2016-05-02
一早同朋友約BBQ, 見今日天氣其實都一般, 還不時有暴雨, 但已約又不想改, 唯有都照出去。 事實上除非天氣差得連BBQ場都關門, 否則都不會影響我們的去向。位置都不錯, 屯門公路轉車站後2-3個站就到, 下車一個U-TURN, 行2分鐘左右就到, 而且沿路有指示banner, 好方便好易找。是日週末, 人頭費130元, 爐費30元, 我們一行三人, 每人都只需多付10元, 即140元全包任食燒烤, 更有一支水及一罐汽水, 足夠有餘, 人多就當然更加著數。今日雖然下雨天, 但都坐滿三大個帳蓬, 有幾十組人在此過週末。本身場大超大, 周圍仍有好多帳蓬未開, 不過可能場地負責人預算出入場人數, 所以其他地方就沒有開出帳蓬, 令到場的小朋友有多些空間到處遊玩。每個爐提供2包炭, 如果要加都只需16元一包, 不過我們都喜歡不停燒, 好快就會飽, 有時一包炭都可以解決! 這個自助式燒烤與一般的燒烤差不多, 會有叉、 碟、 燒烤叉、蜜糖+掃, 更有一個大盤, 可以用盤放置你喜歡的食物。我喜歡這個場用膠碟及不鏽鋼叉, 因為每人出入如此多, 如果全場用紙碟膠叉一定非常不環保。要付費的食物除了番薯、棉
章魚燒
這裡好衛生, 需要什麼, 交盤子後通知職員, 他們會按人數定分量, 你亦可告知數量, 明知肚餓的我們, 一開始就已好貪心, 叫滿一盤, 後勁就當然吃力少少啦, 所以要記得量入而取。
講了這麼多, 副產品就好多, 但食物的質素又如何?在此為大家講解一下
脆皮腸竟然不及牌子腸好, 脆皮腸雖然外皮脆香, 但一到燒烤, 普通腸絕對都可烤得香口, 而且點蜜糖時, 牌子腸外表會黏得比較好, 烤時不會因腸面太滑而失去蜜糖, 脆皮腸食過就算, 牌子腸ENCORE又ENCORE, 哈哈。
沙爹雞全翼-- 有朋友愛串雞全翼, 所以不時協助我們, 令我們都可以享受食全翼。沙爹雞全翼未有如期的沙爹味, 反而有咸香及醬油味, 口質嫩滑, 肉汁好多, 比雞中翼還要多, 我為它改名為'醬油雞全翼'!
鮮味花蜆
一包真空包裝, 非常衛生。
包後放炭旁, 數分鐘轉一轉位置, 10分鐘左右就食得, 一開蒜蓉不及蜆香, 蜆香吹出時都有附近的人留意到, 蜆雖細粒, 但粒粒無沙, 鮮甜味表露無遺, 完全比小菜館食的豉椒炒, 更能嚐出鮮香, 職員提供的鹽都不需落, 鮮咸香已經足夠, 下次一定要encore這個!!
叉燒粒每粒厚切, 燒後肉汁保留, 肉質都算嫩, 有時會食到筋位, 甜味於咬時有少量, 但及後肉汁的甜會隨後而上, 好易就會一粒接一粒食, 山賊牛仔粒接著推出, 各位牛魔王可一嚐牛粒的厚切風味, 不過個人認為叉燒粒始終比較出色
這裡完全滿足到食肉獸, 而且不限時-- 傾傾計, 燒燒食物, 幾小時好快就過去, 又是滿足的一天~