2015-02-10 1335 瀏覽
星期六晚上八點幾接近九點,和朋友們在銅鑼灣 想吃一些輕便的食物, 但銅鑼灣四維都好多人, 一般食店都大排長龍,朋友突然想起之前聽過在世貿有間台灣牛肉麵 -- 小王牛肉麵, 決定試一試運氣看看要不要排隊.到達小王牛肉麵店已接近九點, 門口無人在等位, 等了一等便有個年輕的女店員接待我們, 請我們再等等佢去準備張枱比我地. 原本那個年輕女店員想比窗口卡位比我地坐, 但有一個年紀大些疑似主管的女子話我們只得三個, 唔可以坐窗口卡位, 要我們坐在路口位! 正當我們三個站著等她們清理張枱的時候, 有另一女店員叫我們坐一張已經清理好的枱, 我們也沒什麼意見只跟著她們的指示去坐. 就在這時, 朋友聽見疑似主管那女子說, 搬來搬去咁多要求咁麻煩! 其實我地真的任由她們安排冇要求過什麼, 那疑似主管那女子這樣說真是趧客嗎?其後發現, 那年輕女店員(名: 嘉嘉) 服務態度十分好, 其他店員都算有禮貌, 只有那疑似主管的女子一個害群之馬!!食物方面,我們點了:“原汁牛肉麵” 牛肉很鬆軟, 粗麵條的質地很彈牙, 湯帶有似肉骨茶的味道, 整體不錯, 但始終都是台灣的好吃些!“台南炒新竹米粉” 份量比較大,不太油
食物方面,我們點了:
原汁牛肉麵
“台南炒新竹米粉” 份量比較大,不太油膩和味道不錯.
台南炒新竹米粉
“台式豆醬A菜” 炒得很野味, 但比較油膩.
台式豆醬A菜
“鳳梨黑醋骨”很厚的炸漿和2/3是肥肉, 不合格.
鳳梨黑醋骨
“蘋果桂花茶和洛神雪梨茶” 收費$28一杯, 但他們只用那些樽裝即沖蜜開熱水, 一粒桂花或洛神花都沒有加在杯內, 完全無誠意的制作.
最後叫了 “台式千層蛋糕(朱古力味)”做甜品, 像加了朱古力糖漿的紙皮, 蛋糕是無味的, 不好吃!
台式千層蛋糕
如果不用等位, 可以選擇這店, 假若要等多過十分鐘, 我會考慮其他值得花時間排隊的店!
2015-01-24
2015-01-22 1276 瀏覽
小王牛肉麵,台灣過江龍,有人話香港版唔太正宗,我冇去過台灣,所以唔知正宗台灣野係咩味,不過啲野好唔好味我都仲識分。牛肉麵 - 肉質香軟,唔黐牙,有膠質,鹵水味適中而且入口充滿香料味。湯有牛味之餘,藥材味都唔少。飲落有啲似淡藥味嘅肉骨茶,比肉骨茶重牛肉味,味道香甜。麵質比較實,但都吸味,整體味道好,令我一試再試。肉燥飯 - 膠口感覺有,但係唔夠,豬皮可以多啲,咁就會黏啲。汁料比較稀,雖然味道足,但油亮不足。肉末太碎,肥肉太少,欠缺黏糯口感,吃肉燥飯就係要有罪惡感,呢度嘅太健康啦。皮蛋豆腐 - 非常普通,不值一提。鹽酥雞,鹽酥蚵仔 - 我覺得好味,雞肉多汁,蚵仔香口,至於個鹽酥皮,我覺得唔錯,不過有人話台灣個啲唔係咁喎。梨香黑醋骨 - 同生炒骨沒兩樣,可以不試。宇治奶凍 - 唔好試,又細份,綠茶味假,奶凍冇奶味。我連相都懶得影。
牛肉麵
肉燥飯
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐 - 非常普通,不值一提。
鹽酥蚵仔, 鹽酥一口雞
梨香黑醋骨
梨香黑醋骨 - 同生炒骨沒兩樣,可以不試。
2015-01-17
牛肉麵
肉燥飯
鹽酥蚵仔, 鹽酥一口雞
2015-01-17 1126 瀏覽
又是一年一度在維園附近揾食的日子,因為,下星期就是渣打馬拉松的比賽,早一星期,我必定陪Honey取選手包。整個維園外圍人山人海,想在金百利和皇室堡找吃的,大排長龍。所以,今年走遠一點點,到世貿,這裡的食肆,人不太多。今天到達小王,喜出望外!因為,試過好多次在荷李活廣場和德福廣場的小王,都要等位。今天是星期六中午,銅鑼灣店竟然不用等位,真意想不到!店舖有大窗戶,陽光透進來,令木色傢具裝修顯得更窗明几淨。店內很整潔,客人坐得舒服。我和Honey 點了牛肉麵和牛筋麵。黑乎乎的湯頭,看似好濃,但是,飲一口,卻是甜而不濃郁,有小時候媽咪煲「山地玉竹湯」的中式湯水味道,一邊吃麵,一邊飲湯,也不太鹹,吃後也不會口渴。我們都選了粗麵,好有咬口,配牛肉湯,好好味!牛肉和牛筋都又稔又入味,肉質嫩滑!這就是要排隊我也常到小王的原因。我們還點了鹽酥蚵仔和滷鴨舌。蚵仔細,但內裡還是鮮嫩的,不會炸得太乾,但今次椒鹽稍嫌多,比較鹹了點。而滷鴨舌也滷得入味,反而做配菜的鹹豆腐也略鹹了一點,搶了鴨舌的味道。Honey要黑糖薑母茶,我要沫茶拿鐵。沫茶拿鐵好rich,好好味,一解蚵仔和鴨舌的鹹膩。店舖雅靜,員工細心(入座時

美味牛肉麵

我和Honey 點了牛肉麵和牛筋麵。
我們都選了粗麵,好有咬口,配牛肉湯,好好味!
牛肉和牛筋都又稔又入味,肉質嫩滑!
這就是要排隊我也常到小王的原因。

鴨舌

店舖雅靜,員工細心(入座時我要求卡位,店員解釋卡座想留給有小孩童的客人,問我們可否介意坐圓桌),食物美味...
即使要排隊,我都會再到小王的。

祝各位參加渣打馬拉松的健兒,平安回到終點!
2015-01-17
美味牛肉麵
鴨舌
2015-01-02 1262 瀏覽
銅鑼灣,晚飯時間,9成食肆都出現人龍.左搵右搵後,來到小王牛肉麵門前.眼見只有兩三位食客在等候,就決定食呢間.等了兩三分鐘後發現唔太對路.冇飛冇叫號碼, 更重要…冇店員…問一問近門口的收銀員. 得到一句「等陣啦」過了約8-10分鐘後, 前面的食客終於被帶到座位.而我和男友則繼續「等陣啦」期間望入店舖,只不過有7成客.等了差唔多15分鐘,終於有位坐.即刻點菜.點菜後,另一個惡夢又開始…點菜係好似酒樓的點心紙, 我地寫好後有位店員收.仲覆述一次我地點的食物.然後收走點菜紙.過了兩三分鐘, 有另一位店員將點菜紙放返我地枱面.我地就開始等上菜。一直等。一直等。期間見到只有4位店員, 手忙腳亂, 旁邊兩枱都有上錯食物嘅情況。見到咁嘅情況我地再餓都唔好意思催上菜,只有再一直等。一直等。但等了超過半個鐘,忍唔住問一問先知大鑊!「你地都冇落單」?!又覆單又拎走張單,但冇落單?!食物再好食,我都唔敢再幫襯
銅鑼灣,晚飯時間,9成食肆都出現人龍.
左搵右搵後,來到小王牛肉麵門前.
眼見只有兩三位食客在等候,就決定食呢間.
等了兩三分鐘後發現唔太對路.
冇飛冇叫號碼, 更重要…冇店員…
問一問近門口的收銀員. 得到一句「等陣啦」
過了約8-10分鐘後, 前面的食客終於被帶到座位.
而我和男友則繼續「等陣啦」
期間望入店舖,只不過有7成客.

等了差唔多15分鐘,終於有位坐.即刻點菜.
點菜後,另一個惡夢又開始…
點菜係好似酒樓的點心紙, 我地寫好後有位店員收.
仲覆述一次我地點的食物.然後收走點菜紙.
過了兩三分鐘, 有另一位店員將點菜紙放返我地枱面.
我地就開始等上菜。一直等。一直等。
但等了超過半個鐘,忍唔住問一問先知大鑊!
「你地都冇落單」
?!又覆單又拎走張單,但冇落單?!

食物再好食,我都唔敢再幫襯
肉燥時蔬
一口鹽酥雞
牛筋麵
一口鹽酥雞
牛筋麵
2014-12-13 1064 瀏覽
話說早幾日已經食過一次,覺得幾好味,仲送咗張coupon,所以今日帶老公來再食。台灣牛肉麵一直都係我心頭好,呢間可以話係我喺香港食過最好味嘅台灣牛肉麵, 原來佢係米之蓮推介。原汁牛肉麵$56 (5/5 stars)牛肉很淋但唔會一夾就散,而且很入味,肉和脂肪的比例剛剛好。麵有得揀粗麵或幼麵,我揀咗粗麵,係好似刀削麵咁,有咬口。最出色的地方係個湯底,很濃味,不太咸,特別之處係有少少似肉骨茶味,不知是否有藥材,但很香。半筋半腩麵,即係有兩件牛筋兩件牛腩。用coupon送的鹽酥雞(原價$29)(4/5 stars) 很香口,不太油,但個人認為咸左少少,如果落少d椒鹽會好d。朱古力雪香$25 (4/5 stars) 入面有d chewy嘅粒粒,唔太甜,食完麵飲杯凍嘢超爽!

半筋半腩麵

半筋半腩麵,即係有兩件牛筋兩件牛腩。

鹽酥雞

朱古力雪香

2014-12-13
用餐優惠
優惠券
2014-12-07 937 瀏覽
是日午餐,想起了朋友常推薦的小王牛肉麵,便相約幾位同事一起試試!等位的情況有點混亂,等了約十五分鐘才能入座。幸好下單情況良好,我們才來得及兩點前回公司。牛肉麵的湯頭帶點藥材的味道,牛肉牛根也很鬆軟,肥膏的部分不多,我們都很喜歡。另上的酸菜加入了一點點辣椒,怕辣的要注意!!午餐還可以加10塊錢用價值少於20元的飲品呢

2014-12-01
2014-11-29 854 瀏覽
慕名而來小王牛肉麵,皆因知道佢係台灣過江龍又有米芝蓮推介。裝修有格調,座位唔算寬敞,不過枱同枱之間唔迫,麵店嚟講算幾舒適。 印象中無論在台北抑或台中食牛肉麵,湯底都係又濃又香辣。呢度既牛肉麵湯底竟然唔算辣仲要有藥材味,台南風味定自家特色?麵條夠Q,但牛肉似乎唔太入味。 炸排骨同炸雞扒略帶椒鹽辣味,夠脆夠香口,算是不俗。 雞蛋布丁,一啖食得晒,冇蛋味得加落去嘅糖漿味。 冬瓜茶,甜味蓋過本身味道。 唔算差但其實只係一般貨色,以份量嚟講價錢亦唔平,名大於實定係嚟到香港變咗質?
慕名而來小王牛肉麵,皆因知道佢係台灣過江龍又有米芝蓮推介。
炸排骨同炸雞扒略帶椒鹽辣味,夠脆夠香口,算是不俗。
雞蛋布丁,一啖食得晒,冇蛋味得加落去嘅糖漿味。
冬瓜茶,甜味蓋過本身味道。
2014-11-22 1049 瀏覽
趕時間下晝做trainer要預備,lunch頗趕急。與同事去咗就近嘅世貿中心,一見到水牌有牛肉麵,我就雙眼發亮要求去呢間!坐低唔使點諗,就要咗半筋半肉粗麵連酸菜。嚟到見到湯底呈深竭色,嚐一口味道略帶辛口,牛味略淡,非我愛的濃郁,但味道還是好的。粗麵扁扁的,原本擔心太冧甚至削,但咬落居然有少許彈身,扁麵來說麵質還討好。約有6-7嚿筋/肉,筋夠軟冧而肉質亦然,而且夠入味,但比例來說餸太少而麵太多,結果我冇食哂啲麵,不過亦只屬半飽,只因避免麵氣攻心集中唔到。配料酸菜不過鹹過酸,不錯。下次會再嚟試幼麵同滷水。

坐低唔使點諗,就要咗半筋半肉粗麵連酸菜。

下次會再嚟試幼麵同滷水。
半筋半肉麵
2014-11-21
半筋半肉麵
2014-11-21 861 瀏覽
今日下午要過海開會, 放工後約埋朋友仔去食飯~大家都好耐冇見, 所以要搵一個好坐又坐得耐既地方先得.朋友介紹世貿中心有一間食台灣野唔錯, 所以就去試下.湯底濃郁, 而且似有藥材用枓淆製. 麵條揀左粗麵, 食落好煙un有咬口, 牛肉猶如碗麵名一樣, 半筋半肉, 炆得好淋, 好入味! 正!份量比想像中小...不過味道還不錯, 上面舖上有辣味既牛肚, 切得很薄, 但亦爽口.粉皮好晶塋, 加上辣油, 好嫰滑.秘製醬炒肉碎好好味, 茄子細細件易入口, 蘸汁足夠可充滿每件茄子. 送飯一流. 新鮮炸上, 香脆可口, 送酒又係一流.估計上菜後, 我地冷落左佢, 所以攤凍左. 當我想撈混d麵既時候, 變得一舊舊..好不容易才分到落碗, 拌麵食落口有點一pat pat, 好漿口...但味道係唔錯既...只可惜口感有點差....一款值得推介既小食, 看似普通生煎包. 但入面既肉汁相當好味而且juicy!肉汁味道有點似蒙古燒烤味道, 外層既包身亦脆脆地.朋友見隔離檯既食客叫左一款滷肉小菜, 好似幾吸引, 所以我地又學人叫, 不過職員推介我地食個煲會抵食, 所以都照order, 但上菜後又好似同隔離食客既有點分
今日下午要過海開會, 放工後約埋朋友仔去食飯~
大家都好耐冇見, 所以要搵一個好坐又坐得耐既地方先得.
朋友介紹世貿中心有一間食台灣野唔錯, 所以就去試下.
半筋半肉粗麵 ($59)
香辣牛肚粉皮
粉皮好晶塋, 加上辣油, 好嫰滑.
台南肉醬茄子 ($65)
鹽酥雞
 新鮮炸上, 香脆可口, 送酒又係一流.
沙茶牛肉拌麵 ($55)

但味道係唔錯既...只可惜口感有點差....
生煎牛肉包
肉汁味道有點似蒙古燒烤味道, 外層既包身亦脆脆地.
A茶滷肉煲 ($75)
朋友見隔離檯既食客叫左一款滷肉小菜, 好似幾吸引, 所以我地又學人叫, 不過職員推介我地食個煲會抵食, 所以都照order, 但上菜後又好似同隔離食客既有點分別, 不過算啦, 都黎到喇!
煲內其實仲有菜同花枝丸, 味道還不錯, 但滷肉偏肥, 本人就唔係好食到喇...
平安蝦卷
賣相十足大件牌既腐皮卷. 隨小食跟配一碟有芥末既蠔油醬, 初時都覺得幾有趣既配搭, 但點左D黎食, 又真係有驚喜, 與肉卷好夾.
不過食落又真係唔講唔知原來佢係蝦卷, 因為, 真係唔太食得出有蝦味...我只當係腐皮肉卷咁食.
2014-11-19
半筋半肉粗麵 ($59)
香辣牛肚粉皮
台南肉醬茄子 ($65)
生煎牛肉包
平安蝦卷
2014-11-15 917 瀏覽
在香港要找一碗好吃的牛肉麵, 難。記得小時候有一小段時間住在九龍城區, 家的樓下就有一家走高檔路線的「台灣牛肉麵」。一家四口一人一碗麵就要二百多三百, 以當時的物價來說那個貴啊, 真的讓人心痛不已! (那時小不懂得, 長大了才真的覺得”肉赤”。也只有疼愛兒女的爸媽才會帶甚麼都不懂的孩子去吃這些東西吧) 除了記得貴, 味道方面也沒有令人有留下深刻的印象。人氣要高一點的, 同區有大婆牛肉麵, 不過數個月前已經結業了。北角有家養珍品, 湯頭精緻甜美, 不過百多二百元一碗也太讓人受不了。然後就有位於荔枝角的過江龍程班長, 除了麵食還有地道台灣小吃, 價錢又便宜, 在年輕食客之中算是很火紅。直到小王牛肉麵在銅鑼灣開了第四還是第五間分店了我才留意到她。和上頭提過的牛肉麵店不一樣, 小王牛肉麵的裝修實在是太精美了。稍稍改裝一下去做CAFE也絕不失禮! 本來看到這個陣勢也會擔心價錢會很貴, 但打開點餐紙, 價錢是非常的親民化。在銅鑼灣來說也是難得的。既然是大家share來吃, 也不需要多想就來個牛肉麵一個牛筋麵。當然如果你是獨享一碗的話也可以揀半筋半肉的, 甚至是三寶麵。牛肉和牛筋都做得很好, 很入味

原汁牛筋麵
既然是大家share來吃, 也不需要多想就來個牛肉麵一個牛筋麵。當然如果你是獨享一碗的話也可以揀半筋半肉的, 甚至是三寶麵。牛肉和牛筋都做得很好, 很入味, 入口軟冧。自己更加偏好牛筋, 因為口感更「化」。湯底也是非常濃郁, 牛香好重, 不過入口之後隱隱有點回甘, 微苦, 卻不討厭。大概是加入了藥材去煮這湯? 感覺好補。

匙羹之中的酸菜可以自行決定要或者不要。本來以為是為麵加入一點酸香去平衡滯膩, 沒想到竟是辣的! 而且辣度頗高, 惹味得很。
粗麵 VS 幼麵
至於麵身, 個人中意較有咬口的粗麵。厚一點, 有點嚼口, 和濃郁的湯頭很配。而且麵本身的味道似乎也突出一點。幼麵呢, 就煮得有點過火, 軟軟的, 不是我杯茶。
台式肉燥盬酥雞扒飯
小王牛肉麵不是一家「麵家」而是台式餐廳。菜單上還有很多台灣的食物供選擇的。點這個飯既可以試試肉燥又可以吃吃鹽酥雞, 一炮試兩款台灣名物, 很不錯吧。我很中意這個比臉還要大的鹽酥雞扒, 應該是即叫即炸的, 上台時還熱呼呼的冒煙呢! 雞扒肉保持到滑嫩多汁, 炸漿頗薄身, 咸味恰到好處。雞扒是肥了一點, 大啖吃時會有點心理壓力啦。

肉燥呢我個人覺得沒甚麼特別。我猜是因為店家選用了比較瘦的肉, 肉燥少了那種肥滋滋的香味, 就失色了。白飯倒是圓潤甘香, 好好吃呢。
鹽酥杏鮑菇
鹽酥美食又怎會止於雞扒, 再來一個鹽酥杏鮑菇。很欣賞小王牛肉麵店的炸物都是即叫即炸, 也不會油膩膩的。挾一個, 一口咬下, 哎呀, 我.燙.到.口.了! 它們的杏鮑菇比較硬身, 熱辣辣的時候還要用力咬下去, 燙口的菇汁在口中四濺, 那個感受倒也經典。狼狽地吃完第一個, 餘下的都要放涼少少才敢吃了。
蚵仔煎
看上去有沒有像韓式的海鮮煎餅? 沒想到小小一家店上個煎也要拿出砧板來, 哈哈, 這個潮流也太澎湃了! 而且我也很受落(笑) 口感上來說這個蚵仔煎和我在台灣吃到的不太一樣, 真的就是韓式煎餅的口感。有很香的蔥味, 蚵仔不太多, 但邊上有點微脆的, 也很討喜。
上湯時蔬
最後來個上湯時蔬作個平衡。意外的好吃, 上湯的味挺香的, 菜心也很嫩很清甜, 是個很好的解膩菜呢。

因為獲得了小王牛肉麵的八折優惠券, 這一餐四個人才吃了HK$300, 很劃算丫!

2014-11-13
用餐優惠
優惠券
台式肉燥盬酥雞扒飯
蚵仔煎
原汁牛筋麵
2014-11-08 691 瀏覽
其實我是一個台灣控, 旅行最鍾意去台灣, 食飯鍾意食台灣菜!早前係銅鑼灣無意中係世貿中心看到了小王牛肉麵, 即刻唔諗食咩了, 就幫襯了它!唔上綱看都唔知, 原來小王牛肉麵是來自台南的, 米芝蓮推介之一, 創自1973年,由路邊攤販起家.當天我點了台式肉燥飯同凍古祖冬瓜茶.台式肉燥飯買相不錯, 汁不夠台灣路邊吃的多, 肉比在台灣路邊吃的少了肥肉, 不知是否經過改良而迎合香港口味呢? 不過本身不太吃汁同肥肉的我, 我覺得好OK!凍古祖冬瓜茶冬瓜茶香甜清涼,當日我行到幾熱下, 所以飲落去好舒服!總括來說, 以一個台灣控的我, 真心覺得這間米芝蓮星級食府都值得推介呀!

當天我點了台式肉燥飯同凍古祖冬瓜茶.
台式肉燥飯

凍古祖冬瓜茶
冬瓜茶香甜清涼,當日我行到幾熱下, 所以飲落去好舒服!

2014-10-27
2014-10-13 976 瀏覽
米芝蓮推介之一的小王牛肉麵,在香港的第四間分店就在銅鑼灣世貿中心,對於我來說,位置比較方便。小王牛肉麵門面有點中式風格,然而一進店內,和一般的牛肉麵店很不同,先被那擺放著綠色植物的層架吸引,原來可選購各式的醬油和醃製食品。而環境寬敞舒適,有圓桌亦有海景卡位,給人整齊企理衛生的感覺,有別於很地道的台灣小店。先點一杯凍古祖冬瓜茶 $20 (少甜),冬瓜茶香甜清涼,不失為一杯消暑飲品。四神湯 $90這是台灣的傳統藥材湯,用上中藥材(包括伏苓、淮山、芡實、薏仁、蓮子) ,再加上排骨和豬粉腸,用料十足。驟眼看有點像清補涼,不過湯頭更香濃,充滿藥材味,而豬粉腸軟腍又不失彈性,最重要是清洗得乾淨,我也吃了不少呢。秘制三杯九孔 $188陣陣的三杯醬汁,香味處處,再加上老薑片、蒜粒和九層塔,很惹味。而九孔被切成鮮魷的形狀,單看名字,想像不到原來是鮑魚,肉厚彈牙,很不錯。魚湯絲瓜海瓜子 $68賣相不出眾,但非常有驚喜。加了蜆肉和絲瓜的魚湯,湯頭份外鮮甜,絲瓜肉嫩夠腍,很美味,很適合夏天享用呢。紅蟳米糕 $280以蒸籠承著的紅蟳,很有霸氣。選了蟹蓋和蟹鉗部份,味道很鮮。糯米飯粒吸引了蟹的味道,美味可口。而糯
四神湯 $90
秘制三杯九孔 $188
魚湯絲瓜海瓜子 $68
紅蟳米糕 $280
以蒸籠承著的紅蟳,很有霸氣。選了蟹蓋和蟹鉗部份,味道很鮮。糯米飯粒吸引了蟹的味道,美味可口。而糯米口感軟糯,連平時不太好糯米飯的我也添吃。
胡椒大海蝦煲 $138
粒粒胡椒滿佈在大蝦煲內,以為會很辣。胡椒味香濃,海蝦也挺大隻的,肉質尚算爽口,沒有想像中的辣。
麻油雞 $78
麻油雞配老薑,就知道是用來驅寒的。湯頭香而不膩,但怕油的朋友未必飲得慣。雞肉也嫩滑,不過我還是喜歡四神湯和魚湯多一點。
豬油渣炒翠蘭 $68
因為芥蘭削了皮,翠綠鮮嫩,吃起來很爽脆,以豬油渣來炒,香口美味,油而不膩。
竹筍嚕肉 $68
看到那肥美的嚕肉,確是有點興奮,我真是很喜歡吃肥肉,而且是有膏那種,所以我吃的那件是全肥的,入口即溶,很邪惡吧。而翡翠苗很幼嫩,味道清新,可以中和一下。
咱兜灶頭臭豆腐 $68
這個嚴如麻辣火鍋的是臭豆腐,臭豆腐吸收了麻辣醬汁,吃起來不算太臭,可能被香辣味蓋過,是我可以接受的程度。反而我對豬粉腸更有興趣,配上麻辣汁的豬粉腸,更美味。
半筋半肉麵 $59
來到這店,怎也要吃碗牛肉麵吧。用上家傳清宮御廚配方,湯頭藥材味較濃。牛筋爽彈,牛肉軟腍,兩者也入味非常。
而麵條是粗身寬麵,但卻很彈牙,配以酸菜同吃,多一份惹味,很喜歡這個牛肉麵。
粒粒鮮芒果綿綿冰 $48
最後當然也要吃個甜品,粒粒鮮芒果夠香甜,綿綿冰沒有沙冰那種滿口是硬冰的感覺,更討人歡心。
原來牛肉麵店不只吃牛肉麵,還有小菜,而且不說也不知道今晚吃的是台南菜呢。

2014-10-04 812 瀏覽
叫左半筋半肉面啲根勁似大菜糕個湯底同面質都唔好牛肉面應配小黃瓜,但係哩碟小黃瓜一啲都唔似台灣嗰d,純粹係一碌小黃瓜求其斬開幾舊,加d汁,食左兩舊就唔食喇啲雞真係好失望Lunch埋單$131,但係好似無食過野咁,因為真係唔想食....唯一優點只是坐得尚算舒服
叫左半筋半肉面
啲根勁似大菜糕
個湯底同面質都唔好

啲雞真係好失望

唯一優點只是坐得尚算舒服
好大舊,應該切細d
想搵舊有肉都難,得啲炸粉同皮,全部炸到好硬
2014-09-15 1428 瀏覽
I went Xiao Wang with a couple of friend for brunch on a Wednesday afternoon. The restaurant was cosy and service were good. We ordered a couple of dishes and drinks just for a catch up. On the food, we had....Beef noodle soup- the soup was alittle light to my preference but in Taiwan generally the food are very light and bland. The noodle was was good, smooth and springy. The beef brisket was soft and light. Fried bee hoon- I like this dish very much, it's reminds me of my mother cooking. It's

On the food, we had....

Fried bee hoon- I like this dish very much, it's reminds me of my mother cooking. It's so homely and comfort.

Smelly beancurd- I cannot comment much as I am not a fan of smelly beancurd, but my friends said it was good.

Braised meat with bamboo shoot- it was slightly sweet, soft and juicy inside. It compliments the bamboo shoot really well.

Dessert shave ice- was good and the mangoes were sweet.

Overall, the food and service is very consistence and good though I must say the food is very "homely". U will not get surprises nor a wow factor.  I can come many times as the food it's not oily and the environment is very cohesive. Pricing reasonable too.

HIGHLY RECOMMENDED.

• 半筋半肉麵
  • 紅蟳米糕
2014-09-14 950 瀏覽
本身是牛肉麵Fans,香港好吃的不多,惟有久不久飛到台灣吃碗麵。今天踫巧路過此新舖,立即入去試試!分別點了牛肉幼麵及牛筋寬麵,這兒可自選麵條及加不加酸菜,故能夠吃到貼近心水的牛肉湯麵。湯底滲出濃而甘甜的藥材味,有點肉骨茶的影子,不過,湯頭厚度不足,有一點稀稀的感覺。牛肉牛筋弄得軟腍入味,寬麵條較有韌性,比幼麵好吃。麻醬A菜未經烹煮,是全生的,爽脆清甜,芝麻醬也挺開胃,清新驚喜之作。一口鹽酥雞,雞粒炸得乾身,調味香口;鳳梨黑醋骨,味像咕嚕肉,是絕對不會難吃的,菠蘿極甜美,但兩者均有相同問題,就是雞肉及豬肉欠缺肉味。彭湖花枝羹就令人失望,不像如易牙妙手,花枝觸鬚藏在花枝球內,這兒的是白烚鬚,浸浴於淡如水的玻璃獻中,其實湯羹是有木耳絲及荽莤等材料,不過就是像沒下調味般。這兒的飲品質素不錯,金桔鮮檸綠茶,能平衡酸甜及茶味,有生津解滯作用; 朱古力雪香,也有朱古力香甜感。