2019-04-20 39 瀏覽
上週末泰國潑水節,無暇飛一轉泰國,唯有去小泰國九龍城感受一下氣氛,順道食泰菜。燒安格斯西冷牛排 - 牛排份量不少,燒至剛好,不會過熟,入口嫩滑不韌,肉味香濃,配上燒翠玉瓜和蕃茄,彷如小型燒烤。泰式粉絲焗虎蝦 - 四隻虎蝦大隻,並切邊去腸,夠貼心。加入了洋蔥,八角,少許豬頸肉和莞茜來煮,蝦及粉絲都十分入味。泰皇咖喱炒海鮮 - 勁大碟的咖喱海鮮,內有數隻虎蝦,青口,大蜆,魷魚,都很鮮味,咖喱很香但只是微辣,配麵包薄餅一流。椰青 - 食了不少惹味泰菜,飲返啖天然清甜的椰青最合適不過。有時想感受下泰國風情,可來小曼谷走一轉。

燒安格斯西冷牛排 -

泰式粉絲焗虎蝦 -

泰皇咖喱炒海鮮 -

椰青 -
食了不少惹味泰菜,飲返啖天然清甜的椰青最合適不過。

有時想感受下泰國風情,可來小曼谷走一轉。
2019-04-19 1548 瀏覽
成日聽日講九龍城好多出名泰國菜餐廳,成條街都係泰菜餐廳,所以可以慢慢揀,岩睇先入去。尼間環境大,燈光足。我地5點半左右入座冇book位,太早,得我地一枱。叫左牛油蒜蓉燒青口($10X),芥蘭炒豬頸肉($7X),泰式燒牛仔骨($68),油飯($18),椰青($37)。青口有半打,全部都肥美大隻,冇燒到變乾。每隻青口上面,都有大量牛油蒜蓉,炸香過既魚乾仔,脆卜卜。而且牛油味好重,食得辣既朋友,可以加d甜辣醬一齊食。食海鮮預左貴,不過餐廳加埋其他配料一齊燒,就冇咁單調。除左芥蘭,仲有其他菜可以揀,亦都可以只係炒菜唔加餸,不過加豬頸肉都係貴幾蚊。芥蘭嫩身,而豬頸肉厚切入味,好過叫炭燒豬頸肉,因為尼碟又有菜又有肉。帶有少少辣。牛仔骨一碟有3件,燒完一d都唔乾身,仲好多肉汁,而且加左蜜糖燒,所以甜甜地。而且肉唔"鞋"口唔韌,難得。原本諗住叫椰青海鮮焗飯,點知侍應話冇,唯有點個油飯食。有白飯/油飯揀,油飯貴幾蚊。油飯粒粒分明,不過碗既外邊有d油,差d冼手。食開泰國菜都鍾意叫椰青飲,除左有椰子水可以飲,仲可以挖d椰子肉黎食,玩得又食得,亦可以解辣。整體,其他特色既泰國料理冇食到,所以唔可以講正唔正宗。

叫左牛油蒜蓉燒青口($10X)芥蘭炒豬頸肉($7X)泰式燒牛仔骨($68)油飯($18)椰青($37)

泰式燒牛仔骨

油飯

椰青

整體,其他特色既泰國料理冇食到,所以唔可以講正唔正宗。不過,食物味道唔錯,環境都舒服,愈夜愈多人黎食。
2019-04-15
泰式燒牛仔骨
油飯
椰青
2019-04-15 995 瀏覽
話說昨天已經喺九龍城吃咗一餐泰餐,但離開時又畀我哋發現咗呢間『小曼谷海鮮燒烤屋』。而泰餐,海鮮都係我鍾意的東西,因此,今日我和朋友再次來到九龍城。淨係睇menu,見D餸多到不得了,樣樣都吸引,都好想吃叫咗個牛油蒜蓉燒虎蝦,每份158蚊,有3大隻,如圖所見同個叉差不多咁長,師傳好有水準,一般燒嘅嘢會比較乾,但係今日吃到嘅蝦蝦味十足,仲好juice添,而勁多的蒜蓉同埋少少牛油令蝦更加滋味。而原隻鮮魷筒釀糯米飯就188蚊一份,真品同餐牌好相似,個叉又做咗主角啦,魷魚係瘦長型嘅,差不多两個叉嘅長度,真係吃得滿足又飽肚跟住出場嘅係明爐香檸汁蒸桂花魚,師傅用個爐『興』住,保持啲湯嘅熱力。而青檸片+辣椒片+蒜蓉嘅湯汁酸酸哋勁惹味開胃,桂花魚就好鮮,吃落滑瀝瀝,好正宗的泰式明爐魚。椰青波波好得意,拿出來時已小小穿窿,唔見波狀,反而似水牛芝士樣,但並不影響佢嘅口感,依然好清甜。芒果沙冰就好creamy

淨係睇menu,見D餸多到不得了,樣樣都吸引,都好想吃

芒果沙冰就好creamy

• 牛油蒜蓉燒虎蝦
2019-04-13 67 瀏覽
九龍城的泰國餐廳愈開愈多,競爭激烈,要突圍而出就要有吸引人之處。今日來到[小曼谷海鮮燒烤屋]餐廳環境夠大,而且當晚有駐場歌手表演氣氛幾好 因為太多人客,無影到室內相。招牌海南雞 $188 全隻 估唔到份量咁多,最後食唔哂要打包,建議大家叫半隻好喇雞本身大隻結實,雞皮薄脂肪少,肉質仍然保持嫩滑,加多碗油飯就剛剛好。明爐香檸汁蒸桂花魚 $248桂花魚用火爐保持溫度,令魚唔會凍左變腥。再加上大量薑蔥、青檸、肉碎,酸酸甜甜確實係幾開胃魚肉鮮甜滑溜,不過因為辣椒有些少辣,唔食辣既朋友記得要留意,可以叫另一款唔辣既!秘制豬手飯 $78去骨豬手煮得軟腍易咬,滷水汁入味但咸左少少,撈埋白飯食就好點。豬皮同肉份量平均,感覺唔會太油膩。另外叫左龍眼水&椰青,消暑又滋潤!

餐廳環境夠大,而且當晚有駐場歌手表演
氣氛幾好
因為太多人客,無影到室內相。

招牌海南雞 $188 全隻

估唔到份量咁多,最後食唔哂要打包,建議大家叫半隻好喇

明爐香檸汁蒸桂花魚 $248

秘制豬手飯 $78

另外叫左龍眼水&椰青,消暑又滋潤!

• 明爐香檸汁蒸桂花魚
2019-04-11 63 瀏覽
今晚同男朋友去咗九龍城嘅小曼谷食晚餐,相信好多人都唔陌生,但係今次去嘅系小曼谷海鮮燒烤店。入面同一般之前去過嘅小曼谷好唔同,佢嘅感覺會再年輕少少,因為佢入面有一個位係可以比一啲樂隊去表演。入正題講嘢食啦,叫咗個豬手,其實係純粹因為佢都講到話好脆,咁就即管試吓,估唔到真係非常香脆,就算擺咗好耐,食咗其他嘢先,再食佢,都仲係好脆, 好似食緊厚切嘅薯片咁,不過我哋兩個人食真係太大份啦,結果都唔係好食得晒。我哋仲叫咗一個青檸蒸桂花魚, 因為平時成日食烏頭,今次想試吓呢個桂花魚,個青檸汁真係非常開胃,條魚好嫩好滑,真係好值得試吓!最後我哋仲叫咗一個安格斯牛小排,但係估唔到一個咁西式嘅菜式,佢可以煮到咁有泰國風味,我覺得完全係因為個醬汁, 因為佢個醬汁係酸酸甜甜又有少少辣辣地,令到成個牛小排都好有泰國嘅感覺!非常值得推介!整體來講服務態度都好好,我哋買單嘅時候嗰個人仲問我地覺得啲嘢好唔好食,有冇咩要改善都可以講,其實我真係覺得好好食,同埋位置都坐得好舒服唔會逼,只要佢哋保持而家咁樣我覺得已經好美好啦!
入正題講嘢食啦,叫咗個豬手,
豬手
我哋仲叫咗一個青檸蒸桂花魚,
青檸蒸桂花魚
最後我哋仲叫咗一個安格斯牛小排,
牛小排

• 明爐香檸汁蒸桂花魚
  • 泰脆炸豬手
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
2019-04-10 820 瀏覽
每次坐車經過都會見到佢個橙色嘅特大公仔不停在招手,仿佛就是話:嚟啦嚟啦嚟啦!!今日終於就到時間來這間位於九龍城的〈小曼谷海鮮燒烤屋〉一嚐泰式風味。店內人氣非常,幸好剛有客人離坐我們才可以進內開飯現場還有band既live stage,相信假日的時候應該會有表演。餐牌仲有教大家簡單幾句泰文,學定下次去泰國一定用得著。有非常多招牌菜推介,樣樣都好吸引,真係眼花繚亂。〈小曼谷五星燒雞(半隻)〉最後點了小曼谷的招牌菜~五星燒雞!!燒得好乾爽,連同秘製嘅泰式酸辣汁一起登場,真係叫人口水直流。雖然只得半隻,但雞件非常厚肉,肉質嫩滑而不肥膩,而且醃得非常入味,外層又燒得乾爽夠香脆,怪不得是招牌的五星燒雞〈泰式鹹魚炒椰菜苗〉其實每次叫泰式鹹魚炒嘅菜式都會膽戰心驚,因為通常都會整到好鹹又好油。但幸好小曼谷把新鮮爽脆的椰菜苗處理得非常好,炒好後鹹度適中而且不會過油,只是略略的重口味,非常鹹香惹味。〈鮮芒蟹肉炒飯〉炒飯夠乾身清爽不油膩,配上清甜嘅芒果和絲絲嘅蟹肉,清新不飽滯。〈榴槤沙冰〉老公看見這個榴槤沙冰就已經即刻雙眼發光。滿滿嘅榴槤香非常奶滑香甜,隱隱透出椰青水的清甜,所以即使喝完一整杯也不會覺得飽滯。

店內人氣非常,幸好剛有客人離坐我們才可以進內開飯

餐牌仲有教大家簡單幾句泰文,學定下次去泰國一定用得著。

有非常多招牌菜推介,樣樣都好吸引,真係眼花繚亂。

小曼谷五星燒雞(半隻)

〈小曼谷五星燒雞(半隻)〉

泰式鹹魚炒椰菜苗

〈泰式鹹魚炒椰菜苗〉

鮮芒蟹肉炒飯

〈鮮芒蟹肉炒飯〉

榴槤沙冰

〈榴槤沙冰〉
老公看見這個榴槤沙冰就已經即刻雙眼發光。

酸梅七

〈酸梅七〉
非常豪氣的有兩粒酸梅,我的心心眼即時出現。

一罐七喜大約可以斟到兩杯,一粒酸梅一杯,每杯都有濃濃嘅酸梅味,爽啊爽啊。

連加一後$43X結賬,價錢合理,值得再來。
小曼谷五星燒雞(半隻)
泰式鹹魚炒椰菜苗
鮮芒蟹肉炒飯
榴槤沙冰
酸梅七
2019-04-09 43 瀏覽
九龍城泰國菜實在太多😂都五知食邊間好,所以見到門口有個公仔好得意吸引到我試吓🤣一入座已經見到好多人食,建議book咗位先😆種類好多,仲會教咪你泰文好搞笑😂極上燒安格斯西冷牛小排🌟肉質非常嫩滑多汁加上秘製汁酸酸甜甜好夾😋推介👍蒜爆胡椒炒虎蝦🌟虎蝦大隻食落彈牙爽口好夠鑊氣炒得好惹味😋牛油蒜蓉燒蟶孑🌟蟶子大隻又新鮮加埋個酸辣汁好開胃,榴槤沙冰🌟呢個真係好有驚喜🤩榴槤味好香超濃郁,就算啲冰融晒都五會淡,推介👍椰青🌟好清甜解渴,記得食埋椰青肉😋環境幾好,食物質素好高質👍下次會再嚟😄
九龍城泰國菜實在太多😂都五知食邊間好,
所以見到門口有個公仔好得意吸引到我試吓🤣
一入座已經見到好多人食,建議book咗位先😆
種類好多,仲會教咪你泰文好搞笑😂
極上燒安格斯西冷牛小排🌟肉質非常嫩滑多汁
加上秘製汁酸酸甜甜好夾😋推介👍
蒜爆胡椒炒虎蝦🌟虎蝦大隻食落彈牙爽口好夠鑊氣炒得好惹味😋
牛油蒜蓉燒蟶孑🌟蟶子大隻又新鮮加埋個酸辣汁好開胃,
椰青🌟好清甜解渴,記得食埋椰青肉😋
環境幾好,食物質素好高質👍下次會再嚟😄
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
  • 榴槤沙冰
2019-04-07 54 瀏覽
作為一個由細到大都喺大西北長大既人,成日聽到自己一個住喺九龍城既朋友講,夜晚搵去邊道食飯真係好困難,係因為多餐廳到唔知點揀好,一落街就有好多好野食,特別係勁多泰國菜可以揀,其實我就真係好羨慕😔,我要搵間似樣d既餐廳都難。今晚我一於大鄉里出城,我朋友今晚帶左我一間好出名既泰國菜,真係好出色,食完直頭想搬黎九龍城住添。喺呢間小曼谷海鮮燒烤屋食飯感覺舒服自在,氣氛一流,仲有live show,勁有喺曼谷既感覺,好正。講番正題d野食先,首先一定要重點介紹既係呢碟安格斯燒西冷牛小排。喺泰國菜餐廳叫西餐既菜其實都幾特別,因為泰國菜多數都係食辣野,咖哩之類,但呢碟牛小排真係非常出色,燒得好香時間啱啱好,外脆內軟,肉汁香濃好重牛味,份量又算多,呢個我俾滿分!呢一碟係明爐香檸汁蒸桂花魚,呢個又係無得頂,桂花魚勁滑又彈牙,淡淡既清香帶有少少檸檬既香味最係去得泰國菜鋪,又點少得咖喱,叫左個泰皇咖喱法包軟殼蟹,軟殼蟹好香脆,咖喱香辣惹味,用黎送飯真係一種享受。另外仲兩兩杯椰皇沙冰同青檸沙冰,椰皇沙冰好香甜又透心涼,都好好味!

2019-04-06 66 瀏覽
九龍城內有大大小小的泰國菜館,其中以這間小曼谷是我經常光顧的,因為食物味道好,款式又創新。今晚約七時到達,差不多爆滿,之後還要等位。秘製滷水豬手煲$148,這個豬手是吃泰國菜必點的其中一道菜。豬皮炆煮很軟腍,豬肉入味,再加上泰國辣椒🌶️魚露,就更加滋味。泰式咖喱炒虎蝦$238,虎蝦大大隻,肉質彈牙,而最好味就泰式咖喱,因為咖哩味道不會太濃,內𥚃還有青椒、雞蛋、紅椒、香芹等,原來泰式咖喱除了炒蟹,炒虎蝦也是非常突出。鹽燒馬友魚$198,馬友肉質鮮嫩,魚肚內的香料提鮮效果一流,配合泰式辣汁,三扒兩撥,就把全部魚肉吃完。泰式青檸梳打$36,青檸味道濃郁,最喜歡以這個飲料佐膳。青檸菠蘿沙冰$36,味道酸中帶少甜,吃泰國必備。

今晚約七時到達,差不多爆滿,之後還要等位。

泰式青檸梳打$36,青檸味道濃郁,最喜歡以這個飲料佐膳。
青檸菠蘿沙冰$36,味道酸中帶少甜,吃泰國必備。
2019-04-04 708 瀏覽
男朋友呢日帶我食泰國菜☺️呢間《小曼谷海鮮燒烤屋》係我成日撘車經過九龍城都會見到👀就係有個吹氣人形公仔不停向你招手嗰間💁🏻‍♂️餐廳環境原來好闊落,有室內室外座位,有駐場泰國歌手唱live,仲唱得幾好聽!氣氛舒適好relax🙆🏻Menu選擇多!樣樣睇落都好吸引😍⭐️椰青波波 HKD$45全個椰青完整起肉去皮去殼,插枝飲管就飲得,椰青水好清甜!滋潤解渴仲可以清熱,啱哂一陣準備食熱氣嘢嘅我地😂飲完仲可以直接食埋個椰肉👍🏻⭐️榴槤沙冰 HKD$45沙冰打得好幼細順滑,唔會飲到有冰粒,好creamy😋榴槤味好香濃,仲有啲榴槤肉喺面🤤⭐️極上燒安格斯西冷牛小排 HKD$228一上枱已經聞到好香嘅燒牛肉味,燒嘅火喉掌握得好,肉質保持嫩滑有彈性,入口油脂味甘香。⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹 HKD$198咖哩味濃香,聞到都流哂口水,食落只有少少辣,怕辣嘅人都啱食。軟殼蟹份量唔少,炸得外脆內軟。法包鬆軟綿身,沾滿咖哩好惹味🤤⭐️蟹肉雞絲魚肚羹 HKD$112好足料嘅魚肚羹!味道有啲似碗仔翅👍🏻入面有大量肉絲,魚肚同蟹肉,落埋紅醋,更加鮮味!
男朋友呢日帶我食泰國菜☺️

Menu選擇多!樣樣睇落都好吸引😍

⭐️椰青波波 HKD$45

⭐️榴槤沙冰 HKD$45
沙冰打得好幼細順滑,唔會飲到有冰粒,好creamy😋
榴槤味好香濃,仲有啲榴槤肉喺面🤤

⭐️極上燒安格斯西冷牛小排 HKD$228

⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹 HKD$198
⭐️蟹肉雞絲魚肚羹 HKD$112
2019-03-31
2019-04-02 81 瀏覽
由細到大都係九龍城讀書,同朋友聚會都好鍾意揀返呢度,因為好多嘢食,其中泰國菜當然係首選啦!小曼谷嘅本店都去過好多次,今次就試吓去新開嘅小曼谷海鮮燒烤屋,當日係星期日七點半入座,等左一陣就有位啦,我哋三個人買咗五樣嘢。原隻燒魷筒釀糯米飯,首先魷魚嘅size已經有返咁上下大隻,燒得好靚、乾身,釀喺入邊嘅糯米飯炒得夠香又夠棉,點埋佢比嘅酸辣汁真係好好食!另外一樣係安格斯燒西冷牛小排,去泰國菜地方就好少食牛扒,但佢都整得一樣出色,牛扒五成熟,肉質夠鮮嫩,仲有燒配菜鮮蕃茄同埋翠玉瓜。最後一樣係我嘅最愛秘製滷水豬手煲,佢隻豬手炆得好淋又夠入味,個滷水底非常之香,我嗌左個油飯再配埋啲菜,食差唔多食咗半煲。整體餐飯相當滿意,水準好穩定,場地方面座位坐得舒服過本店,而當晚咁啱有歌手駐場唱歌,氣氛好好,一定會再嚟!

2019-03-31 123 瀏覽
餐廳位於九龍城, 係屬於九龍城區老字號的一間泰國餐廳, 附近也有分店。 但是我最愛還是太子道西這一家, 除了因為有落地大玻璃外, 逢週末也有駐場歌手即席表演, 一邊吃泰國菜一邊欣賞音樂, 絕對係週末最好的節目。泰脆炸豬手豬手製作需時因為即叫即炸,豬手皮脆肉嫩 .外皮炸焗得咸香酥脆,最重要係肥膏已經溶掉,外皮入口鬆化,骨膠源滿滿的;而且入面的豬手肉已全部起骨,啖啖肉完全合乎懶人原則。豬手肉肉質軟嫩,味道鹹香卻不膩,再加上特製的泰式醬汁,與及醃青瓜及蘿蔔等一齊食,可以提味之餘,仲可以減少豬手肥膩的感覺。泰式粉絲焗蝦煲上檯時以熱鍋上菜,夠晒熱辣辣 。粉絲與泰式香料同炒,加埋芹菜 芫茜 等,釋出惹味的香氣, 粉絲吸盡醬汁精華,惹味而不會熱氣。 翻一翻煲底,原來有四隻大蝦等緊我。大蝦已挑蝦腸,這點要讚!大蝦口感厚實,肉質具有彈性,營養和蛋白質豐富,一流!-原隻鮮魷筒釀糯米飯原隻鮮魷桶塞滿了糯米飯,再係魷筒搽上了泰式烤醬調味燒熟, 鮮魷筒燒得微焦香身 ,軟香彈牙,點上酸香的微信辣醬汁,更覺惹味。-原隻榴槤冰棒原隻由泰國直接入口, 貨真價實。榴槤冰棒食落有濃郁榴槤味, 如果唔講係冰棒,我仲以為係食緊
 但是我最愛還是太子道西這一家,
除了因為有落地大玻璃外, 逢週末也有駐場歌手即席表演,

一邊吃泰國菜一邊欣賞音樂, 絕對係週末最好的節目。

泰脆炸豬手

豬手製作需時因為即叫即炸,
泰脆炸豬手

豬手皮脆肉嫩 .外皮炸焗得咸香酥脆,最重要係肥膏已經溶掉,
泰脆炸豬手

外皮入口鬆化,骨膠源滿滿的;
泰脆炸豬手

而且入面的豬手肉已全部起骨,啖啖肉完全合乎懶人原則。
泰脆炸豬手

豬手肉肉質軟嫩,味道鹹香卻不膩,
再加上特製的泰式醬汁,與及醃青瓜及蘿蔔等一齊食,
泰脆炸豬手

可以提味之餘,仲可以減少豬手肥膩的感覺。

泰式粉絲焗蝦煲

上檯時以熱鍋上菜,夠晒熱辣辣 。
粉絲與泰式香料同炒,加埋芹菜 芫茜 等,釋出惹味的香氣,
泰式粉絲焗蝦煲

粉絲吸盡醬汁精華,惹味而不會熱氣。
泰式粉絲焗蝦煲

翻一翻煲底,原來有四隻大蝦等緊我。
大蝦已挑蝦腸,這點要讚!大蝦口感厚實,
泰式粉絲焗蝦煲

肉質具有彈性,營養和蛋白質豐富,一流!
原隻鮮魷筒釀糯米飯

原隻鮮魷桶塞滿了糯米飯,再係魷筒搽上了泰式烤醬調味燒熟,
原隻鮮魷筒釀糯米飯

鮮魷筒燒得微焦香身 ,軟香彈牙,
原隻鮮魷筒釀糯米飯

點上酸香的微信辣醬汁,更覺惹味。

原隻榴槤冰棒

原隻由泰國直接入口, 貨真價實。
榴槤冰棒食落有濃郁榴槤味,
原隻榴槤冰棒

如果唔講係冰棒,我仲以為係食緊榴槤呢。
=
芒果粒粒沙冰

一嚟到嘩一聲!滿滿的一杯! 芒果味道濃郁, 清新香口不過甜, 飲完一杯覺得唔夠喉呢!
2019-03-30 55 瀏覽
收工同男朋友去食好啲去九龍城食泰國嘢❤️去朝聖一下嚟到小曼谷食燒烤類泰菜👍👍👍兩個人唔算餓叫幾樣嘢食就算😎叫咗燒馬友魚🐟皮燒得好脆口!!咸咸地好入味魚肉好嫩口好滑👍👍👍點醬食酸酸甜甜好夾👯‍♀️叫咗一碟生蝦刺身蝦嘅肉質好彈牙好爽👍👍👍有辣椒同蒜擺喺上面加添味道但係男朋友唔識得辣食到流淚😂😂😂叫咗個菠蘿海鮮炒飯👍個飯真係炒得好靚粒粒分明😎😎😎好夠鑊氣一啖飯一啖食材海鮮都絕對唔hea🌸夾埋肉鬆好好食!!飲品有椰青波波勁得意🌸成隻椰子咁食🥥啲椰肉好甜入面全部都係鮮甜嘅椰子水👍👍👍好解渴另外叫咗正常椰青都係好鮮甜超解渴👍👍👍😊小結家人聚會係一個好選擇👍😍好食😊多選擇絕對唔失禮
收工同男朋友去食好啲
去九龍城食泰國嘢❤️去朝聖一下

嚟到小曼谷食燒烤類泰菜👍👍👍

兩個人唔算餓
叫幾樣嘢食就算😎

叫咗燒馬友魚🐟

皮燒得好脆口!!
咸咸地好入味

個飯真係炒得好靚
粒粒分明😎😎😎好夠鑊氣
一啖飯一啖食材
海鮮都絕對唔hea🌸
夾埋肉鬆好好食!!

飲品有椰青波波

家人聚會係一個好選擇👍😍
好食😊多選擇絕對唔失禮

2K
2019-03-30 41 瀏覽
小曼谷這個品牌,我已經光顧了很久,而這間分店是經常路過的,今晚終於訂了枱,來吃晚飯。差不多七點鐘,就已經人山人海,幸好訂了座位,不用等便可以入內。芒果沙冰$36,這個是每次光顧小曼谷都會點的飲品,因為沒有溝水,只用芒果和冰打碎。芒果味味道清甜,沒有一點酸味。👍青檸菠蘿沙冰$36,兩款帶酸味的水果混合在一起,產生了化學變化,令到我在吃泰國菜時,不自覺地一口一口地喝,是一個值得一試的飲品。小曼谷五星燒雞(一隻)$248,雞皮帶點焦香味而又不會燒焦,煙煙靱靭,極富有雞皮的香味。雞肉嫩滑,點些醬汁,更加好味。燒安格斯西冷牛小排$228,牛小排用炭火燒香後,牛肉味道更濃郁,如果可以㨂生熟成度更佳。明爐香檸汁蒸桂花魚$248,這個桂花魚是全晚驚喜所在,因為平常吃慣了明爐烏頭,都已經覺得不錯,今晚特意點了比較少地方,可以吃到的桂花魚。廚師用了我最喜愛的泰式青檸、蒜蓉和辣椒汁,來煮這個桂花魚,酸辣的汁滲進魚肉內,令到魚肉的鮮味更突出,結果三扒兩撥,就打這條有斤幾重的挂花魚秒殺了。

2019-03-29 43 瀏覽
小曼谷係我每次想食泰菜時都會諗到的,食過幾次但都冇打食評,今次試左新野 決定紀錄下!泰式柚子沙律每次我都會點的, 因為蝦份量幾多, 而且蝦腸處理得很乾淨,蝦肉爽口。而柚子又不會有苦澀味,酸酸甜甜很開胃泰皇咖哩法包軟殻蟹平時我都習慣用烤餅配咖哩,但呢個法包很大 已經足夠吃了, 面包更好吸收咖哩汁,我同朋友整個食完個人很喜歡小曼谷的咖哩,不是只有辣味/椰奶味,而係有層次的!!每樣味道都有,但又平衡得好好。 而軟殻蟹份量都十足,好多蟹肉今次第一次食燒安格斯西冷牛扒,真係第一次在泰國餐廳食牛扒,這次被相片吸引而試了真的有驚喜!!牛扒燒得剛好,肉質嫩口又沒有被調味蓋過牛肉本身的味道,油脂平均。而且醬汁還是有點泰味的。好食!芒果沙冰 是一如既往 好有芒果味道 很綿密榴槤沙冰有好濃郁的榴槤味!而且真係有果肉的,唔係味粉。很適合榴槤控。飲完已經好飽了,唯有下次再食甜品啦

泰式柚子沙律

泰皇咖哩法包軟殻蟹