2017-10-28 76 瀏覽
女人總有兩個胃食甜品總唔需要理由同朋友食完晚餐雖然飽但都好似差少少決定食個甜品先走Yeah!!即刻openrice下韓國菜但有甜品好彩去到唔洗等通常人地係去食正餐好似得我們只食甜品同飲野純粹見飲品幾靚所以叫黎嘗試下甜品好靚通常食到下面就會冇味呢間做得唔錯下面都有味,唔會只得冰
女人總有兩個胃

純粹見飲品幾靚所以叫黎嘗試下
甜品好靚
通常食到下面就會冇味
呢間做得唔錯
下面都有味,唔會只得冰
2017-10-23 104 瀏覽
出發加拿大前約了幾個朋友見面,在觀塘朋友的Studio離開,隨便揀選了正好在旁邊的韓國料理店,店面裝潢還挺雅緻美觀,在韓式餐廳中混雜了Cafe的格調。.太陽蛋五花肉石鍋飯:★★★☆☆叫了一客午市的五花肉飯,本來就很喜歡吃韓國的石鍋飯,尤其是熱呼呼的鍋粘上白飯,有一陣「煎飯」的感覺,把飯粒熱得成半飯焦狀態是更好吃。可是這個石鍋飯送上來時並沒有想像中那麼熱,不過還好配料和味道都很不錯,五花肉肉質和軟嫰都剛剛好,如果加點辣醬再攪拌一定更好吃。.紫薯拿鐵:★★★☆☆紫薯前年曾經在香港流行一時,由飲品到小食到火鍋都有,可是真的配搭得非常好吃的我就很少吃到。今次在韓式食店也點了一杯紫薯飲品試試,是沒有像坊間某些紫薯飲品一樣食出「粉味」(即很明顯是加粉沖,雖然很多都是,但太明顯紫薯粉加水的味道還是會感覺很差,幸好這間不算),紫薯味也很香濃,甜度也剛剛好。
太陽蛋五花肉石鍋飯:★★★☆☆
紫薯拿鐵:★★★☆☆
2017-10-10 144 瀏覽
The Korean food is of average quality, with some fusions with other countries. The purple sweet potato Latin is surprising. Worth trying because the price is roughly around 50 or 60 for a set lunch. A great deal. Anyway I think I will come back again for other trials!
2017-10-05 423 瀏覽
好耐冇食過韓國野,今日心血來潮,決定同朋友走去食返餐先😉黎到呢個位於觀塘少有嘅韓國餐廳。呢到嘅環境非常開揚。座位闊落。我地揀左2點幾平日嘅時間去食。第一係因為啲扮工人士返曬工第二係學生哥都未放學啦😈餐廳會不斷播放各韓星嘅韓文歌,搞到我啲朋友韓妹上身,真係係到唱歌同討論韓星😄我地落單啦!我地揀左韓醬燴牛肋伴韓式肉醬飯🍚、卡邦尼年糕、傳統亞豬媽泡菜辣炒年糕、溶岩芝士炸雞麵包🍞、綠茶latte☕同草莓熱情果梳打🍸首先介紹下韓醬燴牛肋伴韓式肉醬飯🐂🍚。醬汁酸酸辣辣好開胃。而且牛肋好軟腍腍。飯同芝士同牛肋撈埋黎一齊食非常好味😍因為芝士比較多,有小小濟。好彩我地多人一齊分咋😂之後到卡邦尼年糕。呢個冇咩特別。唯一好係年糕煮得軟硬適中👍但佢多左一份濟嘅感覺同有小許鹹😂無論係汁定年糕都係。。所以我就唔太推介😶之後就到傳統亞豬媽泡菜辣炒年糕。👩我覺得呢個好食過卡邦尼年糕。因為呢個又係酸酸辣辣咁,起碼有小小味覺上嘅刺激。年糕依然軟硬適中👍重頭戲到溶岩芝士炸雞麵包。🌋🐥🍞首先佢真係成個麵包裝滿芝士,好足料。但好快就硬曬。要食得快。但就算你食曬啲雞,如果個麵包想點芝士醬都係點到一,兩舊麵包仔咋😯因為芝士已經硬左

韓醬燴牛肋伴韓式肉醬飯

卡邦尼年糕

傳統亞豬媽泡菜辣炒年糕

重頭戲到溶岩芝士炸雞麵包。🌋🐥🍞首先佢真係成個麵包裝滿芝士,好足料。但好快就硬曬。要食得快。但就算你食曬啲雞,如果個麵包想點芝士醬都係點到一,兩舊麵包仔咋😯因為芝士已經硬左啦😂炸雞嘅皮都有小小厚,但仲可以接受😜
溶岩芝士炸雞麵包

最後到綠茶latte☕。因為我很愛綠茶,有啲要求嫁。我覺得唔係好達到我嘅要求。我覺得仲係偏甜同冇乜綠茶味😦如果你中意甜啲就岩曬你口味啦!
綠茶latte

總括黎講,係ok嘅。可以一試囉!另外如果多人先好似我地咁嗌咁多。但我地食完都好飽好濟😂仲有佢係有加一嫁!
2017-09-19
5 分鐘 (堂食)
韓醬燴牛肋伴韓式肉醬飯
2017-10-03 2787 瀏覽
跟友人在附近上完手工藝班,其實上課前才剛吃過午餐,可是吃得不多。上完課後又沒什麼可以做,又坐下吃了 果然是港女吃貨人生哈哈! 隨便在附近找家甜品店,最近的就是這家韓國菜。臨近兩點,午餐和全日餐牌均有,再等久一點下午茶餐牌也可點了 (不計入座)。 反正我們也不過是為了歇歇腳和吃少許甜品,所以先點了一個冰,再坐十分鐘再多點一個下午茶餐。下單後店員很快便端上餐具,我倆一看到變立馬拿起手機拍照了 手柄像是一個鬼臉般,相當可愛。先來雪花冰,我們選擇了草莓口味,比較清新解暑。上面的草莓切開兩邊,下面還放了大量切丁的草莓。最上面灑上了糖霜,好像下雪一樣,令甜品不會太單調的一味正紅。一大團鮮奶油加上草莓糖漿,令下面的雪花絕對不會不夠汁拌吃。其實冰底本來也有味道,不是純用開水做,而是加入了牛奶,帶點甜甜的奶香,比傳統台灣的冰水刨冰更出色。餐飲我們加錢點了紫薯牛奶,就算英文寫著是latte,韓國的版本其實是一點咖啡成份也沒有。 我們看不出上面的拉花是什麼,似是餐廳的logo。 顏色雖帶少女的粉紫色,味道方面則是奶味較重。驚喜的是底部原來有紫薯蓉,令紫薯甜味更加濃郁;不過比較粉狀,就這樣用匙羹吃還好,但不能
果然是港女吃貨人生哈哈!

下單後店員很快便端上餐具,我倆一看到變立馬拿起手機拍照了
手柄像是一個鬼臉般,相當可愛。

草莓迷醉雪花冰

紫薯拿鐵

餐飲我們加錢點了紫薯牛奶,就算英文寫著是latte,韓國的版本其實是一點咖啡成份也沒有。 我們看不出上面的拉花是什麼,似是餐廳的logo。 顏色雖帶少女的粉紫色,味道方面則是奶味較重。驚喜的是底部原來有紫薯蓉,令紫薯甜味更加濃郁;不過比較粉狀,就這樣用匙羹吃還好,但不能攪拌溶於牛奶當中。像是咖啡店一樣飲料伴隨著一塊自家製的曲奇餅,非常貼心,不過因太飽了,我們最後外帶,沒有堂食。

芝士年糕西多士

不久連西多士也熱騰騰地被端上了,這就是整個下午茶餐。如果不是轉了特飲,都不過30元,非常抵吃。

芝士年糕西多士

西多士外層炸得非常金黃香脆,不論上下甚至四邊都炸得很均勻。新鮮炸好很是熱騰騰,熱力足夠令上面的牛油能夠完全溶化。取代蜜糖或是楓糖漿,這裡用的是柚子蜜,在港式小吃的層面上立即加添幾分韓風。柚子蜜帶點澀澀的清甜,相對地比死甜的糖漿更能解膩,跟油炸物竟是異常的夾。

芝士年糕西多士

所謂芝士年糕西多士,原來芝士和年糕都是夾在兩塊多士中間,年糕的黏力牢牢的把兩塊多士黏在一起,令西多士更能成形。年糕非常煙韌柔軟,與較脆口多士的口感相映成趣,很是配合。裡面還有一層薄薄的車打芝士,帶點微鹹,但因芝士份量剛剛好所以味道不會過盛,不用拉芝也已經很好吃。
港式與韓式的小fusion,有新意又很是成功。而且份量非常大,兩人分著吃也很是足夠。

我們二人吃得飽飽,都差點不用吃晚餐了。總括而言這裡的下午茶非常有驚喜,性價比也很高,值得再來。
  • 芝士年糕西多士
2017-09-26 243 瀏覽
生日過左半個月估唔到仲有得食生日飯,經朋友安排下去左食呢間,一去到第一句說話係真係好彩有訂位,所以緊記如果想去食一定一定一定要訂位啊特別係星期五六日既晚餐時間.. 因為真係好多好多人等位.. 而且都要等幾耐下。睇餐牌已經覺得應該唔會太差, 結果真係好好食啊!!! 佢個芝士麵包雞好好味, 芝士味又夠濃而且唔算好’ 溜’ ,年糕炒得夠哂辣!!最驚喜係個沙律, 好耐無食過一個咁好食既沙律!! 下次一定會再黎食!!!

2017-08-11
2017-09-25 183 瀏覽
Received their flyer this morning at the office and decided to check out the place.From the flyer, it looks like some of the rice dishes are pretty good price, so I ordered one.The portion is small, but just right for me. The pork is well marinated, the rice is flavored, and it comes with veggies. It's too bad there is no appetizer, but it did come with a tea/ coffee.Good price set, quite delicious.

2017-09-24 266 瀏覽
之前睇fb介紹覺得幾吸引,所以專登約咗妹妹去觀塘一齊試下。因為時間較早,所以walk in都唔駛等位。本來嚟呢到係為咗佢個桃甜品,但因為冰機有問題,所以今日所有雪花冰甜品都冇。我哋嗌咗泡菜年糕同芝士溶岩炸雞。泡菜年糕送到嚟時,我同妹妹都O晒咀,竟然得少少泡菜做裝飾呢個年糕唔好話78蚊,28蚊都唔值芝士溶岩炸雞賣相唔錯,但個炸雞同芝士漿都冇味,真係好失望。妹妹話KFC炸雞都好食過佢今次完全係個伏,完全唔明點解有press 會介紹,仲有咁多人排隊等位
之前睇fb介紹覺得幾吸引,所以專登約咗妹妹去觀塘一齊試下。

因為時間較早,所以walk in都唔駛等位。

呢個年糕唔好話78蚊,28蚊都唔值

2017-09-16 195 瀏覽
今日相約朋友一齊試下呢間韓式餐廳。餐廳裝修格局似cafe,但座位與座位之間距離不足,加上全場full house,未有cafe輕鬆嘅感覺,反而覺得擠擁壓迫。食物先係最重要。頭炮係呢個溶岩芝士牛肋包。一上枱就俾佢嘅份量嚇親。芝士一啲都冇吝嗇,多到係個包到流出來,難怪佢叫熔岩芝士。牛肋好稔好入味,加埋芝士一齊食,原來好match。麵包外層烤得好香脆,內層沾滿芝士同茄醬,咬落去外脆內軟,麵包香味,芝士同醬汁喺口內一併爆發,yummy。呢個柚子蜜糖雞翼炒年糕,雞翼食唔出柚子嘅味道,可能係俾炒年糕入面嘅辣醬掩蓋左。年糕太乾身,醬汁唔係太足夠。幾飽都好,食埋個甜品,咁樣先至叫叫做完滿。紫薯雪花冰賣相吸引,甜味適中,紫薯味濃。雪花冰質地柔軟,入口即溶。呢個甜品值得一試。
食物先係最重要。頭炮係呢個溶岩芝士牛肋包。

幾飽都好,食埋個甜品,咁樣先至叫叫做完滿
2017-09-12 351 瀏覽
今晚和老友一行三人來這間韓國餐廳慶祝生日,由於大家在觀塘返工,又未試過這間,就試試吧!朋友之前預訂了枱,我們被安排坐卡位,入座後食120分鐘,可能今日是星期一,不太多人,我們就可以由6:30坐到10:00pm。
新明梨豬手肉沙律
黑松露雞肉刀削麵
芝士拉絲BB豬肋骨白飯底
韓式炸雞
2017-09-10 234 瀏覽
今日係朋友既正日生日,所以專登揀一間有特色既餐廳同佢慶祝係網上面見到有人推介呢間餐廳,所以就打電話book位因為我中午先打去,所以最快都8點先有位餐廳既位置非常方便‌!係觀塘市中心落車,過對面馬路就到一去到餐廳門口已經見到好多人等緊位心諗:好彩我book左位!入到去打開餐牌,發現都有好多款唔同既食物有韓式年糕、冷/熱湯麵、伴飯、炸雞、人參雞湯⋯⋯最後我也揀左2款main dish同1個甜品1. 溶岩芝士韓醬牛肋麵包 (進階二人輕巧版本)呢個麵包幾有特色,麵包入面放左4條牛肋,牛肋既肉質好嫰,加埋蕃茄醬同韓式芝士,食完成個包都完全唔會有好滯既感覺。雖然叫左呢個輕巧版本,麵包會比正常版本細個,但係都夠晒我地3個人食!2, 柚子蜜糖雞翼刀切麵呢個麵同剛剛果個麵比較起黎就比較遜色,味道都係OK,不過就無特別出色,值得一讚既係刀切麵既質地幾有口感,加左唔少分!3. 奧利奧(oreo)粒粒雪花冰如果講賣相呢個甜品就一般,因為成碗都係黑色好彩orea粉上面仲有一球雲呢拿雪粒,黑中一點白,加番唔少吸引力。本身oreo係偏甜,不過配合埋雪花冰一齊食就覺得剛剛好喇!
因為我中午先打去,所以最快都8點先有位

餐廳既位置非常方便‌!係觀塘市中心落車,過對面馬路就到
一去到餐廳門口已經見到好多人等緊位
心諗:好彩我book左位!

入到去打開餐牌,發現都有好多款唔同既食物
有韓式年糕、冷/熱湯麵、伴飯、炸雞、人參雞湯⋯⋯
最後我也揀左2款main dish同1個甜品

1. 溶岩芝士韓醬牛肋麵包 (進階二人輕巧版本)
呢個麵包幾有特色,麵包入面放左4條牛肋,牛肋既肉質好嫰,
加埋蕃茄醬同韓式芝士,食完成個包都完全唔會有好滯既感覺。

雖然叫左呢個輕巧版本,麵包會比正常版本細個,
但係都夠晒我地3個人食!
溶岩芝士韓醬牛肋麵包 (進階二人輕巧版本)

2, 柚子蜜糖雞翼刀切麵
呢個麵同剛剛果個麵比較起黎就比較遜色,
味道都係OK,不過就無特別出色,
值得一讚既係刀切麵既質地幾有口感,加左唔少分!
柚子蜜糖雞翼刀切麵

3. 奧利奧(oreo)粒粒雪花冰
如果講賣相呢個甜品就一般,因為成碗都係黑色

本身oreo係偏甜,不過配合埋雪花冰一齊食就覺得剛剛好喇!
奧利奧雪花冰
題外話/補充資料: 其實甜品我地本身係想叫桃子雪花冰,但係8點落order就已經賣晒,真係有d失望!所以建議如果想試桃子雪花冰既人就要早D去喇!!
2017-09-09
慶祝紀念
生日
溶岩芝士韓醬牛肋麵包 (進階二人輕巧版本)
奧利奧雪花冰
  • 溶岩芝士韓醬牛肋麵包
2017-09-09 658 瀏覽
觀塘呢邊其實冇乜韓國菜,基於有好多工廈,所以大部份工廈都系以cafe為主,而我咁岩就搵到一間係食韓國菜,位置都幾方便嘅,好近APM,對於路痴嘅我來講搵路嘅問題都不大由於同友人太即興咁約,所以系冇訂位,跟住一去到就要拎飛先,2人位要等11個號碼,等左岩岩好一個鐘,終於有得食。個人認為可於門口放置梳化/ 櫈,始終呢度睇落去應該成日都多人等位。呢度既招牌菜系芝士炸雞包,當然要一試,前排食過cwb好出名戈間Soxxx Chicken既炸雞麵包到呢家都好掛住呢。呢度既芝士系面頭戈層有層「伊」,下面就系液態既芝士,十分吸引當然吾少得既仲有第2個主角—— 炸雞,炸雞每一件都有啲芝士,令賣相更佳。不過呢度既芝士同我想像中既吾太一樣,因為之前食Soxxx Chicken既芝士系全固態,而呢度系液態,芝士更有麵包盛載,食完炸雞仲可以將啲麵包點芝士食炸雞每一件都新鮮滾熱辣,食落塊雞味十分鮮,食得出吾系冰鮮雞,雞味系個口徘徊既感覺真心正之後仲點埋芝士令幸福感大增,不過如果就咁食啲芝士陣味真系好似忌廉湯相信忌廉都落左吾少。叫完嘢食又點少得嘢飲?呢度嘅紫薯沙冰都好出名,叫完之後真係發覺值呢個價,一嚟到真係O左咀大

當然吾少得既仲有第2個主角—— 炸雞炸雞每一件都有啲芝士,令賣相更佳。不過呢度既芝士同我想像中既吾太一樣,因為之前食Soxxx Chicken既芝士系全固態,而呢度系液態,芝士更有麵包盛載,食完炸雞仲可以將啲麵包點芝士食

相信忌廉都落左吾少。
溶岩芝士炸雞麵包

大杯到痴線!入面仲加左棵葉喺度好得意,仲有塊紫薯片系度好搞笑,沙冰溶得有啲快,會變咗紫薯汁lol,不過味道都吾會變就冇所謂啦,飲落去有好濃郁嘅紫薯味,不過睇落似提子沙冰多啲,可能太多色素。
紫薯沙冰

雪冰既質素似乎就冇炸雞同沙冰咁好了,以前食過某間出名既雪冰店之後就知道真正好味既雪冰應系入口即溶、有煉奶。呢個雪冰睇落個樣都吾錯,冰層上有好多抹茶粉,但再食落去會發覺啲冰只有好少既甜味
應供應糖水/煉奶,同埋綠茶雪糕既綠茶味吾算好濃,系偏甜的,食雪冰都系番雪冰專門店食會好啲。
宇治綠茶雪花冰

P.s. 有樣野真系幾抵讚的,由於入去戈陣已經8:30左右,食食下唔經唔覺已經10:30,即店舖關門既時間,但職員都差唔多去到臨收舖先至會叫人埋單,唔會好似某啲餐廳咁早成半粒鐘已經叫人埋單。
60 分鐘 (堂食)
紫薯沙冰
2017-09-08 302 瀏覽
本身接老公收工,想食特別啲,係openrice 見評價幾好,所以決定食呢間,去到之後見到個裝修已經想打退堂鼓....因為真係唔係幾掂,不過一場黎到就試下...肥仔侍應安排我地坐左係又迫又細既圓枱,當時要求坐入餐廳,個肥仔侍應冇禮貌咁話入面係比訂枱人士,其實我地都訂左枱,但比個冇冷氣又細又迫既位我地,最後老公話算,所以叫左三樣野食.. 沙律汁多到暈...似食沙律汁多過菜,唔掂咁就收你$7x... 貴!豬肋骨泡菜飯豬還豬,飯還飯,飯冇泡菜味,而且鐵板上都唔熱,勉強叫暖,係個豬肋骨冧身,幫佢拎返啲分,不過都係唔夠熱!最後呢個柚子雞翼年糕雞翼唔香口,食得出係光波爐貨色年糕都一般總結: 第一次係餐廳食到出晒汗,唔係因為辣,亦唔係因為啲野食好熱(鐵板上都唔熱),係因為餐廳冇冷氣,點解冇冷氣?因為佢地將啲位置擴充出辦公室大堂,一啲冷氣都冇!!!其他客人都要拎工具抖涼,最爆係侍應抹完枱,要拎個menus 搧乾張枱,真係好肉酸!肥仔侍應又冇禮貌.....不可一不可再既餐廳!

沙律汁多到暈...似食沙律汁多過菜,唔掂
咁就收你$7x... 貴!

豬肋骨泡菜飯

最後呢個柚子雞翼年糕
雞翼唔香口,食得出係光波爐貨色

年糕都一般

總結:

不可一不可再既餐廳!
2017-09-05 231 瀏覽
今日心血來潮想食韓國嘢,OpenRice 下揾到依間fushion菜由於食飯時間尚早,所以未見人流,餐廳位於商業大廈中都幾近apm好跟貼潮流,依排桃子當造,周圍都見到d甜品店crossover peach dessert 見到好多cheese 既嘢食,由於好鐘意食包既關係,今次係揀左熔岩芝士炸雞麵包既應該個芝士會好漏,所以叫左水冷麵相對平時食開既水冷麵,明顯,個麵5夠凍同酸,一般我平時食開的水冷麵有好多冰同有d梨,牛肉就得2塊,味道正常,不過將貨就價,68元嚟講叫5錯芝士炸雞農夫包,好漏。。鍾意芝士嘅人應該好開心,因為佢啲芝士係拉絲芝士,勁重奶味,一路食一路拉絲,玩得好開心,炸雞相對上較為遜色,應該炸左1段時間,已失去肉汁了😅總括而言,想喺觀塘入面食韓國菜,依度價錢收得不算太貴,女孩們可以try try dessert ,因為隔離枱叫佢d 個賣相不錯哦

由於食飯時間尚早,所以未見人流,餐廳位於商業大廈中
都幾近apm

見到好多cheese 既嘢食,由於
好鐘意食包既關係,今次係揀左熔岩芝士炸雞麵包既

應該個芝士會好漏,所以叫左水冷麵

牛肉水冷麵

炸雞農夫包

2017-09-05
2017-08-30 197 瀏覽
呢間野黎過幾次,但最印象深刻就真系今次,就係因為呢個韓醬燴牛肋刀切麵,真心好好味。佢個湯濃味但唔油膩,個麵系爽口,軟硬適中,個牛更正,好「林」好入面,食完真系有d想食多碗熔岩芝士炸雞味道好濃好正,芝士仲有拉絲,個搭配都非常唔錯,不過芝士淨系面頭個浸厚身d ,下面就水d,做唔到拉絲,如果d芝士全部都厚身會較好。同埋如果只系兩個人,淨系食呢個其實已經好飽,建議搵多幾個frd一齊share會抵好多。同埋成日都要等先有位,可能預早book會好d。

同埋成日都要等先有位,可能預早book會好d。