餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-08-04 1406 瀏覽
聽朋友推介哩間話算係喺好食嘅餐廳,當然要去試一試啦。今晚一去到,唔駛排隊入去就得,侍應服務態度非常好,直得一讚!叫咗一個炸豬扒同炸雞定食,黎到嗰賣相靚仔,一食塊炸豬扒同炸雞,我頂!我以為自己食緊炸粉,我真係超級失望,食豪大大雞扒推好佢多多聲!試埋佢杯野飲品,真係O哂嘴,我以為叫咗杯凍水,重之唔會再食。禁樣嘅食物質素真係唔知點解會出名。
2015-08-04
  • 唔想害人
2015-08-04 1368 瀏覽
一開始係俾屋子既裝修吸引,因為真係好靚好有氣氛!最岩情侶去拍拖浪漫一下.我叫左個飯團套餐食,飯團暖暖地,好好食,亦都非常足料!配菜係芝麻醬配沙律.份量唔算太多,女仔食應該岩岩好,男仔就唔夠啦.比較大食既男朋友就食炸豬扒套餐,有炸到金黃食既炸豬扒+飯+配菜.炸豬扒金黃又肉質鬆化,飯面加上海苔味素好有日本風味
一開始係俾屋子既裝修吸引,因為真係好靚好有氣氛!
最岩情侶去拍拖浪漫一下.
份量唔算太多,女仔食應該岩岩好,男仔就唔夠啦.
炸豬扒金黃又肉質鬆化,飯面加上海苔味素好有日本風味
2015-07-04
OK
2015-08-03 972 瀏覽
攞完飛, 周圍行下先返去食下午茶, 2:15入到去就叫左2個甜品食啦, D侍應好nice,好快離左我點左士多啤梨toast同古力waffles,2款都係自加蜜糖,好好味因為配合佢啲真係外脆內軟的toast,仲暖暖地。杯野飲有啫喱係底,酸酸地幾特別。總結講係幾好味既
杯野飲有啫喱係底,酸酸地幾特別。
總結講係幾好味既
2015-07-30
  • 士多啤梨toast
  • 古力waffles
2015-07-28 1166 瀏覽
其實爭札了很久如"ok"還是負評。以這個價錢,算ok的。但一想到它在食物質素方面一直退步(這次的炸雞真心難食!),侍應還黑面,本店的質素置之不理,還分心在烏溪沙開分店,就很想給劣評。分店屋子生活,我幾個月前也去過,同樣是環境比食物優勝。星期日晚上7點前去屋子咖啡,不用等位就可以入座。兩個年輕的waitress全程黑面、沒笑容,其中一個更在serve客人的時候咀嚼食物。環境一如既往,很擠迫,檯與檯之間沒有距離可言,遇上大聲聊天的客人只能慨嘆自己不幸了。手繪風餐牌很殘舊,也該換了吧?我們點了七味唐揚定食和關西牛肉定食配熱蘋果茶和熱大地薑茶。先講牛肉,食材比某日本連鎖店差,底下的粗粉絲毫無「Q彈」的感覺。沙律菜欠新鮮也算了。明明兩年前吃過這裡的炸雞,幾個月前吃過屋子生活的吉列豬扒,都不錯。這次的炸雞卻是整餐最最最難吃的!其他reviewer也說過了--粉比肉還厚,不知道自己在吃粉還是肉。外表跟美國快餐店的雞塊一樣粗糙。總之,以後不會再來了。最近有誠意的新cafe 不少,寧可給其他新人一個機會。

星期日晚上7點前去屋子咖啡,不用等位就可以入座。

題外話/補充資料: Off topic: Openrice 可以改善在 app 打食評的功能嗎?為什麼沒有auto-save,又不能在手機儲存成draft 再在desktop 編輯?剛才在手機打完整篇食評卻hang 機,甚麼都沒了。
2015-07-26
2015-07-26 1042 瀏覽
宅女在大圍最鐘意的, 就是吃甜品. 屋子咖啡屋有台灣書看又有的式的小品午餐, 是宅女很喜歡的格調呢!食物十分日系, 尤其是他們的便當盒十分精美, 像足日系風格! 叫了一個梨窩夫和巧克力, 窩夫也怪小的, 很小一個, 不過吃起來脆脆的, 又有cream和甜甜的梨, 今晚可以叫媽媽不用切生果了巧克力的拉花好隨便啊, 一個笑臉就算了, 雖然是店子的象徵但實在很恐怖有點像鬼臉, 而且味道也是很甜, 可能奶的份量比較多啦~服務是不錯的, 可是我的要求滿高的啊!

服務是不錯的, 可是我的要求滿高的啊!
2015-07-19 1215 瀏覽
常在網上看到大圍嘅屋子咖啡的大名 一直也很想去 今日終於有機會嚐嚐這小店的地點真的不容易找 中午一點到達 店內人不多 唔洗等候這是一間結合了台式和日式風格的cafe 屋子嘅裝修簡樸精緻 俾人感覺 環境好舒適  這裡有漫畫裡見到的食物:八爪魚香腸﹑貓丼 感覺很有趣我同朋友揀左飯團餐嘅 鹽味鮭魚飯團及日替飯團($56)餐含沙律, 涼伴豆腐, 一品小吃, 配飲品一杯飯糰兩款 選用左珍珠米鹽味鮭魚飯團是鋪上紫菜 咸味適中日替的是放了木魚絲加上粟米同芝麻握成沙律係一片蕃茄同清一式的生菜 伴以麻醬 跟在家裏弄沒兩樣的涼伴豆腐 味道一般一品小吃係牛蒡絲? 爽爽的口感 沒有什麼味道 不喜歡整體份量雖小(份量對女生而言還可以) 但清淡而健康 味道尚可五十多元一客, 感覺略貴 飲品 我杯叫左凍抹綠奶茶 ($26)抺茶味不夠濃 但甜度適中 奶綠口感亦順滑 還可接受友人揀左凍蘋果茶 (跟餐的) 凍飲加$3朋友認為茶味唔濃 蘋果味也很淡清酒香梨窩夫 ($42)這裡的甜品賣相精美小巧 外型好靚 看得出裝飾上是有花心思的 女生見到一定喜歡水泡型的窩夫 厚身不脆 內層鬆軟 質感像蛋糕 窩夫上放了數粒淡淡酒香味的梨肉

這裡有漫畫裡見到的食物:八爪魚香腸﹑貓丼 感覺很有趣

我同朋友揀左飯團餐嘅 鹽味鮭魚飯團及日替飯團($56)
鹽味鮭魚飯團及日替飯團

餐含沙律, 涼伴豆腐, 一品小吃, 配飲品一杯
飯糰兩款 選用左珍珠米
鹽味鮭魚飯團是鋪上紫菜 咸味適中
日替的是放了木魚絲加上粟米同芝麻握成
沙律係一片蕃茄同清一式的生菜 伴以麻醬 跟在家裏弄沒兩樣的
涼伴豆腐 味道一般
一品小吃係牛蒡絲? 爽爽的口感 沒有什麼味道 不喜歡
五十多元一客, 感覺略貴

飲品 我杯叫左凍抹綠奶茶 ($26)
凍抹綠奶茶+清酒香梨窩夫

抺茶味不夠濃 但甜度適中 奶綠口感亦順滑 還可接受
友人揀左凍蘋果茶 (跟餐的) 凍飲加$3
朋友認為茶味唔濃 蘋果味也很淡

清酒香梨窩夫 ($42)
清酒香梨窩夫

水泡型的窩夫 厚身不脆 內層鬆軟 質感像蛋糕
窩夫上放了數粒淡淡酒香味的梨肉 和原粒荔枝, 面層灑上青提子乾, 旁邊圍着軟滑富奶香的甜忌廉 另配焦糖醬作點綴 很有創意的配搭
生果香甜美味 感覺輕巧清新 不會太甜
這裡的窩夫味道很不錯 但份量少 價錢也不便宜
2015-07-10
清酒香梨窩夫
常左網上看到屋子咖啡的大名,一直也很想嚐嚐。今日終於有機會了✌🏿️可是,對超級路痴而言,這cafe的地點真的不容易找喔!幸好有友人相伴,隻身一人定必中途放棄,試其他餐廳去了餐廳的外觀沒想像中的特別,只是在一個角落放了少台灣書籍供客人閱讀。食物的賣樣頗精美、小巧的,與友人分別點了吉列豬排和豬肉飯的套餐。味道一般,沙律只是用普通的芝麻醬,肯在家裏弄沒什麼兩樣的,頭盤的味道也怪怪的,不喜歡。 可以餐飲還頗好喝的,份量對女生而言還可以。甜點的份量少得可憐,想必也是虛有其表,也不便宜,故沒點了。總的來說,還是值得一試。

甜點的份量少得可憐,想必也是虛有其表,也不便宜,故沒點了。

總的來說,還是值得一試。
2015-06-03 2311 瀏覽
休閒的假日就係要個休閒的早午餐梳乎里+窩夫完美的組合味道絕對不比出面貴鬆鬆的酒店差一直唔中意咖啡家出的窩夫因為好硬 好實的的既口感但依到唔會 佢係屬於脆既口感外脆肉軟 似雞蛋仔唔會好似食緊蛋糕甘 加埋好喜歡既香蕉 真係好夾而個梳乎里好SOFT 好似棉花糖甘軟綿綿 即叫即整 價錢仲要好合理而且好喜歡偽文青既裝修簡單舒服 睇得出店主有花心思係裝修到唔似連鎖店好似"啤"膠甘
休閒的假日

價錢仲要好合理

而且好喜歡偽文青既裝修
簡單舒服 睇得出店主有花心思係裝修到
唔似連鎖店好似"啤"膠甘
Gordon Ramsey said that souffle was the most difficult dessert to master. Look at this sexy, fluffy, evenly risen souffle. It's hot enough and amazingly doesn't sink even after 5 minutes. It has a good texture, a bit crispy on the top, smooth, soft and rightly moist inside. The oatmeal and hazelnut gives this eggy souffle even some more fragrance. What's more important is that it isn't overly sweet. One thing to criticize may be that it dosen't come with Movenpick ice-cream but a rather mediocre one. Overall a great souffle!
2015-05-12 2769 瀏覽
難得是夜大圍晚飯,然後想去吃甜品作完結,甜品給了朋友幾個選擇,最後選了屋子咖啡,剛開業的時候也光顧過,不過總結不值得花太多時間去等。2年多後再來又會是怎樣?Menu 有發黃退色現象,應該用上一段日子,不過上面的符號又幾有趣。甜品款式大部份也是一樣。因為當晚下雨,氣溫有點寒冷,正正需要一杯熱飲,點了黑板上的蜂盛牛奶 $39,牛奶中帶著濃郁蜜糖味道,呷一口既甜又暖胃,頓時很滿足,而且牛奶有助入睡。朋友點的熱可可 $33,奶泡上加上用可可弄成的趣味圖案,有點邪惡!而朋友說味道不過不失。小倉抹茶奶酪 $36: 想點抹茶甜品,又有「絕配」的紅豆出現,然而我覺得綠茶跟紅豆不算太夾吧。賣相平庸,如果menu 有照片我應該不會點。幸好還有內涵,抹茶味不重,不過奶酪幾滑幾香。岩醬朱古力蛋糕 $46: 厚木板盛放著朱古力蛋糕、雪糕,夠簡約,不過木板沾上糖粉,這裡有點扣分。蛋糕四散朱古力香味,一必開便有朱古力醬流出,正正做到「岩漿」的效果,蛋糕鬆軟,每一口充滿朱古力味濃而不膩,品嚐後心靈獲得滿足,很完滿。

甜品款式大部份也是一樣。

蜂盛牛奶

熱可可

小倉抹茶奶酪

幸好還有內涵,抹茶味不重,不過奶酪幾滑幾香。
小倉抹茶奶酪

2015-04-08
15 分鐘 (堂食)
$85 (宵夜)
蜂盛牛奶
2015-05-04 2728 瀏覽
之前就好想黎屋子咖啡,因為E度係沙田區少見既咖啡飯。今次終於食到,不過排咗成15-20分鐘,先食得。今次叫咗過吉列豬排套餐,飲品要咗抹茶奶綠,杯野淡咗少少,吉列豬排都幾鬆脆,最好食係個飯,上面D佩料同個飯好夾! 下次會再黎!!!
  • 吉列豚扒
2015-04-16 3312 瀏覽
同朋友係大圍食完午飯,但佢仲想食甜品,於是去左平日經過成日都好多人等既屋子。雖然過左lunch hour都仲係幾多人食,所以都要等左陣先有位。睇左餐牌一陣,我同朋友不約而同選擇左食窩夫,所以一個叫左士多啤梨一個叫左芒果,可以交換試。由於即叫即整,都等左陣先有得食。但屋子既裝修幾精緻,又有音樂,環境都舒適,店內仲有寄賣一d精品,我咁岩坐左係個度隔離,所以睇睇下d時間好快過。熱辣辣既窩夫終於黎喇!佢裝飾得咁靚,差d唔捨得食,咁當然相機食先啦熱窩夫加上凍既雪糕同生果,都幾消暑。芒果個個就配cream,士多啤梨就有雪糕同oreo碎。而我自己就鐘意士多啤梨多d,因為口感複雜d。希望下次黎都一樣唔駛等咁耐,同埋可以試埋其他甜品啦。

希望下次黎都一樣唔駛等咁耐,同埋可以試埋其他甜品啦。
2015-04-06
5 分鐘 (堂食)
2015-04-13 3130 瀏覽
次次想去試都見到有人排隊見早左收工, 就同男朋友一齊去試入到去,裝修簡單,但因為都幾細下,所以檯與檯之間好近完全聽到隔離檯講咩menu 款式唔算多大家一人叫左一個餐男朋友叫左杯牛奶綠茶我偷飲左啖,覺得有d稀我個杯係桃味既茶..冇咩特別, 有少少桃味主菜到啦, 我叫左個吉列豬扒, 好香口, 豬扒唔算特別"鞋"男朋友叫左炸雞, 我食左舊, 覺得好肥本身都有d期望, 因為次次都見到好多人食,門口又貼左咁多獎但試完會失望, 野食冇咩特別, 價格普通,唔係貴但都唔係抵所以都未必有下次..
次次想去試都見到有人排隊

見早左收工, 就同男朋友一齊去試

入到去,裝修簡單,但因為都幾細下,所以檯與檯之間好近

完全聽到隔離檯講咩
menu 款式唔算多

大家一人叫左一個餐
男朋友叫左杯牛奶綠茶

我偷飲左啖,覺得有d稀
我個杯係桃味既茶..冇咩特別, 有少少桃味
男朋友叫左炸雞, 我食左舊, 覺得好肥

本身都有d期望, 因為次次都見到好多人食,門口又貼左咁多獎
但試完會失望, 野食冇咩特別, 價格普通,唔係貴但都唔係抵
所以都未必有下次..

2015-04-12 2613 瀏覽
今天~我和朋友一同到了這間咖啡店外型真得像屋子有種到了家的感覺我叫了吉列豚肉定食$64跟餐飲~抹綠奶茶天婦羅茶渣飯$50另外叫~蘋果茶$22貓井飯$25吉列豚肉定食豚肉一啲都唔粉又唔油口口肉唔錯小食豆腐乾味道唔錯天婦羅茶渣飯 右上食落幾得意但味道唔吸引但好多配料貓井飯好味有醬汁又靚到甜品啦小倉抹茶窩夫$42紅豆看落唔靚食落唔香紅豆甜窩夫有蛋香口感軟唔係我杯茶綠茶雪糕無咩綠茶味忌廉又有少少奇怪焦糖杏仁芭菲$40正一黎到好香焦糖同杏仁味底仲要有片杏仁脆脆食落唔算太溜唔錯
今天~

底仲要有片杏仁脆脆
食落唔算太溜
唔錯
2015-04-12
60 分鐘 (堂食)
2015-04-10 2132 瀏覽
中午一點到達大圍嘅屋子咖啡,因為佢12點半先開,得一枱客唔洗排隊。 室內裝修為日系簡約風,有家的感覺。樓底好高,足足有2層,空間感令人好自在。 餐牌有好多頁,影唔晒,值得一提嘅係餐牌上嘅圖案好可愛,封面更係簡單解釋左logo嘅來源。 我揀左屋子定食嘅關西牛肉定食($69),配抹綠奶茶。我杯抹綠奶茶...好災難性。完全冇綠茶味,我覺得自己似係飲緊溝淡左嘅奶水,好嘔心。 我嘅關西牛肉定食($69)。好多野食。個牛肉比較碎,有啲難夾。肥肉比較少,感覺冇咁肥膩。 下面啲粉絲(?!),好得意,係烏冬嘅形狀。我以為會似韓式粉絲咁彈牙,但原來口感係比較腍嘅,幾好味。 食左$70左右啦。下次會再黎嘅!
室內裝修為日系簡約風,有家的感覺。
樓底好高,足足有2層,空間感令人好自在。
2015-04-06