餐廳: 小魚兒 (金馬大廈)
資訊:

2024-07-12 203 瀏覽
Little fish offers a fun cooking experience with fish that is not only delicious but also highly Instagram-worthy! At the beginning, you will have the option to select from four varieties of fish, each offering its unique texture, flavor, and price. After that, you can customize your meal by choosing the sauce and level of spiciness to suit your taste preferences. Also, you can select complementary dishes such as udon noodles, meatballs, beef for hotpot. The fish is grilled using a tabletop stove, and once it starts boiling, it only takes three minutes before it's ready to be enjoyed. The sea bass is the most affordable, but its quality is exceptionally high. It has a tender and thick flesh that is incredibly smooth and velvety. The Golden Intense Garlic Bean Curd, a non-spicy option, which features an abundance of minced garlic, and scallions, is a perfect choice for those who prefer mild flavors.
小魚兒啱晒所有鐘意食辣野又鐘意打卡嘅你地!有四種魚類選擇,各有唔同嘅質地、風味和價格。之後可以根據嗰日想食嘅醬汁同辣度選擇,有養生花膠筒轟草花辣豆花、爆醬鳳梨香辣豆花等。食完烤魚仲可以打邊爐,配料都好齊全,所有基本嘅打邊爐料都有。烤魚係使用桌上火爐烹調,食嘅時候都唔會變凍變腥。海鱸魚係最經濟實惠嘅選擇,肉質鮮嫩而厚實,極為滑順。而黃金特濃蒜香豆花就係一個唔辣嘅選項,勁多蒜蓉同蔥花,重口味又唔會食到流晒汗,推薦!
🌟 Overall: 8/10
💰 Price: $$
🍴 Revisit: Yes
📍Little Fish
Tsim Sha Tsui, Cameron Rd, 1 Kam Ma Building, 1/F
#littlefishhk #小魚兒 #小魚兒hk #spicyhk #grillfishhk #tstfood #foodintst #烤魚 #火鍋 #烤魚hk #火鍋hk #foodiehk #foodhk #hkfoodstops #hongkongfoodstops #打卡cafe #打卡
2024-07-11 348 瀏覽
小魚兒龍蝦二人套餐$398,$68魚翅撈飯,午餐客飯仲有酸菜魚米線,兩公婆便去試吓午餐。小魚兒標榜烤魚專門店,座落尖沙咀和銅鑼灣旺區,中午時段生意人流一般啦!1點到店不用等位,兩人坐4人枱。餐廳不算大,如果坐滿都幾逼。店內衞生尚可,裝修環境似茶餐廳。魚翅撈飯$68,似粟米肉粒飯,冇乜料,麻麻地!酸菜魚片米線只售$40,凍飲加$3,性價比高,味道不錯。要留意魚片有少少碎魚骨。其他客飯都抵食,眼觀大部份客人都是吃客飯,40幾蚊午餐喺尖沙咀區冇得輸啦!相反,食烤魚和魚翅撈飯就吾多了。整體評語,平平地幫襯午餐客飯是值得的。

魚翅撈飯$68,似粟米肉粒飯,冇乜料,麻麻地!

整體評語,平平地幫襯午餐客飯是值得的。

2024-07-06
之前喺銅鑼灣店試咗烤魚同雞煲都唔錯, 今次朋友仔收工喺尖沙咀, 又諗起小魚兒今次試下佢嘅串燒先惹味重慶🐤雞煲♨️雞煲大火煲大約1分鐘就會更又香又辣,食起黎煲過更加香濃,油醬汁濃,麻香持久,煲醬汁夠辣惹味, 薑洋蔥辣椒爆得夠香, 雞肉新鮮嫩滑, 雞煲里面仲有紫洋蔥同芫茜, 紫洋蔥吸曬D醬汁好正火鍋配料必點萵筍❤️串燒揀咗蒜蓉燒蠔 🦪蒜蓉牛油燒扇貝蒜香茄子🍆 非常厚肉❤️ 加埋辣椒粉不得了🤣雞翼成串上因為成串上嘅關係信譽都好細心叫我哋小心熱

惹味重慶🐤雞煲♨️

雞翼成串上
因為成串上嘅關係信譽都好細心叫我哋小心熱
2024-07-03
  • 蒜香牛油燒扇貝
忽然好想食烤魚但又無時間北上,朋友推介尖沙咀「小魚兒」,估唔到烤魚都有唔少口味選擇喎😋⭐️烤魚江團魚鳳梨香辣豆花我地揀咗江團魚貪佢肉質肥美,油份重,冇乜骨,含膠原蛋白😍😍😍配上一片片Sharp醒香甜的鳳梨🍍一圈圈紫洋蔥和一大束芫荽,賣相十分討好💛💜💚咕嚕咕嚕的醬汁帶點微辣,搭配滑嫩的豆花,別具風味~⭐️ 蒜蓉牛油燒扇貝扇貝唔算好大隻但鮮嫩多汁,表層烤得恰到好處,勁多蒜蓉,牛油的香氣撲鼻而來,$38/2隻,抵食呀🤭⭐️ 花膠魚翅撈飯最估唔到……居然有花膠魚翅撈飯食🤩🤩只係$68咋!鮮嫩的魚翅搭配入口即化的花膠撈飯食,可謂是上乘之選👍🏻呢度設計同個店名一樣,由大廈上嚟餐廳門口的樓梯和室內都有好多魚為主題的圖案同霓虹燈,還有一幅特色牆全部都係🐟營造出活潑的用餐氛圍,聽聞呢度雞煲都好好味,下次再嚟試吓先😁😁📍小魚兒📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
忽然好想食烤魚但又無時間北上,
朋友推介尖沙咀「小魚兒」,估唔到烤魚都有唔少口味選擇喎😋

⭐️烤魚江團魚鳳梨香辣豆花

配上一片片Sharp醒香甜的鳳梨🍍
一圈圈紫洋蔥和一大束芫荽,賣相十分討好💛💜💚

咕嚕咕嚕的醬汁帶點微辣,搭配滑嫩的豆花,別具風味~

⭐️ 蒜蓉牛油燒扇貝

• 蒜香牛油燒扇貝
  • 花膠魚翅撈飯
  • 鳳梨香辣豆花烤魚
2024-07-06 141 瀏覽
今天有朋友從內地來,我帶她去尖沙咀小魚兒品嘗烤魚,連她都贊不絕口,說這裏的烤魚味道非常正宗,非常美味!川式口水雞: 有點特別,淋在厚身滑嫩的雞肉上是黃色醬汁,同黃色雞皮好配,有芝麻香,雞肉嫩滑多汁。咀嚼中,濃郁的蒜香和辣味迸發開來,刺激味蕾,非常過癮!香辣豆花江團魚: 烤魚表面呈現焦黃色澤,在烤鍋燒烤時發出滋滋聲,陣陣熱氣透出誘人的香氣,焦香的魚皮下面的魚肉透亮鮮嫩。咬下第一口,魚肉柔軟細膩,帶著四處飄溢的香辣味,香辣的調味凸顯了魚本身的鮮甜滋味。還有豆花好嫩甜,寬粉滑溜溜,同烤魚完美配搭,令人百吃不厭!金銀蒜燒黃花魚春: 一整團黃花魚籽,真是沒想到有甘多魚籽,渾圓飽滿,金黃色的顏色,被金銀蒜醬汁完全包裹,散發出誘人的海鮮香氣!炸雙皮奶: 酥脆外皮和綿滑內餡形成強烈的反差,裡面的蛋奶香甜濃郁,奶香四溢,醬上沙律醬更加好味!炸香芋地瓜丸: 內餡濕潤綿密,香芋和地瓜的香甜滋味在口中化開,口感十分柔軟綿密!草莓荔枝梳打: 草莓的酸甜和荔枝的香氣在口中交織,清新怡人,令人值得一杯接一杯!

2024-07-05 119 瀏覽
下午和閨蜜一起做完facial,看到這家小魚兒餐廳門面上的烤魚就勾起食欲,接近大自然的裝修風格,嘗過之後好讚👍🏻鳳梨香辣豆花江團魚數塊菠蘿片鋪在烤魚肉上,菠蘿鮮黃欲滴的色澤與魚肉金黃酥脆的表面形成了絕佳的對比,給人一種視覺上的享受!菠蘿的清甜酸爽,魚肉的香辣鹹香滋味,這樣的搭配不僅豐富了菜品的口感,還增添了一絲清爽和樂趣。菠蘿的酸甜滋味為整道菜注入了一股清新動人的氣息,使原本濃郁的口感又增添了一抹清新活潑的韻味!金銀蒜燒黃花魚春一大堆魚籽的外觀十分吸引人,咀嚼的時候,魚籽散發出濃郁的魚油香,在口腔中迅速擴散開來。它們Q彈有勁,令人不禁發出滿足的嘆息!燒茄子 茄子片經過煎炸後,外皮酥脆,內裡卻又柔軟多汁。咬下去,茄子肉質鮮嫩,入口即化,給人一種「軟糯綿密」的感受,同時又有蒜末的爆香和醬油的鹹鮮!榴槤炸彈咬下去時濃稠的榴槤醬汁隨即噴發,瞬間在口中彌漫開來,濃郁香甜!香檳葡萄乳酸爆珠梳打令人驚喜的酸甜清爽,入口即化的爆珠爆開時,與舒爽的氣泡感完美融合,既能解渴,又能帶來豐富的口感層次!芒果乳酸爆珠梳打甜美多汁的芒果滋味,感受到爽口的氣泡感,爆珠更加增添了口感!

鳳梨香辣豆花江團魚

金銀蒜燒黃花魚春

燒茄子

榴槤炸彈

香檳葡萄乳酸爆珠梳打

芒果乳酸爆珠梳打

2024-07-03 202 瀏覽
今日去咗尖沙咀睇完展覽就行過金馬倫道搵嘢食望到有一間紅色招牌好sharp嘅烤魚店就上去睇睇。我們7點早到,7:30後陸續有很多人來到。這間烤魚店裝修簡單大方,以原木色系為主,營造出樸實自然的氛圍。空間明亮整潔,餐桌椅子舒適實用,為顧客帶來舒適用餐體驗。我們叫了江團魚,因無貪牠沒有太多魚骨,而有魚味,肉身又滑。因今日喉嚨不太舒服就叫了不辣的黃金蒜香魚。黃金蒜香魚(不辣)一來到超大盆魚,上面超多炸完的蒜蓉粒,仲有磨用咗嘅蒜蓉碎。同紅色嘅洋蔥、芫荽。配料都好多,有芽菜、青瓜、木耳等。江團魚肉質緊實,口感扎實有勁。店主煎完再放入高湯,超能發揮其滋味。鮮美帶有一股清淡的魚香,搭配適當的調味,可以突出其精華。百香果加啤酒88元這款百香果啤酒清新爽口,酒精度適中,糖分濃度剛剛好,不會過於甜膩。果香濃郁,入口即化,帶有一絲自然酸甜。口感細膩,酒泡豐盈,是炎夏之際的不錯選擇。這款啤酒適合作為餐前開胃飲品或是晚間休閒飲品。日後諗起想食烤魚,都會首選呢間。

黃金蒜香魚(不辣)

百香果加啤酒88元

日後諗起想食烤魚,都會首選呢間。
2024-06-20
  • 黃金蒜香魚
2024-06-30 72 瀏覽
之前同朋友已經嚟過呢間食烤魚唔錯,今次想試吓雞煲,冷氣好夠,食完雞煲又唔會一身味👍🏻叫咗個蟲草花膠雞煲半隻$248,店員服務好好,雞煲落枱後會解釋話滾咗就關火,之後就可以焗佢幾分鐘!呢個雞煲好足料,有四隻大的花膠,仲有蟲草,洋蔥等….一打開蓋已經聞到都好香嘅雞煲味,簡直係色香味俱全!花膠好腍好入味,雞肉比較嫩滑又多汁,其他配料都好入味😍另外叫咗蒜香牛油燒扇貝$38:扇貝加埋蒜蓉牛油真係好正,好香好夠味清炒萵筍:食咗咁濃味嘅嘢,要加啲菜清淡吓,呢個比較爽兩杯特飲:荔枝乳酸爆珠梳打,咬落帶酸味爆珠,甜酸中和,開胃醒神西柚乳酸爆珠梳打:就是西柚味加乳酸益力多咁😂爆珠食落去好爽

清炒萵筍:食咗咁濃味嘅嘢,要加啲菜清淡吓,呢個比較爽

西柚乳酸爆珠梳打:就是西柚味加乳酸益力多咁😂爆珠食落去好爽

2024-06-30
2024-06-29 119 瀏覽
重慶雞煲(半隻)🥘呢間雞煲既調味好岩我口味我偏向濃郁既湯汁,雞肉鮮嫩多汁,啖啖肉,仲有超多芫荽係面!加分🤗 因為肥到佢地 既串燒好吸引,所以今次我地就冇加湯打邊爐🤩香蒜燒茄子🍆食串燒一家要食燒茄子,茄子烤得剛剛好,外皮有點焦香,裡面卻軟軟的,配上香蒜的味道🧄口感味道都好豐富
燒雞中翼(三隻)新疆孜然口味🍢雞翼燒得好好,外皮好脆而肉嫩,孜然的香氣讓味道更有風味燒雞軟骨串(兩串)新疆孜然口味雞軟骨的質地嫩滑彈牙🍢孜然香料的香氣濃郁🤤,適合當下酒菜炸香芋地瓜丸口感酥脆,內餡綿密香甜🤗炸製恰到好處,唔會過于油膩梳打的飲品都係清涼爽口,可以解膩清涼的作用,岩哂食雞煲時飲
重慶雞煲(半隻)🥘

香蒜燒茄子🍆

燒雞中翼(三隻)新疆孜然口味🍢

雞翼燒得好好,外皮好脆而肉嫩,孜然的香氣讓味道更有風味

燒雞軟骨串(兩串)新疆孜然口味

雞軟骨的質地嫩滑彈牙🍢孜然香料的香氣濃郁🤤,適合當下酒菜

炸香芋地瓜丸

口感酥脆,內餡綿密香甜🤗炸製恰到好處,唔會過于油膩

梳打的飲品都係清涼爽口,可以解膩清涼的作用,岩哂食雞煲時飲
今晚好想食麻辣嘢咁啱行過尖沙咀見到呢間烤魚店見到呢一個簡直係一拍即合老公鍾意食魚卜,我鍾意食魚春🧐再加上佢係麻辣所以二話不說就上咗去食!烤魚嚟到好大份裏面嘅配菜亦都有好多包括有闊身薯粉,豆花,芫荽,芽菜……….而且辣味十足我哋叫咗中辣超正😍另外再加多咗一份金菇同埋炸午餐肉放落去索麻辣燙,簡直係不得了🤪值得一提嘅係啲炸午餐肉,有細細粒就咁食都已經好好味🤤另外再嗌多咗杯百香果特飲用嚟解辣一流😝呢一個烤魚份量兩個人食真係可以好飽我建議可以四個人食一份😊🤜🏻

今晚好想食麻辣嘢
咁啱行過尖沙咀見到呢間烤魚店
見到呢一個
簡直係一拍即合
老公鍾意食魚卜,我鍾意食魚春🧐
再加上佢係麻辣
所以二話不說就上咗去食!

烤魚嚟到好大份
裏面嘅配菜亦都有好多
包括有闊身薯粉,豆花,芫荽,芽菜……….
而且辣味十足
我哋叫咗中辣
超正😍

另外再加多咗一份金菇
同埋炸午餐肉
放落去索麻辣燙,簡直係不得了🤪
值得一提嘅係啲炸午餐肉,
有細細粒就咁食都已經好好味🤤

另外再嗌多咗杯百香果特飲
用嚟解辣一流😝

呢一個烤魚份量兩個人食
真係可以好飽
我建議可以四個人食一份😊🤜🏻

2024-06-26 59 瀏覽
朋友食過小魚兒既烤魚,覺得味道不錯,說一定要帶我來試試。今日黎到尖沙咀既分店貪佢地點方便,地鐵站行3分鐘左右就到啦。餐廳以小魚兒怍裝飾,採用霓虹燈設計,好有麻辣風情既感覺,座位寬敞舒適,用QR code 落單,圖文並茂,放便使用。呢到既招牌係碳火風味烤魚,魚種類有4款選擇,有海鱸魚、江豚魚、寧波魚、筍谷。我哋㨂左肉質較肥美既凌波魚配bb辣bb麻。隨著湯底越滾越麻辣,越來越惹味,好鍾意呢種麻麻辣辣既感覺,好過癮。鮮花椒豆花凌波魚:凌波魚肉質特別鮮嫩肥美,魚身厚度比海鱸魚更厚肉,食落啖啖肉,幾乎係無魚骨甘濟,岩晒我呢位怕魚多骨既朋友仔呀。配料有芫荽、紅辣、青椒、蒜蓉、青瓜、豆花、木耳、芽菜、寬粉… 甘配料唔怪得甘惹味啦。最後,我地都頂唔住辣要配返個白飯同唐生菜黎食下先得呀。🔎小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

鮮花椒豆花凌波魚:

最後,我地都頂唔住辣要配返個白飯同唐生菜黎食下先得呀。

🔎小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2024-06-21 103 瀏覽
📍 小魚兒👣 尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓🍽️海黸魚 - 黃金蒜香魚(不辣)$308魚肉非常入味,肉質嫩滑啖啖肉,冇乜細骨,最啱我哋呢啲唔識得輪骨嘅人。😋🍽️其他配料包括有:連藕片 $36魚皮 $38炸響鈴 $48油麥菜 $38豆花 $33價錢適中,冇投訴。🍽️黑毛豬腩片 $108賣相好有氣勢,成座山咁,都好新鮮肥瘦適中,唔錯、抵食。😋🍽️涼拌海蜇-唔辣 $88冰涼彈牙爽口。😋🍽️燒雞軟骨(2串)-孜然 $58皮脆肉嫩,唔太鹹,送酒佳品。👍🍽️炸雙皮奶-跟配沙律醬 $43金黃色又脆口,奶味濃,微甜。😍
📍 小魚兒

魚皮 $38
炸響鈴 $48
油麥菜 $38
豆花 $33
價錢適中,冇投訴。

🍽️黑毛豬腩片 $108
賣相好有氣勢,成座山咁,都好新鮮肥瘦適中,唔錯、抵食。😋

🍽️涼拌海蜇-唔辣 $88
冰涼彈牙爽口。😋

🍽️燒雞軟骨(2串)-孜然 $58
皮脆肉嫩,唔太鹹,送酒佳品。👍

🍽️炸雙皮奶-跟配沙律醬 $43
金黃色又脆口,奶味濃,微甜。😍
2024-06-21 148 瀏覽
大半年之前食過呢間小魚兒,當時食完之後覺得辣嘅烤魚水準唔錯,有機會一定會再返來食!今次又約咗朋友二訪呢間小魚兒,可惜朋友啱啱病好要戒口,所以就順便可以試埋唔辣嘅烤魚水準如何啦~老壇酸菜豆花江團魚💰HK$348江團魚冇乜碎骨,肉質嫩滑、肥美!可惜老壇酸菜嘅汁味道又咸又酸,影響哂成條烤魚嘅味道!除咗食烤魚之外,另外仲叫咗啲配菜當邊爐咁打!呢個份量三個人食都好夠飽~竹笙💰HK$78金針菇💰HK$36炸響鈴💰HK$48熱韓國柚子蜜💰HK$28總結,建議下次來食烤魚,一定要食辣嘅,唔辣嘅普普通通!值得一提嘅係職員服務態度好,抵讚👍🏻~

老壇酸菜豆花江團魚💰HK$348

竹笙💰HK$78

金針菇💰HK$36

炸響鈴💰HK$48

熱韓國柚子蜜💰HK$28

老壇酸菜豆花江團魚
老壇酸菜豆花江團魚
2024-06-21 71 瀏覽
兩、三個人在尖沙咀尋找一個地方吃飯,希望犬能夠靜靜地又能夠吃川或辣的食物,試了這間烤魚店。老壇酸菜豆花魚:上菜時香氣四溢,選了江團魚,外觀魚身外焦吃落內嫩,魚肉質鮮美,BB辣少麻,帶出麻、辣、鮮。老壇酸菜豆花,酸菜酸爽可口,豆花滑嫩爽口,味道非常豐富。椒鹽魷魚鬚:新鮮熱辣,外皮酥脆,內里鮮嫩,香脆可口。荔枝乳酸爆珠梳打:清爽解暑,荔枝的香甜和乳酸的酸爽完美融合,再加上爆珠的刺激,口感豐富。除了烤魚外,這裡還有雞煲、燒烤、串燒等。

椒鹽魷魚鬚:新鮮熱辣,外皮酥脆,內里鮮嫩,香脆可口。

除了烤魚外,這裡還有雞煲、燒烤、串燒等。
2024-06-17 71 瀏覽
之前黎過食,覺得地點方便,味道又非常好,今次再黎食,餐廳都依然好多人,大家黎之前最好book定位💕前菜揀咗個麻辣涼拌魚皮 BB辣,魚皮好大塊,食落都真係幾辣下,口感爽脆叫咗老壇酸菜豆花配海鱸魚 ,BB辣➕BB麻,十分惹味😋如果唔太食得辣嘅朋友,可以係食之前先夾走辣椒🌶️及青花椒。原條海鱸魚一分為二,上菜後等水滾三分鐘就可以食,入口肉質厚實。配料🈶幾塊寬粉、酸菜、豆腐、青瓜、木耳、芫荽、豆芽及洋蔥🧅,食落好滋味。另外再加圓薯粉,放落去煮真係好好味呀,咬落非常彈牙飲品叫咗咸檸七➕可樂,簡單又美味嘅晚餐❤️

飲品叫咗咸檸七➕可樂,簡單又美味嘅晚餐❤️