2022-09-14
最近香港開了很多台式火鍋店,之前已經試過幾間,今次選擇「小鍋霸」既原因是:店內裝潢十分美麗、店內環境乾淨、位置於地鐵站附近、湯底選擇多、食材款式多。湯底有15款,可以加$45轉鴛鴦鍋,湯底賣點是加入藥材做湯底,極之養生。今次我選擇咗「麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋」,湯汁極香濃麻辣和蕃茄味,根本不用沾其他醬汁,店內提供自助醬料吧,但我們都沒有取。火鍋材料:牛肩肉、炸魚皮、麻辣牛丸、濃汁牛丸、三星蔥溶岩漿貢丸、花枝丸、是日精選海鮮(蜆、小蟶子)、鮮魚片、海蝦、墨汁墨魚滑、花枝滑、墨魚春卷、台灣燕餃、巨蟹棒、方形魚腐、手工韮菜餃、油麥菜。最喜歡佢按人頭數量比食物,唔怕眼闊肚窄,而且可以試多啲食物款式。由於湯汁香濃,煮乜都好入味。鮮魚片係令我驚喜的,因為真係好滑,所以有encore,牛肩肉都好好食,海鮮就好新鮮,蝦大大隻,抵食。墨魚滑同花枝滑好彈牙,一試難忘。炸魚皮非常脆,正!整體食材新鮮,讚👍🏻飲品:凍特級朱古力、熱朱古力雪香奶茶、熱水蜜桃紅茶、凍愛文芒果茉莉花茶、黑糖冬瓜茶全部飲品都好足料,好好飲。朱古力味香濃又滑,完全係15樓養既牛牛一樣咁香滑好味。另外果三款茶係好濃味,絕無淡某某,你會愛上飲品。
麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋
火鍋材料:
飲品:
甜品:KitKat 雪條
今晚真係食到好飽好飽,完全唔捨得走,點解我要咁快飽😭