2021-05-08 139 瀏覽
突然好想食泰式串燒去九龍城行個圈俾門口熱情嘅「吉祥物」呼喚我就揀左呢間啦呢度啲串燒好抵食豬牛雞呢啲必食嘅都係十幾蚊一串仲係逐串計 唔洗好似出面有啲餐廳咁一定要焗你叫半打每種肉類嘅醃料都唔一樣 唔會食極都一樣味我最鍾意係雞肉 燒完依然非常嫩滑加埋秘製沙嗲醬 好香花生醬味牛舌超正 勁厚切個皮燒到少少焦香 入面好軟好嫩墨魚好有咬口好鮮味再叫左兩款泰式小食炸雞棗份量超多 如果可以有細份叫就好喇泰式炸蝦餅(細)細都有三大件好似donut咁嘅造型入面食到粒粒蝦肉 好爽口彈牙珍多冰椰汁沙冰食呢啲串燒炸嘢 最適合就係叫番啲透心涼嘅泰式特飲喇爽呀!
突然好想食泰式串燒

墨魚好有咬口好鮮味

再叫左兩款泰式小食

炸雞
份量超多 如果可以有細份叫就好喇

泰式炸蝦餅(細)
細都有三大件

食呢啲串燒炸嘢
最適合就係叫番啲透心涼嘅泰式特飲喇
爽呀!
2021-05-08 161 瀏覽
又去九龍城吃泰菜這次去了算是這區最有名的小曼谷未到7點 門口已經有等位的人還好大概等了20分鐘就可以入座黃咖喱牛腩 加 泰式原味烤薄餅泰國咖哩中 獨愛黃咖哩比較不辣 而且椰香味比較重會讓人不自覺地一口接一口牛腩非常入味 配著泰式烤薄餅完美配搭鐵板豬頸肉馬拉盞通菜非常夠鑊氣 味道不會過咸用上燒過的鐵板上菜更有風味去泰國餐廳必點的pad thai炒得乾身 一份有3隻大蝦 口感爽口味道酸甜鮮都有 非常有泰國風味飯後甜品本來想點千層糕 但剛好賣完就點了芒果糯米飯有點可惜的是芒果偏酸 幸好椰漿給得夠多中和了酸味 吃起來反而剛剛好珍多冰
又去九龍城吃泰菜這次去了算是這區最有名的小曼谷

有點可惜的是芒果偏酸 幸好椰漿給得夠多
中和了酸味 吃起來反而剛剛好
珍多冰
2021-05-05 228 瀏覽
一想起正宗泰國菜就會想到九龍城,這次來到頗有名氣的小曼谷海鮮燒烤屋,店裡客人都蠻多,食物種類繁多,推薦燒海鮮類,食材都很新鮮和肥美燒脆皮白鱔 $112魚皮燒得很香脆,魚肉嫩滑鮮甜,亦保留了肉汁,無骨吃得很方便,沾上泰式醬汁酸酸辣辣更惹味牛油蒜蓉燒扇貝 $108扇貝很大隻,份量十足,蒜蓉上放滿脆魚乾,咬落脆卜卜,扇貝肥美彈牙又鮮甜,充滿牛油和蒜蓉的香,很滿足冬蔭鮮蝦雲吞湯 $128一鍋奉上,份量都不少,香氣十足,湯很濃郁,酸度剛剛好不算太辣,香料味出,十分正宗,令人喝不停口雲吞有五粒而且大大粒,雲吞裡充滿彈牙的蝦肉,很足料,湯裡還有很多菇,下面有火爐座熱,令湯能夠保持溫度小曼谷炒飯 $98蛋煎到金黃色包住炒飯,用料有蟹柳、札肉、豬頸肉和蝦,很豐富,炒得很香口惹味

燒脆皮白鱔 $112

牛油蒜蓉燒扇貝 $108

冬蔭鮮蝦雲吞湯 $128

小曼谷炒飯 $98
2021-05-03 120 瀏覽
間餐廳應該好多年,記得中學時期已經見到有呢間餐廳喺度,多年冇嚟過緬懷一番。同朋友兩個人食點左四個菜食到飽飽,如下圖。🔸$168 泰式燒盲曹呢款燒盲曹魚主要係用鹽喺上面乾燒,所以上邊魚皮會比較多鹽同埋比較鹹一啲如果唔鍾意食太鹹嘅朋友可以去皮食,但佢另外會有一個酸酸甜甜好開胃晏蝦嘅醬汁俾你點買咁就唔覺得咁鹹,仲帶出魚肉嘅鮮味~🔹$128 冬陰功湯冬陰功湯不過不失,大大碗。🔸$78 泰式雞絲海蜇沙律泰式海蜇沙律係我同朋友最喜歡食嘅,因為酸酸甜甜好開胃唔算多,滿意!🔹$78 菠蘿雞肉炒飯菠蘿雞肉炒飯每一粒都炒得好均勻好入味,酸酸甜甜咁我鍾意❤️

🔸$168 泰式燒盲曹

🔹$128 冬陰功湯
冬陰功湯不過不失,大大碗。

🔸$78 泰式雞絲海蜇沙律

🔹$78 菠蘿雞肉炒飯
菠蘿雞肉炒飯每一粒都炒得好均勻好入味,酸酸甜甜咁我鍾意❤️
2021-04-29 254 瀏覽
朋友約我喺九龍城食飯,話要帶我去食美味嘅泰國菜🇹🇭,見朋友咁有誠意😆,咁我就一於奉陪啦😋叫咗$228嘅「海鮮孖寶A➕B套餐」,揀咗「牛油蒜蓉燒大蟶子(三隻)」➕「鹽燒鮑魚(兩隻)」,$72嘅「泰式炒雜菜」,同埋 $78嘅「小曼谷炒米粉」😋- 「牛油蒜蓉燒大蟶子」:蟶子新鮮,肉質爽脆,有濃郁嘅牛油同蒜頭香味,仲加咗炸到脆卜卜嘅魚乾仔喺上邊,食落非常香口惹味😋-「鹽燒鮑魚」:鮑魚大大隻脹卜卜😆,肉質結實得嚟幾軟熟,好味😋-「泰式炒雜菜」:主要有椰菜、西蘭花🥦、芥蘭、紅蘿蔔🥕,全部都新鮮,呢個菜簡單味美😋-「小曼谷🇹🇭炒米粉」:呢個似係唔辣嘅「星洲炒米」😆,不過材料就比一般「星米」多好多,食到有:蝦仁🍤、魚片、鹹肉、蟹柳、雞蛋🥚、生菜🥬等,材料算係幾豐富😋

2021-04-28 344 瀏覽
一向好中意食泰菜,而食泰菜第一時間就諗起九龍城嘅小曼谷海鮮燒烤屋。 我同朋友2個人見個menu樣樣都好想食,最後點左:泰式雞絲海蜇沙律,酸酸辣辣, 非常開胃,海蜇、雞絲和青木瓜好夾。 好多海蜇,食得好滿足。泰式鹹魚炒椰菜苗,爽脆,鹹度同火喉都剛好。感覺上小椰菜苗好高纖維,食泰菜必叫,真係健康又好食。泰式鐵板蠔餅, 上台時熱辣辣, 「咋咋」聲, 正!蠔仔好新鮮,鬆化雞蛋配合鮮蠔,啖啖都係享受!小曼谷炒飯,有蛋包著啲飯, 上枱即蛋香撲鼻。一切開個飯,哇, 好足料, 有蟹柳、札肉、豬頸肉、蝦, 好正!椰皇沙冰好香椰奶味,椰青好新鮮又大隻。 菜式選擇多,味道又有水準,而且份量足,食到我哋漲住肚走。

我同朋友2個人見個menu樣樣都好想食,最後點左:

泰式鹹魚炒椰菜苗,爽脆,鹹度同火喉都剛好。
感覺上小椰菜苗好高纖維,食泰菜必叫,真係健康又好食。

小曼谷炒飯,有蛋包著啲飯, 上枱即蛋香撲鼻。
椰皇沙冰好香椰奶味,椰青好新鮮又大隻。
菜式選擇多,味道又有水準,而且份量足,食到我哋漲住肚走。

泰式鹹魚炒椰菜
泰式鐵板蠔餅
泰式鹹魚炒椰菜
泰式鐵板蠔餅
2021-04-25 157 瀏覽
泰式蝦炒金邊粉 $88總共有三粒大蝦 每隻蝦都非常彈牙 好新鮮 啲肉唔會‘梅’ 而且啲金邊粉炒得好香口 醬汁甜甜地 幾惹味🤤即叫即煮 熱辣辣出爐 好味道😋加上青檸汁 酸酸甜甜即刻開胃咗🤤最重要嘅係 佢唔會好油 比較健康🥰香葉辣椒豬肉碎炒飯 $78小妹覺得呢款偏辣 好適合愛辣之人食☺️雖然佢係辣 但小妹覺得佢係幾好食😋 而且份量真係好大 如果男士們食 可能都會覺得好飽 配上荷包蛋 雖然唔係流心 但炒飯配蛋 係十分match的🥰而且佢炒飯粒粒分明 唔會一嚿嚿😍加上辣肉碎同豆角碎 口感十足😋
泰式蝦炒金邊粉 $88

香葉辣椒豬肉碎炒飯 $78
2021-04-25
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 肉碎炒飯
2021-04-25 342 瀏覽
九龍城很多泰國菜,而小曼谷亦相當出名,這是我第一次光顧,入門口時已見滿滿的外賣訂單,店員都比較忙碌,坐位相當擠迫。——————————————泰式雞絲海蜇沙律 $78先點了一個開胃小菜,海蜇非常爽脆😋😋 酸酸甜甜的 ,非常可口。泰式生蝦刺身 $118在其他泰國餐廳都吃過無數次,所以這個真是不過不失的生蝦😂😂豬肉碎生菜包 $82老實說看似‘’白雪雪‘’的碎肉,真的沒想到味道剛剛好,炒得乾身,少少汁,芫茜味也不重。冬蔭鮮蝦雲吞湯 $128雲吞有5粒,鮮蝦口感很爽滑,冬蔭公湯底完全不會覺得辣,鹹味適中。泰式馬拉盞炒通菜 $79份量十足,很有穫氣,正常發揮😋香葉辣椒雞肉炒河 $78這個真的見仁見智,我覺得有很重的胡椒味,味道很單一,而且河粉炒得很乾,不推薦點這道菜。牛舌串燒 4片 $28雖然是厚切,但燒得很乾身,醬汁很一般。—————————————————環境:👅👅👅食物:👅👅👅性價:👅👅👅服務:👅👅👅

——————————————
泰式雞絲海蜇沙律 $78

泰式生蝦刺身 $118
在其他泰國餐廳都吃過無數次,所以這個真是不過不失的生蝦😂😂
泰式生蝦刺身

豬肉碎生菜包 $82
豬肉碎生菜包

冬蔭鮮蝦雲吞湯 $128

冬蔭鮮蝦雲吞湯

泰式馬拉盞炒通菜 $79
份量十足,很有穫氣,正常發揮😋

泰式馬拉盞炒通菜

香葉辣椒雞肉炒河 $78
香葉辣椒雞肉炒河

牛舌串燒 4片 $28
雖然是厚切,但燒得很乾身,醬汁很一般。
牛舌串燒 4片

豬肉碎生菜包
冬蔭鮮蝦雲吞湯
泰式馬拉盞炒通菜
2021-04-22 174 瀏覽
小曼谷在九龍城歷史悠久,每次想吃泰國美食,第一時間都會想到這裏。今個星期是泰國的新年,沒有外遊的機會,便選擇這裏吃頓晚飯。海南雞半隻$108,這裏的海南雞沒有起骨,雞皮爽口,雞肉鮮嫩,點些泰式酸辣汁,味道層次更加豐富。串燒每串$16 ,有雞肉、豬肉和牛肉,其中以豬肉的味道最為鮮甜可口,加點沙嗲醬,是送啤酒的最佳選擇。香葉辣椒炒雞肉河粉$78,鑊氣十足,河粉亂畫可口,香葉和辣椒的味道,令到這個泰式炒河粉,味道更加惹味。香葉辣椒炒肉碎 $88,味道香濃的炒肉碎,非常有泰國風味,可惜原本是想配合生菜包的,而這個就沒有生菜的配合,不過用來喝啤酒又是另一番風味。泰象啤$36,冰凍的泰國啤酒,非常配合吃泰國味食。
今個星期是泰國的新年,沒有外遊的機會,便選擇這裏吃頓晚飯。

泰象啤$36,冰凍的泰國啤酒,非常配合吃泰國味食。
2021-04-20 152 瀏覽
已很久沒光顧這九龍城人氣冠軍的泰國餐廳。這晚我們除了點那必食的咖哩,也點了一條鹽燒鱸魚。鹽燒魚雖然是第一次點,但跟其他菜的水準一樣,很好,香葉配料適中,魚完全冇腥味,鹽也不是隨便灑的,鹹味很平均,吃得很舒服。當晚我們其實是先點咖哩蝦和薄餅,水準如常出色,但當晚有小插曲。咖哩和薄餅當然是一起點的,但廚房竟然很快便出了薄餅 ,等了一分鐘,我便問侍應:「究竟咖哩蝦何時上菜?」她hea說:「很快很快 ...」再過兩三分鐘,菜還未來,有另一個醒目侍應問:「咖哩是否還未來?」我說:「是!」她便馬上把冷卻中的薄餅拿回去。再過十分鐘,咖哩蝦終於出來了,那醒目侍應很快便拿了熱的薄餅出來!!!兜得番!
已很久沒光顧這九龍城人氣冠軍的泰國餐廳。

2021-03-30
2021-04-16 2490 瀏覽
去咗九龍城小曼谷食泰國菜💗店內裝修格局很有泰式渡假風情,真係好鬼有feel🥳 嗰日叫咗幾樣野都好合我心意💗◾️泰式鮮蝦柚子沙律 $98份量好大,柚子超多🤤而且好鮮甜多汁💗配伴爽口鮮蝦和花生碎粒,清新開胃無負擔。◾️泰皇咖喱炒蜆 $148蜆係大隻嗰啲,好有鮮味👍🏼啲咖喱汁真係精華所在🤤真係超好食,濃稠剛好,特登叫咗客蒜蓉包同埋白飯,用嚟沾咖喱汁食,正到暈💗◾️泰式蒜蓉包 $30即叫即焗👍🏼一端上來香噴噴熱辣辣,一客有4大件,入口香脆,滿滿蒜香,配泰皇咖喱汁一起吃,so perfect 💗◾️榴槤沙冰 $45榴槤控必試💗榴槤味道濃郁回甘,入面仲有啖啖榴槤肉,沙冰打得好細滑👍🏼◾️泰式龍眼冰 $28冰凍龍眼冰屬透心涼之選😋味道清爽甜度剛好,一解飯後的飽濟感👍🏼◾️椰汁西米糕$48最後~帶了一客椰汁西米糕回家慢享💗入口非常軟滑,充滿椰香,好喜歡底層的西米粒和粟米粒😋口感好豐富。

◾️泰式鮮蝦柚子沙律 $98

◾️泰皇咖喱炒蜆 $148

◾️泰式蒜蓉包 $30

◾️榴槤沙冰 $45

◾️泰式龍眼冰 $28

◾️椰汁西米糕$48

• 榴槤沙冰
  • 蒜蓉包
今晚嚟到九龍城,晚餐當然係食泰國菜。小曼谷比較出名而且多分店,於是我哋就嚟咗呢一間。但個人一共叫咗三個菜式,兩杯嘢飲泰皇咖喱法包軟殼蟹 👍🏻👍🏻👍🏻一大個法包裝滿住將近滿瀉嘅咖喱汁 🤤 配埋炸軟殼蟹🦀🦀🦀同埋法包個蓋 😂咖喱味好香,有椰汁味又有少少香料味😋軟殼蟹炸得好香口,點啊咖喱汁不得了。法包亦都好有咬口,同樣地同咖喱汁好夾!留意呢一道菜都幾巨型,我哋兩個人食最尾都食淨左接近半個法包...... 🙈 建議大家除非唔嗌其他嘢食,如果唔係就三個人或以上先好叫呢個啦 😂鹹魚炒椰菜苗 👍🏻👍🏻椰菜苗除咗泰國餐廳之外比較少地方食得到。菜葉嘅質地好有咬口,比較厚身少少,而且用鹹魚炒配埋啲蒜香味非常香口!柚子蝦沙律 👍🏻👍🏻幾清新幾清甜,做前菜唔錯!柚子好多,而且配埋有啲花生碎,都幾香口!兩杯飲品都係沙冰 👍🏻👍🏻不論係芒果沙冰定係椰皇沙冰水果嘅味都幾濃,完全唔會淡,飲到尾都依然覺得夠味! 😊
今晚嚟到九龍城,晚餐當然係食泰國菜。
小曼谷比較出名而且多分店,於是我哋就嚟咗呢一間。

但個人一共叫咗三個菜式,兩杯嘢飲

泰皇咖喱法包軟殼蟹 👍🏻👍🏻👍🏻
咖喱味好香,有椰汁味又有少少香料味😋

鹹魚炒椰菜苗 👍🏻👍🏻

柚子蝦沙律 👍🏻👍🏻

兩杯飲品都係沙冰 👍🏻👍🏻
  • 椰皇沙冰
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
2021-04-04 209 瀏覽
由於最近好中意食泰國菜自從發現原來15分鐘就可以黎到九龍城之後就經常過來e間泰國餐廳係係九龍城數一數二大嘅經常都大排長龍不過最近open rice可以訂位頭盤我地要左青木瓜沙拉係新鮮嘅不過可惜距唔夠辣應該話係完全唔辣有d失望串燒係咁多味菜最好味嘅特別係牛舌好林好有味然後我有再encore叫多一個可惜第二碟黎已經唔同左味道燒菠蘿因為難度唔高味道正常不過$68有少少貴豬頸肉都唔錯熱辣辣黎到而蒜蓉包下單後等左好耐可能都有4 5個字黎到係熱嘅 不過一定唔係剛剛焗起同埋個蒜蓉包唔知咩事油林林唔合格作為榴蓮控我叫左杯榴蓮沙冰不過好淡 無咩榴蓮味仲要$48 真係完全唔合格最後係芒果糯米飯算係比較唔錯嘅菜式糯米飯夠熱 而芒果都算甜
就經常過來

仲要$48 真係完全唔合格

最後係芒果糯米飯
算係比較唔錯嘅菜式
糯米飯夠熱 而芒果都算甜
題外話/補充資料: 今次我唔係被安排坐主鋪 而係旁邊嘅鋪 姐姐服務態度一般
2021-04-03
  • 串燒
2021-03-26 290 瀏覽
今次同大家嚟到位於九龍城嘅小曼谷海鮮燒烤屋,試一試佢哋嘅午餐套餐。餐廳午市套餐嘅選擇種類都幾多,隨餐奉送冬陰功餐湯一碗,再加飲品一杯。今次小編選擇咗嘅係小曼谷炒米粉,同埋一客鳳爪沙律。之前曾經試過外賣版嘅小曼谷炒米粉,口感比較乾身;但係今次嚟到門店即食,米粉偏油,但係現場熱辣辣即食有另一番風味。(之不過相比底下小編更喜歡乾身版本)另外,雖然係用咖喱炒,但係並冇掩蓋到米粉本身既米香味。米粉特意加入扎肉,豬頸肉粒,蟹柳以及蝦仁,豐富整體嘅口感,以及更加「香口嘢味」。午市套餐上只需要加$25另購小食一份,對於喜好酸辣嘅小編,當然要好好嘗試一下佢哋嘅泰式酸辣鳳爪。鳳爪不過不失,同普遍泰式餐廳水準一樣,唔會失望但係亦都唔會特別驚喜。最令小編驚喜嘅反而係佢哋嘅飲品,泰式奶茶真係幾香口,而龍眼冰則放了滿滿嘅龍眼,飲落亦有甜蜜嘅龍眼香味,好滋潤嘅感覺。雖然食物方面未有太大嘅驚喜,但係性價比高。更有學生優惠價,着校服嘅學生有福了!另一個加分位,店員們都很友善,街坊街里嘅感覺好親切,係一種人情味⋯(另外,原來餐廳每晚八至十一點會有現場音樂表演,一邊聽住音樂一邊享受美食,都幾嘆吓㗎)售價:港幣$54(只收現

售價:港幣$54(只收現金)
電話:27167868
營業時間:星期一至日(1130-2300);星期三(晚上九時關門)

小曼谷海鮮燒烤屋
地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2021-03-14 293 瀏覽
疫情關係,無得去泰國,只好去九龍城搵食。今次來到小曼谷海鮮燒烤屋,有別於其他九龍城泰菜館,小曼谷明顯在裝修上有花過心思唔同其他比較道地的菜館格局。食物方面,我地一行三人,叫左一個生蝦做頭盤蝦好新鮮,鮮甜彈牙醬汁微辣帶酸,抵讚泰皇咖哩海鮮咖哩汁有蛋香椰香好岩配飯,海鮮有蝦、魷魚、青口、大花甲都推介碳燒安格斯牛小扒依個真係真心推介,肉身Juicy,肥瘦均衡,牛味香濃,非常回味泰式烤豬手豬手皮脆,肉身仍有肉汁,都為上佳之作另外仲叫左個菜但無影相,埋單每人300幾,依個質素來講都唔算貴,真的非常值得推介。

食物方面,我地一行三人,叫左一個
生蝦做頭盤
生蝦

蝦好新鮮,鮮甜彈牙
醬汁微辣帶酸,抵讚

碳燒安格斯牛小扒

安格斯牛小扒

泰式烤豬手
烤豬手

豬手皮脆,肉身仍有肉汁,都為上佳之作

2021-03-11
5 分鐘 (堂食)
生蝦
安格斯牛小扒