茶永遠係同紅豆先做到朋友  perfect match。有外表亦有內涵。紅豆淡淡的, 和雪糕&窩夫真的天下無敵 有機會要try try 南瓜窩夫先得
想到屋子很久了,無奈太遠!每次也放棄到訪!

早前到了與屋子擁有類似甜品的小店試食,
當然也要一視同仁的試試屋子吧!
屋子在繁忙街道的另一方,相比之下真的很恬靜!
門面很簡單而且不顯眼。,令我和屋子擦身而過
星期天,排隊免不了,可是這兒不是大排長龍,
只等了一會兒便入坐。那些小擺設和環境令人舒服,
可是店內有一群人很嘈吵

要了燕麥梳夫厘和綠茶窩夫
好好的視覺享受!先來一囗梳夫厘!好好味!又鬆軟香噴噴

最重要係不過甜!
綠茶永遠係同紅豆先做到朋友
 perfect match。有外表亦有內涵。
紅豆淡淡的, 和雪糕&窩夫真的天下無敵

有機會要try try 南瓜窩夫先得
2013-12-16 349 瀏覽
看到很多對這間店的好評,奈何一直抽不出時間到大圍店一嘗這家店的甜品。上星期難得有空,立刻帶著小伙伴去一次 !同行的小伙伴,還沒有吃午飯,她一直擔心還沒有先吃正餐,就跑去享受甜點會怪怪的 ! 幸好店中原來有提供飯類食品,所以我們便點了鹽味鮭魚五目飯團及日替飯團 (不敢吃整個定食 …. 因為要「留肚」)牆上的黑板上會寫上最近的特別推介,大家一定要留意 !!我們選了紫芋甘栗餅 ! 送來時仍然熱騰騰 !!!!!!! 沒有油膩感,十分香口 !!!另外,每人點了甜品我選了柳橙窩夫窩夫是圓型的,不會一般的井形,有點像我之前在台灣見過的,不同的是,屋子的窩夫十分鬆軟,配合酸酸的芭非,醒胃 ! 柳橙沒有「浸過糖水」讚 !!! 真的有橙味 !!! 哈哈 !!!小伙伴選的是燕麥榛子梳乎里還有雪糕 !!! 飲恨 !!!吃梳乎里很怕「吃空氣」,這款一點都不空氣,很有質感 ! 燕麥香很濃 !屋子很適合小型聚會,特別是女生聚會,環境安靜,曾經到過其他類似的店,但食物質數和環境都不能和屋子相比 !!! 想要優閒地品嘗特色原創甜品,一定要去大圍店 !
鹽味鮭魚五目飯團及日替飯團
牆上的黑板上會寫上最近的特別推介,大家一定要留意 !!
我們選了紫芋甘栗餅 !
另外,每人點了甜品
我選了柳橙窩夫
柳橙窩夫
小伙伴選的是燕麥榛子梳乎里
燕麥榛子梳乎里
還有雪糕 !!! 飲恨 !!!
2013-12-04
鹽味鮭魚五目飯團及日替飯團
柳橙窩夫
燕麥榛子梳乎里
2013-12-16 561 瀏覽
人有時會問,要怎樣才能得到幸福?如果有這樣一條幸福的方程式,也許很多人都會願意跟著走。我要的幸福很微小,能好好的吃一頓睡一覺便已覺得很幸福。屋子咖啡也有一條很有心思的方程式 : 親切的笑容+溫暖的家+熱騰騰的食物 = 屋子咖啡的經營理念。在下著冷雨的這一天,來到這個溫馨的小地方,看著牆上掛著"welcome to our home"的牌子,覺得自己來對了地方。屋子是本土小店,裝潢卻是混合了台式和日式咖啡店的風格,首先是大門那道沉厚的熨木門,以至店內不同形狀的木檯、細小的圓木櫈、有點不修篇幅的石屎地、富凹凸層次感的白色牆身、牆上溫馨雅緻的擺設和佈置、日式布檔和一些懷舊的日式畫報,加上一些聖誕的佈置,感覺份外溫暖人心,如果說這其實是某人的家,我想我也願意相信。雖然屋子稍稍偏離大圍站,但當日傍晚18:00左右入座,亦只餘bar檯的四個空位,可見該店在該區的受歡迎程度。點了一杯屋子咖啡,那是冰的,感覺就像有奶無糖的咖啡中加入了一球雲呢拿雪糕而已。因為不懂品味咖啡,我只能將之形容為比今早飲的感冒茶更甘苦。一啖雪糕一啖咖啡的飲法似乎比較適合我,而隨著雪糕的溶化,咖啡亦有了不同層次的香甜。至於熱可可

屋子咖啡($39)
熱可可($33)
點了一杯屋子咖啡,那是冰的,感覺就像有奶無糖的咖啡中加入了一球雲呢拿雪糕而已。因為不懂品味咖啡,我只能將之形容為比今早飲的感冒茶更甘苦。一啖雪糕一啖咖啡的飲法似乎比較適合我,而隨著雪糕的溶化,咖啡亦有了不同層次的香甜。至於熱可可,其實是一杯泡沫朱古力,不過奶的份量似乎太多,可可味道過弱,甜度和濃度亦不夠,雖然人形的朱古力粉的造型很別出心裁,不過卻未能俘虜我的心,反而是店方使用的木製動物系列匙羹更能吸引我的眼球。這種匙羹是採用楓木來製造,有很多不同的動物造型,除了今次我使用的鯨魚和鴨子外,其實還有草泥馬、長頸鹿、小白兔、花貓、肥豬豬等不同面貌,視乎大家的運氣。
花漾莓果窩夫($55)
花漾莓果窩夫($55)
店方的甜品命名得非常夢幻,如果不是有圖片,其實也會有點摸不著頭腦之感。因為店方推出了聖誕限定的餐牌,我們便點了一個「花漾苺果窩夫」,它其實是以一個圓型肥厚的冬甩為基礎,再在上面放上紅艷艷的士多啤梨,並以whip cream穩穩定住。cream的口感很輕柔,不會肥膩,士多啤梨不酸也不甜,但尚算新鮮爽口,此時配一口雲呢拿雪糕,感覺一流。頂部再放一片黑朱古力脆片,及以食用糖膠壓成的幾朵小黃花。底部的窩夫,很有麵粉和蛋香,雖然皮厚但外脆內軟,令人印象深刻。不過話說回來,要一整組切開來吃的話,實在很困難。
巴黎女孩的梳乎厘($58)
巴黎女孩的梳乎里($58)
另一道甜品,我們選了「巴黎女孩梳乎厘」,巴黎女孩是什麼意思我不太懂,不過如果將玫瑰串起來,那就不難聯想三者的共通點,就是浪漫。梳乎厘被送來的時候還是熱辣辣的,因為拍照的關係而擺放了一會也沒有塌下來,感覺很結實。這個又熱又凍的組合,給人很刺激的冰火感覺。不過無獨有偶,今次兩個甜品連咖啡,店方均清一色採用了雲呢拿雪糕,雖然說雲呢拿是百搭的口味,不過如果可以在雪糕的口味上多元化一點相信也不是壞事。其實烏龍的我在第一眼看見這個粉橙色的梳乎厘時,還以為它是哈密瓜味,正在想它配頂部的七味粉,味道會不會太另類了點?到真正吃上一口,才知道那原來是玫瑰花粉,而且整個橙色的梳乎厘都散發出淡淡玫瑰香,實在非常驚喜。

無可否認,屋子咖啡的理念很好,不過實際幫襯過一次後,深深體會店員的無笑容、無生氣、無靈魂、加上員工跌碟跌餐具聲此起彼落,隣座兩檯年輕女生談話亦非常大聲,整體氣氛不算很好,實在非常可惜。不過,在這樣寒冷的天氣,能在這樣溫暖的環境下,跟身邊人品味和分享甜點,管他們有沒有笑容,我們有就好了,不是嗎?

2013-12-14
2013-12-13 135 瀏覽
上星期六, 同愛人去踩完單車返到大圍已經七點幾, 又懶得去第二度覓食於是係openrice隨便serch下最後揀左呢間屋子咖啡一入門口就已經覺得呢間coffee shop好舒服燈光好柔和, 而且d擺設好似上年係台北旅行個陣坐cafe咁有d日式既手繪畫、令人感覺好放鬆、好warm既擺設印象分即時大增!!我叫左個讚歧海老天婦羅湯烏冬同埋熱可可熱可可 朱古力味唔算濃, 唔會好甜對我黎講味道岩岩好讚歧海老天婦羅湯烏冬有d驚喜!! 估唔到小小既coffee shop都幾有水準!!海老天婦羅好新鮮~~ 海老好好食!!個烏冬唔會太淋, 係彈牙既~我最最最最欣賞係個湯底~~ 佢唔係味精湯~ 難以形容係咩材料...不過好鮮甜, 好好味呀!!愛人就點左一份揚物餐, 本來要七味雞塊, 可惜無哂, 轉左炭燒雞塊成個set有飯、有salad、前菜再加埋一杯凍既蘋果茶都係$62!! 抵呀!!愛人話個set係standard水平不過雞塊好嫩, 有炭燒香味, 好食佢好鍾意杯蘋果茶, 飲落好清新唔係好似糖水咁等個甜字好快飲完想再黎多杯喎...haha XD本來食完兩個餐已經飽飽地點知老闆推介我地食甜品, 我對甜品真係0
上星期六, 同愛人去踩完單車
返到大圍已經七點幾, 又懶得去第二度覓食
於是係openrice隨便serch下
最後揀左呢間屋子咖啡

一入門口就已經覺得呢間coffee shop好舒服
燈光好柔和, 而且d擺設好似上年係台北旅行個陣坐cafe咁
有d日式既手繪畫、令人感覺好放鬆、好warm既擺設
印象分即時大增!!
我叫左個讚歧海老天婦羅湯烏冬同埋熱可可
熱朱古力
熱可可
朱古力味唔算濃, 唔會好甜
對我黎講味道岩岩好
讚歧海老天羅帑湯烏冬
讚歧海老天婦羅湯烏冬
海老天婦羅好新鮮~~ 海老好好食!!
個烏冬唔會太淋, 係彈牙既~
我最最最最欣賞係個湯底~~

揚物餐 - 炭燒雞塊
蘋果茶
成個set有飯、有salad、前菜
再加埋一杯凍既蘋果茶都係$62!! 抵呀!!

愛人話個set係standard水平
不過雞塊好嫩, 有炭燒香味, 好食
佢好鍾意杯蘋果茶, 飲落好清新
唔係好似糖水咁等個甜字
好快飲完想再黎多杯喎...haha XD
本來食完兩個餐已經飽飽地
點知老闆推介我地食甜品, 我對甜品真係0免疫...
忍唔住...都係叫左個香蕉巧克力窩夫
香蕉巧克力窩夫
呢個甜品真係好好味!! 個窩夫好鬆軟~ 好香!!
香蕉配搭巧克力呢個組合真係無得輸~~!!
旁邊個Cream係普通cream黎, 無特別~
不過沾埋上窩夫到一齊食就更加滑啦!!!

估唔到咁好彩~ 隨便去左呢間咁令人喜出望外的Coffee Shop
我仲見到佢有個christmas edition menu
但係呢次就無叫到....下次再黎食過~~!
題外話/補充資料: 愛人話我知其實佢係荃灣食過間新開無耐既Cafe 裝潢、擺設、連甜品放置既方法都好似屋子!! 不過野食就呢到好食d~~ 咭片上面無寫有分店, 僅此一間 愛人話可能係被抄襲~ 2 bad...... 我專重知識產權架!! 支持原創!!
2013-12-07
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
  • 讚歧海老天婦羅湯烏冬
  • 香蕉巧克力窩夫
2013-12-13 187 瀏覽
原來無寫食評有兩年多,因為哩間小店,令我有衝動去寫...每年都會為生日而去搜尋有咩好哩食,早兩個月生日時就搵到屋子。本身都好喜歡一些小店,屋子確實給我驚喜。由大圍火車站行約十分鐘,沿路都是茶餐廳、麵店等普通的食店,所以行到去屋子門前都望咗陣,門面同周邊完全不同感覺,入面環境亦很有小店特色。由於係下午大約四時,只有一枱客人,坐低後慢慢諗吓食乜先。午飯+下午茶的關係,先點了迷你貓丼及熱mocha,一心想試的窩夫款款都想試,選擇困難症下揀了小倉紅豆抹茶味。生日版的窩夫已經加晒分,賣相一流之餘,味道都有驚喜,外脆內軟,好好味~靜靜的環境,一個不受時間限制的TEA,愛上一直對屋子念念不忘,之後再相約大圍返工的朋友再去。屋子窩夫真係令我愛上哩間小店,希望可以試齊所有味啦
原來無寫食評有兩年多,因為哩間小店,令我有衝動去寫...
熱mocha
生日版小倉紅豆抹茶窩夫
靜靜的環境,一個不受時間限制的TEA,愛上

一直對屋子念念不忘,之後再相約大圍返工的朋友再去。
燒雞定食
橙酒咖啡
小倉紅豆抹茶窩夫
焦糖杏仁窩夫
屋子窩夫真係令我愛上哩間小店,希望可以試齊所有味啦

2013-11-01
慶祝紀念
生日
生日版小倉紅豆抹茶窩夫
小倉紅豆抹茶窩夫
焦糖杏仁窩夫
2013-12-13 183 瀏覽
地點偏僻,樓宇密度較低的大圍,沒旅遊區的繁華、熱鬧…但香港這小地方就是不能忽略每一個角落,總會有驚人發現。位置大圍屋村後的積信街,有一道木門,橫樑上寫著「屋子」,感覺像走進一間日本民宿,有放鬆心情的快樂。餐牌設計精細,看得出老闆對甜品的外觀有所要求。老闆向我推介了該店原創的窩夫物,那當然要好好地試試何謂原創,於是要了一個小倉抺茶窩夫、浪漫冬日窩夫、芒果千層塔。第一眼見到窩夫,有一種似曾相識的感覺,才記起早前有朋友在FACEBOOK post過窩夫的照片,好奇之下便看多次,竟然我的朋友到荃灣時也吃過一樣的窩夫,細問老闆,為何原創也會撞款…老闆尷尬地解釋,屋子才是原創,也遇到被人抄襲的無奈。知道自己沒有受「原創」騙局,也會吃得特別安心、格外欣賞。吃甜品,怎能沒有coffee or tea呢,要了一杯屋子咖啡和芒果檸檬汁,我不得不讚此店的芒果作品,無論是蛋糕還是飲品,都能讓我吃到芒果的香甜,特別的是,蛋糕和飲品的芒果味都是一至,就像吃著同一個芒果似的,相信店主選料也是落足心機。總括屋子咖啡無論設計、造功、質數都能讓你感受到老闆對甜品的熱誠、執著。
小倉抺茶窩夫
浪漫冬日窩夫
芒果千層塔
屋子咖啡
芒果檸檬汁
題外話/補充資料: 不是星級的地方才會有大廚問食客意見,屋子咖啡也有,老闆會親自向每枱道謝及聽取議見,希望我下次去會有新驚喜。
2013-11-23
小倉抺茶窩夫
芒果檸檬汁
2013-12-12 78 瀏覽
之前和好久不見的大小妮聚會,趁著秋高氣爽去踩腳踏車,之後便享受了超滿足的乳鴿和晚餐(大達應該很慶幸他沒有去放題 XD),然後女生總是得食點甜品才算結束晚餐,所以我們便到了餐廳附近的這一家‘屋子咖啡’。‘屋子’是一家從外面的裝潢酒看得出會很用心製作的一家日式cafe,而且招牌的logo也好好好好可愛!!是一個房子,然後房子裡有個笑臉,是要讓cafe內的人都當這裡是自己家,然後可以很開心的意思吧,真的好有心思喔。我們在外面等位子的時候,服務生給我們寫著號碼的票。雖然只是隨手寫的票,但是服務生也畫上了可愛的笑臉logo,讓人看到了就覺得他們好有heart喔,即使等很久都甘願!!(肚子還是會餓的耶)唯一有點要說的是他們的自動門,沒注意的話還真是會被自動門打到,因為外面的櫥窗上的擺設這麼漂亮,人人都會靠前多看幾眼,這時如果自動門打開的話就難免會被打到了。除了外面的裝潢很有心之外,室內的感覺更讓人覺得輕鬆自在又窩心喔。室內採用黃燈,所以看起來比較溫馨,然後牆上還掛著一些裝飾品和畫,還有一些拍立得的照片,全是之前的人留下的笑臉。還有他們家的菜單也很有心思!而且每個杯墊都不一樣,小妮開心地都拿起來玩了

還有他們家的菜單也很有心思!而且每個杯墊都不一樣,小妮開心地都拿起來玩了。
芒果千層塔
這是大達點的芒果千層塔,本來要讓大男人點個甜品就不會期待有什麼巧克力,雪糕等,所以芒果算是還好的選擇。
除了賣相好好看之外,味道也okay。芒果雖然好像少了點,不過都很甜,唯一可能就是cream多了一點,可能會有點膩,不過還好份量不大。

焦糖布蕾
小妮點的焦糖布蕾!樣子就看起來好好味,而且搭配上的木匙和木盤感覺好有質感。烤過的焦糖甜甜脆脆,帶一點烤過的苦味,不過燉蛋本身不屬於在paul lafayet之類甜品店食的那麼軟,算是有點硬身。不過味道也不錯,蛋香再重一點就更好了,算是另一種的焦糖布蕾!

香蕉巧克力窩夫
大妮點了香蕉巧克力窩夫!依林我是窩夫的大粉絲,不過這個跟我們平時食的那一種格仔的不同。這個外表像是甜甜圈一樣的,可能因為有厚度,所以感覺比較像是外國人早餐的“加厚般的pancake",有點乾身。不過配上香蕉杏仁巧克力醬,還有旁邊附上可以自己加的whip cream,味道算可以。他們家的東西口味都比較清單,所以即使加上cream也不會膩。

燕麥榛子梳乎厘
壓軸登場的是他們家倍受好評的燕麥榛子梳乎厘!!這個得等差不多20分鐘,因為是現點現整的。不過等也很值得!!!!而且和大小妮聊着聊着時間本來就很快過 XD
旁邊是香草雪糕,不算是那種軟雪糕,有點硬身,就是普通的香草雪糕,不過跟梳乎厘一起食非常合!從來沒有想過燕麥+榛子+梳乎厘的這種搭配,不過真的有比想象中好味。味道不是很甜,適合我這種不嗜甜食的人,然後還有點果仁 ;) 而且梳乎厘很有蛋香,缺點就是份量有點少。一開始還很捨不得把它搓破,不過它裡面其實沒什麼東西,所以很快就被大家食光了

題外話/補充資料: 大致上份量都不大,而且其實價錢不是太便宜,然後食物算是還okay,不過可以感受到店家的誠意和好服務態度。算是正中女生喜歡這種風格的少女心吧!整體算是可以好好消磨時間的cafe
2013-11-02
  • 燕麥榛子梳乎厘
2013-12-11 128 瀏覽
上禮拜六同男友睇完個李小龍展之後,就去左大圍搵食唔係太肚餓,但又想搵間坐得舒服d既地方,經過呢間屋子咖啡就決定入去試下啦!一入去既感覺真係好似入左間台灣日式cafe咁。香港既cafe而家都好少做到咁既feed ~~由店內ge裝修,就睇得出老闆係一個好細心既人!我男朋友因為已經食左晏,咁我地2個人只係叫左個飯團餐 ($56) (鹽味鮭魚飯團+即日special飯團,前菜 + 抹綠奶茶),日式芝士年糕($32) &芒果柳橙冰沙($38),最尾甜品係花漾莓果窩夫 ($55)首先講下個飯團餐,本來以為個份量會好少,但其實一個女仔應該會夠飽,再加埋個甜品就岩岩好。鹽味鮭魚飯團好好味,比平時出面買果d多三文魚!另外即日special飯團係粟米豬肉碎飯團。前菜我就最鐘意佢地個炒牛蒡絲!煮得真係好入味男仔無咁鐘意飲熱野,就叫芒果柳橙冰沙,本來都仲以為佢地會只用糖水打,出到泥先知係有真果肉架!而芒果+橙呢2種水果ge味又出奇地夾!好味,夏天飲一流!日式芝士年糕就係我平時食日本野必嗌既!軟lum lum既年糕入面入面再包少少cheese ! 食完好溫暖!其實咁多野我最期待ge就係個窩夫,因為真係無係香港見
上禮拜六同男友睇完個李小龍展之後,就去左大圍搵食
由店內ge裝修,就睇得出老闆係一個好細心既人!
好味,夏天飲一流!
其實咁多野我最期待ge就係個窩夫,因為真係無係香港見過其他餐廳有整過呢個甜品!呢個甜品真係好特別,影相靚之餘味道都好好!
d cream一d都唔漏,個waffle好蛋糕質感,好新鮮好moist, 加埋vanilla雪糕一凍一熱好正!
除咗呢個莓果窩夫之外,其他窩夫都好似好好味咁,下次去就試埋其他!
Overall好滿意
,同好surprise係大圍搵到間咁心思ge小店!自家制ge甜品食得出係超用心製作,聽男友講佢之前係荃灣食過差唔多ge窩夫,但問過老闆之後先知果間原來係抄襲架,呢間先係原創

2013-11-30
2013-12-09 55 瀏覽
準備入沙田新城市影相~就約埋朋友去就近既大圍到既屋子咖啡到食野.我飲既係屋子咖啡~即係ice cream coffee ^^好好飲!!!咖啡味勁香, 一D都唔苦~細細個都唔鍾意飲咖啡~係大左先試飲多D~不過如果太苦都係頂唔住朋友既玫瑰LATTEE芝士豚肉餅, 推介!!!佢D芝士味好正!好濃^^咖哩餃子YUMMY~胡麻辛辣冷麵個醬勁似腸粉個D辣醬XDXD但係食落又幾好味, 之同埋好似除左芝麻外, 仲有麻醬味~同D麵都幾爽哈, 咁食法, 好似熱食CORE都係日式??定係屋子其實算係日式CAFÉ來????黎到, 冇理由唔食甜品吧??巴黎女孩梳乎里即係玫瑰味~有個雪糕, NICE ^^平日唔鍾意食雲哩拿味, 唔知係咪心情好, 覺得個雪糕都特別好食!!梳乎里都好味, 我覺得家下HK梳乎里 好食既地方真係唔多自TODAI BUFFET 結業後, 只係覺得中環外國記者會既梳乎里超正!!!其他既都唔好食但屋子既都幾OK!!!亦可能因為玫瑰味, 所以一D都唔溜~推介推介!!! 但佢好似係O係個CHRISTMAS MENU到.唔知過左12月仲有冇呢浪漫冬日WO夫WO夫至怕林/乾但呢到既都好味又有朱古力雪糕
準備入沙田新城市影相~
就約埋朋友去就近既大圍到既屋子咖啡到食野.
好好飲!!!
咖啡味勁香, 一D都唔苦~
細細個都唔鍾意飲咖啡~
係大左先試飲多D~不過如果太苦都係頂唔住
朋友既玫瑰LATTEE
芝士豚肉餅, 推介!!!
佢D芝士味好正!好濃^^
咖哩餃子
YUMMY~
胡麻辛辣冷麵
個醬勁似腸粉個D辣醬XDXD
但係食落又幾好味, 之同埋好似除左芝麻外, 仲有麻醬味~
同D麵都幾爽
哈, 咁食法, 好似熱食CORE都係日式??
定係屋子其實算係日式CAFÉ來????
黎到, 冇理由唔食甜品吧??
巴黎女孩梳乎里
即係玫瑰味~
有個雪糕, NICE ^^
梳乎里都好味, 我覺得家下HK梳乎里 好食既地方真係唔多
超正!!!
其他既都唔好食
但屋子既都幾OK!!!
亦可能因為玫瑰味, 所以一D都唔溜~
唔知過左12月仲有冇呢
浪漫冬日WO夫
WO夫至怕林/乾
但呢到既都好味
又有朱古力雪糕~~
(啊…..我….食左3球啦!!! (雖然同朋友SHARE…即係球半)
但又忍唔到唔食

慢慢食~食左個半鐘, 十分優閒!!!
後來店員過黎埋單時, 我都同佢講左聲好好食

佢答我話好多甜品都係老細諗出黎
說真, 整野食唔難, 整好味既野食就好難.
支持, 不過大圍有點遠, 平日好少機會食到.
希望快D會係方便D既地方開分店!
如果做到好似LAB MADE 咁就好了!
2013-12-09 42 瀏覽
去到要等,等左5分鐘!入邊唔大,但幾有cafe ge氣氛!好舒服好warm ge感覺!坐低先睇餐牌,前面ge反而係甜品!叫左炭燒雞塊定食同埋鹽味鮭魚飯糰及日替飯團!始終係晚餐,飽肚D好!黎啦!個定食D炭燒雞好入味好好食!D皮肥而不膩,正!個飯上面D日式ge配料令到只食飯都已經好好味啦!D沙津同菜都唔錯!至於另一個,可能我食唔慣D飯糰,覺得好似冇咩味咁...不過趙落去都ok!食完之後覺得唔係好夠,決定都係要翻開甜品果頁挑選!揀左燕麥榛子梳乎厘!果然係推介ge~好好味!個梳乎厘好鬆軟,好食過D甜品鋪呀!呢間cafe感覺真係好好,下次一定會再黎!
去到要等,等左5分鐘!
坐低先睇餐牌,前面ge反而係甜品!
叫左炭燒雞塊定食同埋鹽味鮭魚飯糰及日替飯團!
始終係晚餐,飽肚D好!
黎啦!

個定食D炭燒雞好入味好好食!
D皮肥而不膩,正!

個飯上面D日式ge配料令到只食飯都已經好好味啦!
D沙津同菜都唔錯!
至於另一個,可能我食唔慣D飯糰,覺得好似冇咩味咁...
不過趙落去都ok!

食完之後覺得唔係好夠,決定都係要翻開甜品果頁挑選!
揀左燕麥榛子梳乎厘!
果然係推介ge~好好味!
個梳乎厘好鬆軟,好食過D甜品鋪呀!
呢間cafe感覺真係好好,下次一定會再黎!

2013-11-13
5 分鐘 (堂食)
2013-11-29 42 瀏覽
有個朋友新居入伙, 係大圍既名城, 佢邀請左我同男友 House Warming, 所以我地就一齊去左大圍。去到既時候因為朋友話屋企仲有少少野要執拾下, 唔想我地有個壞印象, 所以叫我地遲兩個鐘先上去。其時四點幾, 正值下午茶時間, 見有少少肚餓, 就係大圍火車站四圍覓食一下, 新界對我呢 D 港島人黎講真係有 D 陌生, 我地都冇乜 idea。純粹想搵個地方坐下 hea 下, 都冇話要食 D 乜野好野, 加上夜晚朋友家已經準備左豐富既晚餐, 所以我地都準備左「留肚」。左逛右逛, 黎到間叫做屋子咖啡既地鋪, 個樣睇落去有少少似 café, 好似幾舒服, 就入左去。我地坐低左一個近門口既位, 因為可以望下街景, 之後就有個 waitress 遞上左 menu 同兩杯清水, 細眼一看, menu 上都係我喜愛食既食物, 有好多唔既日式食物亦有我最愛既甜品, 再加上見到隔籬位既 couple 你一啖, 我一啖咁食緊個好靚好似好好味既窩夫, 「留肚」呢個詞已經俾我拖諸腦後………最後我決定左要食飯團既同時, 亦要食我隔籬位食緊個窩夫, 我點左鹽味鮭魚同日替飯團配抹綠奶茶, 同小倉抹茶窩夫 而男友

而男友就叫左個咖哩烏冬定食加蘋果石榴汁, 同埋一個佢特登叫俾我既玫瑰味梳乎厘(因為我話梳乎厘同窩夫都想食,hee~~)
等左一陣, 大概十分鐘到啦, 飲料到啦~~
依家睇番相, 可能同普通茶餐廳既奶茶沒有兩樣, 但係經過淺嚐之後, 真係出乎意料之外! 飲左咁多年奶茶, 都係第一次飲到抹綠味既奶茶, 香同滑不在話下, 係個陣抹綠味會凝留係口腔。
飯團到啦, 兩個都唔係濃味, 先講三文魚個個, 平時好少食煮熟左既三文魚, 多數都係食魚生, 有另外一種風味, 除左頂頂個幾絲魚肉外, 食落去就會食到略有餘溫既三文魚, 個種淡淡既咸味 arm arm 唔會蓋過三文魚既魚味, 至於個日替飯團都幾好, 不過可能先食三文魚個個, 有少少被比下去既感覺~
緊接而上既係男友既咖哩烏冬定食同蘋果石榴汁, 兩個我都有試下, 又係另外一種感覺, 可能我 arm arm 之前食既係一 D 淡味既食物, 依家飲左一啖石榴汁, 感覺好 fresh, 之後再將烏冬連埋雞唐揚夾雜住日式咖哩放入口, 感覺我唔形容啦, 只可以話好 arm 鍾意食炸物同日式咖哩既巴絲打, 因為好正宗。
食哂兩個主食之後, 其實已經飽飽地, 但係女仔天生兩個胃, 當然仲有一個後備係 for 甜品架啦!
登登登~~~ 先黎既就係呢個小倉抹茶窩夫, 唔知屋子咖啡既抹茶出品係唔係都有質素保證, 因為聽人講, 荃灣都好似有一間好似屋子咖啡既, 不過其實完全唔關大圍呢間屋子咖啡事, 屋子咖啡得一間, 而且開左好耐, 無論裝修設計, 食物飲品都係屋子咖啡原創~所以幾時都話應該支持原創!!
個窩夫既抹茶同抹茶綠茶既抹茶都非常之”抹茶”, sor~ 我真係唔係咁知抹茶味係點樣形容, 香? 定係甜? 我唔係好 sure……
壓軸出場的就是這個梳乎厘, 全名係巴黎女孩既梳乎厘, 要留意既係梳乎厘上個幾片玫瑰花瓣, 代表住呢個梳乎尼係玫瑰味的………
近距離望下……… 我要食啦……… 我溶左…… 我好似個梳乎厘咁溶左……… 食完之後我好滿足……..
2013-11-24
2013-11-28 34 瀏覽
聽聞大圍有一間十分受歡迎的日式咖啡室,今天在附近探朋友,終於有機會光臨。主打想試甜品,所以只叫了一個午餐定食,碳燒雞定食,有沙律及飲品,飲品可選薑茶、果茶或綠茶LATTE。味道不錯,只是有點半半無奇,珍珠飯配上碳燒雞味道十分夾,算是不俗。餐廳的杯墊也十分可愛,女友很想買個回家。最後是今天的主打,waffle~ 一口氣點了三個,分別為綠茶味、朱古力香蕉味及雜梅,最令人驚喜是綠茶味,配上紅豆,味道夾得無可比美,果然是好推薦。朱古力香蕉味及雜梅則不過不失,cream的份量較多,如轉成雪糕會更好。原本想多叫個梳乎厘,但原來要三點後才有提供,只好下次再試。離開時約三時,外面已有長長的人龍,可能大家都是想吃梳乎厘。餐廳的環境十分悠閒,佈置有心思,食物沒有大驚喜,但是環境搭夠,下次會再光臨。

餐廳的杯墊也十分可愛,女友很想買個回家。
GREEN TEA WAFFLE
MIXED BERRY WAFFLE

2013-11-23
GREEN TEA WAFFLE
2013-11-19 54 瀏覽
時下有好多既甜品店, 但大多數都係連鎖式經營, 已經食到悶悶地, 但今日經過「屋子咖啡」真係令我眼前一亮! 佢舖子細細, 但卻裝修到有一種好warm, 好有「家」既感覺, 無論佢既menu定食物都係花過心思! 佢每一道菜同甜品, 都夾得好好, 尤其係甜品! 其實之前聽朋友講過荃灣都有類似既餐廳, 所以專登問老闆分店係邊, 好彩問下咋! 原來荃灣果間係A貨, 根本只得大圍呢間!! 而且D菜式, 甜品, style 呢D都係屋子咖啡原創架~! 店內環境好別緻!餐牌好靚啊! 炭燒雞塊定食 (左上): 雞塊嫰滑, 燒汁濃郁; 飯既口感好好, 有黏性, 一粒粒; 配菜既溫室凍蕃茄沙律好新鮮~ 迷你芝士豚肉餅 (右上): 芝士溶化左落豚肉度, 真係好好味! 連我朋友唔太食芝士既都話一流! 讚岐叉燒湯烏冬 (左下): 烏冬明顯過左冷河, 夠晒彈牙, 又滑同好有層次感; 至於叉燒唔肥唔瘦, 岩岩好 鹽味鮭魚飯糰及日替飯團 (右下): 鹽味鮭魚飯糰入面有好多三文魚碎, 而三文魚既咸味就中和番舊飯; 至於日替飯糰原來係菜飯糰, 我第一次食, 覺得好特別, 味道恰到好處~ 燕麥榛子梳乎厘 (左上): 又鬆又

店內環境好別緻!
餐牌好靚啊!
炭燒雞塊定食 (左上); 迷你芝士豚肉餅 (右上); 讚岐叉燒湯烏冬 (左下); 鹽味鮭魚飯糰及日替飯團 (右下)
燕麥榛子梳乎厘 (左上); 蘋果甘寶撻 (右上); 小倉抹茶窩夫, 含抹茶雪糕 (右下); 草莓曲奇窩夫, 含香草雪糕 (左下)
 燕麥榛子梳乎厘 (左上): 又鬆又軟滑, 甜度又岩岩好, 真係焗得好出色! 本身我朋友話飽, 再食唔落, 但當佢食完第一啖就停唔到口, 最後仲食左半個!
 蘋果甘寶撻 (右上): 撻入面好多蘋果肉, 口感好豐富!
 小倉抹茶窩夫, 含抹茶雪糕 (右下)
 草莓曲奇窩夫, 含香草雪糕 (左下): 少少酸既草莓配上甜味高少少既香草雪糕同曲奇, 對比即時出左!
Rose Latte (右); Baileys Coffee (左)
Rose Latte (右): 聞一聞即時已經有玫瑰既清香, 再飲一啖, 成口已經充滿著玫瑰花味, 真係好清新!
Baileys Coffee (左): Baileys就飲得多, 但Baileys Coffee真係第一次飲, 甜甜地既酒配上苦苦地既咖啡, 原來都好夾個喎!

總之一個字講晒, 正!

2013-11-17
  • 燕麥榛子梳乎厘 (左上); 蘋果甘寶撻 (右上); 小倉抹茶窩夫 含抹茶雪糕 (右下); 草莓曲奇窩夫 含香草雪糕 (左下)