2005-02-12 12 瀏覽
牛油焗帶子‥好食,好香口!蜆肉包都好特別,用包點汁食好味!omelet 飯都好好食!重點想食朱古力軟心cake...但都係一般...唔可以話好食...可能因為唔夠熱,同埋蛋糕比例唔夠多...有d硬...總括樣樣都唔錯,但等位就有排等~十一點幾仲要等位...
牛油焗帶子‥好食,好香口!
蜆肉包都好特別,用包點汁食好味!
omelet 飯都好好食!
可能因為唔夠熱,同埋蛋糕比例唔夠多...有d硬...
總括樣樣都唔錯,但等位就有排等~
十一點幾仲要等位...
2005-02-12 15 瀏覽
星期六下午一時半左右,不用怎麼等位,點了冬季限定的海膽壽司、鮭魚腩刺身和新推出的露筍牛肉卷,帶來的是徹底的失望。海膽壽司的體積比一般的軍艦壽司細,紫菜不脆,上面放了三塊青瓜和一小塊海膽,份量太小了吧。露筍牛肉卷,先說外層的牛肉,薄得無可再薄,差點連幼幼的露筍也包不到,中央的露筍則太'林',猜想是先用水灼過的,其實幼幼的切段露筍只要輕輕燒一會便會熟,又何必多此一舉而致口感盡失呢。
2005-02-11 12 瀏覽
一個人找地方食飯,多又食唔晒,又唔想碗麵.想起這店的出品比較細碟,就叫了個牛肉鍋.我一個人食剛剛好.我通常會將牛肉取起,用細火把鍋裡的蔬菜煮熟入味,到食完再把牛肉下鍋.再飲杯啤酒.鬆口氣.一個人食飯..........!!!!
2005-02-10 1 瀏覽
20050210(年初二) 1.30pm跟男友在此午餐......因為諗唔到食乜好,想食果o的又無開門.2人吃-* 和民沙律(細) - keep到水準, 但係o的汁多得滯.* 泡菜炒飯- 非常失準, 平日最好味既泡菜炒飯今日勁淋又水到痹.* 燒魷魚軟骨- 選了醬燒都極淡, 唔掂, 唔香口, 唔知點咁.* 冬季限定特撰- 燒餅- OK! 幾似響日本食到o既.* 冬季限定特撰- 牛奶豆腐布丁- 男友話即係豆腐花加黑糖糖水.* 冬季限定特撰- 南瓜雪糕- 南瓜雪糕完全無南瓜味.service ok.食就......可能個廚放o左假啦.
20050210(年初二) 1.30pm

2人吃-
* 冬季限定特撰- 燒餅- OK! 幾似響日本食到o既.
* 冬季限定特撰- 南瓜雪糕- 南瓜雪糕完全無南瓜味.

service ok.食就......可能個廚放o左假啦.
2004-10-24 7 瀏覽
今個月頭, 我叫了一碟刺身, 等了好耐! 終於來到, 一食落口,碟刺身唔涷,我好sure講肯定係微波爐解涷.....我立即退了............我從來未食過唔涷刺身
2004-10-23 6 瀏覽
前言:舊同學聚會,貪此店唔趕客,兼食物水準較穩定。食物和評語:晚上七點十五分,四人餐桌不用等位,好好彩!兩男兩女,在三個小時內點了以下食品。連加一小費,每位$115。點了以下食品:1. 前菜: a. 枝豆($20):食味一般,勝在低脂低卡,不失為一道健康的前菜,可以接受。 b. 一口芝士($28):一口炸芝士,有美式frozen food 的感覺。老實講,這食品在北美洲的超市是很普遍,不少父母買來在家裡烤/炸給小孩子作after school snack。 c. 鐵板一口豆腐($28)、牛油焗帶子($28):水準一般,可以接受。2. 沙律:和民沙律($38):每次都會點,以中和那些煎炸食品。還有,個人相當喜歡這食品的口感,爽脆香口。汁料偏濃稠,可以稀一點就更好。3. 主食: a. 芝士年糕燒餅($38):今季新出品,味道一般,可以不點此食物。 b. 泡菜什錦鍋($48):每次都會點,內有豬肉、韓式泡菜、豆腐、烏冬麵。連爐整鍋上餐桌,份量足,抵食飽肚。個人認為,若泡菜份量可以再多一倍就更好!(因為覺得不辣!)飯類: a. 和風海鮮飯(
前言:舊同學聚會,貪此店唔趕客,兼食物水準較穩定。

1. 前菜:
3. 主食:
飯類:
a. 和風海鮮飯($28):好一個迷你砵仔焗飯,…,質素只比‘Pokka’的好些少而已。芝士味不濃,配料少得可憐,飯相當油膩,怪不得那麼便宜。
b. 吞拿魚腩卷($38):味道一般,不值此價錢。
c. 燒麵豉飯團($20):水準一般,是次略硬。
甜品
a. 朱古力軟心蛋糕($33):完全唔合格,「硬、鞋、淡」,其質素之劣,相當可怕。若果‘a la manxxxx’的同類食品有九十分,這兒的恐怕只有三十分而已。
b. 香蕉芭菲($28):杯裝的香蕉船,毫無特色。
c. 抹茶布甸($18):吃得出有抹茶味,質地軟滑,可一試。
飲品:黑加侖子鮮奶酒($30/杯):淡而無味,相當稀釋。

註:
a. 平均每位$115 ,坐足三個鐘,吃得肚子飽飽的,連環境服務在內,算抵食。
b. 從口渴程度而言,食物裡似乎有相當多的調味料,店家相當慷慨。
c. 此店開業三年,早年常光顧,近年因為多了其他相似選擇,加上等位時間驚人,遂少光顧。加上愈開愈多,質素變得‘粗造’。(Delifrannce 都是同樣情況啊!)
2004-10-21 8 瀏覽
以前一直對和民存有偏見, 可能因為日日都見門口大排長龍, 而又覺得食物沒甚麼特別, 是以特別看不過眼.但近來和朋友在非繁忙時間去了兩次和民, 感覺原來不錯呢! 最近的一次我們一行四人, 點了什錦泡菜窩, 炒麵, 滑蛋豬扒, 年糕薄餅, 炸魚仔, 豆腐, 還有每人一杯特飲. 味道其實也不錯呢~ 尤其是些較傳統的細細碟佐酒小食. 叫支sake, 幾碟小食, 甘就一個下午, 其實都唔錯.其實如果唔使排隊等位的話, 和民是去得過的. 不過可惜香港人實在太愛跟風, 排隊...

但近來和朋友在非繁忙時間去了兩次和民, 感覺原來不錯呢!

2004-10-18 2 瀏覽
落單既時候發現倒一個好奇怪既現象,d waiter 落單既時候次次都會跪係度..不過服務就好好.叫左個set lunch.係燒汁雞扒飯.d 味道都ok.但杯奶茶就好唔掂.此外,呢度每個禮拜都有唔同既雪糕有半價優惠.好抵!呢度d野食賣相整得好靚.
2004-08-30 18 瀏覽
食左好多次,初頭覺得都幾扺食同幾好味,但某d就真係好~~~唔掂....時代間新舖開左,而家去時代所以都無乜去恒隆呢間食lu...味道好過呢間少少啦....試過好多都幾正...只係慢左d囉....有時趕時間叫佢快d都好似仲慢過平時咁既......但氣氛同味道都ok..^^

2004-08-16 1 瀏覽
set lunch之中我最鍾意食呢個石鍋泡菜飯,貪佢可以自己控制飯焦程度,泡菜又夠惹味,熱辣辣都係38蚊,咁既環境,咁既水準,抵!
2004-07-05 1 瀏覽
因為要等朋友放工,便到和民邊等人邊等位,希望中環和時代廣場的分店開了後可以分散食客,縮短等位的時間。好久沒有來過了,水準跟之前差不多,牛油焗帶子依然美味,芝士年糕燒餅熱烘烘,很好吃啊!一向也不喜歡坐bar枱位,但原來看人整飲品都幾有趣,將一塊奇異果插在杯邊,或是在飲品上放一塊OREO,都很講究的。
2004-07-02 2 瀏覽
以前鍾意食和民, d野食細細碟, 有特色. 不過依家人多o左去食, 佢既服務同食物水準直線下降. 試過幾次食完之後我都寫email 去complain 點差. 牛油帶子既, 叫d蝦刺身d蝦頭黑既, 連佢既和民廣島燒餅都可以唔熟咬落去一口都係粉. 咁你地話要唔要食complaint letter to its company ?
2004-06-17 1 瀏覽
去過呢間和民幾次, 如果7點pm後去食, 肯定排隊排到你死..一定要提佢個pizza, 超好味!!! 唔食實走寶, 另外佢個牛油帶子亦係好好味啦, 但係個芝士年糕同燒餅就麻麻喇... 另外佢d飲品都唔錯(價錢除外)...不過如果有番五六個人去食, 咁每人都係幾十蚊, 都抵食既... 但一定要多人囉, 兩個人... 就貴少少喇...
2004-06-15 2 瀏覽
It is gorgeous~!!! Have to go there once~
2004-06-15 1 瀏覽
早輪同朋友一行四人去,好在朋友早到入座先,所以唔駛等位。(嘩~6:15pm 已經開始多人排隊~)叫左個咩海鮮飯、日式燒餅(薄餅?)、一口牛肉、仲有一款唔記得係咩火煱咁~ -__- 我自己就覺得唔抵食咯~個侍應拎個海鮮飯O黎,我仲以為自己睇錯,打個突~ 好微型,個碟直徑大約得10cm,好薄! 個燒餅都係!!d o野食都細碟,而個價錢大約要四五十蚊~服務態度都ok~ 環境係o岩三兩個朋友坐得耐咁傾計~
d o野食都細碟,而個價錢大約要四五十蚊~
服務態度都ok~ 環境係o岩三兩個朋友坐得耐咁傾計~