2020-11-11 3338 瀏覽
九龍城,絕對可算一個小小既美食天堂,全因為呢個地方有各國美食,每次黎到都總會找到驚喜,而喺呢個地方可以令我「回頭」最多次既,都可算係小曼谷啦。泰國菜,可算係九龍城既重點推介,2隻手,10隻手指都數唔哂,而小曼谷既食物就最能夠保持水準,所以基本上我每次諗唔到食乜好既時候,就會過黎。雖然係平日,但係都座無虛席,非常好生意。餐廳加入佐電子落單程式,只要掃一掃qr code,就可以睇哂成個menu,再直接落單,最岩一大班人黎食既時候可以一齊睇,一齊點。除佐電子餐牌,餐廳都仍然會提供實體餐牌,咁就算唔習慣用手機落單既朋友都一樣可以照顧到。頂級安格斯牛柳粒串 (4粒) $48串燒墨魚咀 $28牛舌 (4片) $28燒翠玉瓜 $16串燒既選擇夠哂多,因為人唔多,我自己就只係點佐4款,但係每一款都燒得好出色。即叫即燒,上枱既時候會配埋沙嗲醬,唔算係好辣,濃度岩岩好。安格斯牛柳粒最有驚喜,表面燒得焦香,但係裡面就保有juicy口感,勁有肉汁勁有口感,而佢配埋既蕃茄仔又可以中和一下牛肉既膩感,好match。海鮮孖寶 $228泰式燒盲鰽 + 燒脆皮白鱔 餐廳有多款孖寶可選,個人認為係必點之選,因為真係好抵。

雖然係平日,但係都座無虛席,非常好生意。

頂級安格斯牛柳粒串 (4粒) $48
串燒墨魚咀 $28
牛舌 (4片) $28
燒翠玉瓜 $16

即叫即燒,上枱既時候會配埋沙嗲醬,唔算係好辣,濃度岩岩好。

海鮮孖寶 $228
泰式燒盲鰽 + 燒脆皮白鱔

餐廳有多款孖寶可選,個人認為係必點之選,因為真係好抵。

盲鰽魚勁大條,同樣係即叫即燒,連d魚片都係香脆既。

肉質燒到岩岩好,食落可以大口大口咁食,因為真係大條,唔駛慳住就住咁食,好暢懷。

而佢會配上泰成酸辣汁,同條魚好襯,食落更開胃。

而燒白鱔就會有2大條,燒得同樣出色。

個皮係脆既,而肉質食落就勁爽口彈牙,話佢係我食過最好食燒白鱔都不以為過,最重要既係,個set真心抵食。

油飯 $20

油飯勁大碗,用黎送魚食真係一流。

芒果沙冰 $36

芒果沙冰基本上都係我每次必點既,飲落超濃芒果味又唔會有嗰份濃濃糖漿既假甜味,而且沙冰打到好溶,大大杯,正。

2020-10-28
2020-11-07 207 瀏覽
有小曼谷之稱的九龍城,之前有規模龐大的鐵路工程,現在已經完成,令週邊環境舒暢;在疫情緩和之下約埋舊同學相聚在正宗的泰國菜「小曼谷燒烤海鮮屋」,門口有個橙色cutie 的吹氣公仔,不停輝手似是歡迎途人光臨此店。餐廳內擺設多張必吃食店和熱門餐廳得獎奬項。泰式柚子沙律配上多隻鮮甜大蝦、繁多隻香口的蝦乾仔、花生增加了不少口感加上秘製沙律汁,令這道醒胃健康的柚子沙律生色不少。鹽燒馬友魚,魚肚內塞滿泰式香料,師傅掌握火喉恰到好處,令魚皮香脆魚肉嫩滑,好味到連骨都想𡁻埋。夠鑊氣的泰式鹹魚炒嫩綠椰菜苗,是這晩餐完美的終結!

餐廳內擺設多張必吃食店和熱門餐廳得獎奬項

夠鑊氣的泰式鹹魚炒嫩綠椰菜苗,是這晩餐完美的終結!
  • 泰式柚子沙律
  • 鹽燒馬友魚
一直都有聽聞九龍城的「小曼谷」很好吃今日終於有機會試一試啦!推介:「泰式鮮蝦炒金邊粉」必點的菜式!跟之前在泰國吃的沒分別!很地道和入味! 下次有機會都一定會再吃!「芒果沙冰」很推薦! 芒果味很濃很甜~可以中和菜式的辣味~但顧著喝,忘了拍照😂「串燒」只點了牛肉串和雞肉串都很滿意~ 尤其是牛肉串,很出色! 牛的質感很嫩滑而且味道也好入味! 讚! 「生菜包」也很不錯! 但後勁有點強,有點辣不吃得辣的要小心呀😣如果生菜可以無限添加就好了,哈~
一直都有聽聞九龍城的「小曼谷」很好吃

今日終於有機會試一試啦!

推介:

「泰式鮮蝦炒金邊粉」
必點的菜式!跟之前在泰國吃的沒分別!
很地道和入味! 下次有機會都一定會再吃!

泰式鮮蝦炒金邊粉

「芒果沙冰」
很推薦! 芒果味很濃很甜~

可以中和菜式的辣味~
但顧著喝,忘了拍照😂

「串燒」
只點了牛肉串和雞肉串
都很滿意~ 尤其是牛肉串,很出色!
牛的質感很嫩滑
而且味道也好入味! 讚!

「生菜包」
也很不錯!

但後勁有點強,有點辣
不吃得辣的要小心呀😣
如果生菜可以無限添加就好了,哈~

生菜包

2020-11-02
泰式鮮蝦炒金邊粉
2020-11-03 1743 瀏覽
同朋友講開想食泰國嘢,即日放工就去九龍城搵食見有人同我招手 一於做個有禮貌嘅香港人🤣除咗傳統餐牌之外,依樹都有依家好興既barcode 自助下單用BARCODE自己下單, 減少誤會又可以隨時睇番,一目了然 !打頭陣既係串燒小食, 牛舌、雞腎同牛肉個人喜好,吃串燒必定會加埋秘製泰式沙嗲醬同吃,增添風味😄生菜豬肉包炒肉碎微微酸中帶少少辣,再用新鮮生菜包著同吃,爽脆之餘也是超開胃選擇,一邊吃一邊爆汁平時少吃魚既我, 來到泰菜店,反而會主動ORDER燒魚,不知為何覺得好好味,而且只有大骨, 容易食魚皮燒得香脆,輕輕已經可以打開,熱煙也隨之冒出,眼看肉身還很JUICY模樣,生熟度剛好魚肚被塞進大量香葉香茅得,令魚身散發香氣,完全唔覺鯹暖呼呼的魚肉好JUICY,再醮上泰式酸辣汁同吃,更添美味不得不讚魚肚洗得極乾淨,超欣賞咁細心!以往好怕魚肚位置,但今日食得非常好乾淨,完全唔想白費員工嘅心血
同朋友講開想食泰國嘢,即日放工就去九龍城搵食

見有人同我招手
 一於做個有禮貌嘅香港人🤣

打頭陣既係串燒小食, 牛舌、雞腎同牛肉

個人喜好,吃串燒必定會加埋秘製泰式沙嗲醬同吃,增添風味😄

生菜豬肉包

魚肚被塞進大量香葉香茅得,令魚身散發香氣,完全唔覺鯹

暖呼呼的魚肉好JUICY,再醮上泰式酸辣汁同吃,更添美味

不得不讚魚肚洗得極乾淨,超欣賞咁細心!

2020-10-19
呢間餐廳門口招牌公仔已經好搶眼 一望就吸引左我地入去😂😂串燒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️特別推介雞腎串燒口感爽彈 點埋串燒個醬 超級惹味👍🏼👍🏼 黃咖哩雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳提供極多咖哩既款式我地點左黃咖哩雞 咖哩唔辣偏甜 適合大人同小朋友💯鐵板豬頸肉馬拉盞炒通菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一味餸滿足哂食肉同菜既要求 用鐵板keep到啲野食夠熱一貫馬拉盞既味道 夠惹味 🤤🤤餐廳有椰青供應 椰青肉好嫩證明佢十分之新鮮🥥

呢間餐廳門口招牌公仔已經好搶眼 一望就吸引左我地入去😂😂

餐廳有椰青供應
椰青肉好嫩證明佢十分之新鮮🥥
  • 馬拉盞炒通菜
2020-10-30 285 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖 今日又去左九龍城食泰國嘢啦,當然都係幫襯小曼谷啦,而經唔係第一次黎啦,以前成日搭巴士經過都會見到,試完一次之後,簡直食過返尋味呀好彩我地算早黎到,唔使點等位,見到7點半後已經座無虛席啦今日既生蝦刺身好新鮮,食落好爽口,加埋秘制既醬汁簡直無得頂,勁想叫多一碟之後既豬頸肉沙律肉質好鮮嫩,而且份量都幾多,下層仲有新鮮既沙律菜好fresh, 配合埋沙律醋食,入口非常開胃,當前菜食岩晒鐵板豬頸肉炒通菜既份量十分之多,同埋鐘意佢用鐵板上,加埋傳統既馬拉盞炒夠晒惹味,好吸引呀最後呢個咖哩法包軟殼蟹係必食架,黎親都一定要點,真係好正,軟殼蟹炸得好香脆,而咖喱汁就好香濃,配合埋內脆外軟既法包,真係缺一不可呀
小曼谷海鮮燒烤屋

泰式醃豬頸肉沙律
泰王咖哩法包軟殼蟹
椰青
2020-10-27 184 瀏覽
話說自己由細到大都喺九龍城,都睇住九龍城個變化越黎越大,餐廳都轉得好多,無變既係泰國菜仍然係全港最多亦到係最好味。呢一間小曼谷其實我都食過幾次,雖然對上一次都差唔多一年前,但係水準不但只無跌到,我仲覺得好味左添,所以就算一年最少要一次曼谷既我,都夠止一止癮先。要數小曼谷優勝既地方,我覺得環境絕對係其一,九龍城既泰國菜多數比較地道d,所以環境多數一般。小曼谷環境舒適,乾淨企理,絕對係最適合gathering。食物質素更加係數一數二,其中我覺得一定要叫既係就係極上安格斯西冷牛小排。呢個牛小排肉感一流,超級juicy,每咬一啖都感覺到牛味既爆發,份量又多,稱得上小曼谷第一美食。之後仲有叫左香芒海鮮炒飯,炒飯乾身一粒粒好咬口,芒果甜甜地,蝦同尤魚份量多,整體成個炒飯都係出色。另外串燒都係無得頂既,叫左個燒雞全翼同泰式臘腸,兩個都好惹味,其中泰式臘腸幾特別都幾值得一試。

• 極上燒安格斯西冷牛小排
2020-10-18 201 瀏覽
想食泰國菜就一定係去九龍城!平時去開平靚正果間冇開,諗到之前食過小曼谷都係性價比高就同朋友食呢間。🍛青咖哩豬 ($88)🐖豬肉碎生菜包 ($82)🥬鐵板豬頸肉炒椰菜苗 ($92)🐓小曼谷燒雞扒 ($72)🦐泰式炸珍寶鮮蝦雲呑 ($88)珍寶鮮蝦雲呑超推介!!雲吞入面包住好多蝦,好新鮮好爽口,個皮又香又脆超級正😻燒雞扒燒得好嫩滑,皮脆肉滑,唔同岀面寫住燒雞扒但其實係炸雞扒~ 燒得亦都好入味。另外青咖喱都好高質,好重椰香味,另外個汁都比較稠,豬肉食落冇冷藏味,用黎撈白飯係一流嘅配搭~

🍛青咖哩豬 ($88)
🐖豬肉碎生菜包 ($82)
🥬鐵板豬頸肉炒椰菜苗 ($92)
🐓小曼谷燒雞扒 ($72)
🦐泰式炸珍寶鮮蝦雲呑 ($88)

2020-10-17 153 瀏覽
泰皇咖喱炒海鮮: 碟很大,很有睇頭,咖喱汁也很多,且不辣,海鮮碎殼也不少,卻海鮮不多,唯獨兩隻有殼大蝦鮮味足! 吃後竟有味精感,似有MSG?香葉辣椒豬肉碎炒飯(配一隻流心荷包蛋): 香味及辣味十足,份量足,但肉碎切得太細粒,完全見唔到!泰式原味烤酥餅: 份量比預期有點細,兩塊薄片似浸過牛油咁好食。最後添加一個白飯餸汁! QR code落單,但唔可以點下午茶或午市套餐。
最後添加一個白飯餸汁!
QR code落單,但唔可以點下午茶或午市套餐。
泰式咖喱炒海鮮
2020-10-17
下午茶
用餐優惠
優惠券
2020-10-15 1709 瀏覽
因為暫時去唔到泰國旅行🇹🇭✈, 朋友話好耐都無食過泰國菜, 於是今晚小妹就陪朋友去左九龍城嘅小曼谷止下癮🤣! 小妹之前都食過幾次覺得唔錯而且食物份量多, 價錢又唔貴! 餐廳提供嘅食物種類幾多, 有串燒🍢🍡, 海鮮🦑🦀🦐, 蔬菜🥬, 湯🥣, 粉麵🍛🍜等等……仲有好多泰式飲品🍹甜品🍰, 除左單點仲有套餐可以選擇😆! 青檸菠蘿沙冰🍋🍍🍹菠蘿味幾出, 青檸味清新, 甜甜地唔會好酸, 解渴又開胃!奇異果沙冰🥝🍹奇異果味幾重, 仲有好多碎碎嘅奇異果籽, 飲落幾有口感, 味道唔錯!咸肉炒芥蘭🐖🥬芥蘭顏色嫩綠, 味道清甜, 口感爽脆, 加埋咸咸香香嘅咸肉, 非常惹味!鮮芒海鮮炒飯🥭🦐🦑🍛炒飯份量幾多, 粒粒分明, 味道唔算好濃, 芒果甜甜酸酸幾醒胃加埋肉鬆口感更豐富!豬肉沙嗲串燒🐖🍢(左一), 牛肉沙嗲串燒🐂🍡(左二), 雞肉沙嗲串燒🐔🍢(右一), 珍寶帶子沙嗲串燒🍡(右二), 串燒整體味道正常, 燒得唔乾, 口感軟腍, 肉味濃, 比較推介珍寶帶子沙嗲串燒, 帶子肥美, 口感柔嫩配埋爆汁蕃茄仔🍅, 非常鮮味!

青檸菠蘿沙冰🍋🍍🍹
菠蘿味幾出, 青檸味清新, 甜甜地唔會好酸, 解渴又開胃!

奇異果沙冰🥝🍹

咸肉炒芥蘭🐖🥬

鮮芒海鮮炒飯🥭🦐🦑🍛

• 奇異果沙冰
  • 珍寶帶子沙嗲串燒
  • 青檸菠蘿沙冰
2020-10-13 169 瀏覽
相信好多香港人同我一樣,一想食泰國菜就自然會諗起九龍城,行咗幾條街俾呢間門口裝修幾靚吸引到,仲有個大公仔,原來就係小曼谷,都算幾出名但原來我未食過,決定入去試試佢!大門口有幾大空間,如果要等位仲有櫈坐唔使齋企,入面坐位都好舒適唔會迫,器皿都好乾淨,加分!去到邊我一見到牛舌都會點,呢度嘅整法出嚟有D似午餐肉,哈哈,好特別!馬拉盞炒通菜,不算出色但合格的!冬蔭雞湯外面較少見到,冬蔭公湯夠味,雞好似海南雞味道,感覺新穎!咖哩炒虎蝦,椰香味一流,虎蝦開邊,肉質彈牙,仲有蝦膏,呢個咖哩配埋泰式原味烤薄餅,簡直絕配,頂呱呱,值得推薦!飲埋個椰青,一食D肉滑嘟嘟就知新鮮!好滿足嘅一餐!
牛舌
馬拉盞炒通菜
冬蔭公雞湯
咖哩炒虎蝦
泰式原味烤薄餅
咖哩炒虎蝦
《黃咖喱雞肉配原味烤薄餅》$42 (下午茶)超好味食到唔停口嘅咖喱雞薄餅!經過小曼谷見到有下午茶,好吸引又幾抵食,唔係話特別肚餓都走咗入去食😆 點知好食到停唔到口😂 個人認為個薄餅係最好食,新鮮做起,係外脆內軟。至於咖喱方面,有啲甜,雞肉都一般,好似煮咗好耐咁。叫咗泰式餐廳通常都會有嘅龍眼冰,正正常常咁,都幾好飲,唔會太甜,都有三四粒龍眼肉。平日下午茶時間人流一啲都唔多,我食嘅時候只係得兩台客,所以可以維持到社交距離☺️ - <Yellow curry chicken w/ pancake> $42 (afternoon tea set) I’d say it’s a super delicious meal!!! The curry was a bit sweet, not spicy. The roti was great! It’s crispy and super match with the curry😋 The drink was iced longan. It’s fresh and super yummy too! Not many people in t
《黃咖喱雞肉配原味烤薄餅》$42 (下午茶)
I’d say it’s a super delicious meal!!! The curry was a bit sweet, not spicy. The roti was great! It’s crispy and super match with the curry😋 The drink was iced longan. It’s fresh and super yummy too! Not many people in the afternoon time of weekdays, so you can definitely maintain a social distancing while you’re enjoying your delicious food 😋
食物質素:8.5/10
環境質素:7.5/10
服務質素:7/10
抵食指數:8.5/10
回頭率:8/10
2020-10-08 142 瀏覽
經朋友介紹黎左呢間泰國菜食晚飯🥣事關我媽媽係印尼華僑🇮🇩住家菜都係食開東南亞菜式所以我一試便知龍與鳳🤣❤︎酸辣鳳爪個人認為唔夠酸唔夠辣,不過要就返香港人大眾既口味,都還可以❤︎咖喱炒大蜆咖喱有少少辣,蜆都肥美有啲肉地,而且唔會得個殼無肉👍🏻❤︎馬拉盞炒通菜馬拉盞味唔夠重,味道比較淡,可能平時屋企煮開太足料❤︎生菜包(我無食,不作評論)❤︎蒜蓉包,烤得夠香口夠脆👍🏻❤︎串燒,唔會太乾,仍然有肉汁👍🏻❤︎芝士薄餅,香濃芝士味配上鬆脆嘅薄餅,超級推介😋
經朋友介紹黎左呢間泰國菜食晚飯🥣
事關我媽媽係印尼華僑🇮🇩
住家菜都係食開東南亞菜式
所以我一試便知龍與鳳🤣
❤︎酸辣鳳爪
個人認為唔夠酸唔夠辣,不過要就返香港人大眾既口味,都還可以

❤︎咖喱炒大蜆
咖喱有少少辣,蜆都肥美有啲肉地,而且唔會得個殼無肉👍🏻

❤︎馬拉盞炒通菜
馬拉盞味唔夠重,味道比較淡,可能平時屋企煮開太足料

❤︎生菜包(我無食,不作評論)

❤︎蒜蓉包,烤得夠香口夠脆👍🏻

❤︎串燒,唔會太乾,仍然有肉汁👍🏻

❤︎芝士薄餅,香濃芝士味配上鬆脆嘅薄餅,超級推介😋
2020-05-20
30 分鐘 (堂食)
2020-10-07 108 瀏覽
話說我細個住土瓜灣(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢間野真係由細食到大(⊙ω⊙)今日專登帶唔洗番學既男朋友嚟試吓-🥘小曼谷泰式沙嗲串燒雞腎|💰56|牛舌(四片)💰28✨雞腎燒得超香超爽口,有醃過個汁超入味👍🏻牛舌好重牛味好軟淋✨沙嗲醬汁好香濃,有好多花生粒,甜甜開胃-🦐泰式生蝦刺身|💰118好厚身好新鮮,配埋辣椒蒜片同醬汁,超火辣-🦀🦐海鮮孖寶🐟🐠|💰228牛油蒜蓉燒大蟶子(三隻)|燒脆皮白鱔(兩串).蟶子蒜蓉牛油味本身就咁食已經超正✨蟶子又厚身又新鮮又大隻✨配埋佢上邊炸脆左嘅銀魚仔更加香口再點埋佢個酸辣汁簡直一流.白鱔鹹鹹地吊起左魚嘅鮮味,好厚身皮燒得好脆但魚keep住好多汁.🌟佢仲有其他海鮮可以揀有燒生蠔、青口、扇貝、虎蝦、螺等等-🥘青咖喱海鮮|💰98青咖喱覺得超香甜香濃,配埋個餅超好味入面有蝦、帶子、青口、魷魚等等,好足料.🍞泰式原味烤酥餅(兩塊)|💰30-🥥椰青|💰38-原來而家已經好方便(。・ω・。)仲可以手機落單

🥘小曼谷泰式沙嗲串燒
雞腎|💰56|牛舌(四片)💰28
✨雞腎燒得超香超爽口,有醃過個汁超入味
👍🏻牛舌好重牛味好軟淋
✨沙嗲醬汁好香濃,有好多花生粒,甜甜開胃

🦐泰式生蝦刺身|💰118
好厚身好新鮮,配埋辣椒蒜片同醬汁,超火辣

🦀🦐海鮮孖寶🐟🐠|💰228
牛油蒜蓉燒大蟶子(三隻)|燒脆皮白鱔(兩串)
蟶子蒜蓉牛油味本身就咁食已經超正
✨蟶子又厚身又新鮮又大隻
✨配埋佢上邊炸脆左嘅銀魚仔更加香口
再點埋佢個酸辣汁簡直一流

白鱔鹹鹹地吊起左魚嘅鮮味,好厚身
皮燒得好脆但魚keep住好多汁

🌟佢仲有其他海鮮可以揀
有燒生蠔、青口、扇貝、虎蝦、螺等等

🥘青咖喱海鮮|💰98
青咖喱覺得超香甜香濃,配埋個餅超好味
入面有蝦、帶子、青口、魷魚等等,好足料

🍞泰式原味烤酥餅(兩塊)|💰30

🥥椰青|💰38

原來而家已經好方便(。・ω・。)仲可以手機落單

2020-10-07 83 瀏覽
放工與同事晚膳,去了九龍城太子道西398號御太子地下1至3號舖小曼谷海鮮燒烤屋吃泰國菜。店內雅座舒適,陳設泰國風情,服務員禮貌招待。與時並進二維碼點菜,方便快捷,豐富菜譜,一目了然。 風味燒豬頸肉$108份量十足,肉質爽脆多汁,肉邊燒焦,特別惹味配上泰式醬汁,美味可口。鮮菠蘿海鮮炒飯$83足本份量,炒飯夠鑊氣,飯粒爽口,新鮮菠蘿粒倍增胃口,配上肉鬆,老幼咸宜。泰式炸春卷$72餡料豐富,春卷金黃皮脆,配上新鮮生菜,包卷齊食,美味無窮。泰式柚子沙律 $98擺盤精美,柚子新鮮肉多,加入鮮甜蝦肉,配上酸甜汁醬和脆口花生,更覺醒胃。
放工與同事晚膳,

店內雅座舒適,陳設泰國風情,服務員禮貌招待。

與時並進二維碼點菜,方便快捷,豐富菜譜,一目了然。
 風味燒豬頸肉$108
份量十足,肉質爽脆多汁,
肉邊燒焦,特別惹味配上泰式醬汁,美味可口。

鮮菠蘿海鮮炒飯$83
足本份量,炒飯夠鑊氣,
飯粒爽口,新鮮菠蘿粒倍增胃口,
配上肉鬆,老幼咸宜。

泰式炸春卷$72
餡料豐富,春卷金黃皮脆,
配上新鮮生菜,包卷齊食,美味無窮。

泰式柚子沙律 $98
擺盤精美,柚子新鮮肉多,
加入鮮甜蝦肉,配上酸甜汁醬和脆口花生,更覺醒胃。
2020-09-28
  • 風味燒豬頸肉