2018-01-25 6246 瀏覽
今晚我們喺荃灣做完嘢之後,行過大鴻輝「荃灣」中心,喺大門口位置有好多個分別係唔同食店嘅派傳單員,其中一個係「小肥羊」嘅傳單員就同我們推介話而家做緊每位$118起任點任食火鍋,仲要係無限時,聽落覺得好似幾抵食,所以我們就決定去食晚市任食火鍋!但上到去一坐底,店員攞個餐牌畀我們睇,但一睇到餐牌上所謂最平嘅係每位$138,並唔係宣傳單上印嘅$118,$118祇係午市嘅價錢!雖然唔係話貪平嘅問題,但感覺有啲「被騙」咁!但我們唔會即刻起身走咁衰,而係繼續坐底喺度食,而我們就揀咗每位$138,有羊帆起航、小肥羊精品肥牛、日本黑豚肉同滑鷄片係任點任食,另外如果再要食其他嗰啲就要另加$68!經典滋補清湯鍋雖然係清湯,但有大量嘅香料同大蔥,所以湯底嘅味道好清香惹味!小肥羊精品肥牛嘅脂肪比例超多,差唔多仲多過肉,感覺非常油膩,初頭睇到個名話精品肥牛,以為會好優質,但諗唔到會有咁大嘅分別!日本黑豚肉嘅肉質都幾爽滑!滑鷄片嘅肉質好鬆軟嫩滑!另外設有自助區域,有冷盤、熟食同新鮮蔬菜,除咗冷盤同蔬菜都幾好之外,熟食就唔算好理想!
雖然唔係話貪平嘅問題,但感覺有啲「被騙」咁!
另外如果再要食其他嗰啲就要另加$68!
小肥羊精品肥牛嘅脂肪比例超多,
差唔多仲多過肉,
日本黑豚肉嘅肉質都幾爽滑!
滑鷄片嘅肉質好鬆軟嫩滑!
熟食就唔算好理想!
2017-11-09
2017-10-08 8166 瀏覽
周五周圍都爆曬嬲得濟是但簡左間無人排隊既任食小肥羊就入左去本着是但食既心態 只求平平地食得飽內裏裝修比較似中式酒樓但感覺也很休閒 好適合同三五知己大傾特傾個種地方也大致上整潔 也很闊落種類不多但打邊爐必備既材料大致上都齊曬 所以都幾滿意選了麻辣湯底勁多辣椒 都有好多藥材香料 都幾夠味惹味湯底有d紅油 更香更辣了只有汽水和梳打水雖然無冰 但夠凍所以有無冰都大致上沒有不同最出色是羊肉 又嫩又不太重蘇味易咬 又薄 雖然未至於入口即溶 但話佢嫩口都不為過蟹柳牛柏葉可以煮耐d就會林曬 既好咬又吸曬d湯汁牛肉偏厚同un d但都有肉味還可以色澤不錯食完過可以再添呢每個人hkd158食都咁多野 好飽好豐富超抵又舒服的一餐
周五周圍都爆曬

每個人hkd158食都咁多野 好飽好豐富
超抵又舒服的一餐

• 羊肉
2017-09-18 4909 瀏覽
味道不错,比大陆便宜,很多肉类可以选择,不过遗憾的是分店结业,现在只剩下荃湾一家店。300元一张会员卡,可以打9折,28日及星期二更有7.8折!非常实惠。希望以后重新开张分店。
2017-08-17 5390 瀏覽
朋友介紹 小肥羊 有yahoo團購 售賣 , 午市78元全包限時 兩個鐘,便宜,又放假就來吃火鍋,首先感觉環境不錯,又靠窗又沙发位置,食物新鮮,羊肉有羊肉味,鍋底濃及香,也不用豉油,相對外面鍋底淡而無味,這個小肥羊一直保持不錯,,其它食物也簡單好味,自家敖製涼茶也值得推荐,還有精美甜品香及滑又不太甜
2017-08-17 3510 瀏覽
看到openrice上有午市全包78元火鍋,他家有這便宜價格就来吃.不错,新品雞煲推薦,香 兼辣啱晒我,套餐还包括羊肉肥牛等随便吃,大排檔还有好多食物及小食,甜品随便吃,好滿足,下次合再來!环境干净舒服幽静,
,下次合再來!环境干净舒服幽静,
  • 羊肉肥牛
2017-08-15 2791 瀏覽
看到有午市78元全包,剛好女女放暑假,就去,環境優美,有優美動聽的音樂,靠窗位置不錯,叫麻辣雞煲,香,後加肥牛等,但我們真的吃不了多少,肥牛也不錯,值得推薦的是什菜沙律,我們吃了5碟,雖然火鍋店,但胜在自助吧品種多,什麼品類都有,任君選擇,不錯的選擇,這樣的價格這樣的環境,到哪裏找!服務也不錯,食物新鮮,環境優美!
2017-08-13
團購
  • 什菜沙律
2017-08-14 1738 瀏覽
晚上同小朋友賀生日飯~4大人買左團購試試$128+30,小朋友就諗住去到用小童價,点知5可以,仲要小朋友改成人價$158+1,係 網上 團購又無講清楚,無講明大小同價,超5底羅~仲貴過堂食~咁團購黎有咩用😤😤好啦~都算,只求食得開心,不過款式比以前小好多,飲品得汽水,無甜品~😕😕我地先食雞煲,為小朋友食5辣,食左一啖😢OMG~想同大家講声,D雞麻麻地,味道都5係好得~比起樓上樓下雞煲差好🙈🙈食完雞煲~就黎左小量肉,羊,牛,雞,朱,都好食,不過再叫就5同哂~同第一碟差好遠~救命,睇黎再無下次羅👎👎
2017-08-12
15 分鐘 (堂食)
團購
2017-08-13 1609 瀏覽
見團購有優惠 78蚊午市麻辣雞煲+火鍋任食 甘抵食就黎試下可以揀唔食雞煲 直接食火鍋兩個女仔去 食唔到甘多🙊惜食是一種美德嘛所以直接揀咗個經典鴛鴦麻辣鍋開波右邊係清湯 有啲類似藥材湯料 味道唔錯 可惜食完都有啲口渴 可能加左味精🤦🏻‍♀️跟餐既肉食數量都多 雞牛羊豬都有 鐘意食肉既人應該會滿足熟食只有口水雞和雲耳😅至於火鍋料方面 款式也算多 不賴哦 醬料corner 竟然看到有腐乳醬 這算是比較特別的午市時段餐廳裡只有幾桌 很冷清 2小時任食 從一點開始 吃完坐到3點多也沒有被催趕 小肥羊以前很火紅 現在只剩下一家 或許不久的將來就會被完全淘汰確實沒有什麼可以逃過歲月的無情趁著有團購 吃個意思意思也算是不錯吧
見團購有優惠 78蚊午市麻辣雞煲+火鍋任食 甘抵食就黎試下

或許不久的將來就會被完全淘汰
確實沒有什麼可以逃過歲月的無情

趁著有團購 吃個意思意思也算是不錯吧
2017-08-03 1269 瀏覽
悠閒的二人火煱自助套餐!食店人不太多,點了麻辣拼清湯鴛鴦鍋,很快便上鍋了。二人的份量,兩個食物架,有牛肉、羊肉,蔬菜類有南瓜、芋頭、金菇、油麥菜、粟米,亦有蟹柳,日式魚片及海膽丸。主食則有公仔麵及烏冬,再加2杯汽水。如要求種類不太多,這套餐算抵食。
悠閒的二人火煱自助套餐!

食店人不太多,點了麻辣拼清湯鴛鴦鍋,很快便上鍋了。

2017-07-05 2071 瀏覽
今天又去荃灣小肥羊打邊爐, 清湯鍋 藥材味夠濃香, 我同朋友兩個人叫咗個158 套餐 唔錯, 羊肉牛肉雞肉 全部任食, 羊肉牛肉同佢哋個湯底好配 仲有一個任食自助嘅 裏面好多火鍋配料呀軟呀蔬菜呀等等啦小食嘅都有 總之樣樣都有得食, 小肥羊首次任食不限時 啱曬心知己聚舊傾計嘅朋友
今天又去荃灣小肥羊打邊爐
, 清湯鍋 藥材味夠濃香
, 小肥羊首次任食不限時 啱曬心知己聚舊傾計嘅朋友
2017-07-05
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 名揚四海
  • 炸雞翼
  • 焗羊鞍
2017-06-19 1719 瀏覽
曾幾何時,小肥羊湯底風摩一時。可以講當時係中價火鍋之最。麻辣湯底夠香夠辣夠惹味。十多年過去,香港分店已買少見少,價錢亦由當初每人二百多,到現在出埋團購R客。分店亦只淨下荃灣一間。眼下既小肥羊,已經同平價火鍋店沒分別。吃的不是質素,而是份量。顧客亦一半是中國大陸客。點了麻辣湯跟芫茜湯底,湯底依舊是昔日的味道,而羊肉已不再是昔日的羊。以前食多少都唔覺有羊騷味,現在吃了一,兩碟就夠了,騷到有點不想再吃下去。湯也好快給油蓋面了。上肉速度好快,岩晒食肉獸既你。牛肉不過不失,只係吃多膩了,就唔想再食。配料任食,亦係正常菜色,沒驚喜。熟食拎左口水雞翼,酸辣雲耳。感覺上熟食放左好耐,唔太新鮮。油都浮晒上面了。食左上面僅有既甜品,可以接受。總括黎講係失望,除左湯底依然濃郁。食物質素大打折扣。雖然價錢計埋都係百二蚊任食,我倒不如返大陸食仲好。如果小肥羊仲想係香港市場生存,改變市場策略以食物質素取悅顧客先係上策。

油都浮晒上面了。

食左上面僅有既甜品,可以接受。

2017-06-19 1045 瀏覽
Siu Fei Yang's all you can eat is worth the money. The beef/lamb/pork even at lowest package is not bad. It's meat is no worse than this Shabu Shabu places' all-you-can-eat.Other than meat, tofu balls, taro and cabbage were fresh and good. They have more chili on buffet table if you like extra spicy.On weekends, you may have to wait for the elevators to go up to 20/F but it has 4 elevators so it's ok.

Taro
Meat
Ying  Yeung  Soup
Extra  chili  for  chili  lovers
Ying  Yeung  Soup
  • Hot  Pot
2017-06-16 950 瀏覽
去小肥羊吃火鍋,新增秘製麻辣雞煲,鍋底就要麻辣雞煲,一上來一聞香~辣,職員介紹先將雞吃,後換大鍋給我們,不錯!不得不贊小肥羊雞煲,雞的質量算好的,不像外面餐廳的雞煲,雞肉吃起來口感不知所謂,其它羊肉,肥牛也好好,職員服務熱情,不停加湯換碟,有問有答,小肥羊現在吃火鍋大標題是不限時,憑傳單送秘製烤羊肉串每人一串味道超好吃,結賬時還送50元現金券!下次會來
去小肥羊吃火鍋,新增秘製麻辣雞煲
,鍋底就要麻辣雞煲,一上來一聞香~辣
味道超好吃,結賬時還送50元現金券!下次會來
2017-06-01
  • 精品肥牛
  • 羊帆起航
  • 焗羊鞍
  • 秘製麻辣雞煲
2017-05-29 1167 瀏覽
就在前幾天,我和我的姑媽一起去到小肥羊吃火鍋,我一看到自助區,就去要了一些食物,例如:即炸雞中翼,甜品,自助汽水機等等......還有那時候要下火鍋的材料,例如:牛肉丸,貢丸,即食麵,蔬菜等等...... 還有很新鮮的肥牛和羊肉,這裏的食物真好吃呀,最後我還是不捨得地離去了
2017-05-21 1309 瀏覽
就在前幾日,我,爸爸,媽媽和弟弟一齊去小肥羊食火煱, 到了那裏,一些姐姐們就立刻讓我們坐上卡位, 因為我們是晚上去到,所以那裏的夜景是無敵的大,無敵的漂亮, 一開始我還想和媽媽說 :[我和弟弟可以去拿自助餐的食物嗎?]因為那裏有自助餐, 好像是88元一位小童和128元一位大人 ,這樣也很抵食呀!自助餐裏應有盡有,最基本的貢丸和牛丸, 最難找到的海鮮也有。 他們有一些是自助餐沒有的,但是我們可以寫在一張紙上,然後給別人送去廚房,例如羊架,羊肉串,海鮮等等......那裏也有汽水自助機,亦有銀菊露等......但是以前的雪糕櫃已經沒有了,但我並不覺得可惜。 吃完之後,我們依依不捨地離開這一間火鍋料理店,這裏的火鍋真好吃呀!
就在前幾日
我和弟弟可以去拿自助餐的食物嗎
?]因為那裏有自助餐, 好像是88元
一位小童和128元一位大人
他們有一些是自助餐沒有的
,但是我們可以寫在一張紙上
2017-05-19
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日