餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2013-11-29 42 瀏覽
有個朋友新居入伙, 係大圍既名城, 佢邀請左我同男友 House Warming, 所以我地就一齊去左大圍。去到既時候因為朋友話屋企仲有少少野要執拾下, 唔想我地有個壞印象, 所以叫我地遲兩個鐘先上去。其時四點幾, 正值下午茶時間, 見有少少肚餓, 就係大圍火車站四圍覓食一下, 新界對我呢 D 港島人黎講真係有 D 陌生, 我地都冇乜 idea。純粹想搵個地方坐下 hea 下, 都冇話要食 D 乜野好野, 加上夜晚朋友家已經準備左豐富既晚餐, 所以我地都準備左「留肚」。左逛右逛, 黎到間叫做屋子咖啡既地鋪, 個樣睇落去有少少似 café, 好似幾舒服, 就入左去。我地坐低左一個近門口既位, 因為可以望下街景, 之後就有個 waitress 遞上左 menu 同兩杯清水, 細眼一看, menu 上都係我喜愛食既食物, 有好多唔既日式食物亦有我最愛既甜品, 再加上見到隔籬位既 couple 你一啖, 我一啖咁食緊個好靚好似好好味既窩夫, 「留肚」呢個詞已經俾我拖諸腦後………最後我決定左要食飯團既同時, 亦要食我隔籬位食緊個窩夫, 我點左鹽味鮭魚同日替飯團配抹綠奶茶, 同小倉抹茶窩夫 而男友

而男友就叫左個咖哩烏冬定食加蘋果石榴汁, 同埋一個佢特登叫俾我既玫瑰味梳乎厘(因為我話梳乎厘同窩夫都想食,hee~~)
等左一陣, 大概十分鐘到啦, 飲料到啦~~
依家睇番相, 可能同普通茶餐廳既奶茶沒有兩樣, 但係經過淺嚐之後, 真係出乎意料之外! 飲左咁多年奶茶, 都係第一次飲到抹綠味既奶茶, 香同滑不在話下, 係個陣抹綠味會凝留係口腔。
飯團到啦, 兩個都唔係濃味, 先講三文魚個個, 平時好少食煮熟左既三文魚, 多數都係食魚生, 有另外一種風味, 除左頂頂個幾絲魚肉外, 食落去就會食到略有餘溫既三文魚, 個種淡淡既咸味 arm arm 唔會蓋過三文魚既魚味, 至於個日替飯團都幾好, 不過可能先食三文魚個個, 有少少被比下去既感覺~
緊接而上既係男友既咖哩烏冬定食同蘋果石榴汁, 兩個我都有試下, 又係另外一種感覺, 可能我 arm arm 之前食既係一 D 淡味既食物, 依家飲左一啖石榴汁, 感覺好 fresh, 之後再將烏冬連埋雞唐揚夾雜住日式咖哩放入口, 感覺我唔形容啦, 只可以話好 arm 鍾意食炸物同日式咖哩既巴絲打, 因為好正宗。
食哂兩個主食之後, 其實已經飽飽地, 但係女仔天生兩個胃, 當然仲有一個後備係 for 甜品架啦!
登登登~~~ 先黎既就係呢個小倉抹茶窩夫, 唔知屋子咖啡既抹茶出品係唔係都有質素保證, 因為聽人講, 荃灣都好似有一間好似屋子咖啡既, 不過其實完全唔關大圍呢間屋子咖啡事, 屋子咖啡得一間, 而且開左好耐, 無論裝修設計, 食物飲品都係屋子咖啡原創~所以幾時都話應該支持原創!!
個窩夫既抹茶同抹茶綠茶既抹茶都非常之”抹茶”, sor~ 我真係唔係咁知抹茶味係點樣形容, 香? 定係甜? 我唔係好 sure……
壓軸出場的就是這個梳乎厘, 全名係巴黎女孩既梳乎厘, 要留意既係梳乎厘上個幾片玫瑰花瓣, 代表住呢個梳乎尼係玫瑰味的………
近距離望下……… 我要食啦……… 我溶左…… 我好似個梳乎厘咁溶左……… 食完之後我好滿足……..
2013-11-24
15 分鐘 (堂食)