(非會員)
2006-11-22 25 瀏覽
- waiter 既態度唔多好, 好似唔多願應人咁- 食物ok,點左既野都到曬,我們2人叫左13樣野- 食物品質都ok, 唔會將價就貨, 我地2個人食, 叫蝦餃燒賣都比足每樣4粒
- waiter 既態度唔多好, 好似唔多願應人咁
- 食物ok,點左既野都到曬,我們2人叫左13樣野
2006-11-19 29 瀏覽
下午茶時段,誤打誤撞,入了黑店。姑且不論食物質素,只言服務態度。waiters木口木面,一副愛理不理的樣子,真的很令人反感。食物漏單不特止,而且經常上錯食物,粥竟然是用小得可憐的小碗子上﹗好在我們醒目,不然就被他們魚目混珠了。全程由進入肥羊到付款步出為止,竟然沒有一聲"多謝"!可見其待客之道。食物方面,可能是我們倒楣吧,全是暖的,不是熱的,感覺不新鮮,所以我們只食了很少,真的很失望!這是第一次,亦是最後一次。
下午茶時段,誤打誤撞,入了黑店。
姑且不論食物質素,只言服務態度。

這是第一次,亦是最後一次。
2006-11-09
5/11(日) 12:30nn今日我倆的母親大人及躁狂窩心親戚首次會面,男友似乎有點坐立不安!"車到山前必有路,船到橋頭自然直",就讓其順其自然.原本致電留位訂座時打算點任食,但因2位母親大人及躁狂窩心親戚是日不太餓,決定散叫.要了4人午市套餐$98自選點心4款-五柳炸雲吞,羊肉餡餅,蘿蔔絲餅,炸羊球;冷菜1款-口水雞;粉麵-雞肉什菌伊麵;甜品-桂花糕).另點了蝦餃$9.8,腿茸百花茄子$5.8,黃金大餅,羔羊湯米線$12.8,香茜餃$9.8,威化炸蝦筒$5.8,羊肉薄撐.全臺只得自己不吃羊,據民意調查所有羊的點心味道討好.但煎炸的點心如炸雲吞,蘿蔔絲餅,腿茸百花茄子,黃金大餅的水準似乎有所下降,炸漿太多,亦帶膩滯感!威化炸蝦筒內的蝦隻更以刺身示人!侍應尚算醒目將其取走及取消.至於香茜餃及蝦餃食味極其量屬合格,餃皮不夠晶瑩剔透及煙韌,餡料新鮮尚可彌補不足!而口水雞麻多於辣,雞肉肉質嫩滑,雞味卻不算濃.此外,雞肉什菌伊麵上臺時伊麵仍香脆可口,值得一讚!芡汁濃淡得宜,唯雞肉食味稍淡!這頓悠長午茶總算進程順利,氣氛輕鬆,男友大可鬆口氣!連加一一共$261,價位好像比從前低,未知是否因羊潮減退
5/11(日) 12:30nn
"車到山前必有路,船到橋頭自然直",就讓其順其自然.

要了4人午市套餐$98

這頓悠長午茶總算進程順利,氣氛輕鬆,男友大可鬆口氣!

連加一一共$261,價位好像比從前低,未知是否因羊潮減退之關係;但同時食物水準也除之而滑落,唯一能保持的是其寬敞整潔的環境!

$55連加一的任點任食點心buffet,係尖沙咀真係好抵食5個人叫左成張台gei點心、炒飯、甜品,都只係$275但quality 都十分不錯,無因價就貨,全部都看得出係新鮮整gei~味道都幾好,但ng可以講係頂級質數lo而其中幾樣真係整得好好食,包括荔茸海鮮盒、羊肉春?、奶皇飽、蝦餃、燒賣,好正!個環境都十分舒服甘gei價錢有甘gei質數,十分good la!i will try it again ~
$55連加一的任點任食點心buffet,係尖沙咀真係好抵食

5個人叫左成張台gei點心、炒飯、甜品,都只係$275

味道都幾好,但ng可以講係頂級質數lo

個環境都十分舒服

甘gei價錢有甘gei質數,十分good la!

i will try it again ~
2006-09-09 0 瀏覽
7號晚一行3人到尖咀小肥羊打邊爐。坦白講,本人也是常到小肥羊惠顧的,但總覺得還是銅鑼灣之出品及地方清潔做得最好,又加上銅鑼灣之男廁(不知女廁有否)常有同勵志之言詞,予人正面亦有大陸FEEL!因此此店之管理人應記一功。言歸正傳,是晚到尖咀店一如以往散叫唔食套餐,火窩食物保持尖咀一般之水準(其實間間也差不多,但湯底就肯定每間有出入),但點心及甜品卻強差人意。還好的是此店之服務還好,向侍應投訴肯即時更換及即時有一個着藍西装,條領有個圓形小肥羊LOGO但沒有名字之部長到來道歉,尚算做到服務行業之高水準態度,在此值得一讚。日後還會再來,因為本人很喜歡食羊但又很少有時間上大陸小肥羊的!
2006-08-27 5 瀏覽
最重要係價錢平囉!由於星期日有半價,七個人去食點心,食到捧住個肚走都係$310。而且野食質素都幾好!走果陣仲送左張火鍋贈劵!

走果陣仲送左張火鍋贈劵!
2006-07-11 3 瀏覽
小肥羊的羊肉果然名不虛傳,十分好吃! 不過除了羊肉外其他只能說馬馬虎虎,羊肉小籠包只是一般,肥牛也沒有甚麼特別,羊肉窩貼出奇地好吃,但完全沒有羊味!?打邊爐期間待應上錯了豬皮札肉,極奇難吃,下次送比我都唔要。價錢略貴,基本上下次都唔會再幫襯,最多幫襯買生羊肉返屋企打。

打邊爐期間待應上錯了豬皮札肉,極奇難吃,下次送比我都唔要。

(非會員)
2006-07-08 0 瀏覽
本人於07月07號中午時分打電話到尖沙咀"小肥羊" 訂位及查詢價格查詢時, 貴司職員告知, 每位價格是HK$40.00/位, 而這個價錢是屬於中午時段11:00-14:00自助餐價錢, 所以本人及公司同事一致認為價錢合理, 並帶初到香港的外藉朋友, 一同品嚐香港地道"飲茶文化"於是我們立即於小肥羊訂了8位人數的座位我們到達"小肥羊"時, 看到桌上的餐價錢為HK$50.00/位時, 大家都十分疑惑, 但貴司的部長己經開了茶位, 而且於午飯時間座無虛席. 我們十分禮貌地詢問貴司部長有關價錢問題時, 但該名貌似細龜聲音高八度(像女聲) 既男部長語氣十分不耐煩, 只一味地回答, " 你地自己睇餐牌, 餐上價錢係HK$50.00/位, 無可能係HK$40.00/位"他一直對我們於電話查詢事件採取迴避態度, 而且還怪我們聽錯. 我們為了息事寧人, 而且我們也擔心若不在此餐廳進食, 再找第二間時, 可能會沒有位置, 所以價錢上的更改, 也勉為其難地接受因同行有外藉朋友在場, 而他不太習慣用筷子, 故我們要求部長能否給一套刀叉, 但貴司部長口頭上對我們採取不理會態度, 盡快離開, 卻一直沒有把刀叉給我

我們到達"小肥羊"時, 看到桌上的餐價錢為HK$50.00/位時, 大家都十分疑惑, 但貴司的部長己經開了茶位, 而且於午飯時間座無虛席. 我們十分禮貌地詢問貴司部長有關價錢問題時, 但該名貌似細龜聲音高八度(像女聲) 既男部長語氣十分不耐煩, 只一味地回答, " 你地自己睇餐牌, 餐上價錢係HK$50.00/位, 無可能係HK$40.00/位"他一直對我們於電話查詢事件採取迴避態度, 而且還怪我們聽錯. 我們為了息事寧人, 而且我們也擔心若不在此餐廳進食, 再找第二間時, 可能會沒有位置, 所以價錢上的更改, 也勉為其難地接受因同行有外藉朋友在場, 而他不太習慣用筷子, 故我們要求部長能否給一套刀叉, 但貴司部長口頭上對我們採取不理會態度, 盡快離開, 卻一直沒有把刀叉給我們, 直到差不多吃完時, 我們一而再, 再而三地要,求到最後我們自行找餐具時, 部長才送上一套刀叉

該名部長不但態度惡劣, 服務態度又不妥善, 完全影響服務性行業的聲譽. 更如何管理其他員工呢? 請該名部長自我檢討一下.

而我們點了"灌湯餃", 此餐聽的灌湯餃有異味, 其他食物水準也較差. 若貴餐聽是打開門做生意, 是否不應用此種態度及食物水準, 招待人客? 連在場外藉朋友本是十分喜愛中國食物, 而經過此事件後, 對香港服務態度及中國食物也不敢恭維. 本人只希望透過這裡的投訴, 能改善此餐廳的服物態度及食物質數, 也希望香港能成為有名有實的"旅遊之都"
2006-06-28 1 瀏覽
說起火鍋,好多朋友都推薦小肥羊,那總要試試。其實火鍋最重要是材料及涮的次序,在這裡不談這個了。選了清湯底,藥材味過濃了,很影響肉味。但材料還算可以,手切肥羊,蚌,帶子都不錯。駱駝峰則沒有什麼味道,沒有什麼特別。不妨試試厨子炒的羊肉,羊的味道比火鍋的來得好。服務方面,就是一般酒樓般。P.S. Openrice 將小肥羊列作蒙古菜,大夢有所保留,認為他實是典型廣東式火鍋。

不妨試試厨子炒的羊肉,羊的味道比火鍋的來得好。

服務方面,就是一般酒樓般。

2006-05-01 4 瀏覽
50蚊位任點任食,以這價錢在尖沙咀食一餐又真係好抵!制作依然認真,全都是即叫即蒸,環境又好坐舒服,靜過好多酒樓,而且點心上碟亦很講究,真係食得過呀!
今日我地七個舊同事午餐去飲茶, 選左每位$55連加一任食, 可由十二時叫點心至下午二時(不是食到二時), 真是平靚正!叫左豉汁排骨(正), 羊肉春捲(正), 皮疍瘦肉粥(正), 菜乾排骨粥(正), 油菜(走油) (正),炸兩, 炆雞紅, 差燒飽, 羊肉飽, 紅油炒手, 三肉餃, 蝦餃(正), 炸菜肉絲炆米, 差燒撈粗麵, 紅豆糕(正), 椰汁糕, 酸薑皮疍(太乾), 拍青瓜, 奶皇飽, 薄餅(正), 等...下次再試其他點心及炒麵飯. 侍應招呼很好, 只是成間舖有陣羊羶味!
2006-03-28 4 瀏覽
3月22日放工後與一班同事落去TST呢間小肥羊到食火鍋...其實之前係大陸食過.. 但感覺上未係香港食過好似唔多心息咁..點都要黎試下..呢度食物花款都幾多下..熟食及涼菜叫左鴨腎- 好味!!羊肉小籠包- 同事話好羶.. 但我覺得OK的鴨胸- 呢個好味呀~點埋黃芥辣真係幾好味...炸X軟骨- 唔係好記得個名.. 幾有咬感..但就無咩味道羊筋? - 好似係羊筋..涼菜來的..幾好味同有咬感, 但幾多油下..火鍋要左鴛鴦鍋- 因有同事唔食得辣..小羔羊肉- 呢個幾羶下手切本地牛- 食唔出有咩特別羊肉(另外果個) - 呢個比較無咁羶易入口D脆鯇腩- 我無食到..蝦丸- 呢個一定要食..真係好好食.. 好少地方可以咁好食桂花蚌- 幾爽甜..帶子片- 呢個一定要叫.. 我將佢掟係辣鍋後再食..果陣辣味都阻止唔到佢果份鮮甜味...正!!生蠔- 好講真..我好少食到D蠔滾熟後仲咁滑..完全無渣的勁好味XDDD魚皮餃- 當然好食啦~~一定要叫豬潤- 都好新鮮的另外仲叫左山根, 菜, 針菇果D~ 飲品叫左一渣哈密瓜汁..唔夠甜..二渣烏梅汁.. 有別一般酸梅湯..幾好飲服務食品幾快上.. 人手都幾夠.
3月22日

熟食及涼菜叫左

鴨腎- 好味!!
羊肉小籠包- 同事話好羶.. 但我覺得OK的
鴨胸- 呢個好味呀~點埋黃芥辣真係幾好味...
炸X軟骨- 唔係好記得個名.. 幾有咬感..但就無咩味道

火鍋

要左鴛鴦鍋- 因有同事唔食得辣..
小羔羊肉- 呢個幾羶下
手切本地牛- 食唔出有咩特別
羊肉(另外果個) - 呢個比較無咁羶易入口D
脆鯇腩- 我無食到..
蝦丸- 呢個一定要食..真係好好食.. 好少地方可以咁好食
桂花蚌- 幾爽甜..
魚皮餃- 當然好食啦~~一定要叫
豬潤- 都好新鮮的
另外仲叫左山根, 菜, 針菇果D~

飲品
叫左一渣哈密瓜汁..唔夠甜..
二渣烏梅汁.. 有別一般酸梅湯..幾好飲

食品幾快上.. 人手都幾夠..只係個男部長!? 漏左幫我地落野飲..但又要寫單..=.=

價錢都幾貴下..埋單每人要$250.. 而且都幾辣..唔食得辣既人千祈唔好叫辣鍋..唔係實爆血管都似XDDD

下次會再來的!!~ =P
2006-02-09 1 瀏覽
中午12:00到, 點了$50任食另加一. 春卷(新鮮炸, 好味)灌湯餃(味道麻麻)煎堆(好好味, 內有花生醬)九菜餃ok
中午12:00到, 點了$50任食另加一.

春卷(新鮮炸, 好味)
灌湯餃(味道麻麻)
煎堆(好好味, 內有花生醬)
九菜餃ok

聖誕節晚﹐本來和Cheap太約了豬朋狗友們晚餐﹐後來因某些原因聚會取消了﹐立刻變得很清閒。反正時間尚早﹐去那裡都應該不用等位(但已有心裡準備要限時交檯)﹐就吃火鍋吧。魚頭鍋非我所好﹐就去了小肥羊。六時半入座﹐八時交檯無問題﹐慣例地要了鴛鴦鍋﹔料則點了本地肥牛﹑極品肥牛拼蒙古羊﹑生根竹笙魚餃墨丸餐肉等。本地肥牛並不肥﹐而且韌了點﹐但鮮味十足﹔極品肥牛則很軟滑但牛味不足﹐若要我二選一我還是會要本地的。蒙古羊則新鮮嫩口﹐羊味不重﹐但配合招牌麻辣鍋﹐又的確無可挑剔﹐除了價錢。其它材料都是不過不失。來這裡﹐吃的還是那個鴛鴦鍋底吧。服務算令人滿意﹐但似乎人手不足﹐很多時要求服務﹐店員都會很有禮貌地請你等一下。共銀$465﹐味道是不錯﹐但以價論貨﹐價錢絕不便宜﹐下次想再吃還是去祖國的小肥羊好了。
聖誕節晚﹐本來和Cheap太約了豬朋狗友們
晚餐﹐後來因某些原因聚會取消了﹐立刻
變得很清閒。反正時間尚早﹐去那裡都應該
不用等位(但已有心裡準備要限時交檯)﹐就
火鍋吧。魚頭鍋非我所好﹐就去了小肥羊。

六時半入座﹐八時交檯無問題﹐慣例地要了
鴛鴦鍋﹔料則點了本地肥牛﹑極品肥牛拼蒙
古羊﹑生根竹笙魚餃墨丸餐肉等。

本地肥牛並不肥﹐而且韌了點﹐但鮮味十足﹔
極品肥牛則很軟滑但牛味不足﹐若要我二選
一我還是會要本地的。蒙古羊則新鮮嫩口﹐
羊味不重﹐但配合招牌麻辣鍋﹐又的確無可
挑剔﹐除了價錢。

其它材料都是不過不失。來這裡﹐吃的還是
那個鴛鴦鍋底吧。服務算令人滿意﹐但似乎
人手不足﹐很多時要求服務﹐店員都會很有
禮貌地請你等一下。

共銀$465﹐味道是不錯﹐但以價論貨﹐價錢
絕不便宜﹐下次想再吃還是去祖國的小肥羊
好了。
2005-12-24 10 瀏覽
來小肥羊要喜歡三樣東西,否則到別處都可以。那三寶就是:羔羊肉、鴛鴦辣鍋底、以及那歷久不散的羊肉羶香味。曾經在某個晚上,到附近參加完雞尾酒會後,單拖到這兒醫肚,為的只是那盤羊肉和凍豆腐。埋單$248,吃了兩小時。那盤「精選內蒙羔羊肉」($58),份量甚多,我一個人險些兒吃不完,冰鮮羊肉,味道一般,算食得過。至於那個「營養拼盤」($88),份量亦甚巨,兩個大男人才吃得光,我因為太肚餓,居然在兩小時內勉強吃光。內有肥羊粉、凍豆腐、小塘菜、菠菜、皇帝菜、海帶片。個人相當喜歡那肥羊粉和海帶片,感覺亦相當填肚和較健康。鍋底挑了招牌貨「蒙式鴛鴦鍋」($78),材料甚多,絕不欺場!吃得我鼻水失控地狂流,長了數粒大暗瘡,但吃得過癮,心甘命抵!我那套從英倫買回來只穿過兩回的西裝,因經過小肥羊的羊味「薰陶」兩小時,結果翌日便要拿去乾洗國。吃這場一人火鍋,代價不菲!