餐廳: 小越廚
資訊:

🕖時段-星期五夜晚遲左少少食飯差唔多8點去到已滿座🙈不過好彩好快有枱可以入座_ ▫️二人套餐 $178可選2個主食+3款小食+2杯飲品 幾抵食💰 _🔸蕃茄蟹膏湯河粉 🔸泰式蕃茄椰汁湯河粉配香茅豬頸肉 兩款湯底都係超濃郁!! 特別蟹膏湯個個完全係feel到滿滿既蟹膏精華🦀河粉同配粉索哂濃湯既味😋😋_🔸泰式炸蝦餅x蒜香魚露雞翼x河內炸春卷小食反而係後上 應該係即叫即整 全部都好香脆! 炸粉唔厚 每款有3件 2個人食都幾多😂_🔸泰式奶茶(熱) +$8本身都知泰式奶茶係偏甜 所以落單時remark左盡量少甜(預左未必得😂) 值得一提---唔知係水吧真係睇定本身係咁 杯奶茶保留到個泰國個味道但唔會重甜😳下次應該會再飲_🔸青檸梳打 +$8_🍽環境餐廳唔大 有8張2人或4人枱 有越南特式既deco 個燈罩都係用越南尖頂帽罩住🇻🇳
🕖時段-星期五夜晚

泰式蕃茄椰汁湯河粉配香茅豬頸肉
泰式炸蝦餅x蒜香魚露雞翼x河內炸春卷
  • 蕃茄蟹膏湯河
2022-10-12 83 瀏覽
二人餐 ➰ $178招牌泰式海南雞飯海南雞肉超嫩滑,雞皮超薄,冇咩皮下黃油脂肪,點埋個蔥蒜汁好夾。油飯唔油身,軟硬適中,有香矛味又帶點椰香。香茅豬扒冬陰功湯檬食冬陰功第一時間硬係飲啖湯先,湯底濃厚,有濃濃椰香味,酸辣味係由蕃茄同香料發出,好真材實料。香茅豬扒炸得酥脆,豬扒肉質唔乾淨淨,香茅味出晒嚟。小食拼盤(3款)雞翼層皮好脆,炸完之後外脆內軟,鎖🔒住肉汁扎肉不是普通食果隻扎肉,肉入面有芫荽、酸辣鳳爪好開胃,唔算辣,中和左其他既濃味同炸感鹹柑桔梳打好似飲緊鹹檸七,但可以同店員講少甜,糖漿可以控制,係健康版既鹹檸七羅漢果茶飲得出係自家制,用心製作〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️值得讚嘅係足料,份量好多,味道又好好,係附近返工既可以當做午餐之選,下次再幫襯先得。店員的服務態度很好👍🏻
二人餐 ➰ $178

招牌泰式海南雞飯

油飯唔油身,軟硬適中,有香矛味又帶點椰香。

香茅豬扒冬陰功湯檬
香茅豬扒炸得酥脆,豬扒肉質唔乾淨淨,香茅味出晒嚟。

小食拼盤(3款)
雞翼
層皮好脆,炸完之後外脆內軟,鎖🔒住肉汁

扎肉
不是普通食果隻扎肉,肉入面有芫荽、

酸辣鳳爪
好開胃,唔算辣,中和左其他既濃味同炸感

鹹柑桔梳打

羅漢果茶
飲得出係自家制,用心製作

2022-10-10 97 瀏覽
🇻🇳荃灣抵食越南小店🇻🇳成日都聽聞荃灣有好多美食 尤其是喺荃灣廣場後邊嗰兩條街 成日都可以發掘到美食小店 今日就試吓越南嘢 我哋叫咗個二人套餐 只係$178 可以揀兩款麵或者飯 仲有三個小食同兩杯$18或以下嘅飲品 真係好抵食😘-🦀泰式椰汁番茄蟹膏湯河粉 $58湯底入口首先係好濃郁嘅椰汁同蟹膏味 然後就有淡淡的蕃茄味🍅 整體好balanced 有少少似拉麵湯底嘅質地 可以一啖接一啖 河粉唔會一夾就散 可以做到掛湯效果😁 配菜仲有炸豆腐 扎肉 墨丸 同埋一大舊蟹肉 材料好豐富 下次嚟一定會再嗌🥰-🍜 越式三寶撈檬粉 $59三寶有香茅豬扒 越式扎肉同河內炸春卷 豬扒大大份 每個餸都好足料 醬汁唔會過鹹或者過酸 恰到好處 夏天食好清爽☀️-🍡小食拼盤(泰式炸蝦餅+蒜香魚露雞翼+河内炸春巻)蝦餅都幾大塊 橢圓形唔會太厚 幾香口😜 蒜香魚露雞翼 魚露味幾出 反而蒜香就少咗啲 雞翼炸到外皮乾脆 係我鍾意嘅texture🤩 用米紙包住嘅春卷炸完入口好薄好酥脆 入口即溶😋 拼盤仲會送醃蘿蔔同青瓜 非常細心 解膩就最啱🤰🏻-🥤泰式奶茶 $18🍹龍眼冰 $18泰式奶茶茶底用咗泰國手標茶 似乎有因應香港人普遍
🇻🇳荃灣抵食越南小店🇻🇳
🦀泰式椰汁番茄蟹膏湯河粉 $58

🍜 越式三寶撈檬粉 $59

🍡小食拼盤(泰式炸蝦餅+蒜香魚露雞翼+河内炸春巻)

🥤泰式奶茶 $18
🍹龍眼冰 $18

泰式奶茶茶底用咗泰國手標茶 似乎有因應香港人普遍唔飲太甜而有所調較 標準甜度都唔會太甜😙 不過茶味就比當地飲嘅淡咗少少 龍眼冰飲落幾滋潤 仲有好多粒龍眼肉 好足料👍🏻
📍小越廚
2022-10-10 64 瀏覽
位於荃灣享和街嘅「小越廚」係食正宗越南菜必選之地,我同好友梗係要試下呢度嘅人氣二人套餐啦,都係$178 咋,抵食又好味👍我地嗌左以下美食:套餐包括:自選兩款麵飯+三款小食+兩杯飲品⚛️蕃茄蟹膏湯檬個湯底好濃郁,D蟹膏味簡直直湧而嚟,而且好足料,有豆卜、墨魚丸、蕃茄、札肉,仲有用蟹膏加蛋煎成嘅蛋餅,好特別呀,食完都好飽肚下⚛️越式三寶湯檬粉一碗湯檬,可以一次過試多種越式美食,啱哂眼闊肚窄嘅我😆,香茅豬扒大大塊,越式春卷乾身脆口唔油膩👍扎肉都好好食,係我至愛🥰🥰⚛️炸魚餅、炸蝦餅、蒜香魚露雞翼三樣小食各三件,件件都好惹味,尤其炸香蒜魚露雞翼,今次係第一次食,真心正👍套餐包埋兩杯飲品,我叫左青檸梳打,冰凍解渴好飲,朋友叫左龍眼冰,都話正👏🏻👏🏻👏🏻

套餐包括:自選兩款麵飯+三款小食+兩杯飲品

⚛️蕃茄蟹膏湯檬
⚛️越式三寶湯檬粉
⚛️炸魚餅、炸蝦餅、蒜香魚露雞翼

2022-10-05
2022-10-04 154 瀏覽
今日去荃廣呢邊行開街見到有間越南餐廳 #小越廚 就入去試下🤗二人套餐 $178冬陰功豬頸肉河粉第一啖飲落去 即刻辣到喪咳😂😂但再食落去呢就冇咁辣 湯底好濃郁好香椰奶味 加左舊蕃茄落去 酸酸地都幾開胃 平時飲開嘅冬陰功湯有啲唔同豬頸肉肉質爽而腍滑 唔太肥膩肉既份量都算多 河粉都夠滑👍🏻豬扒喇沙湯檬粉呢碗麵超豐富 有豆卜 墨魚丸 蛋 豬扒每樣份量都絕不吝嗇 大大件🤩豆卜吸收左湯底精華 咬落去超Juice豬扒比較薄身 但係好大塊 已經好夠食你碗湯底都有好濃郁嘅椰奶味 好香滑💕小食拼盤蒜香魚露雞翼🐥雞翼醃得夠入味 肉質嫩滑多汁👍🏻泰式炸蝦餅🦐食落口熱辣辣又脆口 蝦餅又彈牙☺️白雲鳳爪 🐣醃得幾好 唔會太酸或太甜味道啱啱好而且鳳爪又大隻又好肉😋#荃灣美食 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣 #小越廚 #香港美食 #吃貨 #越南 #吃貨日常 #相機食先 #泰國菜 #越南菜 #喇沙 #椰奶 #鹹檸七 #豆漿#hkcafe #cafehopping #tsuenwancafe #hkfood #hkdinning #hkfoodie #hongkongfood #tsuenwan #hongkongfoodi
今日去荃廣呢邊行開街

味道啱啱好而且鳳爪又大隻又好肉😋
鹹檸七
豆漿

#荃灣美食 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣 #小越廚
#hkcafe #cafehopping #tsuenwancafe #hkfood #hkdinning #hkfoodie #hongkongfood #tsuenwan #hongkongfoodies
#instafood #goodfoodgoodmood
2022-10-03 139 瀏覽
之前一直沒有發現這間小店機緣巧合下看到門口寫著這裡是由3個90後主理本著支持的心即管一試‼️在沒有期待之下食物比想像中出色🫶🏻第一名:越式炸春卷👍🏻👍🏻👍🏻跟餐價$35以米紙包起再炸炸得鬆脆又不會介口!然後內裡的肉夠咬口食唔停口😆😆😆第二名:泰式冬陰功湯粉配香茅豬頸肉 $54湯底椰汁味較重要說是冬陰功反而較似咖喱,而且都幾辣!第三名:蕃茄蟹膏湯河 $58配扎肉、蟹膏、蕃茄、豆卜及墨魚丸喜歡程度:豆卜>扎肉> 蕃茄> 蟹膏> 墨魚丸✨欣賞他們的河粉夠煙韌不會斷開!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻跟餐+$3叫了熱奶茶下次不會叫🤣整體抵食、好味雖然有部分不足之處不過價錢相宜,會再光顧💛

之前一直沒有發現這間小店
機緣巧合下看到門口寫著這裡是由3個90後主理
本著支持的心即管一試‼️
在沒有期待之下
食物比想像中出色🫶🏻

第一名:越式炸春卷👍🏻👍🏻👍🏻
跟餐價$35
以米紙包起再炸
炸得鬆脆又不會介口!
然後內裡的肉夠咬口
食唔停口😆😆😆

第二名:泰式冬陰功湯粉配香茅豬頸肉 $54
湯底椰汁味較重
要說是冬陰功
反而較似咖喱,而且都幾辣!
泰式冬陰功湯粉配香茅豬頸肉

第三名:蕃茄蟹膏湯河 $58
配扎肉、蟹膏、蕃茄、豆卜及墨魚丸
喜歡程度:豆卜>扎肉> 蕃茄> 蟹膏> 墨魚丸

✨欣賞他們的河粉夠煙韌
不會斷開!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
泰式冬陰功湯粉配香茅豬頸肉

跟餐+$3叫了熱奶茶
下次不會叫🤣

整體抵食、好味
雖然有部分不足之處
不過價錢相宜,會再光顧💛
2022-10-02 106 瀏覽
荃灣抵食越南小店超抵食二人套餐$178①任選2款粉麵飯/咖哩泰式蕃茄椰汁湯檬粉 配香茅豬扒真心推介嘅湯底,入口蕃茄味夠酸夠開胃,再略微入口有啲回甘嘅甜味,層次豐富再加上爽口彈牙嘅檬粉真係不得了,香茅豬扒夠晒入味,再加上表面炸咗少少香脆,口感十足再啖啖肉夠Juicy!越式椰香黃咖喱飯 配牛腩椰香黃咖喱都十分出色,自身帶有小小微辣,撈飯一流無得輸,再加上用咗少量嘅油飯,配搭更加惹味,牛腩份量好抵食,肥瘦均勻好淋,加上咖喱汁真心好味!②任選3款小食(各3件)泰式炸暇餅河内炸春卷泰式香辣魚餅小食拼盤當然要叫炸物啦,炸蝦餅有別於一般嘅圓形,反而做薄身更有口感同味道,炸春卷夠晒香脆入口餡料好足料,反而香辣魚餅可以再鮮味同辣一啲!③飲品2杯咸檸七龍眼冰小越廚 (荃灣)荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
荃灣抵食越南小店

超抵食二人套餐$178

①任選2款粉麵飯/咖哩
泰式蕃茄椰汁湯檬粉 配香茅豬扒

越式椰香黃咖喱飯 配牛腩

②任選3款小食(各3件)
泰式炸暇餅
河内炸春卷
泰式香辣魚餅

③飲品2杯
咸檸七
龍眼冰

小越廚 (荃灣)
  • 春卷
  • 小食拼盤
  • 蝦餅
2022-10-01 88 瀏覽
喺荃灣行完街 見到木色裝修 加上越南地道擺設嘅越南菜小店🇻🇳♦️二人餐 HKD178(兩款粉麵或飯+三款小食+兩杯飲品)🔸招牌火車頭湯檬餐廳標榜每日用大量牛骨清湯及香料新鮮熬製而成湯底清甜得嚟有淡淡嘅香料味而配料分別有牛丸、牛筋、牛腩牛筋彈牙 ; 牛腩肉味濃🔹蕃茄蟹膏湯檬蕃茄同蟹膏雖然聽落唔夾 但食落有驚喜湯底濃郁 配以鮮茄 食落冇咁膩配料嘅豆卜索哂湯底 仲有扎肉 丸 同煎蛋餅🔸小食拼盤泰式炸蝦餅/河內炸春卷/蒜香雞翼新鮮熱辣炸出嚟好香口春卷入面包住肉餡幾特別🔹泰式奶茶(熱)係少甜版嘅泰式奶茶 欣賞!💬抵食二人餐 仲有唔同款式粉麵或飯可以揀💰人均消費$90/人🚩小越廚 荃灣享和街49號都城大廈地下D舖

♦️二人餐 HKD178
(兩款粉麵或飯+三款小食+兩杯飲品)

🔸招牌火車頭湯檬
餐廳標榜每日用大量牛骨清湯及香料新鮮熬製而成
湯底清甜得嚟有淡淡嘅香料味
而配料分別有牛丸、牛筋、牛腩
牛筋彈牙 ; 牛腩肉味濃

🔸小食拼盤
泰式炸蝦餅/河內炸春卷/蒜香雞翼
新鮮熱辣炸出嚟好香口
春卷入面包住肉餡幾特別

🔹泰式奶茶(熱)
係少甜版嘅泰式奶茶 欣賞!

💬抵食二人餐
仲有唔同款式粉麵或飯可以揀

💰人均消費$90/人

🚩小越廚
2022-09-30 101 瀏覽
今晚同好友👩🏻去左位於荃灣享和街嘅「小越廚」食正宗越南菜,呢度嘅人氣二人套餐,包括:任選兩款越南粉麵飯/咖喱,另外可揀三款小食,每款三件,及兩杯$25 內的飲品,都係$178 咋,真係好抵食😋👍👍👍👍✅蕃茄蟹膏湯檬粉🦀️🍅🍜一睇賣相巳經令我地流晒口水🤤,個湯底好正,有濃濃嘅蟹膏味,真係好有驚喜😋👍而且整碗檬粉都用料十足,有豆卜、墨魚丸、蕃茄、札肉,同埋聽靚靚店主講用蟹膏加蛋煎成嘅蛋餅,好入味呀,唔講以為食僅一片蟹膏,超級好食👍👍👍👍👍✅越式三寶湯檬粉香茅豬扒,啖啖肉,河內炸春卷,酥脆乾身,我至愛的扎肉都好好味,三寳用小籐籃盛載著,好有越南風昧👍👍👍👍✅炸魚餅、炸蝦餅、蒜香魚露雞翼(各三件)炸魚餅同炸蝦餅,雖然細細嚿,但好惹味,好想食多幾嚿,炸香蒜魚露雞翼,味道比香茅雞翼更有層次,香蒜加魚露,真係無得輸👍👍👍👍👍✅青檸梳打及龍眼冰龍眼冰係我至愛❤️,呢杯龍眼冰好多龍眼肉,正,青檸梳打大大杯,解渴必選👍👍👍👍

✅蕃茄蟹膏湯檬粉🦀️🍅🍜

✅越式三寶湯檬粉

✅炸魚餅、炸蝦餅、蒜香魚露雞翼(各三件)

✅青檸梳打及龍眼冰
  • 小食拼盤
  • 蝦餅
  • 蟹膏湯檬粉
  • 魚露雞翼
  • 春卷
2022-09-26 87 瀏覽
荃灣享和街小越廚🍜🍜🍜今日心血來潮想食越南野,揀左係荃灣享和街既小越廚🥰二人餐可以揀兩款麵或者飯,三款小食同兩杯野飲,價錢都只係178蚊🥳我揀左蕃茄蟹膏湯檬粉,一黎到湯底既顏色已經好吸引,令我諗起龍蝦湯。入面有扎肉,墨魚丸,蕃茄,豆卜,加蟹膏一齊煎既蛋餅,個蛋餅超好食!!而且一路食仲忍唔住一路飲個湯,蟹既鮮味加上蕃茄既甜真係好好飲🤤仲有揀左招牌火車頭湯檬,有牛腩,牛筋同牛丸。牛腩同牛筋炆得夠淋唔鞋口,湯底有濃濃既牛味同香料味,好鮮甜😋小食就揀左河內炸春卷,泰式炸蝦餅同酸辣鳳爪。炸春卷脆卜卜,我諗呢個我一個人都食到一碟🙈最後飲埋龍眼冰同泰式青檸茶,店員仲好有禮貌,滿足既一餐🤗
荃灣享和街小越廚🍜🍜🍜

今日心血來潮想食越南野,揀左係荃灣享和街既小越廚🥰

最後飲埋龍眼冰同泰式青檸茶,店員仲好有禮貌,滿足既一餐🤗
2022-08-23 568 瀏覽
好耐冇食過好味嘅越南野喺荃灣嘅呢間小越廚門面雖然唔太起眼,但食物水準非常高👍🏻試咗越式法包,味道簡直拍得住越南街頭車仔檔啲法包,如果有埋越南果啲惹味嘅醬汁就perfect!同行友人試咗越式三寶(香茅豬扒、扎肉、越式炸米紙春卷)湯檬,豬扒入味同夠淋,札肉係豬耳札肉,正宗兼好味,炸米紙春卷都冇得彈😋最後飲埋佢嘅牛油果沙冰,好香甜,但如果牛油果味再多啲會更好整體黎講,其實呢間餐廳CP值都高,鍾意食越南野嘅朋友一定要黎試下!
好耐冇食過好味嘅越南野
喺荃灣嘅呢間小越廚門面雖然唔太起眼,但食物水準非常高👍🏻

越式三寶湯檬

最後飲埋佢嘅牛油果沙冰,好香甜,但如果牛油果味再多啲會更好
牛油果沙冰

$65.5 (晚餐)
越式三寶湯檬
牛油果沙冰
2022-08-17 375 瀏覽
幾年前,無意中經過呢度,試過一次,覺得啲嘢食好好味,我仲記到而家。之前行開行埋已經好想入嚟再試,但係因為荃灣太多選擇,所以一直都未有重返呢個地方。依家幾年後,再返嚟食嘅時候,人少咗好多,嘢食質素差咗好多,一定要用難食來形容。一碗普通車仔麵都好食過佢,仲要佢個拿手蟹膏湯夢完全冇蟹膏味。伏!我淨係覺得成餐飯最慶幸係叫左一杯羅漢果茶,叫做擺得入口,否則我一定食到成肚氣。唔怪之得咁小人,真係好失望。有冇人都同我同樣嘅感受

唔怪之得咁小人,真係好失望。

有冇人都同我同樣嘅感受
2022-07-22 525 瀏覽
對越南嘢好有期待。見OpenRice咁多like,大熱天時專登行一段路過嚟食。叫了一個蟹肉湯檬,點知冇檬粉,焗住轉河粉。喺OpenRice見過啲相都正常,點知一上枱,嚇死人。椰汁奶橙色,好似人造色素咁。碗野入面兩條粗嘅洋蔥絲,仲有兩粒墨丸,同一尊好明顯買返嚟嘅蛋餅。同之前睇嘅相完全唔同。我真心俾佢嚇親,搞咗好耐,不斷懷疑係咪比錯咗… 超失望,冇下次其實假如已經做唔番以前嘅水準,點解仲要夾硬嚟,我真係好後悔,寧願叫個普通肥牛河都冇咁嬲
叫了一個蟹肉湯檬,點知冇檬粉,焗住轉河粉。

2022-07-05 443 瀏覽
Tsuen Wan VietnameseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛🤍🤍🤍Service:💛💛💛🤍🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $50-$100Favourite: 💖 Pork knuckle pho------------------------------- Value for money, the prices are extremely reasonable compared to similar places in Tsuen Wan -Fairly pricing with traditional Vietnamese style- Seating area is quite tight - Friendly staffs , actually pleasant, they made us really feel welcomed and gave us a tremendous expertise- The ambiance is welcoming and charming
Tsuen Wan

Favourite: 💖 Pork knuckle pho

- Seating area is quite tight
  • 泰式豬手船麵
2022-06-25 447 瀏覽
外賣叫呢間返屋企食,見到有8折,都係$5x一個三寶河,加上評價咁多,以為好抵啦….點知中伏了!三寶河啲餸完全係唔新鮮,你睇到香茅豬扒唔知咩事一堆野咁、春卷炸到勁油,湯勁多油,無咩味;另外豬頸肉沙嗲叻沙,裡面有2粒墨魚丸係酸既,好驚….唯一好處係….勁大份!!我地仲要加購左一份炸蝦餅… 薄過紙、又油、又乾… 唔明佢點做生意…最後食唔哂… 唔敢返轉頭…唉….
,以為好抵啦….點知中伏了!

最後食唔哂… 唔敢返轉頭…

唉….
叻沙湯檬