2007-07-30
上星期五原本訂o左枱去譚魚頭打邊爐o既, 點知佢地冷氣壞o左, 又真係好想打邊爐, 所以遺有去小肥羊試試啦. 一早都知小肥羊質素(食物同服務)唔係咁好, 但係無諗過會咁差囉.當時8:10左右, 門口接待o個位小姐個面口已經係黑黑地. 跟住入到座位後, 個waiter剩係一直叫我地點套餐, 不過呢個waiter服務態度原來已經係全晚最好o個個. 我地點完o野之後, 好快就o黎o左個煱, 不過佢地剩係放底, 無幫我地開火, 直至有人上菜, 個上菜o既人仲好神奇咁話"點解未開火o既", 係囉, 我都想知點解囉.上o左兩碟菜之後, 就無再上其他o野, 咁我地就開始催上其他菜, 其中包括"肥牛". 大約半小時之後, waitress 至同我地講其中兩樣菜無貨喇, 但係好無奈, 我地最終要催七次之後碟肥牛至出現. 每次催佢地o既回應都係"幫你跟跟". 到第六次仲攪笑, 我地搵個著黑衫應該高級少少o既女士幫手跟, 點知佢好認真咁印o左張單出o黎同我地對, 都算喇, 我地都慢慢幫佢對, 順便講埋仲有乜o野漏, 一次過等佢跟. 點知佢同我地對完張單之後就剩係企係收銀處, 乜都無做過, 碟肥
上o左兩碟菜之後, 就無再上其他o野, 咁我地就開始催上其他菜, 其中包括"肥牛". 大約半小時之後, waitress 至同我地講其中兩樣菜無貨喇, 但係好無奈, 我地最終要催七次之後碟肥牛至出現. 每次催佢地o既回應都係"幫你跟跟". 到第六次仲攪笑, 我地搵個著黑衫應該高級少少o既女士幫手跟, 點知佢好認真咁印o左張單出o黎同我地對, 都算喇, 我地都慢慢幫佢對, 順便講埋仲有乜o野漏, 一次過等佢跟. 點知佢同我地對完張單之後就剩係企係收銀處, 乜都無做過, 碟肥牛依然無o黎到. 最終要再搵個經理去跟, 個經理即刻親身去廚房度拎, 碟肥牛至可以順利送到我地面前. 由落單真至送到我地枱足足一個多小時. 最後連埋單都要等15分鐘. 食物質素差都唔止, 連服務質素都咁差. 我諗以後要去小肥羊的話, 我剩係會去深圳囉.