2007-07-20 24 瀏覽
經常漏單
經常漏單
2007-07-16 19 瀏覽
看過"為食妹"的"食評"(應該是投訴~), 著實感慨某些人的品德水平竟是如斯, 說實話我亦曾多次光顧這個任食點心餐, 食物質素與職員態度亦十分好, 慶幸並未遇上此等情況! (後記:不知當時在場的那對父母又有何感覺呢....)
2007-07-16 15 瀏覽
和男友來過呢度同銅鑼灣小肥羊飲茶,發覺它的水準幾平均,同時常會轉點心,以咁相宜的價錢,真係唔錯唔錯。我地最欣賞都係佢真係即點即蒸,每次d點心黎到,都係出硒煙,熱辣辣,係好味好多的!我地點了:蝦餃:小肥羊的餃,係皮薄,配上爽脆蝦肉餡,熱辣辣好好味道!燒賣:好香蝦肉味,唔錯!荵油餅:薄薄的,好似薄餅咁,好香口,好好味道!白灼油菜:北京菜心,又幼又嫩!酸辣湯:夠辣又夠料,料包括木耳絲,肉絲,豆腐絲等,可好味道!口水雞:係白切雞咁一件件,有一個辣汁,有花生麻味,雞好有雞香味,好味。 紅油抄手:我個人好喜歡餃子的,呢個配上紅油加醋,好好味道!綠茶包:外形好得意,似漩風形,配上黑芝麻溶餡,香濃芝麻味,幾好!馬拉棧:細細粒,好香的蔗糖做的,內有蓮蓉餡,好好味,男友的至愛!桂花紅豆糕:好清香桂花味,加上粒粒紅豆好味道它有供應好多炒飯麵等,但係我地兩個人真係試唔到咁多,唔係都想試下!其實飲茶都係食類似的點心,但係係唔係熱辣辣就好重要!熱辣辣真係開胃好多!

我地點了:
蝦餃:小肥羊的餃,係皮薄,配上爽脆蝦肉餡,熱辣辣好好味道!

燒賣:好香蝦肉味,唔錯!

荵油餅:薄薄的,好似薄餅咁,好香口,好好味道!

白灼油菜:北京菜心,又幼又嫩!

紅油抄手:我個人好喜歡餃子的,呢個配上紅油加醋,好好味道!

桂花紅豆糕:好清香桂花味,加上粒粒紅豆好味道

2007-07-11 6 瀏覽
咁講句公道說話, 以我自己角度o黎講, 你又好似真係誇張o左少少喎, 其實頭一輪, 可以每樣點一兩籠試o下味道, 好食可以再落單, 你頭一輪已叫6籠蝦餃, (但係你得4個人!) 可能待應真心怕你食唔晒會浪費呢? 我相信佢唔係惡意o既!
2007-07-10 16 瀏覽
事緣係咁既... 7月6日我同男朋友, 同佢爸爸媽媽去試下任點任食點心11am ~ 1:45pm, 每位$50 (另加一), 逄星期一至五免收茶芥$5雖然係任點, 但係寫明只可以落2次order我地第一輪叫左:6籠蝦餃4籠燒賣3籠棉花雞2碟炸雲吞2個瑤柱灌湯餃2客蒜香小肥羊春卷1籠皇帝餃1籠馬拉盞1碟鮮蝦腸粉1碟口水雞跟住有位著我絕對認同哩間舖的服務差, 事緣係咁既... 星期五我同男朋友, 同佢爸爸媽媽去試下任點任食點心11am ~ 1:45pm, 每位$50 (另加一), 逄星期一至五免收茶芥$5雖然係任點, 但係寫明只可以落2次order我地第一輪叫左:6籠蝦餃4籠燒賣3籠棉花雞2碟炸雲吞2個瑤柱灌湯餃2客蒜香小肥羊春卷1籠皇帝餃1籠馬拉盞1碟鮮蝦腸粉1碟口水雞跟住有位著灰色衫, 短頭髮既女經理行過黎話: "叫咁多, 你地食唔晒架, 我幫你地減左幾碟, 入左哩d"然後放低張order紙, 我地一睇... 6籠蝦餃---> 3籠4籠燒賣--->2籠3籠棉花雞--->1籠2碟炸雲吞--->1碟之後我男友叫經理行埋黎話: "你哩度唔係任食架咩? 仲有,
事緣係咁既...

7月6日我同男朋友, 同佢爸爸媽媽去試下任點任食點心

1籠皇帝餃
1籠馬拉盞
1碟鮮蝦腸粉
1碟口水雞

跟住有位著我絕對認同哩間舖的服務差, 事緣係咁既...

星期五我同男朋友, 同佢爸爸媽媽去試下任點任食點心
雖然係任點, 但係寫明只可以落2次order

1籠皇帝餃
1籠馬拉盞
1碟鮮蝦腸粉
1碟口水雞

跟住有位著灰色衫, 短頭髮既女經理行過黎
然後放低張order紙, 我地一睇...

6籠蝦餃---> 3籠
4籠燒賣--->2籠
3籠棉花雞--->1籠
2碟炸雲吞--->1碟

之後我男友叫經理行埋黎話: "你哩度唔係任食架咩? 仲有, d點心我唔係亂叫架喎!"
女經理話: "呀先生, 點心凍左唔好食架"
我男友話: "你理我啫, 我地4個人你都驚我地食唔晒, 你唔好打開門做生意囉"
女經理話: "我幫你入番無問題, 但係食唔晒要收番錢架!!"
我男友聽到哩句就激氣: "你張紙邊度寫食唔晒要收錢? 你指畀我睇! 你話收就收呀, 你地d條款好唔清晰喎!"
女經理啤住我男友無聲出, 3秒之後好唔順咁話"okay,okay!" 就走開左

注: 張order紙只係寫住帶走要收番正價, 無話食唔晒要收錢

我諗女經理既用意係怕人客浪費食物
但我覺得d客人係咪玩野, 用一用下佢個腦就知啦
全部叫晒10籠就出聲啫!!

雖然畀佢搞到無乜胃口, 但係都總共食左34碟點心, 幾好味架~行過黎
然後放低張order紙, 我地一睇...

6籠蝦餃---> 3籠
4籠燒賣---> 2籠
3籠棉花雞--->1籠
2碟炸雲吞--->1碟

之後我男友叫經理行埋黎話: "你哩度唔係任食架咩? D點心我唔係亂寫架喎!"
女經理話: "呀先生, 點心凍左唔好食架!!"
女經理話: "我幫你入番無問題既, 但係食唔晒要收番錢架!! 係咪入先?"
我男友聽到哩句就激氣: "你張紙邊度寫食唔晒要收錢? 你指畀我睇! 你話收就收, 你地d條款好唔清晰喎!"
女經理啤住我男友無聲出, 3秒之後好唔順咁話: "okay, okay!" 就走開左

女經理既用意係怕人客浪費食物
但係客人係咪玩野, 用一用下佢個腦就知啦
全部叫晒10籠就出聲啫!!

雖然畀佢搞到無乜胃口, 但係都總共食左34碟點心+甜品。味道都ok架! 但係一定唔會再幫襯旺角哩間
2007-06-28 9 瀏覽
作晚亦是很久沒去,所以和女朋友去了。鴛鴦鍋底是多蒜頭的,但今次一粒都無食了半小時,湯底只是勁咸味精的味,我都是自己加清水,但都好咸,淥什麼都是咸味....小肥羊又相加价,現在的食物名和從以前不同,羊肉拼盆沒有了,有什麼太陽.月亮羊肉,都不知是否改名加价,只叫了一碟羊肉.菜.丸..之類的普通野,都要四佰幾埋單以前都是大約三佰元,有很多位不夠冷氣,(深圳分店不夠冷氣但又平又好食)埋單時話有現金券送,叫我落樓下取我在二樓經過有如焗爐的樓梯及電梯,去到知客處,又話要上一樓,有著數都不會再去,去白布街打邊爐好過,它的現金券,送俾朋友,居然無人要..唉
作晚亦是很久沒去,所以和女朋友去了。
鴛鴦鍋底是多蒜頭的,但今次一粒都無
食了半小時,湯底只是勁咸味精的味,我都是自己加清水,
但都好咸,淥什麼都是咸味....
小肥羊又相加价,現在的食物名和從以前不同,羊肉拼盆
沒有了,有什麼太陽.月亮羊肉,都不知是否改名加价,
只叫了一碟羊肉.菜.丸..之類的普通野,都要四佰幾埋單
以前都是大約三佰元,有很多位不夠冷氣,(深圳分店不夠
冷氣但又平又好食)埋單時話有現金券送,叫我落樓下取
我在二樓經過有如焗爐的樓梯及電梯,去到知客處,又話
要上一樓,
有著數都不會再去,去白布街打邊爐好過,它的現金券,
送俾朋友,居然無人要..唉
16/06 星期六晚,心血來潮...原本想去尖沙咀分店食,但同男友商量後就決定今晚去旺角分店喇,皆因已訂咗聽日父親節喺尖沙咀小肥羊同家人食下午茶。我都好耐冇食過小肥羊喇,上次大約半年前喺荃灣分店食夜晚$88位任食,之前喺旺角都食過兩次散叫。一個小時前打去訂兩位,今次試下21:00後去食,因有火鍋湯底及大部份生嘅羊肉半價嘛,20:57俾我哋入去,今次安排上三樓坐,點菜之後因個男侍應開唔着個電磁爐,幫我哋換咗三次爐及一次拖板先食得到。鍾意食羊嘅我今次點咗~1. 滋補藥材湯底($34)-仍然咁好味,我最鐘意佢啲藥材味。2. 月亮羔羊肉拼蒙古肥牛($5x)-男侍應答我話呢隻最羶喎,我覺得未夠羶,OK啦!但啲蒙古牛真係好鬼肥吓,有3/4都係肥架,下次唔會叫牛喇!3. 太陽羔羊肉($3x)-多過雙拼好多塊,味道同月亮羊肉差不多,但男友覺得月亮羊肉羶啲。4. 羊里脊($44)-厚切又冇乜肥,係另一種羊味同口感。5. 肥羊粉(寛)($28)-必食,個樣就似粉皮,食落好煙韌彈牙,又索到啲湯底味。6. 花膠仔($38)-麻麻哋,因有陣唔知咩味,男友竟然話好食。7. 莧菜($18)-最多份量又最平,正呀亦都
鍾意食羊嘅我今次點咗~
4. 羊里脊($44)-厚切又冇乜肥,係另一種羊味同口感。
7. 莧菜($18)-最多份量又最平,正呀亦都可以索唒個湯底啲味。
兩位茶$16,加一連小費,今餐合共$290。食完我哋就變咗大肥羊喇!
最唔低係臨走俾我見到張海報,係關於為慶祝三週年開業,喺19/06-25/06其間晚市散叫凡惠顧滿$100就送一張$100現金券,如此類推,任食火鍋就要惠顧滿$200先送一張$50現金券。算~!希望25/06前可以嚟食多次,每次食完"小肥羊"都好回味佢個"滋補藥材湯底",好味到直情好似食任何餸都咁正,如果唔係咁貴,我會成日嚟食架。所以真係好想去試下大陸嘅"小肥羊"呀!
2007-06-17 27 瀏覽
今天是父親節兼父親大人的農曆牛一即興決定到位於旺角的小肥羊享用火鍋****我們一行五人叫了:*鴛鴦鍋底_相片02(已把辣椒乾全部勺起)*金菇菜_相片03(前)*生煎小羊柳_相片05(這是其中一小塊.一碟大約十數塊)*馳名燕餃_相片03(後)*一品海鮮拼盆_相片01*班肉鮮蝦雲吞_相片04(後)*手打羊肉丸_相片04(前)*內蒙古肥羊粉(寬)_相片06*燕窩奶皇大桃包配椰汁燕窩_忘了拍照=P甜品是一個不錯的選擇!]****至於服務方面..值得一讚!首先,爸爸一向是一個挑剔的人,由於今天第一次光顧小肥羊,爸爸多次詢問侍應或部長有關菜式的問題,縱使當時該店顧客很多,但他們也能耐心解答問題=]另外,當爸爸嘗試勺起鴛鴦鍋底中的辣椒乾時,一名侍應主動幫忙,雖然鍋中的辣椒乾數量相當多,但該名侍應仍不厭其煩將之一一勺起!****環境方面,還可以吧但洗手間還可以清潔一點!****總括來說,小肥羊的火鍋配料頗有新鮮感,味道也不錯,服務令人滿意。日後或會考慮再度光顧。
今天是父親節兼父親大人的農曆牛一
即興決定到位於旺角的小肥羊享用火鍋

我們一行五人
叫了:
*鴛鴦鍋底_相片02(已把辣椒乾全部勺起)
[一邊是滋補藥材湯底;一邊是麻辣湯底。麻辣的一邊真的辣得不得了..我們當中只有爸爸一個吃辣,雖然已叫人把辣椒乾勺起,但他最後也覺太辣,改吃藥材湯底。至於滋補藥材湯底..略嫌過咸!但材料也算足夠!]
*金菇菜_相片03(前)
[不過不失!]
*生煎小羊柳_相片05(這是其中一小塊.一碟大約十數塊)
[這個菜是熟的,很好吃,羊柳軟軟的..沒有羊的羶味!調味也很好!]
*馳名燕餃_相片03(後)
[即魚肉餃. 不錯!]
*一品海鮮拼盆_相片01
[二人用的..但份量也不少!有珍珠蚌、蝦、生蠔、蟹柳、金菇等等。海鮮尚算新鮮,而且食物擺放得相當美觀!]
*班肉鮮蝦雲吞_相片04(後)
[有鮮味!味道可以!]
*手打羊肉丸_相片04(前)
[比想象中差一點..沒有羊味,而且丸身太軟,沒有口感可言!]
*內蒙古肥羊粉(寬)_相片06
[頗特別..煙煙韌韌的!]
*燕窩奶皇大桃包配椰汁燕窩_忘了拍照=P
[這個是父親節特別推介!盛惠$68!前者味道不錯,加入燕窩更顯矜貴,但包皮太軟;後者椰味濃郁,作飯後甜品是一個不錯的選擇!]

****

至於服務方面..值得一讚!
首先,爸爸一向是一個挑剔的人,
由於今天第一次光顧小肥羊,
爸爸多次詢問侍應部長有關菜式的問題,
縱使當時該店顧客很多,
但他們也能耐心解答問題=]

另外,當爸爸嘗試勺起鴛鴦鍋底中的辣椒乾時,
一名侍應主動幫忙,
雖然鍋中的辣椒乾數量相當多,
但該名侍應仍不厭其煩將之一一勺起!

環境方面,還可以吧
但洗手間還可以清潔一點!

總括來說,
小肥羊的火鍋配料頗有新鮮感,
味道也不錯,
服務令人滿意。
日後或會考慮再度光顧。
2007-06-03 3 瀏覽
下午茶點心$45任食, 好抵食咁, 於是同家人一試. 其實布部份點心都不錯的, 例如蝦鲛, XO蘿蔔糕... 不過, order左奶皇飽, 唔多好味, d奶皇唔係流沙已經扣左好多分, 而且個飽皮係有d啡色pattern的, 有d奇怪... 冇乜服務可言, 經常漏單, 搵waiter跟下又冇下文...

2007-05-31
在朗豪坊附近找吃的,有人竟然未去過小肥羊,我也好久沒吃了,於是便摸了上去。晚上九時後湯底及部分食物半價,好像頗抵食,但顧客不算多,隱約覺得不妙。鴛鴦鍋一端上來,我心已一沉,只見湯面浮著不少蒜頭,其他配料卻少得可憐,而且不大嗅得到香氣。小肥羊的賣點就是湯底,記憶中的鴛鴦鍋,白那邊充滿藥材香,紅那邊就又香又麻又辣。今趟就像是去了別家店,有形無神,紅那邊依然辣,但不香;白那邊就只剩下鹹味了。那鹹的程度是,到後來我們要求侍應加白開水,不要再加湯,那侍應也真有性格,堅持他們用的是雞湯,不鹹的(?!)。結果,我們自己動手,把茶壺內的滾水添進鍋裡便算。火鍋配料之中,主打的羊肉似乎還保持水準,依然覺得挺好的,其他就一般了,反正這店也不是每樣配料都出色的。這隻羊,已被我certified.

這隻羊,已被我certified.
2007-05-27 2 瀏覽
之前試過與老公在銅鑼灣店吃下午茶,物超所值。冷盤差不多吃了十碟,熱吃點心一般,冷盤較出色,特別是海哲頭。復活節假期時與朋友到此試火煱,一行六人。我覺得食物味道不外如是,名大過實。但因是假期,總算與友人開心地過了一晚。我估不會再幫襯食火煱,下午茶則可再試。

我估不會再幫襯食火煱,下午茶則可再試。
2007-04-29
一直都想試下小肥羊今晚終於一試四個人來吃叫了四人餐...aig信用卡有八五折鴛鴦湯底麻辣真的好辣!清湯幾好味羊肉唔係好似羊肉囉我本人覺得牛肉、丸、各式餃等都幾好味最鍾意個手攪麵,好入味四人餐的份量夠五人吃每人百零蚊,都幾抵啊不過冇我想像中咁特別有discount的話都試得過 嘩不過食完真係成陣味...連d衫都係...仲有個手袋都係....
一直都想試下小肥羊
今晚終於一試
四個人來吃
叫了四人餐...aig信用卡有八五折
鴛鴦湯底
麻辣真的好辣!
清湯幾好味
羊肉唔係好似羊肉囉我本人覺得
牛肉、丸、各式餃等都幾好味
最鍾意個手攪麵,好入味
四人餐的份量夠五人吃
每人百零蚊,都幾抵啊
不過冇我想像中咁特別
有discount的話都試得過
2007-04-06
第二次嚟呢度食嘢,尋日第一次嚟飲茶。兩個鐘任食每位六十蚊零幾毫。選擇唔係太多,而且上得比較慢。食物水準可以,個人最鍾意係個奶黃包,自己都食咗四個。蔥花卷都好味,當時心諗有碗豆漿就真係一流。灌湯餃十分唔得。啲工作人員冇乜精神,講嘢嗰陣自己同自己講咁。嚟食最緊要係頂得住陣味,同埋著啲唔好咁黐味嘅衫。

啲工作人員冇乜精神,講嘢嗰陣自己同自己講咁。

嚟食最緊要係頂得住陣味,同埋著啲唔好咁黐味嘅衫。
2007-04-05 3 瀏覽
我入到去之後叫食物,但係等左半個鐘以上都未有野食到,之後叫人問下,d態度一般.....<br />d食物到左,原來係叫第二次的食物到曬,但第一次都係未到....要等多二十分鐘先黎到.但係d食物都唔熱傢,暖同凍之間,都唔太好食.
2007-04-02 8 瀏覽
9時後入席, 湯底和羊肉有半價. 如此優惠, 一於勁吃羊肉.點了清湯底. 其實湯底一點也不清, 非常濃, 材料豐富, 不用加調味.2個人點了8碟材料(事後想起也覺太多了):極品羊肉: 果然是招牌菜, 新鮮有口感, 有羊味之餘也不太羶. 切得十分薄, 入口鬆軟, 把我的口也溶化了.特選牛肉: 和極品羊肉一樣, 新鮮而薄薄的, 吃得再多也不覺飽. 必吃之一.羊肉柳: 有點像滑牛肉一樣. 可一試.香草羊肉粒: 太厚了, 口感也不好. 下次不會再點.雞柳: 味道不錯. 可一試.手攪麵: 太硬, 下次不會再點.加兩個雙拼的菜: 因為湯底夠味, 滾起來的菜很入味可口.結賬三百多元, 不算貴了.

2個人點了8碟材料(事後想起也覺太多了):

羊肉柳: 有點像滑牛肉一樣. 可一試.

香草羊肉粒: 太厚了, 口感也不好. 下次不會再點.

雞柳: 味道不錯. 可一試.

手攪麵: 太硬, 下次不會再點.

加兩個雙拼的菜: 因為湯底夠味, 滾起來的菜很入味可口.

結賬三百多元, 不算貴了.