2020-10-15 1709 瀏覽
因為暫時去唔到泰國旅行🇹🇭✈, 朋友話好耐都無食過泰國菜, 於是今晚小妹就陪朋友去左九龍城嘅小曼谷止下癮🤣! 小妹之前都食過幾次覺得唔錯而且食物份量多, 價錢又唔貴! 餐廳提供嘅食物種類幾多, 有串燒🍢🍡, 海鮮🦑🦀🦐, 蔬菜🥬, 湯🥣, 粉麵🍛🍜等等……仲有好多泰式飲品🍹甜品🍰, 除左單點仲有套餐可以選擇😆! 青檸菠蘿沙冰🍋🍍🍹菠蘿味幾出, 青檸味清新, 甜甜地唔會好酸, 解渴又開胃!奇異果沙冰🥝🍹奇異果味幾重, 仲有好多碎碎嘅奇異果籽, 飲落幾有口感, 味道唔錯!咸肉炒芥蘭🐖🥬芥蘭顏色嫩綠, 味道清甜, 口感爽脆, 加埋咸咸香香嘅咸肉, 非常惹味!鮮芒海鮮炒飯🥭🦐🦑🍛炒飯份量幾多, 粒粒分明, 味道唔算好濃, 芒果甜甜酸酸幾醒胃加埋肉鬆口感更豐富!豬肉沙嗲串燒🐖🍢(左一), 牛肉沙嗲串燒🐂🍡(左二), 雞肉沙嗲串燒🐔🍢(右一), 珍寶帶子沙嗲串燒🍡(右二), 串燒整體味道正常, 燒得唔乾, 口感軟腍, 肉味濃, 比較推介珍寶帶子沙嗲串燒, 帶子肥美, 口感柔嫩配埋爆汁蕃茄仔🍅, 非常鮮味!

青檸菠蘿沙冰🍋🍍🍹
菠蘿味幾出, 青檸味清新, 甜甜地唔會好酸, 解渴又開胃!

奇異果沙冰🥝🍹

咸肉炒芥蘭🐖🥬

鮮芒海鮮炒飯🥭🦐🦑🍛

• 奇異果沙冰
  • 珍寶帶子沙嗲串燒
  • 青檸菠蘿沙冰
2020-10-13 169 瀏覽
相信好多香港人同我一樣,一想食泰國菜就自然會諗起九龍城,行咗幾條街俾呢間門口裝修幾靚吸引到,仲有個大公仔,原來就係小曼谷,都算幾出名但原來我未食過,決定入去試試佢!大門口有幾大空間,如果要等位仲有櫈坐唔使齋企,入面坐位都好舒適唔會迫,器皿都好乾淨,加分!去到邊我一見到牛舌都會點,呢度嘅整法出嚟有D似午餐肉,哈哈,好特別!馬拉盞炒通菜,不算出色但合格的!冬蔭雞湯外面較少見到,冬蔭公湯夠味,雞好似海南雞味道,感覺新穎!咖哩炒虎蝦,椰香味一流,虎蝦開邊,肉質彈牙,仲有蝦膏,呢個咖哩配埋泰式原味烤薄餅,簡直絕配,頂呱呱,值得推薦!飲埋個椰青,一食D肉滑嘟嘟就知新鮮!好滿足嘅一餐!
牛舌
馬拉盞炒通菜
冬蔭公雞湯
咖哩炒虎蝦
泰式原味烤薄餅
咖哩炒虎蝦
《黃咖喱雞肉配原味烤薄餅》$42 (下午茶)超好味食到唔停口嘅咖喱雞薄餅!經過小曼谷見到有下午茶,好吸引又幾抵食,唔係話特別肚餓都走咗入去食😆 點知好食到停唔到口😂 個人認為個薄餅係最好食,新鮮做起,係外脆內軟。至於咖喱方面,有啲甜,雞肉都一般,好似煮咗好耐咁。叫咗泰式餐廳通常都會有嘅龍眼冰,正正常常咁,都幾好飲,唔會太甜,都有三四粒龍眼肉。平日下午茶時間人流一啲都唔多,我食嘅時候只係得兩台客,所以可以維持到社交距離☺️ - <Yellow curry chicken w/ pancake> $42 (afternoon tea set) I’d say it’s a super delicious meal!!! The curry was a bit sweet, not spicy. The roti was great! It’s crispy and super match with the curry😋 The drink was iced longan. It’s fresh and super yummy too! Not many people in t
《黃咖喱雞肉配原味烤薄餅》$42 (下午茶)
I’d say it’s a super delicious meal!!! The curry was a bit sweet, not spicy. The roti was great! It’s crispy and super match with the curry😋 The drink was iced longan. It’s fresh and super yummy too! Not many people in the afternoon time of weekdays, so you can definitely maintain a social distancing while you’re enjoying your delicious food 😋
食物質素:8.5/10
環境質素:7.5/10
服務質素:7/10
抵食指數:8.5/10
回頭率:8/10
2020-10-08 142 瀏覽
經朋友介紹黎左呢間泰國菜食晚飯🥣事關我媽媽係印尼華僑🇮🇩住家菜都係食開東南亞菜式所以我一試便知龍與鳳🤣❤︎酸辣鳳爪個人認為唔夠酸唔夠辣,不過要就返香港人大眾既口味,都還可以❤︎咖喱炒大蜆咖喱有少少辣,蜆都肥美有啲肉地,而且唔會得個殼無肉👍🏻❤︎馬拉盞炒通菜馬拉盞味唔夠重,味道比較淡,可能平時屋企煮開太足料❤︎生菜包(我無食,不作評論)❤︎蒜蓉包,烤得夠香口夠脆👍🏻❤︎串燒,唔會太乾,仍然有肉汁👍🏻❤︎芝士薄餅,香濃芝士味配上鬆脆嘅薄餅,超級推介😋
經朋友介紹黎左呢間泰國菜食晚飯🥣
事關我媽媽係印尼華僑🇮🇩
住家菜都係食開東南亞菜式
所以我一試便知龍與鳳🤣
❤︎酸辣鳳爪
個人認為唔夠酸唔夠辣,不過要就返香港人大眾既口味,都還可以

❤︎咖喱炒大蜆
咖喱有少少辣,蜆都肥美有啲肉地,而且唔會得個殼無肉👍🏻

❤︎馬拉盞炒通菜
馬拉盞味唔夠重,味道比較淡,可能平時屋企煮開太足料

❤︎生菜包(我無食,不作評論)

❤︎蒜蓉包,烤得夠香口夠脆👍🏻

❤︎串燒,唔會太乾,仍然有肉汁👍🏻

❤︎芝士薄餅,香濃芝士味配上鬆脆嘅薄餅,超級推介😋
2020-05-20
30 分鐘 (堂食)
2020-10-07 108 瀏覽
話說我細個住土瓜灣(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢間野真係由細食到大(⊙ω⊙)今日專登帶唔洗番學既男朋友嚟試吓-🥘小曼谷泰式沙嗲串燒雞腎|💰56|牛舌(四片)💰28✨雞腎燒得超香超爽口,有醃過個汁超入味👍🏻牛舌好重牛味好軟淋✨沙嗲醬汁好香濃,有好多花生粒,甜甜開胃-🦐泰式生蝦刺身|💰118好厚身好新鮮,配埋辣椒蒜片同醬汁,超火辣-🦀🦐海鮮孖寶🐟🐠|💰228牛油蒜蓉燒大蟶子(三隻)|燒脆皮白鱔(兩串).蟶子蒜蓉牛油味本身就咁食已經超正✨蟶子又厚身又新鮮又大隻✨配埋佢上邊炸脆左嘅銀魚仔更加香口再點埋佢個酸辣汁簡直一流.白鱔鹹鹹地吊起左魚嘅鮮味,好厚身皮燒得好脆但魚keep住好多汁.🌟佢仲有其他海鮮可以揀有燒生蠔、青口、扇貝、虎蝦、螺等等-🥘青咖喱海鮮|💰98青咖喱覺得超香甜香濃,配埋個餅超好味入面有蝦、帶子、青口、魷魚等等,好足料.🍞泰式原味烤酥餅(兩塊)|💰30-🥥椰青|💰38-原來而家已經好方便(。・ω・。)仲可以手機落單

🥘小曼谷泰式沙嗲串燒
雞腎|💰56|牛舌(四片)💰28
✨雞腎燒得超香超爽口,有醃過個汁超入味
👍🏻牛舌好重牛味好軟淋
✨沙嗲醬汁好香濃,有好多花生粒,甜甜開胃

🦐泰式生蝦刺身|💰118
好厚身好新鮮,配埋辣椒蒜片同醬汁,超火辣

🦀🦐海鮮孖寶🐟🐠|💰228
牛油蒜蓉燒大蟶子(三隻)|燒脆皮白鱔(兩串)
蟶子蒜蓉牛油味本身就咁食已經超正
✨蟶子又厚身又新鮮又大隻
✨配埋佢上邊炸脆左嘅銀魚仔更加香口
再點埋佢個酸辣汁簡直一流

白鱔鹹鹹地吊起左魚嘅鮮味,好厚身
皮燒得好脆但魚keep住好多汁

🌟佢仲有其他海鮮可以揀
有燒生蠔、青口、扇貝、虎蝦、螺等等

🥘青咖喱海鮮|💰98
青咖喱覺得超香甜香濃,配埋個餅超好味
入面有蝦、帶子、青口、魷魚等等,好足料

🍞泰式原味烤酥餅(兩塊)|💰30

🥥椰青|💰38

原來而家已經好方便(。・ω・。)仲可以手機落單

2020-10-07 83 瀏覽
放工與同事晚膳,去了九龍城太子道西398號御太子地下1至3號舖小曼谷海鮮燒烤屋吃泰國菜。店內雅座舒適,陳設泰國風情,服務員禮貌招待。與時並進二維碼點菜,方便快捷,豐富菜譜,一目了然。 風味燒豬頸肉$108份量十足,肉質爽脆多汁,肉邊燒焦,特別惹味配上泰式醬汁,美味可口。鮮菠蘿海鮮炒飯$83足本份量,炒飯夠鑊氣,飯粒爽口,新鮮菠蘿粒倍增胃口,配上肉鬆,老幼咸宜。泰式炸春卷$72餡料豐富,春卷金黃皮脆,配上新鮮生菜,包卷齊食,美味無窮。泰式柚子沙律 $98擺盤精美,柚子新鮮肉多,加入鮮甜蝦肉,配上酸甜汁醬和脆口花生,更覺醒胃。
放工與同事晚膳,

店內雅座舒適,陳設泰國風情,服務員禮貌招待。

與時並進二維碼點菜,方便快捷,豐富菜譜,一目了然。
 風味燒豬頸肉$108
份量十足,肉質爽脆多汁,
肉邊燒焦,特別惹味配上泰式醬汁,美味可口。

鮮菠蘿海鮮炒飯$83
足本份量,炒飯夠鑊氣,
飯粒爽口,新鮮菠蘿粒倍增胃口,
配上肉鬆,老幼咸宜。

泰式炸春卷$72
餡料豐富,春卷金黃皮脆,
配上新鮮生菜,包卷齊食,美味無窮。

泰式柚子沙律 $98
擺盤精美,柚子新鮮肉多,
加入鮮甜蝦肉,配上酸甜汁醬和脆口花生,更覺醒胃。
2020-09-28
  • 風味燒豬頸肉
  • 鮮菠蘿海鮮炒飯
  • 泰式炸春卷
  • 泰式柚子沙律
2020-10-05 80 瀏覽
🔸青咖哩鴨胸 $88🔸泰式炸芝士蝦丸 $94🔸泰式鮮蝦炒金邊粉 $88🔸榴連沙冰 $45🔸椰青 $38-對上一次去泰國食好西已經係十個月前,好想再飛去泰國食玩買啊!😖 今晚就一於食返餐泰國嘢懷念下先。講到食泰菜,一定係九龍城啦,呢間小曼谷應該係街知巷聞嘅其中之一啊,我都幫襯過幾次唔錯㗎!每次嚟小曼谷唔駛諗必食芝士蝦球,拳頭咁大炸到金黃色嘅蝦球,包住半熔芝士,蝦球本身亦打得起膠好彈牙,必食啊!然後pad thai夠鑊氣,金邊粉連同芽菜、花生碎、蝦球,再唧幾滴青檸汁,就係最泰國嘅風味!最後加多個青咖哩,撈pad thai食又係另一種風味啊~飲品我都係每次例牌飲椰青,清甜解渴,仲可以刮晒啲椰肉出嚟食,有得飲有得食超正!細妹叫咗榴連沙冰,試咗啖都超香榴連,最面仲有一大啖榴連肉𠻹,榴連控必試!
🔸青咖哩鴨胸 $88
🔸泰式炸芝士蝦丸 $94
🔸泰式鮮蝦炒金邊粉 $88
🔸榴連沙冰 $45
🔸椰青 $38

最後加多個青咖哩,撈pad thai食又係另一種風味啊~

2020-10-05 89 瀏覽
每次想起吃泰國菜,都優先想起這裏,今晚趁着放寬限聚令,便來到了。想不到很多人同我的想法都一樣,今晚全場爆滿,幸好已經訂了位。原來沒有來兩個月,已經轉用了手機落單,方便又快捷。泰式燒盲鰽$168,盲鰽的肉質比較鮮嫩,魚味十足,加些泰式酸辣海鮮醬,味道更好。泰式鹹魚炒芥蘭$72,鹹魚肉質結實,鹹味適中,配合芥蘭,非常合適。泰式乾炒豬肉片河$78,鑊氣十足,加點辣椒雨露,更加惹味。西瓜沙冰$28,冰涼可口,鮮甜味美。泰式冰咖啡$28 ,咖啡味道甘甜,是其中一種最喜歡的咖啡之一。
原來沒有來兩個月,已經轉用了手機落單,方便又快捷。

泰式乾炒豬肉片河$78,鑊氣十足,加點辣椒雨露,更加惹味。

西瓜沙冰$28,冰涼可口,鮮甜味美。

2020-10-05 97 瀏覽
#小曼谷海鮮燒烤屋 九龍城真的很多泰式菜館,這間屹立不倒咁多年必定是好野😅 就係門口個吹氣公仔已經好吸睛,每次路過都會望🤣平日晚上都滿座,下次最好訂定位先。海鮮燒烤屋就當然係主打烤海鮮,但同時吃了其他泰式菜都相當有水準!今餐又是增肥餐😅🔹牛油蒜蓉燒大蜆 $112 這款真心推薦!烤得超香,不是平常的蒜蓉牛油咁簡單,廚師還加入大量銀魚干,蔥花一起烤,好特別又好惹味😋😋😋😋🔹泰皇咖哩法包軟殼蟹 $198 醬料全是泰國直送,煮法都按照泰國傳統來做,一定有水準。咖哩汁完全係精髓,帶有很香的椰子味,濃度夠!法包加軟殼蟹一起沾上醬汁,令人回味👍👍👍👍🔹泰式炒雜菜 $72 雜菜炒得幾爽口,一貫泰式香味。小曼谷海鮮燒烤屋地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖電話:2716 7868

🔹泰式炒雜菜 $72 雜菜炒得幾爽口,一貫泰式香味。

小曼谷海鮮燒烤屋
地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
電話:2716 7868

2020-09-27 97 瀏覽
九龍城出名食地道泰國嘢,好味嘅食肆雲集,今日就去試下小曼谷海鮮燒烤屋~黎到一定要試下串燒,果然唔錯!😋牛肉沙嗲串燒、雞腎沙嗲串燒、翠玉瓜沙嗲串燒 都無令人失望, 帶點微微蜜糖甜味!牛肉好味唔又唔會咬唔斷、雞腎爽口又唔乾爭爭、翠玉瓜好正~外乾身食落又爽翠Juicy~ 冬陰功湯~ 有兩隻超大隻多肉嘅蝦雞髀菇 & 香草配料~😋 湯實在仲可以配飯或同其他野拌食~冬陰功辣酒煮東風螺~好大一煲,最岩三五知己共有一煲, 東風螺全面被汁底包圍,隻隻都咁滋味爽口,帶點微微甜辣勁~

黎到一定要試下串燒,果然唔錯!😋

2020-09-21
2020-09-27 101 瀏覽
九龍城一向多泰國餐廳選擇, 這次推介這間<小曼谷>. 菜式選擇多, 最緊要係每樣餸都出色口味, 而且價錢亦算中等, 絕對值得一試.泰式煲仔翅($98)~ 熱辣辣, 配料豐富, 仲附上芽菜, 絕對有驚喜.海鮮孖寶($228)~ 可以任配搭兩款海鮮. 選了蟶子(3大隻) 及蒜蓉蒸扇貝(2大隻). 海鮮份量大, 而且有鮮味.泰式咖喱法包軟殻蟹($198) ~ 上枱已聞到陣陣香的咖喱味, 軟殻蟹脆卜卜熱辣辣, 配上咖喱食落口好好味. 小食拼盤~ 可以一次過試曬唔同款的小食. 蝦餅, 魚餅, 春卷等, 抵食😎其實仲有其他好多款菜色仍未食,下次再來既時候一定會再試呀😎🥘餐廳 : <小曼谷海鮮燒烤屋>🍤地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

其實仲有其他好多款菜色仍未食,下次再來既時候一定會再試呀😎

🥘餐廳 : <小曼谷海鮮燒烤屋>
🍤地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2020-09-23
10 分鐘 (堂食)
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
2020-09-22 1660 瀏覽
💛 #九龍城 #小曼谷收工約咗朋友食飯,工作地點咁近九龍城,緊係要去食吓泰國嘢🤤!「小曼谷」呢個名你一定聽過好多次😌 佢哋燒烤、海鮮、咖喱等等都遠近馳名!👍🏻🍛🥯🦀 泰皇咖喱法包軟殼蟹 ($198)首先一睇到餐牌就覺得呢個超吸引! 好耐冇食過咖喱法包啦🥺🥺 一定要叫😚 一上枱就發覺自己太貪心嘻嘻🤫 好大個呀🤩🤩 咖喱入面有青椒、洋蔥等等,黃咖喱整得好潔身,好足料😋 軟殼蟹好脆口😚 浸咗啲咖喱又係另一番風味😋 軟殼蟹好正,不過我更鍾意個法包🤣 包面好脆,裏面好軟熟,比咖喱浸到淋曬嘅部分真係好鬼正(肥)😋😋💛🌶🦐🥟 冬蔭鮮蝦雲吞湯 ($128)朋友超鍾意食冬蔭公湯,好啦嗌返個😙 呢個冬蔭公湯好正宗,入面有好多種類嘅香料,但又容易入口,酸酸辣辣巧巧味😋 重點係五隻鮮蝦雲吞,每隻雲吞入面起碼有五六隻蝦😨 咁誇張!啖啖鮮蝦真係好正des ga!💕 小二,黎多兩碗!🙊🥭🍹🥂 芒果沙冰 ($36)芒果沙冰好洁身,偏甜,正宗泰國沙冰,好味💛 不過沙冰都幾飽肚,所以我哋兩個人淨係飲咗一杯😚🥛🥧 椰汁糕 最好送咗兩舊的的色色嘅椰汁糕,上層椰汁,下層西米,特別之處係有啲粟米,增加口感😋👍🏻
💛 #九龍城 #小曼谷

泰皇咖喱法包軟殼蟹

🍛🥯🦀 泰皇咖喱法包軟殼蟹 ($198)

冬蔭鮮蝦雲吞

🌶🦐🥟 冬蔭鮮蝦雲吞湯 ($128)

芒果沙冰

🥭🍹🥂 芒果沙冰 ($36)

🥛🥧 椰汁糕
2020-09-22
芒果沙冰
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 冬蔭鮮蝦雲吞湯
2020-09-18 126 瀏覽
每日放工回家必經之路都會看見小曼谷門口有個好得意嘅吹氣公仔~感覺好似揮手在招客😀,其實想試好耐今日終於去試下,打開餐牌真係樣樣都想試即時有選擇困難症,冬蔭功湯相信好多人都飲過,不過佢有個冬蔭雞肉炒公仔麵本人真係第一次食原來非常之好食👍😋~真係好值得推薦,明爐香檸汁蒸烏頭~烏頭魚好新鮮配上清新香檸汁👍,食黃咖哩雞肉又點少得泰式原味烤餅呢~簡直是絕配這裡烤餅非常鬆脆好味再飲個冰凍椰青~perfect 😁
這裡烤餅非常鬆脆好味
再飲個冰凍椰青~perfect 😁
  • 黃咖哩雞肉
  • 冬蔭雞肉炒公仔麵
  • 椰青
  • 泰式原味烤薄餅
2020-09-15 207 瀏覽
本來期待咗好耐,等放寬限聚令至4人就即刻嚟食返餐,點知食到一肚火!食物質素保持到水準,但服務就真係好唔掂!早幾日已經喺openrice訂定位,早咗少少到攞位,門口侍應叫我去呢張枱,去到又點我去坐第二張枱,都唔緊要,食咗差不多一個鐘,仲有少少就食完,侍應竟然叫我哋坐逼啲讓一邊枱畀2位搭枱坐,吓? 咁坐法咪即是叫我哋同陌生人同枱6人一齊坐??? 唔洗理限聚令距離?擾攘一輪後好彩最終都冇嚟搭枱。但過咗唔夠5分鐘,又有侍應嚟收碟話「叫嘅嘢到齊喇可,可以交返張枱喇可」呢一刻真係好令人,我4個人坐咗一個鐘左右,又要我畀人搭枱又催我走,最嬲係門口根本冇人等位,放寬限聚令你哋想做多轉生意我理解,但一食完啲嘢個椰青都未飲完就叫我哋走就真係好離譜!咁趕客真係唔想再嚟!

擾攘一輪後好彩最終都冇嚟搭枱。

2020-09-15
聽講九龍城出名食泰菜終於有機會 隨機搵左間試下金邊粉麻麻地 冇咩味 所以唔推介啦但生蝦刺身 生菜包 唔錯😌生蝦刺身幾新鮮 有啲冰擺底 keep住個溫度😋生菜包正常 冇話特別好食haha值得讚係環境唔錯 有現場音樂表演可以邊食飯 邊聽live music💜🤑 泰式生蝦刺身 $118🤑 豬肉拌生菜包 $82🤑 串燒
聽講九龍城出名食泰菜

🤑 泰式生蝦刺身 $118
🤑 豬肉拌生菜包 $82
🤑 串燒
2019-11-07
5 分鐘 (堂食)
串燒/ 豬肉拌生菜包
泰式生蝦刺身